Jump to content
MaLd0n

[Guide] Sierra / High Sierra / Mojave / Catalina on mobos Serie 100 / 200 / 300 / SkyLake / KabyLake / CoffeeLake DSDT

5,051 posts in this topic

Recommended Posts

5 minutes ago, MaLd0n said:

Clover put all hardware to work, the problems is a fine tune, all hacks need many many patches, u can inject via ssdt, clover or edit dsdt

 

Of course you're right! I've done all this fine tuning dozens of times for years now, but this time was a bit different, because I literally changed nothing and a software update just did the job. Usually it gets worse when Apple releases new stuff ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Hi MaLd0n,

 

You help me some days ago by providing me a clover.zip including a dsdt for my brand new build (Strix Z370-I, I7-8700K, no GPU).

It's been working great so far and I will make a donation (please provide link...). I had to disable power nap as system was rebooting overnight.

 

I have just (finally) received my GPU 1080ti and will plug it in...

Do I need a new DSDT or I simply install latest NVDIA web drivers, update the EFI config.plist and reboot ?

 

Attached is the report of my current and working set-up (without the GPU installed)

Send me MacOli.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/9/2018 at 3:30 PM, MaLd0n said:

try set HS02 to 0, default is 3

btw, u dont need any ssdt, ssdts just made some acpi errors, have all patches in DSDT

Captura de Tela 2018-06-09 às 16.32.50.png

 

The onboard card ended up being the issue so I ended up taking out the onboard bluetooth-wifi card from the motherboard so I can have full use of my BCM94360CS Apple card. Sleeps perfectly without issue!

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Olilen said:

Hi MaLd0n,

 

You help me some days ago by providing me a clover.zip including a dsdt for my brand new build (Strix Z370-I, I7-8700K, no GPU).

It's been working great so far and I will make a donation (please provide link...). I had to disable power nap as system was rebooting overnight.

 

I have just (finally) received my GPU 1080ti and will plug it in...

Do I need a new DSDT or I simply install latest NVDIA web drivers, update the EFI config.plist and reboot ?

 

Attached is the report of my current and working set-up (without the GPU installed)

Send me MacOli.zip

Paypal is here

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=RYQ6CGUGK5D6S

 

use it and install web driver

CLOVER.zip

if have problems, tell me

 

 

5 hours ago, BackwardMac said:

Here it is Mald0n

 

Thanks to working on it

Send me Pierres-iMac.zip

tell me what not working, u test sleep, shutdown?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, MaLd0n said:

Paypal is here

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=RYQ6CGUGK5D6S

 

use it and install web driver

CLOVER.zip

if have problems, tell me

 

 

tell me what not working, u test sleep, shutdown?

 

Yes Sorry

 

So I made several test and :

 

Sleep/wake works like a charm, when I wake the build I recover USB and Audio. (I Using Voodoo actually). And I'm able to wake the computer with the the keyboard which was not the case before. so thank you for that.

 

Shutdown not working well. When I just boot and shutdown, it always restart. (which was already the case before) The interesting thing is that when I boot, sleep and wake and shutdown, it works fine, the computer don't restart.

I verify my BIOS setting, test with different option and no change, it restart after shutdown.

 

Graphics : IGPU is well recognised, with 1536mo of memory, but I'm not able to do a dual display. 2 display work on the EVGA GT 740 but when trying to connect one screen to the IGPU it goes to BIOS, but on OS X it stay black (it was already the case before) don't know if you can help me on that.

The strange thing is that in system profiler, the UHD 630 is now recognized as firewire slot...

And the GT 740 doesn't appear in System profiler PCI, instead I have an error that say it is unable to collect data from PCI slot

 

Note : I inject an SSDT-UIAC to activate only the real USB port used, I can see it works on IOreg but it has no effect on the shutdown issue

Capture d’écran 2018-06-13 à 15.35.35.png

Capture d’écran 2018-06-13 à 15.35.48.png

Edited by BackwardMac

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, MaLd0n said:

USE ONLY THIS FOLDER, IF U USE HACKINTOSH KEXTS IN S/L/E OR L/E, REMOVE

 

Thank you. :) @MaLd0n everything is flawless. Sound, sleep, shutdown, wake up etc. 

Edited by nomadturk

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, BackwardMac said:

 

Yes Sorry

 

So I made several test and :

 

Sleep/wake works like a charm, when I wake the build I recover USB and Audio. (I Using Voodoo actually). And I'm able to wake the computer with the the keyboard which was not the case before. so thank you for that.

 

Shutdown not working well. When I just boot and shutdown, it always restart. (which was already the case before) The interesting thing is that when I boot, sleep and wake and shutdown, it works fine, the computer don't restart.

I verify my BIOS setting, test with different option and no change, it restart after shutdown.

 

Graphics : IGPU is well recognised, with 1536mo of memory, but I'm not able to do a dual display. 2 display work on the EVGA GT 740 but when trying to connect one screen to the IGPU it goes to BIOS, but on OS X it stay black (it was already the case before) don't know if you can help me on that.

The strange thing is that in system profiler, the UHD 630 is now recognized as firewire slot...

And the GT 740 doesn't appear in System profiler PCI, instead I have an error that say it is unable to collect data from PCI slot

 

Note : I inject an SSDT-UIAC to activate only the real USB port used, I can see it works on IOreg but it has no effect on the shutdown issue

Capture d’écran 2018-06-13 à 15.35.35.png

Capture d’écran 2018-06-13 à 15.35.48.png

u dont need ssdt usb, just use flag, uia_exclude=HS01; etc

test

DSDT.aml.zip

new SEND_ME after reboot

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, MaLd0n said:

u dont need ssdt usb, just use flag, uia_exclude=HS01; etc

test

DSDT.aml.zip

new SEND_ME after reboot

 

After test with the new aml (I delete the SSDT USB I add before)

 

Sleep/wake works as before, like a charme.

 

Shutdown always restart, even if I sleep/wake the computer before, so it is worst.

 

Graphics : This time the UHD 630 appear on ethernet slot in system profiler.

 

Note : I can see during the verbose of the boot that there is less acpi error, no more PXSX for exemple.

Note 2 : there is the same error during collect data in PCI system profiler.

 

I wil give an other donation because you work really hard for me

 

Send me Pierres-iMac.zip

Capture d’écran 2018-06-13 à 17.33.40.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, BackwardMac said:

 

After test with the new aml (I delete the SSDT USB I add before)

 

Sleep/wake works as before, like a charme.

 

Shutdown always restart, even if I sleep/wake the computer before, so it is worst.

 

Graphics : This time the UHD 630 appear on ethernet slot in system profiler.

 

Note : I can see during the verbose of the boot that there is less acpi error, no more PXSX for exemple.

Note 2 : there is the same error during collect data in PCI system profiler.

 

I wil give an other donation because you work really hard for me

 

Send me Pierres-iMac.zip

Capture d’écran 2018-06-13 à 17.33.40.png

FOR SHUTDOWN/RESTART PROBLEM, ENABLE erp OPTION IN BIOS

 

check if work now, pout both files in clover/acpi/patched

Arquivo Comprimido.zip

 

new dump after reboot

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minutes ago, MaLd0n said:

FOR SHUTDOWN/RESTART PROBLEM, ENABLE erp OPTION IN BIOS

 

check if work now, pout both files in clover/acpi/patched

Arquivo Comprimido.zip

 

new dump after reboot

OK so better and better.. 

 

Sleep/wake still working really well

 

Shutdown now work well to (Can't believe I miss the ERP option in bios)

 

Graphics UHD 630 appear as built which is nice

 

But in PCI in system profiler there is still the same issue, unable to collect data...

Do you thing you can help me to make the dual display possible (one screen on GT 740 and the other on the UHD 630) I would like to use the display port of the UHD 630

 

Whatever a BIG THANK YOU for your work your are brilliant!!!

 

 

Send me Pierres-iMac.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/3/2018 at 3:42 PM, MaLd0n said:

check my image Olarila High Sierra 10.13.5, just unzip, burn and boot

just change ur usb patch limit port for ur system

 

Yes, already found that, ty!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, BackwardMac said:

OK so better and better.. 

 

Sleep/wake still working really well

 

Shutdown now work well to (Can't believe I miss the ERP option in bios)

 

Graphics UHD 630 appear as built which is nice

 

But in PCI in system profiler there is still the same issue, unable to collect data...

Do you thing you can help me to make the dual display possible (one screen on GT 740 and the other on the UHD 630) I would like to use the display port of the UHD 630

 

Whatever a BIG THANK YOU for your work your are brilliant!!!

 

 

Send me Pierres-iMac.zip

loos very good, next week i'll try solve pci devices bug in new mobo serie 300 ;)

Enjoy

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, MaLd0n said:

loos very good, next week i'll try solve pci devices bug in new mobo serie 300 ;)

Enjoy

You deserve some rest ;-)

 

So I will keep an eye on it and on your work.

 

Thanks again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, MaLd0n said:

loos very good, next week i'll try solve pci devices bug in new mobo serie 300 ;)

Enjoy

Can I make donation to you instead of the site? (I already gave some to the site)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/11/2018 at 11:19 AM, MaLd0n said:

if ur patch don't exist there, u need create one

Location, nothing about it in tables

i tried finding a patch , apparently there isn't any that is BMN0 at offset 0x20 . would you be able to assist ?

I would appreciate it very much personally ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, MaLd0n said:

Tim Tim xD

You my friend,we should appreciate your work.. So I have donated too. Thanks again. 

Edited by nomadturk

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, nomadturk said:

Thank you. :) @MaLd0n everything is flawless. Sound, sleep, shutdown, wake up etc. 

Welcome, bro!

Enjoy!

47 minutes ago, pit5bul said:

i tried finding a patch , apparently there isn't any that is BMN0 at offset 0x20 . would you be able to assist ?

I would appreciate it very much personally ;) 

RehabMan have a good tuto about it

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, MaLd0n said:

Welcome, bro!

Enjoy!

RehabMan have a good tuto about it

Oh i tried following but i have no programming skills , its requires knowledge that is way beyond my understanding , i actually tried to modify the HP 17t patch that addresses BMN0 at offset 0x21 and I failed , couldn't even go past clover loading the DSDT file.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MaLd0n

hi MaLdon,can you help me with my dsdt and ssdt.It is difficult for me to edit dsdt and ssdts,I tried but failed.Thank you very much! In my clover/acpi/patched,some patched ssdt or dsdt may be no useful.

Send me miuideMacBook-Air.zip

This is zip  my original DSDT and SSDT.

origin.zip

Edited by akosm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By tonyx86
      I was inspired by @duduclx post for installing El Capitan on a Dell Latitude E6410, so I decided to install Mojave 10.14.5.  Everything works perfectly except for sleep.  I'm starting this thread hoping to help others install Mojave on their E6410s and to diagnose and resolve the sleep issue.  This thread is not currently intended to be an installation guide and is better suited to the intermediate/advanced hackintosher.  Eventually, it may evolve into a guide.
       
      I started with this thread (Many thanks, @duduclx !!!) and ended up with the system captured in the attached files.  The keys were to change the LPCB._DSM.Name to "3b09" and remove all CLOVER configs not necessary for Mojave, plus some other items mentioned below.
       
      My system is as follows:
      Dell Latitude E6410 (I7-620m, Nvidia 3100M, 8GB DDR3, 512GB SSD, 1440x900 display, BIOS: A17) MacOS: Mojave 10.14.5 (APFS) (Patched with DosDude Mojave Patcher 1.3.3) MacModel: MacBookPro 6,2 (LPCB._DSM.Name "pci8086,3b09") Kexts: Lilu 1.3.6, VoodooHDA 2.9.2, AirportBrcmFixup 2.0.0, IntelMausiEthernet 2.4.1d1, ACPIBatteryManager 1.90.1, BrcmPatchRam2.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, VoodooPS2Controller (the "Refined ALPS Touchpad" version - release 5, not the original version) Wi-Fi: Broadcom BCM 94352HMB (with AirportBrcmFixup.kext) MacOS: Mojave 10.14.5 CLOVER (Legacy): R4961  
      Configuration items that may be different from what you have seen in other E6410 configurations
      LPCB._DSM patched with device-id "3b09" AND "name", "pci8086,3b09" for native Nehalem power management with MacBookPro 6,2 ECDV renamed to EC so that AppleBusPowerController loads AGP.VID._DSM patched with device-id "0a29" so that AppleGraphicsPowerManagement loads  No CLOVER Generate P or Generate C States (with the correct LPCB._DSM and MacBookPro 6,2, these CLOVER options are unnecessary for this architecture and only limit max multiplier and reduce number of P states) DSDT patched to include HDAU device (device-id 0x0be3)   
      What is NOT working:
      Sleep (display goes blank, but power light stays on.  System cannot wake and must be forced off with power button) Display brightness can be controlled with keyboard keys, but cannot be controlled with slider in Display settings.  The slider appears in Display settings (because of the backlight DSDT injection in AGP.VID._DSM), but the slider doesn't work (yet).  Haven't spent time to figure this out, but would love help.
        What is NOT tested:
      SD Card Slot Smartcard Reader eSata (I have this disabled in my BIOS) Display Port Firewire Port (it does appear in the Network settings, just haven't tried it) Microphone Jack PC Card Slot (I have this disabled in my BIOS) Camera (I have this disabled in my BIOS)  
      What IS working:
      Everything else not mentioned above.   Speedstep/CPUPowerManagement is perfect, system temps are low, CPU multiplier operates as expected, battery life is long Shutdown is fast Display/graphics acceleration is perfect (thanks to DosDude's Mojave patcher) Brightness (adjusted with brightness keys on keyboard) works perfectly Battery Manager works (battery status is displayed in menu bar) simply by installing ACPIBatterManager.kext. Wi-Fi (after changing to Broadcom BCM94352HMB and installing AirportBrcmFixup.kext) Audio (volume adjustable, volume indicator appears in menu bar).  Switched to VoodooHDA from AppleALC after AppleALC caused slow boot due to "IOHDACodecFunction timeout." Ethernet port (with IntelMausiEthernet.kext) Broadcom BCM20702A0 Bluetooth (with BrcmPatchRam2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext) Optical Drive External VGA (with corrected NVCAP.  Need NVCAP 04000000 00000100 0E000000 00000007 00000000 (credit: @PlutoDelic) for working external VGA display. Headphone jack  
      Known issues and their solutions
      AAPL,clock-id and device_type do not appear in IORegistry for EHC1.  Solution is to use CLOVER on-the-fly patching/fixing/renaming for EHC1 and EHC2.  This has been completed and tested, but does not fix the sleep behavior.  This fix is not reflected in the attached files. ALPS trackpad performance is not good with the "standard" VoodooPS2Controller.kext that I initially used.  Switching to the "Refined ALPS TouchPad driver" is a big improvement.  I've implemented and tested this on my system.  The ALPS version of VoodooPS2Controller.kext mixes up a few keys.  Need to switch the Command and Option keys (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys) and change keyboard type to ISO European.  The updated VoodooPS2Controller.kext is not reflected in the attached files.  
      Brief Installation Guide (for the experienced Hackintosher):
      Follow duduclx's guide for BIOS config Create your MacOS installer USB (Use DosDude's Mojave Patcher for Mojave) (start with High Sierra and not Mojave if you're new to hackintosh). Install CLOVER (Legacy) on installer USB using attached EFI as your guide for patched ACPI, kexts and config.plist Install MacOS to your SSD Install the following kexts in /Library/Extensions:  ACPIBatteryManager.kext, AirportBrcmFixup.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakeSMC.kext, FakeSMC_ACPISensors.kext, FakeSMC_CPUSensors.kext, FakeSMC_GPUSensors.kext, FakeSMC_LPCSensors.kext, IntelMausiEthernet.kext, Lilu.kext, USBInjectAll.kext, VoodooPS2Controller.kext (the "Refined ALPS Touchpad driver," not the original) Switch Command and Option keys to compensate for Refined ALPS driver issue (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys).  Also change keyboard type to ISO European to fix the [ ` ~ ] key (to the left of the "1" (one) key. Install VoodooHDA Install HWMonitor application  


      CLOVER.zip
    • By fusion71au
      Patch Catalina or Mojave macOS Installer App for Unsupported Machines
       
      Often for economic reasons, Apple prevents the Installer.app for its latest macOS from installing on older machines perfectly capable of running it eg macOS 10.14 Mojave on Unsupported Macs Thread.
       

       
      In Mojave 10.14, @ASentientBot posted a method to patch the distribution file in OSInstall.mpkg to enable the Mojave installer to install on unsupported machines (with or without graphics card metal support). 
       
      In Catalina 10.15beta, the above method no longer works since Apple is checking OSInstall.mpkg for its file signature and the mandatory requirement in Catalina to install to 2 separate apfs volumes necessitates using the original Catalina macOS Base System Installer.  Fortunately, it is still possible to substitute High Sierra’s Apple Signed OSInstall.mpkg inside the Catalina or Mojave InstallESD.dmg by making it R/W.
       
      The procedure below will allow Macs or Hacks able to install High Sierra to also install Catalina or Mojave (eg SMBIOS MacPro5,1, iMac11,3, MacBook Pro7,1 which have been unsupported in macOS 10.14.x and 10.15beta) -credit to @ASentientBot's post.
       
      Prerequisites
      1. Mac or Hack capable of and running High Sierra 10.13.x
      2. An original, untouched copy of OSInstall.mpkg from High Serra InstallESD.dmg - attached OSInstall_10.13.6.mpkg.zip save to your ~/Downloads folder
      3. macOS Installer App eg for Catalina beta or Mojave downloaded to /Applications
      4. Add NVRAM boot arg (or Clover config.plist boot arg on a hack) -no_compat_check to enable system to boot to final completed Mojave or Catalina install.
       
      Procedure
      1. Open Terminal and type the following
       
      open /Applications/Install*/Contents/SharedSupport/InstallESD.dmg (assuming the Catalina or Mojave Installer App is in /Applications)  
      2. Open Disk Utility, click File|New Image|Image from ‘InstallESD”
      3. Save as read/write image, no encryption in /Applications
      4. Unmount InstallESD in DU by clicking the "eject" icon next to it
       
       
      5. Open the R/W InstallSD.dmg in /Applications and replace Catalina’s/Mojave's OSInstall.mpkg with High Sierra’s version by typing in terminal
       
      open /Applications/InstallESD.dmg cp ~/Downloads/OSInstall_10.13.6.mpkg /Volumes/InstallESD/Packages/OSInstall.mpkg  
      6. Unmount InstallESD in DU by clicking the "eject" icon next to it
      7. Replace original Catalina/Mojave InstallESD.dmg with our patched one, making a backup of the original.  In terminal, type
       
      sudo mv /Applications/Install*/Contents/SharedSupport/InstallESD.dmg /Applications/InstallESD_orig.dmg sudo mv /Applications/InstallESD.dmg /Applications/Install*/Contents/SharedSupport/  
      8.  Test the newly patched installer!…

    • By Coddyx
      Hi,
       
      I followed the AMD OSX Vanilla Guide and managed to successfully build my first hackingtosh.
      Everything works great EXCEPT for my MSI - Radeon RX 580 8 GB GAMING X.
      I ran some benchmarks (and tried World of Warcraft) and I am getting ~50% of the performance I am usually getting in Windows 10.
      Unigine Heaven reports ~950 vs 1750 in Windows and World of Warcraft runs @ 30 fps lowest settings vs 60 fps ultra settings in Windows.
       
      Here are the kexts I am using:
      AppleALC Lilu NullCPUPowerManagement RealtekRTL811 VirtualSMC WhateverGreen  
      I should mention that this is an AMD hackingtosh running on Ryzen 5 1600 3.2 GHz 6-Core Processor.
       
      I read and I completely understand that I should not expect 100% performance. But I believe a 50% drop is out of the ordinary.
       
      If anyone has ideas on what I could try to up the performance it would be greatly appreciated.
       
      Thank you!
       
       
    • By fusion71au
      Clover r4961 ISO compiled with GCC and minimal config.plist compatible for use in VMWare Workstation.
       
      Tested with unlocked Workstation 15 running OSX 10.9 -->10.14 guest in Windows X64 host.
       
      Installation
      1. Download and unzip "EFI_Clover_r4961 for VMware.zip". Mount Clover-v2.4k-4961-X64.iso by double clicking on it.
      2. Mount your VM's EFI System Partition eg in terminal
      sudo diskutil mount disk0s1   3. Copy EFI folder from step 1 into the EFI partition
      4. Shutdown the VM, add bios.bootDelay = "3000" to your VM's vmx file
      5. Reboot your VM, press <F2> to access the VMware Boot Manager and add CLOVERX64.efi to the boot menu.
       
      Substitute your own unique and valid MLB and ROM variables in the /EFI/CLOVER/config.plist (Rt Variables section) to activate iMessage/Facetime on your VM.
×