Jump to content
MaLd0n

[Guide] Sierra / High Sierra / Mojave / Catalina on mobos Serie 100 / 200 / 300 / SkyLake / KabyLake / CoffeeLake DSDT

5,392 posts in this topic

Recommended Posts

14 minutes ago, ashman1970 said:

Hey MaLd0n thanks for the files. When testing this machine with just one monitor it was fine, when I plug in my three it froze when I was viewing movie covers in plex. Do you think maybe I need a custom DSDT for my three monitors? I am just using one monitor now plugged into DP, but I use two more usually, one in HDMI and one in DVI.

no, dont need

try enable csm in bios

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Thanks I will try this, hopefully it fixes the problem. Have you also heard that enabling onboard GPU can fix this problem too? It was recommended in another forum, I have not tried it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, ashman1970 said:

Thanks I will try this, hopefully it fixes the problem. Have you also heard that enabling onboard GPU can fix this problem too? It was recommended in another forum, I have not tried it.

solve a hardware acceleration about dual monitor+ i think no, is a csm and whatevergreen

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, MaLd0n said:

Zapomeňte na to, zda je optimální 

but the GTX 950A will be more powerful than the intel 530 :-(

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, petr said:

but the GTX 950A will be more powerful than the intel 530 :-(

optimus dont work

5 hours ago, gigibatt said:

work perfect

thanx a lot!

welcome

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello @MaLd0n , can you please help me with a new DSDT? I have switched from nvidia to AMD RX 560 4GB I have attached the Send me zip for my system (Gigabyte GA-Z170X-UD3 motherboard, Intel i5-7400 CPU, ASUS RX 560 4GB graphics card). Thank you! 

 

Edited by bogdanw

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minutes ago, bogdanw said:

Hello @MaLd0n , can you please help me with a new DSDT? I have switched from nvidia to AMD RX 560 4GB I have attached the Send me zip for my system (Gigabyte GA-Z170X-UD3 motherboard, Intel i5-7400 CPU, ASUS RX 560 4GB graphics card). Thank you! 

Send me iMac.zip

CLOVER.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/23/2018 at 6:14 PM, MaLd0n said:

Yes, install clover and replace folder in usb stick

Hi there,

 

this is the link to the output from "RunMe.app"

for this system: ASUS Prime H270-PRO, i3-7100, 8GB Ram, 250GB SSD, Nvidia GT 1030

https://mab.to/YejZwZWU8

(updated the files)

I've run through all the checklist you created on Page 1 of this Thread:

Install, Post Install, Video, Patched, Created SSDT, Brightness.

Can you help with DSDT, so I learn...??

I have an ISSUE with "Shut Down" that leads to Reboot.

Confirm: Shut Down doesn't work no matter what config.plist I use, with the one downloaded from here too.

So Shut Down leads to Reboot.

 

Thanks

Edited by zzmadd

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, zzmadd said:

Hi there,

 

this is the link to the output from "RunMe.app"

for this system: ASUS Prime H270-PRO, i3-7100, 8GB Ram, 250GB SSD, Nvidia GT 1030

https://mab.to/YejZwZWU8

(updated the files)

I've run through all the checklist you created on Page 1 of this Thread:

Install, Post Install, Video, Patched, Created SSDT, Brightness.

Can you help with DSDT, so I learn...??

I have an ISSUE with "Shut Down" that leads to Reboot.

Confirm: Shut Down doesn't work no matter what config.plist I use, with the one downloaded from here too.

So Shut Down leads to Reboot.

 

Thanks

DSDT.aml.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, zzmadd said:

Thanks a lot!

The machine doesn't boot once I drop DSDT.aml in the patched folder.

post one photo with error boot

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, MaLd0n said:

post one photo with error boot

Don't know what happened before but now tried again and it works!

PCI slots populated in the System Report.

Sleep works.

2 Issues as far as I can see:

- Shut Down ---> gives Reboot

- Sleep ---> USB hard drives show "Disk Not Ejected Properly", even though I'm using "SafeSleepUSB"

Thanks a lot!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, zzmadd said:

Don't know what happened before but now tried again and it works!

PCI slots populated in the System Report.

Sleep works.

2 Issues as far as I can see:

- Shut Down ---> gives Reboot

- Sleep ---> USB hard drives show "Disk Not Ejected Properly", even though I'm using "SafeSleepUSB"

Thanks a lot!!

shtdown

check bios erp options, wake from lan, etc

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, MaLd0n said:

shtdown

check bios erp options, wake from lan, etc

It's all set to Disabled, look at the attachments.

IMG_0237.jpg

IMG_0239.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, MaLd0n said:

shtdown

check bios erp options, wake from lan, etc

Also this method from RHman:

"The "auto restart after shutdown" is macOS/OS X specific (with certain hardware), and can usually be solved by setting XHC.PMEE=0 in _PTS"

This code:

https://github.com/RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config/blob/master/hotpatch/SSDT-PTSWAK.dsl

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, zzmadd said:

Also this method from RHman:

"The "auto restart after shutdown" is macOS/OS X specific (with certain hardware), and can usually be solved by setting XHC.PMEE=0 in _PTS"

This code:

https://github.com/RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config/blob/master/hotpatch/SSDT-PTSWAK.dsl

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, MaLd0n said:

the patch is done in last dsdt, i think the problem is bios config

Those Bios options I attached in the image are correct? So at least those are to be considered ok and I move on testing other options.

Do you have any hint to what to look for in bios?

I wouldn't know where to add the patch, if I have to remove some code.

The _PTS section is clearly identifiable in dsdt. If you are so kind to help me identify where to add it then I can copy and compile.

Thanks very much.

Method (_PTS, 1, NotSerialized)  // _PTS: Prepare To Sleep
    {
        \_SB.TPM.TPTS (Arg0)
        \_SB.PCI0.LPCB.SIO1.SIOS (Arg0)
        \_SB.PCI0.LPCB.SPTS (Arg0)
        \_SB.PCI0.NPTS (Arg0)
        RPTS (Arg0)
        If (LEqual (0x05, Arg0))
        {
            Store (Zero, \_SB.PCI0.XHC.PMEE)
            Store (Zero, \_SB.PCI0.RP05.HPME ())
        }
    }

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, zzmadd said:

Those Bios options I attached in the image are correct? So at least those are to be considered ok and I move on testing other options.

Do you have any hint to what to look for in bios?

I wouldn't know where to add the patch, if I have to remove some code.

The _PTS section is clearly identifiable in dsdt. If you are so kind to help me identify where to add it then I can copy and compile.

Thanks very much.

Method (_PTS, 1, NotSerialized)  // _PTS: Prepare To Sleep
    {
        \_SB.TPM.TPTS (Arg0)
        \_SB.PCI0.LPCB.SIO1.SIOS (Arg0)
        \_SB.PCI0.LPCB.SPTS (Arg0)
        \_SB.PCI0.NPTS (Arg0)
        RPTS (Arg0)
        If (LEqual (0x05, Arg0))
        {
            Store (Zero, \_SB.PCI0.XHC.PMEE)
            Store (Zero, \_SB.PCI0.RP05.HPME ())
        }
    }

 

the patche is done, check

If (LEqual (0x05, Arg0))
{
Store (Zero, \_SB.PCI0.XHC.PMEE)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, MaLd0n said:

the patche is done, check

If (LEqual (0x05, Arg0))
{
Store (Zero, \_SB.PCI0.XHC.PMEE)

But this is the section already contained in DSDT

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, zzmadd said:

But this is the section already contained in DSDT

the patch is already applied, yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By MaLd0n
      Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install  
      https://www.olarila.com/topic/5794-hackintosh-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
          First... If you need DSDT edits for SkyLake, KabyLake or CoffeeLake... -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) -Post Ioreg, extract with Ioreg Explorer http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222606 -Run it, post files generated in your desktop http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222609  Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Paste my EFI folder into EFI partition  EFI GA H110M-S2.zip     --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation   --Paste my EFI folder into EFI partition  EFI GA H110M-S2.zip     --Reboot and activate video!   -Nvidia WebDriver Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/312525-nvidia-web-driver-updates-for-macos-sierra-update-07212017/ -Nvidia WebDriver High Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/324195-nvidia-web-driver-updates-for-macos-high-sierra-update-10162017/ -Cuda http://www.insanelymac.com/forum/topic/302795-cuda-90214-is-out-update-10162017/   --DSDT My DSDT with Skylake patches DSDT.GA H110M-S2.zip   Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!  
    • By cixque
      CLOVER.zipCLOVER.zipDell Venue 11 Pro 7140
      ------------
      Specification
       
       
      Intel Core M 5Y71
       
      Intel HD Graphics 5300
       
      Intel Broadwell-U motherboard
       
      8GB Ram
       
      256GB SSD
       
      Dell DW1850e WWAN + GNSS GPS
       
      Intel Wireless 7265 + Intel Bluetooth
       
      NFC
       
       
      …..
       
       
       
       
       
      Mojave 10.14.6
       
      What works
      Native Power Manager (Generate Plugin type) Full Graphics with QE/CL Brightness (Add PNLF in Config.plist or DSDT Patch) — (Brightness slide bar) Touch Screen, and Pen (DSDT Patch + Voodoo I2C, I2CHID satellite KEXT) HDMI output with hot plug (Lilu + WhateverGreen) HDMI Audio with hot plug (Lilu + AppleALC) no Layout-id needed Front and Rear Cameras MicroSD slot - O2 Micro (I use Adding Arbitrary under Devices in Config file Method) Ref, Post #6 by Jake Jo https://osxlatitude.com/forums/topic/7346-applesdxc-driverdsdt-patch-for-o2-micro-sd-card-readers/ Battery Indicator (ACPIbattery by Rehabman) ——>To utilise both battery, SSDT (by Rehabman) is needed in order to combine 2 batteries as one.
      Travel Keyboard Dell K12a001 (USBinjectall KEXT) Native Keyboard keys (Brightness, volume keys) WWAN card Dell DW1850e (OOB) Bluetooth -------------------
       
      What doesn’t work
       
       
      Sleep Wake — I have no idea how to fix it as it is required DSDT patch I guess. GPS NFC Audio ---> Realtek I2S Audio (PG0.35 for DELL)
       
      In DSDT entries is HDAUDIO\\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0282&SUBSYS_00000000&REV_1000\ Which indicates ALC282
       
      Audio ALC3263 (As it shown in BIOS) - Broadwell rt286 - Card1/Codec#0 (Utilised in I2S Mode) there is nowhere in BIOS to change to HDA mode). Drop OEM HDA and Fix HDA don’t do anything, still show 3 HDMI Audio outputs. If there is a DSDT patch to force HDA Audio mode, Please do enlighten me.
      As a result Internal Speaker, Internal Mic, and Headphone Jack doesn’t work.
       
      Touchpad on Travel Keyboard Dell K12a001 (Should work with DSDT Patch with pin configuration) I have no idea how. Obviously, Intel Wireless 7265 AC. For experimental purpose. https://github.com/daliansky/XiaoMi-Pro-Hackintosh/issues/330 — Knock yourself out. I managed to get it work for awhile but the real problem is kernel panic so I gave up. Ordering compatible card instead. ------------------
       
      Config.plist got it from Rehabman laptop config.
       
       
      BIOS version A20
       
      Enable:
       
      - Legacy Boot Rom
       
      Disable:
       
      - Secure Boot
       
      - TPM 2.0
       
      - Vt-d
       
      ------------
       
      SMBIOS - I use MacBook8,1. —- MacBookAir7,1-7,2 (Min Freq is at 1.2 GHz) MacBookPro12,1 Min Freq is at 800 Mhz and it is the default this cpu should be. Again, there is a way to set it right somewhere in this forum.
       
      ------------
       
      -->> DSDT Windows 8 patch
       
      System sees only one I2C Controller which control Touch Screen.
      Touch Screen registers as Magic Trackpad 2.
      Pen as Mouse
       
      -->> DSDT Windows 8.1 Patch
       
      System sees two I2C Controllers which control Touch Screen and Accelerometer.
      Touch Screen registers as Magic Trackpad 2.
      Pen as Mouse
       
      OOO>>> With Windows 8.1 patch which it should run with this one because it can see more of HID devices and controllers.
       
      Problem is Accelerometer (SHUB).
      Device can automatically rotate screen as it should be BUT it flips the screen wildly even with slightly movement. It stops only when device stays completely still. Eventually it breaks internal screen graphic. It becomes grabble. I restored internal screen graphic by connecting it to external monitor and set rotation of external screen to 0 degree. Then it is back to normal. (I guess it conflict with rotation setting) I disable SHUB in DSDT.
       
      ---------------------
       
      During Installation process Full Graphic acceleration can be activated straight away by Lilu and Whatevergreen. AppStore, iMessage and, FaceTime activate by NullEthernet and SSDT by Rehabman USBInjectAll needed for keyboard and other usb peripherals. Use other tool to keep certain ports active as Rehabman mention this KEXT is not good for a long run. Please do Correct me if I did something worng. Or any suggestions to make this thing runs better.
      CLOVER.zip
      IOReg_SysReport.zip
    • By kushwavez
      A really good motherboard with macOS compatible bult-in Wifi & Bluetooth

      ASUS Z170-Deluxe (with Wifi)
      BIOS: v3801
      CPU: i7-6700K 4.0 to 4.2 GHz (w/o OC)
      RAM: 1x 16 GB Corsair DDR4 2400 MHz
      GPU: Intel HD 530 (Headless) & ASUS Radeon RX 5700 OC 8 GB
      Audio: ALC 1150
      Ethernet: I219V2, I211-AT
      WiFi & Bluetooth: Broadcom BCM94360HMB Half-Mini-PCI-E
      More Specs: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-DELUXE/specifications/
       
      Catalina 10.15.4 - Windows 10
      What is working:
      BCM94360HMB Wifi and Bluetooth AirDrop, Handoff, FaceTime, Messages, App Store, iCloud, etc. Intel HD 530 (QE/CI tested, but now I'm using it in headless) Sleep RX 5700 (QE/CI with 2 1080p monitors connected) Sound USB Ports Two Ethernet ports macOS with a light OC (4.12 GHz - 4.5 Ghz, XMP, ASUS optimal) No problem so far ASUS HyperKit with a KINGSTON NVMe SSD - 250 GB  
      What is not working:
      -  
       
      Not tested:
      VideoProc says that Hardware Decoding\Encoding is fully supported and enabled on both HD 530 and RX 5700 but I didn't test it Thunderbolt (no equipment)  
      Issues:
      None  
      BIOS Settings:
      Boot\CSM (Compatibility Support Module): Launch CSM: Disabled Boot\Secure Boot: OS type: Other OS Secure Boot State: Disabled Advanced\System agent (sa) Configuration: VT-d: Enabled Graphics Configuration: Primary Display: Auto iGPU Multi-monitor: Enabled RC6(Render Standby): Enabled DVMT Pre-Allocated: 128M Advanced\PCH Storage Configuration: SATA Mode Selection: AHCI HyperKit: Enable (if you have NVMe SSD with ASUS HyperKit) Advanced\CPU Configuration: Intel Virtualization Technology: Enabled CPU- Power Management Control: Intel SpeedStep: Enabled CPU- C-States: Enabled Intel SpeedShift: Enabled  
      Getting ready for installation:
      Download the bootpack (Clover v5107): Click here -> asus-z170_clover_5107.zip  
      Installation:
      Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager) Copy my Clover folder to the USB's EFI folder Boot with the Installer USB If you have any problem (kp or freeze) boot with config_debug.plist to see what causes the issue  
      Post Installation:
      Download Clover Configurator and generate a new Serial Number for yourself  
      Some pictures:
       

       




       
       
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot (clean install, on one drive):
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac)
       Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart
      Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install. 
      Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type: 
      bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi  
      You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)  
      Mounting EFI from Windows:
      Open cmd in administrator mode and type: mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Total Commander or Explorer++ in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI)  
      Notes:
       
      2020.03.26: Updated to 10.15.4 -> Updated WhateverGreen, Lilu -> Updated Clover to v5107
      2020.03.23: Removed "EmuVariableUefi.efi" -> deleted, caused false nvram map, now it's native, updated Clover to v5106
      2020.02.11: Updated to 10.15.3 -> No problem when/after installing
      2020.01.19: Added ASUS HyperKit NVMe SSD to the "What is working" list
      2020.01.12: Tested system with OC, added more informations to BIOS settings
      2020.01.11: Added SmallTreeIntel82576.kext for 2nd Ethernet, Tested Ethernet ports
      2020.01.11: First upload
       
    • By innerd
      Salve, ho da poco aggiornato il bios del notebook in firma alla versione 304, ma dopo averlo fatto non sono piu riuscito a farlo avviare.
      Ho cancellato il dsdt e gli ssdt (eccetto quello delle porte usb e pnlf, il resto ho utilizzato ssdttime con il nuovo dump).
      Credo che si blocchi nel momento in cui dovrebbe apparire la mela (con verbose) e quindi all'inizializzazione della igpu. Avendo il dubbio fosse un problema di framebuffer diverso (volevo anche creare una fake imei ma non ho trovato nessuna guida al riguardo) ho cancellato le vecchie proprietà nel config e provato manualmente tutti i valori mobile con igfxframe come flag, 2 volte sono stato fortunato con 0x1612002 ma senza riuscire a farlo partire piu di quelle poche volte. Con un framebuffer mobile e in safe mode riesco ad entrare ma in nessun altro modo, avete consigli?
      CLOVER.rar
×