Jump to content
MaLd0n

[Guide] Sierra / High Sierra / Mojave / Catalina on mobos Serie 100 / 200 / 300 / 400 SkyLake / KabyLake / CoffeeLake / CometLake DSDT

5,430 posts in this topic

Recommended Posts

@MaLd0n

hi MaLd0n,

sorry to trouble you again.

i have already defined method B1B2 ,but compiler goes wrong.
the compiler is ACPI 6.0a.
what should i do next step.
thank you. 

DSDT.dsl1242237492__pic1.thumb.jpg.41a77fa9a698c7ab0a625b6c866aec03.jpg428879554__pic2.thumb.jpg.05ae7ae98baf4abc56c1d27911cffeae.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

hi@MaLd0n
my instalation freez in 2 minus remininig, iam used olarila catalina image
my spec,
i5 9600k
z390-p asus
240gb nvme ssd
rx580 8gb msi

how can fix this issu or any asus motherboard specified
fixing or bios changing ?
pls help me.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minutes ago, corbiz said:

hi@MaLd0n
my instalation freez in 2 minus remininig, iam used olarila catalina image
my spec,
i5 9600k
z390-p asus
240gb nvme ssd
rx580 8gb msi

how can fix this issu or any asus motherboard specified
fixing or bios changing ?
pls help me.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk
 

Extract tables with F4 key in Clover boot screen, files generated in Clover/Acpi/origin, post here

Share this post


Link to post
Share on other sites
Extract tables with F4 key in Clover boot screen, files generated in Clover/Acpi/origin, post here
os installation problem sir?

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Extract tables with F4 key in Clover boot screen, files generated in Clover/Acpi/origin, post here
os installation problem sir?

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, corbiz said:

os installation problem sir?

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

os installation problem sir?

Sent from my SM-A520F using Tapatalk
 

yes, for all, install and post install

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MaLd0n

Fala MaLd0n, blz cara?

Queria te fazer uma pergunta, estou tentando instalar um mac catalina(tentei outras versões tb) no meu desk pela primeira vez e todos os tutoriais que eu sigo ou tenho um simbolo de bloqueado no meio do carregamento dos aquivos logo após o menu do clover ou a tela fica preta antes de começar a carregar a instalação do mac, poderia me dar uma orienteção em relação a quais termos devo procurar pra poder prosseguir com a instalação, por favor?

 

Minhas especificaçõs estão na assinatura.. sou iniciante e estou meio perdido em relação ao que procurar, logo que não sei o que está sendo o problema... me desculpe por qlqr coisa e me desculpe incomodar :)

 

Agradeço por qualquer orientação que possa me dar, valeu!

 

 

Obs.: agora vou seguir esse se guia (estou baixando a imagem) espero que eu não tenha graneds problemas haaha

Obrigado!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi MaLd0n

I'm fighting with a Fujitsu G558 mini PC to make a hackintosh out of it. 

Specs: i5-9600K, UHD630, H310 chipset, Intel M2 660P and Realtek 8111.

Attached is the origin.zip from F4 Clover. Always stuck at boot. Maybe a DSDT could help?

 

Thanks!

invictus

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, lubrosak said:

@MaLd0n

Fala MaLd0n, blz cara?

amd não tem suporte nativo,  mesmo funcionando nunca será um hack realmente perfeito

1 hour ago, invictus said:

Hi MaLd0n

I'm fighting with a Fujitsu G558 mini PC to make a hackintosh out of it. 

Specs: i5-9600K, UHD630, H310 chipset, Intel M2 660P and Realtek 8111.

Attached is the origin.zip from F4 Clover. Always stuck at boot. Maybe a DSDT could help?

 

Thanks!

invictus

DSDT.aml.zip

 

use my efi folder for serie 300 and apply a video patch and my dsdt

https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=8222

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi MaLd0n

Could you update my setup?

Ive upgraded the GPU to a 2080 thus would need this to be disabled and graphics go through the intel 630. So I can upgrade to Catalina as well.

I've piched you some beer coin as well. Have a good one.

 

btw. with the 2019 Razer 15 I'm still stuck. Tried like every combination to get that graphics to run. Its really annoying. But first of all I want my main rig to give me some resolution .. again. Thanks mate

Send me pads-iMac-3.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, blackbird_n1 said:

Hi MaLd0n

Could you update my setup?

Ive upgraded the GPU to a 2080 thus would need this to be disabled and graphics go through the intel 630. So I can upgrade to Catalina as well.

I've piched you some beer coin as well. Have a good one.

 

btw. with the 2019 Razer 15 I'm still stuck. Tried like every combination to get that graphics to run. Its really annoying. But first of all I want my main rig to give me some resolution .. again. Thanks mate

Send me pads-iMac-3.zip

here we go

EFI.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello @MaLd0n

Would just like to ask if you could check my EFI and how it can be optimized and also ask to generate a proper DSDT for my board.

My motherboard is Asus B365-F Gaming with an i9-9900KF, RX 570, 1TB Samsung Evo NVME and 32GB of 2400 DDR4.

I'm also running Catalina 10.15.2 and used the Clover and RunMe app from the first page.

Thanks and more power!

 

http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=61878317849135028183

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi Malad0n,
my another build everithing work fine with your olarila efi folder with add emuvariable.efi for fix for shudown.
but another problm sata controller see only 11series chipset actualy iam used h370 similar issu in my previous build on z390 just ignorit ,
how can fix this issu?

spech
i5 8400
h370 gigabyte
rx580
definition imac 18.3 f8391cfeaad327beca3b6a7a7cf24789.jpg

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/24/2020 at 1:11 AM, MaLd0n said:

amd não tem suporte nativo,  mesmo funcionando nunca será um hack realmente perfeito

DSDT.aml.zip

 

use my efi folder for serie 300 and apply a video patch and my dsdt

https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=8222

Hi MaLd0n,

 

tried all possible clover efi from you and all the Intel Framebuffer settings. Everytime i boot with my UHD630 enabled i receive a kernel panic. I can boot only with -igfxvesa or fakeid & platform to 0x12345678. As is a micropc i don't have the option of external gpu. Tried 3 processors with UHD 610 to 630. Now i'm using i5-9600K with UHD630 with deviceid 0x3e98. Please help debug this. This processor works in my other hackintosh with UHD630 only and hackintool patches.

 

Thank you!

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minutes ago, invictus said:

Hi MaLd0n,

 

tried all possible clover efi from you and all the Intel Framebuffer settings. Everytime i boot with my UHD630 enabled i receive a kernel panic. I can boot only with -igfxvesa or fakeid & platform to 0x12345678. As is a micropc i don't have the option of external gpu. Tried 3 processors with UHD 610 to 630. Now i'm using i5-9600K with UHD630 with deviceid 0x3e98. Please help debug this. This processor works in my other hackintosh with UHD630 only and hackintool patches.

 

Thank you!

check a hackintool, in menu have many presets

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, invictus said:

I have tried all the presets. I think it's a memory fix that needs to be applied or some memory conflicts?

use 3e9b0007 and 3e9b8086

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, MaLd0n said:

use 3e9b0007 and 3e9b8086

I have tried that lots of times. Now i'm doing a HighSierra install and check if i can start with hackintool intel patches and dump port and connectors

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/28/2020 at 3:14 PM, MaLd0n said:

what hardware

 

On 1/28/2020 at 4:12 PM, Krani93 said:

 

@MaLd0n anything you can help me with my system? :( don’t know what to try next 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pls replay me

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

hi Malad0n,
my another build everithing work fine with your olarila efi folder with add emuvariable.efi for fix for shudown.
but another problm sata controller see only 11series chipset actualy iam used h370 similar issu in my previous build on z390 just ignorit ,
how can fix this issu?

spech
i5 8400
h370 gigabyte
rx580
definition imac 18.3 f8391cfeaad327beca3b6a7a7cf24789.jpg&key=00d90c2aa21ad0885702973c897737b91d90e4142625629a63a837ddfe606971

Sent from my SM-A520F using Tapatalk


replay me

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @MaLd0n

My graphics card - AMD RX 570 is dead so I have to install the lower version with Nidivia GTX 950 graphics card.
Can you check the configuration I installed?

Main Asrock z370 Pro 4

Cpu i7 8700

Ram KLEVV 8x2GB buss 3000

Card Graphics: Nidivia GTX 950 2GB

Thank you very much!

 

Send me Huynhs-iMac.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

  • Similar Content

    • By fusion71au
      Making a High Sierra USB Installer Entirely From Scratch in Windows
      This is a proof of concept tutorial, to show it's possible to create a vanilla High Sierra installer, entirely from scratch, in Windows (even without App Store downloaded "Install macOS High Sierra.app" from a real Mac ).  @PikeRAlpha's link to Apple's Software Catalog provides us with all the URLs necessary to download the needed files directly from Apple instead of some dubious source from the internet...
       

      Pre-Requisites
      8GB or larger USB drive.  Edit: Recommend 16GB or larger for macOS Catalina 10.16 Boot Disk Utility v2.1.2017rev021b from @CVAD TransMac (free 15 day trial) Paragon Hard Disk Manager Free Download Installer Files Directly from Apple
      1)  Browse Apple's Regular Software Catalog and find the URLs to download the following 6 installer files...
      BaseSystem.dmg BaseSystem.chunklist InstallInfo.plist InstallESDDmg.pkg AppleDiagnostics.dmg AppleDiagnostics.chunklist (Hint - search page for "InstallESD" to find its URL and others nearby)

      to a folder named "SharedSupport" on your Windows NTFS drive.  A browser download manager (eg Chrono for Chrome, dTA for FireFox) is handy since InstallESD is >4GB ---> allows you to pause/resume interrupted download...

      2)  Rename InstallESDDmg.pkg to InstallESD.dmg
      3)  Edit InstallInfo.plist with WordPad/text editor to remove the chunklistURL and chunklistid keys for InstallESD, and renaming it from InstallESDDmg.pkg to InstallESD.dmg (example of edited file attached to this post)...
      Note:  You can verify the SHA1 checksum of your InstallESD.dmg and BaseSystem.dmg with the correct ones at this website.
      Boot Disk Utility to format the Installer USB and Restore OS X Base System HFS partition
      1.  Format USB with BDU & latest Clover ---> creates boot files in CLOVER partition + second FAT partition
      2.  Extract 4.hfs from \SharedSupport\BaseSystem.dmg with BDU --> save to it's local folder
      3.  Restore 4.hfs to USB second partition with BDU --->  2nd partition becomes bootable "OS X Base System"
      Paragon Hard Disk Manager to extend HFS Partition to its Full Extent
      Open Paragon Partition Manager Free and resize the second partition of the USB drive to the full size allowed.  Don't forget to apply the changes at the end...
      Transmac to Copy "SharedSupport" folder to OS X Base System
      1.  Open the TransMac program and navigate to the HFS+ Volume/Install macOS High Sierra.app/Contents folder.  Right click anywhere in the empty space on the RHS pane and select "Copy Here"...
      2.  In the next stage, select the "SharedSupport" folder we created above as the "Files and Folders to be copied to the Mac Volume"...
       
      Clover Settings
      Clover configuration is required now.  The default config.plist (in the Clover FAT32 partition of the USB) maybe sufficient to boot your machine if you’re lucky.  If not, the hackintosh-vanilla-desktop-guide has some good explanations on the various settings available and also offers sample configuration files based on CPU type.  Also, look at the Clover Wiki, Clover Instructions and Clover Configuration Thread for pointers and edit /EFI/Clover/config.plist accordingly with Wordpad or Notepad.
      The location of the important configuration files for Clover are summarized below
      config.plist--->EFI/CLOVER folder DSDT.aml with or without SSDT.aml--->EFI/CLOVER/ACPI/patched (don't need one if your DSDT is auto patched by Clover in config.plist) Kexts eg FakeSMC, NullCPUPowerManagement --->EFI/CLOVER/kexts/<osx version> or /Other. NB BootDiskUtility by default already has FakeSMC.kext installed here.  You may need to add VoodooPS2Controller for your laptop keyboard/trackpad to work. If UEFI booting, you will most likely need one of the OsxAptioFixDrv-64 drivers copied from /EFI/CLOVER/drivers-off/drivers64UEFI to /EFI/CLOVER/drivers64UEFI. If you want to use the installer to run High Sierra in Windows on VMware, you can follow my guide to set up the Virtual Machine and replace Clover's default config with EFI_Clover for VMware (which is compatible to run in VMware).  In the screenshots below, I have attached the USB Installer (in this case PhysicalDrive7) to my macOS Virtual Machine.  Reboot the system to the USB installer to install High Sierra ...
      What happens if we don't have access to TransMac or Paragon Hard Disk Manager?
      Not a problem, as long as we get "OS X Base System" bootable, we can launch terminal from the Utilities Menu to copy the SharedSupport folder over to the Installer app.  In essence, we will build the full installer app = 5GB+ on the target HD eg "Macintosh HD", by copying both the "small" installer app = 15MB (on "OS X Base System") and the SharedSupport folder from the NTFS volume (mounted in this example on /Volumes/DATA)...
      -bash-3.2# cd / -bash-3.2# cp -R Install\ macOS\ High\ Sierra.app /Volumes/Macintosh\ HD/ -bash-3.2# cp -R /Volumes/DATA/SharedSupport /Volumes/Macintosh\ HD/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/  
      ...then start installation with the startosinstall utility...
      -bash-3.2# /Volumes/Macintosh\ HD/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/startosinstall --volume /Volumes/Macintosh\ HD --converttoapfs NO --applicationpath /Volumes/Macintosh\ HD/Install\ macOS\ High\ Sierra.app  
      The above steps can be automated with the attached "startosinstall.command" script, which will assemble "Install macOS High Sierra.app" on "Macintosh HD" and launch the startosinstall utility targeting the "Macintosh HD" volume.  Copy/download to "Macintosh HD", then run in terminal (after attaching DATA USB with /Shared Support folder)...
      cd "/Volumes/Macintosh HD" chmod +x startosinstall.command ./startosinstall.command Updated Download Links for macOS Mojave 10.14.6_18G103
      Browse Apple's Regular Software Catalog and find the URLs to download the following 6 installer files...
      BaseSystem.dmg BaseSystem.chunklist InstallInfo.plist InstallESDDmg.pkg AppleDiagnostics.dmg AppleDiagnostics.chunklist  
      Note: In Mojave, Apple has removed the --converttoapfs NO and --applicationpath arguments from the startosinstall utility....
       
      eg to use startosinstall for the above section "What happens if we don't have access to TransMac or Paragon Hard Disk Manager?", the syntax is now
      -bash-3.2# /Volumes/Macintosh\ HD/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/startosinstall --volume /Volumes/Macintosh\ HD  
      This basically means that for Mojave, the default installation will always convert the target volume to the apfs file system.
       
      Updated Download Links for macOS Catalina 10.15.6_19G73
      Browse Apple's Regular Software Catalog and find the URLs to download the following 6 installer files...
      BaseSystem.dmg BaseSystem.chunklist InstallInfo.plist InstallESDDmg.pkg AppleDiagnostics.dmg AppleDiagnostics.chunklist  
      startosinstall.command.zip
      InstallInfo.plist_edited_10.13.6.zip
      InstallInfo.plist_edited_10.14.6.zip
      InstallInfo.plist_edited_10.15.6.zip
    • By imacosiris
      Hi guys
      I already have a Hack running HighSierra and Clover.
      But I think to move to Open Core and install macOS Catalina.
      I just wonder if any one have any experience with this model of Gigabyte motherboard.
      I must add I use this hack as server to share videos no need audio for example, only network and storage
       
      My config is as follow
      Motherboard: gigabyte ga-h97m-d3h
      Processor : Intel i3 3,69 Mhz
      Memory : 32 GB 1600 Mhz DDR3
      Video Card: NVIDIA GeForce GT 710 (Nvidia Web Driver 387.10.10.10.40.105)
       
      System identify as iMac (27-inch, Late 2013) 
      Current version 10.13.6
       
      Boot drive SSD Kingston HyperX Savage SHSS37A120G
       
      Any advice ??
      Br
    • By Lakkantha
      i install mac Catalina osx but can't boot without fake intel inject. And no audio or wifi. Can you help to make my clover config please
      Efi folder
       


    • By rawmassen
      Hi there,
       
      If anyone could help I'd be very grateful, I'm trying to move from Clover to OC but have hit a brick wall for the last 2 days.
       
      It's an ACPI table error: SB_.PCIO.XHC_RHUB.HS11, Namespace lookup failure.
       


      Skylake Build:
      OpenCore 0.5.9
      Mojave 10.14.6, iMac17,1
      Asus Maximus Hero VIII
      6700K
       
      I've attached the config.plist and ACPI folder.
       
      EFI Drivers: OpenRuntime.efi and HfsPlus.efi
      Kexts: IntelMausi, Lilu, VirtualSMC, Whatevergreen
       
      Things I've tried...
       
      1) Clearing NVRAM (as it was previously booted by Clover)
       
      2) Hackintool USB Mapping: both the SSDT files and the USBPorts.kext
       
      3) USBInjectAll.kext (with and without SSDT files)
       
      4) SSDT-RHUB.aml. This seems to be directly involved, spent a long time with this but with no luck.
       
      I followed this guide:
       
      https://dortania.github.io/Getting-Started-With-ACPI/Universal/rhub-methods/manual.html
       
      Everything is XHC in my DSDT, except these definitions at the top (line 72 and 73):
       
          External (_SB_.PCI0.XHC_.DUAM, MethodObj)    // Warning: Unknown method, guessing 0 arguments     External (_SB_.PCI0.XHC_.RHUB.INIR, MethodObj)    // Warning: Unknown method, guessing 0 arguments  
      So I edited the SSDT-RHUB.dsl to this:
       
      /* * Goal of this SSDT is to shut off the RHUB to force macOS into * manually building ports when the ACPI is screwed up */ DefinitionBlock ("", "SSDT", 2, "DRTNIA", "RhubOff", 0x00001000) { External (_SB_.PCI0.XHC.RHUB, DeviceObj) // Full pathing to RHUB, change to yours Scope (_SB.PCI0.XHC.RHUB) // Full pathing to RHUB, change to yours { Method (_STA, 0, NotSerialized) { If (_OSI ("Darwin")) { Return (Zero) // This disables the device only in macOS } Else { } } } } Which results in this AML version:
      DefinitionBlock ("", "SSDT", 2, "DRTNIA", "RhubOff", 0x00001000) { External (_SB_.PCI0.XHC_.RHUB, DeviceObj) Scope (_SB.PCI0.XHC.RHUB) { Method (_STA, 0, NotSerialized) // _STA: Status { If (_OSI ("Darwin")) { Return (Zero) } Else { } } } } But I get the same error. 
       
      I'm at a complete loss, can anyone help?
       
       
      config.plist
      ACPI.zip
    • By tonyx86
      *** I have started another thread for installing Catalina on the Dell Latitude E6410.  If you were thinking of installing Mojave, but would prefer to skip right to Catalina, click here. ***
       
      *** I am no longer maintaining the installation files in this first post.  Refer to my Catalina thread for the latest guidelines / files for installing macOS on this Latitude E6410 with Nvidia graphics ***
       
      I was inspired by @duduclx post here for installing El Capitan on a Dell Latitude E6410, so I decided to install Mojave 10.14.5 and subsequently 10.14.6.  Everything works perfectly (including sleep).  I'm starting this thread hoping to help others install Mojave on their E6410s.  A brief installation guide is provided later in this first post.  The interested reader is encouraged to read the other posts in this thread to see how this solution evolved and to learn additional tips/details not provided in this first post (including dual-booting with macOS and Windows).
       
      My system is as follows:
      Dell Latitude E6410 (I7-620m, Nvidia 3100M, 8GB DDR3, 512GB SSD, 1440x900 display, BIOS: A17) MacOS: Mojave 10.14.6 (APFS) (Patched with DosDude Mojave Patcher 1.3.3) MacModel: MacBookPro 6,2 (LPCB._DSM.Name "pci8086,3b09") Kexts: Lilu 1.3.6, VoodooHDA 2.9.2, AirportBrcmFixup 2.0.0, IntelMausiEthernet 2.4.1d1, ACPIBatteryManager 1.90.1, BrcmPatchRam2.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, VoodooPS2Controller (the "Refined ALPS Touchpad" version - release 6 developed by @Dr. Hurt and compiled by @bronxteck), not the original version), USBInjectAll (with custom SSDT-UIAC), VoodooSDHC.kext (configured as shown here). Wi-Fi: Broadcom BCM 94352HMB (with AirportBrcmFixup.kext) CLOVER (Legacy): R4961  
      Configuration items that may be different from what you have seen in other E6410 configurations
      Addition of _OFF and _ON methods to _PTS and _WAK methods respectively (to control discrete graphics in order to enable sleep/wake) LPCB._DSM patched with device-id "3b09" AND "name", "pci8086,3b09" for native Nehalem power management with MacBookPro 6,2 ECDV renamed to EC so that AppleBusPowerController loads AGP.VID._DSM patched with device-id "0a29" so that AppleGraphicsPowerManagement loads No CLOVER Generate P or Generate C States (with the correct LPCB._DSM and MacBookPro 6,2, these CLOVER options are unnecessary for this architecture and only limit max multiplier and reduce number of P states) DSDT patched to include HDAU device (device-id 0x0be3)  
      What is NOT working:
      Display brightness can be controlled with keyboard keys, but cannot be controlled with slider in Display settings. Graphics Power Management - AGPM loads (because 10de,0a29 device is injected), but there's no evidence that 3100m frequency and voltage is changing.
        What is NOT tested:
      Smartcard Reader eSata (I have this disabled in my BIOS) Firewire Port (it does appear in the Network settings, just haven't tried it) Microphone Jack PC Card Slot (I have this disabled in my BIOS)  
      What IS working:
      SLEEP IS WORKING! Everything else not mentioned above.   Speedstep/CPUPowerManagement is perfect, system temps are low, CPU multiplier operates as expected, battery life is long Shutdown is fast Display/graphics acceleration is perfect (thanks to DosDude's Mojave patcher) Brightness (adjusted with brightness keys on keyboard) works perfectly Battery Manager works (battery status is displayed in menu bar) simply by installing ACPIBatterManager.kext. Wi-Fi (after changing to Broadcom BCM94352HMB and installing AirportBrcmFixup.kext) Audio (volume adjustable, volume indicator appears in menu bar).  Switched to VoodooHDA from AppleALC after AppleALC caused slow boot due to "IOHDACodecFunction timeout." Ethernet port (with IntelMausiEthernet.kext) Broadcom BCM20702A0 Bluetooth (with BrcmPatchRam2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext) Optical Drive External VGA (with corrected NVCAP.  Need NVCAP 04000000 00000100 0E000000 00000007 00000000 (credit: here) for working external VGA display. Headphone jack Display Port (tested using DP > HDMI adapter) Camera SD Card Reader  
      Known issues and their solutions (These issues have all been resolved, with the solutions incorporated into the attached config files.  The issues are listed here for historical purposes and no further work is needed unless stated otherwise).
      (Solution to this issue is to remove Device (PNLF) from the DSDT): Some users experience display issues.  Solution is to remove Device (PNLF) from the DSDT.  The attached DSDT currently still includes Device (PNLF), so you will need to edit the DSDT to remove PNLF. USB sleep/wake power IORegistry keys are no longer provided in IOUSBHostFamily.kext after High Sierra 10.13.6.  Solution is to added SSDT-USBX.aml to EFI/CLOVER/ACPI/patched.  The attached SSDT-USBX.aml includes USB sleep/wake properties for MacBookPro6,2 from High Sierra 10.13.6 IOUSBHostFamily.kext. Laptop does not sleep on lid close.  Solution is to add Notify (LID0) code to Method (BTNV) in the DSDT.  This is solved in the attached DSDT. Leaving this for historical purposes, but the CLOVER USBFix is no longer necessary after finding that I had incorrectly applied the DSDT _DSM patch for Device (EHC1).  The CLOVER USBFix is not needed after fixing the DSDT..  AAPL,clock-id and device_type do not appear in IORegistry for EHC1.  Solution is to use CLOVER on-the-fly patching/fixing/renaming for EHC1 and EHC2.  Thank you, @feartech, for this tip. ALPS trackpad performance is not good with the "standard" VoodooPS2Controller.kext that I initially used.  Switching to the "Refined ALPS TouchPad driver" is a big improvement.  I've implemented and tested this on my system.  The ALPS version of VoodooPS2Controller.kext mixes up a few keys.  Need to switch the Command and Option keys (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys) and change keyboard type to ISO European. This configuration (captured in the attached config files) uses an injected device-id (10de,0a29) for NVidia 3100m to get AGPM to load.  While I haven't observed any performance differences, a better approach may be to inject AGPM properties for device 10de,0a6c (the actual device-id for the 3100m).  This AGPM method is discussed later in this thread.  I have briefly tested this "FakeSMC.kext method" for injecting AGPM attributes without any noticeable changes in laptop/graphics behavior. IOHWControl is not loaded under AGPM (Should be AGP > VID > NVDA,Display-A@0 > NVDATesla > AGPM > gpu-control > IOHWControl as viewed in IORegistryExplorer).  It is loaded on a real MacBookPro6,2 running Mojave and is loaded on this Dell Latitude E6410 running High Sierra.  If I "Inject NVidia" via CLOVER, IOHWControl loads properly. The Dell Latitude DSDT (BIOS A17) has a bug in Method (GNOT).  In the method, the expression  If (LOr (LGreater (OSYS, 0x07D0), LLess (OSYS, 0x07D6))) always evaluates to TRUE, so the patched DSDT has no dependency on the value of OSYS.  I suspect that LOr should be replaced with LAnd, so that this expression is TRUE for variants of Windows 2001 and False for any other OS.  While this may have no affect on MacOS, it makes one wonder how such an obvious bug made it through Dell QA and is still present in BIOS A17.  Also makes one wonder whether the sleep problem (which no one has solved) was fixed in Windows to address another DSDT bug. The assigned value of ACOS and OSYS in the DSDT are conditional on the operating system.  There is no condition for "Darwin."  The solution is to add a condition for "Darwin" (making it equivalent to one of the defined operating systems (e.g. Linux, Win7, etc).  The attached config hard-codes ACOS and OSYS values equivalent to those for Linux.  Another way to handle this (different from the method employed in the attached config files) might be to override _OSI with XOSI (defined in a custom SSDT). The portType of the Internal Bluetooth device is portType=0 which, according to Rehabman's comments in SSDT-UIAC-All.dsl, is an external USB 2 port.  This should be an internal USB port (portType=2).  I learned through trial and error that the HUB1 and HUB2 definitions in Rehabman's SSDT-UIAC-ALL.dsl apply to the ports on the EHCx USB hubs.  The solution is to include the HUB1 definition in SSDT-UIAC.dsl and change portType to 2 for HP15.  This change doesn't appear to affect/fix sleep, but it may prevent instant wake if we get sleep working. There are minor differences between a real MacBookPro6,2 IORegistry dump and this HackBookPro6,2 IORegistry dump that can be resolved with simple DSDT edits.  I am now running with these changes, but haven't found these changes to make any difference in operational behavior.
      Rename Device (AC) -> Device (ADP1) Remove UID from Device (HPET) Add compatible ID "PNP0C01" to Device (HPET) Change ADP1:_STA from 0x0F to 0xFFFFFFFF Enable Ambient Light Sensor and renamed to Device (ALS0) from Device (ALS) Add compatible ID "smc-als" to ALS0 Rename LID -> LID0 Change "name" definitions to Buffers in _DSM methods Rename Device (PBTN) to PWRB Rename Device (SBTN) to SLPB Sleep / Wake does not work with the basic DSDT edits.  I have discovered that Sleep / Wake can be made to work by adding discrete graphics _OFF and _ON methods to _PTS and _WAK methods respectively (borrowed the concept and code from a working E6430 DSDT: Credit here: https://osxlatitude.com/forums/topic/9248-working-sleep-on-intel-hd-and-nvidia-nvs-on-dell-latitude-e6430-optimus-enabled-or-disabled/page/6/. The Clover boot arg should be changed to "darkwake=0" for reasons explained by @holyfield in this thread.  Leaving this for historical purposes: LCD screen is blank when waking laptop by opening lid (screen is not blank when waking with power button).  Solution is to add darkwake=8 to CLOVER boot args.  Thank you @Hervé for this tip.  
      Brief Installation Guide:
      Configure BIOS (version A17) as follows (leave default unless listed here): Boot Sequence: USB, Internal HDD, CD/DVD, Modular Bay HDD; Boot List Option: Legacy; Integrated NIC: Enabled; Parallel Port: Disabled; Serial Port: Disabled; SATA Operation: AHCI; Misc Devices: Enable Modular Bay, Camera, External USB, Microphone, Media Card and 1394; Latitude ON Reader: Disabled; Keyboard Illumination: Auto ALS and Input; Ambient Light Sensor: Enabled; OROM Keyboard Access: Disable; TPM Security: Disable; Computrace: Deactivate; CPU XD Support: Enable; Performance: Enable all options; Power Management: Disable Wake on AC, Disable Wake on LAN/WAN, Express Charge: Standard, Charge Behavior: Enabled; Keypad: Fn Key Only; Mouse/Touchpad: Touchpad/PS-2 Mouse; USB Emulation: Enable Legacy; Fn Key Emulation: Disabled; Fastboot: Thorough; Virtualization: Enable Intel Virtualization, Disable VT for Direct I/O, Disable Trusted Execution; Wireless Switch: Bluetooth and WLAN; Wireless Device Enable: Bluetooth and WLAN;  Create your MacOS installer USB (Use DosDude's Mojave Patcher for Mojave) (start with High Sierra and not Mojave if you're new to hackintosh). Install CLOVER (Legacy) on installer USB using attached EFI as your guide for patched ACPI, kexts and config.plist Install MacOS to your SSD.  When you run DosDude's Mojave Patcher, DO NOT install LegacyUSBInjector.kext - you're going to use Rehabman's USBInjectAll.kext.  Also, do not install the DosDude SIP kext (you're using CLOVER to manage SIP). Install the following kexts in /Library/Extensions:  ACPIBatteryManager.kext, AirportBrcmFixup.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakeSMC.kext, FakeSMC_ACPISensors.kext, FakeSMC_CPUSensors.kext, FakeSMC_GPUSensors.kext, FakeSMC_LPCSensors.kext, IntelMausiEthernet.kext, Lilu.kext, USBInjectAll.kext, VoodooPS2Controller.kext (the "Refined ALPS Touchpad driver," not the original), VoodooSDHC.kext (configured as shown here). Switch Command and Option keys to compensate for Refined ALPS driver issue (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys).  Also change keyboard type to ISO European to fix the [ ` ~ ] key (to the left of the "1" (one) key. Install VoodooHDA Install HWMonitor application  
      Tips for Improved Performance (on this and other older systems)
      System Preferences > Spotlight > Search Results: Uncheck all options System Preferences > Spotlight > Privacy: Add all Volumes System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce motion" System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce transparency"  
      Other tips
      If your fan is always running and temps are good, try pressing Fn + z After applying Mojave updates, HWMonitor may not display discrete graphics attributes.  On systems with multiple displays, a second (or third display) may not be active after applying the Mojave update.  The solution to this is to run "sudo kextcache -i /" (in a terminal window) and reboot.  This will usually fix the issue.  If the issue is not fixed, run DosDude's Post Install Utility, apply the Legacy Graphics Patch, reboot and then run "sudo kextcache -i /" if necessary.  
      Screenshots
       
       
      Credits
      In addition to those mentioned in this first post and in subsequent posts in this thread, much of this solution for the Latitude E6410 was made possible by the numerous contributions of @RehabMan.  I hope he's doing well, wherever he is.  Hopefully he has long since forgotten what a PIA I was (and still am) as I was (and still am) learning hackOS.  
       
      E6410-Mojave-v4.zip
×