Jump to content
Sinetek

[RYZEN] macOS 10.12.x (Sierra) Kernel Research&Development Thread

780 posts in this topic

Recommended Posts

Thanks Dude!   There's no way I could've done it without you.    i figured out your USB fix, works great!   I'll check in there and report your greatness, thanks again.    I'll post more specs and screenshots of my config and bios settings.

 

I picked up a Nvidia GT 210, and 8400.   I'll test those as well as the AMD 5450 and R7 265 (R9 270X).     This little sub $200 4 core 8 thread is pretty smooth right now even with 0mb graphics.

 

attachicon.gifRyzen 5 1500X Geekbench.pngattachicon.gifRyzen 5 1500X Luxmark.png

this afternoon, we will made undo the changes you've made in S/L/E ==>the  installing of the USB-FIX for EL Capitan. Since the USB-FIXes are absolete.

Shane has shown me tonight a better alternative, I've worked the night on it and now all USB slots are displayed correctly and all USB slots work wonderfully. This method will work on all hackintosh, whether intel or amd that will not matter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

dart=0 ncpi=0x2000 msibase=0x90 busratio=29 ( enter your minimum MHz # 3200=32 etc. ) PCIRootUID=1 nv_disable=1. I was (am) able to get to password using only these flags. Without dart=0 it wouldn't work. I'll try to eliminate the msibase later during testing.I was trying anything and everything I could think of. 

 

I changed from a usb stick to ssd now, and put the installer and bootloader on a ssd and attach via sata. In case it is a issue with my usb stick or port. I still get the same error.

 

Using -v busratio=34 npci=0x2000 dart=0 PCIRootUID=1 nv_disable=1 and tried both with/without -x

post-1610429-0-18883300-1493092212_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

:ph34r: congrats Giga, took a whole learning curve for ya ! ( sounds like u live inside a Hardware Store :D  )

 

Thanks, my wife thinks so too lately.     You and shanee knew about that graphics issue which reset my thinking.     This thing works well in El Cappy!    Cant wait for Sierra and the RX and then Vega 10.    An all AMD monster is in order!    This is good news about the boot and kernel it works on Ryzen 7 1700 and Ryzen 5 1500X with same configuration it like Intel, lol.   Happy days, I will sleep good tonight.

 

When Sierra beta came out last july I signed up and tested RX 4XX cards, I had to learn Clover which was a huge learning curve as well.   Glad I did and now I can feel my away around this chameleon a little, I like it.    You veteran AMD chameleon guys got it going on!    This is tough stuff, but worth the pain.

I changed from a usb stick to ssd now, and put the installer and bootloader on a ssd and attach via sata. In case it is a issue with my usb stick or port. I still get the same error.

 

Using -v busratio=34 npci=0x2000 dart=0 PCIRootUID=1 nv_disable=1 and tried both with/without -x

 

Check out the files posited by Spakk, and also the files Bronya provided for Yosemite.   

post-1753549-0-08394600-1493096680_thumb.png

post-1753549-0-24116100-1493096704_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

A noob question please.. (sorry)

Which kernel should I use to try install EL_Capitan 10.11.6 ?

I have no experience at AMD

 

but i have a system with

R7-1700

Asrock x370 Gaming K4

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A noob question please.. (sorry)

Which kernel should I use to try install EL_Capitan 10.11.6 ?

I have no experience at AMD

 

but i have a system with

R7-1700

Asrock x370 Gaming K4

 

Thanks.

bronya's kernel go to ryzen thread,,

Share this post


Link to post
Share on other sites

here we are

ryzenzo_osx116.png

thanks everybody!

it's working good. CB15 and other's benchmarks tools give less robusts results on macos than windows 10. (eg. MT score from 1600 to 1200)

only 2 major issues:

1) my copy of adobe illustrator CC 2017 crashes at startup (other adobe are just fine)

2) can't enable trim on my ssd (tryed several methods)

 

any suggestions?

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks. now a different issue.

I changed from a usb stick to ssd now, and put the installer and bootloader on a ssd and attach via sata. In case it is a issue with my usb stick or port. I still get the same error.

 

Using -v busratio=34 npci=0x2000 dart=0 PCIRootUID=1 nv_disable=1 and tried both with/without -x

Same problem my ryzen system.

 

If Intel system I will dsdt patch and acpi patch..

But I have no idea with amd chameleon system.

 

Need patch acpi kext patch or acpi module

 

If you clear that problem reply again

Share this post


Link to post
Share on other sites

bronya's kernel go to ryzen thread,,

Where u meen my friend can't find RYZEN el capitan help topic.

some link maybe ?

here we are

ryzenzo_osx116.png

thanks everybody!

it's working good. CB15 and other's benchmarks tools give less robusts results on macos than windows 10. (eg. MT score from 1600 to 1200)

only 2 major issues:

1) my copy of adobe illustrator CC 2017 crashes at startup (other adobe are just fine)

2) can't enable trim on my ssd (tryed several methods)

 

any suggestions?

Super, !! Congrats

can u please share the kernel and bootloader ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Where u meen my friend can't find RYZEN el capitan help topic.

some link maybe ?

Super, !! Congrats

can u please share the kernel and bootloader ?

chameleon bootloader (guess it's pretty easy to find)

bronya's elcap kernel build  B) (you can find it in this thread post#192)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same problem my ryzen system.

 

If Intel system I will dsdt patch and acpi patch..

But I have no idea with amd chameleon system.

 

Need patch acpi kext patch or acpi module

 

If you clear that problem reply again

 

Still not working, but progress?

 

Things I've changed, I included spakk's files in post #44. And the instructions inside:

 

delete these drives from System/Library/Extensions/ ==> IOUSBFamily.kext, IOUSBMAssStorageDriver.kext, IOUSBMassStorageClass.kext. and AMD - users must remove also these too: ===> pmtelemetry.kext (caused problems during the creation of prelinked kernel !), AppleIntelCPUPowerManagement.kext (makes kernel Panic!) and AppleTyMCEDriver.kext (makes MSR Error !) All drivers tested with Enoch bootloader with USB 3.0 GenericUSBXHCI.kext (current vers.) installed in to /Extra/Extensions/

 

Except I had to restore IOUSBFamily.kext because GenericUSBXHCI.kext gave a dependency error for it when I deleted it.

 

And attached is my current result with these changes...

post-1610429-0-31798600-1493142263_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Still not working, but progress?

 

Things I've changed, I included spakk's files in post #44. And the instructions inside:

 

delete these drives from System/Library/Extensions/ ==> IOUSBFamily.kext, IOUSBMAssStorageDriver.kext, IOUSBMassStorageClass.kext. and AMD - users must remove also these too: ===> pmtelemetry.kext (caused problems during the creation of prelinked kernel !), AppleIntelCPUPowerManagement.kext (makes kernel Panic!) and AppleTyMCEDriver.kext (makes MSR Error !) All drivers tested with Enoch bootloader with USB 3.0 GenericUSBXHCI.kext (current vers.) installed in to /Extra/Extensions/

 

Except I had to restore IOUSBFamily.kext because GenericUSBXHCI.kext gave a dependency error for it when I deleted it.

 

And attached is my current result with these changes...

When I changed the kexts or removed and replaced them I also added those folders to the chameleon Extra folder and included Bronya's kext in the Yosemite folder and his modules as well. It's a combination of Spakks and Bronya's files that got me working.

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I changed the kexts or removed and replaced them I also added those folders to the chameleon Extra folder and included Bronya's kext in the Yosemite folder and his modules as well. It's a combination of Spakks and Bronya's files that got me working.

Just the kernel and the Bronya boot with a bit of know-how is enough to see Ryzen running, the rest is bubble!  ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I changed the kexts or removed and replaced them I also added those folders to the chameleon Extra folder and included Bronya's kext in the Yosemite folder and his modules as well. It's a combination of Spakks and Bronya's files that got me working.

 

doesn't work for me with this...

post-1610429-0-44402700-1493145831_thumb.jpg

post-1610429-0-05015700-1493145993_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks @spakk for the support.

For usb has try that solution but not works i have major prob because some times not Working all the ports > http://www.insanelymac.com/forum/files/file/521-usb-fix-for-el-capitan/

IntelMausiEthernet.kext noT working on GigaLAN Intel® I211AT

My Internal SSD has external icon.

and can't make restart and shutdown the system.

 

To day i clean the patches and i try different solutions like that "upper USB drivers"

One more question is on boot "kexts patch start" after to " kernel patch" i waiting about 3 min to scroll and continue,can fixit this ? and how ?

 

EdiT

 

i try these upper kexts and nothing change

with GenericUSBXHCI.kext only i have 1port USB 2 and 1port USB 3

on system info USB is blank

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks @spakk for the support.

For usb has try that solution but not works i have major prob because some times not Working all the ports > http://www.insanelymac.com/forum/files/file/521-usb-fix-for-el-capitan/

IntelMausiEthernet.kext noT working on GigaLAN Intel® I211AT

My Internal SSD has external icon.

and can't make restart and shutdown the system.

 

To day i clean the patches and i try different solutions like that "upper USB drivers"

One more question is on boot "kexts patch start" after to " kernel patch" i waiting about 3 min to scroll and continue,can fixit this ? and how ?

 

EdiT

 

i try these upper kexts and nothing change

with GenericUSBXHCI.kext only i have 1port USB 2 and 1port USB 3

on system info USB is blank

my tricks to enable vanilla iousbfamilyhost.kext and iousbfamily.kext is u need to delete the appleusbehcipci.kext on iousbfamilyhost.kext/contents/plugins so that appleusbohcipci.kext will take control all the usb 2.0 port but the downside is your usb 2.0 speed would downgrade..it is ok on my side bcos im using usb 3.0 to transfer my data frm usb,,im using usb 2.0 for my mouse and keyboard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks @spakk for the support.

For usb has try that solution but not works i have major prob because some times not Working all the ports > http://www.insanelymac.com/forum/files/file/521-usb-fix-for-el-capitan/

IntelMausiEthernet.kext noT working on GigaLAN Intel® I211AT

My Internal SSD has external icon.

and can't make restart and shutdown the system.

 

To day i clean the patches and i try different solutions like that "upper USB drivers"

One more question is on boot "kexts patch start" after to " kernel patch" i waiting about 3 min to scroll and continue,can fixit this ? and how ?

 

EdiT

 

i try these upper kexts and nothing change

with GenericUSBXHCI.kext only i have 1port USB 2 and 1port USB 3

on system info USB is blank

Use an unchanged Extensions folder! Then use the files as described.

Try reinstalling, on a free partition, from scratch! Do not install on an already installed partition! It will not work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×