Jump to content
wmchris

[GUIDE] Dell XPS 15 (9550) Mojave 10.14 / 10.15 Quick Installation

1,579 posts in this topic

Recommended Posts

Thank you for all the work you have done on this project. I have been following this closely, and am close to purchase.

My primary work is audio post, I am looking to use a Thunderbolt audio I/O (Focusrite) with this setup.

Anyone gone that route already and can confirm success with a Thunderbolt interface? Thank you so much for your time!

 

MW

 

dont own any thunderbolt 3 device, so dunno. From my feeling i would give a high chance that thunderbolt does work, because the USB-C plug works pretty well as displayport and USB3.1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

If hibernation can damage my data I can use

sudo pmset -a hibernatemode 0
To disable it and still use sleep?

 

Wysłane z mojego Pixel przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

If hibernation can damage my data I can use

sudo pmset -a hibernatemode 0
To disable it and still use sleep?

 

Wysłane z mojego Pixel przy użyciu Tapatalka

 

yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any problems with it except for lower battery life?

 

Wysłane z mojego Pixel przy użyciu Tapatalka

nope. and you wont really see a difference if you use it daily, because sleep is pretty power efficient. had about 2-3% battery for 10h

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great! Gonna test it now! Thanks!

 

Edit:

Did anybody went through still waiting for root device on Samsung 950pro? Nvmegeneric.kext isn't forking for me same as files from this thread.

 

Can you guys share your clover folder? (I know it is not recommended)

 

Thanks on advance

Wysłane z mojego Pixel przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

It seems there is something wrong with SSDT and lid close.

I am using the computer in clamshell mode with two external displays attached.

 

On a normal MacBook Pro it would turn off/disable the internal monitor, but it seems like it doesn't happen with my configuration.

Looking into it!

 

Probably Lid closing LIDC that needs some hotpatching.

 

Edit:

 

Scratch that. I was using an USB docking station (DisplayLink), and that is not recognized as an external graphics output device.

I just switched one monitor to be using the built-in HDMI output on the laptop and that fixed it.

 

The question is still though, why did it not go to sleep?

Anyhow, the original problem solved itself.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey everybody,


 


i am also coming from tony. thank you so much for starting this thread again. i am almost finished with some backup procedures to be able to set the xps back to factory settings and will start today. 


 


i also want to use the xps as an audio workstation, but i want to dual boot windows 10 for audio.


 


i thought this should be possible following some MultiBooting UEFI guides. 


 


i would appreciate any opinions and experiences on dual boot with the xps. thanks! 


 


i will try to report back


Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I've followed your guide but is not working fine.

I have an XPS 9550 i7, 4k, 512/16. The skylake graphics is glitchy as other users report. I've injected it with the platform id you gave, but it isn't resolved. Also IntelBacklight doesn't work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You must haven't done it the right way. I have the same config with i5 and it is working fine. Did you replace config.plist after booting from SSD?

 

Wysłane z mojego Pixel przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you have nvme SSD? If so you maybe didn't apply kexts from post installation folder (nvmehackr)

 

Wysłane z mojego Pixel przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes I have Toshiba NVMe 512 GB, I've reinstalled the nvmehackr and verbose stops after failing to initialize graphics firmware. If I press keys I can hear sounds form macOS but can't see anything.

Edit:

If I put IntelGFX id to 0x191B0000 it can boot, but still glitches.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strange issue. Maybe op will give you some solution. I would try installing it once again and see if ive done all the steps.

 

Today I finished installing it and I must say XPS 15 is a perfect hackintosh. It works much better than my MacBook pro from 2013. No kernel panics. I need to test if MacBook pro 9.1 works. Any advantage of using mbp9.1 smvios over imac17.1?

 

Wysłane z mojego Pixel przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

he forgot the 4k core display patch.

If you're using the 4K monitor, you'll have to apply a small patch:

sudo perl -i.bak -pe 's|\xB8\x01\x00\x00\x00\xF6\xC1\x01\x0F\x85|\x33\xC0\x90\x90\x90\x90\x90\x90\x90\xE9|sg' /System/Library/Frameworks/CoreDisplay.framework/Versions/Current/CoreDisplay
sudo codesign -f -s - /System/Library/Frameworks/CoreDisplay.framework/Versions/Current/CoreDisplay

without it will not display anything. that's why it's mentioned in the tutorial... twice...

 

@all: normally i dont answer questions from people who just dont read the original thread till the end... so if something is not working: check if you've done all steps correctly BEFORE asking!

 

btw: using nvmehackr with the installation config can result in really bad corruption of the ssd. Using the installation config at all for a longer period of time will result in bad corruption of the SSD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wmchris, I (and probably some other happy users) would like to make a small donation for your work. You created tutorial which even for newbie is possible to use. Please share your PayPal here or by pm.

 

I was about to buy new MacBook pro with touchbar but your post made me buy XPS 15 from Dell outlet for about 1500 dollars. I can now spend rest for whiskey;)

 

Wysłane z mojego Pixel przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks, but no need. If someone really wants to help: i still want to get this hynix ssd working, especially to make the tutorial compatible with the new dell 9560.

 

I have one volunteer with a hynix drive, but remote development using a webcam is pretty... complicated. :)

I already tried to buy one, but these are OEM only as far as i know, and i dont want to pay much $$$ for a bigger one.

so in case someone has the Dell 9550 with the small 32GB hynix ssd/hdd hybrid and want to get rid of it - PM me ;-)

 

btw @Diwad: you should really try the japanese whisky "Nikka Pure Malt" - no advertisement, i'm just a fan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'll note it;)

 

You think I can try to use MacBook pro 9.1 generated with clover configurator? It helps with HDMI?

 

Wysłane z mojego Pixel przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

he forgot the 4k core display patch.

without it will not display anything. that's why it's mentioned in the tutorial... twice...

 

@all: normally i dont answer questions from people who just dont read the original thread till the end... so if something is not working: check if you've done all steps correctly BEFORE asking!

 

btw: using nvmehackr with the installation config can result in really bad corruption of the ssd. Using the installation config at all for a longer period of time will result in bad corruption of the SSD.

I do not forgot the display patch, I've applied it while putting the new config.plist on the ESP.

Ive also reinstalled everything but the problem is still there. Graphics glitches.

EDIT:

I faked the ID using 0x191b8086 and now it works.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I do not forgot the display patch, I've applied it while putting the new config.plist on the ESP.

Ive also reinstalled everything but the problem is still there. Graphics glitches.

EDIT:

I faked the ID using 0x191b8086 and now it works.

this doesnt make sense. Why would you fake the id to the original id? Do you still use the installation config.plist? You dont need the FakeID in the config.plist past the installation.

 

Edit: is it possible you mixed up "FakeID: IntelGFX" and "InjectEDID: ig-platform-id"?

I only know 3 posibilities for a black screen but reactive os (sounds): 1st: 4K patch not done, 2nd: kexts removed, 3rd: wrong ig-platform-id (and of course fiddling with the config.plist outside of the tutorial, especially IntelGFX values). If you just copied the files then 2 and 3 is out of choice, because it's preconfigured for the i7 with HD530.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wmchris,

 

Thanks. The sound works much better with your suggested voodoo patch. 

 

I did run into an issue with SSDT-Hackr.aml. My machine would not boot with this aml. Any idea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey wmchris

 

thank you so much for the guide. so far almost everything went really smooth without hassle.

 

the only "issue" right now is the missing wifi, because i have no internet connection at all right now. as i understood the killer wifi will not work. so my options are: getting the dell adapter, replacing the wifi card or using an external usb wifi stick? right?

 

is anybody aware of an external usb wifi solution?

which wifi card for replacement is suggested? (offtopic: does anybody know if this will kill the warranty?)

 

thanks again, i am really happy right know with my hackbook! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By ricardos7
      Preciso de ajuda para terminar um meu hackintosh, alguém poderia me ajudar?
       
      Boa tarde a todos, gostaria de ajuda com o meu hackintosh, estou fazendo um hack em um notebook Dell 5557, as configurações estão abaixo.
       
      ESPECIFICAÇÕES TÉCNICAS
      Processador
      Modelo: Intel Core i7 - 6ª Geração Intel Core i7-6500U
      Velocidade: 2.5 GHz até 3.1 GHz com Max Turbo Cache: 4Mb
      Memória RAM Quantidade: 16GB DDR3L 1600MHz (2X8).
      Armazenamento Capacidade: 240 GB SSD
      Tela Tamanho:15.6” Resolução: FULL HD 1920x1080p Touch
      Webcam integrada de alta definição (720p) com microfone digital
      Gráfico Integrado Intel HD 520
      NVIDIA® GeForce 930M com 4GB DDR3 Dedicada
      Áudio Realteck 

      Dell Wireless 1705 WiFi
      1x  HDMI 1.4ª
      2x USB 3.0
      1x USB 2.0
      1x Ethernet 10/100 RJ-45
      1x Entrada de Cartão 5 em 1 (SD, SD 3.0, SDHC, MS e MS PRO)
      Leitor de Cartão
      Tipo: SD, SDHC, SD3.0, MS, MS Pro
      Alimentação Bivolt 3 células 43Wh
       
      Os problemas que encontrei ate agora foram.
      O que não funciona?
      WIFI
      AUDIO
      BRILHO DA TELA
      BLUETOOTH
      GERENCIAMENTO DE ENERGIA NAO SEI COMO SABER SE FUNCIONA
      GRAFICOS DEDICADOS NVIDEA 930M
       
       
      O QUE FUNCIONA?
      GRAFICOS INTEL
      TECLADO
      TRACKPAD
      TECLAS FN
      PLACA DE REDE
       
      AS DSDT E AS SSDT?
      Nao sei como fazer para esse modelo mais ja extrai as originais mais nao sei quais arquivos usar e quais pachs ativar,
      alguém poderia me ajudar a terminar esse hack por favor. Desde ja obrigado.




    • By AudioGod
      I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.
      This is also a thread to discuss everything Z390 Master and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 
       
      A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this.   
       
       
      This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Master using bios revision F10, 9900k with a Vega 56 but has also been tested and verified fully working with the following Hardware
       
      CPU's
      8700k, 9600k, 9700k, 9900k
       
      GPU's
      RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, 5700, 5700 XT
      (If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)
       
       
       @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install. (glasgood put the guide together for the Z390 Pro but the two boards are so alike that you can follow this guide with no problems at all using the Z390 Master)
       
       
      HARDWARE USED
      • Intel I9 9900k @5.1Ghz
      • Gigabyte AORUS Z390 MASTER
      • Sapphire Nitro+ SE Vega56 ( connected to monitor with DisplayPort )
      • Corsair Vengeance Pro RGB 16GB @3200mhz (2 x 8GB)
      • Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit
      • EK Custom Liquid Cooling Loop
      • Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.1
      • Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro
      • ABWB BCM943602CS 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   
      • Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case
       

       

       

       
      WORKING
      • Sound 
      • Ethernet Port
      • WiFi
      • SSD Trim
      • USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)
      • AirDrop
      • iCloud
      • Hardware Acceleration
      • iMessages
      • Facetime
      • Sleep & Wake
      • Sleep and Shutdown via the Power Button
      • Handoff
      • Netflix on Safari browser
      • Continuity
      • Sidecar (only works using the iMac19,1 EFI and with your igpu Enabled)

       
      CLOVER EFI FOLDERS  
      please note - You must flash your Z390 MASTER bios to revision F10 to use any of these EFI's, The DSDT is not designed for any other Bios revision
      mb_bios_z390-aorus-master_f10.zip - Z390 MASTER Bios Revision F10
       
      Use this folder with igpu Enabled in bios for working Sidecar (Updated 1st Nov)
      AudioGods Z390 Master Vega Navi EFI.zip - Vega 56/64 Navi & Radeon VII DSDT
      AudioGods Z390 Master RX EFI.zip - RX Series DSDT
       
       
      ADDITIONAL DSDT's  (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)

       
      To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=1131 
      (If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)
       
       
      If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate
      disablehibernate.command
       
       
      ADDITONAL DOWNLOADS
      mb_bios_z390-aorus-master_f10
      Clover
      Clover Configurator
      Kext Updater
      RepairPermissions
       
       
      OPTIONAL DOWNLOADS
      BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)
      Hackintool
      IORegistryExplorer
      Native Display Brightness with MonitorControl
       
       
      BIOS SETTINGS (Bios Revision F10)
       
      • Enter BIOS → Press Delete → Enter Setup
      • Save & Exit → Load Optimized Defaults
       
      • Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10
      • Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)
      • Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1
      • Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> XHCI Hands-off -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot
      • Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M
      • Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 512MB
      • Settings -> IO Ports -> Wifi -> Disabled
      • Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration ->  XHCI Hand-off -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled
       
      • Save & Exit → Save & Exit Setup
       
       
      SCREENSHOTS
       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       
       
    • By JamesMaloney
      Salve a tutti,
      ho provato diverse volte ad installare macOS sul mio laptop ma sempre senza successo, non riesco mai ad arrivare nemmeno all'installer!
      Ho tentato ormai diverse configurazioni/driver ma non capisco mai da cosa siano derivanti gli errori o i blocchi che mi trovo davanti e sto quindi cercando aiuto per capire come procedere 
      Nello specifico il config che sto provando ad utilizzare non mi trova per niente la partizione con l'installer, mentre un altro vecchio (presente sempre nella cartella di clover allegata con estensione .orig) si inchioda subito dopo la scelta della partizione di avvio.
      Qualcuno mi sa dare una mano su come superare ciò?
      Grazie in anticipo,
       
      Giacomo
       
       
      P.S. Le mie specifiche sono:
       
      - Modello ASUS N552VW-FI202T
      - Schermo 3840x2160
      - CPU Intel Core i7-6700HQ
      - RAM 16GB ddr4 2400mHz
      - Intel HD Graphics 530 + nVidia 960m 4GB (anche funzionasse solo la Intel sarebbe perfetto)
      - SSD 256GB
      - HDD 1TB
      CLOVER.zip
    • By BuXb
      SleepOnLowBattery (“SOLB”)
      by BugsB, based on a script by Toggi3 * + more code snippets from the www
       
      For those of us whose HackBook (or even real MacBook) doesn't automatically and properly go into power saving mode on very low battery but just powers down coldly, crashing macOS: “SOLB”, a small and RAM/ CPU wise very low footprint AppleScript based utility that checks the battery level every 2 minutes, running via daemon in the background.
       
      You can choose between two versions, either with or without sound. Both display a notification in the top right of your screen.
       
      Between ≤10 and >8% battery charge:

       
      Between ≤8 and >5% battery charge:

       
      On ≤ 5% battery charge you will see a 10 seconds countdown dialog box in 1 second intervals:

       

       
      which you can cancel, or have your your *ac*Book be sent to sleep when down to 0.
       
      The version with sound uses the pleasant macOS US female voice Allison. If the lady is not installed, you can download "her" via System Preferences, Accessibility, Speech (pane tab should get opened by the install script), click onto the two arrows to the right of System Voice, Customize, English (Unites States) -- Female, activate Allison, OK (macOS downloads voices to /System/Library/Speech/Voices - Allison consumes 120 MB).
       
      If you want to see/ see and listen first, disconnect your Mac from its power supply and double click the “run Demo” file in either folder, with or without sound.
       
      The launcher is installed per user, so one user can use the script with and another user the script without sound.
       
      Run your desired install.command, with or without sound. The script should be active right away without restart.
       
      Regarding the sound version, you can also:
      - download any other English voice of your liking and edit the name inside the script at the very top
      - download any language voice and translate the text inside the script
      Edit with Apple Script Editor, save, install, reboot.
       
      Tested working in macOS High Sierra 10.13.6, Mojave 10.14.6 and Catalina 10.15.1.
      Please feedback if this utility also works for you.
       
      If you have ideas, experience bugs, etc., please contribute as precise, succinct, productive and friendly as possible. In case of a bug, always include your version of macOS for me or others to try and help. Thank you.
       
      ENJOY
       
      VERSION HISTORY:
      2019-11-15 v. 1.1
          •    BUG FIX: changed all occurrences of ExternalChargeCapable to ExternalConnected in all Apple Script .scpt files (SleepOnLowBattery.scpt, SleepOnLowBatterySound.scpt, demo.scpt) to restore functionality
          •    IMPROVEMENT: made queries of MaxCapacity and CurrentCapacity more compatible to work with hopefully any system
          •    NEW: added Catalina compatibility to install scripts; verified Mojave compatibility
          •    NEW: Sound script uses voice Allison if installed, otherwise automatically defaults back to another English standard voice (Daniel, Alex or Fred)
       
      2018-11-10 v.1.0
          •    initial version
       
      IDEAS TO IMPLEMENT IN FUTURE RELEASES:
      Have the sound version install script check if Allison is installed, and if not, offer to download and install it. Purely cosmetic: find a way to have the display notification in the top right of the screen not display the Script Editor icon but the one of the utility without turning the utility into an app but by maintaining a script to keep the load footprint low. This is currently neither possible with an Apple Script nor with an Apple Script Bundle file, only with the script compiled into an app. One possibility might be a Perl approach, if someone volunteers. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      * Thanks to Toggi3 for the base script:
      https://hints.macworld.com/article.php?story=20110219013713667
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      THE CODE (of the version with sound):
      install.command:
       
      LaunchAgent SleepOnLowBatterySound.plist:
       
      Script SleepOnLowBatterySound.scpt:
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
       
      SleepOnLowBattery (SOLB) by BugsB v.1.1 (2019-11-15).zip
×