Jump to content
wmchris

[GUIDE] Dell XPS 15 (9550) Mojave 10.14 / 10.15 Quick Installation

1,571 posts in this topic

Recommended Posts

Exactly. I've tried to use macbook pro 13,3 on my system but in somehow it is detected as iMac 17,1. The 9,1 is only one SMBIOS that works for me for now.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Hi, for everyone who have a problem with Thunderbolt 3/USB 3.1 Type C port and its hotplug function I have working solution created by dpassmor. Luckily I managed to apply his patch with ssdt to mine config.plist before entire thread has been deleted.

 

Add the following to ACPI/DSDT/Patches: (...)

this patch is already included. no need to apply

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exactly. I've tried to use macbook pro 13,3 on my system but in somehow it is detected as iMac 17,1. The 9,1 is only one SMBIOS that works for me for now.

you'll have to read Part 6 carefully ;-) There is the reason.

How long ago? Do I just need to update my smbios?

 

the patch is included even before i added the tutorial here. You dont need to do anything. USB-C is hotpluggable if you used the files correctly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Someone who has an idea why my audio isn't working? My speakers and headphone jack work, but when I connect my audio interface (via USB2) the sound disappears most of the time at random moments.

I have VoodooHDA installed and I'm still using the USBInjectAll.kext. Without USBInjectAll my OS doesn't find my audio interface.

 

Any ideas?

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Someone who has an idea why my audio isn't working? My speakers and headphone jack work, but when I connect my audio interface (via USB2) the sound disappears most of the time at random moments.

I have VoodooHDA installed and I'm still using the USBInjectAll.kext. Without USBInjectAll my OS doesn't find my audio interface.

 

Any ideas?

Thanks!

 

thats a bigger problem, because it could be either something easy like "switch your output device back to speakers" or something very complex. Can you please upload your IORegistry while your USB-Soundcard is attached and another when its deattached and sound is not working? I attached the app required to create a copy of the ioregistry in the GIT repository "Additional/Tools/IORegistryExplorer"

 

PS: you need USB-Inject-All only when adding the sound device? the usb port works with another device?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

the patch is included even before i added the tutorial here. You dont need to do anything. USB-C is hotpluggable if you used the files correctly.

I did the tutorial really early on. I'm deecewan from Tonymac. I remember the tutorial said that usb-c was not hotpluggable

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did the tutorial really early on. I'm deecewan from Tonymac. I remember the tutorial said that usb-c was not hotpluggable

the tutorial has an information at the bottom when something big has been updated. didnt know you applied an old version from another forum.

 

 

PS to all TMXers:

DO NOT ASK ON Tonys Website why this thread has been removed. Do not link it there! Your posts will be deleted (already happened multiple times) and you get a BAN even for mentioning, that its still available elsewhere.

 

 

EDIT: Dont ask on social media, too. You'll get blocked. TMX is pretty hardcore regarding censoring their platform. ;-)

post-19619-0-30010200-1483345876_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

the tutorial has an information at the bottom when something big has been updated. didnt know you applied an old version from another forum.

 

 

PS to all TMXers:

 

DO NOT ASK ON Tonys Website why this thread has been removed. Do not link it there! Your posts will be deleted (already happened multiple times) and you get a BAN even for mentioning, that its still available elsewhere.

I know. I created a thread just to let them know that i was upset at the non sense banning and deleting. 2 minutes and my thread was deleted.

 

Sent from my VS986 using Tapatalk

Anyways. I just wanted t o add this i am using this applePS2touch.kext the beta 4.7

And everyrhing works nicely.

He fixed the CAPS issue on Sierra and added the touchpad panel :-)

Follow this thread people and suport his work. He has a lots of info there

http://forum.osxlatitude.com/index.php?/topic/1948-ELAN,-FocalTech-and-Synaptics-(Smart-Touchpad)-Driver-(Mac-OS-X)

 

Sent from my VS986 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I know. I created a thread just to let them know that i was upset at the non sense banning and deleting. 2 minutes and my thread was deleted.

 

Sent from my VS986 using Tapatalk

Anyways. I just wanted t o add this i am using this applePS2touch.kext the beta 4.7

And everyrhing works nicely.

He fixed the CAPS issue on Sierra and added the touchpad panel :-)

Follow this thread people and suport his work. He has a lots of info there

http://forum.osxlatitude.com/index.php?/topic/1948-ELAN,-FocalTech-and-Synaptics-(Smart-Touchpad)-Driver-(Mac-OS-X)

 

Sent from my VS986 using Tapatalk

if you use a SMBIOS of a notebook, the touchpad panel is available with the supplied kexts. the osxlatitude SmartTouchpad Driver is pretty good, but is really hard to configure and to be honest, i never got it working correctly. Plus: it's really 'hacky' -> multitouch is not really multitouch, it's translated to keyboard commands, and it's closed source.

Share this post


Link to post
Share on other sites

if you use a SMBIOS of a notebook, the touchpad panel is available with the supplied kexts. the osxlatitude SmartTouchpad Driver is pretty good, but is really hard to configure and to be honest, i never got it working correctly. Plus: it's really 'hacky' -> multitouch is not really multitouch, it's translated to keyboard commands, and it's closed source.

So which one are you using. I am having a hard time trying to get backlight fix using the smartTouch as suggested on the Guide. If i remove the fakeid my screen goes black after booting

 

Sent from my VS986 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

thats a bigger problem, because it could be either something easy like "switch your output device back to speakers" or something very complex. Can you please upload your IORegistry while your USB-Soundcard is attached and another when its deattached and sound is not working? I attached the app required to create a copy of the ioregistry in the GIT repository "Additional/Tools/IORegistryExplorer"

 

PS: you need USB-Inject-All only when adding the sound device? the usb port works with another device?

 

USB port works with other devices. I also noticed that there's an HDMI output available, but there's no HDMI cable connected.

 

Anyways, I opened IORegistry when audio was working and "saved as" a file. Restarted IORegistry and did the same when the audio was not working. Is this the correct way to do it?

 

When uploading these files as an attachment I get an error that I'm not permitted to upload this kind of file.

Share this post


Link to post
Share on other sites

So which one are you using. I am having a hard time trying to get backlight fix using the smartTouch as suggested on the Guide. If i remove the fakeid my screen goes black after booting

 

Sent from my VS986 using Tapatalk

 

do the 4k patch before fakeid removal

 

USB port works with other devices. I also noticed that there's an HDMI output available, but there's no HDMI cable connected.

 

Anyways, I opened IORegistry when audio was working and "saved as" a file. Restarted IORegistry and did the same when the audio was not working. Is this the correct way to do it?

 

When uploading these files as an attachment I get an error that I'm not permitted to upload this kind of file.

zip it. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whoops ofcourse.

your iroeg looks okay, thats just a very special device you're attaching there which adds multiple audio devices. Can you try using it with the "normal" patched HDA driver? It's possible VoodooHDA just cant handle this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

your iroeg looks okay, thats just a very special device you're attaching there which adds multiple audio devices. Can you try using it with the "normal" patched HDA driver? It's possible VoodooHDA just cant handle this.

 

You mean using CodecCommander.kext & aDummyHDA.kext? When I used those I had no output device at all. Also didn't test with my interface since I wasn't at home.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You mean using CodecCommander.kext & aDummyHDA.kext? When I used those I had no output device at all. Also didn't test with my interface since I wasn't at home.

just to make sure: you're using a dell 9550 with the supplied files of my github repo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

just to make sure: you're using a dell 9550 with the supplied files of my github repo?

 

Yes and I'm using the files provided in post 1

Just noticed that the interface doesn't connect at all over USB C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes and I'm using the files provided in post 1

Just noticed that the interface doesn't connect at all over USB C

 

i really dont understand, why this problem occurs. It's possible you've got a different mainboard revision i never had my hands on before. I would suggest doing the HDA patching by yourself.

http://forum.osxlatitude.com/index.php?/topic/1946-complete-applehda-patching-guide/

Share this post


Link to post
Share on other sites

i really dont understand, why this problem occurs. It's possible you've got a different mainboard revision i never had my hands on before. I would suggest doing the HDA patching by yourself.

http://forum.osxlatitude.com/index.php?/topic/1946-complete-applehda-patching-guide/

 

Okay let me look at that after a few more questions.

The audio should work with CodecCommander & aDummyHDA + SSDT-ALC298 that you provided?

In config.plist, do I have to delete AppleHDA1 to AppleHDA7 when using VoodooHDA? Would it make a difference? I forgot to do this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay let me look at that after a few more questions.

The audio should work with CodecCommander & aDummyHDA + SSDT-ALC298 that you provided?

In config.plist, do I have to delete AppleHDA1 to AppleHDA7 when using VoodooHDA? Would it make a difference? I forgot to do this.

Audio should work with the files provided. Normal behaviour is just exactly what you've described. Loosing sound randomly. Most time this can be fixed by pluggin in headphones and remove them again. VoodooHDA works without this issue, but has many side effects and makes your headphone jack unusable or distroted. So there is no "perfect" solution (except using VoodooHDA with a Bluetooth Headphone, like the Bose QuietComfort 35 - my setup :-))

 

If you left the HDA patches in the config and you experience the same problems, then it's worth a try to remove the not required patches i mentioned in the tutorial on usage of VoodooHDA

Share this post


Link to post
Share on other sites

If I have a working setup, am I able to just run through the post install steps again?  it's not going to change anything too drastically?

no drastic changes, yes. But it's possible you have to do the pre-installation parts, too - because new ACPI tables have been added.

Easiest way is to backup your actual working config.plist from clover and copy the pre-installation clover folder above your old. then use the post-installation clover config.plist and modify it the same way you did on your backup (most likely you only need to change it to your current smbios)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm still getting a weird Kernel Panic.

 

It happens when I change my SMBIOS to Macbook9,1 using clover Configurator

Sierra with 9,1 smbios doesnt boot if something is not calculated correctly, like wrong Mobo serial number.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By ricardos7
      Preciso de ajuda para terminar um meu hackintosh, alguém poderia me ajudar?
       
      Boa tarde a todos, gostaria de ajuda com o meu hackintosh, estou fazendo um hack em um notebook Dell 5557, as configurações estão abaixo.
       
      ESPECIFICAÇÕES TÉCNICAS
      Processador
      Modelo: Intel Core i7 - 6ª Geração Intel Core i7-6500U
      Velocidade: 2.5 GHz até 3.1 GHz com Max Turbo Cache: 4Mb
      Memória RAM Quantidade: 16GB DDR3L 1600MHz (2X8).
      Armazenamento Capacidade: 240 GB SSD
      Tela Tamanho:15.6” Resolução: FULL HD 1920x1080p Touch
      Webcam integrada de alta definição (720p) com microfone digital
      Gráfico Integrado Intel HD 520
      NVIDIA® GeForce 930M com 4GB DDR3 Dedicada
      Áudio Realteck 

      Dell Wireless 1705 WiFi
      1x  HDMI 1.4ª
      2x USB 3.0
      1x USB 2.0
      1x Ethernet 10/100 RJ-45
      1x Entrada de Cartão 5 em 1 (SD, SD 3.0, SDHC, MS e MS PRO)
      Leitor de Cartão
      Tipo: SD, SDHC, SD3.0, MS, MS Pro
      Alimentação Bivolt 3 células 43Wh
       
      Os problemas que encontrei ate agora foram.
      O que não funciona?
      WIFI
      AUDIO
      BRILHO DA TELA
      BLUETOOTH
      GERENCIAMENTO DE ENERGIA NAO SEI COMO SABER SE FUNCIONA
      GRAFICOS DEDICADOS NVIDEA 930M
       
       
      O QUE FUNCIONA?
      GRAFICOS INTEL
      TECLADO
      TRACKPAD
      TECLAS FN
      PLACA DE REDE
       
      AS DSDT E AS SSDT?
      Nao sei como fazer para esse modelo mais ja extrai as originais mais nao sei quais arquivos usar e quais pachs ativar,
      alguém poderia me ajudar a terminar esse hack por favor. Desde ja obrigado.




    • By AudioGod
      I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.
      This is also a thread to discuss everything Z390 Master and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 
       
      A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this.   
       
       
      This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Master using bios revision F10, 9900k with a Vega 56 but has also been tested and verified fully working with the following Hardware
       
      CPU's
      8700k, 9600k, 9700k, 9900k
       
      GPU's
      RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, 5700, 5700 XT
      (If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)
       
       
       @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install. (glasgood put the guide together for the Z390 Pro but the two boards are so alike that you can follow this guide with no problems at all using the Z390 Master)
       
       
      HARDWARE USED
      • Intel I9 9900k @5.1Ghz
      • Gigabyte AORUS Z390 MASTER
      • Sapphire Nitro+ SE Vega56 ( connected to monitor with DisplayPort )
      • Corsair Vengeance Pro RGB 16GB @3200mhz (2 x 8GB)
      • Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit
      • EK Custom Liquid Cooling Loop
      • Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.1
      • Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro
      • ABWB BCM943602CS 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   
      • Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case
       

       

       

       
      WORKING
      • Sound 
      • Ethernet Port
      • WiFi
      • SSD Trim
      • USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)
      • AirDrop
      • iCloud
      • Hardware Acceleration
      • iMessages
      • Facetime
      • Sleep & Wake
      • Sleep and Shutdown via the Power Button
      • Handoff
      • Netflix on Safari browser
      • Continuity
      • Sidecar (only works using the iMac19,1 EFI and with your igpu Enabled)

       
      CLOVER EFI FOLDERS  
      please note - You must flash your Z390 MASTER bios to revision F10 to use any of these EFI's, The DSDT is not designed for any other Bios revision
      mb_bios_z390-aorus-master_f10.zip - Z390 MASTER Bios Revision F10
       
      Use this folder with igpu Enabled in bios for working Sidecar (Updated 1st Nov)
      AudioGods Z390 Master Vega Navi EFI.zip - Vega 56/64 Navi & Radeon VII DSDT
      AudioGods Z390 Master RX EFI.zip - RX Series DSDT
       
       
      ADDITIONAL DSDT's  (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)

       
      To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=1131 
      (If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)
       
       
      If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate
      disablehibernate.command
       
       
      ADDITONAL DOWNLOADS
      mb_bios_z390-aorus-master_f10
      Clover
      Clover Configurator
      Kext Updater
      RepairPermissions
       
       
      OPTIONAL DOWNLOADS
      BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)
      Hackintool
      IORegistryExplorer
      Native Display Brightness with MonitorControl
       
       
      BIOS SETTINGS (Bios Revision F10)
       
      • Enter BIOS → Press Delete → Enter Setup
      • Save & Exit → Load Optimized Defaults
       
      • Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10
      • Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)
      • Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1
      • Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> XHCI Hands-off -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot
      • Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M
      • Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 512MB
      • Settings -> IO Ports -> Wifi -> Disabled
      • Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration ->  XHCI Hand-off -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled
       
      • Save & Exit → Save & Exit Setup
       
       
      SCREENSHOTS
       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       
       
    • By JamesMaloney
      Salve a tutti,
      ho provato diverse volte ad installare macOS sul mio laptop ma sempre senza successo, non riesco mai ad arrivare nemmeno all'installer!
      Ho tentato ormai diverse configurazioni/driver ma non capisco mai da cosa siano derivanti gli errori o i blocchi che mi trovo davanti e sto quindi cercando aiuto per capire come procedere 
      Nello specifico il config che sto provando ad utilizzare non mi trova per niente la partizione con l'installer, mentre un altro vecchio (presente sempre nella cartella di clover allegata con estensione .orig) si inchioda subito dopo la scelta della partizione di avvio.
      Qualcuno mi sa dare una mano su come superare ciò?
      Grazie in anticipo,
       
      Giacomo
       
       
      P.S. Le mie specifiche sono:
       
      - Modello ASUS N552VW-FI202T
      - Schermo 3840x2160
      - CPU Intel Core i7-6700HQ
      - RAM 16GB ddr4 2400mHz
      - Intel HD Graphics 530 + nVidia 960m 4GB (anche funzionasse solo la Intel sarebbe perfetto)
      - SSD 256GB
      - HDD 1TB
      CLOVER.zip
    • By BuXb
      SleepOnLowBattery (“SOLB”)
      by BugsB, based on a script by Toggi3 * + more code snippets from the www
       
      For those of us whose HackBook (or even real MacBook) doesn't automatically and properly go into power saving mode on very low battery but just powers down coldly, crashing macOS: “SOLB”, a small and RAM/ CPU wise very low footprint AppleScript based utility that checks the battery level every 2 minutes, running via daemon in the background.
       
      You can choose between two versions, either with or without sound. Both display a notification in the top right of your screen.
       
      Between ≤10 and >8% battery charge:

       
      Between ≤8 and >5% battery charge:

       
      On ≤ 5% battery charge you will see a 10 seconds countdown dialog box in 1 second intervals:

       

       
      which you can cancel, or have your your *ac*Book be sent to sleep when down to 0.
       
      The version with sound uses the pleasant macOS US female voice Allison. If the lady is not installed, you can download "her" via System Preferences, Accessibility, Speech (pane tab should get opened by the install script), click onto the two arrows to the right of System Voice, Customize, English (Unites States) -- Female, activate Allison, OK (macOS downloads voices to /System/Library/Speech/Voices - Allison consumes 120 MB).
       
      If you want to see/ see and listen first, disconnect your Mac from its power supply and double click the “run Demo” file in either folder, with or without sound.
       
      The launcher is installed per user, so one user can use the script with and another user the script without sound.
       
      Run your desired install.command, with or without sound. The script should be active right away without restart.
       
      Regarding the sound version, you can also:
      - download any other English voice of your liking and edit the name inside the script at the very top
      - download any language voice and translate the text inside the script
      Edit with Apple Script Editor, save, install, reboot.
       
      Tested working in macOS High Sierra 10.13.6, Mojave 10.14.6 and Catalina 10.15.1.
      Please feedback if this utility also works for you.
       
      If you have ideas, experience bugs, etc., please contribute as precise, succinct, productive and friendly as possible. In case of a bug, always include your version of macOS for me or others to try and help. Thank you.
       
      ENJOY
       
      VERSION HISTORY:
      2019-11-15 v. 1.1
          •    BUG FIX: changed all occurrences of ExternalChargeCapable to ExternalConnected in all Apple Script .scpt files (SleepOnLowBattery.scpt, SleepOnLowBatterySound.scpt, demo.scpt) to restore functionality
          •    IMPROVEMENT: made queries of MaxCapacity and CurrentCapacity more compatible to work with hopefully any system
          •    NEW: added Catalina compatibility to install scripts; verified Mojave compatibility
          •    NEW: Sound script uses voice Allison if installed, otherwise automatically defaults back to another English standard voice (Daniel, Alex or Fred)
       
      2018-11-10 v.1.0
          •    initial version
       
      IDEAS TO IMPLEMENT IN FUTURE RELEASES:
      Have the sound version install script check if Allison is installed, and if not, offer to download and install it. Purely cosmetic: find a way to have the display notification in the top right of the screen not display the Script Editor icon but the one of the utility without turning the utility into an app but by maintaining a script to keep the load footprint low. This is currently neither possible with an Apple Script nor with an Apple Script Bundle file, only with the script compiled into an app. One possibility might be a Perl approach, if someone volunteers. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      * Thanks to Toggi3 for the base script:
      https://hints.macworld.com/article.php?story=20110219013713667
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      THE CODE (of the version with sound):
      install.command:
       
      LaunchAgent SleepOnLowBatterySound.plist:
       
      Script SleepOnLowBatterySound.scpt:
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
       
      SleepOnLowBattery (SOLB) by BugsB v.1.1 (2019-11-15).zip
×