Jump to content
JahStories

[Guide] XiaoMi Mi Notebook Air 13"

663 posts in this topic

Recommended Posts

Hi Claudes,

First of all, thank you so much for putting the effort of making macOS working on the xiaomi.

Secondly, i have not been a hackintosh user since the early days of iAtkos so im kinda lost and i would like to ask you a few questions,

- In the post you said that 3 fingers swipe is working, is 3 finger drag working?

- I know you can have 2 ssd on this laptop but can you install the system in the default one without buying another one? (even if i lost Windows)

- If the anwser is yes, is it possible to have OS X and Windows in just one ssd?

- About the wifi issue , is there any mini-micro usb to get it working?

That's all for now,

Ciao and gracce!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Hi there and welcome to IM!

 

1.

Yes but not dynamically as seen on the official trackpad, multitouch is sorta emulated via the ps2 drivers that sends keyboard shortcuts when doing some gestures, you can set three finger drag to do whatever you want on the keyboard shortcut section of System Preferences.

 

2.

It's strongly suggested to buy a second sata m2 drive and installing it in the free slot, Apple uses its own NVME drives and the drivers for generic one made by the community works, but many users reported data loss and other problems, If you want to use it do it at your risk and please don't discuss it or ask help here use the nvme threads.

 

3.

yes you could use one drive for both OS, but again, I don't suggest doing so...

 

4.

There are many compatible usb wifi, I've found a lot of this that are really small (less than 1cm out of the connector) but usually these are 2.4ghz OR 5.0ghz not both...

I preferred to get a bigger one (2,5 cm) that is compatible with both 2.4 and 5.0!

 

Come back if you need more help!

Ciao!

Share this post


Link to post
Share on other sites

There are many compatible usb wifi, I've found a lot of this that are really small (less than 1cm out of the connector) but usually these are 2.4ghz OR 5.0ghz not both...

I preferred to get a bigger one (2,5 cm) that is compatible with both 2.4 and 5.0!

 

How about that one? Might be the thing youre looking for...

https://www.amazon.com/OURLINK-600Mbps-Wireless-Network-Computer/dp/B011T5IF06/ref=sr_1_9?s=pc&ie=UTF8&qid=1491567478&sr=1-9&refinements=p_n_feature_keywords_browse-bin%3A2883736011

 

 

If you have a suggestion however for wifi and bluetooth all in one even if it isnt ac, please tell us your recommendations... by all means! ;-)

 

And thx for everything, btw!

 

Oh, the installer doesnt see the internal ssd, am i doing something wrong or ist it beuse of the nvme thing? Or, to put it that way, illl just buy a second ssd m2, just have to make sure it isnt nvme, then the installer sees it and i can insatll osx on it, right?

 

thx in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh yes the free slot is a sata m2, don't get another pci-e one!

Yes you can't see it cause it's a NVME

 

P.s.

thanks for the link, the adapter should work and it's really small for a AC/N one, nice!

But right now I'll stick with mine... it's working well!

Share this post


Link to post
Share on other sites

P.s.

thanks for the link, the adapter should work and it's really small for a AC/N one, nice!

But right now I'll stick with mine... it's working well!

Happy to help, actually edimax are offering dualband nanos as well now. Im still looking for a nano wifi plus BT dongle (AC doesnt matter) , any sugesstions? i cant find anything appropriate... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, after updating to the latest Sierra's version, my install doesn't show up on Clover. But the strangest thing is that I can select a Backup Source from my disk installation (with Sierra), but nothing happens afterwards.

Does anyone know this issue or something ? Thanks :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, after updating to the latest Sierra's version, my install doesn't show up on Clover. But the strangest thing is that I can select a Backup Source from my disk installation (with Sierra), but nothing happens afterwards.

Does anyone know this issue or something ? Thanks :)

Are u using a nvme?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Of course, I've already booted on it, and used it a lot yesterday with Claude's help !

When I want to reinstall (just to check), it says that FileVault conversion is in progres... But of course, I can't boot into macOS at all. :/

 

Ok guys, so I reinstalled it (found out that FileVault and Clover are not compatible to each other), but I have a new problem, I can't adjust the brightness, it's at 0% and I can only see the screen under the sun...

Any solution ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes I do, Windows are on the built-in SSD and macOS on the additional one.

 

Just to be precise, I can see the Apple's logo, but when booting is almost done, backlighting is turned off, just letting the screen visible to direct light (like old times GameBoy you know :D)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah ok, so you are not using nvme, the nvme drive is the pci-e one (the included one), the free slot is Sata! :)

Strange about the brightness, are you sure to be using the file pack correctly?

 

you can do it in safe mode (-x) [You'll have backlit there!]

 

P.s. 

I remember I had this issue one time, resetting nvram fixed.

Open terminal.

Type:

sudo nvram -c

Type:

your password

Reboot

 

should fix!

 

If it doesn't work again, you can try removing intelbacklight kext from the efi partition, you should regain backlight with this, you'll just lose some backlight steps.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah ok, so you are not using nvme, the nvme drive is the pci-e one (the included one), the free slot is Sata! :)

Strange about the brightness, are you sure to be using the file pack correctly?

 

you can do it in safe mode (-x) [You'll have backlit there!]

 

P.s. 

I remember I had this issue one time, resetting nvram fixed.

Open terminal.

Type:

sudo nvram -c

Type:

your password

Reboot

 

should fix!

Fixed, thanks ! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great, have fun!

 

EDIT:

The intelbacklight kext isn't compatible with the latest macOS Sierra update, my suggestion is to remove it, using it could cause black screen at boot and even if it does not it break dimmable brightness leaving us stuck with the maxed one.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi everyone.

 

My name is Jorge and I am from Spain. Sorry for my poor English.

 

Please, I need your help with my Xiaomi Air 13 and macOS. I am not able to install it and I tried about 10 times. I have installed two hackintosh (a desktop and a intel NUC) with no problems a few weeks ago (using another procedure, you know what I mean). Both work perfect with macOS 10.12.4. But I can't get it running on my Xiaomi Air 13.

 

I am installing macOS 10.12.4. I am using the filepack v1.09 because the last one (v2.0) didn't even boot the installer because I got a forbidden sign and an error, same error as @mareikewager posted here: http://www.insanelymac.com/forum/topic/319656-xiaomi-mi-notebook-air-13/page-7?do=findComment&comment=2393811

 

The filepack v1.09 boots fine. The installation goes flawlessly and macOS can start without the usb flash drive. 

 

I use EasyKext Pro v2.1 to install the patched AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext, with no errors and I reboot the computer without fakeid on Clover, but... I got a KERNEL PANIC. It shows a message for less than 2 secs and reboots. I can read something about AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer in the first lines. Tried to take a picture but I only got a blurred photo because my camera can't focus in 2 secs.

 

I follow all the steps but it fails in this one always. I don't know what's happening. What can I do?

 

Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi everyone.

 

My name is Jorge and I am from Spain. Sorry for my poor English.

 

Please, I need your help with my Xiaomi Air 13 and macOS. I am not able to install it and I tried about 10 times. I have installed two hackintosh (a desktop and a intel NUC) with no problems a few weeks ago (using another procedure, you know what I mean). Both work perfect with macOS 10.12.4. But I can't get it running on my Xiaomi Air 13.

 

I am installing macOS 10.12.4. I am using the filepack v1.09 because the last one (v2.0) didn't even boot the installer because I got a forbidden sign and an error, same error as @mareikewager posted here: http://www.insanelymac.com/forum/topic/319656-xiaomi-mi-notebook-air-13/page-7?do=findComment&comment=2393811

 

The filepack v1.09 boots fine. The installation goes flawlessly and macOS can start without the usb flash drive.

 

I use EasyKext Pro v2.1 to install the patched AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext, with no errors and I reboot the computer without fakeid on Clover, but... I got a KERNEL PANIC. It shows a message for less than 2 secs and reboots. I can read something about AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer in the first lines. Tried to take a picture but I only got a blurred photo because my camera can't focus in 2 secs.

 

I follow all the steps but it fails in this one always. I don't know what's happening. What can I do?

 

Thanks in advance.

You have not read the instructions nor the thread carefully enough. The warning sign error is due to you not having generated a model number in the config.plist, as stated in the guide. The other issue could be due to your error, not following the correct steps. Or it could be due to you trying to install 10.12.4, the modded kext was based on 10.12.2, it could therefore be incompatible if Apple has made any substantial changes during the last two revisions.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can confirm the modded kext work on latest releases.

 

Then how can I install the modded kext? EasyKext Pro seems to break my installation. Is there is a console way? I need to install the modded kext, reboot and then install the original kext again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Then how can I install the modded kext? EasyKext Pro seems to break my installation. Is there is a console way? I need to install the modded kext, reboot and then install the original kext again.

You're very likely doing the pciuid wrong. Read carefully.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

You're very likely doing the pciuid wrong. Read carefully.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Sorry, I don't understand. What did I do wrong? What does pciuid mean?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ClaudesTech Fist of all thank you very much for all the efford that you have put on this project. i'm about to finish with the setup of my USB but i don't quite understand this part: "then edit the config.plist to add serial numbers to the smbios, use macbookpro13,1." ok, I've seen that in the SMBIOS part of the config.plist there is:

<key>ProductName</key>
<string>MacBookPro13,1</string>

 

which in my understanding is the "macbookpro13,1" part, but i cannot find any serial number so i'm quinda lost on this part, I have search for some info and I have found this online:

<key>SerialNumber</key>
<string>W8000AAAAA</string>

But I'm not sure about which values I have to put on it because you didn't specify or i didn't understand. It's not the fake ID 0x123456789, isn't it?

 

Thank you again and sorry for the long post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ClaudesTech Fist of all thank you very much for all the efford that you have put on this project. i'm about to finish with the setup of my USB but i don't quite understand this part: "then edit the config.plist to add serial numbers to the smbios, use macbookpro13,1." ok, I've seen that in the SMBIOS part of the config.plist there is:

<key>ProductName</key>

<string>MacBookPro13,1</string>

 

which in my understanding is the "macbookpro13,1" part, but i cannot find any serial number so i'm quinda lost on this part, I have search for some info and I have found this online:

<key>SerialNumber</key>

<string>W8000AAAAA</string>

But I'm not sure about which values I have to put on it because you didn't specify or i didn't understand. It's not the fake ID 0x123456789, isn't it?

 

Thank you again and sorry for the long post.

The tool OP linked will generate it for you. That's why u got the error as I stated.

As for the pciuid, you have to set a fake id in the beginning - as per guide.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for your answer Claude!

 

I will be reading this post in the following months and i will give it a try after i finish my exams (i really need to stick with Windows right now and don't have enough time to do it) and i will buy both the wifi dongle and the new disk.

 

Is there any chance anybody on this post can record a video of how it's the system actually working on the air? I couldn't find any video, just the image in the first post and another one running on the 12'' version.

 

Like how fast programs open, scrolling performance which is really important while browsing and mac has the best without discussion.

 

Also i asked about the three finger gesture because for me is essential to have it to drag windows and select text and neither Windows or Linux have it.

 

Thank you again Claude!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried again. MacOS booted OK. I installed the patched kext, rebooted and now it shows "Error Loading Kernel Cache: 0x1". One step back. I tried UseKernelCache=No BTW. I also deleted the nvram. Seems I have to reinstall again.

I set 0x123456789 as a fakeid. Have to set a another one? I have a SerialNumber generated by CloudCoverEditor on my config.plist. I have "MacBookPro13,1" as a ProductName. I've read carefully the whole post so many times. And the one at the MIUI forum.

I don't know what to do. I tried everything. I am so hopeless. 

Please, can someone tell me which files in your drivers64UEFI folder you have?

Share this post


Link to post
Share on other sites

usually good kexts installers clear the kernel cache after installation, dunno...

What's the name of the utility you used? 


the only files you need in driver64uefi are:

 

FSInject-64.efi

HFSPlus.efi

OsxAptioFix2Drv-64.efi

OsxFatBinaryDrv-64.efi

 

This is a download link for these files.

 

Everything else can be deleted.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By MardukPVP
      Hello guys,

      recently I have tried to install macOS mojave on my Mi Notebook pro (i5 - 8250u model) but have faced one big problem.
      My guide was from Razorkey (https://www.tonymacx86.com/threads/guide-xiaomi-mi-notebook-pro-high-sierra-10-13-6.242724/). As a newbie I have almost no experience in installing macOS on a PC / Laptop... so I hope you can help me .

      But first things first I configurated the BIOS settings on my Mi - Notebook Pro. Therein I just disabled secure boot (because there are quite few options to tick).

      After that I headed over to my secondary Windows - PC and installed a High Sierra virtual machine (thanks to this tutorial: https://techsviewer.com/install-macos-high-sierra-vmware-windows-pc/). At that point everything worked fine.

      Then I downloaded the Mojave patcher and downloaded the full 6GB macOS Installer, put it into applications and formatet my 16GB USB Stick into the journaled + GUID with the name USB meanwhile.
      Next I typed 
      sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB 
      into the terminal and at that point everything looked like it would work pretty fine. I downloaded Clover Config, mountet the EFI partition and pushed the EFI folder from this site: https://github.com/daliansky/XiaoMi-Pro to the EFI partition on my 16GB USB drive.

      In the folloing I restarted my Notebook, selected the MacOS installer and it bootet into the MacOS installer. By doing that I only noticed that the progress bar turned green at a certain time (attatchment). Even though everything bootet pretty fine, i formattet my only ssd (Samsung) into APFS + GUID and startet the installation.
      At the point of two minutes my notebook suddenly rebootet and it brang me into the same clover selection menue as before (with only one method [macOS Installation]). Unfortunately there was no further installation method.

      When I was trying to reboot the laptop into the installer i got a error [your computer restarted because of a problem...] and i would have to do everything again.


      I hope someone can help me fixing this problem  . Thanks in advance.




    • By ltooz_audis
      I got the perfect working macBook Air 7,2 working with Mojave - Everything is working - I do mean even the SD card reader - audio - backlight controlled with keyboards... I'll write up the full tutorial and video how to soon. Love the Mojave, High Sierra was nothing compared to this.
      Cheers,
      Louis
       
       
       
    • By Cerv4nteZ
      Hi,
       
      i just let my sierra installation on a skylake xiaomi air laptop update. after the obligatory reboot i was greeted with a kernel panic regarding com.apple.iokit.IOAHCIBlockStorage. Now booting into osx doesnt work anymore
       
      Anyone else run into this? Is there a way to make clover save the boot log on this or do you guys salvage the logs from the hfs volume osx resides on?
    • By JahStories
      Files Package For Xiaomi Mi Notebook Air 13” 2.1
      Bios vers A05 — CPU i5 6200U (confirmed working even on A06 bios)
       
      2.1 PACK FOR HIGH SIERRA ONLY, FOR SIERRA USE 2.0
       
      Discussion's thread.
       
      Not working:
      Wi-fi / Bluetooth. (Bluetooth works if using a VM to inject the FW)
      Nvidia Optimus 940MX GPU. (Optimus does not work on macOS at all)
       
      Issues:
      Excessive battery draining while on sleep.
       
      For 2.0 Steps check the discussion thread
      Steps:
       
       
       
      When updating to new versions of the filepack:
      Remove all old files and install the new ones following the ReadMIs.
      Just remember to use the same serials you used before.
       
      Don't use bios mods, other files with different patches or you'll get no help.
      Special thanks to:
      Jolly, gengik84, and RehabMan.
       
      By Jahstories on InsanelyMac a.k.a. EliJah on macos86.com
       

      HELP NEEDED?



      Please don't post a comment, use
      this thread !


      Thanks!


×