Jump to content
tluck

[GUIDE] Lenovo T460/T470 macOS with Clover

1,051 posts in this topic

Recommended Posts

Another quick question for you @tluck.  Did you ever get IGPU power management working?  I'm trying to do the ssdt patching and GFX0->IGPU renaming, but it doesn't seem like it works since I get this from AppleIntelInfo.kext:

 

IGPU Info:

------------------------------------------

IGPU Current Frequency...................:    0 MHz

IGPU Minimum Frequency...................:  300 MHz

IGPU Maximum Non-Turbo Frequency.........:  300 MHz

IGPU Maximum Turbo Frequency.............: 1000 MHz

IGPU Maximum limit.......................: No Limit

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Very nice guide.

 

T560 runs with this very well.

Do you have no flickers in the top left edge?

I had to Add just one line in Clover->Devices-> Add Properties

 

Device IntelGFX

Key AAPL,GfxYTile

Value AQAAAA==

Vale Type String

 

How did you configure the keyboard layout. Did you have a Gui-Tool for setting the right functions to the proper keys? 

Beside that:

I find a "removed CD/DVD" with your kext and configs. Do you have  a vague idea what could cause this?

 

Using these lines OS X Menu Glitches disappear? Only on Sierra or also on El Capitan ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Using these lines OS X Menu Glitches disappear? Only on Sierra or also on El Capitan ?

 

I think it is specifically for Sierra menu glitches.  It's not the disappearing menu bar thing with El Capitan (the ones that more or less go away with a different color profile).

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mangvyer  -  updated the zip in this thread the latest VoodooPS2 kext. that with the SSDT for PS2K, left and right ClickPad buttons or the real buttons work as expected for me? IGPU is renamed in my stuff as well. but i have not looked at power management closely. good to know the gfx frame buffer patch works. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mangvyer  -  updated the zip in this thread the latest VoodooPS2 kext. that with the SSDT for PS2K, left and right ClickPad buttons or the real buttons work as expected for me? IGPU is renamed in my stuff as well. but i have not looked at power management closely. good to know the gfx frame buffer patch works. 

 

Hi @tluck -- I think VoodooPS2 is still 1.8.24 in your updated zip according to the Info.plist?

Share this post


Link to post
Share on other sites

whoops - redid and posted the zip wth the some actual newer kexts!

 

 

Hi @tluck:

 

I've got a few comments/suggestions/questions:

 

- I think your DSDT.aml needs patching for GFX0 -> IGPU.  IIRC the config.plist patch doesn't work for things in the patched folder.  I checked with AppleIntelInfo.kext and I seem to get another power state with the IGPU once it's patched.

 

- The audio does not work for me at all with Devices/Audio/Inject=28.  1 works fine for me.  I did pair it with your new DSDT but still no dice.  

 

- Your config.plist is missing the Skylake menu bar graphics glitch patches.  I don't think that's a big deal though.

 

- I've synced up VoodooPS2Controller with your zip instead of the one I compiled, but it still doesn't work for right clicks on the trackpad.  It works occasionally if I have one finger on the trackpad and another clicking the right click trackpad button for some reason, but not at all clicking it by itself.  Would you have any tips on tracking this issue down?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok - 3 times is a charm. i updated the zip - again - sorry. 

 

1) GFX0-> IGPU - name is edited/replaced by clover in DSDT and SSDT-x .

in the custom SSDT-IGPU-T460 -the name is already IGPU. but i wonder what is missing?

 

2) Audio- layout 28 set in config.plist, SSDT-HDEF-T460 and  matched in resources in AppleHDA_ALC293 kext

 

3) post the GFX fix snippet and i will include going forward.

 

4) VoodooPS2

- are you using the SSDT-PS2K-T60 to define as LENOVO/T460?

- and are you enabling secondary click as "Click in bottom right corner" in SysPrefs/TrackPad prefs?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1) I don't see a patch under DSDT/Patches (or such a folder).  It seems from the other forum in "[Guide] Using Clover to "hotpatch" ACPI" this is necessary for Clover patching.  Maybe you can double check your GPU PM to see if the config.plist patch works?

 



Quote from the guide:

"It is important to note that config.plist/ACPI/patches are applied only to native SSDTs, and not the SSDTs in ACPI/patched. This means that if you are renaming objects using config.plist, the add-on SSDTs must refer to the new names, not the old names. Unlike SSDTs in ACPI/patched, binary patches in ACPI/Patches *do apply* to DSDT.aml that might be in ACPI/patched. Keep this in mind if you're using a combination of static and hotpatching."

 

I just did a static patch for DSDT.aml.  I should move to the DSDT/Patches method probably.



 

2) I'll give this another shot with your updated zip.

 

3) "[Fix] Skylake menu bar glitch fix" in the other forum in Sierra Laptop Support (not sure I can post links to there here?).

 

4) Yup, stupid me.  Changed prefs and it works like a charm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mangyver - 

 

#1 - exactly. Clover patches the DSDT.aml file and native SSDT (.ie SSDT-0.aml etc)  - these refer to GFX0 which are changed to IGPU by clover. the ACPI (DSDT.aml and SSDT-*-T460.aml) files in ACPI/patched are already consistent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mangyver - 

 

#1 - exactly. Clover patches the DSDT.aml file and native SSDT (.ie SSDT-0.aml etc)  - these refer to GFX0 which are changed to IGPU by clover. the ACPI (DSDT.aml and SSDT-*-T460.aml) files in ACPI/patched are already consistent.

 

I think my reading comprehension has gone downhil nowadays haha.  I keep thinking ACPI/patches is a folder, not a section on config.plist for some reason.  Thanks for your time as well as the updated kexts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tluck

 

I am trying this on a T460 - i7-6600U UMA (my acpi dump produced quite different DSDT-SSDT files than yours)

I have latest sierra installed, patched my own DSDT with the patches mentioned, generated my own SSDT for my CPU, but unless i keep the fake id for HD520 i get a panic.

 

Can you please give some clear post-install steps for dealing with the panic caused by skylake graphics (based on your files)?

(ie what to patch, what to rename or what to revert)

 

PS All the rest is working fine as per the guide.

 

Thanks...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tluck regarding keyboard layout: The Keyboard from the t560 has some more special keys. Beside that, it seems as if the function keys are not mapped properly for the t560 (i mean.. t560 has numpad)....

 

I attached a small video where you can see that the f6 button seems to be assigned twice.

IMG_3058.MOV.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

@barrrt - what version OS?  i remember seeing that same thing early on in 12.0 - 12.1 sierra. but now on 12.2+ its gone for me. i was using karibiner-elements to work around these NX key issues. now i dont need it. And yeah had similar weird stuff like that on my T420 too. gone there too.


@Aexetos

 

- well even if your ACPI files are a little different,  the custom SSDT-*-T460 files + kexts+ config.plist should be ok for you.

 

so you can replace DSDT.dsl file with your file(s) and then patch it using the process (scripts) included.

 

Extract the Original ACPI via Clover (i.e. boot clover and hit F3 (i think)

and put these original files in folder in the zip: distribute/DSDT/ACPI-origin

then copy just the DSDT.aml and SSDT*aml files to folder ACPI-Tables

then in the APCI-Tables folder, extract the source with single namespace in legacy mode from all the DSDT/SSDT files by:

 ../iasl -dl -da *.aml

 

the create_patched_DSDT.bash script will copy the DSDT.dsl file from ACPI-Tables to results folder  and patch with the patchmatic from the patches in the patch-files folder 

the output is a patched DSDT.dsl file in the DSDT folder!

 

the install_acpi.bash script will need to modified for your system. but its purpose is to compile and cp the ACPI files to the ESP (clover)

 

Note: i may play around with GFX on Sierra again. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

are you using the latest VoodooPS2controller kext and the SSDT-PS2K-T460?

 

karabiner allows you override/define key maps. so for awhile, I mapped the FN keys (instead of NX - ie. same keys not in FN mode) to do the same thing they should. but now things are ok for me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update: I thought i had the newest file, but i was wrong.. but i found the error on my side. Ill create a custom Keyboardmapping for the T560 right now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@barrrt - what version OS?  i remember seeing that same thing early on in 12.0 - 12.1 sierra. but now on 12.2+ its gone for me. i was using karibiner-elements to work around these NX key issues. now i dont need it. And yeah had similar weird stuff like that on my T420 too. gone there too.

@Aexetos

 

- well even if your ACPI files are a little different,  the custom SSDT-*-T460 files + kexts+ config.plist should be ok for you.

 

so you can replace DSDT.dsl file with your file(s) and then patch it using the process (scripts) included.

 

Extract the Original ACPI via Clover (i.e. boot clover and hit F3 (i think)

and put these original files in folder in the zip: distribute/DSDT/ACPI-origin

then copy just the DSDT.aml and SSDT*aml files to folder ACPI-Tables

then in the APCI-Tables folder, extract the source with single namespace in legacy mode from all the DSDT/SSDT files by:

 ../iasl -dl -da *.aml

 

the create_patched_DSDT.bash script will copy the DSDT.dsl file from ACPI-Tables to results folder  and patch with the patchmatic from the patches in the patch-files folder 

the output is a patched DSDT.dsl file in the DSDT folder!

 

the install_acpi.bash script will need to modified for your system. but its purpose is to compile and cp the ACPI files to the ESP (clover)

 

Note: i may play around with GFX on Sierra again. 

Thanks for this but you misunderstood. I have already done all that.

I successfully did an El-Capitan 10.11.6 install and full graphics do work (with the menu bar glitches).

 

Now i am trying a Sierra install (10.12.2).

The only part i need help with is the post-install steps to turn graphics acceleration fully on on Sierra without a panic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for this but you misunderstood. I have already done all that.

I successfully did an El-Capitan 10.11.6 install and full graphics do work (with the menu bar glitches).

 

Now i am trying a Sierra install (10.12.2).

The only part i need help with is the post-install steps to turn graphics acceleration fully on on Sierra without a panic.

 

Try this (well, make a backup of your config.plist first haha):

 

1) Change the ig-platform-id of the config.plist on your ESP to 0x1.  Delete the fakeid (and the associated tags).  I think you have to set inject Intel to true as well (at least that's what I used).  Make sure on your ESP that CLOVER/ACPI/patched/ssdt-IGPU-t460.aml is renamed to another extension.

2) Reboot.  Use kextstat to make sure AppleIntelSKLGraphics is loaded.

3) If it's loaded, rebuild the kextcache. 

4) Change the config.plist back to the proper value of ig-platform-id, rename the IGPU aml back to the original name, and reboot.

 

If you have the MinStolenSize patch in your config.plist (@tluck's does) it should boot with QE/CI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

well i finally found time to mess around with GFX again. so i manually patched the Framebuffer and now I have full 3D accelerated gfx. hallelujah.

 

vusun123 - thanks!!!

 

will update the zip and guide with more details.  but i already included how i patched the Framebuffer kext in post 1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi TLuck and others.

 

I was reading so much stuff in the net, in many threads and got nearly every information i needed for a working T560 in this thread. Thanks to ALL of you guys.

 

I will attach my thumbstick-files here and you will see it is nearly the same stuff like TLucks.

 

I changed only minor things (for example the computer is now called T560 instead of T460) and the keyboard layout (which is 99% the same of the 460).

 

Beside that a few "kexttopatch" things where edited, so that the BT/WLAN Card works with a german layout.... it can be switched easy and should work although its the german net:P.

 

If you have questions regarding my T560 stuff, just ask.

 

https://dl.dropboxusercontent.com/u/13269539/T560_UEFI-Clover-10.12-2016-12-19.zip

 

File was a bit too big, maybe i should clean up it a little.... ill do that later... sorry.. but too tired :P

 

___________

I will just try karabiner elements soon to check if the extra keys (like a calculator button) can be mapped with that software. With the voodoops2kext its not possible i guess :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try this (well, make a backup of your config.plist first haha):

 

1) Change the ig-platform-id of the config.plist on your ESP to 0x1.  Delete the fakeid (and the associated tags).  I think you have to set inject Intel to true as well (at least that's what I used).  Make sure on your ESP that CLOVER/ACPI/patched/ssdt-IGPU-t460.aml is renamed to another extension.

2) Reboot.  Use kextstat to make sure AppleIntelSKLGraphics is loaded.

3) If it's loaded, rebuild the kextcache. 

4) Change the config.plist back to the proper value of ig-platform-id, rename the IGPU aml back to the original name, and reboot.

 

If you have the MinStolenSize patch in your config.plist (@tluck's does) it should boot with QE/CI.

 

Thanks mangyvr,

 

I went crazy yesterday digging around the forums for a solution and finally figured the same thing. ( https://www.tonymacx86.com/threads/intel-hd520-on-toshiba-satellite-pro-a50-c.205886/#post-1359911 )

Clover could not patch the AppleIntelSKLGraphics because it was not loading. Well, as you said, success!!!

 

PS. Why rename the aml?

Share this post


Link to post
Share on other sites

well i finally found time to mess around with GFX again. so i manually patched the Framebuffer and now I have full 3D accelerated gfx. hallelujah.

 

vusun123 - thanks!!!

 

will update the zip and guide with more details.  but i already included how i patched the Framebuffer kext in post 1.

Wait what ? You mean Clover can't patch the SKLFB so you manually patch the kext ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vunsun123 - well as we all know, Clover can patch the kext if it is in the kernel cache. However, I was not able to get the FB loaded to get it cached. so I manually patched the binary.  and boom. everything came together.

 

anyway, I did not read mangyver's steps until after I was successful. So I will test out mangyver method to get SLKFB loaded into cache - versus manual/direct binary patch.

 

@barrrrt - i will merge your T560 VoodooPS2 mods into my branch later today. if you post your changes to the ESP files - i.e. ACPI files and config.plist, i can merge those files into a new zip and include in Post 1 zip file.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By SniperBuddy
      Hello guys,
      I'm relatively new to the world of hackintosh.
      I'm trying to install the latest Mac OS - Catalina with the help of Opencore, however, this is the error that's displayed while booting from the USB:
       
      https://drive.google.com/open?id=1Xd4V2wZ2fEsgRyfVcXlJHXMPGa85g2s3
       
      You can take a look at my config.plist file from here - https://drive.google.com/file/d/17FZpTcVp4RFSaxdm6yW4uELkt7MaLdmt/view?usp=sharing
       
      I'm using the Acer E575 G laptop with Kabylake (i5 7200u)
       
      Any help would be gladly appreciated!
       
      Edit: I've fixed this problem by following this guide completely - https://khronokernel-2.gitbook.io/opencore-vanilla-desktop-guide/intel-config.plist/kaby-lake
       
      This is due to OpenCore being unable to find any drives with the current ScanPolicy, setting to 0 will allow all boot options to be shown
       
       
       
       
       
       
       
    • By gengstapo
      @Hervé
       
      Im having similar issue with my HS setup, dell latitute 3480, i5-7200U
      Once the hdmi plugged in, the laptop display went blank, only could see the external tv
      But, when i put my laptop to sleep & wake up again, both screen got display (hdmi still connected)
      Even the hdmi could be plugged off & in (after sleep), the laptop display is fine
       
      What could be the culprit?
      Dell’s MacBook Pro IORegistry.zip
      config.plist.zip
    • By TomZanna
      Hi, I'm trying to install Mac Os Catalina on a HP 550-132NL.
      The system has:
      i7-6700
      RAM 12 GB
      GT 730
      LAN Realtek RTL8161
      ALC3863
       
      It passes the verbose phase but after the Apple logo goes away, it gets stuck on a grey screen and I can only move the pointer.
      Can I try to boot with the iGPU?
       
      origin.zip
      CLOVER_dGPU_USB_3.zip
    • By MaLd0n
      --Donations via PayPal--
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
       
      --Original Topic--
      https://www.olarila.com/topic/6874-olarila-hackbook-lenovo-ideapad-s145-mojave-catalina-full-dsdt-patches/
       

       
      -Perfect HackBook, HDMI Audio/Video, Bluetooth, AirPlay, Sleep, Lid Sleep, Auto Sleep, Audio, etc!
      -Wifi card has been replaced with Dell DW1560!
      -I'm using a S145-15IWL Model with Intel Core i5 8265u / Intel UHD Graphics 620
      -Update bios/uefi to last version
       
      --Installation--
      https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
       
      --Clover Folder--
      Just paste EFI folder inside EFI partition
      https://www.olarila.com/files/Clover.Folder/Lenovo IdeaPad S145.zip
      Notebooks with ELAN trackpad use it with my folder above
      IdeaPad S145 ELAN.zip
       
      Bluetooth Broadcom
      Bluetooth Broadcom.zip
       
      CPUFriend for i5-8265U
      CPUFriend i5-8265U.zip
       
      --Full DSDT Patches--
      -My DSDT
      DSDT Lenovo IdeaPad S145.zip
       
      This DSDT work on S145-14IWL, S145-15IWL, V14-IWL, V15-IWL models
      -Patches
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE 11 ID -DMAC -REMOVE LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -GMM -IMEI -EC -PRWs -_DSMs -PNLF -BRIGHTNESS KEYS -I2C -NATIVE USB -ARPT -GFX0 -DTGP -kUSBCompanionIndex -io-device-location -FULL RENAMED DEVICES   --IGPU Patch--
      Video solution with HDMI Audio and Video
      <key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key> <dict> <key>AAPL,GfxYTile</key> <data> AQAAAA== </data> <key>AAPL,ig-platform-id</key> <data> CQClPg== </data> <key>device-id</key> <data> pT4AAA== </data> <key>enable-hdmi20</key> <data> AQAAAA== </data> <key>framebuffer-con0-alldata</key> <data> AAAIAAIAAACYAAAA </data> <key>framebuffer-con0-enable</key> <integer>1</integer> <key>framebuffer-con1-alldata</key> <data> AQEJAAAIAADHAQAA </data> <key>framebuffer-con1-enable</key> <integer>1</integer> <key>framebuffer-con2-alldata</key> <data> AgYKAAAEAADHAQAA </data> <key>framebuffer-con2-enable</key> <integer>1</integer> <key>framebuffer-fbmem</key> <data> AACQAA== </data> <key>framebuffer-patch-enable</key> <data> AQAAAA== </data> <key>framebuffer-stolenmem</key> <data> AAAwAQ== </data> <key>framebuffer-unifiedmem</key> <data> AAAAgA== </data> <key>hda-gfx</key> <string>onboard-1</string> <key>model</key> <string>Intel Corporation, Cannon Point-LP Iris Plus Graphics 655</string> </dict>   --Native USB Fix for Notebooks - No Injector/Kext Required--
      https://www.olarila.com/topic/6878-guide-native-usb-fix-for-notebooks-no-injectorkext-required/
      https://www.olarila.com/topic/6181-guide-native-usb-fix-for-desktops-no-injectorkext-required-skylake/
       
       
      -ScreenShots

































      -Links
       
       
      Clover https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader
      AirportBrcmFixup.kext https://github.com/acidanthera/AirportBrcmFixup
      AppleALC.kext https://github.com/acidanthera/AppleALC
      Brcm Bluetooth https://github.com/acidanthera/BrcmPatchRAM
      Lilu.kext https://github.com/acidanthera/Lilu
      SystemProfilerMemoryFixup.kext https://github.com/Goldfish64/SystemProfilerMemoryFixup
      VirtualSMC.kext https://github.com/acidanthera/VirtualSMC
      VoodooI2C.kext https://github.com/alexandred/VoodooI2C
      VoodooPS2Controller.kext https://github.com/acidanthera/VoodooPS2
      WhateverGreen.kext https://github.com/acidanthera/WhateverGreen
      MaciASL - https://github.com/acidanthera/MaciASL
      acpica - https://github.com/acpica/acpica
      AptioMemoryFix.efi https://github.com/acidanthera/AptioFixPkg
      ApfsDriverLoader.efi https://github.com/acidanthera/AppleSupportPkg
      HFSPlus.efi https://github.com/JrCs/CloverGrowerPro/blob/master/Files/HFSPlus/X64/HFSPlus.efi?raw=true
      Hackintool https://github.com/headkaze/Hackintool
       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
       
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
       
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By kushwavez
      A really good motherboard with macOS compatible bult-in Wifi & Bluetooth

      ASUS Z170-Deluxe (with Wifi)
      BIOS: v3801
      CPU: i7-6700K 4.0 to 4.2 GHz (w/o OC)
      RAM: 1x 16 GB Corsair DDR4 2400 MHz
      GPU: Intel HD 530 (Headless) & ASUS Radeon RX 5700 OC 8 GB
      Audio: ALC 1150
      Ethernet: I219V2, I211-AT
      WiFi & Bluetooth: Broadcom BCM94360HMB Half-Mini-PCI-E
      More Specs: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-DELUXE/specifications/
       
      Catalina 10.15.3 - Windows 10
      What is working:
      BCM94360HMB Wifi and Bluetooth AirDrop, Handoff, FaceTime, Messages, App Store, iCloud, etc. Intel HD 530 (QE/CI tested, but now I'm using it in headless) Sleep RX 5700 (QE/CI with 2 1080p monitors connected) Sound USB Ports Two Ethernet ports macOS with a light OC (4.12 GHz - 4.5 Ghz, XMP, ASUS optimal) No problem so far ASUS HyperKit with a KINGSTON NVMe SSD - 250 GB  
      What is not working:
      -  
       
      Not tested:
      VideoProc says that Hardware Decoding\Encoding is fully supported and enabled on both HD 530 and RX 5700 but I didn't test it Thunderbolt (no equipment)  
      Issues:
      None  
      BIOS Settings:
      Boot\CSM (Compatibility Support Module): Launch CSM: Disabled Boot\Secure Boot: OS type: Other OS Secure Boot State: Disabled Advanced\System agent (sa) Configuration: VT-d: Enabled Graphics Configuration: Primary Display: Auto iGPU Multi-monitor: Enabled RC6(Render Standby): Enabled DVMT Pre-Allocated: 128M Advanced\PCH Storage Configuration: SATA Mode Selection: AHCI HyperKit: Enable (if you have NVMe SSD with ASUS HyperKit) Advanced\CPU Configuration: Intel Virtualization Technology: Enabled CPU- Power Management Control: Intel SpeedStep: Enabled CPU- C-States: Enabled Intel SpeedShift: Enabled  
      Getting ready for installation:
      Download the bootpack (Clover v5098): Click here -> ASUS-Z170_catalina.zip  
      Installation:
      Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager) Copy my Clover folder to the USB's EFI folder Boot with the Installer USB If you have any problem (kp or freeze) boot with config_debug.plist to see what causes the issue  
      Post Installation:
      Download Clover Configurator and generate a new Serial Number for yourself  
      Some pictures:
       

       




       
       
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot (clean install, on one drive):
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac)
       Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart
      Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install. 
      Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type: 
      bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi  
      You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)  
      Mounting EFI from Windows:
      Open cmd in administrator mode and type: mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Total Commander or Explorer++ in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI)  
      Notes:
       
      2020.02.11: Updated to 10.15.3 -> No problem when/after installing
      2020.01.19: Added ASUS HyperKit NVMe SSD to the "What is working" list
      2020.01.12: Tested system with OC, added more informations to BIOS settings
      2020.01.11: Added SmallTreeIntel82576.kext for 2nd Ethernet, Tested Ethernet ports
      2020.01.11: First upload
       
×