Jump to content
Micky1979

Build_Clover.command, another Script to build standard Clover (or customized)

2,126 posts in this topic

Recommended Posts

Goodmorning,

In your screenshot I can see 

Building...... 

but is not followed by :

make: Nothing to be done for `tbuild'.

What is?  .. that appear re-builted..

 

mine looks like that:

Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/LegacyBios/Region2Dxe/LegacyRegion2Dxe.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/FSInject/FSInject.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/MsgLog/MsgLog.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/DumpUefiCalls/DumpUefiCalls.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxFatBinaryDrv/OsxFatBinaryDrv.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/EmuVariableUefi/EmuVariableRuntimeDxe.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/AppleImageCodec/AppleImageCodec.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/bdmesg_efi/bdmesg.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/rEFIt_UEFI/refit.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxAptioFixDrv/OsxAptioFixDrv.inf [X64]
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxAptioFixDrv/OsxAptioFix2Drv.inf [X64]
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxLowMemFixDrv/OsxLowMemFixDrv.inf [X64]

It's a pity if that does nothing :(

EDIT I see now that is online :)


 

I didn't remember why we have two files

"$CLOVERROOT"/rEFIt_UEFI/Version.h

"$CLOVERROOT"/Version.h

not sure me too, but the first path is a copy of the second

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

I guess that build time can be improved more if Version.h remain the same during 3 cycles in building boot3, 6 and 7. At least after the first...

Share this post


Link to post
Share on other sites

It means

Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxAptioFixDrv/OsxAptioFixDrv.inf [X64]
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxAptioFixDrv/OsxAptioFix2Drv.inf [X64]
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxLowMemFixDrv/OsxLowMemFixDrv.inf [X64]

that these modules rebuilt for you too that I want to exclude.

They are rebuilt because Version.h is updated that is my question: is it possible to not update this file?


Thanks Micky1979, I corrected the method and it works now! See rev 3711.

Screen Shot 2016-08-18 at 11.23.27.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yep, last night almost nothing :hysterical: .. don't know what time is it in Russia.. ^_^


It means

Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxAptioFixDrv/OsxAptioFixDrv.inf [X64]
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxAptioFixDrv/OsxAptioFix2Drv.inf [X64]
Building ... /Users/Micky1979/src/edk2/Clover/OsxLowMemFixDrv/OsxLowMemFixDrv.inf [X64]

that these modules rebuilt for you too that I want to exclude.

They are rebuilt because Version.h is updated that is my question: is it possible to not update this file?


Thanks Micky1979, I corrected the method and it works now! See rev 3711.

attachicon.gifScreen Shot 2016-08-18 at 11.23.27.png

Slice I'm writing from the smartphone, I'll check it when I'm back at Home

Share this post


Link to post
Share on other sites

This works too

Copy CloverEFI:
  -> boot6
Changing byte at 0xa9 of boot6 to show 6 as init message:
1+0 records in
1+0 records out
1 bytes transferred in 0.000036 secs (27777 bytes/sec)

Thanks!

 

Moscow time = GMT+3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Build_clover3 ->Clover3711.

 

Standard build ( boot6) ok.

Build boot7 - if I do not use the compilation flag "D USE_BIOS_BLOCKIO" then compilation succeeds.

                      If I use the compilation flag "D USE_BIOS_BLOCKIO" then the compilation fails.  

Building ... /Users/droplets/src/edk2/Clover/LegacyBios/BlockIoDxe/BlockIoDxe.inf [X64]
make: Nothing to be done for `tbuild'.
make: *** No rule to make target `tbuild'.  Stop.
build.py...
 : error 7000: Failed to execute command
	make tbuild [/Users/droplets/src/edk2/Build/Clover/RELEASE_XCODE5/X64/Clover/LegacyBios/BlockIoDxe/BlockIoDxe]
build.py...
 : error F002: Failed to build module
	/Users/droplets/src/edk2/Clover/LegacyBios/BlockIoDxe/BlockIoDxe.inf [X64, XCODE5, RELEASE] 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have no such problem

[DLINK1] BiosBlockIoDxe
[MTOC] BiosBlockIoDxe
[GENFW] BiosBlockIoDxe

...
Copy CloverEFI:
  -> boot7
Changing byte at 0xa9 of boot7 to show 7 as init message:
1+0 records in
1+0 records out
1 bytes transferred in 0.000033 secs (30175 bytes/sec)
  -> BOOTX64.efi
  -> CLOVERX64.efi

Share this post


Link to post
Share on other sites

@droples, @Slice, I have the cure for this cases  :lol: --> ebuild.sh.zip (I hope)

 

EDIT if you like..

added -fr  (long opt --force-rebuild ) based on latest by Slice

 

usage:

./ebuild.sh -fr bla bla and all other arguments

...and it should work as before, i.e. force rebuild everything(s)

 

 

Benchmark (boot6 + boot7 +boot3):

 

start build is Thu Aug 18 12:09:14 CEST 2016

finish build is Thu Aug 18 12:09:56 CEST 2016

:shock:  :D 42 seconds instead of minutes (offcourse, w/o building the package)


@droples try this beta script: [beta script removed, v3.1 is now available in the Download section]

and firstly run option 6, later retry with all you need.

Please enter your choice: 
1) check revision
2) update Clover only (no building)
3) update & build Clover
4) run my script on the source
5) build existing revision (no update, standard build)
6) build existing revision with FORCEREBUILD (no update, standard build)
7) build existing revision with custom macros enabled
8) build Clover from scratch (delete /Users/Micky1979/src)
9) info and limitations about this script
#? 6

Moscow time = GMT+3

Ah! only one hour difference 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Build_Clover_Betta.command

 

6_build...with FORCEREBUILD  ->ok

7_build...custom macros -> without changes

 

But .. the manual installation of a (@ebuild.sh -fr) succeeds.

attachicon.gif6_FORCEBUILD.txt.zip

attachicon.gif7build_with custom macros.txt.zip

attachicon.gif3712Log_Manual installation without the use of script.txt.zip

Thanks droples, very detailed.

If is not too much and when have time, at line 787 change this line:

            ./ebuildBorg.sh -x64 $LTO_FLAG ${DEFINED_MACRO} -t $BUILDTOOL 

to be:

            ./ebuildBorg.sh -mc $LTO_FLAG ${DEFINED_MACRO} -t $BUILDTOOL 

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks droples, very detailed.

If is not too much and when have time, at line 787 change this line:

            ./ebuildBorg.sh -x64 $LTO_FLAG ${DEFINED_MACRO} -t $BUILDTOOL 

to be:

            ./ebuildBorg.sh -mc $LTO_FLAG ${DEFINED_MACRO} -t $BUILDTOOL 

Sorry..but without changes.

781             printHeader 'Custom boot7' # boot7 is the only target here
782             # we want only boot7, not boot7-MPC79 too..
783             if [[ -f "${CLOVERV2_PATH}/Bootloaders/x64/boot7-MCP79" ]]; then
784             mv -f "${CLOVERV2_PATH}/Bootloaders/x64/boot7-MCP79" "${CLOVERV2_PATH}/Bootloaders/x64/boot7-MCP79.back"
785             fi
786             ebuildBorg
787             ./ebuildBorg.sh -mc $LTO_FLAG ${DEFINED_MACRO} -t $BUILDTOOL
788         ;;

Share this post


Link to post
Share on other sites

personally I'm not interested "building the iso image" :)

 

btw I'm adding check_flags just like @slice said CCE threads

 

BUILD boot7 with additional macros
                          <----------------------------------------------------
     1) USE_APPLE_HFSPLUS_DRIVER
     2) USE_BIOS_BLOCKIO
     3) NO_GRUB_DRIVERS
     4) NO_GRUB_DRIVERS_EMBEDDED
     5) ONLY_SATA_0
     6) DISABLE_UDMA_SUPPORT
     7) ENABLE_VBIOS_PATCH_CLOVEREFI
     8) DISABLE_USB_SUPPORT
     9) ENABLE_PS2MOUSE_LEGACYBOOT
     10) DEBUG_ON_SERIAL_PORT
     11) DISABLE_LTO
     12) ENABLE_SECURE_BOOT
     13) USE_ION
     14) DISABLE_USB_MASS_STORAGE
     15) ENABLE_USB_OHCI
     16) ENABLE_USB_XHCI
     17) REAL_NVRAM
     18) CHECK_FLAGS

actual macros defined: no one

enter you choice or press "b" to build:
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

New v3.1 available in the Download section:

 

  • script reordering.
  • added options "6)" to force rebuild all targets (adviced for distribution).
  • added new macro "CHECK_FLAGS"
  • now the script don't build the iso as default, but can (see info).
  • added info from running OS and gcc/Xcode used.
  • added build time (only building, update excluded)
  • 100 X faster!

 

BENCH building a full pkg (boot3+boot6+boot7+boot7-MCP79) w/o update:

===============================================================================
build started at:
Thu Aug 18 21:42:58 CEST 2016
finished at
Thu Aug 18 21:44:49 CEST 2016

Done!
                          <---------------------------------------------------- 

wow if my eyes are good, less than 2 minutes  :thumbsup_anim:

 

EDIT

iso is now skipped, but is easy to re-enable:

 

BUILD_PKG="YES" # NO to not build the pkg

BUILD_ISO="NO"  # YES if you want the iso

 

also you can skip antirely iso and pkg ..if you want!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Micky1979!

Look what I have in Sierra

iMac:Clover slice$ ./ebuild.sh 
TOOLCHAIN_DIR: /Users/slice/src/edk2/Clover/../../opt/local
No nasm binary found in toolchain directory !
Build it with the buidnasm.sh script.
iMac:Clover slice$ 

But I have NASM binary installed

iMac:Clover slice$ nasm -v
NASM version 2.12.02 compiled on Jul  6 2016
iMac:Clover slice$

I can just cancel this check and compilation will work fine.

But I want you do some more check for NASM version.

2.12 is good

2.11 and 0.98 are wrong versions. Clover will not work compiled by them.


We don't need to compile nasm. We have to use binary from authors

nasm-2.12.02-macosx.zip

Download, unzip, and install into /opt/local/bin and manual into /opt/local/share/

Share this post


Link to post
Share on other sites

New v3.1 available in the Download section:

 

  • script reordering.
  • added options "6)" to force rebuild all targets (adviced for distribution).
  • added new macro "CHECK_FLAGS"
  • now the script don't build the iso as default, but can (see info).
  • added info from running OS and gcc/Xcode used.
  • added build time (only building, update excluded)
  • 100 X faster!

 

BENCH building a full pkg (boot3+boot6+boot7+boot7-MCP79) w/o update:

===============================================================================
build started at:
Thu Aug 18 21:42:58 CEST 2016
finished at
Thu Aug 18 21:44:49 CEST 2016

Done!
                          <---------------------------------------------------- 

wow if my eyes are good, less than 2 minutes  :thumbsup_anim:

 

EDIT

iso is now skipped, but is easy to re-enable:

 

BUILD_PKG="YES" # NO to not build the pkg

BUILD_ISO="NO"  # YES if you want the iso

 

also you can skip antirely iso and pkg ..if you want!

Extra

post-1181448-0-63855000-1471715190_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Guys.

Slice, STLVNUB, the script actually apply a patch to the nasm source made by Zenith432 and I don't know if in newer versions that is solved (easy to see I guess).... that's why install nasm and disasm if not installed inside the src bin path. Also was an opportunity to avoid users to use the Apple one.

Yeah, ok, the script will check for the nasm version and perform the installation only if too old. Then a check will be added also for gettext (just the existence it's enough?), "which" command will tell us if they are already in $PATH.

but ...in ebuild.sh? .. and what about Zenith432 patch?

 

And feel free to improve :)


Extra

Yes, you should add all macros you need to build Clover with functionalities you need. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, you should add all macros you need to build Clover with functionalities you need. 

yes , i do

I write in french  :blush: ( extra=extraordinary)

Thank for your great work  :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probably wouldn't hurt to rebuild BaseTools IF it gets updated as well.

Otherwise Great job...

done for the next revision of this script..

looking now at nasm/gettext

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By e97
      HackPro X99 System
      Until Apple blesses us with the MacPro7,1 – this is for those that require tools to do their work.
      An appropriate bicycle for the mind.
       
       

       

       

       
      Specs:
       
      CPU: Intel Xeon E5-2678 v3 (12 core, 2.5 GHz / 3.3 GHz Boost)
      Motherboard: SZMZ X99-8D3
      RAM: 16GB DDR3-14900R 1866Mhz ECC RDIMM modules
      GPU: Radeon RX Vega 64 8GB
      Storage: Phison E12 m.2 NVMe PCI-E 3.0 x4 SSD
      Water blocks: BARROW CPU + GPU
      Radiator: 360mm x 25mm slim
      Pump: DDC
       
      Case dimensions: 431 mm x 342 mm x 177 mm
       
       
       
      XCPM OFF
       

       
      XCPM ON
       

       
      OpenCL
       

       
       
       
      iMacPro1,1
       

       
       

       
      OpenCL
       

       
       
      NVMe
       

       
       
      Win 10 x64 v1809
       
      AIDA64 - Cache & Memory
       

       
       
      Download:  https://github.com/xe97/X99-8D3-Clover
       
       
       
       
       
      Anyone else I forgot
       
       
    • By digivish
      Hi All - quick thing - I have a NUC 8i7BEH with 32GB RAM and 2 x 1TB SSD drives. Each drive has its own OS - Windows 10 and Catalina 10.15.
       
      Clover works well - Catalina Boots, so does Windows.
      Catalina - has sound over HDMI (to my monitor's speakers)
      Windows - no audio device found - It does show Realtek and Intel Display Drivers - but the speaker has a red"x" and in Devices, there is no entry for Microphone Array under Audio Input/Output. It does, however, show Intel display over the HDMI - but actually no sound.
       
      I have tried reinstalling Realtek drivers - now here's the thing...when it installs, it first uninstalls existing Realtek drivers - at this stage (and it's important) the sound starts working - as if uninstalling did the trick. As part of the installing, I have to reboot and upon reboot, it actually reinstalls the Realtek drivers. After that, I'm back to square 1. Unsure if it's the config.plist or boot args in clover. But something with Clover for sure.
       
      I have tested this by removing the Mac Drive with clover and just booting directly to Windows 10 bootloader and everything works as it should, I have sound over HDMI and the audio device shows. Just not when I boot with Clover.
       
      has anyone experienced this and have thoughts or pointers.
       
      Thanks a ton!
    • By MaLd0n
      ---TUTORIAL---

      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
       
      --Original Post--
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=97&t=11237
       
      --Bios/UEFI Settings--
       
      *Update bios/uefi to F7+*
      1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
       
      Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
       
      2- Go to BIOS tab
       
      CSM Support - Disabled
       
      3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
       
      Security Level - No Security
      Thunderbolt USB Support - Enabled
      GPIO3 Force Pwr - Enabled
       
      4- Go to Chipset tab
       
      Internal Graphics - Enable
       
      ---CLOVER FOLDER---
      https://olarila.com/files/Clover.Folder/EFI CLOVER Z390 DESIGNARE.zip
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
      ---OPENCORE FOLDER---
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=28&amp;t=10578
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
       
      ---Extract one Full dump for DSDT edits, post files---
       
      RunMe.app
       
       
       
      ---HARDWARE---
       
      --MOBO

      GIGABYTE Z390 DESIGNARE
      -Link
      https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

      --PROCESSOR

      Intel Core i9-9900K
      -Link
      https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

      --COOLER

      CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
      -Link
      https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

      --MEMORY

      Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
      -Link
      https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

      --GPU

      MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
      -Link
      https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

      --SSD

      Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
      -Link
      https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

      --POWER SUPPLY

      EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
      -Link
      https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

      --WIRELESS

      TP-Link Archer T9E
      -Link
      https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

      --CASE

      Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
      -Link
      https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

      --DSDT Patches--
      -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---




















      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By kylon
      ACPI and Clover config for Acer Aspire v5-571PG
       
      Tested on Catalina 10.15.1 and Clover EFI 5098 (Should work on MacOS 10.9.x - 10.15.x)
       
      Not Working:
      - sd card reader
      - Atheros AR9462 (use a compatible USB wireless adapter, see below)
      - Touchscreen (MacOS 10.15 only)
       
       
      Notes:
      Disable Secure Boot and enable Legacy Boot. Legacy Mode is recommended.  
      **To reset your BIOS, power on the pc and hold the power button for about 30-40 seconds or you can short G2101 (RAM SLOT 1)**
       
       
      About the Atheros card:
      You can install ATH9KFixup (you will also need additional patches on 10.14+ to restore Atheros support) to enable this card, however,
      it will break sleep on MacOS 10.14+, it can freeze your OS at any time and it can freeze your network settings.
      Because of its instability it is highly recommended to buy a USB wireless adapter.
       
      You can find a list of working adapters, and the drivers, here.
       
       
      Additional things you will need:
      Latest Clover config (AcerAspireV5-571pg - CCE Bank) from here CloverEFI (download) or OpenCore (download - Untested) WhateverGreen (download) VoodooPS2 (download) VirtualSMC + SMCBatteryManager (download) AppleALC (download) Lilu (download) Mieze Realtek RTL8111 (download)  
      CloverEFI drivers you will need:
      ApfsDriverLoader EmuVariableUefi FSInject DataHubDxe VBoxHfs (if you have hfs partitions)  
      Remember to install BIOS drivers if you enable Legaby Boot.
       
       
       
      Feel free to ask for help.
      Please send me a PM if you have fixes or improvements, thanks.
    • By oldman20
      Hi all, i just want to know how can use mouse & keyboard USB with USB port when Cloverbootloader startup? I installed Ps2MouseDxe.efi and UsbMouseDxe.efi but not work, while touchpad and keyboard integrated laptop working!!
      thanks all!
      and 2nd question is: i installed success Catalina with APFS format, in Disk Utility show 2 partition is Catalina SSD and Catalina Data?? what is it?

      more and last, sorry cause it's short question: which most right, in 2 ways create USB installer Catalina,
      sorry my bad english!

      sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled && echo Catalina Boot Drive Created

      sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app --nointeraction

      thanks and regards    
×