Jump to content
MacPeet

[Guide] macOS Sierra 10.12 - Dell Optiplex 780 (760) (755) (790) (990)

1,541 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

Thanks! Great! But no sound on the fly with clover. Can you attach config.plist ?


Thanks! Great! 

post-1678383-0-63852500-1466644952_thumb.png

post-1678383-0-66737800-1466645120_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

here is on the fly Package: http://www.insanelymac.com/forum/files/file/569-on-the-fly-paket-dell-optiplex-780-760-1012-sierrazip/

(AppleHDA+realtekALC+patch)

 

Install this AppleHDA and rebuild Cache (SIP 0x67)

copy realtekALC to Clovers kexts 10.12

and this for config.plist:

post-1358580-0-43566100-1466649226_thumb.png

 

Here new value at Sierra:

8319D411 to 00000000 was at Capitan
now at Sierra 8A19D411 to 00000000

 

CloverConfigurator 4.27 works with Sierra (4.28/4.29 not)

post-1358580-0-43566100-1466649226_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

here is on the fly Package: http://www.insanelymac.com/forum/files/file/569-on-the-fly-paket-dell-optiplex-780-760-1012-sierrazip/

(AppleHDA+realtekALC+patch)

 

 

CloverConfigurator 4.27 works with Sierra (4.28/4.29 not)

Oh thank you MacPeet very serious info about configurator!!!! frankly it took me 3 efforts to install sierra. Because i tried with the clover 3556 . After a lot of disappointment read carefully that there is a "special edition" clover for sierra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nothing solution for GT-610? I have installed with nv_disable=1 in config.plist and work, but without acceleration. 

post-770903-0-56868100-1466860450_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

GT610 is not working with Sierra.

my GT610 also does not work with Sierra, we hope to DP2

 

I removed all nvidia and geforce kext and replaced with nvidia and geforce kext from El Capitan 10.11.5 and system boot without nv_disable=1 and i have all resolution for mine 1680x1050, only problem now is acceleration

Share this post


Link to post
Share on other sites

It will be fixed soon.

As long as cMP 5,1 is officially supported, Kepler cards has to be too.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I hope so with DP2.

But it is very funny, all cards work even older cards, only the GT610 not.
 
 
Edit:
Until now, problems with Sierra DP2 and the Optiplex 780, is not working. ("timeout kextd AppleACPICPU"-Error and black Screen)
Problems also with Clover Version 3577 and 3585.
Only 3561 works with DP1 on the Optiplex 780.
 
Edit2:
With Clover 3589 now complete installation and DP2 works.  :thumbsup_anim:
post-1358580-0-42550600-1467899281_thumb.png
 
Edit3:
also with the DP2, the GT610 is not working  :construction:

post-1358580-0-42550600-1467899281_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

I hope so with DP2.

But it is very funny, all cards work even older cards, only the GT610 not.
 
 
Edit:
Until now, problems with Sierra DP2 and the Optiplex 780, is not working. ("timeout kextd AppleACPICPU"-Error and black Screen)
Problems also with Clover Version 3577 and 3585.
Only 3561 works with DP1 on the Optiplex 780.
 
Edit2:
With Clover 3589 now complete installation and DP2 works.  :thumbsup_anim:

 

Hi Macpeet, 

    Any success yet with the Sierra public beta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyone got the latest public beta working with the gt610. I have used the nvidia kexts from elcap 10.5 and I have full resolution but like maverikdj I have no graphics accelleration.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DP3 works without problems:

post-1358580-0-89436500-1468938737_thumb.png

 

@Deanor30

no way for the GT610, will not work with DP1, DP2, DP3 and rollback not working. Webdriver not working.

GT610 is probably out.

post-1358580-0-89436500-1468938737_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

DP3 works without problems:

 

attachicon.gifdell_sierra_dp3.png

 

 

@Deanor30

no way for the GT610, will not work with DP1, DP2, DP3 and rollback not working. Webdriver not working.

GT610 is probably out.

Macpeet, have you tested the latest release with the gt610 card? I have tried dp2 but not 3 yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

<offtopic>

I tested DP1, DP2 and DP3 on my Esprimo p3510 with CPU: Q8200 and GT610 1GB, SMBIOS iMac10,1 ---> not works GT610. Only nv_disable=1 without graphics acceleration.

</offtopic>

Share this post


Link to post
Share on other sites

{

Text deleted, no longer important.

}

 

Update macOS Sierra DP4 (16A270f) works without problems (my Clover is 3650)
Update macOS Sierra DP5 (16A286a) works (my Clover is 3650)
Update macOS Sierra DP7 (16A304a) works (my Clover is 3650)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am trying Sierra for the first time but on an Optiplex 980 - so similar but not identical. I am having issues with USB which in 10.11 i fixed with USBInjectAll.kext to get my USB ports working - Did you have any such problems with your Optiplex regarding USB ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

:)  Great to see that Sierra is also compatible with the  780, 760 :thumbsup_anim:  I wil give it a try when i have some time. Today i was looking for sierra en how to install it but MacPeet has done a great job. Keep up the good work guys. :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just chime in to say 10.12 is now fully working on my 980 !

 

edit: To say that 'fully working' does mean no acceleration on my 610 which is not good but at least i can install.

 

I do see supported macs with a 6xx card in them so i wonder what the problem might be?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update:

macOS Sierra GM (16A322) works without problems

macOS Sierra GM (16A323) works without problems

 

@mickeyd453

GT 610 is no longer supported

I switched on EVGA Geforce 210

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Macpeet,

   Can you confirm that the EVGA Geforce 210 is working with sierra with full graphics acceleration? Or would the HD5450 be a better option??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Master Nin
      Ciao Ragazzi, scusate il disturbo.
      Non sono molto pratico, sto provando ad installare Sierra, però ricevo questo problema.
      Sapete aiutarmi ?
      grazie in anticipo 
      Componenti 
      AsRock H100m
      Intel Core i5 7500
      Ram HiperX
      Hi guys
      I'm not very practical, I'm trying to install Sierra, but I get this problem.
      Can you help me?
      Thanks in advance
      Components

    • By Slice
      I successfully installed macOS 10.11.6 and Windows 7 Pro SP1 in UEFI mode on the laptop.
      I know, there are detailed guides here and on osxlatitude.com but I was not agree with them and carefully check and test every step to tune my Mac.
       
      Hardware
      Intel® Core� i5-3320M CPU @ 2.60GHz, speedstep works with Clover default settings
      Chipset Intel 7 series, no patches needed
      Video: IntelHD4000 or NVS5200M switchable in BIOS, work in both cases
      LAN; Intel 82579LM, works with IntelMausiEthernet.kext v2.2.1
      Audio: IDT 92HD93BXX, works with VoodooHDA 2.9.0.
      SDHC reader O2Micro; works with native AppleSDHC.kext with Clover Arbitrary properties.
      USB3.0 works natively if not disabled in DSDT
      PS2 keyboard and touchpad works with VoodooPS2.
      WiFi: Dell Intel WiFi was replaced by Dell DW1520, Broadcom BCM943224HMS. DeviceID=4353
      LCD Screen 1366x768
      BIOS A12. Initially was A02. Then I flashed A23 and found it is quite bad. The screen is full of artefacts. Flash A12 and all is OK. Not tested other versions.
      For some reason BIOS can switched from Intel to Nvidia by itself so I have to do my solution working independent on this state.
       
      WiFi
      It is not working OOB although it has DeviceID known to Apple. The reason is WhiteList in the driver.
      I set MacModel as MacBookPro10,1 while the WiFi will work on MacBookAir. I make a patch in Clover.
      As well a patch for channels.
      I deleted a kext Brcm4331 because it has the same DeviceID. Let kext Brcm4360 to work alone.
       
      VideoCards
      In Bios we can set Optimus = Enable/Disable
      If Enable then we have two videocards Intel first and Nvidia second. In this case additional SSDT-3.aml will switch off Nvidia.
      If Disable then we have only Nvidia card. It will work if Board-ID taken from iMac13,2.
      But here there is contradiction with WiFi with required Board-ID from MacBookAir.
      So I take MacModel as MacBookPro10,1 which is most close by CPU IvyBridge.
      Set BoardID like iMac13,2 to make Nvidia working.
      Patch BoardID in Brcm4360 to make WiFi working.
      Now I have
      Inject->
      ->Intel=YES
      ->Nvidia=YES
      and SSDT-3.aml in ACPI\patched folder. This SSDT will switch off Nvidia if Intel card ON.
      For Intel graphics there is a patch against 8 apples at start.
       
      Brightness
      No special kexts.
      The brightness controlled by keys F1,F2 and slider in Control Panel in both case Intel or Nvidia. Details here  #72 
       
      DSDT and SSDT
      This is very long story and finally I have working sleep in both cases Intel or Nvidia.
       
      Sensors
      I use my HWSensors3 with FakeSMC 3.5.0.
      I got monitoring:
      CPU temperature
      GPU temperature
      GPU main frequency
      GPU shader frequency
      Battery state % full, time to charged or time to empty.
      Battery voltage dinamically.
      Battery amperage dynamically. I can see it changes on heavy games.
      HDD temperature.

       
      Audio
      I like VoodooHDA and have no problems with it.
      The sound is clear, loud, and switchable between internal speaker and headphone.
      Mic is working.
       
      Bluetooth
      Just tested with BTFirmwareUpdate.kext and it works. I not needed it so switched off by wireless switch at right side.
       
      Keyboard, Touchpad and Touchstick
      Post #14
       
      My config, ACPI files and kexts are in attachment.
      05.12.2017
      EFI.7z
       
      EDITED:
      Better DSDT in the post #6.
      Sleep working even when AC inserted.
       
      EDITED 06.12.2018
      Now I have HighSierra and this is my EFI folder
       

       
       
      Welcome to discussion!
      EFI-E6430.7z
    • By gengik84
      First beta is out... build 18D21c
    • By fantomas1
      macOS Mojave 10.14.3 beta (18D21c)
    • By fusion71au
      Clover r4799 ISO compiled with GCC and minimal config.plist compatible for use in VMWare Workstation.
       
      Tested with unlocked Workstation 15 running OSX 10.9 -->10.14 guest in Windows X64 host.
       
      Installation
      1. Download and unzip "EFI_Clover_r4799 for VMware.zip". Mount Clover-v2.4k-4799-X64 by double clicking on it.
      2. Mount your VM's EFI System Partition eg in terminal
      sudo diskutil mount disk0s1   3. Copy EFI folder from step 1 into the EFI partition
      4. Shutdown the VM, add bios.bootDelay = "3000" to your VM's vmx file
      5. Reboot your VM, press <F2> to access the VMware Boot Manager and add CLOVERX64.efi to the boot menu.
       
      Substitute your own unique and valid MLB and ROM variables in the /EFI/CLOVER/config.plist (Rt Variables section) to activate iMessage/Facetime on your VM.
×