Jump to content
MacPeet

[Guide] macOS Sierra 10.12 - Dell Optiplex 780 (760) (755) (790) (990)

1,574 posts in this topic

Recommended Posts

8 hours ago, Eceiah said:

When i use the latest one, it just gives me error upon installing on the USB.

 

 

What error exactly?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
Posted (edited)

known problem
Delete EHCI (EHC1 / EHC2) completely from the DSDT.
OSX configures it very well alone with USBInjextAll.kext in /other and then the USB flash drive boots without problems.

Edited by MacPeet

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, MacPeet said:

known problem
Delete EHCI (EHC1 / EHC2) completely from the DSDT.
OSX configures it very well alone with USBInjextAll.kext in /other and then the USB flash drive boots without problems.

 

I did manage to install sierra 10.12.6 but no audio, gpu = 7mb and lan connection :((

maybe i got confused what files goes to where. even my kext is messed up and when i load dsdt it doesnt boot up.

please check my config and advise or edit.

 

these 3 kexts is the only kext on my "Others" folder. Nothing on 10.12 Folder.

Screen Shot 2019-07-06 at 11.25.21 PM.png

config.plist

AppleALC.kext.zip

Lilu.kext.zip

USBInjectAll.kext.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
55 minutes ago, polyzargone said:

 

Post the whole EFI/CLOVER folder please.

Your config.plist is not the one provided in the OP (tonyxxx :o)!!!

Start from scratch and read carefully the Guide.

Ive tried following the steps here for 3 days but to no success :(( Tried all clover versions but they just dont work with me.

 

I havent added anything yet. I tried the config.plist here but then it doesnt boot.

 

Im still a newbie looking to understand more how this works.

 

CLOVER.zip

Edited by Eceiah

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, polyzargone said:

Delete your current CLOVER folder and replace by this one :

CLOVER.zip

 

I will and try later and update you. This works with my set up? HD5450 1gb GPU?

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, polyzargone said:

Yes it should.

Awesome! Ill update your later once i tried them. I just wanna understand how come the latest clover version doesnt work on Sierra? Error on USB installation and booting on hdd? should be the most stable version should be the last ya?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, polyzargone said:

Again, what is the error you're talking about?

 

IMG_20190706_202038.jpg

12 minutes ago, polyzargone said:

Again, what is the error you're talking about?

IMG_20190706_202038.thumb.jpg.b696d17f3afbd5b2a6708f9ae0f85149.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

So it's not an issue when installing Clover but rather an issue when trying to boot. And this is not surprising regarding the CLOVER folder you were using. It is obvious that you didn't follow every step in the Guide otherwise you should have able to boot to the installer.

 

Anyway, try mine and report back.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, polyzargone said:

So it's not an issue when installing Clover but rather an issue when trying to boot. And this is not surprising regarding the CLOVER folder you were using. It is obvious that you didn't follow every step in the Guide otherwise you should have able to boot to the installer.

 

Anyway, try mine and report back.

Yes sir! so you mean if i install the latest clover on the USB Installer and HDD osx version doesnt matter?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Eceiah said:

Yes sir! so you mean if i install the latest clover on the USB Installer and HDD osx version doesnt matter?

I did replace my clover folder with yours but now same error :((((

Please help

IMG_20190707_195322.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, Eceiah said:

I did replace my clover folder with yours but now same error :((((

Please help

IMG_20190707_195322.jpg

Attached is my current reverted clover. Please assist on GPU and audio...

CLOVER.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Eceiah said:

Attached is my current reverted clover. Please assist on GPU and audio...

CLOVER.zip

 

20 minutes ago, polyzargone said:

Try another USB port.

Or another USB pen (USB 2 if possible).

 

the error appeared while booting your clover folder.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, polyzargone said:

Yeah, I got that but did you tried what I just suggest?

 

I didnt reinstall if thats what ur asking me bro. I just replaced the clover folder with yours. Then when i restarted it didnt boot and got stucked.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, polyzargone said:

I said : try another USB port or another USB pen.

I dont understand. Do you want me to reinstall sierra again? Ive tried before all usb ports/4 usb thumb drive but as ive said the all downloadable clover version gives me the same error. I reverted to the last attached clover. Only issue now is the sound and hd5450 not working.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Eceiah said:

I dont understand. Do you want me to reinstall sierra again? Ive tried before all usb ports/4 usb thumb drive but as ive said the all downloadable clover version gives me the same error. I reverted to the last attached clover. Only issue now is the sound and hd5450 not working.

 

Ok i had time today and made another usb installer with attached clover. Used Clover_v2.4k_r4972.

Below is the Clover Config.

 

Wish me luck and will update later once done.

 

Followed the Optiplex 760-780 files in the Forum for my Optiplex 960.

 

1322978744_ScreenShot2019-07-08at11_22_27AM.png.96a8d4f0c739764c4c56be2d783ed488.png

 

CLOVER.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Eceiah said:

 

Ok i had time today and made another usb installer with attached clover. Used Clover_v2.4k_r4972.

Below is the Clover Config.

 

Wish me luck and will update later once done.

 

Followed the Optiplex 760-780 files in the Forum for my Optiplex 960.

 

1322978744_ScreenShot2019-07-08at11_22_27AM.png.96a8d4f0c739764c4c56be2d783ed488.png

 

CLOVER.zip

UPDATE!!!! All is working fine now!! Thanks to all of you guys!

 

Attached is my current config. Let me know any suggestions!

 

 

 

config.plist

Screen Shot 2019-07-08 at 10.43.43 PM.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
On 7/8/2019 at 12:01 AM, polyzargone said:

I said : try another USB port or another USB pen.

Hello Poly. Thanks a lot for your kind replies. Ive managed to install everything.

 

Just wanna ask, can i update the security patch directly from app store?

 

Edited by Eceiah
typo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By shinho73
      Hello everyone. I managed to install AMD Sierra V5(10.12.6) on my old AMD A8 7600 PC(Mother Board-A58M-E, GPU- Palit Geforce GT730 DDR3). Everything is working except the GPU. The GT730 DDR3 GF108 is natively supported on Sierra, but for some reason, it is not working. On Clover Config, "Inject Nvidia" is selected, no Nvidia Web, and nv_disable=1. On "About This Mac" it just says " NVIDIA Chip Model 3 MB".
      I have attached config.plist. Can someone look at it please? Any help will be greatly appreciated. Thank you. 





      config.plist
    • By fusion71au
      Clover r5050 ISO compiled with GCC and minimal config.plist compatible for use in VMWare Workstation.
       
      Tested with unlocked Workstation 15 running OSX 10.9 -->10.15 guest in Windows X64 host.
       
      Installation
      1. Download and unzip "EFI_Clover_r5050 for VMware.zip". Mount Clover-v2.5k-5050-X64.iso by double clicking on it.
      2. Mount your VM's EFI System Partition eg in terminal
      sudo diskutil mount disk0s1   3. Copy EFI folder from step 1 into the EFI partition
      4. Shutdown the VM, add bios.bootDelay = "3000" to your VM's vmx file
      5. Reboot your VM, press <F2> to access the VMware Boot Manager and add CLOVERX64.efi to the boot menu.
       
      Substitute your own unique and valid MLB and ROM variables in the /EFI/CLOVER/config.plist (Rt Variables section) to activate iMessage/Facetime on your VM.
    • By Slice
      I successfully installed macOS 10.11.6 and Windows 7 Pro SP1 in UEFI mode on the laptop.
      I know, there are detailed guides here and on osxlatitude.com but I was not agree with them and carefully check and test every step to tune my Mac.
       
      Hardware
      Intel® Core� i5-3320M CPU @ 2.60GHz, speedstep works with Clover default settings
      Chipset Intel 7 series, no patches needed
      Video: IntelHD4000 or NVS5200M switchable in BIOS, work in both cases
      LAN; Intel 82579LM, works with IntelMausiEthernet.kext v2.2.1
      Audio: IDT 92HD93BXX, works with VoodooHDA 2.9.0.
      SDHC reader O2Micro; works with native AppleSDHC.kext with Clover Arbitrary properties.
      USB3.0 works natively if not disabled in DSDT
      PS2 keyboard and touchpad works with VoodooPS2.
      WiFi: Dell Intel WiFi was replaced by Dell DW1520, Broadcom BCM943224HMS. DeviceID=4353
      LCD Screen 1366x768
      BIOS A12. Initially was A02. Then I flashed A23 and found it is quite bad. The screen is full of artefacts. Flash A12 and all is OK. Not tested other versions.
      For some reason BIOS can switched from Intel to Nvidia by itself so I have to do my solution working independent on this state.
       
      WiFi
      It is not working OOB although it has DeviceID known to Apple. The reason is WhiteList in the driver.
      I set MacModel as MacBookPro10,1 while the WiFi will work on MacBookAir. I make a patch in Clover.
      As well a patch for channels.
      I deleted a kext Brcm4331 because it has the same DeviceID. Let kext Brcm4360 to work alone.
       
      VideoCards
      In Bios we can set Optimus = Enable/Disable
      If Enable then we have two videocards Intel first and Nvidia second. In this case additional SSDT-3.aml will switch off Nvidia.
      If Disable then we have only Nvidia card. It will work if Board-ID taken from iMac13,2.
      But here there is contradiction with WiFi with required Board-ID from MacBookAir.
      So I take MacModel as MacBookPro10,1 which is most close by CPU IvyBridge.
      Set BoardID like iMac13,2 to make Nvidia working.
      Patch BoardID in Brcm4360 to make WiFi working.
      Now I have
      Inject->
      ->Intel=YES
      ->Nvidia=YES
      and SSDT-3.aml in ACPI\patched folder. This SSDT will switch off Nvidia if Intel card ON.
      For Intel graphics there is a patch against 8 apples at start.
      This Nvidia 5200 is Fermi and works in ElCapitan.
       
      Brightness
      No special kexts.
      The brightness controlled by keys F1,F2 and slider in Control Panel in both case Intel or Nvidia. Details here  #72 
       
      DSDT and SSDT
      This is very long story and finally I have working sleep in both cases Intel or Nvidia.
       
      Sensors
      I use my HWSensors3 with FakeSMC 3.5.2.
      I got monitoring:
      CPU temperature
      GPU temperature
      GPU main frequency
      GPU shader frequency
      Battery state % full, time to charged or time to empty.
      Battery voltage dinamically.
      Battery amperage dynamically. I can see it changes on heavy games.
      HDD temperature.

       
      Audio
      I like VoodooHDA and have no problems with it.
      The sound is clear, loud, and switchable between internal speaker and headphone.
      Mic is working.
       
      Bluetooth
      Just tested with BTFirmwareUpdate.kext and it works in 10.11.6. I not needed it so switched off by wireless switch at right side.
      For 10.13.6 there is other kext BRCMInjector.
       
      Keyboard, Touchpad and Touchstick
      Post #14
      I made my fork of the VoodooPS2 driver, take here sources and release version
      https://github.com/SergeySlice/VoodooPS2-for-ALPS
       
      My config, ACPI files and kexts are in attachment.
      05.12.2017
      EFI.7z
       
      EDITED:
      Better DSDT in the post #6.
      Sleep working even when AC inserted.
       
      EDITED 06.12.2018
      Now I have HighSierra and this is my EFI folder. Note, HighSierra is possible only with Intel graphics (Optimus is enabled in BIOS)
       

       
       
      Welcome to discussion!
      EFI-E6430.7z
      BRCMInjector.kext.zip
    • By MaLd0n
      ---TUTORIAL---

      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
       
      --Original Post--
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=97&t=11237
       
      --Bios/UEFI Settings--
       
      *Update bios/uefi to F7+*
      1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
       
      Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
       
      2- Go to BIOS tab
       
      CSM Support - Disabled
       
      3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
       
      Security Level - No Security
      Thunderbolt USB Support - Enabled
      GPIO3 Force Pwr - Enabled
       
      4- Go to Chipset tab
       
      Internal Graphics - Enable
       
      ---CLOVER FOLDER---
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
      EFI CLOVER Z390 DESIGNARE.zip
       
      ---OPENCORE FOLDER---
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
      EFI OPENCORE Z390 DESIGNARE.zip
       
      ---DSDT patch requests is here---
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=1131
       
      ---HARDWARE---
       
      --MOBO

      GIGABYTE Z390 DESIGNARE
      -Link
      https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

      --PROCESSOR

      Intel Core i9-9900K
      -Link
      https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

      --COOLER

      CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
      -Link
      https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

      --MEMORY

      Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
      -Link
      https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

      --GPU

      MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
      -Link
      https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

      --SSD

      Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
      -Link
      https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

      --POWER SUPPLY

      EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
      -Link
      https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

      --WIRELESS

      TP-Link Archer T9E
      -Link
      https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

      --CASE

      Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
      -Link
      https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

      --DSDT Patches--
      -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---




















      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By fantomas1
      First beta... macOS Catalina 10.15 beta (19A471t)  Release Notes!!!
       
      Useful information:
       
      macOSDeveloperBetaAccessUtility.dmg.zip (thanks to gengik84)
      Clover r4945 (thanks to Cyberdevs)
      Lilu_plugins (thanks to gengik84)
      Port Limit Patch (thanks to daliansky)
      older non metal nVidia and Intel cards (thanks to fusion71au)
      MBR installation on macOS Catalina (thanks to crazybirdy) - workaround!!!
      Mac Downloader (thanks to ricoc90)
      Stuck boot in Beta 5 (thanks to MaLd0n)
       
×