Jump to content
MacPeet

[Guide] macOS Sierra 10.12 - Dell Optiplex 780 (760) (755) (790) (990)

1,546 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

@runo

Optiplex is an older computer. Intel 4600 is much newer. What performance do you expect? For office and Internet still very good. An HD5770 would be better, but the Optiplex does not provide the power supply. For more performance you have to buy something new, for example Skylake. Old CPU and board with latest graphics also makes no sense.

 

@wood96

We do not support must ibea st. Go for instructions here in Post #1 or after Guide Optiplex Capitan, then it works with you.

 

 

 

 

Update:

macOS Sierra 10.12.1 DP Beta 4 and 5 --> no problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Works on my 755 with an E7300 ;)  E7600 has the highest multiplier (11.5) if you want to do the BSEL mod from 1066 to 1333 fsb for approx 3.8ghz (I don't think 755's can do 1600 fsb).

I have a 755 with a E6750 that I'm planning to upgrade to Q9560, I think this should be pretty straight forward since the E6750 already has a 1333 fsb :/.  In order for your 755 to work with Sierra did you have to use a usb_injector.kext?  In my El Capitan install under clover in my EFI partition I have usb_injector.kext, FakeSMC.kext and a realtekALC.kext.  Did you use any of these other ones as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a 755 with a E6750 that I'm planning to upgrade to Q9560, I think this should be pretty straight forward since the E6750 already has a 1333 fsb :/.  In order for your 755 to work with Sierra did you have to use a usb_injector.kext?  In my El Capitan install under clover in my EFI partition I have usb_injector.kext, FakeSMC.kext and a realtekALC.kext.  Did you use any of these other ones as well?

For front usb you should use the usb_injector, and yes you need FakeSMC as well, but you can use another audio method than realtekALC, therefore read the posts before.

Share this post


Link to post
Share on other sites

For Sierra with SSE4 support Core2Duo from Wolfdale E7200 or higher and Core2Quad from Q8200 or higher.

SMBIOS iMac10.1, not MacPro3,1

Clover for example Clover_v2.3k_r3773 or later

FakeSMC version 6.21.1412
USB_Injector.kext from post#1
 
After the install:
Audio: (unchanged original AppleHDA), then AppleALC.kext to S/L/E (LayoutID 11 - DSDT HDEF 0B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have Sierra installed on my 755 Optiplex but I cannot get the WebDrivers to output to my hdmi tv and it worked perfectly in 10.11.6, I have the NVIDIAWeb=True command enabled and I still get no signal to my tv. Any help would be appreciated. 

EDIT:GPU is a 750Ti that worked perfectly in 10.11.6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Apple has removed native support for some Nvidia video cards in Sierra.
 
Web drivers probably a problem with SMBIOS iMac10.1

 

Maybe you have to go higher
 

WebDrivers Release Notes Archive:

This driver update is for Mac Pro 5,1 (2010) users.

BETA support is for iMac 14,2 / 14,3 (2013), iMac 13,1 / 13,2 (2012) and MacBook Pro 11,3 (2013), MacBook Pro 10,1 (2012), and MacBook Pro 9,1 (2012) users.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MacPeet I will give it a shot to see if a higher smbios would work, I thought 10,1 was the highest the optiplex can go, but I will give it a go. Of my three hackintoshes the optiplex is my oldest one and has been solid for years so I hope to keep its life useful.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@polyzargone

Nice  :thumbsup_anim:
 
@rob88v
I do not use any web drivers. It was just a guess.
 
 
Update:
10.12.2 DP Beta 16C32e --> no problem
10.12.2 DP Beta 16C32f --> no problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello @polyzargone

 

I success install Sierra in optiplex 780 but need to use SMBIOS IMAC 14.2 to detect GT 710. But keyboard and mouse not detect when going higher. any advise?

Share this post


Link to post
Share on other sites

MacPeet I need to know,

There are different types of Dell Optiplex 780. Mine is the SFF (small form factor) 780 motherboard. Does your kexts and files work on the SFF version? I ask because the USB is still very slow after copying the kexts you provided.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello @polyzargone

 

I success install Sierra in optiplex 780 but need to use SMBIOS IMAC 14.2 to detect GT 710. But keyboard and mouse not detect when going higher. any advise?

 

You need to edit USB_Injector.kext and replace every iMac10,1 occurrences by iMac14,2 in info.plist > IOKitPersonalities

 

I made one, try it :

USB_Injector_iMac14_2.kext.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @polyzargone

 

Great!!..replace kext in clover and its working for iMac 14,2. Good to see GT710 work in Sierra.

 

Thank you so much..appreciate your help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@runo

The USBInjector.kext for SMBIOS iMac10,1 is the same as from the Capitan thread. No problems here with me with 780MT. The chipset is identical in both.

Try alternative DSDT and other files from the Capitan thread Post # 1 !!!

http://www.insanelymac.com/forum/topic/308097-guide-el-capitan-1011x-dell-optiplex-780-760-755-790/page-1

 

 

Update:

10.12.2 DP Beta 2 16C41b --> no problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, I am about ready to take the plunge here. Probably going to need MacPeets help with my Optiplex 790 Audio.

 

I am going to backup the partition first. Then give it a try.

 

 

Edit: I have downloaded the installer twice. Both times I have started install I get an error, "The installer payload failed signature check".

Share this post


Link to post
Share on other sites

How did you create the USB flash drive? Describe more precisely!

 
Which SMBIOS selected?
FakeSMC latest version?
Clover newer version?
 
FakeSMC in ... / kexts / 10.12 /? Kext Inject on Yes?

Share this post


Link to post
Share on other sites

KP CPUPower ...

Try SMBIOS iMac14,2 (or 14,1) and USB_Injector from post # 113! Fits better to the i7.
 
Very little info's for us.
If direct update, then all the kext's in /10.11/ and /10.12/ or /others/ ???
Your Clover version ?
FakeSMC version ? (6.21.1412)
DSDT and config.plist of Capitan not changed?
SIP disable (0x67) ?
 
 
Update:
10.12.2 DP Beta 3 16C48b --> works, no problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, my first post!  ;)

 

I'm running macOS Sierra on a DELL Optiplex 755 with injected PNY NVIDIA 9800 GT graphics card. It has some kind of acceleration, but no metal support. It's a second generation Hackintosh - first MacOS X was El Capitan from the insanelymac guide. I am using a German "normal" QWERTZ PC keyboard. To have all characters where their supposed to be, I am using a program - Ukelele - to modify the keyboard layout.

 

Everything really works fine - except a leak in running a PCIe WiFi card.

I tried to get to work a TP-Link WDN4800 - Revision 1.0. It's working very fine on 802.11 a/b/g/n on a live Linux but it does not on MacOS X/macOS. It is recognised but the WiFi logo is grey and there are no networks to be found. On terminal a kextstat | grep atheros gives information that the driver is loaded. A  tail -F /var/log/system.log shows

'ATHR: unknown locale: 21' message updated every time I search for networks. The device of course is switched on - I checked it with networksetup.

 

I Googled with ixquick and found that the most likely error is the EEPROM wich is using an unknown locale variable. So the supposed solution is to Kext Patch the io80211Family.kext for this case the AirPortAtheros40 binary. Applying that with Clover made the locale fixed, but it didn't work, too. Does anyone of you DELL Optiplex Mac users having experiences with the TP-Link WDN4800 WiFi card and does someone know how to fix my desired one or another WiFi know to work in Sierra? (USB WiFi would be appreciated too)

 

great thanks!  :thumbsup_anim:

 

 

 

 

My specs: Optiplex 755, CPU: Core2Quad Q9450, 8GB RAM, two 250 GB Seagate HDD's one with MacOS X El Capitan 10.11.6 with latest Updates other one with macOS Sierra 10.12.1 latest updates, PNY Nvidia 9800 GT with graphics injected, Display: DELL 1703FP - no HDCP, SMBIOS: iMac10,1 late 2009

Share this post


Link to post
Share on other sites

Many old graphics cards can not be metal support, but working with Sierra, everything is fine.

 
Was hast Du mit der Tastatur vor?
 
Very funny with WLAN. I use this here in the Optiplex 780 and my real MacPro, both work OOB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If anyone searches for a working PCI (without e) WLAN card, I recommand

TP-Link TL-WN851ND, which works perfect, with my optiplex 760 Desktop!

You just have to edit the atheros kexts

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 
Tested graphics cards with Sierra:
 
 
My HD6570: works OOB including HDMI audio

 

Are you using the standard DSDT.aml?

 

I substituted my - perfectly working - HD5450 for a HD6570 (using the DSDT.aml for a HD5450)  which results in a black screen (when Sierra loads).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By fantomas1
      Hi InsanelyMacaholics   

      Use this thread to link / talk about of the future Nvidia Web Driver updates for macOS Sierra.
       
      10.12.6
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f15 --> build 16G1918 (thanks to BreBo) New!
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f14 --> build 16G1917 (thanks to BreBo)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f13 --> build 16G1815 (thanks to flowrider)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f12 --> build 16G1710 (thanks to BreBo)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f11 --> build 16G1618 (thanks to Frank Nitty)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f10 --> build 16G1510 (thanks to BreBo) 
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f09 --> build 16G1408 (thanks to BreBo)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f08 --> build 16G1314 (thanks to BreBo)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f07 --> build 16G1314 (thanks to haring)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f06 --> build 16G1212 (thanks to WeBeRiO)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f04 --> build 16G1114 (thanks to lukazm)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f03 --> build 16G1036 (thanks to Gradou)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.25f01 --> build 16G29 (thanks to Badruzeus)
       
       
      10.12.5
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.15f01 --> build 16F73 (see this post)
       
       
      10.12.4
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.05f02 --> build 16E195(thanks to crachmaster4999)
      Nvidia Web Driver - 378.05.05.05f01 --> build 16E195 (thanks to Moviemakergr)  Pascal support!!!
      Nvidia Web Driver - 367.15.10.45f01 --> build 16E195 (thanks to Lanc)
       
       
      10.12.3

      Nvidia Web Driver - 367.15.10.35f01 --> build 16D32 (thanks to shatterhenner)
       
       
      10.12.2
      Nvidia Web Driver - 367.15.10.25f02 --> build 16C68 (see this post)
      Nvidia Web Driver - 367.15.10.25f01 --> build 16C67 (see this post)
      Nvidia Web Driver - 367.15.10.25b06 --> build 16C60b/16C63a (see this post)
       
       
      10.12.1
      Nvidia Web Driver - 367.15.10.15f03 --> build 16B2657/16B2659 (thanks to Moviemakergr).
      Nvidia Web Driver - 367.15.10.15f01 --> build 16B2555 (thanks to Moviemakergr)
       
       
      10.12.0
      Nvidia Web Driver - 367.15.10.05f01 --> build 16A323 (thanks to phi777)
       
       
      GM
      Nvidia Web Driver - 367.10.10.05b01 --> build 16A323 (same driver since DP4/PB3)
      Nvidia Web Driver - 367.10.10.05b01 --> build 16A322 (see this post)
      Nvidia Web Driver - 367.10.10.05b01 --> build 16A320 (see this post)
       
       
      DP/PB
      Nvidia Web Driver - 367.10.10.05b01 --> build 16A313a (DP8 & PB7) (see this post)
      Nvidia Web Driver - 367.10.10.05b01 --> build 16A304a (DP7 & PB6) (see this post)
      Nvidia Web Driver - 367.10.10.05b01 --> build 16A294a (DP6 & PB5) (see this post)
      Nvidia Web Driver - 367.10.10.05b01 --> build 16A286a (DP5 & PB4) (see this post)
      Nvidia Web Driver - 367.10.10.05b01 --> build 16A270f (DP4 & PB3) (thanks to TheRacerMaster)
      Nvidia Web Driver - 367.05.10.05b07 --> build 16A254g (DP3 & PB2) (see this post)
      Nvidia Web Driver - 367.05.10.05b07 --> build 16A238m (PB1) (thanks to Faun) 
      Nvidia Web Driver - 367.05.10.05b07 --> build 16A239j (DP2) (thanks to Faun)
      Nvidia Web Driver - 367.05.10.05b03 --> build 16A201w (DP1) (thanks to Xmedik)
       
    • By mossy
      Hi i have old laptop and i wanted to install os x i looked online for some TUT's but i didnt understand some people say works some say no 
       
      i being trying all day boots me to install menu for sierra but i cant move the mouse or the keyboard so can some plz help me 
       
      ASUS K50IN Intel® Core™2 Duo Processor T6500 2.10 GHz
       
      NVIDIA® GeForce® G102M, with 512MB VRAM
       
       
    • By slapbass_
      NO AUDIO/SIN SONIDO/ NO HDMI_MOJAVE 10.14.4_AYUDA POR FAVOR
       
      Hola compañeros, buen dia, espero que esten bien en todo,
       
      necesito de su ayuda por favor,
      no lógro activar el sonido de mi laptop eh aqui las especificaciones:
      Dell Inspiron 14 5000 series (5458)
       
      - Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz
      - Ram 4GB»
      - Intel HD Graphics 5500
      - Red PCI :
      Intel Dual Band Wireless-AC 3160 AC HMC WiFi Adapter
      Realtek RTL8139/810x Fast Ethernet Adapter
       
      - Audio
      Intel Broadwell HDMI @ Intel Broadwell - Mini HD Audio
       
      Realtek ALC255 @ Intel Wildcat Point-LP PCH High defi.....
       
      alguien de ustedes que pueda darme una mano para ACTIVAR y que funcione todo el sonido y hdmi de mi laptop, les estare infinitamente agradecido con ustedes...
      aqui les dejo mi EFI
      https://www4.zippyshare.com/v/eBhG3AEy/file.html
      saludos
      Dios les bendiga n.n
    • By slapbass_
      Hello colleagues, good morning, I hope they are good in everything,
       
      I need your help please,
      I do not logically activate the sound of my laptop here specifications:
      Dell Inspiron 14 5000 series (5458)
       
      - Intel (R) Core (TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz
      - Ram 4GB »
      - Intel HD Graphics 5500
      - PCI Network:
      Intel Dual Band Wireless-AC 3160 AC HMC WiFi Adapter
      Realtek RTL8139 / 810x Fast Ethernet Adapter
       
      - Audio
      Intel Broadwell HDMI @ Intel Broadwell - Mini HD Audio
       
      Realtek ALC255 @ Intel Wildcat Point-LP PCH High defi .....
       
      Someone of you who can give me a hand to ACTIVATE and let all the sound and hdmi of my laptop work, I will be infinitely grateful to you ...
      Here is my EFI
      https://www4.zippyshare.com/v/eBhG3AEy/file.html
      regards
      God bless you n.n
×