Jump to content
MacPeet

[Guide] macOS Sierra 10.12 - Dell Optiplex 780 (760) (755) (790) (990)

1,596 posts in this topic

Recommended Posts

may be

 
My Optiplex780 works but very well:
 
Sierra:

Bootloader / Install boot0af in the MBR

CloverEFI / Clover-EFI 64Bit SATA
Drivers64UEFI / EmuVariableUefi-64
Drivers64UEFI / OsxAptioFixDrv-64
Drivers64UEFI / PartitionDxe-64
RC-Script´s
 
Install Clover in the ESP (optional)
 
 
High Sierra:
Install Clover in the ESP

Bootloader / Install boot0af in the MBR

CloverEFI / Clover-EFI 64Bit SATA
Drivers64UEFI / EmuVariableUefi-64
Drivers64UEFI / OsxAptioFixDrv-64
Drivers64UEFI / PartitionDxe-64
RC-Script´s

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

 

may be

 
My Optiplex780 works but very well:
 
Sierra:

Bootloader / Install boot0af in the MBR

CloverEFI / Clover-EFI 64Bit SATA
Drivers64UEFI / EmuVariableUefi-64
Drivers64UEFI / OsxAptioFixDrv-64
Drivers64UEFI / PartitionDxe-64
RC-Script´s
 
Install Clover in the ESP (optional)
 
 
High Sierra:
Install Clover in the ESP

Bootloader / Install boot0af in the MBR

CloverEFI / Clover-EFI 64Bit SATA
Drivers64UEFI / EmuVariableUefi-64
Drivers64UEFI / OsxAptioFixDrv-64
Drivers64UEFI / PartitionDxe-64
RC-Script´s

 

 

Sure!

 

But none of the drivers in Drivers64UEFI are actually used :D !

 

The thing is that you have "Bootloader / Install boot0af in the MBR" so this is the boot file at the root of the ESP that do all the job ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's correct!

 

For instance, if you put apfs.efi only in Drivers64UEFI, Clover won't see any APFS drives if you're using Legacy.

This is why I rename the driver apfs-64.efi and put in Drivers64

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is why I rename the driver apfs-64.efi and put in Drivers64

 

Even that is unnecessary :).

 

You can name it whatever you want it will load as long as it's in the correct place :).

 

As a test, I've renamed apfs.efi from /usr/standalone/i386/apfs.efi to /EFI/CLOVER/drivers64/test.efi and it just works!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even that is unnecessary :).

 

You can name it whatever you want it will load as long as it's in the correct place :).

 

As a test, I've renamed apfs.efi from /usr/standalone/i386/apfs.efi to /EFI/CLOVER/drivers64/test.efi and it just works!

But the good name for Hackintosh is apfs-64.efi  ;)

same with the Drivers HFSPlus.efi

HFSPlus-64.efi   :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, I'm not sure, but it works here without problems.

 

apfs.efi in /EFI/CLOVER/drivers64/ works without problems

It is only rename for avoid confusion with the DriversUEFI

Since the first Day High Sierra success Install :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
insanelyMac today totally slow with problems

 

With you, too?

 

 

 

@ricoc90

 

Can you please install VoodooHDA on the 755?

 

Then make a VoodooDump with DarwinDumper / Audio!

 

That would be nice.

 

Except for you is nobody active and ready for 755.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The forum has been slow for me since the past 2 weeks or so.
 
Here's the dump.
 
DarwinDumper_3.0.3_23.09_17.24.29_iMac10,1_Clover_X64_4200_Sierra_16G29_rico.zip
 
A little info: VoodooHDA never really worked for me.
The mic is always on which causes a huge static sound and a really loud high pitched peeping sound. When I turn iGain to 0 on output device (Headphone jack as well as line-out), the mic doesn't work at all anymore.

Share this post


Link to post
Share on other sites

For those who are interested

 
I just bought a great little Graphics Card on KIJIJI
Saphire Radeon 5570
For the modest sum of $ 45
This card is native any version of OS X from 10.6 to 10.13  :thumbsup_anim:
on Delll Optiplex 790 
Very Silent in addition, Working plug in play with my SSDT Patch  :)
I just put out my 5450 and put in the 5570 et Voila
captu170.png
 
 
EDIT***
I have just made a test without SSDT patch with only Inject Ati
and the card works natively NO Fake ID Clover
Original Device ID  is   0x68D9
:w00t:  :D
Sleep and wake works natively and HDMI AppleALC 
 

EDIT ***

 

I remove the 

<key>FBName</key>

 

<string>Cedar</string>

and now its show the exacte name  :thumbsup_anim:  :D

 

 

EDIT***

 

but to have my two screens on my two GPU I have to add the FB
and sacrificing the name   :)

 

sans_100.png

post-951341-0-37336300-1506195257_thumb.png

post-951341-0-78761500-1506195503_thumb.png

post-951341-0-34080100-1506198707.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ricoc90

 
Thank you very much
 
Let's try again.
delete VoodooHDA and Disnabler
try with LayoutID 28 (1C):
 
file deleted, not relevant anymore

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MacPeet:

V3: audio works on both ports, microphone doesn't work on both ports but the inputs are there

 

V4: No audio and microphone inputs

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Nope, the same. Audio works but microphone does not  :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Upgraded to HS successfully. audio grey again. I’m using flying method from El Capitan (applehda to s/l/e, realtekalc to Kexts/10.12). Any suggestions

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

New error.

 

I boot from usb and i see this error now.

 

In clover i just install all drivers64 and rc on target. 

 

 

 

 

update:

 

F***.......

 

This error was without my config.plist and kext 10.12.

 

If i put my config.plist and kext as the guide said i see the same error with red letters.

 

 

What i'm doing wrong????? Please help....

post-2181404-0-63563200-1506445152_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Upgraded to HS successfully. audio grey again. I’m using flying method from El Capitan (applehda to s/l/e, realtekalc to Kexts/10.12). Any suggestions

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

My mistake, Just created 10.13 folder in EFI/../kexts and copy all from 10.12 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nguyendj

 
audio works now?
 
You can better switch to AppleALC method. If you need help, please contact me.
 
 
 
@ sakis6977
 
Install Sierra or High Sierra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi folks, 

  I have updated my dell760 sff to 10.13 but I cannot get my audio to work. For Sierra I used the Applealc.kext with the dsdt layout modified but the same dsdt and kext are not working in High Sierra. Can anyone advise any method that works.

 

D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi folks, 

  I have updated my dell760 sff to 10.13 but I cannot get my audio to work. For Sierra I used the Applealc.kext with the dsdt layout modified but the same dsdt and kext are not working in High Sierra. Can anyone advise any method that works.

 

D.

Two possibilities:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have updated to 10.13 and everything seems to work but I don't have any audio.

 

Also I installed Clover to the ESP as instructed, do I have to keep the EFI/CLOVER directory in the main OS partition?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

  • Similar Content

    • By chris1111
      Here my theme of OC 

      How to create are own Theme with Icnspack-Builder
       

       
      You can Download the themes with ➤ Themes Downloader
       
      You can also have the themes on ➤ Github
       
      You can also have the themes on ➤ HTML Page
       
    • By fantomas
      macOS Catalina 10.15.7 introduces local news in your Today feed in Apple News and improves the security and reliability of your Mac.
       
      Apple News
       
       Resolves an issue where macOS would not automatically connect to Wi-Fi networks Fixes an issue that could prevent files syncing through iCloud Drive Addresses a graphic issue that may occur on iMac (Retina 5K, 27-inch, 2020) with Radeon Pro 5700 XT  
      Update
      Combo

      View full article
    • By fantomas
      macOS Catalina 10.15.7 introduces local news in your Today feed in Apple News and improves the security and reliability of your Mac.
       
      Apple News
       
       Resolves an issue where macOS would not automatically connect to Wi-Fi networks Fixes an issue that could prevent files syncing through iCloud Drive Addresses a graphic issue that may occur on iMac (Retina 5K, 27-inch, 2020) with Radeon Pro 5700 XT  
      Update
      Combo
    • By fantomas
      Une petite surprise... macOS Catalina 10.15.7 (19H2)
    • By gengik84
      First beta... build 20A4299v 
       
      Useful information:
      macOSDeveloperBetaAccessUtility.dmg.zip OpenCore is now able to boot the installer and pre-existing installed macOS 11 Big Sur macOS Big Sur beta 8 build (20A5374i)  New! VMware alternative topic installScript_1016fullapp
×