Jump to content
MacPeet

[Guide] macOS Sierra 10.12 - Dell Optiplex 780 (760) (755) (790) (990)

1,574 posts in this topic

Recommended Posts

So I've read some more about getting handoff and continuity to work.
I'm planning on buying the TP-Link archer T6E wifi-card which uses a broadcom chip and *should* work OOB in macOS.
I have the Asus BT400 USB bluetooth dongle and there happens to be a patch by RehabMan to make it support handoff and continuity, so I'm pretty hopeful  :thumbsup_anim:

The bad thing is that it won't work on my 755, since it has only 1 pci-e slot which is used by the graphics card but I guess you can't have it all  :rofl:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

I follow the guide in post 1 and when i finished step 7 i boot my machine and i see this error now 

 

 

http://imgur.com/a/czZXG

 

 

i was getting the same thing on my 780.  I don't know what is wrong with the config.plist in the attachment on the first page but i simply started with a fresh config.plist from clover installation and manually set all the settings to match the one from the attachment.  Open both clover.plist in Clover Configurator side by side and go through the settings.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i was getting the same thing on my 780.  I don't know what is wrong with the config.plist in the attachment on the first page but i simply started with a fresh config.plist from clover installation and manually set all the settings to match the one from the attachment.  Open both clover.plist in Clover Configurator side by side and go through the settings.

 

Interesting…

 

@sakis6977

 

Could you try this one please?

config.plist.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

For the ones that are interested  :lol:

 

Handoff, Airdrop to iPhone etc is working with the TP-Link Archer T6E + Asus BT400  USB Bluetooth dongle.

It does not work in High Sierra though, because the Archer T6E needs a little patch in the AirPortBrcm4360.kext, which High Sierra does not use for my device id anymore (it's using AirPortBrcmNIC-MFG.kext instead). Or well, the WiFi works OOB in High Sierra, but Handoff is not enabled.

 

Handoff works under High Sierra too when removing AirportBrcmNIC-MFG.kext and replacing AirPortBrcm4360.kext with the one from Sierra.

 

post-1502423-0-22193100-1501701959_thumb.png

 

post-1502423-0-36514600-1501701984_thumb.png

 

post-1502423-0-08988900-1501707992_thumb.png

 

It's a nice solution for SFF users, due to the few number of PCI-E ports and, in my case, the lack of internal USB headers

 

Does anyone know any other (broadcom) pci-e cards that work?

 

Patches I've used:

To enable handoff support on the Asus BT400 (by RehabMan, based on Dokterdok patch)
 

name: IOBluetoothFamily
find: 4885ff74 47488b07
replace: 41be0f00 0000eb44

And to make the WiFi work (the-darkvoid patch)

name: AirPortBrcm4360
Find: 81f952aa 00007529
Replace: 41be0f00 0000eb44 

Share this post


Link to post
Share on other sites

after many attempts i see this pic

 

http://imgur.com/a/KchYU

 

and after that i make restart.

 

After restart i see this pic

 

http://imgur.com/a/vltnr..

 

any ideas?

 

Your graphics card is giving issues. I believe this card needs injection, but I'm not sure.

 

In your config.plist:

 

<key>Inject</key>
<dict>
	<key>ATI</key>
	<false/>
	<key>Intel</key>
        <false/>
	<key>NVidia</key>
	<true/>
</dict>

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Your graphics card is giving issues. I believe this card needs injection, but I'm not sure.

 

In your config.plist:

 

<key>Inject</key>
<dict>
	<key>ATI</key>
	<false/>
	<key>Intel</key>
        <false/>
	<key>NVidia</key>
	<true/>
</dict>

but this card is recommended by the guide here.

 

anyway i will try.

Share this post


Link to post
Share on other sites

but this card is recommended by the guide here.

 

anyway i will try.

Yeah, because the card works fine. It just needs to be injected  :)

Also make sure that there is no other graphics card injected within your DSDT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah, because the card works fine. It just needs to be injected  :)

Also make sure that there is no other graphics card injected within your DSDT

Ok thanks. 

 

one more question, i put this script anywhere on the text? or i delete something else?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok thanks. 

 

one more question, i put this script anywhere on the text? or i delete something else?

 

It's in the Graphics section within your config.plist, it's already there, you only need to change the values as shown  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @MacPeet

Hi can confirm the new Nvidia GeForce GT 1030

mine is the Zotac GeForce GT 1030 2Gig

working good in macOS Sierra OOB Web Drivers only

Great card for Dell Optiplex 790

Specifications

GPU GeForce® GT 1030
CUDA cores 384
Video Memory 2GB GDDR5
Memory Bus 64-bit
Engine Clock Base: 1227 MHz
Boost: 1468 MHz
Memory Clock 6.0 GHz
PCI Express PCIE 3.0
Display Outputs SL-DVI-D
HDMI 2.0b
HDCP Support Yes
Multi Display Capability 2
Recommended Power Supply 300W
Power Consumption 30W
Power Input N/A
DirectX 12
OpenGL 4.5
Cooling Heatsink + fan
Slot Size Single Slot
SLI N/A
Supported OS Windows 10 / 8 / 7 (32/64-bit) macOS Sierra   :hysterical:   :thumbsup_anim: 
Card Length 172.5mm x 111.15mm x 16mm (6.79in x 4.38in x 0.63in)
Accessories Driver Disk, Quick Install Guide, Low-profile bracket

 

 

➤ Zotac Site

➤ GIGABYTE GeForce GT 1030 ( Not testing )

 

zt-p1011.jpg

 

 

 

Testing soon Zotac on the Box

 

 

The card working like its should   :thumbsup_anim:   :D

Great card!

 

sans_t53.png

 

sans_t54.png

 

 

 

WOW   :plane:

Compute OpenCL Geekbench

captu108.png

 

 

 

CINEBENCH

 

captu109.png

 

GFXBenchGL

 

captu110.png

 

Also Dual Display

sans_t55.png

 

 

 

 

 

OpenCL Compute  ➤ Comute Open CL

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ chris1111

many thanks
added with link in # post1
 
news with HighSierra:
my 780 works with DP Beta 6 17A344b without problems (SSD with APFS)
Graphics Kext Rollback is also needed here
 
Edit:
my 780 works with DP Beta 7 17A352a without problems (SSD with APFS)
Graphics Kext Rollback is also needed here

Share this post


Link to post
Share on other sites

Friends of the Optiplex 780/760, here is a new additional AudioCodec for 780/760.

 

trial_debug_version_added_new_Codec_for_780_760.zip

 
(Debug's AppleALC 1.1.4 + Lilu 1.1.7)
 
Edit: If problems with Lilu debug 1.1.7 (KP's), then change to Lilu release 1.1.6!
 
Now to choose from, either
 
Old Codec LayoutID 11 (0B) - ManualMode: LineOut and Headphone
 
New additional codec LayoutID 13 (0D) - SwitchMode: Internal speaker (back green) <--> headphone (front green) or HDMI <--> HP - automatic detection when HP is plugged in
 
I'll give the new codec later for the next release of the AppleALC.
 
have fun
 
Edit:
added in next release AppleALC 1.1.4

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Friends of the Optiplex 780/760, here is a new additional AudioCodec for 780/760.

 

attachicon.giftrial_debug_version_added_new_Codec_for_780_760.zip

 
(Debug's AppleALC 1.1.4 + Lilu 1.1.7)
 
Now to choose from, either
 
Old Codec LayoutID 11 (0B) - ManualMode: LineOut and Headphone
 
New additional codec LayoutID 13 (0D) - SwitchMode: Internal speaker (back green) <--> headphone (front green) or HDMI <--> HP - automatic detection when HP is plugged in
 
I'll give the new codec later for the next release of the AppleALC.
 
have fun
 
Edit:
added in next release AppleALC 1.1.4

 

trial_debug_version_added_new_Codec_for_780_760.zip

 

Works in High Sierra Beta 7

Optiplex 790

Thanks B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Guys,

 

I have managed to install Sierra on to my Optiplex 790 Ultra Small factor.

I have even managed to get proper power management working (I think),

Now for DSDT edits, which fixes are needed ?

 

Core i5 2400

8GB RAM

ATI HD5450 Dell (Low profile card from dell)

 

Graphics works perfect but detected as "HD5000"

 

Thanks in advance,

Kunal

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

trial_debug_version_added_new_Codec_for_780_760.zip

 

Works in High Sierra Beta 7

Optiplex 790

Thanks B)

 

Of course the debug works with 790.

The Optiplex 790 has however ALC269VB with LayoutID 15 (0F).
The new codec AD1984A LayoutID 13 (0D) is for Optiplex780/760 only.
 
try this:
 
new Codec ALC269VB for Optiplex790 layoutID 16 (10)
 
Edit: If problems with Lilu debug 1.1.7 (KP's), then change to Lilu release 1.1.6!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Friends of the Optiplex 780/760, here is a new additional AudioCodec for 780/760.

 

attachicon.giftrial_debug_version_added_new_Codec_for_780_760.zip

 
(Debug's AppleALC 1.1.4 + Lilu 1.1.7)
 
Now to choose from, either
 
Old Codec LayoutID 11 (0B) - ManualMode: LineOut and Headphone
 
New additional codec LayoutID 13 (0D) - SwitchMode: Internal speaker (back green) <--> headphone (front green) or HDMI <--> HP - automatic detection when HP is plugged in
 
I'll give the new codec later for the next release of the AppleALC.
 
have fun
 
Edit:
added in next release AppleALC 1.1.4

 

Can you mention details of how to get it to work because it didn't work for me when I put these kexts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AppleALC.kext + Lilu.kext to EFI/CLOVER/kexts/10.xx or /others  (Kext Inject in Clover "YES")

 

DSDT - HDEF:

 

layoutID 11 (0B)

            Device (HDEF)
            {
                Name (_ADR, 0x001B0000)
                Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                {
                    Store (Package (0x08)
                        {
                            "built-in", 
                            Buffer (One)
                            {
                                0x00
                            }, 
                            "layout-id", 
                            Buffer (0x04)
                            {
                                0x0B, 0x00, 0x00, 0x00
                            }, 
                            "PinConfigurations", 
                            Buffer (Zero) {}, 
                            "hda-gfx", 
                            Buffer (0x0A)
                            {
                                "onboard-1"
                            }
                        }, Local0)
                    DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                    Return (Local0)
                }
            }

or new layoutID 13 (0D)

           Device (HDEF)
            {
                Name (_ADR, 0x001B0000)
                Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                {
                    Store (Package (0x08)
                        {
                            "built-in", 
                            Buffer (One)
                            {
                                0x00
                            }, 
                            "layout-id", 
                            Buffer (0x04)
                            {
                                0x0D, 0x00, 0x00, 0x00
                            }, 
                            "PinConfigurations", 
                            Buffer (Zero) {}, 
                            "hda-gfx", 
                            Buffer (0x0A)
                            {
                                "onboard-1"
                            }
                        }, Local0)
                    DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                    Return (Local0)
                }
            }

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

or new layoutID 13 (0D)
           Device (HDEF)
            {
                Name (_ADR, 0x001B0000)
                Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                {
                    Store (Package (0x08)
                        {
                            "built-in", 
                            Buffer (One)
                            {
                                0x00
                            }, 
                            "layout-id", 
                            Buffer (0x04)
                            {
                                0x0D, 0x00, 0x00, 0x00
                            }, 
                            "PinConfigurations", 
                            Buffer (Zero) {}, 
                            "hda-gfx", 
                            Buffer (0x0A)
                            {
                                "onboard-1"
                            }
                        }, Local0)
                    DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                    Return (Local0)
                }
            }

I'm very new to this and help me understand what should I do with this? will I need to edit my dsdt using this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By fantomas1
      Developers are being given a preview version of macOS Catalina today and a public beta will be available this summer (in July).
      The final version will be available to the general public in the fall.

      View full article
    • By End3rPower50
      Hi, I want to install MacOS Catalina on my laptop.
      I was installed MacOS Mojave previously but i had a lot of problem, for example my wifi's card (Dell DW1820A) had a problem: My pc sometimes doesn't boot up or pc after some minutes crashed or slowed. 
      Now i want to try again to install macOS.
       
      this is my spec: 
      HP 15-AY034NL 
      CPU: i7 6500U  with HD520
      SSD: 500GB SSD Samsung
      Wifi & Bluetooth: Dell DW1820A (Bluetooth: BCM2045A0) (Wifi: BCM94350ZAE)
      USB 3.0 
      Ethernet: Realtek 8100
       
      Attached in this thread, my old clover configuration created by me (CLOVER OLD) and clover with Wifi driver (CLOVER) created by Hervè (I had asked help at insanelymac's community)
       
      P.S SORRY FOR MY BAD ENGLISH.
      Thanks in advance 
      -ANTONIO
      CLOVER OLD.zip
      CLOVER.zip
    • By MaLd0n
      ---TUTORIAL---

      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
       
      --Original Post--
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=97&t=11237
       
      --Bios/UEFI Settings--
       
      *Update bios/uefi to F7+*
      1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
       
      Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
       
      2- Go to BIOS tab
       
      CSM Support - Disabled
       
      3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
       
      Security Level - No Security
      Thunderbolt USB Support - Enabled
      GPIO3 Force Pwr - Enabled
       
      4- Go to Chipset tab
       
      Internal Graphics - Enable
       
      ---CLOVER FOLDER---
      https://olarila.com/forum/download/file.php?id=25033
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
      ---OPENCORE FOLDER---
      https://olarila.com/forum/download/file.php?id=24376
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
       
      ---Extract one Full dump for DSDT edits, post files---
       
      RunMe.app
       
       
       
      ---HARDWARE---
       
      --MOBO

      GIGABYTE Z390 DESIGNARE
      -Link
      https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

      --PROCESSOR

      Intel Core i9-9900K
      -Link
      https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

      --COOLER

      CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
      -Link
      https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

      --MEMORY

      Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
      -Link
      https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

      --GPU

      MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
      -Link
      https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

      --SSD

      Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
      -Link
      https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

      --POWER SUPPLY

      EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
      -Link
      https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

      --WIRELESS

      TP-Link Archer T9E
      -Link
      https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

      --CASE

      Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
      -Link
      https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

      --DSDT Patches--
      -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---




















      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By shinho73
      Can someone help me fix reboot issue? Actually it reboots, but sometimes the hackintosh just hangs with screen off. Here is the Extra folder containing org.chameleon.boot.plist. https://drive.google.com/drive/folders/1MX8-DpQk9kaRUfjPcToxf-ElWh-bN6EY?usp=sharing  and the spec of the PC. https://drive.google.com/drive/folders/1NlcUNK5DBzJFxeFeuyt92eRjQqwO5T32?usp=sharing Can someone look at it? I might be doing something wrong. Any help will be greatly appreciated. Thank you. 

×