Jump to content
jalavoui

Atheros wireless driver OS X 10.11/12 for unsupported cards

612 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

Hi , I am not trying to connect o any network and none of the networks near my PC are 5GHz. 

 

here are the files you requested.

Okay. So you have a different hardware, this is the last try. It will fix it or I'm afraid we can't do anything about it.

 

First, replace the files in EFI/CLOVER/ACPI/patched with the ones attached.

 

Changes I have done:

  • Added battery fix
  • Disabled NVIDIA card as it is useless in macOS
  • Added Audio patches
  • Added IRQ patches
  • Added Mutex patches
  • Added PRW for USB
  • Added XHCI properties

After that, reset your network interfaces by, opening terminal and typing:

 

sudo rm /Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist
 
sudo rm /Library/Preferences/SystemConfiguration/preferences.plist

 

Reboot. You will have working Wi-Fi. All the best!

 

Regards

Nancy2.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is there any resolution to the 11mbps limit on the AR9485? Surprisingly, the moment i tried installing a Kext from another website(I will share the link once am home), the speed was fixed and i saw download speed of 25mbps. But then after 30-40 minutes again the Tx was back to 11mbps and i get only 2 mbps download speed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi!

 

And, happy xmas!

 

I got an AR9227 and it works for 10.10 and 10.11 with the known patches for i.e. country code and location.

With 10.12 i am lost. No working wifi.

 

Are there any solutions/patches for that?

 

 

Thanks and greets.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have an AR9565 but WiFi isn't working. ATH9KFixup and Airport.Atheros40 are loaded and Bluetooth is available though apparently it doesn't work, but there is no WiFi interface. OSX-Debug result is attached.

 

 

debug_24818.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here are the v21. It's a patched version so please don't use it with KextsToPatch because it might not work...

For AR9485 & AR9565, Tx Rate is still limited to 11Mbps maximum...

 

Patched kexts: (10.13.x only)

attachicon.gifAR946X.10.13.v21.zip (AR9462 & AR9463)

attachicon.gifAR9485.10.13.v21.zip

attachicon.gifAR9565.10.13.v21.zip

 

Hi,

 

Edit: nvm, fixed

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Excellent work jalavoui and coolstar. I have a supported card (AR9380) but it has an invalid regdomain (0x21); using your info I figured out how to patch AirPortAtheros40 to change it:

Comment:	Override regdomain (1 of 2)
Find:		83bb2008 00000674 64
Name:		com.apple.driver.AirPort.Atheros40
Replace:	83bb2008 000006eb 36

Comment:	Override regdomain (2 of 2)
Find:		66c78316 09000043 0066b843 00
Name:		com.apple.driver.AirPort.Atheros40
Replace:	66c78316 09000000 0066b800 00

Just had to change one JE at 0xb1b37 to a JMP pointing to 0xb1b6f (where rbx+0x916 and ax are set to 0x43), then used coolstar's patch (the second one) to change the regdomain from 0x43 (JP) to 0x00 (US - thanks to ReddestDream for clarifying).

 

10.11.5 patch (the second patch is identical):

Comment:	Override regdomain (1 of 2)
Find:		83bb2008 00000674 5f
Name:		com.apple.driver.AirPort.Atheros40
Replace:	83bb2008 000006eb 31

Thanks!

is it possible to make the similar patch for 10.9.5 ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

idk Rodion2010 i noticed apple changed lots of things (10.13 as lots of new stuff)

 

this thread is more about inspiring devs todo crazy research

 

hope to see new patches soon for other cards

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I'm trying to use ATH9KFixup + Injector and Wi-Fi actually works.

But I have a weird problem: in cold boot and around 3 out a 5 times I reboot, system gets unresponsive and I can't do anything but reboot, sometimes not even that because terminal doesn't show what I'm typing and restart prompt doesn't pop up, so I end up doing an hard reset... It's a truly weird problem because it doesn't happen all the times and only after 15/30 seconds I boot the laptop, I guess there are conflicts with some kind of kexts... My pc is in the signature, I will post efi and ioreg if needed, in the meanwhile I ask if anyone had the same issue. Thanks in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello guys, I am currently running macOS 10.12.6 with AR9462 and it works good, the only problem that I can't enable bluetooth at all. I tried using BTFirmwareUploader.kext but had no luck. With btfirmwareuploader.kext it says that it's 9830 but BT still not working. Any suggestions?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've installed ATH9KFixup and Injector + Lilu kexts and wifi icon is showing up on status bar, but it seems it can't scan for wifi networks. Any help? Thanks!

Hi,

 

I'm facing the same situation here. I really appreciate the work and collaboration of this community, as it allowed me to successfully run a hack on a Dell Inspiron 15 3567. It has an Intel i5 7200u CPU, 8GB RAM + Intel HD Graphics 620 + 2 TB HDD, and is running 10.13.3, seamlessly with keyboard, trackpad, ACPIbattery, audio, etc. by using all latest versions of Rehabman's kexts, and the RTL8100 v2 for LAN.

I also want to use this opportunity to thank chunnann and black-dragon74 for all your work in this thread.

Both the BT and WiFi cards are recognized in my laptop (DW 1707 / Atheros 9565 with ID (0x168C, 0x36)). However, nothing comes up in the scans. I've seen that's expected for BT, as I would need to run a VM with Linux or Windows to load the firmware, as mentioned in some threads (maybe there's any easier solution?). But I'm puzzled with WiFi, and really need to fix it (a laptop is quite useless without WiFi).

 

The -ath9565 flag is in the boot args, and I've tried several versions of Lilu (1.2.1, 1.2.2) and ath9fixup (chunnann, black-dragon74, and also Rehabman's build). Both with and without deploying the "AirPortAtheros40.kext" v21 for OS 10.13, and with just ATH9KFixup or ATHFixup and Injector. Always deployed into /S/L/E, not Clover kext folder.

 

I even tried the package that deploys hacked versions of corecapture.kext and CoreCaptureResponder.kext unsuccessfully.

 

Just in case, I was also always reverting to stock kexts / configuration & cleaning cache before and after trying the next iteration.

 

It seems to me that either I'm not getting correctly the install instructions, or it is required to make some additional modifications to DSDTs or Clover's config.list, besides deploying the ATH9KFixup + Injector + Lilu kexts.

 

Can you please enlighten me on all the required steps to get WiFi working on 10.13.3 ? Are both ATHFixup and Injector needed, or just ATHFixup ? Is any configuration / edition needed on the Info.plist files ? Or Clover, or DSDTs? Can Lilu v1.2.2 be used safely with this, or a previous version is required (not many options with 10.13.3, though) ? Is it also required to deploy the custom "AirPortAtheros40.kext" v21 from post #408 or not ?

 

http://www.insanelymac.com/forum/topic/312045-atheros-wireless-driver-os-x-101112-for-unsupported-cards/page-21Post #408

 

Thanks a lot in advance for your help !

 

  Software Versions:

  CoreWLAN:   13.0 (1339)

  CoreWLANKit:   13.0 (1339)

  Menu Extra:   13.0 (1345)

  System Information:   12.0 (1300.1)

  IO80211 Family:   12.0 (1200.12.2)

  Diagnostics:   1.0 (805)

  AirPort Utility:   6.3.8 (638.5)

  Interfaces:

en1:

  Card Type:   AirPort Extreme  (0x168C, 0x20E)

  Firmware Version:   Atheros 9565: 4.0.74.0-P2P

  MAC Address:   <hidden>

  Locale:   FCC

  Country Code:   

  Supported PHY Modes:   802.11 a/b/g/n

  Supported Channels:   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

  Wake On Wireless:   Supported

  AirDrop:   Supported

  Status:   Not Associated

 

sudo kextutil -v /System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/Contents/PlugIns/AirPortAtheros40.kext output:

 

MacBook-Pro:SystemConfiguration tester$ sudo kextutil -v /System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/Contents/PlugIns/AirPortAtheros40.kext

 

Defaulting to kernel file '/System/Library/Kernels/kernel'

Kext with invalid signatured (-67030) allowed: <OSKext 0x7ffa0e457430 [0x7fff93af7980]> { URL = "file:///System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/Contents/PlugIns/AirPortAtheros40.kext/", ID = "com.apple.driver.AirPort.Atheros40" }

Kext with invalid signatured (-67030) allowed: <OSKext 0x7ffa0e457260 [0x7fff93af7980]> { URL = "file:///System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/", ID = "com.apple.iokit.IO80211Family" }

Code Signing Failure: code signature is invalid

/System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/Contents/PlugIns/AirPortAtheros40.kext appears to be loadable (not including linkage for on-disk libraries).

Loading /System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/Contents/PlugIns/AirPortAtheros40.kext.

Kext with invalid signatured (-67030) allowed: <OSKext 0x7ffa0e457260 [0x7fff93af7980]> { URL = "file:///System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/", ID = "com.apple.iokit.IO80211Family" }

Kext with invalid signatured (-67030) allowed: <OSKext 0x7ffa0e457260 [0x7fff93af7980]> { URL = "file:///System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/", ID = "com.apple.iokit.IO80211Family" }

/System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/Contents/PlugIns/AirPortAtheros40.kext successfully loaded (or already loaded).

Adding Bluetooth System Info:

 

Apple Bluetooth Software Version:    6.0.2f2

  Hardware, Features, and Settings:

  Name:    MacBook Pro

  Address:    <Hidden>

  Bluetooth Low Energy Supported:    Yes

  Handoff Supported:    No

  Instant Hot Spot Supported:    No

  Manufacturer:    Qualcomm Atheros

  Transport:    USB

  Firmware Version:    6.12545 (6.1)

  Bluetooth Power:    On

  Discoverable:    Off

  Connectable:    No

  Auto Seek Pointing:    On

  Remote wake:    On

  Vendor ID:    0x0CF3

  Product ID:    0xE005

  HCI Version:    4.0 (0x6)

  HCI Revision:    0x3101

  LMP Version:    4.0 (0x6)

  LMP Subversion:    0x01

  Device Type (Major):    Computer

  Device Type (Complete):    Mac Portable

  Composite Class Of Device:    0x38010C

  Device Class (Major):    0x01

  Device Class (Minor):    0x03

  Service Class:    0x1C0

  Auto Seek Keyboard:    On

  Services:

  Bluetooth File Transfer:

  Folder other devices can browse:    ~/Public

  When receiving items:    Accept all without warning

  State:    Disabled

  Bluetooth File Exchange:

  Folder for accepted items:    ~/Downloads

  When other items are accepted:    Save to location

  When receiving items:    Accept all without warning

  State:    Disabled

  Bluetooth Internet Sharing:

  State:    Disabled

  Incoming Serial Ports:

  Bluetooth-Incoming-Port:

  RFCOMM Channel:    3

  Requires Authentication:    No

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/2/2018 at 1:33 PM, Giodevil said:

Hi, I'm trying to use ATH9KFixup + Injector and Wi-Fi actually works.

But I have a weird problem: in cold boot and around 3 out a 5 times I reboot, system gets unresponsive and I can't do anything but reboot, sometimes not even that because terminal doesn't show what I'm typing and restart prompt doesn't pop up, so I end up doing an hard reset... It's a truly weird problem because it doesn't happen all the times and only after 15/30 seconds I boot the laptop, I guess there are conflicts with some kind of kexts... My pc is in the signature, I will post efi and ioreg if needed, in the meanwhile I ask if anyone had the same issue. Thanks in advance!

Hi!. Newbie here.. same happens to me..

Several times I had to hard reset the laptop. Now everytime I start the machine, the first thing I do is to click the upper right wifi icon and check the wifi connection.. after that.. the system works just fine.. (or maybe I'm just having luck).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello. Help please. I do not know what to do. Generally a problem such is established macOS Sierra 10.12.6 WiFI adapter ar9565. The adapter itself is seen not to be wifi networks. In the loader, the argument -ath9565 was set in the settings for clover kext installed AR9565.10.12.v21 also ATH9KFixup-1.1.0 I apologize for the bad english.

 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Edited by nuclear0077
bad

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, nuclear0077 said:

Olá. Ajuda por favor. Eu não sei o que fazer. Geralmente um problema tal é estabelecido macOS Sierra 10.12.6 adaptador WiFI ar9565. O adaptador em si não é visto como redes wifi. No carregador, o argumento -ath9565 foi definido nas configurações do trevo kext instalado AR9565.10.12.v21 também ATH9KFixup-1.1.0 Peço desculpas pelo mau inglês.


 

You should not use the two together. or one(AR9565.10.12.v21) , or the other (Lilu + ATH9KFixup + ATH9Injector with stock IO80211Family kext).

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 часов назад, jalves сказал:

ы не должны использовать их вместе. или один ( AR9565.10.12.v21) , или другой (  Lilu + ATH9KFixup + ATH9Injector с запасом IO80211Family kext ) .

спасибо, я правильно понимаю, что если я использую ATH9KFixup-1.1.0, мне нужно поместить файлы в / system / library / extensions / и загрузить с аргументов -ath9565 правильно? Вы хотите сделать копию IO80211Family kext?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×