Jump to content
vit9696

AppleALC — dynamic AppleHDA patching

4,711 posts in this topic

Recommended Posts

2 hours ago, Andres ZeroCross said:

Usa questo, usa layoutID = 22

AppleALC.kext.zip

Hello and thanks for what you do, with the codec ALC256 layoutID 22 on Huawei matebook D, I have very good sound but in the headphones I hear only teets the audio is empty .... thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
35 minutes ago, Andres ZeroCross said:

No,, i don't have a time and you're slow reponse. And i don't understand what's exactly your problem

I'm not a slow responser. Site is slow free weekends now on refresh.

Problem is that rendomly there is a high pitch noise from speakers and then cpu goes high up to 30-40%. Only way to top this is to reboot. Maybe second line in option is the problem , i'm not sure.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello!

 

I have a HP Probook 440 G5. 

I followed an3k-s thread, because I have the same CX8200 Chipset. My Jack audio is not working, but the built in microphone to the headphones are working. (It's a standard headphone what I got with my phone)

 

I tried placing the kexts generated by you, in the EFI/CLOVER/kexts/Other folder, then restarting my laptop. But No change in the output devices.

 

Currently I have working Internal Speakers/HDMI audio, Internal Microphone/Headphones microphone.
 

Following this command, I got the following output.:

log show --predicate 'process == "kernel" AND (eventMessage CONTAINS "AppleALC" OR eventMessage CONTAINS "Lilu")' --style syslog --source
Security policy loaded: Lilu Kernel Extension 1.3.1 (Lilu)

(kernel) AppleALC:     alc @ alc-layout-id was not provided by controller at HDEF

(kernel) AppleALC:     alc @ alc-layout-id was not provided by controller at HDEF

 

Following this: https://github.com/acidanthera/AppleALC/wiki/Supported-codecs It also has my chipset listed.

 

Edit: https://github.com/acidanthera/AppleALC/releases

I replaced Lilu.kext and AppleALC.kext with the newest version available. But I still have no audio on my headphones. When I plug it in it does not recognise it. :(

I have also Linux system installed, it works there.

 

What did I miss or how can I solve the issue?

 

Thank you in advance.

Screenshot 2019-02-08 at 7.59.48.png

Screenshot 2019-02-08 at 7.59.35.png

Edited by sweet
Added some more explanation.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, sweet said:

Hello!

 

I have a HP Probook 440 G5. 

I followed an3k-s thread, because I have the same CX8200 Chipset. My Jack audio is not working, but the built in microphone to the headphones are working. (It's a standard headphone what I got with my phone)

 

I tried placing the kexts generated by you, in the EFI/CLOVER/kexts/Other folder, then restarting my laptop. But No change in the output devices.

 

Currently I have working Internal Speakers/HDMI audio, Internal Microphone/Headphones microphone.
 

Following this command, I got the following output.:


log show --predicate 'process == "kernel" AND (eventMessage CONTAINS "AppleALC" OR eventMessage CONTAINS "Lilu")' --style syslog --source

Security policy loaded: Lilu Kernel Extension 1.3.1 (Lilu)

(kernel) AppleALC:     alc @ alc-layout-id was not provided by controller at HDEF

(kernel) AppleALC:     alc @ alc-layout-id was not provided by controller at HDEF

 

Following this: https://github.com/acidanthera/AppleALC/wiki/Supported-codecs It also has my chipset listed.

 

Edit: https://github.com/acidanthera/AppleALC/releases

I replaced Lilu.kext and AppleALC.kext with the newest version available. But I still have no audio on my headphones. When I plug it in it does not recognise it. :(

I have also Linux system installed, it works there.

 

What did I miss or how can I solve the issue?

 

Thank you in advance.

Screenshot 2019-02-08 at 7.59.48.png

Screenshot 2019-02-08 at 7.59.35.png

You need CodecCommander.kext in Library/Extensions and use SSDT.aml or custom info.plist of codeccommander to set Pin Widget of your External Mic

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Andres ZeroCross said:

Bad configuration dsdt/ssdt + config.plist.

I can help,

1. Press f4 in GUI CLOVER (to dump oem acpi)
2. Zip your clover folder
3. Move all additional kexts from Library/extensions to Clover/extra/others
4. Write detail of your specifications
5. Zip all files and upload here

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk
 

 

Sorry for the delay yesterday I received my wifi/bt card to install on my laptop :) got at least wifi working.

 

So my full specs are:

 

Laptop Toshiba Kira 107 

CPU: intel i7 5500u

GPU: intel hd5500

Ram: 8GB

Sound: Conexant CX 20751_2

 

My clover file is below with all the files you requested

 

Thank you for taking your time to help me :)

CLOVER.zip

IORegistry.ioreg.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Andres ZeroCross said:

You need CodecCommander.kext in Library/Extensions and use SSDT.aml or custom info.plist of codeccommander to set Pin Widget of your External Mic

My external mic is working, just external audio out (headphones) is not.

 

Is there any guide to CodeCommander?

 

Thank you in advance

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, zerobokoo said:

 

Here it is. The audio device is still missing. Thank you for looking into it, Andres.

p40yoga_feb8.ioreg.zip

You're using Lilu.kext version 1.2.8

First, try to use Latest lilu.kext and AppleALC.kext

Put all additional kext in "EFI/CLOVEr/Kexts/Others"


Reboot and upload your IOREG again

And use this config.plist.

config.plist

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Andres ZeroCross said:

You're using Lilu.kext version 1.2.8

First, try to use Latest lilu.kext and AppleALC.kext

 

No, I'm using Lilu.kext 1.3.3 and AppleALC.kext 1.3.5 from GitHub releases (RELEASE zip file)

 

I just downloaded them again to compare with diff -qr and yes, they are the latest versions.

 

Edit: wait, there's an older Lilu.kext in /Library/Extensions! Who put it there??? Wait a minute, let me try again.

Edited by zerobokoo

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, zerobokoo said:

 

No, I'm using Lilu.kext 1.3.3 and AppleALC.kext 1.3.5 from GitHub releases (RELEASE zip file)

 

I just downloaded them again to compare with diff -qr and yes, they are the latest versions.

Your IOREG show that you used Lilu 1.2.8

 

image.png.c25a24450c4a5d0b5016d6d2d847dc3f.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, Andres ZeroCross said:

Your IOREG show that you used Lilu 1.2.8

 

Yes, I'm sorry. There was an older Lilu.kext in /Library/Extensions. I didn't put it there, probably some other utility I used did it. Now I've removed it and done the dump again.

 

p40yoga_feb8_B.ioreg.zip

Edited by zerobokoo

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, zerobokoo said:

 

Yes, I'm sorry. There was an older Lilu.kext in /Library/Extensions. I didn't put it there, probably an utility like ##### did it. Now I've removed it and done the dump again.

 

p40yoga_feb8_B.ioreg.zip

I upload new config.plist above,, use it. And upload your IOREG again

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Andres ZeroCross said:

I upload new config.plist above,, use it. And upload your IOREG again

 

OMG you're right, I didn't use the new config.plist. I feel so dumb! Now I've done it and I have audio output! :thumbsup_anim: Thank you sooo much! Here's the IOREG.

 

Is there anything else you want me to try on this hardware?

 

p40yoga_feb8_C.ioreg.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, zerobokoo said:

 

OMG you're right, I didn't use the new config.plist. I feel so dumb! Now I've done it and I have audio output! :thumbsup_anim: Thank you sooo much! Here's the IOREG.

 

Is there anything else you want me to try on this hardware?

 

p40yoga_feb8_C.ioreg.zip

Config plist before is using layoutID = 21,, it's my work for LG Gram series. SO i change it to 3 (Mirone works)

Edited by Andres ZeroCross

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Andres ZeroCross said:

Config plist before is use layoutID = 21,, it's my work for LG Gram series. SO i change it to 3 (Mirone works)

 

Thank you.

 

To be complete, I see 1 Output device: "Internal Speakers" (which becomes "Headphones" when the headphones are connected) and 2 Input devices: "Internal Microphone" and "Line In".

 

The internal microphone does not work (for me it's ok, because I don't need it, but I wanted to mention it for completeness. Some other people might need it, for Skype or such.)

 

The Line-in I have no idea where it is, because there is no line-in port on my laptop. Maybe it's integrated in the headphone jack, with TRRS pins, but I don't have a headphone like that so I cannot try right now.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, zerobokoo said:

 

Thank you.

 

To be complete, I see 1 Output device: "Internal Speakers" (which becomes "Headphones" when the headphones are connected) and 2 Input devices: "Internal Microphone" and "Line In".

 

The internal microphone does not work (for me it's ok, because I don't need it, but I wanted to mention it for completeness. Some other people might need it, for Skype or such.)

 

The Line-in I have no idea where it is, because there is no line-in port on my laptop. Maybe it's integrated in the headphone jack, with TRRS pins, but I don't have a headphone like that so I cannot try right now.

I don't know, it's mirone's work for LayoutID =3. Can you upload your Codec_dump.txt again??? I will check it later

And can you write your Notebook model?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Andres ZeroCross said:

I don't know, it's mirone's work for LayoutID =3. Can you upload your Codec_dump.txt again??? I will check it later

 

Sure.

 

Also, check your email ;-)

 

codec0.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, zerobokoo said:

 

Sure.

 

Also, check your email ;-)

 

codec0.txt

Thanks for "thing" in my email :D

I will check your codec dump.txt. I have a job to do. Just write your notebook model. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Andres ZeroCross said:

Thanks for "thing" in my email :D

I will check your codec dump.txt. I have a job to do. Just write your notebook model. 

 

Ok. Don't worry. In fact, I don't need the microphone on MacOS.

 

My notebook is Lenovo P40 Yoga, model number 20GQ-CTO1WW.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, zerobokoo said:

 

Ok. Don't worry. In fact, I don't need the microphone on MacOS.

 

My notebook is Lenovo P40 Yoga, model number 20GQ-CTO1WW.

Use this config.plist, replace the old ones.. Then use this AppleALC.kext and replace the old ones. 

Reboot and check your internal mic, and upload your IOREG Output

config.plist

AppleALC.kext.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALC269 - for Latte Panda - LayoutID 17 (Hex 11 for DSDT)
Codec available in the release AppleALC + Lilu !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

To get the audio jack work without dsdt, get the latest AppleALC1.3.4, and modify your config.plist for layout-id 17 as follows.

Big Thanks to MacPeet for the new AppleALC.

<Devices>
<key>Audio</key>
<dict>
<key>Inject</key>
<string>No</string>
<key>ResetHDA</key>
<true/>
</dict>

<key>Properties</key>
<dict>
<key>PciRoot(0x0)/Pci(0x1f,0x3)</key>
<dict>
<key>layout-id</key>
<data>
EQAAAA==
</data>
</dict>
</dict>

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Andres ZeroCross said:

You need CodecCommander.kext in Library/Extensions and use SSDT.aml or custom info.plist of codeccommander to set Pin Widget of your External Mic

 

I have CX8200 chipset, and I have internal speakers and HDMI audio working, but my jack audio is not

 

I'm unsure, what to modify and how. 

 

My codec dumps are the following, using linux. 

cat /proc/asound/card0/codec#0 > ~/Desktop/codec_dump0.txt

cat /proc/asound/card0/codec#2 > ~/Desktop/codec_dump2.txt
 

 

codec_dump0.txt

codec_dump2.txt

Edited by sweet

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/8/2019 at 6:48 PM, rottenpants said:

 

Sorry for the delay yesterday I received my wifi/bt card to install on my laptop :) got at least wifi working.

 

So my full specs are:

 

Laptop Toshiba Kira 107 

CPU: intel i7 5500u

GPU: intel hd5500

Ram: 8GB

Sound: Conexant CX 20751_2

 

My clover file is below with all the files you requested

 

Thank you for taking your time to help me :)

CLOVER.zip

IORegistry.ioreg.zip

Did your audio working right now?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×