Jump to content
vit9696

AppleALC — dynamic AppleHDA patching

4,357 posts in this topic

Recommended Posts

25 minutes ago, Andres ZeroCross said:


1. Open terminal and type "sudo kextcache -i /", save the output
2. Open IORegistryExplorer.app and save the output
3. Upload your CLOVER folder
4. Open DPCImanager.app and take the screenshot

ZIP All file into 1 file ZIPPED, and upload here

I attach everything you wanted.

Archive.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
5 minutes ago, luky35 said:

I attach everything you wanted.

Archive.zip

Your IOREG show that you used VoooDooHDA.kext as audio kext,, but your kextcache didn't show any log related VoodooHDA.kext,, you only have "other" folder for kext inside CLVOER folder. I don't see VoodooHDA.kext in EFI/CLOVER/Kexts/Other.

Where did you put VoodooHDA.kext????

 

image.thumb.png.c6ce5c5639f922c327ee025a6caacaef.png

Edited by Andres ZeroCross

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, luky35 said:

I used VoodooHDA.kex t, which I removed now when I sent you Clover.

That's what my Clover looked like, which I'm sending.

 

 

CLOVER.zip



Then upload your IOREG after you delete that kexts and reboot. I am waiting for the new IOREG

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Andres ZeroCross said:


Now try this and reboot... If sound still not working,, reupload your IOREG

DSDT.aml

She's working the sound

100 x thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/1/2018 at 4:34 AM, najeeb_anwer said:

 

Re: DPCIManager, why is there a NULL Codec in the list. I have not seen that before when I have used DPCIManager.

 

Attached is the output of RunMe.app

Send me Najeebs-MacBook-Pro.zip

use this DSDT.aml. REmove your old DSDT.aml in CLOVER/ACPI/Patched

2 minutes ago, luky35 said:

She's working the sound

100 x thanks.

You're welcome

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Andres ZeroCross said:

use this DSDT.aml. REmove your old DSDT.aml in CLOVER/ACPI/Patched

 

There is something wrong with the attached DSDT.aml. The system will not boot if I put it in CLOVER/ACPI/patched. Also, I cannot open it with MaciASL:

image.png.0afd09ab642d93f3dadd41790db14e0e.png

 

I should mention that I did get working audio without this new DSDT and without making any changes on one of my previous boots, so the problem appears to be sporadic.

 

When the audio worked, the only codecs shown in DPCIManager were the IDT 92HD73C1 and the NVidia HDMI. There was no NULL Codec - that appears to be the problem that causes AppleHDA.kext to exit.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
There is something wrong with the attached DSDT.aml. The system will not boot if I put it in CLOVER/ACPI/patched. Also, I cannot open it with MaciASL:
image.png.0afd09ab642d93f3dadd41790db14e0e.png
 
I should mention that I did get working audio without this new DSDT and without making any changes on one of my previous boots, so the problem appears to be sporadic.
 
When the audio worked, the only codecs shown in DPCIManager were the IDT 92HD73C1 and the NVidia HDMI. There was no NULL Codec - that appears to be the problem that causes AppleHDA.kext to exit.
 
It's your dsdt, not new one. It's only change about _DSM Properties for HDEF.

Not Boot because missing dependency with oem ssdt, or wrong config.plist configuration.

Before of this, you boot succesfully with this dsdt, so it mean you make "change" to your system config.plist and maybe patched.

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, Andres ZeroCross said:

It's your dsdt, not new one. It's only change about _DSM Properties for HDEF.

Not Boot because missing dependency with oem ssdt, or wrong config.plist configuration.

Before of this, you boot succesfully with this dsdt, so it mean you make "change" to your system config.plist and maybe patched.

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk
 

 

Nope. No changes to anything except that I installed the DSDT attached to your post.

I put back the previous DSDT (the one you provided previously) and the system boots just fine.

I can open the DSDT (the one that works) with MaciASL, but not the one you provided today.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, najeeb_anwer said:

 

Nope. No changes to anything except that I installed the DSDT attached to your post.

I put back the previous DSDT (the one you provided previously) and the system boots just fine.

I can open the DSDT (the one that works) with MaciASL, but not the one you provided today.

 

 

DSDT.aml is from this , you uploaded by yourself. Just usethis DSDT.aml again,, and check your system can boot or not

No change then it will boot,, Many thing can cause acpi can't boot.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Andres ZeroCross said:

 

DSDT.aml is from this , you uploaded by yourself. Just usethis DSDT.aml again,, and check your system can boot or not

No change then it will boot,, Many thing can cause acpi can't boot.

 

I'm confused about what you want me to do.

Like I said, the DSDT.aml that you provided previously works just fine to boot the system, but no audio.

You provided another DSDT.aml today which does not work; system wont boot with it.

2 minutes ago, najeeb_anwer said:

 

I'm confused about what you want me to do.

Like I said, the DSDT.aml that you provided previously works just fine to boot the system, but no audio.

You provided another DSDT.aml today which does not work; system wont boot with it.

Do me a favor and download the DSDT that you posted 2 hours ago and see if you can open it with MaciASL; I think it is corrupted.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, najeeb_anwer said:

 

I'm confused about what you want me to do.

Like I said, the DSDT.aml that you provided previously works just fine to boot the system, but no audio.

You provided another DSDT.aml today which does not work; system wont boot with it.

Do me a favor and download the DSDT that you posted 2 hours ago and see if you can open it with MaciASL; I think it is corrupted.


1. I am confuse here :hysterical:

in this post below you upload your current DSDT.aml,, 

 Then now you said you said you can't boot again with same DSDT.aml. I only change Properties in HDEf,, it won't prevent your system from boot except you make change to your system after upload file.

So, let clear this mess, do this

1. Open terminal and type "sudo kextcache -i /", save the output
2. Open IORegistryExplorer.app and save the output
3. Upload your CLOVER folder
4. Open DPCImanager.app and take the screenshot

ZIP All file into 1 file ZIPPED, and upload here

Edited by Andres ZeroCross

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Andres ZeroCross said:


1. I am confuse here :hysterical:

in this post below you upload your current DSDT.aml,, 

 Then now you said you said you can't boot again with same DSDT.aml. I only change Properties in HDEf,, it won't prevent your system from boot except you make change to your system after upload file.

So, let clear this mess, do this

1. Open terminal and type "sudo kextcache -i /", save the output
2. Open IORegistryExplorer.app and save the output
3. Upload your CLOVER folder
4. Open DPCImanager.app and take the screenshot

ZIP All file into 1 file ZIPPED, and upload here

 

Archive.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, Andres ZeroCross said:

use this DSDT.aml

 

Still no audio. I believe it is because of the "NULL Codec", which is causing problems for AppleHDA and causing it to exit.

image.thumb.png.4a78df7b255159ea21e036742c742f37.png

image.thumb.png.ea13a542f9023c125b939272fec9db41.png

 

Anyway, it's almost 4am here and I'm going to sleep. I'll get back to this later. Thanks for your continued help on this.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Still no audio. I believe it is because of the "NULL Codec", which is causing problems for AppleHDA and causing it to exit.
image.thumb.png.4a78df7b255159ea21e036742c742f37.png
image.thumb.png.ea13a542f9023c125b939272fec9db41.png
 
Anyway, it's almost 4am here and I'm going to sleep. I'll get back to this later. Thanks for your continued help on this.
 
What's your notebook model, i saw IOName 10de, this is vendor id of nvidia

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Andres ZeroCross said:

What's your notebook model, i saw IOName 10de, this is vendor id of nvidia

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk
 

 

It's a Dell XPS M1340 with a NVidia motherboard chipset MCP79. It is almost identical in specs to Apple MacBookPro5,5 (2009).

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
It's a Dell XPS M1340 with a NVidia motherboard chipset MCP79. It is almost identical in specs to Apple MacBookPro5,5 (2009).
Attach ioreg before going to sleep

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

28 minutes ago, najeeb_anwer said:

 

Still no audio. I believe it is because of the "NULL Codec", which is causing problems for AppleHDA and causing it to exit.

 

 

 

Anyway, it's almost 4am here and I'm going to sleep. I'll get back to this later. Thanks for your continued help on this.

 

I think applealc try to attach HDMI audio in HDEF,,, it's look i need to set no-controller-inject to HDEF

image.thumb.png.ebe0b072ed5a2f8534589a75309f91f1.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×