Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
KartoshkaD

Troubles with Ati Radeon 4890 HD Series

10 posts in this topic

Recommended Posts

Hello

I'm trying to run my old Ati card in El Capitan.

My results:
Variant 1:
1. I change default AMD4800Controller.kext && AtiRadeon2000X.kext (0x94401002 => 0x94601002; 0x944a1002 => 0x946a1002)
2. Instal them through KextUtility (csr-active-config = 0x3)
3. I have detected monitor and right resolution and right card-detection, but there are bugs in GUI redraw and non-transparent elements (In attacments).

Variant 2:
One man from local forum recomends me to change FakeID for ATI in clover config.plist to 0x944a1002 and try different FBNames (MotMot, Quail, Cardinal for my card). But in this variants I have nothing. 


I believe in your help, I'm noob in hackintosh (my first attempt in installation)

Thanks alot. smile_osx.png

post-1648017-0-29543400-1452526988_thumb.png

post-1648017-0-14740200-1452526995_thumb.png

post-1648017-0-94521600-1452527001_thumb.png

post-1648017-0-00189300-1452527015_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

 

I already install theese kexts with KU, I use clover, so I turn on Inject Ati instead of GE, but nothing works

I have partly detected videocard:

_zaI5KgupyM.jpg

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Debug</key>
			<false/>
			<key>DropOEM_DSM</key>
			<false/>
			<key>Name</key>
			<string>DSDT.aml</string>
			<key>ReuseFFFF</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>ResetAddress</key>
		<string>0x0000</string>
		<key>ResetValue</key>
		<string>0x0000</string>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>DropOem</key>
			<false/>
			<key>Generate</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>dart=0 kext-dev-mode=1 rootless=0</string>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>DefaultLoader</key>
		<string>쵫</string>
		<key>DefaultVolume</key>
		<string>쵫</string>
		<key>Legacy</key>
		<string>PBR</string>
		<key>Secure</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>5</integer>
		<key>XMPDetection</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>CPU</key>
	<dict>
		<key>BusSpeedkHz</key>
		<integer>133664</integer>
		<key>FrequencyMHz</key>
		<integer>2673</integer>
		<key>QPI</key>
		<integer>65535</integer>
		<key>Type</key>
		<string>0x601</string>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>FakeID</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<string>0x0000</string>
			<key>IMEI</key>
			<string>0x0000</string>
			<key>IntelGFX</key>
			<string>0x0000</string>
			<key>LAN</key>
			<string>0x0000</string>
			<key>NVidia</key>
			<string>0x0000</string>
			<key>SATA</key>
			<string>0x0000</string>
			<key>WIFI</key>
			<string>0x0000</string>
			<key>XHCI</key>
			<string>0x0000</string>
		</dict>
		<key>USB</key>
		<dict>
			<key>FixOwnership</key>
			<false/>
			<key>Inject</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>Hide</key>
		<array>
			<string>VolumeUUID_NOT_SHOWN</string>
			<string>EntryPath_NOT_SHOWN</string>
			<string>VolumeName_NOT_SHOWN</string>
		</array>
		<key>Language</key>
		<string>ru:0</string>
		<key>Mouse</key>
		<dict>
			<key>DoubleClick</key>
			<integer>500</integer>
			<key>Enabled</key>
			<true/>
			<key>Mirror</key>
			<false/>
			<key>Speed</key>
			<integer>8</integer>
		</dict>
		<key>Scan</key>
		<true/>
		<key>Theme</key>
		<string>embedded</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>DualLink</key>
		<integer>1</integer>
		<key>FBName</key>
		<string>motmot</string>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<true/>
			<key>Intel</key>
			<false/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>LoadVBios</key>
		<true/>
		<key>NVCAP</key>
		<string>0000000000000000000000000000000000000000</string>
		<key>NvidiaSingle</key>
		<false/>
		<key>VRAM</key>
		<integer>1073741824</integer>
		<key>VideoPorts</key>
		<integer>0</integer>
		<key>display-cfg</key>
		<string>0000000000000000</string>
		<key>ig-platform-id</key>
		<string>0x0000</string>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>AppleRTC</key>
		<true/>
		<key>AsusAICPUPM</key>
		<true/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>KernelHaswellE</key>
		<false/>
		<key>KernelLapic</key>
		<false/>
		<key>KernelPm</key>
		<true/>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>12/09/11</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>IM112.88Z.0057.B01.1112090906</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-F2238BAE</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardSerialNumber</key>
		<string>C02140302D5DMT31M</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>10</integer>
		<key>BoardVersion</key>
		<string>iMac11,3</string>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>iMac-Aluminum</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>0x000d</string>
		<key>Family</key>
		<string>iMac</string>
		<key>LocationInChassis</key>
		<string>Part Component</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ProductName</key>
		<string>iMac11,3</string>
		<key>SerialNumber</key>
		<string>QP0312PBDNR</string>
		<key>SmUUID</key>
		<string>00000000-0000-0000-0000-406186298590</string>
		<key>Trust</key>
		<false/>
		<key>Version</key>
		<string>1.0</string>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>BacklightLevel</key>
		<string>0xffff</string>
		<key>CustomUUID</key>
		<string></string>
		<key>InjectKexts</key>
		<string>Detect</string>
		<key>InjectSystemID</key>
		<true/>
	</dict>
</dict>
</plist>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try this.

 

DSDT fix:

FixDisplay_0100 enabled in clover config.

 

FixDisplay_0100 enabled

here is my new config.plist

I partly run my card using default kexts + fakeID (I have detected monitor, resolution, vram, but not card)

I think, I need to get right FBName now

config.plist.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
motmot is right Frame buffer.
 
but default kexts won't work, as i said you need patched kexts.
 
check config i send you and use KernelAndKextPatches->KextsToPatch to patch it. (netkas exotic patch)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

motmot is right Frame buffer.
 
but default kexts won't work, as i said you need patched kexts.
 
check config i send you and use KernelAndKextPatches->KextsToPatch to patch it. (netkas exotic patch)

 

 

Thanks you, this works!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Slice
      As I see many novices in the forum ask "How to make my Radeon working? I have bad resolution, no QE/CI...." and so on. They come to the section and have no find an answer here because all Radeons are different and they don't know where else they read about this.
      I want to explain all steps needed for launching the Radeon family of videocards.
       
      Bootloader.
      I will speak about Clover because I maintain this bootloader to know recent hardware and modern OSX. Not sure if you will have the same result with other bootloaders. I am carefully checking the injecting of ATI card and correcting it times to times. I am also accessible for bug reports.
       
      OSX version.
      Older card require older system, newer cards require new system.
      ATIRadeon9000 is possible to launch under Tiger.
      ATIRadeonMobilityX1400 requires 10.5-10.6. See RadeonHD topic.
      As I see RadeonHD3xxx was successful only in 10.5
      For new AMDRadeonHD7xxx there must be 10.8.3+ system.
       
      DeviceID.
      This must be the first question before asking about the card.
      You may know the device-id from Windows->DeviceManger->VideoCard.properties->compatibleIDs
      You may boot into system in safe mode (key -x) and see system profiler
       
      And you may boot into Clover GUI, press F2 and get preboot.log. Find here something like
      2:709 0:000 PCI (00|01:00.00) : 1002 6758 class=030000 2:709 0:000 Found Radeon model=AMD Radeon HD 6670 Series It means my DeviceID=6758 (these are hex numbers)
      Then you must check that Apple's drivers support your DeviceID. If not then add it!
      For example HD7850 has DeviceID=6819. If we look into ATI7000Controller (AMD7000... in new systems) we find 6818 here but no 6819!
       
       
      I show you how to do this with terminal commands. Launch /Application/Utilities/Terminal.app. Type in opened window:
       
      cp /System/Library/Extensions/ATI7000Controller.kext/Contents/Info.plist ~/Desktop So you get a copy of the Info.plist on Desktop. Edit it with TextEdit. Change 68181002 -> 68191002.
      Don't edit this file directly in the system folder! 
      Then copy back by terminal. Don't use finder to copy kexts! They will have wrong permissions in this case.
      sudo cp ~/Desktop/Info.plist /System/Library/Extensions/ATI7000Controller.kext/Contents/ sudo rm -r -v /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/* Second command make sure next reboot the kext will use your edited info.plist.
      The same operation you must do with a kext AMDRadeonAccelerator or ATIRadeonX2000 or other one. Check all candidates if they contain such list of possible IDs and choose closest to you.
       
      FakeID
      Since Clover revision 1971+ you may just inject new DeviceID into DSDT instead of correcting kexts. See instruction here.
       
      GraphicsEnabler or Injector
      OSX needs to know some properties (Model name, Family, etc...) that must be somehow injected at boot time. Yes, also real Macs got DeviceProperties string from firmware.
      Alternatives:
      1. Set InjectATI=Yes in Clover (same as GE=y in Chameleon).
      2. Use custom string made with gfxutil. For whom who knows.
      3. Write _DSM into DSDT. You should know what to write.
      4. Use some kext like ATY_init.kext or Natit.kext. If you are sure that the kext is for your card namely.
      I want to say that all this methods make the same thing. Differencies in their tuning.
      The Clover do this automatically for most known cards at this moment.
       
      Connectors.
      As you may see to start HD5000-7000 some strange names used: Pithecia, Orangutan, Elodea... What are they?
      They are configs for framebuffer. Predefined configs how connectors are solded for cards used in real Macs. Strange but these configs rear coincide with PC card. Usually gurus make advice "choose a framebuffer that most appropriate for your card". The chances 1:10. In most cases you may find a FB name that gives you main monitor working. Or nothing at all.
      Great respect to bcc9 who gives us a method to correct one of config to be exactly for you. See here.
      My retelling for Clover is here
      Success example in the thread in posts 44-52
       
      Radeon Mobility
      I tested Clover's methods with two users having Mobility Radeon HD5470 and HD5650M. We found that full memory and QE/CI will be achieved if we set in Clover's config
      LoadVBios=Yes
      even thou no file with bios is provided. This is the key to make Radeon Mobility working!
      Other problem is bad gradients or artifacts. For this case Clover accept the key
      InjectEDID=Yes
      and sometimes you also need to inject CustomEDID.
      See Clover instructions for details.
       
      And my results.
      Gigabyte Radeon HD6670
      <key>Graphics</key> <dict> <key>GraphicsInjector</key> <true/> <key>InjectEDID</key> <true/> <key>FBName</key> <string>Ipomoea</string> <key>LoadVBios</key> <false/> <key>VideoPorts</key> <integer>3</integer> <key>PatchVBios</key> <true/> </dict> <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <key>KernelCpu</key> <false/> <key>ATIConnectorsController</key> <string>6000</string> <key>ATIConnectorsData</key> <string>000400000403000000010000120401050008000004020000000100001102040310000000100000000001000000000002</string> <key>ATIConnectorsPatch</key> <string>040000000403000000010000100001061000000010000000000100000000000100080000040200000001000012040403</string> VTX Radeon HD5570
      <key>Graphics</key> <dict> <key>PatchVBios</key> <false/> <key>FBName</key> <string>Baboon</string> <key>VideoPorts</key> <string>3</string> <key>GraphicsInjector</key> <string>Yes</string> <key>LoadVBios</key> <string>No</string> </dict> <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <key>Debug</key> <false/> <key>KernelCpu</key> <false/> <key>ATIConnectorsController</key> <string>5000</string> <key>ATIConnectorsData</key> <string>040000001400000000010000010201030008000000020000007100002205020110000000100000000001000000100002</string> <key>AppleRTC</key> <true/> <key>ATIConnectorsPatch</key> <string>040000001400000000010000010001040008000000020000007100002200020510000000100000000001000000000002</string> <key>AsusAICPUPM</key> <false/> <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Name</key> <string>AppleAHCIPort</string> <key>Find</key> <data>RXh0ZXJuYWw=</data> <key>Replace</key> <data>SW50ZXJuYWw=</data> </dict> </array> </dict> See PatchVBios=No
      for this card "yes" leads to black screen. Use with precautions.
       
      A sample for Radeon R7 240
       
      UPDATE for ElCapitan.
      It seems has more problems. My HD6670 is not working in ElCapitan OOB unlike Mavericks.
      I had to set FakeID=0x67401002 as correspond to real iMac12,2 and set this model in SMBIOS section.
      It related to GraphicsPM or GraphicsControl.
      Look these kexts to decide what you can do for your configuration.
       
      HighSierra requires change these kexts by version from Sierra 10.12.6
      for Radeon HD6xxx
      AMDRadeonX3000.kext AMDRadeonX3000GLDriver.bundle IOAccelerator2D.plugin IOAcceleratorFamily2.kext .  for Radeon HD7xxx and up AMDRadeonX4000.kext AMDRadeonX4000GLDriver.bundle IOAccelerator2D.plugin IOAcceleratorFamily2.kext .    Black screen after wake problem resolved by follow method radeon_bios_decode.0.2.zip
      ati-personality.pl.0.15.zip
      ati-personality.pl.0.15a.zip
    • By blxkspell
      Hey!
      As I have 3 Monitors connected, my RX 570 gets arround 50°C while ideling/ web browsing etc. The problem is, that this temp is apparently just the threshold, when the fans start to spin. So the fans start spinning for a minute then they stop for a while again... This is very annoying for me as the rest of my hackintosh is nearly quiet (SSD, 120mm low RPM cpu fan, nearly silent PSU,...), especially when Im using the pc to revise for school. Does somebody know wether its possible to "change" the threshold till the fans start spinning? Like it would probably not be a problem for the gpu at all, if the temp rises to 55°C but therefore be soundless....
       
       
×