Jump to content

164 posts in this topic

Recommended Posts

Got it working now. Had to use the Radeon framebuffer driver instead of Baladi. So important lessons for me were:

- make sure to have a UEFI vbios on the graphics card (use the dual bios toggle so you can easily swap between UEFI and Legacy vbios when necessary, the Z170X uefi setup menu doesn't always work with the UEFI vbios)

- disable the networking stack in the UEFI settings, as well as IOAPIC and CSM

- enable XHC Hand Off

- don't use fakeid and use the correct framebuffer

 

Now only problem is that sleep doesn't work; the screen goes black but the computer doesn't go to sleep and just stops responding entirely.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

I moded your dsdt, deleted wireless adaptor and graphic card information.

 

The audio still does not work.

 

I install the attached AppleHDA.kext into S\L\E, put the Creative-CA0132.kext into EFL\Clover\kexts\10.11\

 

Is there anything I missed?

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I moded your dsdt, deleted wireless adaptor and graphic card information.

 

The audio still does not work.

 

I install the attached AppleHDA.kext into S\L\E, put the Creative-CA0132.kext into EFL\Clover\kexts\10.11\

 

Is there anything I missed?

 

Thanks!

Only DSDT?? Did you use my config.plist too??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Only DSDT?? Did you use my config.plist too??

Yes, I use your config.plist as well, but with a few modification.

 

The config.plist is as attached.

config.plist.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I use your config.plist as well, but with a few modification.

 

The config.plist is as attached.

Can you upload image of DPCIManager.app. Run it, and take a screenshot :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you upload image of DPCIManager.app. Run it, and take a screenshot :D

I will do that on next Monday, the computer is in my office.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Were you ever able to get sound working with soft volume control? I'm running the same motherboard with an i5-6600K and have the following issues still:

 

1) no soft-volume control

2) CPU seems to only drop to ~1600 MHz

3) Can't run Intel Power Gadget (crashes when launched)

 

Any help would be greatly appreciated. Your post was instrumental in me getting this running in the first place so THANK YOU!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a Z170X GAMING 7 motherboard and I wasn't able to make sound work after the 10.11.4 update.

 

I tried a bunch of methods and no success. I was using the original method (posted on page 1) before the update.

 

Anything that I am missing?

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got audio working after a few tries mixing the ACPI folder from the OP and the config.plist I already had working.. The problem is that randomly I got no sound after a while it was playing.. anyone else had the same issue?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got audio working after a few tries mixing the ACPI folder from the OP and the config.plist I already had working.. The problem is that randomly I got no sound after a while it was playing.. anyone else had the same issue?

Yes, I have the same issue. When my sound is gone randomly, I should boot with windows OS then check sound in Windows. If working in windows, your mac will recognize sound as well,.

 

I have no idea why it is working like that. I am regretting buying gaming7, not 5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I have the same issue. When my sound is gone randomly, I should boot with windows OS then check sound in Windows. If working in windows, your mac will recognize sound as well,.

 

I have no idea why it is working like that. I am regretting buying gaming7, not 5.

 

I just reboot into osx and it works, but I have to reboot :S

 

UPDATE: I just discovered unplugging and plugging back in the jack makes the sound work again

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello everyone,

 

I have a very similar setup - except I can't my GPU to remain selected with the NVIDIA Webdriver after reboot - also shutdown doesn't work (just reboots to clover bootloader).

 

I've tried various things, but finally got a stable system (after quite a few attempts and re-installations) and thus I have lived with it :)

 

However if any of you would know how I can fix these 2 issues (shutdown issue and webdriver) then I'd be super grateful.

 

Thanks in advance for your help.

 

Cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi people,


 


Just to let you know. I found a new "on the fly patch for the sound card CA0132. It's from the coder vit9696 with the valuable help of vandroiy2012.


 


It's the better driver choice than a patched AppleHDA. Cause even if there is a new system update from apple, the sound will be working without any modification.  


 


You can test it and post results here :


 


http://www.insanelym...hing/?p=2237829


 


Cheers


Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone experience their system being super slow after waking from sleep? I used the general settings zip from the first post.

Yes it works but no volume control. BTW, you should use iasl to modify ssdt-0 ssdt-7 and no error.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Modify them how?

download iasl from rehabman, put iasl and dsdt.aml ssdt-0 etc in same directory.  open terminal and cd into that directory and run ./iasl -da -dl *.aml. you can use your own ssdt file, from ssdt-0 to ssdt-6. Then no error in ssdt 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello everyone,

 

I have a very similar setup - except I can't my GPU to remain selected with the NVIDIA Webdriver after reboot - also shutdown doesn't work (just reboots to clover bootloader).

 

I've tried various things, but finally got a stable system (after quite a few attempts and re-installations) and thus I have lived with it :)

 

However if any of you would know how I can fix these 2 issues (shutdown issue and webdriver) then I'd be super grateful.

 

Thanks in advance for your help.

 

Cheers

 

Anyone know where I should start to solve this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, pretty great guide.

 

Problem is once I get into disk utility through clover on my PC it doesn't display any of my hard drives, just the usb stick and two 'External Apple' drives of 2 and 4 gb.

 

I have three drives in my system

 

1 2tb data drive in GPT with 1 NTFS partition

 

1 250gb SSD in MBR with a NTFS partition for games and exFat partition where I want to install hackintosh

 

1 500gb ssd that is my windows install in MBR.

 

As I said none of these properly show up in disk utility.

 

My system:

Motherboard: Gigabyth z170x Gaming 7 (obv)

CPU: I5 6600k

RAM: G.SKILL 16gb 2400

VGA: GTX980TI

 

As I said I'm able to get into clover no problem at all but once I load install osx and choose disk manager it doesn't show my drives.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, We're you able to get iMessage, thunderbolt, USB c and USB superSpeed (red port) working?

 

Please help.

 

Hi Guys, i upgraded my motherboard from Z170-HD3 to Z170X-Gaming 7 :)

 

System Specifications :

 

Processor : Intel Core i7 6700 SkyLake 

Motherboard : Gigabyte Z170X - Gaming 7 (I need more onboard Sata Ports)

VGA : Palit Jetstream GTX960 4GB DDR5

Memory : Dual Channel Team Extreem Dark 8GB (2x4GB) DDR4 3000Mhz OC

Storages : 6 Storages (120GB SSD Natno For Windows 10 Enterprise, 120GB Fujitsu for OS X El Capitan, 2TB For Data Multimedia / Program, 2TB for Master Game Installer, 500GB For Data OS X, 500GB for Game Live Installed)

Optical Drive : Asus DVD-RW Box

LAN : Dual LAN - Killer LAN E2400 dan Intel I219V

Wifi Card : TP-Link TL-WDN4800

Camera : A4Tech PK-920H WebCam

Monitor : 2X Asus VN248H @24" Full HD Supported

Audio Codec : Creative CA0132

Clover version : 3330

OS X Version : El Capitan 10.11.2 Beta Build 15C48a

Boot Mode : UEFI with CSM Disabled

 

Working : 

1. QE/CI Full Support with Nvdia

2. Camera Webcam OOB

3. Sleep, Restart, Shutdown 

4. I use Voodoo HDA version 2.8.8 for my Creative CA0132

5. HDMI Audio from Nvidia Card

6. Power Management, Multiplier dan Turbo Boost with SSDTPrGen from Pike R. Alpha

7. iMessages (Inject MLB and ROM from Real MacBookPro)

8. LAN Killer E2400

9. Etc

 

Not Working : 

1. Can'nt use AppleHDA :( Update : we can use AppleHDA for Creative CA0132. See here http://www.insanelymac.com/forum/topic/309441-new-applehda-patcher/?p=2194865

2. Not supported Ethernet I219V yet Work with new kext see here http://www.insanelymac.com/forum/topic/205771-appleintele1000ekext-for-108107106105/page-38?do=findComment&comment=2195842credit to @alreadystarted

3. Intel HD 7000 Integrated

4. Super Speed USB 3.0 not function at 10.11.2 Beta version. But, with 10.11.1 Public releas it's working nicely. Bug i thought. Update : with 10.11.2 Build 15C50 all USB are Working, use my "Z170X-Gaming-7-USB3.0-Injection.kext" and SMBios 17.1 Credit to Rehabman

 

 

I just need to flash bios into beta version then Go to BIOS Setup and "disable IOAPIC Entry" :) , then dumping your DSDT with Clover and check about all of your XHC device port and make USBInjection.kext from Clover :)

This is my Files

1. This is for Z170X-Gaming 7 + Palit Jetstream Nvidia GTX960 + TL-WDN4800. So if your system build is not same to my sytem then you need to modify DSDT File. Click>>Z170X-Gaming 7 Conifguration Tested by Me<<< to download files

 

2. Universal Setting Clover. Try to use this one if you have different Graphics Card, Processor and PCI-E Device. If you want to use Integrated Graphics and Discrette Graphics Card then set into BIOS for Primary Graphics from IGFX then just boot and it should active your integrated first and discrette graphics output few later. If you just want to boot with Discrette Graphics then set at bios primary graphics is PCI-E. Click>>>General Setting Without Graphic Injection for Z170X-Gaming 7<< to download files

 

3. AppleHDA Creative CA0132 Work without Volume Control. Click >>AppleHDA Files<< to download files. After extract you will get Creative-CA0132.kext, Layout1.zml.zlib, Platform.zml.zlib and Patch-OTF.plist.

 

    Tutorial for AppleHDA (First you need to remove VooDooHDA.kext + HDADisabler.kext + HDAEnabler.kext if you used it before)

    3a. LayoutID has been set "1" with DSDT. So you don't need to set it again with HDAEnabler or Clover Injection.

    3b. Extract the files and you will find "Creative-CA0132.kext" copy this to EFI/CLOVER/Kexts/10.11

    3c. Open your config.plist with Clover Configurator and add this to "Kernel and Kext Patches->KextToPatch" section (you can see this patch at "Patch-OTF.plist")

 

          Name : AppleHDA

          Find : 786d6c2e7a6c

          Replace : 7a6d6c2e7a6c

          Comment : Change Path XML to ZML

        

          Name : AppleHDA

          Find :  0088ec1a

          Replace : 11000211

          Comment : Rename Codec 1

 

          Name :  AppleHDA

          Find : 7419ad15

          Replace : 00000000

          Comment : Reset Codec

 

    3d. Copy your original AppleHDA.kext from System/Library/Extensions to Desktop. Then copy "layout1.zml.zlib" and "Platform.zml.zlib" to this kext with path "AppleHDA.kext/Contents/Resources". And reinstall the kext with Kext Utility.  :thumbsup_anim:  :thumbsup_anim: . Credit to Wern Apfel, Mirone and Abxite for XML to ZML method

 

Special Note : If you have already use my DSDT and Config.plist then you can skip step 3a. 3b and 3c

 

Another Screenshots

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi

thx for this post

but i follow the tuto

and control volume dosen't work

how to reactive control volume please,,,,,

smbios actually is iMac 17.1

 

thx by advance

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi

thx for this post

but i follow the tuto

and control volume dosen't work

how to reactive control volume please,,,,,

smbios actually is iMac 17.1

 

thx by advance

 

check this out: http://www.insanelymac.com/forum/topic/311293-applealc-—-dynamic-applehda-patching/?p=2221652

 

I'm running a Gigabyte Z179X-Gaming 7 with AppleALC, Layout-ID 4 and it works almost perfectly (with volume control)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By AudioGod
      I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.
      This is also a thread to discuss everything Z390 Pro and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 
       
      A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this.   
       
       
      This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Pro, 9900k with a Vega 56 but has also been tested and verified fully working with the following Hardware using Catalina 10.15.3
       
      CPU's
      8700k, 9600k, 9700k, 9900k
       
      GPU's
      RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, 5700, 5700 XT
      (If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)
       
       
       @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install.
       
       
      HARDWARE USED
      • Intel I9 9900k 
      • Gigabyte AORUS Z390 PRO
      • Sapphire Nitro+ SE Vega56 (connected to monitor with DisplayPort)
      • Corsair Vengeance Pro RGB 16GB @3200mhz (2 x 8GB)
      • Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit. 
      • CoolerMaster MASTERLIQUID ML360R RGB CPU Cooler
      • Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.3
      • Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro
      • ABWB BCM943602CS 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   
      • Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case
       

       

       

       

       
       
      WORKING
      • Sound 
      • Ethernet Port
      • WiFi
      • SSD Trim
      • USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)
      • AirDrop
      • iCloud
      • Hardware Acceleration
      • iMessages
      • Facetime
      • Sleep & Wake
      • Sleep and Shutdown via the Power Button
      • Handoff
      • Netflix on Safari browser
      • Continuity
      • Sidecar
       
       
      CLOVER  FOLDER
      Use this folder with fully patched DSDT
      Current EFI 
      Updated 26/03/2020
      PLEASE NOTE - You MUST update to the latest EFI before updating to 10.15.4 or you may find your unable to update.
       
      Clover EFI Update - 26/03/2020 - Use with Bios revision F12d Only or Replace with the older F11 DSDT if you don't want to update the bios
      Clover Z390 Pro Vega Navi EFI 260320.zip - Vega, Navi (5700, 5700XT), Radeon VII DSDT EFI
      Clover Z390 Pro Polaris EFI 260320.zip - R5XX Polaris DSDT EFI
       
       
      PLEASE NOTE - Please flash your motherboard bios to revision F12d to use my current EFI. It’s a major rework of the bios and vital changes have been made to the layout and power tables. New DSDTs have been created and installed into the new EFI’s but will not work correctly with any other bios revision.
       
       
      Latest Gigabyte Z390 PRO BIOS (F12d)
      mb_bios_z390-aorus-pro_f12d.zip
       
       
      CFG Unlock (MSR) F12d BIOS Profile - The Easy Way 
      Highly recommended if your using a Vega 56/64, Radeon VII or Navi GPU
       
       
      DSDT's & Older EFI’s (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)
       
       
      Alternative EFI - N-D-K Fork of OpenCore (05/03/2019)
       
       
      To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow
      https://www.olarila.com/forum/17-dsdt-patch-requests/
      (If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)
       
       
      If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate
      disablehibernate.command
       
       
      ADDITONAL DOWNLOADS
      Clover
      Clover Configurator
      Kext Updater
       
       
      OPTIONAL DOWNLOADS
      BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)
      FakeSMC    (Can be used instead of VirtualSMC)
      Hackintool
      IORegistryExplorer
      Native Display Brightness with MonitorControl
       
       
      BIOS SETTINGS (Bios Revision F12d)
      • Enter BIOS → Press F12 → Enter Setup
      • Save & Exit → Load Optimized Defaults
       
      • Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10WHQL
      • Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)
      • Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1
      • Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)
      • Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot
      • Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M
      • Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB
      • Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Disabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration ->  XHCI Hand-off -> Enabled
      • Settings -> Miscellaneous -> Software Guard Extensions (SGX) -> Disabled
      • Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled
       
      • Save & Exit → Save & Exit Setup 
       
       
      SCREENSHOTS

       
       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       
       
       
    • By AudioGod
      I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.
      This is also a thread to discuss everything Z390 Master and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 
       
      A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this.   
       
       
      This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Master using bios revision F11c, 9900k with a 5700 XT but has also been tested and verified fully working with the following Hardware
       
      CPU's
      8600K, 8700, 8700K, 9600K, 9700K, 9900K, 9900KS
       
      GPU's
      RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, 5700, 5700 XT
      (If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)
       
       
       @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install. (glasgood put the guide together for the Z390 Pro but the two boards are so alike that you can follow this guide with no problems at all using the Z390 Master)
       
       
      HARDWARE USED
      • Intel I9 9900k @5.2Ghz
      • Gigabyte AORUS Z390 MASTER
      • Sapphire Reference RX 5700 XT ( connected to monitor with DisplayPort )
      • Corsair Vengeance Pro RGB 32GB @3600mhz (2 x 16GB)
      • Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit
      • EK Custom Liquid Cooling Loop
      • Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.3
      • Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro
      • ABWB BCM943602CS 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   
      • Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case
       

       

       

       
      WORKING
      • Sound 
      • Ethernet Port
      • WiFi
      • SSD Trim
      • USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)
      • AirDrop
      • iCloud
      • Hardware Acceleration
      • iMessages
      • Facetime
      • Sleep & Wake
      • Sleep and Shutdown via the Power Button
      • Handoff
      • Netflix on Safari browser
      • Continuity
      • Sidecar (only works using the iMac19,1 EFI and with your igpu Enabled)

       
      EFI FOLDERS  
      please note - You must flash your Z390 MASTER bios to revision F11c to use any of these EFI's, The DSDT is not designed for any other Bios revision
      mb_bios_z390-aorus-master_f11c.zip - Aorus Z390 Master Bios F11c 
       
      Current EFIs 
      Updated 26/03/2020
      PLEASE NOTE - You MUST update to the latest Clover EFI before updating to 10.15.4 or you may find your unable to update.
       
      Clover EFI Updated 26/03/20 - Use with Bios revision F11c Only or Replace with the older F10 DSDT if you don't want to update the bios
      Clover Z390 Master Vega Navi EFI 260320.zip - Vega, Navi (5700, 5700XT), Radeon VII DSDT EFI
      Clover Z390 Master Polaris EFI 260320.zip - R5XX Polaris DSDT EFI
       
       
      CFG Unlock (MSR) F11c BIOS Profile - The Easy Way 
      Highly recommended if your using a Vega 56/64, Radeon VII or Navi GPU
       
       
      ADDITIONAL DSDT's & Older EFI’s (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)
       
       
      Alternative EFI - OpenCore No DSDT and Done the way OpenCore intended it (03/03/2020)
       

      Alternative EFI 2 - N-D-K Fork of OpenCore (03/03/2020)
       
       
      To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow
      https://www.olarila.com/forum/17-dsdt-patch-requests/
      (If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)
       
       
      If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate
      disablehibernate.command
       
       
      ADDITONAL DOWNLOADS
      mb_bios_z390-aorus-master_f10
      Clover
      Clover Configurator
      Kext Updater
      RepairPermissions
       
       
      OPTIONAL DOWNLOADS
      BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)
      Hackintool
      IORegistryExplorer
      Native Display Brightness with MonitorControl
       
       
      BIOS SETTINGS (Bios Revision F11C)
       
      • Enter BIOS → Press Delete → Enter Setup
      • Save & Exit → Load Optimized Defaults
       
      • Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10WHQL
      • Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)
      • Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1
      • Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)
      • Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot
      • Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M
      • Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB
      • Settings -> IO Ports -> Wifi -> Disabled
      • Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Disabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> XHCI Hands-off -> Enabled
      • Settings -> Miscellaneous -> Software Guard Extensions (SGX) -> Disabled
      • Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled
       
      • Save & Exit → Save & Exit Setup
       
       
      SCREENSHOTS

       
       

       

       

       

       

       

       

    • By kushwavez
      A really good motherboard with macOS compatible bult-in Wifi & Bluetooth

      ASUS Z170-Deluxe (with Wifi)
      BIOS: v3801
      CPU: i7-6700K 4.0 to 4.2 GHz (w/o OC)
      RAM: 1x 16 GB Corsair DDR4 2400 MHz
      GPU: Intel HD 530 (Headless) & ASUS Radeon RX 5700 OC 8 GB
      Audio: ALC 1150
      Ethernet: I219V2, I211-AT
      WiFi & Bluetooth: Broadcom BCM94360HMB Half-Mini-PCI-E
      More Specs: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-DELUXE/specifications/
       
      Catalina 10.15.4 - Windows 10
      What is working:
      BCM94360HMB Wifi and Bluetooth AirDrop, Handoff, FaceTime, Messages, App Store, iCloud, etc. Intel HD 530 (QE/CI tested, but now I'm using it in headless) Sleep RX 5700 (QE/CI with 2 1080p monitors connected) Sound USB Ports Two Ethernet ports macOS with a light OC (4.12 GHz - 4.5 Ghz, XMP, ASUS optimal) No problem so far ASUS HyperKit with a KINGSTON NVMe SSD - 250 GB  
      What is not working:
      -  
       
      Not tested:
      VideoProc says that Hardware Decoding\Encoding is fully supported and enabled on both HD 530 and RX 5700 but I didn't test it Thunderbolt (no equipment)  
      Issues:
      None  
      BIOS Settings:
      Boot\CSM (Compatibility Support Module): Launch CSM: Disabled Boot\Secure Boot: OS type: Other OS Secure Boot State: Disabled Advanced\System agent (sa) Configuration: VT-d: Enabled Graphics Configuration: Primary Display: Auto iGPU Multi-monitor: Enabled RC6(Render Standby): Enabled DVMT Pre-Allocated: 128M Advanced\PCH Storage Configuration: SATA Mode Selection: AHCI HyperKit: Enable (if you have NVMe SSD with ASUS HyperKit) Advanced\CPU Configuration: Intel Virtualization Technology: Enabled CPU- Power Management Control: Intel SpeedStep: Enabled CPU- C-States: Enabled Intel SpeedShift: Enabled  
      Getting ready for installation:
      Download the bootpack (Clover v5106): Click here -> asus-z170_clover_5107.zip  
      Installation:
      Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager) Copy my Clover folder to the USB's EFI folder Boot with the Installer USB If you have any problem (kp or freeze) boot with config_debug.plist to see what causes the issue  
      Post Installation:
      Download Clover Configurator and generate a new Serial Number for yourself  
      Some pictures:
       

       




       
       
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot (clean install, on one drive):
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac)
       Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart
      Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install. 
      Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type: 
      bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi  
      You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)  
      Mounting EFI from Windows:
      Open cmd in administrator mode and type: mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Total Commander or Explorer++ in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI)  
      Notes:
       
      2020.03.26: Updated to 10.15.4 -> Updated WhateverGreen, Lilu -> Updated Clover to v5107
      2020.03.23: Removed "EmuVariableUefi.efi" -> deleted, caused false nvram map, now it's native, updated Clover to v5106
      2020.02.11: Updated to 10.15.3 -> No problem when/after installing
      2020.01.19: Added ASUS HyperKit NVMe SSD to the "What is working" list
      2020.01.12: Tested system with OC, added more informations to BIOS settings
      2020.01.11: Added SmallTreeIntel82576.kext for 2nd Ethernet, Tested Ethernet ports
      2020.01.11: First upload
       
    • By Rohan20
      Opencore is running really really slow on Catalina 10.15.4. So It was running perfectly before I put the ssdt-pnlf for enabling Brightness control. it is running really slow and I verified my config with the sanity checker and its all correct. can someone please help. I am attaching my oc folder.

       
      https://www.dropbox.com/s/drkek0eaz19ina5/OC.zip?dl=0
       
×