Jump to content
About Just Joined group Read more... ×
johnrey

El Capitan UEFI Clover on Sony Vaio S

151 posts in this topic

Recommended Posts

I found lately this AppleALC kext, and it's amazing! Put it in Clover > Kexts > Other, install CodecCommander, use Inject=3 and done! no KextToPatch patches and no Dummy, the Kext does that already! I tried it on 10.11.3, then updated to .4 and now .5 and it's still working :D

Link to the thread: http://www.insanelymac.com/forum/topic/311293-applealc-%E2%80%94-dynamic-applehda-patching/

Link to Github for download: https://github.com/vit9696/AppleALC

Thankfully, ALC275 was already supported :3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

EXPERIMENTAL

So hey there, been a while! 

So I've successfully booted macOS Sierra DP1 and it's kinda good and toooo buggy as expected from a newly released OS. The installation is simple and I'll be sharing it with you here.

 

:excl: Disclamer :excl:

I, or anyone else on this forum, are not taken in responsibility for any harm happened to your device/data/materials/your belongings/... By following this guide you agree to take all the responsibility for your actions. This is highly experimental material, may harm, but it shouldn't, and if it did, you did it!

This is for people with experience, I'll be putting some known OSx86 jargon like CIM and BaseSystem method. If you don't know this, either stop here, or google that your self and look in the forums. :)

:excl: End of Disclamer :excl:

 

So what you need is: 

  • a working 10.11 machine
  • an optional USB drive of 8GB (optional, but may be needed if you are doing this from another computer)
  • at least 20GB free on space left (this should be left even after downloading the OS X installer, make sure you have plenty of space left on your laptop!!)
  • patience

I'll be doing this from my VAIO S laptop directly, if you're using some external device, please try to do some analogy and give it a shot.

 

Before starting, here are some bugs and problems you may face when suing Sierra DP1

  • Many apps may crash, hang or just wont do their work (like Clover Configurator [crash] and telegram [just hangs while spinning the loading wheel]...)
  • Don't expect a good battery life, even if in my tests it wasnt that different but do not take it as granted
  • This is an experimental OS, DO NOT USE IT AS YOUR DAILY DRIVER OS, well unless you have some balls of steel, then you can, I have no physical power over you
  • The touchpad driver we'll be using is total {censored}! Too bad VoodooPS2 causes KP, hoping for RM to fix it (dont get your hopes high on this yet, he may even release a new version until the final OS release!). The kyb doesn't have working Fn keys, and Alt and Win button are swapped!
  • The touchpad prefpan is broken [still needs confirmation] CONFIRMED, RM said he *may* start working on a prefpan, that would be totally gr8!

Everything else is working ok-ish.

 

okey let's start!

 

  1. Get some patched material!
    1. patched AppleALC for 10.12 (we'll be using this instead of DummyHDA) 
    2. patched Clover for 10.12 booting (taken from the pkg here http://www.insanelymac.com/forum/topic/284656-clover-general-discussion/page-517?do=findComment&comment=2242991 )
    3. A crappy PS2 driver for Synaptics (whereas on ELAN it's the best) not anymore 
    4. Latest Rehabman's FakeSMC (google)
  2. Get your copy of DP1 (sorry wont be posting links, forum rules)
  3. Choose your pill:
    1. Old fashioned "make a partition, make cim, install as you would" (I wont be discussing this, but make sure you use the correct Clover procedure, the other stuff is common knowledge)
    2. Experiment labtop (pun intended) where you'll make a dmg with OS X installed in, just restore it to any partition (I'll be explaining this one only)
  4. Make clover great again:
    1. Download the patched clover file, mount EFI (diskutil mount diskXs1, where X is your boot drive, usually 0), copy it under Clover folder
    2. Rename the previously downloaded file to BOOTX64.EFI and copy it to /EFI/BOOT folder (note 1: use this if Clover is your main EFI booter. note 2: it will replace any file named BOOTX64.EFI, make a backup of it)
    3. Go to Clover > kexts, make a folder named 10.12, copy all kexts from Other (that's what your should be normally using if you're following johnrey's guide) to the 10.12 folder, open 10.12, remove VoodooPS2-FakeSMC-AppleALC (if found). Copy the patched kexts above there.
  5. Let's AutoDMG
    1. Ok as you can see, use the link above, you'll get it once there
    2. Open AutoDMG
    3. Open <your OS X partition>/System/Library/CoreServices, locate SystemVersion.plist, duplicate it and rename it to SystemVersion.orig
    4. Open SystemVerison.plist (use sublime text or text edit) and replace everything with this: 
      <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
      <!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
      <plist version="1.0">
      <dict>
      	<key>ProductBuildVersion</key>
      	<string>16A201w</string>
      	<key>ProductCopyright</key>
      	<string>1983-2016 Apple Inc.</string>
      	<key>ProductName</key>
      	<string>Mac OS X</string>
      	<key>ProductUserVisibleVersion</key>
      	<string>10.12</string>
      	<key>ProductVersion</key>
      	<string>10.12</string>
      </dict>
      </plist>
    5. Save and go back to AutoDMG
    6. Drag the OS X 10.12 installer app on AutoDMG window and let it analyse
    7. Hit Install and choose where to put the target dmg, let it install and wait (and this is why 20 GB of free disk on your os x partition is needed)
  6. Once done, restore the partition inside the dmg to whatever partition you like : internal HDD/SSD or external one, DO NOT USE USB AS THEY ARE SLOW AF! here is a quick how to:
    1. if you're using the ported yosemite disk utility, it's easy
    2. if not, open the Disk Utility
    3. Mount the dmg file (skip verification)
    4. Select your target partition NOT THE SOURCE
    5. Hit Edit (top bar) and then Restore
    6. Choose the SOURCE partitions (it should be named Macintosh HD) and then hit Resore
    7. You may need to restore it a second time (mostly the first time will *fail* but it did not, it just didnt copy the recovery partition)
  7. Here, once done restoring, go back to CoreServices folder, remove the SystemVersion.plist and rename SystemVersion.orig to .plist
  8. Reboot
  9. Enjoy :)

Hope I helped, and thanks to all people who helped in this quick advance in macOS Sierra install

Notes:

  • DO NOT USE THIS OS TO DO YOUR WORK NO MATTER WHAT THE REASON (unless you're looking for bug or whatnot)
  • It may be hella sluggish! even on SSDs!
  • Bluetooth on some chipsets may not work (BCM devices) as the kext responsible of firmware uplaoding needs further fixing, while some of you who may have AR3011 (included in AR5B195 or AR5B197 wifi chips) may work (confirmed but not very sure)
  • Use a usb/bt mouse PLEASE, the driver sux so much that I may only applause the dev for making pinch-to-zoom (which only replace Ctrl++) You may use your touchpad too! but yeah!

Some screenshots:

 

Screen%20Shot%202016-06-16%20at%201.45.3

 

Siri

 

Screen%20Shot%202016-06-16%20at%201.45.5

Screen%20Shot%202016-06-16%20at%201.45.5

 

Notification Center

 

Screen%20Shot%202016-06-16%20at%201.48.4

 

Bluetooth

Screen%20Shot%202016-06-16%20at%201.46.2

 

 

Some additions for a better OS experience:

  • Disabling SIP
    • Reboot to recovery
    • Open terminal
    • type in 
      csrutil disable
    • Reboot
  • Enable "Anywhere" under Security and Privacy to allow foreign/unsigned apps
    • open terminal
    • type in 
      sudo spctl  --master-disable
    • Done

 

Enjoy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 June 2016:

  • Edit: Added a patched VoodooPS2Controller instead of the crappy one
  • Added some entries for SIP disabling and to allow any app from opening
  • Added link to the original VoodooPS2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, guys!

I have a some problems with sound on my Vaio. He has a ALC275 sound card. I use native AppleHDA, put AppleALC in /CLOVER/Kexts/Other, Inject=3 through Clover and installed CodecCommander, patches to Clover named "AppleHDA #1 of 3", "AppleHDA #2 of 3", "Disable the new codec 0x11D41983 (El Capitan)" (I think it doesn't matter with AppleALC) and anything works after normal start but... after waking up sound works incorrectly.

 

Without CodecCommander: 

After waking up [normal waking up, orange led flashing]: sound is in headphones only, but speakers doesn't play.

After waking up [after first 10 seconds, green led still lights]: sound is also in headphones only, but speakers are mute.

 

With CodecCommander:

After waking up [normal waking up, orange led flashing]: sound is also in headphones only and speakers are mute.

After waking up [after first 10 seconds, green led still lights] there are no sound anywhere and CodecCommander doesn't work as it should.

 

Do you know where can be a problem? What am I doing wrong?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, guys!

I have a some problems with sound on my Vaio. He has a ALC275 sound card. I use native AppleHDA, put AppleALC in /CLOVER/Kexts/Other, Inject=3 through Clover and installed CodecCommander, patches to Clover named "AppleHDA #1 of 3", "AppleHDA #2 of 3", "Disable the new codec 0x11D41983 (El Capitan)" (I think it doesn't matter with AppleALC) and anything works after normal start but... after waking up sound works incorrectly.

 

Without CodecCommander:

After waking up [normal waking up, orange led flashing]: sound is in headphones only, but speakers doesn't play.

After waking up [after first 10 seconds, green led still lights]: sound is also in headphones only, but speakers are mute.

 

With CodecCommander:

After waking up [normal waking up, orange led flashing]: sound is also in headphones only and speakers are mute.

After waking up [after first 10 seconds, green led still lights] there are no sound anywhere and CodecCommander doesn't work as it should.

 

Do you know where can be a problem? What am I doing wrong?

Try this: put the computer to sleep, power it up and leave it until it shows the desktop, test the sound. if it goes to sleep again, power it up, hit any button after some seconds (after 10 secs) check the sound.

Do these and write a feedback.

 

@johnrey did you try the patches i sent to you?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try this: put the computer to sleep, power it up and leave it until it shows the desktop, test the sound. if it goes to sleep again, power it up, hit any button after some seconds (after 10 secs) check the sound.

Do these and write a feedback.

 

Unfortunately, sound doesn't work. CodecCommander is installed. I did everything as you said. There is no sound from the speakers, but from the headphones it is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi !

 

Sorry to bother everyone with my problems but I need some help ^^

It's my first Hackintosh :) I have a SVS1511A4E

 

I can't do the step "Patching DSDT & SSDTs" because the computer will not boot on the SSD after that.

I end with a black screen starting with "panic" and "Unable to find driver for this platform......blabla". If I boot with the USB key then delete the patched DSDT in Clover, it will restart normally without any problem. FIXED WITH DOING IT IN MANUAL MODE

 

If that can help you :

  • I also can't patch SSDT-2 because it does not exist after using the automated patch. The two .DSL I have are DSDT and SLIC
  • I can't use the kext from the USB step : my USB ports will not work anymore if I use FakePCIID_XHCIMux.kext and FakePCIID.kext so I removed them FIXED
  • I have no sound, but I followed all steps in the Audio step. I also done the "Additional steps" :/ FIXED

 

Anything I can do ? ^^

 

Thanks !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi !

 

Sorry to bother everyone with my problems but I need some help ^^

It's my first Hackintosh :) I have a SVS1511A4E

 

I can't do the step "Patching DSDT & SSDTs" because the computer will not boot on the SSD after that.

I end with a black screen starting with "panic" and "Unable to find driver for this platform......blabla". If I boot with the USB key then delete the patched DSDT in Clover, it will restart normally without any problem. FIXED WITH DOING IT IN MANUAL MODE

 

If that can help you :

  • I also can't patch SSDT-2 because it does not exist after using the automated patch. The two .DSL I have are DSDT and SLIC
  • I can't use the kext from the USB step : my USB ports will not work anymore if I use FakePCIID_XHCIMux.kext and FakePCIID.kext so I removed them
  • I have no sound, but I followed all steps in the Audio step. I also done the "Additional steps" :/

 

Anything I can do ? ^^

 

Thanks !

 

for the USB try to leave it plugged in, and try to patch the DSDT again, and for the sound, try applealc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

for the USB try to leave it plugged in, and try to patch the DSDT again, and for the sound, try applealc.

 

I tried for the USB : same problem but they are working so I don't understand why I should patch them ?

 

For the audio : even with AppleALC. I don't have sound, I have a Realtek ALC275, maybe that's the problem ?

 

Thank you :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

All i can think of is wrong configuring. Go to the chat, will try to diagnosis your computer.

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi !

 

Is there any way to enable sensors ? I can only see the SSD temperature, nothing about the CPU.

Also, the SSD/cpu temp seems to be higher than on WIndows. I can't confirm without sensors, but the computer is hotter when I touch it.

 

Thx ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi !

 

Is there any way to enable sensors ? I can only see the SSD temperature, nothing about the CPU.

Also, the SSD/cpu temp seems to be higher than on WIndows. I can't confirm without sensors, but the computer is hotter when I touch it.

 

Thx ;)

Download the latest hwsensors ( http://www.hwsensors.com ) choose binaries package and copy the plugin kexts (ACPI CPU...) to the clover's kext folder (Other) and reboot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Download the latest hwsensors ( http://www.hwsensors.com ) choose binaries package and copy the plugin kexts (ACPI CPU...) to the clover's kext folder (Other) and reboot.

 

Thx ! I'll try. Actually I'm dissasembling it to clean the dust and change the thermal paste :) It will be better ^^

 

Ps : I had an Atheros Wifi card inside a OLD computer so.. I replaced the Intel one : I have Wifi  :w00t:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nice. Tell us if you see any improvements. The laptop can get really hot and loud sometimes.

 

Actually it makes no visible difference.

Air temperature is 30°c in my apartment so its hard to keep a CPU at low temp x)

 

VAIO CPU (i7 3632qm) temp is 52-55°c idle so the fan will stay ON every time, 70-75°c in full charge (100% cpu).

 

 

To compare, my desktop CPU (i5 3570k @ 4.4ghz) is running at 45°c idle but with a ultramegagigafat ventirad. So the temps on the laptop seems to be nice even if the laptop is hot and noisy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

What's not working?

  • Discrete graphics card

    NVIDIA GeForce 640M uses NVIDIA Optimus for dual-configuration which is not supported the same way on OS X.

 

If you can patch the BIOS, you will be able to access the extended menu. There you can change the VGA Switching Policy from Dynamic or Auto to Static.

Then, before powering on the computer, put the slider on the desired position (SPEED/STAMINA) and the corresponding graphic card will be the only one visible by the operating system.

 

I have a Sony Vaio VPC-Z13 and did that, so now I'm running OSX Yosemite with nVidia Geforce GT 330m. The downside of that, is that can't adjust the brightness (backlight), either with Fn buttons or with the brightness slider, which is not present in System Settings.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cleaned and backed up my files.

 

I'm ready to attempt this again!

 

- If I want to dualboot windows, I simply create 2 partitions on my ssd?

    (going with a fresh formatted drive, last time, I kept the orignal partition that came from sony)

- For the audio, I go with AppleALC and not AppleHDA? Which ones is the cleanest one? (less hacky one)

- Rehabman published a guide in 2015 for disabling discrete card, it should still work right?

 

Thank you!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cleaned and backed up my files.

 

I'm ready to attempt this again!

 

- If I want to dualboot windows, I simply create 2 partitions on my ssd?

(going with a fresh formatted drive, last time, I kept the orignal partition that came from sony)

- For the audio, I go with AppleALC and not AppleHDA? Which ones is the cleanest one? (less hacky one)

- Rehabman published a guide in 2015 for disabling discrete card, it should still work right?

 

Thank you!

1) GOOD LUCK

2) Clean hdd/sdd, good start, but here is the trick: Intall OS X first then Windows. How? When you're on the installer's disk utility, make 2 HFS+ partitions (add a 3rd one for shared data, optional) AND DO NOT FORMAT IT TO FAT32, LEAVE IT HFS+, once done, install os x and set it up then install windows. In windows installer make sure you choose the partition that DOES NOT have a 615 MB partition after it, because it's osx's recover and the partiton prior it is the os x system (quite obvious).

3) AppleALC, applehda patching will be deprecated in the near future.

4) Link please.

5) GOOD LUCK!

If you can patch the BIOS, you will be able to access the extended menu. There you can change the VGA Switching Policy from Dynamic or Auto to Static.

Then, before powering on the computer, put the slider on the desired position (SPEED/STAMINA) and the corresponding graphic card will be the only one visible by the operating system.

 

I have a Sony Vaio VPC-Z13 and did that, so now I'm running OSX Yosemite with nVidia Geforce GT 330m. The downside of that, is that can't adjust the brightness (backlight), either with Fn buttons or with the brightness slider, which is not present in System Settings.

Here is the problem: BIOS.

Also, i've done some research and apparently you must not let it disable the HD4000 as it's the "bridge" from Nvidia to any port (VGA HDMI LVDS) and also, no known flashback way on our VAIOs. If you know yours tell me so that I give it a try brefore flashing a Patched bios (just to try a clean one at least, it should not be of any harm).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here's the link... I don't know if I can post it here but.. mods can remove it (sry if I shouldn't have done that)

http://www.tonymacx86.com/threads/guide-disabling-discrete-graphics-in-dual-gpu-laptops.163772/

 

I can't boot my installer (made from your guide midi.. it doesn't detect the mac osx installer)

(its starting well lol)

 

Edit : my HFSPlus was corrupted. Its booting fine now ;)

 

This website doesn't work well on Firefox for Android (buttons aren't clickable)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is the problem: BIOS.

Also, i've done some research and apparently you must not let it disable the HD4000 as it's the "bridge" from Nvidia to any port (VGA HDMI LVDS) and also, no known flashback way on our VAIOs. If you know yours tell me so that I give it a try brefore flashing a Patched bios (just to try a clean one at least, it should not be of any harm).

Which exact model is yours?

Share this post


Link to post
Share on other sites

SVS13A290X. For the bios version, i cant check atm im using the computer.

 

 

Here I have a SVS1511a4E with R0142C5 bios

Same as midi, I never found a modded bios.  :(

There's a BIOS mod for the R0142C5:

 

It increases the base clock 500 MHz of the GT640M LE to one of these:

  • 625MHz
  • 735MHz
  • 835MHz
  • 950MHz

Sony Vaio S Bios Mod For Gt640m Le

 

At least you can check if it works for you, so it means that the BIOS is patcheable. In any case, it's not advisable to leave the card overclocked all the time, just use it to test if works. About displaying the advanced menu, didn't find it yet, doesn't mean that doesn't exist.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

  • Similar Content

    • By MaLd0n
      -OpenCore Vanilla TUTORIAL-
       
       
      -USB Port Mapping TUTORIAL-
       
        1 -Create a USB bootable
       
      Create your usb installer, use this tool and download Catalina or Big Sur from Apple servers
       
      Catalina
      installScript_allfullapp.zip
       
      Big Sur
      installScript_1016fullapp.zip
       
      Credits: crazybirdy
       
      Copy Catalina / Big Sur installer to Applications folder, open terminal and run
       
      Catalina
       
       
      Big Sur
       
       
      If you want check one step by step, check here
       
      -Opencore Vanilla Tutorial
      https://tinyurl.com/ycvcnp8h
       
      2- EFI folder USB installation
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/y6avuxsv
       
       
      3- EFI folder SSD
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD 
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD
      https://tinyurl.com/y6avuxsv
       
      4- Start Fine Tune
       
      Run this app and post full dump here for full ACPI solution
       
      RunMe.app
      https://tinyurl.com/y9562hz7
       
       
      If you like a SSDT way, here we go
      SSDT-OLARILA.aml.zip
       
      5- USB Solution
      USB INTEL SERIE 400.zip
       
      Use these kexts, enable XHCI port limit patch and follow this tutorial for remap USB ports
       
       
       
      --DSDT PATCHES--
       
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -FIX ACPI ERRORS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE ID -DMAC -REMOVE LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -FIX K.P in REBOOT -NVRAM -REAL TIME CLOCK -SLPB -DARWIN / WINDOWS -XHCI -PLUGIN TYPE -HDEF -ARTC -IPIC -TIMR -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -UAR1 -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -kUSBCompanionIndex -io-device-location -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -ACPI-WAKE-GPE -DTGP -HDMI / HDAU  
      --SCREENSHOTS--































      -If you want to buy me a beer - Donations with PayPal
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
       
      Big Thanks to XLR and your Badass Motherboard, Ultrafast CPU, Coolest Heatsink, Huge Graphics Card, Tonnes of RAM,
      Gigantic Hard Drive, Lightspeed Disk Burner, Professional Sound Card, Massive LCD Display.
       
       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!

      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By y010204025
      Update: On October 24, 2020, using clover to solve the macOS11 beta10 boot problem, you can now enjoy macOS11beta10, and the compatibility of subsequent versions is not guaranteed.
      HIDPI uses a modified version. You can directly execute the hidpi script to get a better experience. If you lose the repair, it is not within the scope of my support.
      Support upgrades without destroying the integrity of the original image.
      There seems to be a problem with the shortcut keys. If you can help solve it, thank you for your contribution.
       
      Perhaps it was the first NEC (Lenovo) Lavie Z HZ550 to install hackintosh. I hope more people who like Lavie Z series can experience Hackintosh at HZ550. She is really great.
       
      I found HZ550 & HZ750 on the Chinese website, which is amazing. It weighs only 790g, 13.3 inches, and the standard 2k screen, which is too attractive to me. I am a Hackintosh enthusiast. I think HZ550 or HZ750 with MacOS is the best Unfortunately, the Lavie Z series is not listed in China, only exists in the Japanese and American markets, and in the Japanese market is the NEC brand, while the American market uses the Lenovo logo.
       
      Fortunately, I got an HZ550 from Taobao. Yes, not HZ750. In comparison, HZ750 has more touch screens and 360 ° flip. These are hard to attract me. More importantly, HZ750 is about 200g heavier than HZ550 That's why I chose HZ550. Well, because he is only 2,000 RMB.
       
      The specific introduction can refer to NEC Japan official website:http://nec-lavie.jp/products/hz13b/
       
      The HZ550 hardware list I obtained:
                                    
                       -/+:.          ningnan@ningnandeMacBook-Air
                      :++++.          OS: 64bit Mac OS X 10.15.5 19F96
                     /+++/.           Kernel: x86_64 Darwin 19.5.0
             .:-::- .+/:-``.::-       Uptime: 19m
          .:/++++++/::::/++++++/:`    Packages: 1
        .:///////////////////////:`   Shell: zsh 5.7.1
        ////////////////////////`     Resolution: 3840x2160
       -+++++++++++++++++++++++`      DE: Aqua
       /++++++++++++++++++++++/       WM: Quartz Compositor
       /sssssssssssssssssssssss.      WM Theme: Blue (Dark)
       :ssssssssssssssssssssssss-     Disk: 11G / 108G (12%)
        osssssssssssssssssssssssso/`  CPU: Intel Core i7-5500U @ 2.40GHz
        `syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy+`  GPU: Intel Iris Graphics 6100
         `ossssssssssssssssssssss/    RAM: 4376MiB / 8192MiB
           :ooooooooooooooooooo+.    
            `:+oo+/:-..-:/+o+/-     
       
       
      Advantages: small size, light weight, 2K screen, 8G memory, 512g SSD, keyboard feels good, and wireless network card can be replaced, which is unimaginable in today's thin and light books.
      Disadvantages: The sound is small, almost the same as the mosquitoes.
       
      Ok, bragging is over!
      In order to use the wireless network, I changed the wireless network card from inter 7265 to BCM94352ZAE. Some people called it DW1560. It is uncomfortable that in China, this card and his elder brother DW1830 were hyped to a high price of 480RMB. of. Fortunately, I bought it early, and this card is also very stable under win10, and there is no high delay and outage. The hard disk should be PM951 of Samsung, not PM981, which is lucky.   Before installing Hackintosh: You need to prepare a 16G U disk, SanDisk is not a rough choice for making MacOS installation disk, I used the latest MacOS Catalina 10.15.5, got config.plist from Rehabman, and put together an EFI, the latest version of clover and kext drivers. Thanks to Rehabman and the developers of the Black Apple community. I do n’t like that OC team very much.
      Make an installation disk: If you have a computer running MacOS, you can use the command line to make it, if you do n’t have a computer running MacOS, you can try VMware, I know that the insanelymac forum allows discussion, or use ether to write the image to U disk, use the EFI I provided to boot into the installation process.   BIOS setting: Press F12 at boot to enter the BIOS settings, Tab switches to "Security-Secure boot", set to "DISable", this is what we need, and switch to "Boot -Boot devices", set the U disk as the first boot item You can directly enter the clover guide interface, please follow it for google it.
      It is worth noting that the remaining space of your EFI partition needs to be greater than 200M, otherwise, the disk format will be wrong. In addition, the format partition format is APFS, do not choose to encrypt, your data is not valuable, at least you must have this awareness of Hackintosh, the file safe is also the same, do not enable, do not use to find your mac, otherwise, change the machine, OK .   Fortunately, no additional ssdt patch is required. All the patch functions are implemented through clover. The flat Apple is turned on. This is to solve the problem of the flower screen. You can find a solution yourself.
      Experience your black apple, this will bring a better experience than MacBook Pro.  
       
    • By qmgoqwe
      I have installed MacOS and Windows on the following hardware:
       
      AMD Ryzen 7 3700X MSI B450M Mortar Max Sapphire Radeon Pulse RX 5600 XT 6G Samsung 860 QVO, 1 TB SSD (PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x3)/Pci(0x0,0x1)/Sata(0x5,0xFFFF,0x0)) - MacOS on this disk Kingston A2000 SSD 1TB M.2 2280 NVMe (PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x1)/Pci(0x0,0x0)/NVMe(0x1,15-AD-CD-26-28-B7-26-00)) - Windows on this disk  
      OpenCore 0.6.1 MacOS 10.15.7 both disks GPT UEFI  
      Both OSs boot nicely and work as a charm when selecting either of the disks as boot disks in the BIOS.
       
      However, trying to boot Windows 10 from the Opencore Bootmanager (no matter whether PickerMode=internal or OpenCanopy) causes a Windows Blue Screen ("SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED").
      To be on the safe side, I have added an appropriate entry to Misc->Entries:
      <key>Arguments</key> <string></string> <key>Auxiliary</key> <false/> <key>Comment</key> <string>Not signed for security reasons</string> <key>Enabled</key> <true/> <key>Name</key> <string>Windows 10</string> <key>Path</key> <string>PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x1)/Pci(0x0,0x0)/NVMe(0x1,15-AD-CD-26-28-B7-26-00)/HD(1,GPT,2E9695CB-0F9A-4005-AADB-2FF9C96AD02C,0x800,0x32000)/\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string> It points to the Windows 10 bootmanager on the Windows disk's EFI partition.
       
      What's wrong with that? Why does this cause a BSOD? It is not clear to me why it works when booting from BIOS but not here.
       
      config.plist attached (but maybe it has no relevance for the problem).
      config.plist
    • By dracoflar
      So you've been reading the forum on this brand new boot loader called OpenCore hoping to try it out but you take one look at the configurations PDF and take a step back in shock at the complexity! Well if you've been feeling a bit intimidated by the DOCS well you've come to the right place:
       
      OpenCore Install Guide
       
      If you have any issues or suggestions please feel free to comment
    • By Nomade
      Hello All,
       
      It's been a while that I am trying to update my system to 10.15.16.
      The install seem to start, then at reboot time I only see the Normal boot and the Recovery option from the Clover boot menu.
      None of those 2 allow to complete the update.
       
      Is there any ways to force it to install and/or show the "Update" option on the Clover boot screen?
       
      PS: I'm using Z97-Gaming-3
×