Jump to content
johnrey

El Capitan UEFI Clover on Sony Vaio S

151 posts in this topic

Recommended Posts

so... is everything working great right now? :D

 

I will reattempt my installation from scratch soon. It doesn't boot anymore anyway... blackscreen then return to clover or reboot.

 

I hope I'll achieve to disable my discrete card and wake/sleep this time...

 

@midi are you still available to look at my file to disable my discrete card.. There's no option in my bios to disable it (I have the windows 7 model)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

so... is everything working great right now? :D

 

I will reattempt my installation from scratch soon. It doesn't boot anymore anyway... blackscreen then return to clover or reboot.

 

I hope I'll achieve to disable my discrete card and wake/sleep this time...

 

@midi are you still available to look at my file to disable my discrete card.. There's no option in my bios to disable it (I have the windows 7 model)

Sorry cloud, it's been a while I haven't touched a SSDT :P This quick return to clover is maybe a config.plist file, Clover driver64uefi is missing drivers OR the usb installer/ OS X installation is damaged. Try to check those. Good luck, send me (like upload it here, not PM) your ACPI > origin folder (remove MSDM.aml!!!!!!)

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks for wonderfull guide...i have sony vaio e-series and successfully installed E.C alongside 

 

windows 10 i follow the guide carefully but still can't get to boot menu without usb...

 

pls. kindly help me thanks in advance...

Share this post


Link to post
Share on other sites

i already fix bout directly boot into clover boot menu...

 

i try to get dsdt / ssdt by pressing f4 on clover boot menu but 

 

​i didn't see any dsdt.dsl / ssdt-2 /ssdt-7 on efi/clover/acpi/origin...

 

how do i get those file? :( sorry I'm new on clover

 

KYu2PTJ.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

i already fix bout directly boot into clover boot menu...

 

i try to get dsdt / ssdt by pressing f4 on clover boot menu but 

 

​i didn't see any dsdt.dsl / ssdt-2 /ssdt-7 on efi/clover/acpi/origin...

 

how do i get those file? :( sorry I'm new on clover

 

KYu2PTJ.png

it's not DSDT.dsl, it's DSDT.aml. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Solucionado Brightness control for Vaio Fit SVF15A1C5E.

 

Volume Mute = Fn+F2

 

Volume up = Fn+F4

Volume Down = Fn+F3

 

Brightness Down = Fn+F5

Brightness Up = Fn+F6

 

GUIDE Linz

 

 

Looking solution for the key, trackpad disabled ( Fn+F1) now works with Fn + PrtSc.

 

IZVq9iw.jpg?1

 

into method label _Q1D replace_content
begin
// Brightness Down\n
Notify(\_SB.PCI0.LPCB.PS2M, 0x0205)\n
Notify(\_SB.PCI0.LPCB.PS2M, 0x0285)\n
end;
into method label _Q1C replace_content
begin
// Brightness Up\n
Notify(\_SB.PCI0.LPCB.PS2M, 0x0206)\n
Notify(\_SB.PCI0.LPCB.PS2M, 0x0286)\n
end;

 

Change the variable _Q1D/_Q1C as per the log. In my Vaio keyboard is _Q8F=Down, _Q8E=Up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Solucionado Brightness control for Vaio Fit SVF15A1C5E.

 

Volume Mute = Fn+F2

 

Volume up = Fn+F4

Volume Down = Fn+F3

 

Brightness Down = Fn+F5

Brightness Up = Fn+F6

 

GUIDE Linz

 

 

Looking solution for the key, trackpad disabled ( Fn+F1) now works with Fn + PrtSc.

 

IZVq9iw.jpg?1

 

into method label _Q1D replace_content

begin

// Brightness Down\n

Notify(\_SB.PCI0.LPCB.PS2M, 0x0205)\n

Notify(\_SB.PCI0.LPCB.PS2M, 0x0285)\n

end;

into method label _Q1C replace_content

begin

// Brightness Up\n

Notify(\_SB.PCI0.LPCB.PS2M, 0x0206)\n

Notify(\_SB.PCI0.LPCB.PS2M, 0x0286)\n

end;

 

Change the variable _Q1D/_Q1C as per the log. In my Vaio keyboard is _Q8F=Down, _Q8E=Up.

Thankies. Ill try that now!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I have no audio input. 

Please, can you guys help me?

 

Thanks a lot

 

Vaio SVE15 - El Capitan 

 

***********************************************************************

 

 AppleHDA , not work on my Vaio SVF.

delete AppleHDA.Kext , and install VoodooHDA 2.8.8  Download

 

VoodooHDAPrefPane.jpg

 

My Vaio with VoodooHDA 2.8.8 it has worked properly. wiki.osx86SonyVaio SVF

Hope this can help you.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I have no audio input. 

Please, can you guys help me?

 

Thanks a lot

 

Vaio SVE15 - El Capitan 

 

 

 

 

Lemme guess, 10.11.4 update right?

 

http://www.insanelymac.com/forum/files/file/496-applehda-patcher/

 

Use this, open it, Choose your Mobile Codec, hit patch, it will make a folder in your desktop with your codec patches, open it, go to Clover folder there, you'll find a "config.plist" and a "aDummyHDA.kext". Delecte DummyHDA.kext from your system (found in /S/L/E) then install this one, reboot after fixing caches/perms. Audio should be back :) No Voodoo required for this experiment, no need to sacrifice your sound!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does anyone wants to share his dsdt with me,i need one from Vaio SVE and one from vaio SVS,i need it to compare them with my SVE dsdt,as i'm trying to make some universal patches regarding Fan speed showing up,already patched  dsdt's are welcome 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok guys!

for AppleHDA problem, I updated (later, a lot later) OS X to 10.11.4 and I had this audio problem and use the AppleHDA Patcher app as I told you but for me it didn't work.

For some reason the Platforms.xml.zlib in the generated Dummy doesn't work for us, so what I did is copy it from the original DummyHDA (check #1) then paste it under <aDummy.kext>/Contents/Resources/ and replace the old one. ATM I'm contacting Mirone to check what's the problem and he'll sure try to fix it.

 

@Onestyle 

Does anyone wants to share his dsdt with me,i need one from Vaio SVE and one from vaio SVS,i need it to compare them with my SVE dsdt,as i'm trying to make some universal patches regarding Fan speed showing up,already patched  dsdt's are welcome 

 

here is my SVS (the same as OP's, latest bios) DSDT_midi.zip

What I applied:

[As in #1] + 0x0D USB patch and maybe AR9285 patch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks midi,now I only need one from SVE. I've already seen difference between SVS and mine SVE,fan reading might work after some testing and my research,so midi we will stay in touch over pm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Really? I will try it out. :D

 

EDIT: Updated the guide for Audio fix in 10.11.4 and deprecated DisableTurboBoost.kext. Some minor changes & fixes here and there, too.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks @johnrey. Btw, no need for Disableturboboost.kext anymore, the latest clover had an option for that and it's working great for me.

Why don't you use http://www.rugarciap.com/turbo-boost-switcher-for-os-x/ to disable and enable turbo boost when ever you want,that is the only thing I use to enable and disable it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Why don't you use http://www.rugarciap.com/turbo-boost-switcher-for-os-x/ to disable and enable turbo boost when ever you want,that is the only thing I use to enable and disable it.

I've been using it for quite a while but after that i found myself in no need for TB (mostly just watching online videos and doing basic word processing and presentations). My load demanding works is mostly done on windows (thanks to the ssd the switch is waaaay faster now). I am ok with this program, people who care about performance/efficiency on OSX should mostly use this instead of Clover's way!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I used the mentioned TurboSwitcher but it's more convenient when it automatically disables TurboBoost. It drains the battery and I don't need it on battery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guys, I can't get my _QXX Variables for brightness, for some reason. I get nothing in syslog (no ACPIDebug output, and if it is it's just random and wont work). Any help?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guys, I can't get my _QXX Variables for brightness, for some reason. I get nothing in syslog (no ACPIDebug output, and if it is it's just random and wont work). Any help?

 

If you used the dsdt i've sent you,it doesn't have those variables defined (look for them and you'll see they aren't there)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello, Onestyle

 

this is my DSDT ... if you see some improvement I can do, you tell me ...

a greeting and for anything else, a message

 

I am Spain- translated with google

DSDT.aml.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By MaLd0n
      ---TUTORIAL---
      https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
       
      --Original Post--
      https://www.olarila.com/topic/6531-olarila-hackbeast-z390-designare-thunderbolt-full-dsdt-patches-clover-opencore/
       
      --Bios/UEFI Settings--
       
      *Update bios/uefi to F7+*
      1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
       
      Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
       
      2- Go to BIOS tab
       
      CSM Support - Disabled
       
      3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
       
      Security Level - No Security
      Thunderbolt USB Support - Enabled
      GPIO3 Force Pwr - Enabled
       
      4- Go to Chipset tab
       
      Internal Graphics - Enable
       
      ---CLOVER FOLDER---
      https://olarila.com/files/Clover.Folder/EFI CLOVER Z390 DESIGNARE.zip
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
      ---OPENCORE FOLDER---
      https://www.olarila.com/topic/6364-mojave-catalina-on-mobos-series-100200300-with-opencore-bootloader/
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
       
      ---Extract one Full dump for DSDT edits, post files---
       
      RunMe.app
       
       
       
      ---HARDWARE---
       
      --MOBO

      GIGABYTE Z390 DESIGNARE
      -Link
      https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

      --PROCESSOR

      Intel Core i9-9900K
      -Link
      https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

      --COOLER

      CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
      -Link
      https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

      --MEMORY

      Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
      -Link
      https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

      --GPU

      MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
      -Link
      https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

      --SSD

      Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
      -Link
      https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

      --POWER SUPPLY

      EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
      -Link
      https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

      --WIRELESS

      TP-Link Archer T9E
      -Link
      https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

      --CASE

      Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
      -Link
      https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

      --DSDT Patches--
      -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---




















      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By MaLd0n
      ---INSTALLATION TUTORIAL---
      https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
       
      ---Original Post---
      https://www.olarila.com/topic/5938-olarila-hackbeast-z390-m-gaming-full-dsdt-patches/
       
      ---USB---
      https://pikeralpha.wordpress.com/2016/07/13/simple-skylake-usb-fix-no-kexts-required/
       
      ---CLOVER FOLDER---
      https://www.olarila.com/topic/5676-clover-folder-for-all-chipsets/
       
       
      --MOBO
      GigaByte Z390 M Gaming



      --PROCESSOR
      Intel Core i9-9900K


      --COOLER
      CoolerMaster MasterLiquid ML120R RGB


      --MEMORY
      Corsair Dominator Platinum 16GB (2 x 8GB)


      --GPU
      Sapphiretech Radeon RX 590 8 GB GDDR5


       
      --SSD
      Samsung 970 EVO NVMe M2 Flash Drive


      --POWER SUPPLY
      EVGA 750 N1, 750W


      --WIRELESS
      TP-Link Archer T9E


      --BLUETOOTH
      Orico BTA-403


      --CASE
      Thermaltake View 21 Tempered Glass Edition


      --DSDT Patches--
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -FIX ACPI ERRORS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE 10 ID -DMAC -REMOVE 22K LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -FIX K.P in REBOOT -NVRAM -REAL TIME CLOCK -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -MIKEY -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -UAR1 -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -OPERATION REGION GPIO -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES  
      --SCREENSHOTS--





























      --BruceX--
       
      --USB-C-- test with SanDisk Ultra USB-STICK 128gb


       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By tlefko
      Now updated for 10.13.6+ Designed for i7 Skylake, QHD+, 256/8GB memory
      https://github.com/tlefko/OSX-XPS13-9350
      INSTALL
      you may want to disable Configure BIOS settings for EFI Booting. Disable RAID, enable AHCI, virtualization, make sure VRAM is over 32. and you should be set. also disable secure boot and enable UEFI booting You should create an EFI folder onto the USB and copy the contents of the USB onto the drive Boot off the usb using external mouse/keyboard (if required) and follow the installer prompts boot off the MAC HDD NOTES
      You may want to remove the DSDT patches if you have an issue. and manually repatch. however if you have the same model it should not be an issue. POST INSTALL
      Copy the folders from the root of the USB onto the computer efi folder. NOTES
      Some sleep bugs Tested with 10.13.6, not with 10.14 DSDT patches may have an issues if not the same model, you can remove them if there is an issue. CREDITS
      @Rehabman @maz-1 @syscl @darkvoid SUPPORT
      feel free to ask questions / open answers, you can also check out my other repository covering a previous mac version for the same model for other files for that / information on this topic Files.zip
    • By kingoffright
      Dear all,
       
      I have a external harddisk about 500GB, I installed the clover into it and the harddisk is GPT format, below is the 3 partitions details:
      FS01: EFI - disk0s1 - fat32
      FS02: install mac  image - disk0s2 -  hfs+
      FS03: install windows 10 - disk0s3 - fat32
       
      I can use this external harddisk to install Mac without issue, I use below steps to install windows 10
      enter the FS03:
      cd to efi/boot/ and excuete bootx64.efi
      after pop up the windows install screen, i click next and it shows error 'A media driver your computer needs is missing...' and the installation can not go any further.
      Firstly I use ultraiso to write the windows 10 image to a flash disk and no issue to start install window 10 so the image is working fine. Since I dont know how to write
      a wiindow installation image into harddisk partition, I used winrar extra all the files into disk0s3, am I missing some steps or actually clover not support to install windows
      by partitions, apprecating any helps.
       
    • By kushwavez
      Acer Aspire V15 V5-591G - Catalina 10.15.1
      This post will no longer updated, go for the osxlatitude link for further updates
      Original and updated link:
      https://osxlatitude.com/forums/topic/11355-acer-aspire-v-15-v5-591g-catalina-windows-10/
      (Note: mine is 55TU version, but the bootpack will work fine with another versions of 591G, for example: V5-591G-71K2, -764Z, -59PU, etc.)
      Specifications:
      - Motherboard: USOPP_SLS (Skylake-H PCH)
      - BIOS: Insyde Corp. v 1.15
      - CPU: Intel Core i5-6300HQ 2.3 GHz (Skylake)
      - GPU: NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB (Optimus) & Intel HD Graphics 530
      - RAM: SK hynix 4 GB DDR4 (Later I bought + KINGSTON 4 GB) 2133 MHz
      - WiFi + Bluetooth: Qualcomm Atheros QCNFA344A 5 GHz (Later -> Broadcom BRCM94352Z M.2 5 GHz WiFi + 4.0 Bluetooth)
      - Audio: Realtek HD Audio: ALC 255 
      - Ethernet: Realtek RTL8168/8111
      - Card Reader: Realtek USB 2.0 Card Reader (USB2.0-CRW)
      - Webcam: HD Webcam
      - HDD: TOSHIBA MQ01ACF032 320 GB HDD
      - SSD: SPCC M.2 230 GB SSD
      - Display: 1366x768 (15.6", Matte)
      - Battery: 6 cell 56Wh / 5040mAh
      - Connectors: 
      1x SD Card Reader 2x USB 3.0 (1x USB Charging), 1x USB 2.0 1x VGA 1x HDMI 1x 3.5mm microphone/audio combined jack connector 1x Ethernet (Rj-45) - Keyboard & Touchpad: Multi-Touch & Multi-gestures ELAN 501 Touchpad, Backlight Keyboard.
      Working:  
      - Wi-Fi (with BCM94352Z)
      - Bluetooth hand-off (With BCM94352Z)
      - Full Graphics enabled on HD 530: ig-platform-id: 0x191b0000 (HD 530 Mobile)
      - Display: if default colour profile is corrupted (blue is not actual blue but purplish) Use "Rec. ITU-R BT. 709-5" Color Profile (System Pref. -> Displays -> Color)
      - HDMI & VGA Outputs: AppleGraphicsDevicePolicy.kext Clover patch
      - Audio (ALC 255): (Internal Speakers, Internal Microphone, Headphone jack with AppleALC, ALCPlugFix -> layout-id=17)
      - Ethernet Realtek 8168/8111: RealtekRTL8111.kext
      - App Store, Messages, FaceTime, Siri, iCloud (native)
      - Integrated webcam (native)
      - 3.0 USB (native)
      - Touchpad and Keyboard (ELAN501): Fn keys are good, the weird thing is the Brightness key. On my keyboard it's Pause Break:Br-up, Fn+F12:Br-dwn-> To fix this try Karabiner (VoodoPS2Controller.kext), - for gestures try SmartTouchpad drivers
      - Battery info: Install ACPIBatteryManager.kext with Kext Utility or other installer.
      - Sleep Mode
      - SSD with TRIM enabled (to enable trim, open Terminal and write "sudo trimforce enable")
      Not working:
      - Original Wi-Fi (Qualcomm Atheros QCNFA344A):  unsupported, you need switch to BCM94352Z or just use a mini usb wifi dongle.
      - NVIDIA GeForce GTX 950M: Optimus not supported.
      - Card Reader: Unsupported -> Can't really fix because I don't have any SD Card at the moment, maybe can be fixed by adding Prod & Ven IDs to AppleStorageDevices.kext, I never used it anyway. name: "USB2.0-CRW" Prod ID: "0x0129" Ven ID: "0x0bda  (Realtek Semiconductor Corp.)"
      For Wi-Fi:
      - 1st method: You can choose an external USB wifi dongle (I used TP-Link Archer T1U (5GHz support), TP-Link has official macOS drivers, you just need to install it
      - 2nd and I think the best method: Replace your M.2 Qualcomm Card with a compatible BCM94352Z card (you will have hand-off Bluetooth too), just install the kexts (enabled with BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakePCIID.kext, FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext, they're all in my attached zip). You could buy this card from ebay, aliexpress, or amazon
       
      Issues:
      - None
      BIOS Settings:
      - BIOS version 1.15 (irrelevant)
      - Secure Boot: Disabled
      - Touchpad: Advanced
      - Boot mode: UEFI
      Getting ready for Installation:
      - Download the Catalina install zip (bootpack & postinstall): acer_aspire_V591G-55TU_cata.zip
      Installation:
      - Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager)
      - Copy my Clover folder to the USB's EFI folder
      - Boot with the Installer USB
      - If you stuck in boot, reboot and in the Clover bootloader select "config_debug.cfg" -> you'll have more informations about the freeze
       
      Please open the README.rtf in my install zip for more informations about the USB Installer & Post installation!
      On Catalina the System folder is read-only, so you need to remount in rw to modify System/Library. 
      If you have a single RAM and getting panic at boot, then you need to edit the "config.plist" with these (SMBIOS->after "Version 1.0"):
      ->Edit "Frequency" and "Size" to match your RAM values
      <key>Version</key> <string>1.0</string> <key>Memory</key> <dict> <key>Channels</key> <integer>1</integer> <key>SlotCount</key> <integer>1</integer> <key>Modules</key> <array> <dict> <key>Slot</key> <integer>0</integer> <key>Size</key> <integer>8192</integer> <key>Frequency</key> <integer>2133</integer> <key>Type</key> <string>DDR4</string> </dict> </array> </dict> </dict>  
      PowerManagement  fix:
      Set HWPEnable=YES in Clover (already set), CPUFloor to "700", Frequency to "2300" and "3200"(Normal and Turbo, if you have i7-6700HQ version then it should be "2600", "3500") and "FrequencyVectors" from "0x0d000000" to "0x07000000" in "S/L/E/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/X86PlatformPlugin.kext/Contents/Resources/Mac-A5C67F76ED83108C.plist", MSR _xcpm_idle Patch to KernelToPatch in Clover (If you have High Sierra, change "MatchOS" to 10.13):

      <key>KernelToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>MSR 0xE2 _xcpm_idle instant reboot(c) Pike R. Alpha</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> ILniAAAADzA= </data> <key>MatchOS</key> <string>10.14</string> <key>Replace</key> <data> ILniAAAAkJA= </data> </dict> </array> Reboot, and it's 800MHz in idle state, same on Windows.
       

      Elan SmartTouchpad
      I only use scrolling, one-, double- & tripletap
      If you want to try other gestures go to this link for more informations, options (v4.6.5) ->  DETAILS ABOUT THE SMART TOUCHPAD DRIVER FEATURES
      Fn Brightness keys not working with this, tried several things without success. With VoodoPS2Controller it's working, but you'll have no gestures (neither scrolling).
       
       
      Before updating to a new version of Catalina please update kexts (and clover if necessary) to newer versions to avoid kernel panics.
      Generate a serial number with Clover Configurator.app (open up your config.plist with CC then -> SMBIOS -> Serial Number -> Generate New)
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot:
      Dual-boot clean install (on one drive), UEFI Only:
       
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac),   Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart,  Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install.   Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       5.  You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      Dual-boot with Windows installed first (on one drive), UEFI Only:
      If you already have Windows and you don't want to lose all your data there is a hope:
      I created a video from this restore method: [Hackintosh] Dual-Boot High Sierra & Windows - when Windows already installed - no data waste - UEFI
      You need bootable Mac Installer and a full system restore image (link is in my video's description).
      (You may see errors if your EFI partition is not 200 MB)
       Boot into your Windows, resize your partition or create one for Mac.  Boot into your Mac installer and in Disk Utility format the partition you created.  Restore from image: select your full system restore image.  When it's finished restoring you just need to restart, then boot to the system with your usb.  When you successfully booted to Mac desktop, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), open EFI, you will see there is a Microsoft folder already (don't touch that!). Copy my CLOVER folder to the EFI folder then Restart.  Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       7.  You're done! You can select your old Windows and your new macOS!
      (Only tried with Windows 8/8.1/10. I don't know Windows 7,etc.)
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING MAC RESTORE:
      - Make sure you have partitions in GPT
      - Windows using 100 MB EFI and will annoy the Mac restore. Don't worry, just ignore the errors.
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      - Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)
       
      IF YOU USED RESTORE METHOD THEN CAN'T MOUNT YOUR EFI PARTITION (No EFI partition found):
      - It's because your EFI is not 200 MB or not an "Apple" original EFI,  but do not worry, try another EFI mounter, or mount from terminal (I used EFI mounter v3: Getting errors, but you can mount and use without problem)
      - You also could "mount" the EFI from Windows:
      1st method: open cmd in administrator mode and type:
      diskpart list vol (Now select the "System" volume,(FAT 32) For example I select 4) sel vol 4 list part (Select System type partition, for example 2) sel part 2 assign letter=b (This will "mount" your EFI partition) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI remove letter=b (This will "unmount" your EFI) 2nd method: open cmd in administrator mode and type:
      mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI) Thanks to all OSXLatitude members for helping me out! (Jake Lo, Hervé, Bronxteck, black.dragon74)!
      Notes:
      2019.11.03: Enabled SIP caused a lots of issues so now it's disabled -> updated bootpack
      2019.11.02: Updated to 10.15.1 -> no problem when/after installing
      2019.10.09: Installed macOS Catalina 10.15 -> Updated Clover, kexts & config.plist -> no problem so far
      2019.08.18: Updated to 10.14.6 -> no problem when/after installing
      2019.06.01: Updated to 10.14.5 -> no problem when/after installing
      2019.04.25: Optimized touchpad scrolling -> updated install files
      2019.03.30: Fixed USB 3.0 ports, fixed Bluetooth crashes after sleep -> updated bootpack
      2019.03.28: Updated to 10.14.4. Unexpected crashes while updating to 10.14.4 -> fixed by updating Clover to the latest (v4910) version. Bluetooth crashes appeared -> fixed by downgraded Brcm*.kexts. Updated bootpack.
      2019.02.24: Bluetooth crashes after sleep -> fixed, updated bootpack. 
      2019.02.22: Updated to 10.14.3. Fixed HDMI Audio by installing "FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext" -> fixed freezing during boot. Fixed brightness levels by installing "AppleBacklightFixup.kext". Also updated bootpack & postinstall zip down in attachments.
      2019.01.21: Removed FakeSMC.kext, SMCHelper-64.efi, replaced by VirtualSMC.kext, VirtualSMC.efi because I got random freezes when booting system (kextd stall[0], (120s): 'AppleACPICPU' -> CPU is at 100%, fans are spinning fast), also updated bootpack in the attachments "acer_aspire_v591g-55tu_clover.zip" -> Freeze continued, brought back FakeSMC, deleted VirtualSMC (caused BT crashes).
      2019.01.18: HDMI Audio is fixed, I didn't do anything HDMI Audio is not fixed, sometimes it worked but most likely not. (no idea why)
      2018.12.09: Updated to 10.14.2 -> did without any complication
      2018.11.28: Fixed combo-jack garbage sound output by installing ALCPlugFix and CodecCommander.kext
      2018.11.01: Updated to 10.14.1 -> HDMI & VGA ports are gone again. -> Fixed by "AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext" rollback from 10.14.
      2018.09.28: Updated to Mojave 10.14 -> Fixed HDMI & VGA Outputs by adding "AppleGraphicsDevicePolicy.kext" patches to config.plist, HDMI audio not working
×