Jump to content
Cyberdevs

El Capitan on GA-Z170X-Gaming 5

790 posts in this topic

Recommended Posts

Hahaha. It looks like everyone here is waiting for someone else to try and install OS X 10.11.4  on their Hackintosh. :P

 

Hi. From other forum comment:

 

> I was rendered unbootable and was able to fix with OsxAptioFix2drv AND updating Clover to r3354. I highly recommend doing these things before the update.

 

* So  we shouuld do BOTH those things first.

* Plus any special consideration for non-Intel GPUs (NVIDIA or AMD).

 

There isnt really much other known issues to worry about.

 

[EDIT] ALSO:

 

> "Apple only put the new IGPU drivers in the final release of 10.11.4. Nothing new in betas."

 

> "Intel HD 530 (Intel HD Graphics SKL CRB 1536 MB) works good except dual monitors. If I connect 2 monitors (DVI and HDMI) only one of them gets signal and there are only artifacts on the screen."

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

:thumbsup_anim:  :thumbsup_anim: Success!!! All went fine! For my hack (check my sig) i only applied the update from app store. No clover modifications whatsoever or adding new drivers to efi folder. But thats just me. Everything works as it should. I didn't have time to check for IGPU working or not. Sound works as sleep and restart also. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problem dreamcat4 :)

The reason that I'm not able to install the update is because I'm on a trip and I have no access to my computer not because I'm waiting for someone else to do it first :)

But it's always good to hear from you guys :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi again. I found some new infos about Duplicate boot entries bug today:

 

* Bug does not require 2 multiple ESP / multiple HDDs (for example Windows dual-boot)

* Bug does not require SATA connection. Well not for passmark memtest x86 disk image. Which can be reproduced with USB 2.0 HDD protable drive.

* Bug does not go away if is disabled the Clover boot entries scanning. That setting has no impact.

* Bug does not occur on grub UEFI / ubuntu linux.

 

Somehow Grub is recognized as special 'ubuntu' boot entry, just like windows is. Where-as the bug somehow manifest in presense of not-identified 'UEFI: ' boot entries. New information is already passed to Gigabyte.

 

However if you are also being affected as newer skylake* gigabyte user, then I urge you to also all re-file each 1 new bug report with the Gigabyte's eSupport ticketing system. Many thanks.

 

* for any Z170, H170, or H110 gigabyte series motherboards.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problem dreamcat4 :)

The reason that I'm not able to install the update is because I'm on a trip and I have no access to my computer not because I'm waiting for someone else to do it first :)

But it's always good to hear from you guys :)

 

I've updated to 11.4 without any problem. But the reboot / shutdown issue is still there!!! ...  :wallbash:

 

Any clue? ... does anybody know how to create a log of the shutdown process? 

 

what makes me really angry is that this issue is random ... so it's related to something that I cannot identify ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

here goes nothing.. updating at the moment :)

 

Seems it went ok, forgot the nvidia config fix so booted to black screen, still have this insane boot time after i added the fix shutdown though. I'm sure my ssd drive should be faster than the aftermarket OC ssd i threw into my old 2011 27"iMac and that one boots super fast.. oh well at least i don't have to boot often ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

HD 530 is fully working on 10.11.4 :)

 

* On which display output(s)? All 3 at once?

* If dual screen, then does 2nd screen work?

* Does display rotation work?

Share this post


Link to post
Share on other sites

here goes nothing.. updating at the moment :)

 

Seems it went ok, forgot the nvidia config fix so booted to black screen, still have this insane boot time after i added the fix shutdown though. I'm sure my ssd drive should be faster than the aftermarket OC ssd i threw into my old 2011 27"iMac and that one boots super fast.. oh well at least i don't have to boot often ;)

 

Ok i should learn to shut up, everything worked fine with the nvidia driver for 10.11.4, but i didn't have hdmi 2560x1440 on my secondary monitor, so i applied the

Floris497/mac-pixel-clock-patch-v2 (new version available) and now i boot to black screen, even with the changes done for AppleGraphicsDevicePolicy.kext :( 

 

Also appears my sound is missing. should never have updated ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I talk too soon:

 

HELP!!!! banghead.gifbanghead.gifbanghead.gif


AUDIO GET DISTORTED under iTunes after 3 minutes of playing ... after having upgraded to 11.4 !!!

tried re-applying Toleda patch --> nothing!
tried revert to 11.3 AppleHDA --> nothing!
tried removing CodecCommander --> nothing!


Audio is NOT distorted in youtube under Safari, though. Machine in signature ... GA Z170X Gaming 5, i7-6700K, Nvidia GFX 950  .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi again. I found some new infos about Duplicate boot entries bug today:

 

* Bug does not require 2 multiple ESP / multiple HDDs (for example Windows dual-boot)

* Bug does not require SATA connection. Well not for passmark memtest x86 disk image. Which can be reproduced with USB 2.0 HDD protable drive.

* Bug does not go away if is disabled the Clover boot entries scanning. That setting has no impact.

* Bug does not occur on grub UEFI / ubuntu linux.

 

Somehow Grub is recognized as special 'ubuntu' boot entry, just like windows is. Where-as the bug somehow manifest in presense of not-identified 'UEFI: ' boot entries. New information is already passed to Gigabyte.

 

However if you are also being affected as newer skylake* gigabyte user, then I urge you to also all re-file each 1 new bug report with the Gigabyte's eSupport ticketing system. Many thanks.

 

* for any Z170, H170, or H110 gigabyte series motherboards.

This issue seems to be resolved for me after upgrading to F5 BIOS on Gaming 5 mobo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi everyone :)

Lots of useful info

 

For those with audio problem as I mentioned in my earliest posts in this topic I had the same problem with Toledo's script so I switched to voodooHDA and it works just fine with Mac OS updates all you have to do is to adjust the igain mixer to avoid the hissing sound.

I wish if I could test the 10.11.4 update and see the new changes but I guess when I get back from my trip you all debugged all the problems in Mac OS 10.11.4 or even 10.11.5 :D

Cheers everybody

Share this post


Link to post
Share on other sites

This issue seems to be resolved for me after upgrading to F5 BIOS on Gaming 5 mobo.

This issue seems to be resolved for me after upgrading to F5 BIOS on Gaming 5 mobo.

 

 

Hmm. I retested the latest BIOS for Gaming 3 just yesterday (F6). It has not resolve the problem. (the Gaming 3 equiv. is its newest 'F6' bios).

 

What would be great is if others with the same Gaming 5 mobo here could please also try too (upgrading to latest BIOS, and re-test). Just to make sure we know either way. Many thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

After a few hundred reboots, some magic and some things I'm not even sure about, everything is working again!

And during my investigations I got a theory of why my machine is so dog slow at booting..

 

When booting in verbose, my screen is FILLED with:

kernel[0]: MT=>Free:bEndMLMEEvent = 0, bEndControlEvent = 0, bEndBulkOutDataEvent = 0, bEndDequeuePacketEvent = 0, bEndLoadFWEvent = 1, bOnAsicSwitchChannel = 0, bOnMlmeHandler = 0

 

 

​when opening /var/log/system.log there is literally over 100k entries of that, or:

Mar 23 12:26:30 nineofnine kernel[0]: MT=>Free:bEndMLMEEvent = 0, bEndControlEvent = 0, bEndBulkOutDataEvent = 0, bEndDequeuePacketEvent = 0, bEndLoadFWEvent = 1, bOnAsicSwitchChannel = 0, bOnMlmeHandler = 0

Mar 23 12:27:00 --- last message repeated 5157 times ---
 
 
any ideas?
 
Edit: so apparently it was my RT2870USBWirelessDriver.kext that was doing the spewing. Good thing I ordered that TP-LINK TL-WDN4800 Dual-band which is on its way :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello. Have updated to 10.11.4 and now intel graphics is working. However only on HDMI output. There were some no-longer needed kext patches in clover config.plist. So should remove them also if you are using my Gaming 3 EFI folder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got on the instructions of "cyberdevs" (re-patch Apple GraphicsDevice His Policy.kext under the Plugins folder inside AppleGraphicsControl.kext and change the default value of the default form graphic controller config2 to none)

changing to Clover_v2.3k_r3368.pkg

I am running three monitors

Grateful to all

 

PD:I see that mark 4GB of memory, when actually I have 16 GB

Share this post


Link to post
Share on other sites

I talk too soon:

 

HELP!!!! banghead.gifbanghead.gifbanghead.gif

 

 

AUDIO GET DISTORTED under iTunes after 3 minutes of playing ... after having upgraded to 11.4 !!!

 

tried re-applying Toleda patch --> nothing!

tried revert to 11.3 AppleHDA --> nothing!

tried removing CodecCommander --> nothing!

 

 

Audio is NOT distorted in youtube under Safari, though. Machine in signature ... GA Z170X Gaming 5, i7-6700K, Nvidia GFX 950  .

 

 

 

 

Are you only having the issue with iTunes? mine gets distorted in VLC as well

 

EDIT: seems safari is ok as long as i don't use sound flower and audio midi setup to aggregate the sound (which i really need for OBS Studio).

Share this post


Link to post
Share on other sites

To everyone facing audio issues, have you tried VoodooHDA patcher? It seems more reliable to me than Tolexdo's patch.

Haven't tried it no, might have to depending on my open issue at audio_CloverALC..

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cyperdev just wanted to thank you for your advice with the wifi card, plopped it in and had to do absolutely nothing to get it running ;) And to make things even better, it automatically uses the wifi icon just like on my iMac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cyperdev just wanted to thank you for your advice with the wifi card, plopped it in and had to do absolutely nothing to get it running ;) And to make things even better, it automatically uses the wifi icon just like on my iMac.

You're welcome man this wifi card is one of the best devices in a hackintosh. Easy to use and gives you no headache for installing it :)

Guys stop using toledo's script on GA-Z170X it just doesn't work. VoodooHDA IS BETTER!!!!! and more stable

I got on the instructions of "cyberdevs" (re-patch Apple GraphicsDevice His Policy.kext under the Plugins folder inside AppleGraphicsControl.kext and change the default value of the default form graphic controller config2 to none)

changing to Clover_v2.3k_r3368.pkg

I am running three monitors

Grateful to all

 

PD:I see that mark 4GB of memory, when actually I have 16 GB

 

Gorki. Use clover configurator and under smbios>memory add your correct memory info and then save and re-start. Remember to provide correct details of your memory info as accurate as you can and leave no field empty.

Hmm. I retested the latest BIOS for Gaming 3 just yesterday (F6). It has not resolve the problem. (the Gaming 3 equiv. is its newest 'F6' bios).

 

What would be great is if others with the same Gaming 5 mobo here could please also try too (upgrading to latest BIOS, and re-test). Just to make sure we know either way. Many thanks.

hi there I will most definitely try the new BIOS as soon as I get back and let you know if it solved the problem with multiple UEFI entries

Hmm. I retested the latest BIOS for Gaming 3 just yesterday (F6). It has not resolve the problem. (the Gaming 3 equiv. is its newest 'F6' bios).

 

What would be great is if others with the same Gaming 5 mobo here could please also try too (upgrading to latest BIOS, and re-test). Just to make sure we know either way. Many thanks.

hi there I will most definitely try the new BIOS as soon as I get back and let you know if it solved the problem with multiple UEFI entries or not

Share this post


Link to post
Share on other sites

You're welcome man this wifi card is one of the best devices in a hackintosh. Easy to use and gives you no headache for installing it :)

Guys stop using toledo's script on GA-Z170X it just doesn't work. VoodooHDA IS BETTER!!!!! and more stable

 

What I really like about it, is that the driver doesn't spew out 50000 lines in my log files (LITERALLY), nor does it make my boot up take 2 minutes extra! :) which my asus usb wifi dongle did, and its about the same price!

 

I have a few hours to look into VoodooHDA now which i didn't earlier so might have to give it a go :P I'll post my results.

I talk too soon:

 

HELP!!!! banghead.gifbanghead.gifbanghead.gif

 

 

AUDIO GET DISTORTED under iTunes after 3 minutes of playing ... after having upgraded to 11.4 !!!

 

tried re-applying Toleda patch --> nothing!

tried revert to 11.3 AppleHDA --> nothing!

tried removing CodecCommander --> nothing!

 

 

Audio is NOT distorted in youtube under Safari, though. Machine in signature ... GA Z170X Gaming 5, i7-6700K, Nvidia GFX 950  .

 

OMG dude, https://sourceforge.net/projects/voodoohda/files/?source=navbardownload the 2.8.8 package, run it and reboot. my sound works now, and not only that it now comes out of the green headphone socket like it should!

 

again thanks cyberdevs :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

What I really like about it, is that the driver doesn't spew out 50000 lines in my log files (LITERALLY), nor does it make my boot up take 2 minutes extra! :) which my asus usb wifi dongle did, and its about the same price!

 

I have a few hours to look into VoodooHDA now which i didn't earlier so might have to give it a go :P I'll post my results.

 

 

OMG dude, https://sourceforge.net/projects/voodoohda/files/?source=navbardownload the 2.8.8 package, run it and reboot. my sound works now, and not only that it now comes out of the green headphone socket like it should!

 

again thanks cyberdevs :)

Sure thing man :)

You are welcome.

Just remember if you stumble upon "athr unknown locale 21" in verbose mode or your system logs here is the fix for it. It doesn't matter wether you apply this patch or not. If you do so the benefit is stopping the logs being cluttered with the "unknown locale 21" error

For more info you can google it :)

 

<dict>

<key>Comment</key>

<string>Atheros Locale Fix</string>

<key>Find</key>

<data>

g/s3

</data>

<key>Name</key>

<string>AirPortAtheros40</string>

<key>Replace</key>

<data>

g/sh

</data>

</dict>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By kushwavez
      Hi!
       
      I have everything working on my Acer notebook, except FN + Brightness keys using VoodoPS2Controller.kext
       
      Now the brightness keys are "Pause+Break = Brightness Up" and "Fn+F12 = Brightness Down" working right now but they are not the actual keys. 
      The actual brightness keys are "Fn+RightArrow = Brightness Up" and "Fn+LeftArrow = Brightness Down" but they are not working.
      The problem is I don't know the codes.
      Installed ioio and enabled debugging to console:
      Pause/Break is generating: "ApplePS2Keyboard: sending key e045=71" which upper the brightness
      Fn+F12 is generating: "ApplePS2Keyboard: sending key 46=6b" which lower the brightness
      Fn+RightArrow/LeftArrow generates nothing.
      Keyboard attached to PS2K
      Then I used rehabman's guide to enable ACPIDebugging, Installed kext to L/E, Debug methods (Instrument EC Queries, Add DSDT Debug Methods) to DSDT, but there are no codes generated to the log.
       
      Attaching debug folder.
      Also I don't know if it will help, but on Linux I got a code from decreasing/rising brightness with Fn+Left/RightArrow keys:
      Fn+RightArrow: "0xe0 0x54 0xe0 0xd4"
      Fn+Left: "0xe0 0x4c 0xe0 0xcc"
       
      Also I love using EMlyDinEsH's SmartTouchpad Driver, with that all of my Fn keys are working except Brigtness keys ofc. If there are any fix I would like to use that with the smarttouchpad driver. 
      EMlyDinEsH's SmartTouchpad Driver: https://osxlatitude.com/forums/topic/1948-elan-focaltech-and-synaptics-smart-touchpad-driver-mac-os-x/
       
      Specs in my signature. 
      Please help me fix this very last issue on my acer.
       
      debug_4751.zip
    • By tluck
      Lenovo T460 macOS with Clover Guide
      Latest Release on GitHub (April 2019) Updated to Clover r4918 Updated Lilu kexts - ALC, WEG Merged Verleihnix' config.plist - especially to NOT inject GFX Updated BacklightInjector as option to WEG.
        Various Tweaks over Last months The zip file is a complete Clover ESP (/EFI) bundle and kext pack for the Lenovo T460. The current file bundle is tested on Sierra. 
      Note: I never got the GFX fully working on El Capitan. 
      Full Clover file set - config.plist etc. Includes all custom kexts Includes custom DSDT/SSDT scripts and patches Utility scripts The zip bundles are posted to GitHub: https://github.com/tluck/Lenovo-T460-Clover/releases
      Caveat: The T460 systems used here was configured with: i5-6300U, Intel HD Graphics 520, 1920x1080 touch screen. If you have a different system model, then extract the ACPI files and use the included scripts to create a set of files consistent with your system type and BIOS version. See below for details.
      Credits: RehabMan, Shmilee, vusun123, TimeWalker, Mieze from which, much of their work and help is/was was used to get the T460 to this point.
      Devices and aspects working:
      Ethernet -  Intel I219LM is enabled via IntelMausiEthernext.kext WiFi/BT - substitute the Intel WiFi/BT with a compatible Broadcom or Atheros chip Audio - ALC293 codec implemented via AppleALC.kext (old AppleHDA_ALC293 and CodecCommander kexts are not needed) PS2 - ClickPad + TrackPoint + all 3 buttons - using a modified VoodooPS2Controller to support new layouts - and added some custom Fn key maps based on 440/450 dsdt USB - implemented via custom SSDT + USBInjectAll kext. All USB3/USB2 ports are intel-based and work -  3 external USB and internal Camera, BT, etc  Sleep/Wake - the sleepwatcher package and custom sleep/wake scripts are used to help with sleep/wake for BT and PS2 devices. Note: have not tried to implement the SD card reader - no driver found.
      ACPI Files
      New Installation - Steps and Details
      Part 1 - OS Installation
      Part 2- Post OS Installation and Setup
      Notes on Custom Kexts
       
    • By SepehrM
      I'm trying to install High Sierra 10.13.3 on an ASUS N552VW laptop, and I get stuck after this message:
      "could not recover SATA HDD after 5 attempts, terminating" 
      And some other warnings afterwards.
      Specs:
      CPU: Intel Skylake 6700HQ 2.6GHz
      RAM: 16GB DDR4
      2TB HDD + 128GB SSD
      GPU: Intel HD Graphics 530 + Nvidia GTX960m
      I'm installing using a 16GB USB3 flash drive on one of HDD volumes (UEFI Mode)
       
      I uploaded the verbose log and clover config.plist
      config-new.plist

    • By MaLd0n
      Now have a Olarila app, just download app and clover folder for your Chipset! https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=81&amp;t=6771   Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
          First... If you need DSDT edits for SkyLake, KabyLake or CoffeeLake... -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) -Post Ioreg, extract with Ioreg Explorer http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222606 -Run it, post files generated in your desktop http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222609  Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   --Replace with my Clover folder  CLOVER.zip   --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation   --Install Clover in HDD/SSD and replace with my folder CLOVER.zip   --Reboot and activate video!   -Nvidia WebDriver Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/312525-nvidia-web-driver-updates-for-macos-sierra-update-07212017/ -Nvidia WebDriver High Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/324195-nvidia-web-driver-updates-for-macos-high-sierra-update-10162017/ -Cuda http://www.insanelymac.com/forum/topic/302795-cuda-90214-is-out-update-10162017/   --DSDT My DSDT with Skylake patches DSDT.MaLd0n GA H110M-S2.zip Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI --FakeSMC https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek --Audio https://github.com/vit9696/AppleALC --USB https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads --LAN http://www.insanelymac.com/forum/topic/287161-new-driver-for-realtek-rtl8111/   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!  
    • By MaLd0n
      Now have a Olarila app, just download app and clover folder for your Chipset! https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=81&amp;t=6771   Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
          --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   -Replace Folder CLOVER Install.zip   -Install Sierra/High Sierra and boot into system!   -Install Clover and replace with my folder  CLOVER Post Install.zip   -Reboot and activate video!   Bingo!   Now you need a fine tune! I prefer DSDT way, apply all patches in one file, many people prefer many SSDTs or Clover patches!   If you need DSDT edits for Skylake... -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) -Post Ioreg, extract with Ioreg Explorer IORegistryExplorer.app.zip -Run it, post files generate in your desktop RunMe.app.zip   -DSDT bios F21 My DSDT with patches for skylake DSDT.GA Z170M-D3H F21.zip   -Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -MIKEY -BLC0 -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI






       
      -FakeSMC http://www.hwsensors.com/releases -Audio https://github.com/vit9696/AppleALC -USB https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads -LAN https://github.com/Mieze/IntelMausiEthernet   Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
×