Jump to content
Cyberdevs

El Capitan on GA-Z170X-Gaming 5

790 posts in this topic

Recommended Posts

I guess it's better too keep that one, I don't have windows on my computer so when I remove everything it doesn't mess anything up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Use FixShutdown under ACPI to fix your shutdown issue.

 

Hi,

 

Gaming 5 here, with Nvidia 950 2GB, Samsung 950 Pro NVMe and 64GB ram. No OC. Everything is working fine but no shutdown. Even if I'm using FixShutdown in ACPI section con config.plist. 

 

Any ideas!? 

 

I have no wake on lan. And I use the last version of IntelMausiEthernet kext . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Use FixShutdown under ACPI to fix your shutdown issue.

 

 

 

This worked, thanks! Only issue with that is now my machine is booting up very slowly (like a few minutes on a 500gb samsung evo ssd) which it didn't before

Share this post


Link to post
Share on other sites

What are the fixes you are using beside the FixShutdown?

do you mean in the ACPI section of CLOVER config? None... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

do you mean in the ACPI section of CLOVER config? None... 

 

Hi there, :)

 

There's been some sort of confusion on my replies, first of all I posted the solution for fixing kenmadsen's shutdown problem but somewhere in those post I replied to your post. So I'm editing my post:

 

You can boot in verbose and see what happens while your system boots up and why it's taking too long. Under Boot section check Verbose (-v) and see what's going on.

 

I believe the is a diver for NVMe devices which might help speeding up the boot process, not sure about that one! but worths a shot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi there, :)

 

There's been some sort of confusion on my replies, first of all I posted the solution for fixing kenmadsen's shutdown problem but somewhere in those post I replied to your post. So I'm editing my post:

 

You can boot in verbose and see what happens while your system boots up and why it's taking too long. Under Boot section check Verbose (-v) and see what's going on.

 

I believe the is a diver for NVMe devices which might help speeding up the boot process, not sure about that one! but worths a shot.

oh no... you 're confusing me with someone else ... my system boots fast as hell with NVMe ... the only problem I was not able to fix is the shutdown ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

oh no... you 're confusing me with someone else ... my system boots fast as hell with NVMe ... the only problem I was not able to fix is the shutdown ... 

Sorry, my bad.

 

Have you installed nVidia web drivers?

I've had some problems in the past with nVidia graphic adapters and system refusing to shutdown or waking up from shutdown like it was restarting, make sure under Kernel and Kext Patches  these patches are selected, 1. AppleRTC and 2. ASUS AICPUPM and you might wanna use NullCPUPowermanagement.kext it might help. Find the latest version of it and place it under EFI\EFI\CLOVER\kext\10.11

and see how it goes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, my bad.

 

Have you installed nVidia web drivers?

I've had some problems in the past with nVidia graphic adapters and system refusing to shutdown or waking up from shutdown like it was restarting, make sure under Kernel and Kext Patches  these patches are selected, 1. AppleRTC and 2. ASUS AICPUPM and you might wanna use NullCPUPowermanagement.kext it might help. Find the latest version of it and place it under EFI\EFI\CLOVER\kext\10.11

and see how it goes.

 

No worry! 

 

Yes, I had nVidia web drivers installed and, even if the Nvidia Manager tells me OSX default drivers are loaded, making a grep on loaded Kexts I can see Nvidia Web drivers are correctly loaded. And it cannot be otherwise. I put 1. Apple RTC and 2. ASUS AICPUMP flags in Clover but nothing changed. Indeed FixShutDown is still in place. I don't want to use NullCPUPowermanagement.kext because at the moment  PM is working great. I have an unlocked BIOS and everything is going fine: sleep/wake up, C-states, P-states, audio after sleep, so ... I would not change PM at the moment. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No worry! 

 

Yes, I had nVidia web drivers installed and, even if the Nvidia Manager tells me OSX default drivers are loaded, making a grep on loaded Kexts I can see Nvidia Web drivers are correctly loaded. And it cannot be otherwise. I put 1. Apple RTC and 2. ASUS AICPUMP flags in Clover but nothing changed. Indeed FixShutDown is still in place. I don't want to use NullCPUPowermanagement.kext because at the moment  PM is working great. I have an unlocked BIOS and everything is going fine: sleep/wake up, C-states, P-states, audio after sleep, so ... I would not change PM at the moment. 

Well, fair enough.

Maybe if you use AppleIntelE1000e.kext instead of IntelNausiEthernet.kext and double checking your BIOS power management will help.

And please give me more info of your syndromes while shutting down. What exactly happens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, fair enough.

Maybe if you use AppleIntelE1000e.kext instead of IntelNausiEthernet.kext and double checking your BIOS power management will help.

And please give me more info of your syndromes while shutting down. What exactly happens?

I will give a try to AppleIntelE1000e.kext but I've already tried with the other NIC present on Gaming-5 and nothing changed. I have the suspect that the culprit is in discrete graphic card. Not because GA GFX 950 has something wrong (I also tried an ASUS GFX 950 and a Zotac GFX 950, both with the same behaviour) but because the 17,1 Sysdef is for AMD and this can cause some trouble of some kind, but I don't want to leave it because it's the only Skylake platform available. 

 

The syndromes are pretty simple: when I click Shutdown sometimes the screen becomes half transparent/grey than the round wheel appears and it shutdown properly, some other times (most of the times!) the screen becomes half transparent/grey ... the round wheel does NOT appear, I can hear the graphics card fan goes very up very high in noise, and after 2/3 seconds I have the GIGABYTE post screen and then I know system has restarted. 

 

https://www.dropbox.com/s/jikup6uv80csrvs/Power%20Management_%5B15-28-04%5D.jpg?dl=0

 

Please note that I tried with Platform Power Mngmt ON and OFF and nothing changed. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I will give a try to AppleIntelE1000e.kext but I've already tried with the other NIC present on Gaming-5 and nothing changed. I have the suspect that the culprit is in discrete graphic card. Not because GA GFX 950 has something wrong (I also tried an ASUS GFX 950 and a Zotac GFX 950, both with the same behaviour) but because the 17,1 Sysdef is for AMD and this can cause some trouble of some kind, but I don't want to leave it because it's the only Skylake platform available. 

 

The syndromes are pretty simple: when I click Shutdown sometimes the screen becomes half transparent/grey than the round wheel appears and it shutdown properly, some other times (most of the times!) the screen becomes half transparent/grey ... the round wheel does NOT appear, I can hear the graphics card fan goes very up very high in noise, and after 2/3 seconds I have the GIGABYTE post screen and then I know system has restarted. 

 

https://www.dropbox.com/s/jikup6uv80csrvs/Power%20Management_%5B15-28-04%5D.jpg?dl=0

 

Please note that I tried with Platform Power Mngmt ON and OFF and nothing changed. 

Here is my power management setting in BIOS. I'm on Gigabyte beta F5h

post-1011040-0-02633100-1458403146_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is my power management setting in BIOS. I'm on Gigabyte beta F5h

Same as yours, apart from RC6 standby which is not present, maybe because I have F5 non beta, but still no proper shutdown...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

I upgraded to 10.11.4, started well but in the end the screen goes black

I believe you have to do all the things you did for avoiding the black screen after each Mac OS update once again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cyberdevs and others: Just wanted to let you guys know that I upgraded to a 6600K CPU and Corsair H100i GTX. Successfully running the CPU at 4.4GHz on El Capitan. The switch proved costly, but I hope it will be worth it in the long run. 

 

Holding off updating to OS X 10.11.4 until you guys confirm its working fine for you

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cyberdevs and others: Just wanted to let you guys know that I upgraded to a 6600K CPU and Corsair H100i GTX. Successfully running the CPU at 4.4GHz on El Capitan. The switch proved costly, but I hope it will be worth it in the long run. 

 

Holding off updating to OS X 10.11.4 until you guys confirm its working fine for you

Hi Raj,

 

Good news! Congrats man :)

I hope you get the performance that you are looking for!

 

About the 10.11.4 update i haven't updated my OS yet and I'm afraid I won't be able to get to it right away but as far as I know it finally has the initial support for Skylake processors so no more patches needed for getting it to work on Skylake platforms.

 

To answer the Dreamwork's question I'm not sure if they updated Intel HD Graphics support or not but here is the details of the 10.11.4 update from Apple's website:

 

OS X El Capitan 10.11.4 Update

 

The OS X El Capitan 10.11.4 update improves the stability, compatibility, and security of your Mac, and is recommended for all OS X El Capitan users.

This update:

• Adds the ability to passcode-protect notes containing personal data in Notes

• Adds the ability to sort notes alphabetically, by date created, or date modified in Notes

• Adds the ability to import Evernote files into Notes

• Adds support for sharing Live Photos between iOS and OS X via AirDrop and Messages

• Addresses an issue that may cause RAW images to open slowly in Photos

• Adds the ability for iBooks to store PDFs in iCloud, making them available across all your devices

• Fixes an issue that prevented loading Twitter t.co links in Safari

• Prevents JavaScript dialogs from blocking access to other webpages in Safari

• Fixes an issue that prevented the VIPs mailbox from working with Gmail accounts

• Fixes an issue that caused USB audio devices to disconnect

• Improves the compatibility and reliability of Apple USB-C Multiport Adapters

https://support.apple.com/kb/DL1869?locale=en_US

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK but what did you mean cyberdevs by this earlier comment?

 

I believe you have to do all the things you did for avoiding the black screen after each Mac OS update once again.

 

Or was it something only about the Nvidia graphics, I dont have? :)

Many thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK but what did you mean cyberdevs by this earlier comment?

 

 

Or was it something only about the Nvidia graphics, I dont have? :)

Many thanks 

Hi dreamcat,

 

What I meant is that gorki needs to re-patch his AppleGraphicsDevicePolicy.kext under the Plugins folder inside AppleGraphicsControl.kext and change the default value of the default graphic controller form Config2 to none in order to fix his black screen problem.

And also the is another update for nVidia Graphic adapters which nVidia users might wanna install for new 10.11.4 update.

 

You don't need to worry about that neither anyone else who does't use the nVidia graphic adapter :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cyberdevs and others: Just wanted to let you guys know that I upgraded to a 6600K CPU and Corsair H100i GTX. Successfully running the CPU at 4.4GHz on El Capitan. The switch proved costly, but I hope it will be worth it in the long run.

 

Holding off updating to OS X 10.11.4 until you guys confirm its working fine for you

Congrats! I have the same cpu running on air cooling @4.4 with no problems! The hard thing starts when you want to go beyond 4.4. You could have saved some money with air cooling. Nevertheless, enjoy your new cpu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for confiming cyberdevs. That it is indeed nvidia drivers issue.

 

The hard thing starts when you want to go beyond 4.4.

 

This is very true. What worked for me:

 

* Set cpu voltage at or above 1.350 volts

* Set a lower rung bus / uncore multiplier than the CPU mult. Mine was 43.

 

Below 1.35v, my system was unstable. And would always crash < 24 hours. Above 1.35v, system remains stable for 2 weeks (or longer).

 

[EDIT]

 

Also:

 

* Have AHEM, read on other forum:

 

That now with 11.4 update perhaps we dont need to switch of AIOPIC (whateer its called) entries in BIOS. Which is good news.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I managed to successfully OC to 4.5 BUT geek bench gave me much lower results than @4.4, so I changed back to 4.4

Anyone updated to .11.4?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahaha. It looks like everyone here is waiting for someone else to try and install OS X 10.11.4  on their Hackintosh. :P

 

 

@john_s @dreamcat4: Possible, but going above 4.4GHz is hardly going to make any visible difference in my video editing work. For now, I am super happy with the performance of the CPU in video rendering. Maybe a year down the line or when I get a 4K camera, I will try and push the CPU further. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm just curious to test the limits of my cpu that's all! Guess I'll be the first to try the update! I'll give it a try this afternoon on my backup hdd and post an update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By kushwavez
      Hi!
       
      I have everything working on my Acer notebook, except FN + Brightness keys using VoodoPS2Controller.kext
       
      Now the brightness keys are "Pause+Break = Brightness Up" and "Fn+F12 = Brightness Down" working right now but they are not the actual keys. 
      The actual brightness keys are "Fn+RightArrow = Brightness Up" and "Fn+LeftArrow = Brightness Down" but they are not working.
      The problem is I don't know the codes.
      Installed ioio and enabled debugging to console:
      Pause/Break is generating: "ApplePS2Keyboard: sending key e045=71" which upper the brightness
      Fn+F12 is generating: "ApplePS2Keyboard: sending key 46=6b" which lower the brightness
      Fn+RightArrow/LeftArrow generates nothing.
      Keyboard attached to PS2K
      Then I used rehabman's guide to enable ACPIDebugging, Installed kext to L/E, Debug methods (Instrument EC Queries, Add DSDT Debug Methods) to DSDT, but there are no codes generated to the log.
       
      Attaching debug folder.
      Also I don't know if it will help, but on Linux I got a code from decreasing/rising brightness with Fn+Left/RightArrow keys:
      Fn+RightArrow: "0xe0 0x54 0xe0 0xd4"
      Fn+Left: "0xe0 0x4c 0xe0 0xcc"
       
      Also I love using EMlyDinEsH's SmartTouchpad Driver, with that all of my Fn keys are working except Brigtness keys ofc. If there are any fix I would like to use that with the smarttouchpad driver. 
      EMlyDinEsH's SmartTouchpad Driver: https://osxlatitude.com/forums/topic/1948-elan-focaltech-and-synaptics-smart-touchpad-driver-mac-os-x/
       
      Specs in my signature. 
      Please help me fix this very last issue on my acer.
       
      debug_4751.zip
    • By tluck
      Lenovo T460 macOS with Clover Guide
      Latest Release on GitHub (April 2019) Updated to Clover r4918 Updated Lilu kexts - ALC, WEG Merged Verleihnix' config.plist - especially to NOT inject GFX Updated BacklightInjector as option to WEG.
        Various Tweaks over Last months The zip file is a complete Clover ESP (/EFI) bundle and kext pack for the Lenovo T460. The current file bundle is tested on Sierra. 
      Note: I never got the GFX fully working on El Capitan. 
      Full Clover file set - config.plist etc. Includes all custom kexts Includes custom DSDT/SSDT scripts and patches Utility scripts The zip bundles are posted to GitHub: https://github.com/tluck/Lenovo-T460-Clover/releases
      Caveat: The T460 systems used here was configured with: i5-6300U, Intel HD Graphics 520, 1920x1080 touch screen. If you have a different system model, then extract the ACPI files and use the included scripts to create a set of files consistent with your system type and BIOS version. See below for details.
      Credits: RehabMan, Shmilee, vusun123, TimeWalker, Mieze from which, much of their work and help is/was was used to get the T460 to this point.
      Devices and aspects working:
      Ethernet -  Intel I219LM is enabled via IntelMausiEthernext.kext WiFi/BT - substitute the Intel WiFi/BT with a compatible Broadcom or Atheros chip Audio - ALC293 codec implemented via AppleALC.kext (old AppleHDA_ALC293 and CodecCommander kexts are not needed) PS2 - ClickPad + TrackPoint + all 3 buttons - using a modified VoodooPS2Controller to support new layouts - and added some custom Fn key maps based on 440/450 dsdt USB - implemented via custom SSDT + USBInjectAll kext. All USB3/USB2 ports are intel-based and work -  3 external USB and internal Camera, BT, etc  Sleep/Wake - the sleepwatcher package and custom sleep/wake scripts are used to help with sleep/wake for BT and PS2 devices. Note: have not tried to implement the SD card reader - no driver found.
      ACPI Files
      New Installation - Steps and Details
      Part 1 - OS Installation
      Part 2- Post OS Installation and Setup
      Notes on Custom Kexts
       
    • By SepehrM
      I'm trying to install High Sierra 10.13.3 on an ASUS N552VW laptop, and I get stuck after this message:
      "could not recover SATA HDD after 5 attempts, terminating" 
      And some other warnings afterwards.
      Specs:
      CPU: Intel Skylake 6700HQ 2.6GHz
      RAM: 16GB DDR4
      2TB HDD + 128GB SSD
      GPU: Intel HD Graphics 530 + Nvidia GTX960m
      I'm installing using a 16GB USB3 flash drive on one of HDD volumes (UEFI Mode)
       
      I uploaded the verbose log and clover config.plist
      config-new.plist

    • By MaLd0n
      Now have a Olarila app, just download app and clover folder for your Chipset! https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=81&amp;t=6771   Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
          First... If you need DSDT edits for SkyLake, KabyLake or CoffeeLake... -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) -Post Ioreg, extract with Ioreg Explorer http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222606 -Run it, post files generated in your desktop http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222609  Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   --Replace with my Clover folder  CLOVER.zip   --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation   --Install Clover in HDD/SSD and replace with my folder CLOVER.zip   --Reboot and activate video!   -Nvidia WebDriver Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/312525-nvidia-web-driver-updates-for-macos-sierra-update-07212017/ -Nvidia WebDriver High Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/324195-nvidia-web-driver-updates-for-macos-high-sierra-update-10162017/ -Cuda http://www.insanelymac.com/forum/topic/302795-cuda-90214-is-out-update-10162017/   --DSDT My DSDT with Skylake patches DSDT.MaLd0n GA H110M-S2.zip Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI --FakeSMC https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek --Audio https://github.com/vit9696/AppleALC --USB https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads --LAN http://www.insanelymac.com/forum/topic/287161-new-driver-for-realtek-rtl8111/   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!  
    • By MaLd0n
      Now have a Olarila app, just download app and clover folder for your Chipset! https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=81&amp;t=6771   Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
          --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   -Replace Folder CLOVER Install.zip   -Install Sierra/High Sierra and boot into system!   -Install Clover and replace with my folder  CLOVER Post Install.zip   -Reboot and activate video!   Bingo!   Now you need a fine tune! I prefer DSDT way, apply all patches in one file, many people prefer many SSDTs or Clover patches!   If you need DSDT edits for Skylake... -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) -Post Ioreg, extract with Ioreg Explorer IORegistryExplorer.app.zip -Run it, post files generate in your desktop RunMe.app.zip   -DSDT bios F21 My DSDT with patches for skylake DSDT.GA Z170M-D3H F21.zip   -Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -MIKEY -BLC0 -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI






       
      -FakeSMC http://www.hwsensors.com/releases -Audio https://github.com/vit9696/AppleALC -USB https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads -LAN https://github.com/Mieze/IntelMausiEthernet   Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
×