Jump to content
morpheousman

[Guide] El Capitan 10.11.X - Dell Optiplex 780 (760) 755 (790) (990)

1,158 posts in this topic

Recommended Posts

43 minutes ago, polyzargone said:

Make sure you installed both AppleALC.kext and Lilu.kext and delete any realtekALC.kext and/or VoodooHDA.kext you may have installed in your system. Rebuild kernel cache using Kext Wizard or any kext management tool then reboot.

 

As for the Mac App Store, check that your Ethernet connection is set as en0 (you can see this in System Profiler) :

 

image.thumb.png.fd8db2e166d89bb8d0db1b9fb978a52f.png

 

If not, delete all network interface in System Preferences > Network and also, delete this file : Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist

 

Again, reboot then add your Eternet interface first.

 

THANK YOU again!!!

 

Everything works perfectly now :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Guys, where can I find a list of supported dedicated video cards to OS El Capitan?
Thanks for replay.

 

@edit

Will it work - Nvidia quadro 295 ?

Edited by radarek
another question.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, radarek said:

Will it work - Nvidia quadro 295 ?


I believe so, but not sure.

 

16 hours ago, radarek said:

Guys, where can I find a list of supported dedicated video cards to OS El Capitan?


There is none.
I've run 2 cards that did work:

  1.  AMD Radeon HD 6450
  2.  NVidia GT 710

Others used AMD Radeon HD 5450

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, ricoc90 said:

I've run 2 cards that did work:

  1.  AMD Radeon HD 6450 
  2.  NVidia GT 710 

Others used AMD Radeon HD 5450

Thanks for replay,

 

Do I have to install some addition Kexts or someting, when I will add to pc your card model - AMD Radeon HD 6450?
Or this will go with native support?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, radarek said:

Do I have to install some addition Kexts or someting, when I will add to pc your card model - AMD Radeon HD 6450?
Or this will go with native support?


That's quite tricky. I had no issues with my HD 6450, it worked natively whereas others had problems with making it to work. I think it's quite brand-specific; Mine was a Sapphire.
However, I would go for a GT 710. That one does work natively and also works on later macOS versions whereas the hd 6450 does not.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/27/2019 at 1:57 AM, ricoc90 said:


That's quite tricky. I had no issues with my HD 6450, it worked natively whereas others had problems with making it to work. I think it's quite brand-specific; Mine was a Sapphire.
However, I would go for a GT 710. That one does work natively and also works on later macOS versions whereas the hd 6450 does not. 

Yea, but old CPU instructions set, won't let me go with higher versions than El Capitan. Its still LGA-775 socket.

 

Small update:

I got problem with audio drivers and ethernet on Dell Optiplex 755 MT.

The main problem is that audio not working at all...

From 1-st page I downloader pack *.zip with files, used Kext Wizard to install kexts but it didn't work.... there were no audio in system (selected "Kexts\Sound\Patched_AppleHDA"), final command "sudo kextcache -prelinked kernel" gives me error that I didn't specifiend the file after that command.

 

Using DSDT.aml from "AMD Radeon HD 5450" folder. Graphics works, but audio not.

When I use own kexts I got working audio, Ethernet, but graphics not working... :surprised:

 

Spec:
Dell Optiplex 755 MT
GPU - Radeon HD 5450. Analog video output
C2D, at least 4GB RAM.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, radarek said:

Yea, but old CPU instructions set, won't let me go with higher versions than El Capitan. Its still LGA-775 socket.


I've ran up to Catalina on my 755 with no problems. You can get a capable CPU for less than $10, e.g. Core2Duo E7200.

 

1 hour ago, radarek said:

Small update:

I got problem with audio drivers and ethernet on Dell Optiplex 755 MT.

The main problem is that audio not working at all...

From 1-st page I downloader pack *.zip with files, used Kext Wizard to install kexts but it didn't work.... there were no audio in system (selected "Kexts\Sound\Patched_AppleHDA"), final command "sudo kextcache -prelinked kernel" gives me error that I didn't specifiend the file after that command.

 

Using DSDT.aml from "AMD Radeon HD 5450" folder. Graphics works, but audio not.

When I use own kexts I got working audio, Ethernet, but graphics not working... :surprised:

 

Spec:
Dell Optiplex 755 MT
GPU - Radeon HD 5450. Analog video output
C2D, at least 4GB RAM.


Please upload your Clover folder

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/8/2019 at 7:46 PM, ricoc90 said:

I've ran up to Catalina on my 755 with no problems. You can get a capable CPU for less than $10, e.g. Core2Duo E7200.

For now I got only E6550, 2x2,33Ghz. My cpu do not have SSE4.1 instructions set.

 

 

On 10/8/2019 at 7:46 PM, ricoc90 said:

Please upload your Clover folder 

 

Thanks for your time.

In attachments:

- Folder Clover with working audio and integrated network (not working GPU - frame buffer?)

- Folder Clover with working GPU, no audio and network is randomly disconecting.

 

Also adding 2 photos (dont know how to screenshot on mac -yet):

- working audio and network (gpu - image distortion),

- working GPU (audio is gone).

CLOVER_audio+ethernet_working.zip

CLOVER_gpu_working.zip

IMG_20191008_200749_gpu_work_no_audio.jpg

IMG_20191008_201000_audio+ethernet_work_no_gpu.jpg

Edited by radarek
+info about cpu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

×