Jump to content
chatdeau

HP Z400/Z600/Z800 Workstations OS X 10.10.x/10.11.x Installation

1,491 posts in this topic

Recommended Posts

On 5/8/2018 at 2:21 AM, post6522 said:

 

2034877618_ScreenShot2018-05-08at15_13_06.thumb.png.98d9ae3e5af86db8ebd21ae82bb01074.png1585420939_ScreenShot2018-05-08at15_13_19.thumb.jpg.877a814c9e8409956d2637f5ce6c404c.jpg

 

Hi 

I would like to ask how I can change slot of my GPU from ethernet to pci

Thanks A lot

 

R U comfortable modifying your DSDT directly ?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Mojave runs on Z400, apart from the graphics acceleration for nvidia cards.
Must wait for webdriver compatible.imageproxy.php?img=&key=c17464ef1b1b51c7

img.png

Edited by kif.007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi here are my files hoping that this can be useful.
Installation with Clover 4522.

10.14.zip

apfs.efi_10.14.zip

DSDT.aml

config.plist

https://www.dropbox.com/s/415vdq7i505opfw/EFI Z400 Mojave.zip?dl=0 folder EFI

Edited by kif.007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi guys, I am in the process of upgrading my z800 from 10.11.6 to 10.13.6. I am modifying my config.plist to create my bootable USB drive. I am using Rockey12 files as reference in order to modify from this post:

 

https://www.insanelymac.com/forum/topic/307064-hp-z400z600z800-workstations-os-x-1010x1011x-installation/?page=46&tab=comments#comment-2475176

 

Thank you Rockey.

 

I would like to know if possible if you guys could share with me a screengrab of the Clover installation screen as I would like to know what options exactly I need to check or uncheck to make the bootable USB drive.

 

Specs:

 

2x 6 cores @ 2.93

16GB RAM @ 1333

 

Thank you.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another Success on fujitsu celsius  R 670  macOS Mojave DP Beta 3  working Audio patched AppleHDA ALC663+HDMI

Screenshot 2018-07-16 at 9.37.03 pm.png

Edited by Rockey12

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/16/2018 at 1:50 PM, jrv10 said:

Hi guys, I am in the process of upgrading my z800 from 10.11.6 to 10.13.6. I am modifying my config.plist to create my bootable USB drive. I am using Rockey12 files as reference in order to modify from this post:

 

https://www.insanelymac.com/forum/topic/307064-hp-z400z600z800-workstations-os-x-1010x1011x-installation/?page=46&tab=comments#comment-2475176

 

Thank you Rockey.

 

I would like to know if possible if you guys could share with me a screengrab of the Clover installation screen as I would like to know what options exactly I need to check or uncheck to make the bootable USB drive.

 

Specs:

 

2x 6 cores @ 2.93

16GB RAM @ 1333

 

Thank you.

 

 

 

Like jrv10, someone can share his 10.13.6 EFI folder for HP Z800 please ?

Thank you !

Share this post


Link to post
Share on other sites

For Z800 user my dsdt u can use as reference i have attached my dsdt +Config.plist + kexts for clover

 

For working Audio i have Attached all the related files u have to put into System Library Extension

 

if u are really interested in native power management u have to read carefully this thread

 

http://www.insanelymac.com/forum/topic/196771-ga-ex58-and-ga-x58a-dsdt-native-power-management-modifications/

For macOS High Sierra Clover Files.zip

Audio AppleHDA+other 2 kext.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

you can add or remove the patches of your choice

 

The Best USB 3.0 Card Work out of Box

71EjRSBI3rL._SL1300_.jpg

 

 

Ableconn PUSB31P2A USB 3.1 Gen 2 

81y4MmEk+eL._SL1500_-1.jpg

Edited by Rockey12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Greetings Rocky12,

 

Being here in and out for sometime and able to install 10.11 successfully with the help of a patched DSDT supplied by a genius here (forgot the name sorry), very happy to have my Z600 running with clover.(which is good enough for me)

 

Recently i check my Z600 hardware config and found out the onboard (Firewire LSI 1394A) was missing . The FW port was however, running over win7 and somehow it was missing over osx 10.11

 

In this case i suspected my DSDT file were somehow unable patched the onbaord LSI chips.

 

Neither i am a expert nor have knowledge over DSDT patching/checking. All i know is that this DSDT file is "specially patched" as a typical clover F4 DSDT file will always run into a KP during clover installation......

 

Seriously I need the on board 1394a port to be up and running again as me pcie/pci slots were already fully occuplied.

 

Therefore can you pls help me to check and patch (if possible) my DSDT file so that  i can able to had the firewire 1394a running again in the near future?

 

See attached file covering my DSDT file, config plist file, PCIlist, System Profile, IO reg file , Hardware status sereenshot for your reference.

 

DSDT

Config Plist

IO Reg

PCI list

System Profile

Current Firewire Status

 

Many thanks in advance

 

Regards

Bosica

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/5/2018 at 10:33 PM, Rockey12 said:

For Z800 user my dsdt u can use as reference i have attached my dsdt +Config.plist + kexts for clover

 

For working Audio i have Attached all the related files u have to put into System Library Extension

 

if u are really interested in native power management u have to read carefully this thread

 

http://www.insanelymac.com/forum/topic/196771-ga-ex58-and-ga-x58a-dsdt-native-power-management-modifications/

For macOS High Sierra Clover Files.zip

Audio AppleHDA+other 2 kext.zip

So I have my Z800 (mobo in a Fractal Design XL case) running pretty well except for built in sound.

I'm really no expert in these things as I don't fiddle with it much, I just use my computer.

I installed the "Audio AppleHDA+other 2 kext.zip" files in S/L/E of my boot drive but nothing happens (I have audio enabled in bios).

Do I need some Clover config or something in addition?

I'm not using DSDT.

 

Mojave 10.14.1 and Clover 4784

Z800 with 2x Xeon X5690 CPU's
96 GB RAM

Samsung SSD 950 PRO boot drive

Radeon RX 580

Firewire, USB, Ethernet, etc all working.

Edited by robertr

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/25/2016 at 9:18 PM, ZorroZZ said:

Works for me :-) and for you to test...

 

Sierra installation procedure for Z800 with BIOS 3.60

 

HW Specification :

HP Z800  with BIOS version : 3.60

CPU: x2 6-core X5650 @ 2.67 GHz

RAM: 24 GB

GFX:  EVGA GeForce GTX 780 Ti, 3GB, 3072MB,GDDR5 384bit

Sonnos Tempo SSD ACHI Controller

SSD: Samsung SSD 840 EVO 500GB & 256 GB  Corsair Force GT

Monitor: Samsung 4K, 3840 x 2160 Resolution (UHD)

 

Before you begin ensure that you have a running OSX installation an downloaded the following tools:

-        Clover Configurator

-        ESP Mounter Pro 1.0

-        "Kext Utility"

 

Start by downloading the following:

-        OS X Sierra through “AppStore”

-        Bootloader “Clover (latest)

-        Patched DSDT for Z800 ,

-        Kext’s: “LegacyAppleAHCIPortIntelICHx.kext & AppleHDA  & CodecCommander.kext & NullCPUPowerManagement.kext”

 

1. Create Sierra Installation media on a USB (16Gb or more)

-        Start by formatting the USB flash "Untitled", “Mac OS Extended (Journaled)”, “GUID Partition Map”

-        Open Terminal and run “sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app –nointeraction”

-        Install latest “Clover (latest)” on to your USB “Install macOS Sierra” and choose “Customized” and only the following:
         "Bootloader/Install boot0af in MBR"

         "CloverEFI/CloverEFI 64-bits BiosBlockIO" (For PCIe ACHI cards)

         "CloverEFI/CloverEFI 64-bits SATA" (For internal MoBo SATA)

-        Start the installation process

-        When finished mount the USB “Install macOS Sierra” EFI partition using “ESP Mounter Pro 1.6”

-        Copy EFI folder from " Install macOS Sierra/" to mounted EFI partition "/"

-        Copy DSDT to "EFI/CLOVER/ACAPI/Patched/"

-        Copy “LegacyAppleAHCIPortIntelICHx.kext & AppleHDA  & CodecCommander.kext & NullCPUPowerManagement.kext” to "EFI/CLOVER/KEXTS/Other/"

-        Start Clover Configurator and open config.plist in /EFI/CLOVER/

-        Go to  options and check  -v and and save (In my case there is no need for additional drivers so no need for ”nv_disable=1”)

-        Now you are done with the USB installation media next is to install the OSX Sierra

 

2. Install OSX Sierra

-        Boot on USB , Install Sierra, Reboot using the USB but this time choose the HDD with newly installed Sierra

-        Install Clover to your HDD Sierra partition

-        Mount USB “Install macOS Sierra” EFI partition and copy the EFI folder to your desktop, un-mount when done

-        Now mount the HDD Sierra EFI partition and copy the EFI folder from your desktop to mounted EFI partition "/"

-        Install this Kexts using Kext Utility "AppleHDA  & CodecCommander.kext"

-        Install nVidia drivers (In my case no need)

-        Reboot without the USB and all should be working except for the wrong amount of RAM

-        Start Clover configurator and first go to "BOOT"  and uncheck “nv_disable=1” and “-v” next go to "SMBIOS" and manually add the memory setup of your RAM by adding each slot and memory HW spec.

-       

-        Reboot and now all should be working…

 

3. iMessage

 

4. Enable Confirm Delivery of Mail Sent in Mac Mail

defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Return-Receipt-To" = "for e-mail@xxx.com"; "Disposition-Notification-To" = "your e-mail@xxx.com"; }'

defaults read com.apple.mail UserHeaders

defaults delete com.apple.mail UserHeaders

 

5. TRIM enable

- Open the Terminal

- run ”sudo trimforce enable”

post-694598-0-24929700-1474831432_thumb.png

post-694598-0-70125300-1480626030_thumb.jpg

Noob here:

Will this still work for Mojave, so the same steps everywhere except Mojave instead of Sierra.

I'm on Bios 3.61, should I use 3.60 instead?

Can I use the same DSDT?

 

This is my system:

HP Z800  with BIOS version : 3.61

CPU: x2 6-core X5675 @ 3.06 GHz

RAM: 16 GB

GFX:  Palit Jetstream 670

SSD: Samsung SSD 840 EVO 128GB (& 860 EVO 500GB for Windows 10 & 4 HDDs in Raid in the internal bays)

Monitor: Philips 2K (DP)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/1/2018 at 8:47 PM, robertr said:

So I have my Z800 (mobo in a Fractal Design XL case) running pretty well except for built in sound.

I'm really no expert in these things as I don't fiddle with it much, I just use my computer.

I installed the "Audio AppleHDA+other 2 kext.zip" files in S/L/E of my boot drive but nothing happens (I have audio enabled in bios).

Do I need some Clover config or something in addition?

I'm not using DSDT.

 

Mojave 10.14.1 and Clover 4784

Z800 with 2x Xeon X5690 CPU's
96 GB RAM

Samsung SSD 950 PRO boot drive

Radeon RX 580

Firewire, USB, Ethernet, etc all working.

Can you share your efi folder?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/9/2018 at 4:04 AM, ziykai said:

Can you share your efi folder?

Here it is..
I guess it's a bit messy after all experimentation and the Clover config is probably unnecessarily crowded but it's working.
I removed some stuff to get under the 10MB limit but all the files in the CLOVER folder are there.
Thanks for being interested in helping!

robertr-EFI.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/14/2018 at 7:58 AM, kif.007 said:

Hi here are my files hoping that this can be useful.
Installation with Clover 4522.

10.14.zip

apfs.efi_10.14.zip

DSDT.aml

config.plist

https://www.dropbox.com/s/415vdq7i505opfw/EFI Z400 Mojave.zip?dl=0 folder EFI

Hello, First thank you for the files, i had given up trying to make my Z400 W3565 to a Hackintosh,

Is there a tutorial or a list of the things i must do , something you can suggest, i find so many things on tutorial and its quite hard to know which one will work,

 

Edit: i Tried TransMac, failed usb making, Tried "The forbiden word :)" on Mojave Virtualbox, made bootable Usb with clover and app store Mojave and Legacy boot mode, Sata set to ASCHI(if i remember correctly) and Raid, i boot in to usb and it just skips to windows, removed all drives, left only usb,It says no bootable drive, Changed the boot order to usb first, skips it. Help, i want it for developing Laravel and Native script applications 

 

Thank in Advance,

Edited by lililililililililiii

Share this post


Link to post
Share on other sites

For the USB key uses Boot Buddy.app, once finished install clover option ESP. And change the folder create with that one. I am not tested with the latest version. I'm still in beta because I'm not acceleration graph with my nvidia card. attention to apfs-64.efi it may have changed.

 

EFI Mojave https://www.dropbox.com/s/it81bfylh3at149/EFI.zip?dl=0

 

Boot Buddy.app: https://www.macupdate.com/app/mac/59772/boot-buddy

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, kif.007 said:

For the USB key uses Boot Buddy.app, once finished install clover option ESP. And change the folder create with that one. I am not tested with the latest version. I'm still in beta because I'm not acceleration graph with my nvidia card. attention to apfs-64.efi it may have changed.

 

EFI Mojave https://www.dropbox.com/s/it81bfylh3at149/EFI.zip?dl=0

 

Boot Buddy.app: https://www.macupdate.com/app/mac/59772/boot-buddy

Hello!

 

I tried installing via comand line, i think i am misunderstanding the procces a bit, i mounted the Efi, than installed it, not sure what i did, i will follow your advice, 

I nstalled via command line and it installed fine, i think i messed up the Clover install procces,

 

So the steps are,

Install mojave on USB via Boot Buddy or via comand line,

(i install first Clover Bootloader with Clover Configurator and then mount EFI so i can add the kext files from your EFI folder you gave to download?(thanks by the way))

Install Clover via Clover Configurator with ESP option and than add the Kext files at Other folder , and 10.14 folder of the USB EFI folder i guess (after i spend 30 min trying to find them, found them)

Boot to usb, and it should work,

Will give it a try,

 

Thanks Again

Edited by lililililililililiii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not sure what i am doing wrong, changed usb, this one said couldn't load OS,

 

Do i need to disable virtualization, BTW i am using VMware with Mojave as an Enviroment to build the Bootable USB

 

"And change the folder create with that one" not sure what this mean, copy the whole download EFI folder to the Drive?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/15/2019 at 11:37 AM, kif.007 said:

For the USB key uses Boot Buddy.app, once finished install clover option ESP. And change the folder create with that one. I am not tested with the latest version. I'm still in beta because I'm not acceleration graph with my nvidia card. attention to apfs-64.efi it may have changed.

 

EFI Mojave https://www.dropbox.com/s/it81bfylh3at149/EFI.zip?dl=0

 

Boot Buddy.app: https://www.macupdate.com/app/mac/59772/boot-buddy

 

Update: Thanks, i managed to boot to usb, did the install via the Terminal/ComandLine and it finished, installed Clover on the ESP, Bootloader/Install boot0ss in MBR (read that on another forum), unchecked the Uefi boot,

Installed fine, than copy paste the whole folder, IT WORKED.

 

I think it was skiping boot from usb because i was pressing F9 all the time, If i press it once it boots from usb, I tried another usb with the latest Clover version it booded to the EFI bootloader but it show a stop icon instead of the apple logo, i guess its because it doesnt have the kext files,

 

Another question is why the Macos system install is in French, dont mind it i can change it later,

 

I stumbled on another problem which was that i had the MBR partition on SSD number 2, mean while the Windows System was in SSD number 1, I tried to "Erase" the SSD number 2 partition to Journaled OS but it wants a GUID one, i dont get that option when i am installing the MacOS(in french), Do i need to remove the partition and than try to make a single partition and than format it to Journaled and GUID, Can that be done from windows to format the rest of the partition of the SSD number 2 into a GUID one, Dont want to risk my data on the SSD number 1.

 

My Mojave is the latest one i got from App Store 1 week ago,

 

Thank you Again

Share this post


Link to post
Share on other sites

For the installation of Mac OS in my config.plist option Boot is in FR, you can change to EN for English.

For SSD in MBR, you can delete the partition under windows.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anybody got audio working on Z400 using AppleALC kext?  I've sound works in El Capitan but not Sierra..Just took my machine out of storage since 2017.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By ibm650
      New here, I used to do macs but mainly PCs now. So please excuse my ignorance. Mac stores are closed in Arizona, My friend has a circa 2015 Macbook Pro.  On startup, the line goes about halfway and then goes to a spinning icon that goes on and off.  I did a disk repair and permissions , but it still does the same.  So I tried to reload the OS, it says not found, apparently you cannot download Yosemite anymore.  So, the rest of my machines are windows.  Where do I get Yosemite and how can I build it on a Windows machine that I can have the Mac start up. Help please.
    • By kylon
      A big thanks to wegface for teaching me a lot of things.
       
       
      Tested on Catalina 10.15.4 and Clover EFI 5104 (Catalina Patcher)
       
      Not Working:
      - realtek sd card reader (pm me if you have a fix)
       
      Notes:
      **CPU patches are disabled, if you are using a locked BIOS you must enable them**
       
      Clover EFI:
      - Install it in UEFI Mode and change your hdd partition table to GPT.
      - You will be able to install ANY OS in EFI mode, even if this pc does not support EFI at all! (No guide available for this)
       
      You will need:
      My unlocked BIOS (OPTIONAL) (here) Latest Clover config from CCE Bank (here) (asus k53sj-kylon) Rehabman Voodoo PS2 Controller (here) acidanthera AppleALC (here) acidanthera Lilu (here) acidanthera VirtualSMC (here) acidanthera SMCBatteryManager (here) acidanthera SMCLightSensor (here) acidanthera WhateverGreen (here) Mieze Realtek RTL8111 (here)
    • By Donw35
      Catalina update 10.15.4 without issues, make sure you update your kexts before hand and clover 5107
      Catalina update 10.15.3 without issues, make sure you update your kexts before hand.
      Catalina update 10.15.2 without issues, make sure you update your kexts before hand.
      Catalina update 10.15.1 without issue although you may have to make sure clover boots from the right partition.
      HP 840 G2/G3, working with OS X 10.15 Catalina, for this to work you will need the SSDT-ECUSBX.aml and place that  EFI/CLOVER/ACPI/Patched. 
      Make sure you remove Remove all patches about renaming acpi of EC or H_EC, revert all ACPI renaming in ACPI DSDT.
       
      My method to install OS X on the SSD from a working real Mac via SSD to USB converter. I then install Clover and add my kexts and set the config.plist
       
      Not working
      SD Card reader
      Finger Print device
       
      Working
      Video - screen looks better in OS X then it does in Windows 10
      Display port
      VGA port
      WiFi and BlueTooth working OOO using the below hack
      Battery status with Rehabman's DSDT patch
      Brightness controls
      Sounds - using VoodooHDA
      * Microphone - cannot turn it off or mute
      Keyboard backlight - controlled though BIOS anyways
      touchpad - using VoodooPS2Controller
      USB3 - this laptop has two on board only and I haven't test them using the docking station
      USB3.1 C
      Ethernet - using IntelMausiEthernet
      Sleep - kind of, closing the lid doesn't go to sleep but goes to sleep over time.
      Web Cam, works but I covered it up.
       
       

       
      SSDT-ECUSBX.aml
      CLOVER.zip
      CLOVER_HP_840_G3_02032020.zip
    • By DoZe
      Hi :0)
       
      Hope As usual a perfect matching DSDT for this good Laptop.
       
      Regards, Ray
       
       
      SendMeStudiMac.zip
    • By NikTheNoob
      Hi,
       
      I'm rather new to Hackintosh and trying my first build with OpenCore on AMD, but I run into issues causing OpenCore to crash before even loading the macOS installer. As I'm not sure which one is causing the crash, I'm trying to resolve all of them and one of the error messages has to do with WhateverGreen, which I was able to see in this slow-mo loading video. Basically I'm getting an error that I'm running an unsupported processor, even though I think I was following this guide by the step.
      What could be causing this and what do I need to do to resolve it?
       
      CPU: AMD Ryzen 2700X
      MB: Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming
      Memory: 4x8 GB HyperX Predator, 3000 MHz Cl15
      Storage: Samsung Evo 970 Nvme 512 GB, Crucial MX500 500GB SATA
      GPU: MSI Radeon RX580 GamingX 8GB
×