Jump to content
Ron Lemmens

GA-Z97X-UDH5 boot failure Clover UEFI - AppleACPIPlatformExpert::start failed

19 posts in this topic

Recommended Posts

Today I replaced my 'old' main board (GA-H87N-WIFI) with the GA-Z97X-UDH5, while keeping my CPU, memory, SSD. For some reason I can no longer boot from any device, not the previously working SSD (Yosemite 10.10), nor any newly created installer USB (MBR or UEFI)?!?

After selecting the boot device in the Clover menu it starts booting but shortly after it ends with a kernel panic:

"Unable to find driver for this platform: \"ACPI\".\n"

I already tried various boot flags, including -x -f -v GraphicsEnabler=No, but always with the same result.

Where do I have to start looking, I'm a bit lost now.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

1st thing 1st

 

Go to Rampage's portal, download the haswell DMG, use the SSDT for your board follow his instructions and you be saved

 

http://rampagedev.wordpress.com/haswell-dsdt-downloads/all-gigabyte-haswell-motherboards-dsdts-for-nvidia-and-amdati-gpus/

 

Donate when you are done.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Would it be enough to create a new installer/boot USB and boot from there and patch the existing kernel / Clover configuration?!

I'm currently away for a business trip but Saturday I will have time try something.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I thnk I have the same problem as you but difference way.

I have fully working Yosemite and I then bought a BMC94360CD along with PCIe 1x card convert adapter and installed it in PCIe slot on my motherboard.

 

I get kernel panic  "Unable to find driver for this platform: \"ACPI\".\n"@/SourceCache/xnu/xnu........./iokit/Kernel/IOPlatformExpert.cpp:1590".

 

If I remove the card, I can boot into Yosemite like normal. The card is work find both Wifi and bluetooth in Windows 8.1 Pro.

 

Keep searching for the solution almost 2 weeks already.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meteorite, that same card and adapter is still on it's way, and in fact was one of the reasons to move to this full size ATX board.

I will first try to get it back running with the SSST and setting mentioned above, I then wait and see what happens when I insert the adapter/BMC card?!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm back up and running, what is did was the following:

  1. Copied the Config.plist and SSDT.aml from the Rampage's Haswell DMG to my Installer USB (previously created, same procedure as Rampage).
  2. Booted from USB and in Clover selected the HDD partition to continue.
  3. Succesfully booted into Yosemite
  4. Copied the SSDT.aml from the USB EFI partition to the HDD EFI partition
  5. Merged the Config.plist from the USB with the one on the HDD EFI partition, mainly to keep the SMBIOS settings to avoid iMessage/Facetime registration issues.
  6. After rebooting I had to clear the network configuration because the Atheros network adapter was assigned to en3, which caused problems with iMessage/Facetime.
  7. Everything is working (network assigned to en0).

Next step is to try the ALC audio patches, but there is no real need because I use a USB audio solution (Focusrite with active speakers).

 

Joshua and Meterite, thanks for your help and suggestions, donation for Rampage is on its way!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meteorite, I'll let you know as soon as I get it (should be before December 10th).  Did you successfully apply the AppleHDA patches to get the 1150 audio stuff working?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes ALC1150 works (by toleda's patch; clover patch method).

 

update: AirPort is working now with SSDT and kext from Rampage's blog. :thumbsup_anim:

 

I finally got my BCM94360CD card with PCIe adapter and I installed it, bluetooth works but it doesn't detect the WiFi network adapter?!?

Did you have to do anything special to get it working?

 

​Found the problem: had to install the adapter in a PCIe 1x slot (power requirements), it's now working :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was able to use handoff for only 2 hours and then after a reboot the iMessage problem came back (due to increased security from Apple) and also handoff is no longer working. Are these two related and are you experiencing the same issue?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, stuck about a week try to fix with many solutions found on many site including Apple forum. But none is working. 

 

I then decide to do a full restore my iPhone5 with iOS 8.1.1(.ipsw) 

-Backup iPhone and do a full restore on iPhone, restore iPhone with your recently backup

-Sign out iCloud and any apple ID related on iPhone then restart iPhone

-Sign out iCloud on hackintosh and sign in again.

-Sign in again on iPhone.

-Turn off Airdrop on iPhone.

-restart both hackintosh and iPhone

-Now browse some web on iPhone handoff should works also instance hotspot.

 

*No need to pair Bluetooth to get it works.

*Not sure the order of step above is matter.

*No idea about iPad but it should works.

*Mine works event I did not sign in iMessage and FaceTime (Error cannot setup iMessage/FaceTimewith with my apple id and get customer support code)

*Dont forget to enable Handoff on iPhone and Hackintosh.

 

I'll make a call to Apple Support to solve my apple id today.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, stuck about a week try to fix with many solutions found on many site including Apple forum. But none is working. 

 

I'll make a call to Apple Support to solve my apple id today.

Don't call Apple because since a few days they have strengthen their registration process for iMessage/FaceTime. Customer support is no longer able to enable your device based on the Customer Code you give them, it will fail to register.

The only working solution is to insert a real MLB/ROM code.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meteorite,

 

iMessage/FaceTime is working again (thanks to my sister's MBP  :P).

Airdrop is also working both ways.

 

I had handoff working shortly, but now I'm not able to get it working again?!?

I already did the following with no success:

- signed off/on from iCloud on iPhone and hack

- deleted /L/P/com.apple.Bluetooth.plist

- switched off/on Bluetooth

 

Is your Handoff still working?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, It's still working.

 

I usually turn off bluetooth on my iPhone when I sit in front off my PC and turn bluetooth on it's takes 2-3 minutes to start working. 

 

Unfortunately, No one around me had a mac. It very expensive just 1 iMac you can buy up to 2 motorcycles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes ALC1150 works (by toleda's patch; clover patch method).

 

update: AirPort is working now with SSDT and kext from Rampage's blog. :thumbsup_anim:

 

Meteorite,

I am having the exact same Kernel Panic.  I am using a different motherboard (GA-Z97X-UD7 TH), but followed rampages's instructions and have put the SSDT for my motherboard, that is in Rampage's Haswell dmg file, into /EFI/EFI/CLOVER/ACPI/PATCHED.  You mention the SSDT and a kext.  Can you give more detail on what kext you are referring to?  I have used the ones that are mentioned in his install instructions.

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

  • Similar Content

    • By STLVNUB
      *Put the script into its own folder as it will create other folders*
      What is BTB?
      Script file to clone and help build Clover or Opencore repos
      Script will create link to itself in /usr/local/bin/bob
      Script SHOULD fix up any stray bobs you may have.
      Then you only need to type bob. and a parameter
      "a" for ACID repo, official
      "d" for ACID repo DUET build
      "c" for CLOVER
      "e" to erase UDK Folder
      Easier typing bob than.....usual stuff
      YOU WILL NEED TO cmod+x THE SCRIPT
      Enjoy
       
    • By cvad
      View File Bootdisk Utility
      Make bootable USB Flash Disk for MAC OS X with Latest Clover bootloader revision fast and easy by one click! under OS Windows.
      Special utility from cvad & russian MAC community for new hackintosh users.
       
      Enjoy...
       
      For more information and complete instructions please see this topic.
       
      Anyone who likes the program, please support its Community Score.
       
       
      Feel free to "Rate File"
      Submitter cvad Submitted 04/28/2013 Category Bootloaders  
    • By blackosx
      Vector themes for Clover are new and currently still under development. Setting out to re-create my BGM theme to vector I realised there was some learning needed in order to create a theme.svg file for Clover to use. As SVG files are text based, I quickly realised that they could be manipulated from the command line and looking at the Clovy theme I decided to break it down in to parts for creating other themes.
       
      As a result, I've been working on Clover SVG Theme Builder
      https://bitbucket.org/blackosx/cloversvgthemebuilder
       
      Current Version:
      0.4.5
       
      Overview
      The idea is to allow a theme designer to work on individual images and not worry about the required overall file structure which Clover expects. The designer can populate a Theme directory with a settings file and individual .svg files and let the script generate a final theme.svg file for using with Clover.
       
      I've created a basic sample theme to help demonstrate the script.
      https://bitbucket.org/blackosx/cloversvgthemebuilder/downloads/Theme.zip
       
      The Theme directory contains Adobe Illustrator and SVG files for each image in the required folder structure for the script.
       
      Using this sample theme, the script will generate this theme from the files.
       

       
      The idea is these can be used to build new themes and I'm currently using it to build my BGM_SVG theme.
       
      I can imagine far more complicated themes will be generated in the future, but for now I hope this may serve to help kickstart basic vector theme development.
       
      Notes:
      • Clover's SVG theme development is still underway and things are likely to change so this script and it's supporting template file will need to change with Clover.
      • I've only tested this using SVG files saved from Adobe Illustrator using the following settings, for files from other apps may need added support.



      • For the script to correctly inject SVG code in to the template, each SVG image must contain a group of elements.
      • Font files are currently not included in the final theme file but this can be an option.
      • In time, maybe other templates can be added which have different layouts??
       
      These are early days, so I'll update this post when necessary.
    • By zazman
      Bonjour,
       
      Depuis Catalina, l'extention Applebacklightfixup ne fonctionne plus. J'ai trouvé une solution en le supprimant de EFI/CLOVER/KEXT/OTHER/ et en gardant SSDT-PNFL.aml dans EFI/CLOVER/ACPI/Patched.
       
      j'ai pourtant plusieurs soucis :
      - le réglage de luminosité de l'écran ne reste pas toujours en mémoire d'une session à l'autre après un shutdown ou un restart (c'est aléatoire)
      - Le curseur de luminosité du panneau de conf affichage, lorsqu'il est positionné complètement à gauche met la luminosité de mon écran à zéro, donc tout noir... et c'est embêtant si je relache ma souris dans cette position !
      - Dans le paramétrage "clavier" du panneau de conf, onglet raccourcis, je n'ai pas d'item "affichage" pour afffecter le réglage de luminosité à F11 et F12 (ou à F2 et F3 sur mon toshiba satellite).
       
      J'ai essayé de mettre une valeur dans config.plist dans system parameters/backlight level. j'ai saisi 100, il m'a affiché 0x100, mais au redémarrage, mon écran restait noir. J'ai donc effacé cette valeur. Comment fonctionne ce paramétre et quelle valeur faut-il y indiquer ? Existe-il une solution plus propre sur Catalina 10.15.5 pour résoudre ces problèmes (j'utilise le CPU intel de mon toshiba satellite L50B - 1N2, pas le GPU radeon).
       

    • By miliuco
      Install macOS 10.15 Catalina on Gigabyte P55-USB3 with Radeon RX 580 graphics card using a USB device created with the createinstallmedia command and Clover as bootloader. Instructions to install macOS 10.14 Mojave on this computer are almost identical, replacing Catalina app with Mojave, so this article is suitable for both versions of macOS. The Gigabyte P55-USB3 motherboard (and some others from the same brand with the P55 / H55 chipset) have made it easy to build a hackintosh and install macOS since 10 years ago. Although it is an old motherboard, the behavior with Mojave or Catalina is very good after changing the classic hard drive (HDD) for a solid state drive (SSD).

      Components of the hackintosh
      Gigabyte GA-P55-USB3 motherboard: P55 chipset, 1156 socket, ALC892 audio, Gigabit RTL8111D network, DDR3 RAM Intel Core i5-750 processor for socket 1156: 4 cores, 8MB cache, clock rate 2.66 GHz Fenvi FV-T919 wireless + Bluetooth card: PCI-Express, wifi is ac type, detected by macOS as Airport and Apple Bluetooth Radeon RX 580 8 GB graphics card: works OOB but with a few details to be considered, it has its own article.  
      Previous requirements
      Install macOS Catalina app in /Applications folder USB flash drive with at least 16GB prepared from Disk Utility with MBR partition scheme and formatted as Mac Os Plus (on older Gigabyte boards like mine, USB sticks partitioned with GUID scheme instead of MBR usually hang the system when booting) Recent version of Clover (I have used r5117) Recent versions of Lilu (at least 1.4.4) and WhateverGreen (at least 1.3.9) to fine-tune the behavior of the graphics card Recent version of RealtekRTL8111 (I have used 2.2.2) FaceSMC version 6.26-322 (newer versions disable automatic mounting of USB devices on my system).  
      Create install USB
      Run this command from Terminal (assuming the target device is called USB):
      Bash: sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app
      Clover must be installed on the USB memory, I choose the following options:
      Bootloader > Install boot0af on the MBR CloverEFi > CloverEFI 64-bit SATA BIOS Drivers, 64 bit > Recommended drivers > FSInject + SMCHelper + XhciDxe BIOS Drivers, 64 bit > File System drivers > ApfsDriverLoader Install RC scripts on selected volume Optional RC scripts > Disable sleep proxy client.  
      You have to copy 4 kexts to the EFI/CLOVER/kexts/Other folder of the USB device: FaceSMC 6.26-322, Lilu 1.4.4, WhateverGreen 1.3.9 and RealtekRTL8111 2.2.2. Regarding the config.plist file, the most significant is:
      Boot > kext-dev-mode = 1 in Boot arguments GUI > Theme embedded, EmbeddedThemeType Dark, Screen Resolution 1920x1080, Preboot in Hide Volume Graphics > blank, nothing is checked except if foxbox solution is used to have more than 2 connectors enabled RT Variables > 0x28 in BooterConfig and 0x67 in CsrActiveConfig SMBios > iMac14,2 Sytem Parameters> Yes in Inject Kexts and check Inject System ID.  
      Install macOS Catalina

      Boot from the USB device and choose Install macOS from Install macOS Catalina. The installation program runs until the PC restarts. Here choose Install macOS from HDD (the name of the volume you are installing macOS on). With RX 580 graphics card, the screen goes black in this second phase of the installation, it is a phase in which the user has nothing to do until the PC is restarted so you can let it work until the Clover menu again. You have to choose Boot macOS from HDDto boot the installed system from the hard disk, the screen is recovered and you can configure the account and the initial options. From this moment the screen works fine.

      In summary:
      Boot from USB > Clover menu > Install macOS from Install macOS Catalina > screen works fine Boot from USB > Clover menu > Install macOS from HDD > black screen Boot from USB > Clover menu > Boot macOS from HDD > screen works fine.  
      Install Clover and kexts on the hard drive

      Clover needs to be installed on the disk where we just installed macOS. Options are the same as when installing it on the USB memory. You also have to copy the 4 kexts (FaceSMC 6.26-322, Lilu 1.4.4, WhateverGreen 1.3.9 and RealtekRTL8111 2.2.2) into the EFI/CLOVER/kexts/Other folder on the EFI partition of the disk. And review the config.plist file remembering the comments for the USB.

      If everything goes well, the computer starts from the hard disk with a running copy of macOS Catalina.
       
       

×