Jump to content
Mieze

Solution for Qualcomm Atheros AR816x, AR817x and Killer E220x

264 posts in this topic

Recommended Posts

I've released Version 2.2.2 of the driver. It fixes a problem which may cause trouble when trying to change the MAC address. Source code is already on GitHub and the prebuilt binary in the download section has been updated too.

 

Good luck!

 

Mieze

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Can the kext be installed in the clover EFI folder instead?

That way I don't have to mess with the system drivers.

Edited by jya

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, jya said:

Can the kext be installed in the clover EFI folder instead?

That way I don't have to mess with the system drivers.

Yes! :cat:

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, Mieze said:

Yes! :cat:

Awesome.

Worked first go. I placed the AtherosE2200Ethernet.kext into the EFI\CLOVER\kext\Other folder, rebooted.. And voila! ethernet card is recognised (This is a Gigabyte X299 Gamin 7 Pro motherboard)

Didn't have to mess with the original system drivers and the like...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yes! default_cat.png
Seeing you got the network card going, could anything entice you to also work on supporting Killer wireless cards?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, jya said:

Seeing you got the network card going, could anything entice you to also work on supporting Killer wireless cards?

Due to the lack of documentation and header files from Apple, it's almost impossible to write a driver for WIFI devices. Besides that, I'm not interested in wireless networking. Sorry! 

Mieze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

 

On my AR8161 on MSI GP60 it .. *blaablaa..kext didnt load..blaahblaah*

 

Vendor ID: 0x1969

Device ID: 0x1091

 

I be back if anything... Thanks!

P.S. I had cat too.

 

 

 

 

UPDATE#2: I got now it to work. I make stupid way like earlier and finally it loads up your kext to my lan too!

I mean i copied yours *.kext to:

System/Extensions/IONetworkingFamily.kext/Contents/Plugins/*here*

...and everything fine :)

 

No crashing and data keeps streaming :frantics:! THANK YOU FOR THE DRIVER

 

After moving there i updated cache by opening Kext Utility and letting it do it. Then i moved other one to Clover kext folder. Just to be more detailed if other one looking for this.

 

 

 

UPDATE: ALX is not so stable.. i get sometimes kernel panick and if i try direct PC to PC i get quite fast a crash because of this.... So if have interest look i would be interested if support for this LAN could be done? :wink_anim: *Dont mind this anymore but left here for as info if anyone looking for*

*** Panic Report ***
panic(cpu 2 caller 0xffffff8000303555): "thread_invoke: preemption_level 1, possible cause: blocking while holding a spinlock, or within interrupt context"@/Library/Caches/com.apple.xbs/Sources/xnu/xnu-3789.70.16/osfmk/kern/sched_prim.c:2086
Backtrace (CPU 2), Frame : Return Address
0xffffff90db1a3b20 : 0xffffff80002e953c 
0xffffff90db1a3ba0 : 0xffffff8000303555 
0xffffff90db1a3c20 : 0xffffff80003022be 
0xffffff90db1a3c60 : 0xffffff7f80f6cb89 
0xffffff90db1a3c80 : 0xffffff7f834c6a18 
0xffffff90db1a3d10 : 0xffffff7f834c14f7 
0xffffff90db1a3d40 : 0xffffff7f834c14ae 
0xffffff90db1a3d80 : 0xffffff7f80f6d2c2 
0xffffff90db1a3dc0 : 0xffffff80008bd9ce 
0xffffff90db1a3e30 : 0xffffff7f80f6d3a2 
0xffffff90db1a3e50 : 0xffffff7f80f6c773 
0xffffff90db1a3ec0 : 0xffffff7f80f6c6de 
0xffffff90db1a3ee0 : 0xffffff80008bc46f 
0xffffff90db1a3f30 : 0xffffff80008bacd1 
0xffffff90db1a3f80 : 0xffffff80008ba42c 
0xffffff90db1a3fb0 : 0xffffff80002978f7 
      Kernel Extensions in backtrace:
         com.apple.iokit.IONetworkingFamily(3.2)[6326DB88-5330-3F0C-91F6-D478AB5E7503]@0xffffff7f80f5b000->0xffffff7f80f8efff
         com.insanelymac.ALXEthernet(1.0.2)[C19FB641-ED4F-35CC-92F1-E2A843B18848]@0xffffff7f834bd000->0xffffff7f834d4fff
            dependency: com.apple.iokit.IONetworkingFamily(3.2)[6326DB88-5330-3F0C-91F6-D478AB5E7503]@0xffffff7f80f5b000
            dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[3E00E7D2-E569-341D-9BE0-34D5DE491825]@0xffffff7f80b32000

 

Edited by XantheFIN

Share this post


Link to post
Share on other sites

First. BIG THANKS to this awesome community.

 

Im on  a fresh install of Yosemite and it's prey clean. I''ll post what looks like the error code below. but I am having weird droppouts while watching streaming media after 5-15 minutes or so. Clover Ethernet Inject is selected with a "-" sign bc it seemed to do the trick with iCloud.  Thanks in advance.

 

My system details

 

Gigabyte z97 Gaming 7

i7 4790k  clocked to 4.6 Turbo

Atheros kext 2.2.2 in S/L/E

Kext in others folder

AppleALC

CodecCommander

FakeSMC and sensors

Lilu

USBInjectAll

WhateverGreen

 

 

This is where I think the problem lies but I'm not a code guy

 

2/15/19 7:54:47.000 PM kernel[0]: Ethernet [AtherosE2200]: Link down on en0
2/15/19 7:54:48.061 PM networkd[177]: +[NETLedBelly stopFastFail] Clearing ledbelly failure cache
2/15/19 7:54:48.066 PM configd[45]: network changed: v4(en0-:192.168.2.22) DNS- Proxy-
 

 

2/15/19 7:54:29.199 PM SWBQuicktimeProcess[893]: Using non-persistent logging
2/15/19 7:54:29.202 PM SWBQuicktimeProcess[893]: Logging now: Disabled
2/15/19 7:54:29.439 PM SWBQuicktimeProcess[893]: QuickTime initialized OK
2/15/19 7:54:29.503 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF744803160 Z-HaX.local. (AAAA) that's already in the list
2/15/19 7:54:29.504 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF7448035F0 7.1.D.E.F.B.E.F.F.F.C.5.D.8.2.4.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.8.E.F.ip6.arpa. (PTR) that's already in the list
2/15/19 7:54:29.504 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF746804760 Z-HaX.local. (Addr) that's already in the list
2/15/19 7:54:29.504 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF746804BF0 22.2.168.192.in-addr.arpa. (PTR) that's already in the list
2/15/19 7:54:29.859 PM com.apple.WebKit.Networking[828]: NSURLConnection/CFURLConnection HTTP load failed (kCFStreamErrorDomainSSL, -9813)
2/15/19 7:54:47.000 PM kernel[0]: Ethernet [AtherosE2200]: Link down on en0
2/15/19 7:54:48.061 PM networkd[177]: +[NETLedBelly stopFastFail] Clearing ledbelly failure cache
2/15/19 7:54:48.066 PM configd[45]: network changed: v4(en0-:192.168.2.22) DNS- Proxy-
2/15/19 7:54:48.072 PM netbiosd[798]: network_reachability_changed : network is not reachable, netbiosd is shutting down
2/15/19 7:54:48.117 PM Dropbox[406]: [0215/195448.117034:WARNING:dns_config_service_posix.cc(326)] Failed to read DnsConfig.
2/15/19 7:54:49.325 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Execute: SendResponses didn't send all its responses; will try again in one second
2/15/19 7:54:50.096 PM mDNSResponder[84]: AwdlD2d AwdlD2dStopBrowsingForKey: '_raop' Browsing service stopped
2/15/19 7:54:50.097 PM mDNSResponder[84]: AwdlD2d AwdlD2dStopBrowsingForKey: '_airplay' Browsing service stopped
2/15/19 7:54:50.319 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Execute: SendResponses didn't send all its responses; will try again in one second
2/15/19 7:54:50.000 PM kernel[0]: Ethernet [AtherosE2200]: Link up on en0, 1-Gigabit, full-duplex, Rx/Tx flow-control, energy-efficient-ethernet
2/15/19 7:54:51.319 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Execute: SendResponses didn't send all its responses; will try again in one second
2/15/19 7:54:52.133 PM SWBQuicktimeProcess[895]: Using non-persistent logging
2/15/19 7:54:52.138 PM SWBQuicktimeProcess[895]: Logging now: Disabled
2/15/19 7:54:52.208 PM SWBQuicktimeProcess[895]: QuickTime initialized OK
2/15/19 7:54:52.241 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF744804D60 Z-HaX.local. (Addr) that's already in the list
2/15/19 7:54:52.241 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF7448051F0 1.0.0.127.in-addr.arpa. (PTR) that's already in the list
2/15/19 7:54:52.241 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF747002360 Z-HaX.local. (AAAA) that's already in the list
2/15/19 7:54:52.241 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF7470027F0 1.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.8.E.F.ip6.arpa. (PTR) that's already in the list
2/15/19 7:54:52.477 PM networkd[177]: +[NETLedBelly stopFastFail] Clearing ledbelly failure cache
2/15/19 7:54:52.478 PM configd[45]: network changed: v4(en0+:192.168.2.22) DNS+ Proxy+ SMB
2/15/19 7:54:54.683 PM mDNSResponder[84]: AwdlD2d AwdlD2dStartBrowsingForKey: '_raop' Browsing service started
2/15/19 7:54:54.683 PM mDNSResponder[84]: AwdlD2d AwdlD2dStartBrowsingForKey: '_airplay' Browsing service started
2/15/19 7:55:10.987 PM Console[908]: Failed to connect (_consoleX) outlet from (NSApplication) to (ConsoleX): missing setter or instance variable
2/15/19 7:55:12.124 PM SWBQuicktimeProcess[910]: Using non-persistent logging
2/15/19 7:55:12.127 PM SWBQuicktimeProcess[910]: Logging now: Disabled
2/15/19 7:55:12.312 PM SWBQuicktimeProcess[910]: QuickTime initialized OK

 

 

config-no SMBIOS.plist

Share this post


Link to post
Share on other sites

PS

I am getting there every 20 seconds but it doesn't show any real issues in my system:

2/15/19 8:31:38.379 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF744803160 Z-HaX.local. (AAAA) that's already in the list
2/15/19 8:31:38.379 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF7448035F0 7.1.D.E.F.B.E.F.F.F.C.5.D.8.2.4.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.8.E.F.ip6.arpa. (PTR) that's already in the list
2/15/19 8:31:38.379 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF746804760 Z-HaX.local. (Addr) that's already in the list
2/15/19 8:31:38.379 PM mDNSResponder[84]: mDNS_Register_internal: ERROR!! Tried to register AuthRecord 00007FF746804BF0 22.2.168.192.in-addr.arpa. (PTR) that's already in the list

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@audio geekThis is not a driver issue as it originates in the higher levels of the network stack. In case you you got infrequent connection dropouts you might want to disable EEE as it may cause this problem.

Edited by Mieze

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think I got it.  I think Yosemite likes DNS coming from the router. I assigned the router w DNS and assigned manual dress w DHCP for the Hack to get the DNS from the router. Seems solid now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×