Jump to content
JahStories

Acer Iconia W700

10 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

I have the Intel i3 version of the tablet Acer W700 Iconia.

 

OS X 10.9.5. 

 

My attempt at trying to get to boot in UEFI mode with Clover have failed.

 

In legacy mode, with latest Chameleon v2395, I can get it to boot in safe mode, it loads everything without problems in normal mode, but gets stuck without getting onto a desktop, so there is an issue with graphics I think.

 

Where is this sp guide?

 

On a side note, it runs Android x86 4.4.2 beautifully from usb 3.0 in legacy mode,

it also runs Ubuntu 14.04 perfectly in UEFI mode from its SSD disk.

 

I will keep trying to get OS X 10.9.5 to work on it.

 

The last bit tried is DSDT.aml, which was extracted using trial version of AIDA64 Engineer, no improvement,

 

and using two kexts posted from somewhere for the Intel HD3000 10.9_Intel_HD_3000_&_HD_4000_Driver_by_KemalALKIN

AppleIntelFramebufferCapri.kext
AppleIntelSNBGraphicsFB.kext
still no luck...
 
anyone luckier than me, please advise. ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some progress.

 

Still using Legacy Mode.

 

I managed to boot into the GUI by removing just two kexts, these two:

 

AppleIntelFramebufferCapri.kext

AppleIntelSNBGraphicsFB.kext
 
So it is a driver problem, of course, no QE/CI as these are the actual drivers for Intel HD3000/HD4000.
 
Everything seems to work, apart from touch and wifi, for wifi I used an Edimax external dongle.
 
Curiously, the Atheros Bluetooth works, but not its integrated wifi.
 
At least I have access to Maverick 10.9.5 from Acer W700 i3 ;-)
 
Now it is a matter of finding someone who managed to hack the graphics drivers bit...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acer W700 with hybrid i3 Panther processor and HD3000 Intel graphics is a tough nut to crack, the two kexts that might solve the graphics QE/CI issue gave me grief, and I had to remove them.

 

 

NVIDIA or ATI were far easier to handle.

 

Currently I am trying the DSDT root, but no success so far.

 

I still need to figure out how to get the two kexts above to load and allowing the system to boot, removing them is not part of the solution.

 

Next I will be trying the Mountain Lion Intel graphics files and see if that works better.

 

Not any peeps interested in OS X on Acer w700 i3 HD3000 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here are my tablet specs:

 

on 10.9.0 using MyHack usb method:

 

Hardware Overview:

 

  Model Name: iMac

  Model Identifier: iMac8,1

  Processor Name: Intel Core i3

  Processor Speed: 1.40 GHz

  Number of Processors: 1

  Total Number of Cores: 2

  L2 Cache (per Core): 256 KB

  L3 Cache: 3 MB

  Memory: 4 GB

  Boot ROM Version: *

  SMC Version (system): * 

  Serial Number (system): * 

  Hardware UUID: *

 

Intel HD Graphics 3000:

 

  Chipset Model: Intel HD Graphics 3000

  Type: GPU

  Bus: Built-In

  VRAM (Total): 64 MB of Shared System Memory

  Vendor: Intel (0x8086)

  Device ID: 0x0116

  Revision ID: 0x0009

  Kernel Extension Info: No Kext Loaded

  Displays:

Display:

  Resolution: 1024 x 768

  Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)

  Main Display: Yes

  Mirror: Off

  Online: Yes

 

And here when I used a clone of 10.9.5 from my C2D desktop:

 

ProductName  : Mac OS X ProductVersion: 10.9.5 BuildVersion: 13F34

Bootargs     : -v npci=0x2000 darkwake=0 dart=0 

Kernel       : Darwin Kernel Version 13.4.0: Sun Aug 17 19:50:11 PDT 2014

Model ID     : MacBookPro8,1 KernelMode: x86_64

CPU TYPE     : Intel® Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz

CPU ID       : Ox206A7 (132775) 

Cores        : 2 Cores, 4 Threads @ 2500MHz Bus: 25MHz FSB: 100MHz

Caches       : L1i:32Kb L1d:32Kb L2:256Kb L3:3072Kb

CPU Features : FPU VME DE PSE TSC MSR PAE MCE CX8 APIC SEP MTRR PGE MCA CMOV PAT PSE36 CLFSH DS ACPI MMX FXSR SSE SSE2 SS HTT TM PBE SSE3 PCLMULQDQ DTES64 MON DSCPL VMX EST TM2 SSSE3 CX16 TPR PDCM SSE4.1 SSE4.2 x2APIC POPCNT PCID XSAVE OSXSAVE TSCTMR AVX1.0 SYSCALL XD EM64T LAHF RDTSCP TSCI 

RAM          : 4096Mb HibernateMode: 0

SwapUsage    : total = 1024.00M  used = 0.00M  free = 1024.00M  (encrypted)

User         : *****

 

Detected  ...  MAC OS X "Mavericks".

 

In either case, no QE/CI, and the SNB framebuffer fails to load.

Share this post


Link to post
Share on other sites

After many attempts I can say this is not solvable for Acer W700 with HM77 hybrid sandybridge chip with HD3000.

 

No DSDT patch, modified kexts helped.

 

The best I can get to boot to GUI is by disabling the kext AppleIntelSNBGraphicsFB.kext.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My attempts with the acute help of RehabMan (kudos to him) were futile, the reason is lack of drivers for framebuffer on eDP (embedded display port) for Intel HD3000,

 

until this is ported from Linux maybe, framebuffer and QE/CI will not be possible on Acer W700 i3 HM77 version.

 

However attaching HDMI monitor and enabling AppleIntelSNBGraphicsFB.kext gives perfect QE/CI.

 

Check the tedious work on pages in

 

http://www.insanelymac.com/forum/topic/300255-intel-hd-3000-no-graphics/page-4

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am actually happy about the result I got which is to get OS X 10.7.5 and up running in this Acer W700 with HM77 hybrid sandybridge using an external HDMI monitor if I want full QE/CI, with the welcome side effect that the Tablet screen stays black, so can rest, which is good for its LCD screen.

 

And if I need to access OS X on the Tablet screen, I just disable the SNB framebuffer, and do stuff that do not require video acceleration...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×