Jump to content
Tiberio Galbiati

ASUS EAH5770 hang

5 posts in this topic

Recommended Posts

Hello!
I have an Asus EAH5770 (0x68b8) in my mac pro 1.1 with Mavericks using patched efi.boot

I have used the card with the original ROM (recognized as ATI Radeon HD 5000)
and also with the rom patched with EFI  (recognized correctly as 5770)

But in the two cases I have graphics hangs.

I collected some info about the issue:
1) the GPU hang occurs after a wake from sleep
2) the system tries to restart the GPU
 

kernel[0]: GPU Hang State = 0x00000000
 kernel[0]: GPU hang: 
 kernel[0]: Trying restart GPU ...
 kernel[0]: AMDJuniperGraphicsAccelerator: bad busy count (255,1)
 ** GPU ASIC Log Start **

long log omitted

 

02/02/14 21:08:01,546 DumpGPURestart[2936]: dnssd_clientstub ConnectToServer: connect()-> No of tries: 1
02/02/14 21:08:01,664 sandboxd[508]: ([2936]) DumpGPURestart(2936) deny network-outbound /private/var/run/mDNSResponder
02/02/14 21:08:02,000 kernel[0]: GPU Hang State = 0x00000000
02/02/14 21:08:02,000 kernel[0]: GPU hang: 
02/02/14 21:08:02,000 kernel[0]: Trying restart GPU ...
02/02/14 21:08:02,622 DumpGPURestart[2936]: dnssd_clientstub ConnectToServer: connect()-> No of tries: 2
02/02/14 21:08:02,627 sandboxd[508]: ([2936]) DumpGPURestart(2936) deny network-outbound /private/var/run/mDNSResponder
02/02/14 21:08:03,000 kernel[0]: GPU Hang State = 0x00000000
02/02/14 21:08:03,000 kernel[0]: GPU hang: 
02/02/14 21:08:03,000 kernel[0]: Trying restart GPU ...
02/02/14 21:08:03,690 DumpGPURestart[2936]: dnssd_clientstub ConnectToServer: connect()-> No of tries: 3
02/02/14 21:08:03,695 sandboxd[508]: ([2936]) DumpGPURestart(2936) deny network-outbound /private/var/run/mDNSResponder
02/02/14 21:08:04,000 kernel[0]: GPU Hang State = 0x00000000
02/02/14 21:08:04,000 kernel[0]: GPU hang: 
02/02/14 21:08:04,000 kernel[0]: Trying restart GPU ...
02/02/14 21:08:04,751 DumpGPURestart[2936]: dnssd_clientstub ConnectToServer: connect() failed Socket:5 Err:-1 Errno:1 Operation not permitted
02/02/14 21:08:04,806 sandboxd[508]: ([2936]) DumpGPURestart(2936) deny network-outbound /private/var/run/mDNSResponder
02/02/14 21:08:05,000 kernel[0]: GPU Hang State = 0x00000000
02/02/14 21:08:05,000 kernel[0]: GPU hang: 
 

 

 

3) the problem is related to these kext:

 

 
kernel[0]: com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily(98.7.1)[024BF8EC-2925-3C4B-ADBB-CFE36F7D41C5]@0xffffff7f8e8cf000->0xffffff7f8e927fff

 kernel[0]: dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.8)[447B4896-16FF-3616-95A2-1C516B2A1498]@0xffffff7f8d2ba000

 kernel[0]: dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.3.6)[38E388A5-92D6-3388-B799-F2498E582287]@0xffffff7f8dc54000

4) only once or twice there was kernel panic
 

Code:
panic(cpu 2 caller 0xffffff800f6dc19e): Kernel trap at 0xffffff7f9127cba6, type 0=divide error, registers:
CR0: 0x000000008001003b, CR2: 0x00000001178f4000, CR3: 0x00000000120b4000, CR4: 0x0000000000000660
RAX: 0x00000000002a8500, RBX: 0xffffff8138d4bbf0, RCX: 0x0000000000000000, RDX: 0x0000000000000000
RSP: 0xffffff8138d4bbd0, RBP: 0xffffff8138d4bbe0, RSI: 0x0000000000000000, RDI: 0x0000000000000000
R8:  0xffffff7f912981f0, R9:  0x0000000000000027, R10: 0x0000000000000004, R11: 0xffffff7f91298218
R12: 0xffffff803b2417d0, R13: 0xffffff7f91298280, R14: 0xffffff8138d4bc90, R15: 0xffffff8138d4bbf0
RFL: 0x0000000000010246, RIP: 0xffffff7f9127cba6, CS:  0x0000000000000008, SS:  0x0000000000000010
Fault CR2: 0x00000001178f4000, Error code: 0x0000000000000000, Fault CPU: 0x2

With these kext in backtrace:
 

Code:
com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.3.6)
com.apple.kext.AMDSupport(1.1.4)
com.apple.kext.AMD5000Controller(1.1.4)
com.apple.kext.AMDFramebuffer(1.1.4)

 

 

I have found an AMD5000Controller.kext patched for 5770 at osx86.net
The framebuffer now is correctly set as vervet :

 
Ioreg | grep ATY

| | | | +-o ATY,Vervet@0 <class AtiFbStub, id 0x1000002d4, registered, matched, active, busy 0 (5 ms), retain 8>
| | | | | +-o ATY_Vervet <class AMDFramebuffer, id 0x1000002d7, registered, matched, active, busy 0 (4 ms), retain 18>
| | | | +-o ATY,Vervet@1 <class AtiFbStub, id 0x1000002d5, registered, matched, active, busy 0 (9 ms), retain 8>
| | | | | +-o ATY_Vervet <class AMDFramebuffer, id 0x1000002dd, registered, matched, active, busy 0 (9 ms), retain 18>
| | | | +-o ATY,Vervet@2 <class AtiFbStub, id 0x1000002d6, registered, matched, active, busy 0 (26 ms), retain 8>
| | | | | +-o ATY_Vervet <class AMDFramebuffer, id 0x1000002f9, registered, matched, active, busy 0 (2 ms), retain 15>

It's strange because the card works well, it crashes only after sleep! 

I also found in a forum the advice to disable wake on LAN.
 

 

With my old nVidia 8500gt with 8400gs I haven't had any problem.
Thanks for advice, I hope to find a guru of graphics card in order to solve the issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

first, this smbios MacPro1,1 :P  is wrong, use iMac 11,1 or MacPro5,1 that use this card, I have this card and work O.O.B with native kexts and GE=No

Share this post


Link to post
Share on other sites

just to clarify ... we talk about a hackintosh or a real mac?

 

Thanks for response, it's a real mac pro, but officially it doesn't support 10.9 so I have patched the boot.efi in order to use it.

 

 

I know the graphics it's supported oob, and in fact it works, everything is perfect, only after sleep it hangs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×