Jump to content

Radeon R9 270X framebuffer issue


Go to solution Solved by Vlada.,

  

51 members have voted

  1. 1. Binary-patch R9 270X tool pack v1.7 / Vote if you have DVI or HDMI connector issues

    • GIGABYTE GV-R927XOC-2GD Radeon R9 270X 2GB
      5
    • GIGABYTE GV-R927XOC-4GD Radeon R9 270X 4GB
      2
    • MSI R9 270X GAMING 2G Radeon R9 270X 2GB
      6
    • MSI Radeon R9 270X GAMING 4GB
      3
    • SAPPHIRE 100364L Radeon R9 270X 2GB
      4
    • SAPPHIRE 100364TXSR Radeon R9 270X 2GB
      4
    • SAPPHIRE Vapor-X 100364VXL Radeon R9 270X 2GB
      4
    • SAPPHIRE 100364-4GL Radeon R9 270X 4GB 384-Bit (Dual-X Edition)
      5
    • ASUS DirectCU II R9270X-DC2T-2GD5 Radeon R9 270X 2GB
      8
    • ASUS DirectCU II R9270X-DC2T-4GD5 Radeon R9 270X 4GB
      2
    • XFX Double D R9-270X-CDFC Radeon R9 270X 2GB
      4
    • XFX R9-270X-CDBC Radeon R9 270X 2GB
      3
    • PowerColor DEVIL AXR9 270X 2GBD5-A2DHE Radeon R9 270X 2GB
      1
    • PowerColor PCS+ AXR9 270X 2GBD5-PPDHE Radeon R9 270X 2GB
      0
    • HIS IceQ X² Turbo Boost Clock H270XQMT2G2 Radeon R9 270X 2GB
      2
    • HIS Mini IceQ X² Boost H270XQMS2G2M Radeon R9 270X 2GB
      0
    • Club3D royalQueen CGAX-R927X6 Radeon R9 270X 2GB
      2


311 posts in this topic

Recommended Posts

Well, for that I believe that you can use Device HDAU code, and the rest of cosmetic corrections in this code don’t work. The card is still signed wrong with this one, which means as AMD Radeon HD 7xxx...

 

BTW, this is the situation in your case

 

  • Default
    • Cinebench r15: 96 fps
    • HDMI and both DVI ports work (DP not tested)
    • Card recognized as AMD Radeon HD 7xxx

 

But for example with SAPPHIRE DUAL-X R9 270X 2GB two monitors not working with default FB. And there are others too...

But for example with SAPPHIRE DUAL-X R9 270X 2GB two monitors not working with default FB. And there are others too...

As I already mentioned my results apply to the MSI R9 270X Gaming Twin Frozr 2 which is a very attractive graphics card for hackintoshing not only because of the native support by OS X but also because of the excellent cooler and the hybrid BIOS (UEFI + legacy). Other cards may be different.

 

Mieze

 

I recently got a MSI R9 270X Gaming Twin Frozr 2 and ran some tests with different framebuffer configurations. Here are the results. With all configurations QE/CI and DVD Player work properly.

 

  • Default
    • Cinebench r15: 96 fps
    • HDMI and both DVI ports work (DP not tested)
    • Card recognized as AMD Radeon HD 7xxx
  • Hamachi
    • Cinebench r15: 99 fps
    • Only one DVI port works (DP not tested)
    • Card recognized as AMD Radeon R9 270X
    • Problems with screen resolution and refresh rate (defaults to 2560 x 1440 @ 59,9 Hz)
  • Aji
    • Cinebench r15: 59 fps
    • Only one DVI port works (DP not tested)
    • Card recognized as AMD Radeon R9 270X
  • Futomaki
    • Cinebench r15: 97 fps
    • Only one DVI port works (DP not tested)
    • Card recognized as AMD Radeon R9 270X

 

  • my power color r9 270x card
  • Default
    • Cinebench r15: 78 fps
    • HDMI and both DVI ports work (DP not tested)
    • Card recognized as AMD Radeon HD 7xxx

Hi Vlada!

 

First, thank you for your efforts! I have Sapphire R9 270 2GB and I'm having a few issues. I'm not using DSDT, instead I'm using your kext pack.

 

- Graphics card is recognized as AMD Radeon HD 7xxx but Profiler shows 0x6811

- Biggest issue is that I cannot have more than two output ports working, only dvi-dvi or dvi-hdmi (doesn't matter which order, I haven't tried DP). Can something be done about this?

 

After updating to 10.9.3 from 10.9.2 my R9 270 is no longer recognized (8MB card showing and no acceleration). I ran your kext package again and still nothing is recognized : (

 

Please help! I'll be more than happy to return favour if you have paypal account : )

 

Cheers!

Hi all, Vlada

Hi An1r0n

 

Thanks to all on this and other forums, for the excellent infos and posts ! After It works for me, here is an original Mac that profited from your work:
My MacPro3,1 which let me down last week with a slowly broken legacy card now breathes new life again with an ASUS Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC !!
 
With the plain update to 10.9.3, the Vlada 10.9.2 based kexts who did the job well, no longer work - as was to be expected (and as you, An1r0n found out as well).
 
To get me "into the picture" again I modified the two new 10.9.3 kexts with the known changes:
AMDRadeonX4000.kext    > replaced  0x68181002 with 0x68111002 (In the section of "AMDPitcairnGraphicsAccelerator")
AMD7000Controller.kext > replaced  0x68181002 with 0x68111002
Did the usual permission repair, then reboot - et voila. 
 
For me whats left is only  thanking the community again - and I guess I will flash the card yet for bootscreen.
 
> Edit: I just see now that tonight Vlada has updated his pack to V1.7 (over at osx86).  @An1r0n you might want to try this new package or my manual method to get your card working again.
_______________________
Cinebench R15 38.1 - unnoticeably  slower than in 10.9.2 (38.4)
System: MacPro3,1 4 Core E5462 2.8GHz 12GB RAM
Edited by ee_tinkerer

Looks like both you and Vlada are active tonight : ) Thanks for your response and thanks for letting me know about Vlada's update! I'm downloading his updated package!

 

Question for you ee_tinkerer, did oyu manage to get all ports working on your card? Can you have more than two outputs at the same time (utilizing all ports) ?

 

Thank you!

 

Cheers!

 

edit: No luck! Instaling new version from Vlada still gives no result! : ( @ee_tinkerer could you upload the three kexts you managed to get working? I believe Vlada will also benefit from comparing it with his own kext as well.

 

Thanks!

I'm not using modified kexts anymore in my AMD Radeon R9 270 Series pack. 

 

I have neat solution, which considers universal binary patch. Check the upper (best answer) post for more info.

 

This means that you will be able to use it for 10.9.2 and above from now on...  :yes:

 

I'll see with Pike can I use the method which he was apply for AppleHDA in his blog "New style of AppleHDA.kext patching", because that will eliminate further patching after future os upgrades.

 

I'm not using modified kexts anymore in my AMD Radeon R9 270 Series pack. 
 
I have neat solution, which considers universal binary patch. Check the upper (best answer) post for more info.
 
This means that you will be able to use it for 10.9.2 and above from now on...  :yes:

 

 

Hey Vlada,

 

Thanks for your response. I'm a little confused, so do I have to download your pack, install it and run the patch from terminal? Afterwards edit the kexts for R9 270?

 

Thank you!

@an1r0n

 


In your case perhaps is better solution step by step method, so that you can determinate the problem.

 

If you have issues, remove ATYInjector.kext from S/L/E. However, you will need to insert device id 0x68111002 in to AMD7000Controller.kext & AMDRadeon4000X.kext for proper activation. 

 

You can manually apply bin patch from terminal and check is it working, but for that you will need DSDT patch or ATYInjector.kext.

 

Personally, I'm using DSDT method. I have two DSDT files in Extra. First one is DSDT.aml with R9 270X injector code, and second is DSDT1.aml w/o it. 

 

I can always make tests with both DSDT files by using next flag:

 


 

DSDT=/Extra/DSDT1.aml

@an1r0n

 ... did oyu manage to get all ports working:

Both DVI were working at the same time, but I have no DP Monitor(s) around. I did try Bootscreen with DVI>VGA as someone mentioned it could work, but without sucess.

 

> ... could you upload the three kexts you managed to get working

I changed only 2 kexts as described: only overwritten Device ID. I doubt anyone of the hackintosh people can profit - just minimalists like me who like to use this PC card in an original mac. 

So far, I have only changed the info.plist files and haven't used the changed or now patched controller File "AMD7000Controller" itself, as I don't know if this is required only for hackintoshes or if it would improve GPU performance.

 

Sorry - but this is mostly all out of my league - I am just profiting from Vladas work.  

@ee_tinerer

 

Hey buddy, no I didn't had chance to try it out due work. I'll do it tomorrow and let you know.

 

Currently both DVI's work, HDMI only if one DVI is unplugged, so just two monitors.

It would be nice that you all report here beside the score from Cinebench R15 which SMBios definition you use, also the model of your CPU and your P-States values.

 

Thanks!  :)

 

Here is my result with latest drivers under 10.9.3

 

PowerColor PCS+ R9 270X

 

  • FB (patched) = Futomaki  
  • HDMI and both DVI ports work (DP not tested)
  • Card recognized as AMD Radeon R9 270X
  • Cinebench R15: 71.40 fps
  • i5 2500k 3.3Ghz 
  • 8GB RAM 1600Mhz
  • SMBios MacPro6,1
  • P-States: 16,20,25,30,34,37

Hey guys!

 

Here's an update. I've updated to 10.9.3 then installed 1.7 version of Vlada's kexts. Graphics card is not fully recognized, only like 7xxx and it's working on x1. I've attached the screenshot.

 

- I've tried the script mentioned in sticky post, no luck after reboot

- I tried editing kexts as Vlada suggested but kexts already have device ID 0x68111002 (among others in a row).

- Only two video outputs work at the same time. Currently DVI-D and DVI-I. Any DVI and HDMI also work, but not all three together. I also have DP but I havent tried it. Here's how graphic card outputs look.

 

What am I doing wrong? Check out the attachment. Thanks!

 

Sapphire-R9-270-Dual-X-9.jpg

 

fISuPmP.png

Try'ed your drives on 10.8.5 , doesn't work. Card gets detected but after "Found AMDPitcain....." nothing more happens.

 

Installed 10.9 sucessful, after boot same happens. Then i changed ID and Framebuffer in Clover to see if its solve the problem. But not.

 

 

I've own a XFX R9 270X DD

 

Connected on HDMI-DVI.

 

(I've read more into this, seems like MiniDisplay is working. Any way to Pin HDMI?)

Tyler510, that looks like a clover problem and not related to the graphics card (OsxAptipFixDrv error).

A few posts ago, I posted the relevant parts for the clover config file (works for both 10.9.2 and 10,9,3) so that you dont need to install the driver package offered here at all. Just add the lines to the clover config and you should be ready to go. For me, DVI and HDMI (incl sound) both work but only separately and not together :( For some other people, the same config works with both DVI and HDMI with dual monitors. I havent looked into it further because I dont have time at the moment.

Sorry for the late response. I think you meant the right post but linked the previous one. 

The numbers below the config.plist are just framebuffer config I inserted without spaces into my config.plist for clover.

 

It is basically a search - and - replace in the controller.kext on-the-fly by clover. The first long line ist the part that is going to replaced by the other long line of numbers.

<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>ATIConnectorsController</key>
		<string>7000</string>
		<key>ATIConnectorsData</key>
		<string>00040000040300000001010112040401000400000403000000010201220505020400000014020000000103000000060600080000040200000001040011020103</string>
		<key>ATIConnectorsPatch</key>
		<string>00040000040300000001000012040101040000001402000000010000110205050002000004020000000100001000030600080000040200000001000022050203</string>

My current config is also working in 10.9.3 without any edits.

 

I didn't set an SMBIOS - clover gave my setup iMac late 2009. I think this is not important for the graphics card to work.

 

Regarding the OSXAptioFixDrv you have to ask in the clover forums - I have never needed that.

 

Is your new install working now?

  • 2 weeks later...

Hey guys, 

 

So Ive been pretty desperate lately. Since installing R9 kexts do work (but recognise card as 7xxx series as described in a few posts above) i tried DSDT injection. Ive hit the wall, I do not know how and keep failing adding the injector via dsdt editor. Can someone PLEASE help me out? here is my DSDT. https://www.dropbox.com/s/lwesmyasq9t3woc/DSDT.AML

 

Thank you!

×
×
  • Create New...