Jump to content
melt7777

HP EliteBook 8540p 10.9 Mavericks Guide

16 posts in this topic

Recommended Posts

Installed on HP EliteBook 8540p, a Core i7 with 24 GB ram and two seagate momentus xt hybrid SSHDs (1000gb and 750gb), and an nvidia quadro 5100m. No boot flags. Thanks guys in the chat room for entertaining me while I got all this sorted out. Nice not to have to rely on a distro :)

 

eTyu5m6.jpg

 

Process:

 

1. Booted into an existing Lion install, Download Mavericks installer from App store for free, and download MyHack latest.

 

2. Use Disk Utility to create a 10gb partition on a GPT partitioned drive, type Mac OS Journaled (HFS+), for myhack installer, and a big partition, same type, for Mavericks to be installed on.  Instead of using a USB for MyHack I am using another partition on the hard disk. (SO much faster, and none of the stupid errors trying to boot from a USB. Thanks to dcai777 for the idea.)

 

 

3. Use the HP ProBook 6360b Boot Pack I found on osxlatitude.
Add Extras. This will be needed to get working PS2 and Intel Ethernet (e1000e)

 

4. Boot from the Myhack partition and run the installer. You may or may not need a USB keyboard and/or mouse.  Ports on the right side work.

 

5. Boot from the newly installed Mavericks partition. Used a tool that may be blacklisted from this site, to install Voodoo 2.8.4, HDAenabler, and USB3 Universal by Zenith432. This turned on my other USB ports and my audio.

 

6. (Thanks to Frontier314 for original post on this) Go into /S/L/E/VoodooHDA.kext/Contents/Info.plist and change VoodooHDAEnableVolumeChangeFix to true (then use Kext Wizard to repair/rebuild), in order to get the volume controls to actually control the volume.

 

7. Configure GRUB2 bootloader to also boot my new Mavericks installation using the following stanza in my /etc/grub.d/40_custom file (for you dual-boot linux / osx folks)

 

Note: I have GRUB2 bootloader on an MBR hard disk with my other OSes (win7, various linuxes, osx Lion) and Mavericks installed on a GPT disk by itself for now. All OSes are booting from GRUB2 now.  At some point I am going to attempt to get all of my OSes onto a GPT disk and see if they all work together on one disk.

 

menuentry "Mac OS X Mavericks" --users jc {

   insmod part_gpt

   insmod hfsplus

   set root='hd1,gpt2'

   search --no-floppy --fs-uuid --set <uuid of the maverick partition>

   multiboot /boot

}

 

Note on the Grub, it says invalid partition but boots up. It does the same with my Lion install on the MBR. not sure if it's something to do with the uuid stuff or not. Also, to get your uuid's in linux you can just do  sudo blkid.

 

8. To get Airport, AirDrop, and full wifi:

Replace Intel WLAN card with Broadcom 43224, which is in the whitelist:  HP ProBook 4415S Wireless WiFi Card 518434-001

Install ProBookARPT.zip found by a google search, thanks to pokenguyen in insanelymac chat!

 

9. To get iMessage:

Login to iCloud using my Apple ID.  It was just spinning forever when trying to login to Messages, so I tried a bunch of stuff, including reinstalling latest Chameleon v2266 from the pkg installer, which fixed my GUI boot screen / theming came back.... and a thank you here to rampagedev for pointing me at some options.... but what ended up working was, I chose "Skip" then I went in to the Messages app > Preferences > and chose to log in to the apple ID and it worked!

 

So.... In summary:

 

WORKING: 

IDT Audio

Nvidia Quadro NVS 5100M 1GB

USB3 ports & USB2 ports

Intel E1000e Ethernet

AirPort/AirDrop/Wi-fi.

iMessage/iCloud/AppStore

 

NOT WORKING:

Sleep seems to go and come back, but i think it just shuts the screen off. And breaks my (injected) wifi. And the speakers pop about every minute or so. So, no sleep. If i used sleep I would fight with DSDTs and such, but I don't.

 

UNKNOWN:  nothing at this time.

 

 

I wanted to put this out on the wire in case anyone else wants to use the awesome, powerful Elitebook to run a hackintosh partition. Will update as i do more / test more.  Thanks guys! And Joseph51423 for entertaining me in the chat room while helping us. You guys are great!

 

Update 11/16/2013 -  Fun GPT w/ Protective MBR project... I wanted to see if I could get Mavericks, Windows 7, and Kali Linux all playing nice on the same GPT drive. Basically, I did a lot of watching TrueImage progress bars for this job. Basically ended up with:

/dev/sda1 unknown (the protective MBR hybrid)

/dev/sda2 fat32 EFI (the EFI Bootloader for the GPT table)

/dev/sda3 hfs+ Mavericks

/dev/sda4 ntfs win7boot (System Reserved) (the windows bootloader)

/dev/sda5 ntfs win7

/dev/sda6 ext4 kali

/dev/sda7 linux-swap swap

 

 

And for good measure, remove that disk, and throw a quick windows 8.1 install on a second hard disk, then put both disks back in.

/dev/sdb1 ntfs win8

 

From a kali linux live usb:

Had to install everything individually to a fresh drive, image it, and after all of the installations, then copy/paste everything around with gparted to get it all on the same drive.

Used gdisk to create a protective MBR for 4 5 6 making all bootable.

Perform a chroot grub installation and install it to /dev/sda to make it the main bootloader for the whole drive using --force because it's not supposed to work on a GPT/MBR very well.

allow the /etc/grub.d scripts to run and find all my os's, then edit grub.cfg down to what i wanted to show, and use that to create my /etc/grub.d/40_custom file.

re- update-grub

 

Boot from a win8 dart usb (the 7 installers didn't work) to get a setup command prompt, and use some commands to get the win7 bootloader to re-recognize the win7 installation:

   bcdedit /store C:\boot\bcd /set {bootmgr} device partition=D:

   bcdedit /store C:\boot\bcd /set {default} device partition=D:

   bcdedit /store C:\boot\bcd /set {default} osdevice partition=D:

 

Boot into each OS and celebrate a job well done! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Your welcome for entertaining :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try using HP Probook Installer 6.1.10 instead of that *tool*, you can use HP 8x60p as option while installing. It will patch your dsdt and install all required kexts for you. I think 8x40p is pretty much like 8x60p.

 

Remove all the kexts installed first.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I installed Mavericks on my HP Elitebook 8570p, got everything working, except for my USB3 ports (right hand side), the other are working (left hand side). Any suggestions?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I installed Mavericks on my HP Elitebook 8570p, got everything working, except for my USB3 ports (right hand side), the other are working (left hand side). Any suggestions?

Yes post your steps next time, you could have saved me tons of aggravation!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think you better use Clover Bootloader as attached file.

- You first copy EFI folder to EFI Partition

- In Bios, Booting set to EFI

 

then reboot, you can boot EFI mode and get Clover Bootloader.

Just try. I'm sure your partition is not guid partition as followings.

tnfg.png

 

 

 

And you should be add smbios info in config.plist

 

And i have an issue of control Fan.

I still don't solve that issue. Instead of that, I decrease CPU clock speed. but, it does not solved.

 

http://www.mediafire.com/download/9w3ohp1f3ob93bt/8540P_EFI.zip

HP Probook Installer 6.1.10

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think you better use Clover Bootloader as attached file.

- You first copy EFI folder to EFI Partition

- In Bios, Booting set to EFI

 

then reboot, you can boot EFI mode and get Clover Bootloader.

Just try. I'm sure your partition is not guid partition as followings.

tnfg.png

 

 

 

And you should be add smbios info in config.plist

 

And i have an issue of control Fan.

I still don't solve that issue. Instead of that, I decrease CPU clock speed. but, it does not solved.

 

http://www.mediafire.com/download/9w3ohp1f3ob93bt/8540P_EFI.zip

HP Probook Installer 6.1.10

 

Thanks for the tip, but you didn't say why I would need to change what I have to using clover efi bootloader? So far I can boot everything just fine, as grub supports UEFI or Legacy modes. And I prefer grub bootloader for a variety of reasons. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Thanks for the tip, but you didn't say why I would need to change what I have to using clover efi bootloader? So far I can boot everything just fine, as grub supports UEFI or Legacy modes. And I prefer grub bootloader for a variety of reasons. 

 

 

 

yup, it's up to you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did an install with Clover and HP Probook Installer and that went quite well i must say for my first install :)

I only have troubles, as far as i know, with the battery and sound, if any could give me pointers ... that would be sweet!

 

Thnx in advance :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did an install with Clover and HP Probook Installer and that went quite well i must say for my first install :)

I only have troubles, as far as i know, with the battery and sound, if any could give me pointers ... that would be sweet!

 

Thnx in advance :)

Do you have correctly patched DSDT in place where Clover can load it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you have correctly patched DSDT in place where Clover can load it?

Sorry to react so late ... so busy with work :(

But i used the the zip file Ritz Carltn attached to his post and latest HP-ProBook-Installer

 

I got no idea if i have the right stuff at the correct place tho :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry to react so late ... so busy with work :(

But i used the the zip file Ritz Carltn attached to his post and latest HP-ProBook-Installer

 

I got no idea if i have the right stuff at the correct place tho :)

You should probably refer to the ProBook guides (available elsewhere) to be sure you're using the ProBook Installer correctly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thnx, that did the trick for sound :-)

 

I tried the new PBI for Clover and it made clover unable to boot, hoped that it would fix the no battery issue I got...

Tried with only the option update Clover and that made it unbootable as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By shinho73
      I need a good vanilla guide for AMD A8 7600 with A58M-E FM2+ mother board and Palit GEforce GT 730. Any help will be greatly appreciated. Thank you.



    • By MaLd0n
      ---INSTALLATION TUTORIAL---
       
      ---Original Post---
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=9172
       
      ---USB---
      https://pikeralpha.wordpress.com/2016/07/13/simple-skylake-usb-fix-no-kexts-required/
       
      ---CLOVER FOLDER---
       
      CLOVER.zip
       
       
      --MOBO
      GigaByte Z390 M Gaming



      --PROCESSOR
      Intel Core i9-9900K


      --COOLER
      CoolerMaster MasterLiquid ML120R RGB


      --MEMORY
      Corsair Dominator Platinum 16GB (2 x 8GB)


      --GPU
      Sapphiretech Radeon RX 590 8 GB GDDR5


       
      --SSD
      Samsung 970 EVO NVMe M2 Flash Drive


      --POWER SUPPLY
      EVGA 750 N1, 750W


      --WIRELESS
      TP-Link Archer T9E


      --BLUETOOTH
      Orico BTA-403


      --CASE
      Thermaltake View 21 Tempered Glass Edition


      --DSDT Patches--
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -FIX ACPI ERRORS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE 10 ID -DMAC -REMOVE 22K LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -FIX K.P in REBOOT -NVRAM / REAL TIME CLOCK -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -MIKEY -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -UAR1 -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -OPERATION REGION GPIO -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES  
      --SCREENSHOTS--





























      --BruceX--
       
      --USB-C-- test with SanDisk Ultra USB-STICK 128gb


       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By amadeusex
      Hi there y' all.
       
      I'm selling my hp z820 with the specs listed below since i accidentally bought me another one (that's what i told to my wife anyway).
       
      The machine runs flawlessly High High Sierra 10.13.6 and also has Win7 pro and Win10 pro licences tied to the machine.
       
      The machine is in Athens Greece
       
      I'm asking for 850 euros shipped within the European Union.
       
            Features     • Make: HP • Modell: Workstation Z820   • Processor: 2x Intel XEON Quad-Core E5-2670 • Chipset: Intel C602    • Memory: 64 GB ECC RAM • Sound: Realtek ALC262   • Graphics Card: nVidia Quadro K600   • SAS - Controller: LSI SAS2308 with RAID (0, 1, 5, 10) • SSD - 256 GB • DVD RW   • 2x Ethernet-LAN (RJ-45): 2 (Dual Gigabit - 1000Mbit/s)   • FireWire: 2x (1x Front + 1x Back) • USB 2.0: 5x (1x Front + 4x Back) • USB 3.0: 4x (2x Front + 2x Back)   • PS/2 • serial RS232 • Line-In • Line-Out • Microphone • FireWire (6polig)    • PSU: 1125 Watt    • (WxHxD): 203mm x 444mm x 525mm • Weight: 21,1kg   The machine is configured to also run MacOS 10.13.6 High Sierra without any hiccups and complete working power management.   Geekbench 4 64-bit  MacOs Results
      https://browser.geekbench.com/v4/cpu/12062123
      Geekbench 4 64-bit  Win10 Results
      https://browser.geekbench.com/v4/cpu/11972736
      The pictured drive trays are not included - the original placeholders will be mounted!


    • By andyapple
      Hi, I need help to fix my HDMI output on my Acer Aspire F5 573G with Intel HD 520.
       
      This is the situation, and it is unstable:
       
      When I connect my HDMI cable the internal monitor of the notebook gets black but the secondary monitor works.

      To get also the internal notebook monitor working I have to close the notebook for like 5-6 seconds and then open it up, and also the secondary monitor works.
       
      So I would like to fix this and get both monitor always working when HDMI cable is connected.
       
      I noticed that if I keep the notebook closed, the secondary monitor works in 4K resolution (while if the notebook is open, even with 4k resolution selected the secondary monitor is 1080p), so the secondary monitor works in 4k only if the notebook is closed.
       
      And I would like to fix this too.
       
      Audio over HDMI is not working and I would like to fix this too.
       
      I'm attaching useful report files as EFI and others.
       
      Thanks,
       
      Andyapple
      Problem Files Report.zip
    • By andyapple
      Hi, I need help to fix my HDMI output on my Acer Aspire F5 573G.
       
      This is the situation, and it is unstable:
       
      When I connect my HDMI cable the internal monitor of the notebook gets black but the secondary monitor works.

      To get also the internal notebook monitor working I have to close the notebook for like 5-6 seconds and then open it up, and also the secondary monitor works.
       
      So I would like to fix this and get both monitor always working when HDMI cable is connected.
       
      I noticed that if I keep the notebook closed, the secondary monitor works in 4K resolution (while if the notebook is open, even with 4k resolution selected the secondary monitor is 1080p), so the secondary monitor works in 4k only if the notebook is closed.
       
      And I would like to fix this too.
       
      Audio over HDMI is not working and I would like to fix this too.
       
      I'm attaching useful report files as EFI and others.
       
      Thanks,
       
      Andyapple
      Problem Files Report.zip
×