Jump to content
TimeWalker75a

OSX on DELL Vostro 3450 / Inspiron N4110 / XPS L702x UEFI Clover

1,149 posts in this topic

Recommended Posts

for some dell {censored} reason, i don't recommend you use usb HDD install i have the issue before, so you should use internal hdd as your installation.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

for some dell {censored} reason, i don't recommend you use usb HDD install i have the issue before, so you should use internal hdd as your installation.

So you think I could just switch to an internal HDD install and get rid of the "Still waiting for root device" issue without turning C- and P-States generation on by that?

Okay, I'll try it later. And may I use an eSATA HDD? I don't want to format an internal HDD 'til I run the Installer 'cuz it's the only Windows machine near me, the others are native Macs without Windows installed  :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

you should make a point clearly, if you haven't one mac install successfully then you can do like others have a native mac only. for me, i create one partition about 6gb as install media, after use it install mac, you can do everything right then you can switch to one disk with GPT table. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey TW & team; great effort (as always). I'd like to contribute to this topic specifically for the 15z (board: 060G42).

 

To this effect I've attached my work so far. Practically all of the DSDT and kernel patches work; the only couple of things left to do (in removing the DSDT entirely) is:

 

1) Disable switchable optimus graphics; I've currently left in the patched DSDT but in theory a couple of _OFF calls in SSDT-? should do it.

2) I'm not sure if the P- and C- states can be generated automatically for the i7-2620m or there is need for an extra SSDT table to do so.

 

I like TW's philosophy that we can achieve a DSDT-less machine, and patch everything at boot-time. The attached is a (50%) completed step to help all those with a 15z board achieve the same :)

060G42.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, I've done it with my Vostro 3750. Problem solved just using a SSDT file for my particular CPU instead of the one from the topic, and the system has installed successfully. But I still have no WiFi, my touchpad isn't working and the graphics have lots of bugs.

 

And dear topicstarter, I have just realized, что вы русский, хотя до этого читал всё внимательно, но выложенная вами раскладка клавиатуры даже отчего-то не намекала. Спасибо за гайд. Хоть у меня и не совсем такой лэптоп, ну и многие железки пока не завелись, но я её запустил-таки, чему несказанно рад.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, looks like I will never run my WiFi card as it is Intel Centrino 1030. Just going to change it.

But I hope to be able to fix the following issues:

- sound not working at all

- trackpad not working at all

- keyboard not working after sleep

- graphics glitches appear sometimes

 

UPD.: Installed a clean version of VoodooPS2Controller.kext, it made my trackpad recognizable but still unusable (cursor moves too slowly). Moving on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think my installation will be able to become a Vostro 3750 guide pretty soon :-)
Now the sound works for me and no graphics glitches any more.

 

Still having the following issues:

- trackpad not working (buttons are pushable, but the cursor moves too slowly and no gestures)

- keyboard not working after sleep

- no brightness control

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey TW's worked the hdmi audio in my notebook, we are using the r2260 of clover that does not have this fix hex <6f 6e 62 6f 61 72 64 2d 31> to "onboard-1". From r2286 this correction is made, then updated and ran the audio hdmi perfectly!

post-956784-0-08648100-1385009072_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi all :).

 

i'm on vostro 3450 with i7-2640m and AMD 6630M

 

I have flash with the A13 , enable UEFI boot.

 

On my clover i have move some file on the file boot, that's what you say if we have a SG.

 

I saw your post about the 14R and the A12 bios, but i haven't try (fear to kill my bios ^^, but it's the same spec i think no?)

 

Anyway, i'm booting with Clover and take the first choice with "Boot Mac OS X with injected kexts

 

at this point the check as stop for 30 sec at this message :

 

 

using 64-bit bootcache playlist

bootcachecontrol unable to open /var/db/bootcache.playlist 2 no such file or directory

 

... (after 30-45 sec and some other information)

 

P-State stepper error 18 at step 35 in context 2 on CPU 0

 

stop for 30-45 sec too

 

and the check finish with the macboopro specification and reboot....

 

 

I'm French so be kind with my poor english ^^. I have the 10.8.5 on my pc but my laptop is harder...

 

Thank you for your help :)

 

my clover : http://www51.zippyshare.com/v/19350333/file.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 i7-2640m

u have a different cpu with TW, so you can't just use his ssdt table, try to delete it and re-create one with ssdtgen.sh. also u can you use other stuff of TW's. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

u have a different cpu with TW, so you can't just use his ssdt table, try to delete it and re-create one with ssdtgen.sh. also u can you use other stuff of TW's. 

Ok, just creat a new ssdt and put only his ssdt on the ssdt file, we have a topic to do that?

 

thank you for your answer btw :)

 

ps i found : http://www.insanelymac.com/forum/topic/287011-how-to-extract-and-compile-dsdtaml-with-dsdt-editor/

 

But i just save aml or i must to apply patch?

Share this post


Link to post
Share on other sites

you just need SSDT-1 and SSDT-3, drop SSDT-2, because it is just compatible with i3 cpu not i7. as i said before you need use SSDT which is corrected about P-state & C-state for your cpu type.

one more thing  the mentioned the link is talking about how to get it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I need some help, it stuck when i get the install screen  all i get is a grid screen, i can install mac with UB and everything is fine except a few problem with device like sound, centrino wireless card etc. i wouldn't be fine until i can accomplish this excellent guide. I'm trying to do an internal HDD installation i attached a pic with the grid screen.

image.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

I need some help, it stuck when i get the install screen  all i get is a grid screen, i can install mac with UB and everything is fine except a few problem with device like sound, centrino wireless card etc. i wouldn't be fine until i can accomplish this excellent guide. I'm trying to do an internal HDD installation i attached a pic with the grid screen.
image.jpg

 

if you are new for this community, and find a good result for your laptop, there are many stuff you need to know. For installing, i recommend you use chameleon to do it with internal hdd installing method, hd3000 GPU needs to set SMBIOS to MBP8.1 that you can find out in the first post attachment.

 

Wireless card isn't compatible with MAC OS, u need to replace with another like BCM43XX or BCM943225HMB( if you can buy this) is a good choice.

 

Other devices like sound, ethernet, camera, USB3.0(if you have) you can search forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your reply, i got a wireless card BCM94312HMB but it connect with open wireless if i enter pw doesn't works (for sure that im doing something wrong). i will follow you suggestion. Thanks again!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zero issues came up after updating to retail (if you can call it that) 10.9.1 and trying beta C32 build of 10.9.2. Haven't lifted a finger as the guide suggests :)

 

After swapping the wireless card with AzureWave AW-NB290 (works in 10.8.5 and up) the amount of effort needed to get the bluetooth to work is considerably lower. As I've mentioned it in the other thread - now bluetooth mouse works across both Windows 7 Pro (MBR, main HDD) and OSX (GPT, Caddy) without the need to re-pair it. Magic mouse also works fine and doesn't drop connection as it used to happen with DW1702 card.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same here, FWIW. All I had to do was manually patch in the same mods for the 10.9.1 AppleHDA kext (for chameleon usage) and everything else works as normal. Not sure what the benefits are as Apple's changelog is typically anorexic, but Mavericks is happily chugging along at the moment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your model has AMD switchable graphics which is enabled by default and prevent your screen from rendering the image via HD 3000. AMD has to be disabled same way it has been done on 14R. Just take the SSDT table that disables it from 14R files.

Share this post


Link to post
Share on other sites

question, are files from main post and post #5 the same for 14R? because i tried with both of them with same result, i would like to know what im doing wrong. i had 10.9 with chameleon installed but im not 100% satisfied with the result.

Share this post


Link to post
Share on other sites

this files #5 is for clover only, you should switch to clover. if you want to stay with chameleon, you will need manual apply the fix and patches. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By TomZanna
      Hi, I'm trying to install Mac Os Catalina on a HP 550-132NL.
      The system has:
      i7-6700
      RAM 12 GB
      GT 730
      LAN Realtek RTL8161
      ALC3863
       
      It passes the verbose phase but after the Apple logo goes away, it gets stuck on a grey screen and I can only move the pointer.
      Can I try to boot with the iGPU?
       
      origin.zip
      CLOVER_dGPU_USB_3.zip
    • By MaLd0n
      ---TUTORIAL---
      https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
       
      --Original Post--
      https://www.olarila.com/topic/6531-olarila-hackbeast-z390-designare-thunderbolt-full-dsdt-patches-clover-opencore/
       
      --Bios/UEFI Settings--
       
      *Update bios/uefi to F7+*
      1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
       
      Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
       
      2- Go to BIOS tab
       
      CSM Support - Disabled
       
      3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
       
      Security Level - No Security
      Thunderbolt USB Support - Enabled
      GPIO3 Force Pwr - Enabled
       
      4- Go to Chipset tab
       
      Internal Graphics - Enable
       
      ---CLOVER FOLDER---
      https://olarila.com/files/Clover.Folder/EFI CLOVER Z390 DESIGNARE.zip
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
      ---OPENCORE FOLDER---
      https://www.olarila.com/topic/6364-mojave-catalina-on-mobos-series-100200300-with-opencore-bootloader/
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
       
      ---Extract one Full dump for DSDT edits, post files---
       
      RunMe.app
       
       
       
      ---HARDWARE---
       
      --MOBO

      GIGABYTE Z390 DESIGNARE
      -Link
      https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

      --PROCESSOR

      Intel Core i9-9900K
      -Link
      https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

      --COOLER

      CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
      -Link
      https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

      --MEMORY

      Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
      -Link
      https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

      --GPU

      MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
      -Link
      https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

      --SSD

      Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
      -Link
      https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

      --POWER SUPPLY

      EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
      -Link
      https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

      --WIRELESS

      TP-Link Archer T9E
      -Link
      https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

      --CASE

      Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
      -Link
      https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

      --DSDT Patches--
      -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---




















      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By kingoffright
      Dear all,
       
      I have a external harddisk about 500GB, I installed the clover into it and the harddisk is GPT format, below is the 3 partitions details:
      FS01: EFI - disk0s1 - fat32
      FS02: install mac  image - disk0s2 -  hfs+
      FS03: install windows 10 - disk0s3 - fat32
       
      I can use this external harddisk to install Mac without issue, I use below steps to install windows 10
      enter the FS03:
      cd to efi/boot/ and excuete bootx64.efi
      after pop up the windows install screen, i click next and it shows error 'A media driver your computer needs is missing...' and the installation can not go any further.
      Firstly I use ultraiso to write the windows 10 image to a flash disk and no issue to start install window 10 so the image is working fine. Since I dont know how to write
      a wiindow installation image into harddisk partition, I used winrar extra all the files into disk0s3, am I missing some steps or actually clover not support to install windows
      by partitions, apprecating any helps.
       
    • By kushwavez
      Acer Aspire V15 V5-591G - Catalina 10.15.1
      This post will no longer updated, go for the osxlatitude link for further updates
      Original and updated link:
      https://osxlatitude.com/forums/topic/11355-acer-aspire-v-15-v5-591g-catalina-windows-10/
      (Note: mine is 55TU version, but the bootpack will work fine with another versions of 591G, for example: V5-591G-71K2, -764Z, -59PU, etc.)
      Specifications:
      - Motherboard: USOPP_SLS (Skylake-H PCH)
      - BIOS: Insyde Corp. v 1.15
      - CPU: Intel Core i5-6300HQ 2.3 GHz (Skylake)
      - GPU: NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB (Optimus) & Intel HD Graphics 530
      - RAM: SK hynix 4 GB DDR4 (Later I bought + KINGSTON 4 GB) 2133 MHz
      - WiFi + Bluetooth: Qualcomm Atheros QCNFA344A 5 GHz (Later -> Broadcom BRCM94352Z M.2 5 GHz WiFi + 4.0 Bluetooth)
      - Audio: Realtek HD Audio: ALC 255 
      - Ethernet: Realtek RTL8168/8111
      - Card Reader: Realtek USB 2.0 Card Reader (USB2.0-CRW)
      - Webcam: HD Webcam
      - HDD: TOSHIBA MQ01ACF032 320 GB HDD
      - SSD: SPCC M.2 230 GB SSD
      - Display: 1366x768 (15.6", Matte)
      - Battery: 6 cell 56Wh / 5040mAh
      - Connectors: 
      1x SD Card Reader 2x USB 3.0 (1x USB Charging), 1x USB 2.0 1x VGA 1x HDMI 1x 3.5mm microphone/audio combined jack connector 1x Ethernet (Rj-45) - Keyboard & Touchpad: Multi-Touch & Multi-gestures ELAN 501 Touchpad, Backlight Keyboard.
      Working:  
      - Wi-Fi (with BCM94352Z)
      - Bluetooth hand-off (With BCM94352Z)
      - Full Graphics enabled on HD 530: ig-platform-id: 0x191b0000 (HD 530 Mobile)
      - Display: if default colour profile is corrupted (blue is not actual blue but purplish) Use "Rec. ITU-R BT. 709-5" Color Profile (System Pref. -> Displays -> Color)
      - HDMI & VGA Outputs: AppleGraphicsDevicePolicy.kext Clover patch
      - Audio (ALC 255): (Internal Speakers, Internal Microphone, Headphone jack with AppleALC, ALCPlugFix -> layout-id=17)
      - Ethernet Realtek 8168/8111: RealtekRTL8111.kext
      - App Store, Messages, FaceTime, Siri, iCloud (native)
      - Integrated webcam (native)
      - 3.0 USB (native)
      - Touchpad and Keyboard (ELAN501): Fn keys are good, the weird thing is the Brightness key. On my keyboard it's Pause Break:Br-up, Fn+F12:Br-dwn-> To fix this try Karabiner (VoodoPS2Controller.kext), - for gestures try SmartTouchpad drivers
      - Battery info: Install ACPIBatteryManager.kext with Kext Utility or other installer.
      - Sleep Mode
      - SSD with TRIM enabled (to enable trim, open Terminal and write "sudo trimforce enable")
      Not working:
      - Original Wi-Fi (Qualcomm Atheros QCNFA344A):  unsupported, you need switch to BCM94352Z or just use a mini usb wifi dongle.
      - NVIDIA GeForce GTX 950M: Optimus not supported.
      - Card Reader: Unsupported -> Can't really fix because I don't have any SD Card at the moment, maybe can be fixed by adding Prod & Ven IDs to AppleStorageDevices.kext, I never used it anyway. name: "USB2.0-CRW" Prod ID: "0x0129" Ven ID: "0x0bda  (Realtek Semiconductor Corp.)"
      For Wi-Fi:
      - 1st method: You can choose an external USB wifi dongle (I used TP-Link Archer T1U (5GHz support), TP-Link has official macOS drivers, you just need to install it
      - 2nd and I think the best method: Replace your M.2 Qualcomm Card with a compatible BCM94352Z card (you will have hand-off Bluetooth too), just install the kexts (enabled with BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakePCIID.kext, FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext, they're all in my attached zip). You could buy this card from ebay, aliexpress, or amazon
       
      Issues:
      - None
      BIOS Settings:
      - BIOS version 1.15 (irrelevant)
      - Secure Boot: Disabled
      - Touchpad: Advanced
      - Boot mode: UEFI
      Getting ready for Installation:
      - Download the Catalina install zip (bootpack & postinstall): acer_aspire_V591G-55TU_cata.zip
      Installation:
      - Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager)
      - Copy my Clover folder to the USB's EFI folder
      - Boot with the Installer USB
      - If you stuck in boot, reboot and in the Clover bootloader select "config_debug.cfg" -> you'll have more informations about the freeze
       
      Please open the README.rtf in my install zip for more informations about the USB Installer & Post installation!
      On Catalina the System folder is read-only, so you need to remount in rw to modify System/Library. 
      If you have a single RAM and getting panic at boot, then you need to edit the "config.plist" with these (SMBIOS->after "Version 1.0"):
      ->Edit "Frequency" and "Size" to match your RAM values
      <key>Version</key> <string>1.0</string> <key>Memory</key> <dict> <key>Channels</key> <integer>1</integer> <key>SlotCount</key> <integer>1</integer> <key>Modules</key> <array> <dict> <key>Slot</key> <integer>0</integer> <key>Size</key> <integer>8192</integer> <key>Frequency</key> <integer>2133</integer> <key>Type</key> <string>DDR4</string> </dict> </array> </dict> </dict>  
      PowerManagement  fix:
      Set HWPEnable=YES in Clover (already set), CPUFloor to "700", Frequency to "2300" and "3200"(Normal and Turbo, if you have i7-6700HQ version then it should be "2600", "3500") and "FrequencyVectors" from "0x0d000000" to "0x07000000" in "S/L/E/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/X86PlatformPlugin.kext/Contents/Resources/Mac-A5C67F76ED83108C.plist", MSR _xcpm_idle Patch to KernelToPatch in Clover (If you have High Sierra, change "MatchOS" to 10.13):

      <key>KernelToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>MSR 0xE2 _xcpm_idle instant reboot(c) Pike R. Alpha</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> ILniAAAADzA= </data> <key>MatchOS</key> <string>10.14</string> <key>Replace</key> <data> ILniAAAAkJA= </data> </dict> </array> Reboot, and it's 800MHz in idle state, same on Windows.
       

      Elan SmartTouchpad
      I only use scrolling, one-, double- & tripletap
      If you want to try other gestures go to this link for more informations, options (v4.6.5) ->  DETAILS ABOUT THE SMART TOUCHPAD DRIVER FEATURES
      Fn Brightness keys not working with this, tried several things without success. With VoodoPS2Controller it's working, but you'll have no gestures (neither scrolling).
       
       
      Before updating to a new version of Catalina please update kexts (and clover if necessary) to newer versions to avoid kernel panics.
      Generate a serial number with Clover Configurator.app (open up your config.plist with CC then -> SMBIOS -> Serial Number -> Generate New)
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot:
      Dual-boot clean install (on one drive), UEFI Only:
       
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac),   Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart,  Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install.   Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       5.  You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      Dual-boot with Windows installed first (on one drive), UEFI Only:
      If you already have Windows and you don't want to lose all your data there is a hope:
      I created a video from this restore method: [Hackintosh] Dual-Boot High Sierra & Windows - when Windows already installed - no data waste - UEFI
      You need bootable Mac Installer and a full system restore image (link is in my video's description).
      (You may see errors if your EFI partition is not 200 MB)
       Boot into your Windows, resize your partition or create one for Mac.  Boot into your Mac installer and in Disk Utility format the partition you created.  Restore from image: select your full system restore image.  When it's finished restoring you just need to restart, then boot to the system with your usb.  When you successfully booted to Mac desktop, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), open EFI, you will see there is a Microsoft folder already (don't touch that!). Copy my CLOVER folder to the EFI folder then Restart.  Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       7.  You're done! You can select your old Windows and your new macOS!
      (Only tried with Windows 8/8.1/10. I don't know Windows 7,etc.)
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING MAC RESTORE:
      - Make sure you have partitions in GPT
      - Windows using 100 MB EFI and will annoy the Mac restore. Don't worry, just ignore the errors.
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      - Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)
       
      IF YOU USED RESTORE METHOD THEN CAN'T MOUNT YOUR EFI PARTITION (No EFI partition found):
      - It's because your EFI is not 200 MB or not an "Apple" original EFI,  but do not worry, try another EFI mounter, or mount from terminal (I used EFI mounter v3: Getting errors, but you can mount and use without problem)
      - You also could "mount" the EFI from Windows:
      1st method: open cmd in administrator mode and type:
      diskpart list vol (Now select the "System" volume,(FAT 32) For example I select 4) sel vol 4 list part (Select System type partition, for example 2) sel part 2 assign letter=b (This will "mount" your EFI partition) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI remove letter=b (This will "unmount" your EFI) 2nd method: open cmd in administrator mode and type:
      mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI) Thanks to all OSXLatitude members for helping me out! (Jake Lo, Hervé, Bronxteck, black.dragon74)!
      Notes:
      2019.11.03: Enabled SIP caused a lots of issues so now it's disabled -> updated bootpack
      2019.11.02: Updated to 10.15.1 -> no problem when/after installing
      2019.10.09: Installed macOS Catalina 10.15 -> Updated Clover, kexts & config.plist -> no problem so far
      2019.08.18: Updated to 10.14.6 -> no problem when/after installing
      2019.06.01: Updated to 10.14.5 -> no problem when/after installing
      2019.04.25: Optimized touchpad scrolling -> updated install files
      2019.03.30: Fixed USB 3.0 ports, fixed Bluetooth crashes after sleep -> updated bootpack
      2019.03.28: Updated to 10.14.4. Unexpected crashes while updating to 10.14.4 -> fixed by updating Clover to the latest (v4910) version. Bluetooth crashes appeared -> fixed by downgraded Brcm*.kexts. Updated bootpack.
      2019.02.24: Bluetooth crashes after sleep -> fixed, updated bootpack. 
      2019.02.22: Updated to 10.14.3. Fixed HDMI Audio by installing "FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext" -> fixed freezing during boot. Fixed brightness levels by installing "AppleBacklightFixup.kext". Also updated bootpack & postinstall zip down in attachments.
      2019.01.21: Removed FakeSMC.kext, SMCHelper-64.efi, replaced by VirtualSMC.kext, VirtualSMC.efi because I got random freezes when booting system (kextd stall[0], (120s): 'AppleACPICPU' -> CPU is at 100%, fans are spinning fast), also updated bootpack in the attachments "acer_aspire_v591g-55tu_clover.zip" -> Freeze continued, brought back FakeSMC, deleted VirtualSMC (caused BT crashes).
      2019.01.18: HDMI Audio is fixed, I didn't do anything HDMI Audio is not fixed, sometimes it worked but most likely not. (no idea why)
      2018.12.09: Updated to 10.14.2 -> did without any complication
      2018.11.28: Fixed combo-jack garbage sound output by installing ALCPlugFix and CodecCommander.kext
      2018.11.01: Updated to 10.14.1 -> HDMI & VGA ports are gone again. -> Fixed by "AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext" rollback from 10.14.
      2018.09.28: Updated to Mojave 10.14 -> Fixed HDMI & VGA Outputs by adding "AppleGraphicsDevicePolicy.kext" patches to config.plist, HDMI audio not working
    • By Cwtf
      I just made a clean install of High Sierra on a 1TB crucial ssd. Installed clover Clover_v2.5k_r5070 into the EFI of this ssd, but when I tried to make it my default boot drive, the clover screen wouldn't come up, and left a black screen.
      I tried using the Olarilia usb drive and clover did the same thing.  The only way I can currently boot is to use my old drive with clover v2.4k_4945 then select  my new drive from the clover menu.   
       
      Do I need to install v2.4k on my new drive or is there a way I can get v2.5k working?
       
      I have a GA-x79-ud5 motherboard, AMD  rx580 graphics card and use a Sony 4k tv as my monitor.
×