Jump to content
LioChan

Brightness after sleep fix - Toshiba Portege R835

18 posts in this topic

Recommended Posts

After many weeks of trying I finally managed to figure out how to make the display wake correctly.
 
After adding a PNLF device I didn't have problems with the brightness, but after sleep it would stay black when not using additional kexts.
The problem with these kexts was that after sleep I got maximum brightness and no way to modify it.
 

The fix was adding 3 lines to the beginning of my _WAK method: 

    Method (_WAK, 1, Serialized)
    {  
       \_SB.PCI0.GFX0.DD02._DSS (0x04C4B401) //wake device
       Notify (\_SB.PCI0.GFX0.DD02, 0x86) //increase brightness
       \_SB.PCI0.GFX0.DD02._BCM (0x37)  //set brightness to 55% 

My PNLF

 Device (PNLF)
    {
        Name (_HID, EisaId ("APP0002"))
        Name (_CID, "backlight")
        Name (_UID, 0x0A)
        Name (_STA, 0x0B)
        Method (_BCL, 0, NotSerialized)
        {
            Return (^^_SB.PCI0.GFX0.DD02._BCL ())
        }

        Method (_BCM, 1, NotSerialized)
        {
            ^^_SB.PCI0.GFX0.DD02._BCM (Arg0)
        }

        Method (_BQC, 0, NotSerialized)
        {
            Return (^^_SB.PCI0.GFX0.DD02._BQC ())
        }
    }

Also I modified the DD02 device (LCD) to have a _DOS method and corrected the _BCL  method.

                    Method (_DOS, 1, NotSerialized)
                    {
                        VDOS (Arg0)
                    }

                    Method (_BCL, 0, Serialized)
                    {
                        Name (BUFF, Package (0x12)
                        {
                            0x64, 
                            0x37, 
                            0x0A, 
                            0x0F, 
                            0x1E, 
                            0x28, 
                            0x37, 
                            0x41, 
                            0x50, 
                            0x64, 
                            0x64, 
                            0x64, 
                            0x64, 
                            0x64, 
                            0x64, 
                            0x64, 
                            0x64, 
                            0x64
                        })
                        Store (BRTD, Index (BUFF, Zero))
                        Store (BRTB, Index (BUFF, One))
                        Store (BRT0, Index (BUFF, 0x02))
                        Store (BRT1, Index (BUFF, 0x03))
                        Store (BRT2, Index (BUFF, 0x04))
                        Store (BRT3, Index (BUFF, 0x05))
                        Store (BRT4, Index (BUFF, 0x06))
                        Store (BRT5, Index (BUFF, 0x07))
                        Store (BRT6, Index (BUFF, 0x08))
                        Store (BRT7, Index (BUFF, 0x09))
                        If (LAnd (LLess (OSYS, 0x07D6), HPSU))
                        {
                            Store (BCLA, Index (BUFF, Zero))
                            Store (BCLD, Index (BUFF, One))
                        }

                        Return (BUFF)
                    }

No additional kext are now needed to make brightness work.

 

I hope this helps others as well.

 

For me now there is only the sound after wake issue which I currently solve buy just reloading the AppleHDA kext.

 

DSDT.zip

 

All my kexts in one file:

https://docs.google.com/file/d/0B_4vW3Ql9PJCX01mWWdQOEJBX1k/edit?usp=sharing

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

I made some small modifications to the code above to be able to store brightness value after sleep.

For this you need to create a new variable in the OperationRegion where BRT1-7 are declared (it should be last). I named it BRTX.

In DD02 method BCM, enter the following:

Method (_BCM, 1, NotSerialized)
{
     Store(Arg0, BRTX) 

This will store the brightness level after each brightness change.

In method _WAK replace the fixed 55% correction to the BRTX stored value.

Method (_WAK, 1, Serialized)
{  
   \_SB.PCI0.GFX0.DD02._DSS (0xC0000001) //wake device, originally it was 0x04C4B401m but for 10.9 not working
    Notify (\_SB.PCI0.GFX0.DD02, 0x86) //increase brightness
    \_SB.PCI0.GFX0.DD02._BCM (BRTX)  //set brightness to The stored value

Please leave some feedback if it is working for others

 

Also there is a way to store brightness after sleep. FileNVRAM thread here: http://www.insanelymac.com/forum/topic/286563-filenvram-113-released/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,glcnacy, actually i have the black screen issue, sleep works fine both power button and LID, but when i wake up it, just black screen, i can hear the fan spin.

so, i don't know the problem is the same like you have. Also, you said add this code to wake up screen,

\_SB.PCI0.GFX0.DD02._DSS (0x04C4B401)

my question is where is "(0x04C4B401)" comes from ?

THX in advance. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,glcnacy, actually i have the black screen issue, sleep works fine both power button and LID, but when i wake up it, just black screen, i can hear the fan spin.

so, i don't know the problem is the same like you have. Also, you said add this code to wake up screen,

\_SB.PCI0.GFX0.DD02._DSS (0x04C4B401)

my question is where is "(0x04C4B401)" comes from ?

THX in advance. 

 

The number is 80000001 in decimal. You need to set specific bits.It is from ACPI 4 definition

 
Table B-6  Device State for _DSS
 
Bits          Definition
 
0               0 – Set output device to inactive state
1 – Set output device to active state
 
30             0 – Do whatever Bit 31 requires
1 – Don’t do actual switching, but need to change _DGS to next state
 
31             0 – Don’t do actual switching, just cache the change
1 – If Bit 30 = 0, commit actual switching, including any _DSS with MSB=0 called before
If Bit 30 = 1, don’t do actual switching, change _DGS to next state
 
1-29          Reserved (must be zero)
 
PS: I think the number should be 0x80000001, as I checked now the bits and bit 31 is set only in that case
 
PS2: It turned out that under 10.9 another value should be used: 0xC0000001 is reported working.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

The number is 80000001 in decimal. You need to set specific bits.It is from ACPI 4 definition

 
Table B-6  Device State for _DSS
 
Bits          Definition
 
0               0 – Set output device to inactive state
1 – Set output device to active state
 
30             0 – Do whatever Bit 31 requires
1 – Don’t do actual switching, but need to change _DGS to next state
 
31             0 – Don’t do actual switching, just cache the change
1 – If Bit 30 = 0, commit actual switching, including any _DSS with MSB=0 called before
If Bit 30 = 1, don’t do actual switching, change _DGS to next state
 
1-29          Reserved (must be zero)
 
PS: I think the number should be 0x80000001, as I checked now the bits and bit 31 is set only in that case

 

Yeah, you're right, i just review acpi spec 4. It's works on me by testing. Thanks a lot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Would you be able to help me out with my DSDT?  I have a Lenovo X201 with Everything working EXCEPT for this backlight problem.

However, things in my DSDT are set up a little differently and I can't quite make sense of it as I don't have too much DSDT practice.

Attaching my DSDT just in case.   I have a standing offer of 20 dollars paypal donation for whomever can help me get it working in another thread. 

 

I've looked around and it seems like my backlight isn't getting the wake signal sent to is by the DSDT though. 

 

Here's one of my threads.  http://forum.osxlatitude.com/index.php?/topic/5695-backlight-on-wake-should-be-easy-please-help/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Would you be able to help me out with my DSDT?  I have a Lenovo X201 with Everything working EXCEPT for this backlight problem.

However, things in my DSDT are set up a little differently and I can't quite make sense of it as I don't have too much DSDT practice.

Attaching my DSDT just in case.   I have a standing offer of 20 dollars paypal donation for whomever can help me get it working in another thread. 

 

I've looked around and it seems like my backlight isn't getting the wake signal sent to is by the DSDT though. 

 

Here's one of my threads.  http://forum.osxlatitude.com/index.php?/topic/5695-backlight-on-wake-should-be-easy-please-help/

 

Hi!

 

I skipped over your DSDT and tried to identify the devices.

If I understood it correctly, your GFX0 is called VID. Now, we can make a test. Inside the _WAK method enter the following:

    Method (_WAK, 1, NotSerialized)
    {
        \_SB.PCI0.VID.LCD0._DSS (0xC0000001)
        Notify (\_SB.PCI0.VID.LCD0, 0x88)
        \_SB.PCI0.VID.LCD0._BCM(0x32) 

This should get your brightness working after sleep. If it does, I will spend some time to figure out how to store your current brightness.

Currently I cannot do it for you, as I cannot compile your AML. I keep getting error inside the WMI device. If you cannot do it, I will take a look in the weekend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I found what the compile error was.  Part of windows management instrumentation and it's unneeded.  I removed those and now it recompiles without error. 

 

I was able to enter the above into _WAK and it did not act as expected. 

    But I did notice there is more than one WAK, there is SWAK, BWAK, GWAK and so on.  Is that normal? 

 

I've attached a newer version of my DSDT without any compile errors or warnings if you want to take a look. 

    Also if it helps I can get some more information for you from it.  Anything at all. 

 

Thanks so much for your help so far!

 

**Edited because I forgot the attachment.   :P

dsdt.aml.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

I found what the compile error was.  Part of windows management instrumentation and it's unneeded.  I removed those and now it recompiles without error. 

 

I was able to enter the above into _WAK and it did not act as expected. 

    But I did notice there is more than one WAK, there is SWAK, BWAK, GWAK and so on.  Is that normal? 

 

 

Thank you for correcting the DSDT. 

 

Regarding the WAK, it is normal to have more, but you must have one "_WAK".

 

Could you please send to me a copy of ioreg output. I need to see from PCI0 to the first display0 and its backlight kext. I hope the problem is just that you need to use PCI0.PEG.VID... 

| +-o PCI0  <class IOACPIPlatformDevice, id 0x100000136, registered, matche$
    | | +-o AppleACPIPCI  <class AppleACPIPCI, id 0x1000001d6, registered, matc$
    | |   +-o DMIC@0  <class IOPCIDevice, id 0x100000196, registered, matched, $
    | |   | +-o AppleSMCPDRC  <class AppleSMCPDRC, id 0x1000002d3, registered, $
    | |   +-o GFX0@2  <class IOPCIDevice, id 0x10000019a, registered, matched, $
    | |   | +-o AppleIntelSNBGraphicsFB  <class AppleIntelSNBGraphicsFB, id 0x1$
    | |   | | +-o ApplePolicyControl  <class ApplePolicyControl, id 0x1000002fc$
    | |   | | | +-o AppleGraphicsPolicyClient  <class AppleGraphicsPolicyClient$
    | |   | | | +-o AppleGraphicsPolicyClient  <class AppleGraphicsPolicyClient$
    | |   | | +-o AppleMEClientController  <class AppleMEClientController, id 0$
    | |   | +-o AppleIntelFramebuffer@0  <class AppleIntelFramebuffer, id 0x100$
    | |   | | +-o AGPM  <class AGPM, id 0x1000002ec, registered, matched, activ$
    | |   | | | +-o gpu-control  <class IOService, id 0x1000002ed, registered, $
    | |   | | |   +-o IOHWControl  <class IOHWControl, id 0x10000034b, register$
    | |   | | +-o AppleMCCSControlModule  <class AppleMCCSControlModule, id 0x1$
    | |   | | | +-o AppleMCCSParameterHandler  <class AppleMCCSParameterHandler$
    | |   | | +-o AppleUpstreamUserClientDriver  <class AppleUpstreamUserClient$
    | |   | | +-o IOFramebufferI2CInterface  <class IOFramebufferI2CInterface, $
    | |   | | +-o display0  <class IODisplayConnect, id 0x100000331, registered$
    | |   | | | +-o AppleBacklightDisplay  <class AppleBacklightDisplay, id 0x1$

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK,  I'm attaching the IOREG before and after sleep.  (Was weird to do with a flashlight at the screen lol)

 

I'll see if I can narrow down if it's the other device that needs to be used as well. 

 

 

Thank you so much for helping me. 

IOREG.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried using the following, sadly no different. 

Just noticed you wanted a different IOreg than what I gave.  Working on it now. 

\_SB.PCI0.PEG.VID.LCD0._DSS (0xC0000001)
Notify (\_SB.PCI0.PEG.VID.LCD0, 0x88)
\_SB.PCI0.PEG.VID.LCD0._BCM (0x32)

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK,  I'm attaching the IOREG before and after sleep.  (Was weird to do with a flashlight at the screen lol)

 

I'll see if I can narrow down if it's the other device that needs to be used as well. 

 

 

Thank you so much for helping me. 

could you please type ioreg > dump.txt into terminal and give me the file.

Most of the day I must use Windows, and can't do much with the files you sent.

 

Thank you!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edited to add the file too. 

| +-o PCI0@0  <class IOACPIPlatformDevice, id 0x100000142, registered, matc$
    | | +-o AppleACPIPCI  <class AppleACPIPCI, id 0x1000001cd, registered, matc$
    | |   +-o pci8086,44@0  <class IOPCIDevice, id 0x1000001e6, registered, mat$
    | |   | +-o AppleSMCPDRC  <class AppleSMCPDRC, id 0x10000026e, registered, $
    | |   +-o VID@2  <class IOPCIDevice, id 0x10000018a, registered, matched, a$
    | |   | +-o AppleIntelHDGraphicsFB  <class AppleIntelHDGraphicsFB, id 0x100$
    | |   | +-o AppleIntelFramebuffer  <class AppleIntelFramebuffer, id 0x10000$
    | |   | | +-o AppleMCCSControlModule  <class AppleMCCSControlModule, id 0x1$
    | |   | | | +-o AppleMCCSParameterHandler  <class AppleMCCSParameterHandler$
    | |   | | +-o AGPM  <class AGPM, id 0x1000002a7, registered, matched, activ$
    | |   | | | +-o gpu-control  <class IOService, id 0x1000002a8, registered, $
    | |   | | |   +-o IOHWControl  <class IOHWControl, id 0x1000002ce, register$
    | |   | | +-o IOFramebufferI2CInterface  <class IOFramebufferI2CInterface, $
    | |   | | +-o display0  <class IODisplayConnect, id 0x1000002c5, registered$
    | |   | | | +-o AppleBacklightDisplay  <class AppleBacklightDisplay, id 0x1$

dump.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you! Based on this you are using the second device in VID. I think that means you need something like this:

    Method (_WAK, 1, NotSerialized)
    {
       \_SB.PCI0.VID.CRT0._DSS (0xC0000001)
       Notify (\_SB.PCI0.VID.CRT0, 0x88)

       \_SB.PCI0.VID.LCD0._DSS (0xC0000001)
       Notify (\_SB.PCI0.VID.LCD0, 0x88)
       \_SB.PCI0.VID.LCD0._BCM(0x32) 

But there is a problem here, as only LCD0 has brightness control methods. Could you please try to add the lines above and tell me if they are working.

Maybe we have to modify the PNLF device as well, but first let's try this.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unfortunately still the same. 

I still have an ACPIbacklight.kext in the system from another thread.. Going to try without that guy in there real quick as well. 


Confirmed.  Only thing that changed removing that kext was that I lost the slider in system preferences.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried something different this time.  I completely removed the CRT device from the DSDT.  No problems  But still the same issue.


Could we look at the part dealing with display sleep?  That works just fine,  I set it to put the display to sleep at 1 minute and it does.  I click the mouse and it wakes the display instantly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I spent a few hours last night trying to clear some things up to make the path a little easier for us to make some progress...

 

First, I completely removed all devices under _SB.PCI0.VID so that there is ONLY LCD0.

Then I added the following into _SB.PCI0.VID and it shows in about my mac as GMA4500 now.  So I'm positive the used one is the SB.PCI0.VID.LCD0!

Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                {
                    Store (Package (0x08)
                        {
                            "device_type", 
                            Buffer (0x08)
                            {
                                "display"
                            }, 

                            "model", 
                            Buffer (0x0E)
                            {
                                "Intel GMA4500"
                            }, 

                            "AAPL,HasPanel", 
                            Buffer (0x04)
                            {
                                0x01, 0x00, 0x00, 0x00
                            }, 

                            "AAPL,backlight-control", 
                            Buffer (0x04)
                            {
                                0x01, 0x00, 0x00, 0x00
                            }
                        }, Local0)
                    DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                    Return (Local0)
                }

And looking into things a little deeper. I don't think it was saying the second device in VID...  When it says VID@2, looking in my DSDT the address for VID is saying this. Name (_ADR, 0x00020000)! :)

 

I think I'm learning this pretty well thanks to your help!

Attaching my latest version of DSDT if you want to have a look.  Still no backlight after wake though :(


And I just may have noticed something important to this!

According to this.  Some of the posts reference the BCL method of the LCD.  It's supposed to have a lot more than I have.

 

http://www.insanelymac.com/forum/topic/268219-acpi-backlight-driver/page-2

dsdt.aml.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

SUCCESS!

 

After using ALL of my free time for the past two weeks and going nearly insane,  I discovered my _WAK method was full of useless stuff.

Following Felix Chan and MNorthern's work HERE,  I cleared out my _WAK method and entered the following.

Method (_WAK, 1, NotSerialized)
{
	 Store (0x80000000, LEVW)
	 Store (0x061A061A, LEVX) // This value should vary based on the RW Everything inspect results
	 Store (0x80000000, LEV2)
	 Store (0x12FF, LEVL)
	 Return (Package (0x02)
	 {
		 Zero,
		 Zero
	 })
}

And also added the following operation regions just before Scope _SB

OperationRegion (BRIT, SystemMemory, 0xF2048254, 0x04)
    Field (BRIT, AnyAcc, Lock, Preserve)
    {
        LEVL,   32
    }

    OperationRegion (BRI2, SystemMemory, 0xF2048250, 0x04)
    Field (BRI2, AnyAcc, Lock, Preserve)
    {
        LEV2,   32
    }

    OperationRegion (BRI3, SystemMemory, 0xF20C8250, 0x04)
    Field (BRI3, AnyAcc, Lock, Preserve)
    {
        LEVW,   32
    }

    OperationRegion (BRI4, SystemMemory, 0xF20C8254, 0x04)
    Field (BRI4, AnyAcc, Lock, Preserve)
    {
        LEVX,   32
    }

After that it wakes from sleep with the previous brightness as it should!!!!  :)

And all of that without additional kexts.

 

Now I just need the slider in system prefs and the sun bezel when changing the brightness with fn+Home (Brightness up) and fn+end (Brightness down)

 

Thank you for all of the help! :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By jamesxxx1997
      Hi everyone~
      Now using mojave 10.14.4 , I am patching my dsdt and ssdt but have four syntax error with my dsdt.dsl , and I don't know how to fix it.
       
      My specs:
      lenovo thinkpad x1 yoga 3rd
      CPU : i7-8550u
      graphics : uhd620
       
      The file of my dsdt and ssdt , ioreg , and my efi is in this link:https://drive.google.com/drive/folders/1T1nv1QgqDtczXrohdlQUJ_8O-kPpoSEf?usp=sharing
       
      thanks!
    • By bcuraboy3
      Good morning everyone. I have a HP Pavillion with the following specs
      I have managed to install MOjave on it, using Rehabman's config for Intel HD5500. 
      But I need some help with a DSDT for it.
      Would anyone be kind enough to have a look at the zip file, which contains the EFI folder, a IOREG, and some screenshots from DPCI Manager,
      and help me with a good DSDT patched and a correct config.plist for it?   
      Thank you very much.  Highly appreciated 
      I have also included a report from Aida64 in case anyone needs it 
       
      15-p200np
       
      Número do equipamento
      L5Z67EA
      Microprocessador
      Intel Core i7-5500U com placa gráfica Intel HD 5500 (2,4 GHz, 4 MB de cache, 2 núcleos);
      Memória
      SDRAM DDR3L de 4 GB a 1600 MHz (1 x 4 GB)
      Placa de vídeo
      NVIDIA GeForce 840M (DDR3 dedicada de 2 GB) >>  disabled already using the config.plist provided 
      Disco rígido
      SATA 1 TB 5400 rpm
      Unidade multimédia
      Gravador de DVD SuperMulti
      Visor
      HD BrightView com retroiluminação WLED de 39,6 cm (15,6 pol.) na diagonal (1366 x 768)
      Placa de rede
      Ethernet LAN Base-T 10/100 integrada
      Conectividade sem fio
      Combo 802.11b/g/n (1x1) e Bluetooth 4.0 (compatível com Miracast) >> It's not supported, but a DW1550 it's on it's way 
      Som
      BeatsAudio com 2 altifalantes >>  it's a ALC 290 
      Teclado
      Tamanho completo tipo ilha com teclado numérico
      Dispositivo
      HP Imagepad com suporte de gestos multi-toque
      Portas externas
      1 leitor de cartões multimédia SD multi-formato
      1 HDMI
      1 combinação auscultadores/microfone
      1 USB 2.0
      2 USB 3.0
      1 RJ-45
      Dimensões
      38,45 x 26,02 x 2,39 cm
      Peso
      2,27 kg
      Alimentação
      Transformador de alimentação CA de 65 W
      Polímero de iões de lítio 4 cél. 41 Wh
      Câmara
      Câmara Web HP TrueVision HD (frontal) com microfone digital de matriz dupla integrado
      Mac-Pro-Noi.zip
      Report.htm
    • By MaLd0n
      Now have a Olarila app, just download app and clover folder for your Chipset! https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=81&amp;t=6771   Nehalem, SandyBridge, IvyBridge, Haswell, Broadwell     Skylake, Kabylake and Coffeelake is here http://www.insanelymac.com/forum/topic/321872-guide-sierra-on-gigabyte-mobos-serie-200-kabylake-dsdt/   Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
        Mojave Full DSDT patch   http://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=59&amp;t=6428   First...   ***Update bios to last available version!***   If you need a full patched DSDT...  -Extract tables with F4 key in Clover boot screen! -Run it and send me files! RunMe.app   Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra / High Sierra / Mojave   https://github.com/chris1111/Create-Install-Media/releases   --Install Clover in USB stick   https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   --Replace with my Clover folder https://olarila.com/files/Clover.Folder/CLOVER.SERIES.CHIPSET.zip   --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation --Install Clover and replace with my folder   https://olarila.com/files/Clover.Folder/CLOVER.SERIES.CHIPSET.zip   --Reboot and activate video!   Bingo!   Now you need a fine tune! DSDT time!   --DSDT   Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -XXXX to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI
       
      --Power Management
      - 1 Generation Intel Processors, use Generate P and C States in config.plist
      - 2 and 3 Generations Intel Processors, Generate SSDT with Piker script and drop CpuPm and Cpu0Ist SSDTs
      ssdtPRGen.command.zip
      Credits-https://github.com/Piker-Alpha/ssdtPRGen.sh
      - 4 Generation+ Intel Processors, use PluginType=1 in DSDT, SSDT or Clover config.plist
       
      for check Power, Frequency, Temperature and Utilization, use it
       
      Install Intel Power Gadget.pkg.zip
       
      --Brightness
      Install .app, select the required permission and reboot. Work in F1 / F2 keys!
      NativeDisplayBrightness.app.zip


      https://github.com/Bensge/NativeDisplayBrightness/releases
      *in some cases .app don't work, check patches in config.plist inside Clover folder Post Install
       
      --Clover
       
      https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/
       
      --AUDIO
       
      Use DSDT + AppleAlc
       
      --install Lan driver by Mieze
        -Atheros   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/313-atherose2200ethernet/   -Intel   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/396-intelmausiethernet/   -Realtek   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/88-realtekrtl8111-binary/   --Links   -FakeSMC   https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek   -Audio   https://github.com/vit9696/AppleALC http://www.insanelymac.com/forum/topic/314406-voodoohda-289/   -USB   https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads   It's time to Rock   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Apple, Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!  
    • By MaLd0n
      Now have a Olarila app, just download app and clover folder for your Chipset! https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=81&amp;t=6771   Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
        First... If you need DSDT edits... -Extract tables with F4 key in Clover boot screen! -Run it and send me files! RunMe.app   Installation --Create a bootable copy of El Capitan /  Sierra / High Sierra / Mojave   https://github.com/chris1111/Create-Install-Media/releases   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   --Replace with my Clover folder   https://olarila.com/files/Clover.Folder/CLOVER.LGA775.zip   --Install EL Capitan / Sierra / High Sierra and boot into system!     Post Installation   --Install Clover and replace with my folder   https://olarila.com/files/Clover.Folder/CLOVER.LGA775.zip     --Reboot and activate video!   Bingo! Now you need a fine tune! DSDT Time!   My DSDT GA P35-DS3   DSDT.MaLd0n.zip     Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -SLPB -DARWIN -LPC -HDEF -RTC -EHCI -UHCI -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -EC -PNLF --Native Power Management
       
      Use Clover, check Generate P and C States
       
      --Brightness
      Install .app, select the required permission and reboot. Work in F1 / F2 keys!
      NativeDisplayBrightness.app.zip


      https://github.com/Bensge/NativeDisplayBrightness/releases
      *in some cases .app don't work, check patches in config.plist inside Clover folder Post Install
       
      --AUDIO
       
      Device HDEF + AppleAlc + Lilu
       
      --install Lan driver by Mieze
        -Atheros   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/313-atherose2200ethernet/   -Intel   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/396-intelmausiethernet/   -Realtek   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/88-realtekrtl8111-binary/   --Links   -FakeSMC   https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek   -Audio   https://github.com/vit9696/AppleALC http://www.insanelymac.com/forum/topic/293863-applehda-patch-requests/   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!  
    • By gk12345
      Hi everyone, after lots of attempts i managed to install Mojave 14.4 on my asus zenbook ux303ub and get almost averything working, except i wasnt able to make wifi work with sleep, i replaced the intel wifi with dw1560/bcm94352z which i made to work by installing the kexts.The problem is that when i install it sleep gets affected, when i press sleep it takes 1 minute to go to sleep and when i press the power button it wakes to a black screen that is showing only the cursor and i have to force shut down by holding power button , so in order to fix sleep the only way i have found is to select "fixregions" in config.plist acpi section but then wifi stops working, it shows "hardware not installed" when i click the icon and only bluetooth works.I have tried clover config changes, patching ssdt and dsdt, usb ssdt, installing kexts in different locations but none of them seem to work , can someone help me with this?
      I attach the files below , thanks.
      debug_25741.zip
×