Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
nyolc8

AppleHDA Patching in 10.9 Mavericks

149 posts in this topic

Recommended Posts

Anyone got a working ALC892 Patched AppleHDA?  I've tried the "working patched AppleHDA in ML 10.8.4" on Mavericks and I have no sound.  I am using DSDT with HDEF layout=1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone got a working ALC892 Patched AppleHDA?  I've tried the "working patched AppleHDA in ML 10.8.4" on Mavericks and I have no sound.  I am using DSDT with HDEF layout=1

Doesn't The version 2.3.7 work for you from ML?(A little strange)

Try to repatch AppleHDA. It's not hard!

http://www.insanelymac.com/forum/topic/290092-how-to-patch-applehda-with-the-help-of-bootloader/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doesn't The version 2.3.7 work for you from ML?(A little strange)

Try to repatch AppleHDA. It's not hard!

I know it is strange.  The same patched AppleHDA + DSDT works in ML without any issue.  Not sure if this is a unique one relating to specific CODEC such as ALC892.  I've yet seen any posting with ALC892 & OSX 10.9 Mavericks yet.  

 

 

Under ML 10.8.4 , console message for AppleHDA.

 

2013-06-25 8:27:36.445 PM Kext Wizard[3041]: nsions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout1.xml.zlib"
Permissions differ on "System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout2.xml.zlib"; should be -rw-r--r-- ; they are -rwxr-xr-x 
Repaired "System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout2.xml.zlib"
Permissions differ on "System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout3.xml.zlib"; should be -rw-r--r-- ; they are -rwxr-xr-x 
Repaired "System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout3.xml.zlib"
 
in Mavericks, this is what I got using 3 different test HDEF DSDT Layout 1, 2, 3 with patched AppleHDA for ALC892 from ML 10.8.4 
 
6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Kext com.apple.driver.AppleHDAController - library kext com.apple.iokit.IOGraphicsFamily not found.
6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Can't load kext com.apple.driver.AppleHDAController - failed to resolve library dependencies.
6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Kext com.apple.driver.AppleHDAController failed to load (0xdc00800e).
6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Failed to load kext com.apple.driver.AppleHDAController (error 0xdc00800e).
6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Couldn't alloc class "AppleHDAController"
6/25/2013 8:30:10.000 PM kernel[0]: Sound assertion in AppleHDAController at line 483
 
 
looks like AppleHDA kext is NOT loading...Any Ideas anyone?

 

 

post-981946-0-33306800-1372209161.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

try to use Chameleon boot or Clover EFI, not UEFI

On my Z77-I Deluxe/898, Mavericks audio (AppleHDA.kext_v2.4.9) degrades to noise with Clover. Mavericks audio (AppleHDA.kext_v2.3.7) works correctly with Clover.

Share this post


Link to post
Share on other sites

yea with legacy boot works perfect!! strange.

 

what can you do about it?any idea i can fix this?

 

thaks for help

I think that usual users and advance users can do nothing as only programmer or developer can amend it.

Unfortunately I don't have UEFI computer. :(

I know it is strange.  The same patched AppleHDA + DSDT works in ML without any issue.  Not sure if this is a unique one relating to specific CODEC such as ALC892.  I've yet seen any posting with ALC892 & OSX 10.9 Mavericks yet.  

 

 

Under ML 10.8.4 , console message for AppleHDA.

 

2013-06-25 8:27:36.445 PM Kext Wizard[3041]: nsions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout1.xml.zlib"

Permissions differ on "System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout2.xml.zlib"; should be -rw-r--r-- ; they are -rwxr-xr-x 

Repaired "System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout2.xml.zlib"

Permissions differ on "System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout3.xml.zlib"; should be -rw-r--r-- ; they are -rwxr-xr-x 

Repaired "System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/layout3.xml.zlib"

 

in Mavericks, this is what I got using 3 different test HDEF DSDT Layout 1, 2, 3 with patched AppleHDA for ALC892 from ML 10.8.4 

 

 

 

6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Kext com.apple.driver.AppleHDAController - library kext com.apple.iokit.IOGraphicsFamily not found.

6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Can't load kext com.apple.driver.AppleHDAController - failed to resolve library dependencies.

6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Kext com.apple.driver.AppleHDAController failed to load (0xdc00800e).

6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Failed to load kext com.apple.driver.AppleHDAController (error 0xdc00800e).

6/25/2013 8:29:42.000 PM kernel[0]: Couldn't alloc class "AppleHDAController"

6/25/2013 8:30:10.000 PM kernel[0]: Sound assertion in AppleHDAController at line 483

 

 

 

looks like AppleHDA kext is NOT loading...Any Ideas anyone?

 

Try to rebuild permissions and kernel cash with kext wizard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think that usual users and advance users can do nothing as only programmer or developer can amend it.

Unfortunately I don't have UEFI computer. :(

 

if a programmer or developer this looks please help :blush:.

 

thanks for you work Alex Auditore :wink_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try to rebuild permissions and kernel cash with kext wizard.

I've rebuild permissions and kernel cache several times already.  Even boot with -f UseKernelCache=No and still the same.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've rebuild permissions and kernel cache several times already.  Even boot with -f UseKernelCache=No and still the same.

Kext Wizard and Kext Utility do not repair that problem.  Try Utilities/Disk Utility/Repair Permissions.  Rerun Disk Utility to verify permissions problem solved.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kext Wizard and Kext Utility do not repair that problem.  Try Utilities/Disk Utility/Repair Permissions.  Rerun Disk Utility to verify permissions problem solved.

Will give it a try later on today.  Thanks for replying.

Update: REbuild Disk Permission via disk Utility and using same ML's patched AppleHDA still no sound.  console message:

 
6/26/2013 4:33:56.000 PM kernel[0]: Kext com.apple.driver.AppleHDAController - library kext com.apple.iokit.IOGraphicsFamily not found.
6/26/2013 4:33:56.000 PM kernel[0]: Can't load kext com.apple.driver.AppleHDAController - failed to resolve library dependencies.
6/26/2013 4:33:56.000 PM kernel[0]: Kext com.apple.driver.AppleHDAController failed to load (0xdc00800e).
6/26/2013 4:33:56.000 PM kernel[0]: Failed to load kext com.apple.driver.AppleHDAController (error 0xdc00800e).
6/26/2013 4:33:56.000 PM kernel[0]: Couldn't alloc class "AppleHDAController"
6/26/2013 4:34:13.000 PM kernel[0]: Sound assertion in AppleHDAController at line 483

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,mine alc892 works with attached kext.Patched AppleHDA from DP2  with  perl -pi -e 's|\x84\x19\xd4\x11|\x92\x08\xec\x10|g' 

Tried your kext, I still have no sound.

6/26/2013 4:46:01.000 PM kernel[0]: Sound assertion in AppleHDAController at line 487
 
Software|Extension indicated AppleHDA not loading
 
UPDATE:  Problem SOLVED.
Reinstall Mavericks from scratch and use ML patched AppleHDA along with DSDT Layout = 1

 

post-981946-0-88376300-1372280269_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

On my Z77-I Deluxe/898, Mavericks audio (AppleHDA.kext_v2.4.9) degrades to noise with Clover. Mavericks audio (AppleHDA.kext_v2.3.7) works correctly with Clover.

I can confirm this. It also reacts very slowly to audio controls like change of volume. Tried to mask different devices (ALC885, AD1984, AD1988, ALC262) as ALC892 but the output always gets distorted when playing a long audio stream. 

 

Hi,mine alc892 works with attached kext.Patched AppleHDA from DP2  with  perl -pi -e 's|\x84\x19\xd4\x11|\x92\x08\xec\x10|g' 

Sadly the above also applies to your version.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here the clean kext from Mavericks DP2

Year it can work with layout and Platforms form ML quite well

 

Can you pls help with ALC898 (also known ALC899)

 

here is working patch for 10.8:

perl -pi -e 's|\xff\x87\xec\x1a\x0f\x8f\x53\x01|\x99\x08\xec\x10\x0f\x84\x2a\x01|g' "AppleHDA"
perl -pi -e 's|\xff\x87\xec\x1a\x0f\x8f\x2f\x01|\x99\x08\xec\x10\x0f\x84\x06\x01|g' "AppleHDA"

but I can not fine this values in 10.9  :(

 

Спасибо!

Don't ask me how.   :whistle:

 

maybe you have and can share patch for you ALC898? thx

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am unable to use it in spite of alc 898 it appears

Sound is not an issue here?

Please help me

 

You may try ALC898HDA_Lion_MLion_V1.3.zip. I made for my Z77X-UP5 TH.  

 

If you still have problem, PM me in Thai :P , I will answer you when I have a time.  

 

 

 

 

P.S. using Clover UEFI might get distorted sound when using such iTunes plays songs in a few minute.  Try to use Clover EFI (legacy) or Chameleon boot loader.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

You may try ALC898HDA_Lion_MLion_V1.3.zip. I made for my Z77X-UP5 TH.  

 

If you still have problem, PM me in Thai :P , I will answer you when I have a time.  

 

 

 

 

P.S. using Clover UEFI might get distorted sound when using such iTunes plays songs in a few minute.  Try to use Clover EFI (legacy) or Chameleon boot loader.

Woww thanks very much VCH888

Share this post


Link to post
Share on other sites

... using Clover UEFI might get distorted sound when using such iTunes plays songs in a few minute.  Try to use Clover EFI (legacy) or Chameleon boot loader.

Can you please specify if this really only happens with Clover UEFI and not with Clover EFI or other boot loaders?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not seeing that issue with Clover UEFI on my ALC889. Perhaps it happens only to some specific ALC chips. I'm more than happy with the new audio kext in Mavericks, now I don't have to use the antipop daemon to avoid the annoying popping that happens when the audio is turned on/off while using an iMac profile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×