Jump to content
Welcome to InsanelyMac Forum

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
WaldMeister

[Guide]Dell Inspirion 17R SE (7720) Installation Guide

204 posts in this topic

Recommended Posts

Dr, Hurt: Unfortunatelly I have Intel Corporation Centrino Wireless-N 2230 ...

 

Lejenk: Thats weird that you cannot boot via UEFI... Have you seen my videos on youtube?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have, even spent hours on the phone with the idiots from Dell, they could not help me, came down to: "Wait for a bios update".

I could boot clover once, so it works in some kind of way, but not as it should -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was also on dell line for hours... so you have switched to UEFI boot... disabled secure boot and enabled Legacy option ROM, right? If you want, you can download image of Arch Linux(Kubuntu,Ubuntu, whatever...) and open SSH port for me, I can analyse your PC and can also install it on flash drive in UEFI mode.. if you dont trust me, you can remove HDD from NTB.. its up to you, but I have spend 2-3 days instaling OS(es), especially windows, but if you have A12 as me, I dont beleave that UEFI on your PC is in worse shape than on mine...

 

Or you can place other HDD(or bigger Flash drive) and we can Skype or somethink, it is better to see what you see so I could share my experineces and hints... well its up to you... I am willing to help you, since you contributed so much to our 7720 which is handy to me :) I offer only compensation :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, could only boot clover with Legacy ROM disabled btw.

I have A12. Just wondering, how do you want to Skype, when i have to reboot the system, that way you can't see what i see :P

 

It's fine like this for now, perhaps the in the future. No need to compensate anything, this is what we do :superman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

About the skype, I guess you have phone or tabler, right? :) .. as I said, if you want, contact me and I can try to help you... ;)

 

Going to install those USB kexts, so lets see if it helps :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

So USB is working just fine :) Thank you again... my WiFi dongle is working just right :) Here is little video I made check it out ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Lejenk: Hi, i have another notebook (sorry for OT), how do you turn off the gpu in dsdt? Which ssdt do you use? How many pstates do you use? thanks and sorry for OT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Attached a few screenshots, it shows on the right the SSDT with the info, on the left where to add it.

Well, just also noticed, i forgot to add PSS to CPU0, have to look in to that again -_-

 

To disable the GPU, you will also need to add the following:


Method (PINI, 0, NotSerialized)
{
\_SB.PCI0.PEG0.PEGP.OPOF ()
\_SB.PCI0.PEG0.PEGP._PS3 ()
}

Goes above Method _WAK

 

Add the function to Method _INI under Device PEGP, and under Method _WAK as shown on the screen:


Method (_INI, 0, NotSerialized)
{
PINI ()
If (LNotEqual (BRID, 0x06))
{
Store (Zero, _ADR)
}
}

 

Hope this helps. I'm moving this weekend, so short on time :) will make a detailed guide after that.

post-1090626-0-81637100-1362050731_thumb.png

post-1090626-0-15080800-1362050742_thumb.png

post-1090626-0-00947900-1362050751_thumb.png

post-1090626-0-30742200-1362050761_thumb.png

post-1090626-0-00567700-1362050771_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a AMD Gpu, it's equal? There are some differents? the battery life increases? thanks

 

I tried to edit the dsdt, but I did not understand, you can edit my dsdt?

dsdt.aml.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

i create a ssdt using revogirl's script, with this ssdt and my dsdt it's possible disable gpu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi lenjenk. Thank u for your work my 17R SE 7720 (same specs as your Inspiron) is a much better "mac" thanks to u.

One Issue: I used Your DSDT file in order to disable the Nvidia 650 and it did. but, i have win8 on my other disk. When i boot windows i found that the nvidia card disappears and i had to re-flash the bios in order to get it back!

Do You know something about that? it happend to me twice and than i got back to your original DSDT file, Which leaves the Nvidia card working. (is there any possible damage to the 650 graphic card in that case?)

Thanks A lot. I have more Questions but i'll save them for later.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello And could you make an image of the hard disk installed OS?

 

What do you mean?

 

And

@satyamo i use the latest bios, the A12 thingy...

I do not use Windows anymore, since a week or 2, but i would advice you contact Dell about it, if...The card gives the same problems in Windows, when you do not boot using the bootloader.

Boot with F12, and select the Windows HDD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for update, are your Clover files somehow tweaked? I am asking if it worth to replace my current confing with yours...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not really, think i have the optimal setup for my system, but i still get a kernel panic from time to time when booting, the config:

 


<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>SystemParameters</key>
<dict>
<key>boot-args</key>
<string>-v WithKexts slide=0</string>
<key>prev-lang:kbd</key>
<string>en:0</string>
<key>InjectSystemID</key>
<string>Yes</string>
<key>CustomUUID</key>
<string>44454c4c-4600-1056-8036-c4c04f475431</string>
</dict>
<key>ACPI</key>
<dict>
<key>DsdtName</key>
<string>DSDT.aml</string>
<key>PluginType</key>
<string>0</string>
<key>FixDsdtMask</key>
<string>0</string>
<key>DropOemSSDT</key>
<string>Yes</string>
<key>GenerateCStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GeneratePStates</key>
<string>Yes</string>
<key>EnableC6</key>
<string>Yes</string>
<key>EnableC4</key>
<string>Yes</string>
<key>EnableC2</key>
<string>Yes</string>
</dict>
<key>Graphics</key>
<dict>
<key>GraphicsInjector</key>
<string>No</string>
</dict>
<key>PCI</key>
<dict>
<key>HDAInjection</key>
<string>No</string>
</dict>
<key>KernelAndKextPatches</key>
<dict>
<key>Debug</key>
<string>No</string>
<key>KernelCpu</key>
<string>No</string>
<key>AsusAICPUPM</key>
<string>Yes</string>
<key>AppleRTC</key>
<string>No</string>
</dict>
<key>SMBIOS</key>
<dict>
<key>BiosReleaseDate</key>
<string>06/10/12</string>
<key>BiosVendor</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>BiosVersion</key>
<string>MBP101.88Z.00EE.B00.1205101839</string>
<key>SmUUID</key>
<string>FA285F14-E0E4-5014-91AB-CDEBAC603496</string>
<key>Board-ID</key>
<string>Mac-C3EC7CD22292981F</string>
<key>Family</key>
<string>MacBook Pro</string>
<key>Mobile</key>
<string>Yes</string>
<key>BoardVersion</key>
<string>Proto1</string>
<key>Manufacturer</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>ProductName</key>
<string>MacBookPro10,1</string>
<key>BoardSerialNumber</key>
<string>C02FCAKLDF92</string>
<key>Version</key>
<string>1.3</string>
</dict>
</dict>
</plist>

 

 

Loading with kexts somehow does not work, still had to place them in /System/Library/Extensions :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can see in your signature something in Speedstep/Sleep that it is done via Clover injection, also in the config you have some C states etc. I dont have these, but I did not had kernel panic, never(since succesfull config) but sometimes I experince shutdown issues, it did not shut down or it take toooooo much time...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks a lot for the guide bro!

Got my DELL to dual-boot Windows 8 x64 (EFI) and MAC OS X 10.8.3 (EFI) using Clover......

 

had some issues of losing Windows Boot record. Fixed it... If anyone encounters any problem of losing Windows 8 boot record after this tutorial, I am giving up the solution here...

 

You will need the Windows 8 EFI enabled boot media (USB/DVD).

 

Firstly, boot from a UEFI Windows 8 recovery disk (CD/DVD/USB) - I found that the automated recovery process didn't find the correct Windows partition, nor when I managed to add it to BCD settings would it make it reliably bootable e.g. using BCDEDIT I got it to find and launch the Windows partition but it refused to cold boot or would not "keep" the settings after a 2nd reboot or power off.

Go into the Advanced options and run the Command Prompt.

Use DISKPART tool to ensure you have all the right partitions - key thing here is your EFI partition being FAT32

DISKPART> sel disk 0

 

Disk 0 is now the selected disk.

 

DISKPART> list vol

 

Volume ### Ltr Label Fs Type Size Status Info

---------- --- ----------- ----- ---------- ------- --------- --------

Volume 0 E DVD-ROM 0 B No Media

Volume 1 C NTFS Partition 195 GB Healthy Boot

Volume 2 WINRE NTFS Partition 400 MB Healthy Hidden

Volume 3 FAT32 Partition 260 MB Healthy System

I then assigned a drive letter to the EFI partition

DISKPART> sel vol 3

 

Volume 3 is the selected volume.

 

DISKPART> assign letter=b:

 

DiskPart successfully assigned the drive letter or mount point.

Exit DiskPart tool and at the command prompt run the following -

cd /d b:\EFI\Microsoft\Boot\

 

bootrec /fixboot

Delete or rename the BCD file

ren BCD BCD.bak

Use bcdboot.exe to recreate BCD store

bcdboot c:\Windows /l en-gb /s b: /f ALL

The /f ALL parameter updates the BIOS settings including UEFI firmware/NVRAM, /l en-gb is to localise for UK/GB locale, it will default to US English

Reboot and cross your fingers. :)

Windows 8 will boot directly, bypassing Clover. Don't Panic, you have not lost your clover! :)

reboot, keep pressing F2 to enter BIOS setup, go to BOOT tab and move Clover bootloader to the top using '+' key. Exit saving changes.

Voila! Enjoy CLOVER!!!!

Also, I need a help..

My touchpad stopped working after Clover took over from Chimera.. :(

The touchpad only worked under Chimera 1.1 Bootloader, not under chameleon or even Chimera 2.1..

I am using the ApplePS2 Kext you provided!!! PLZ HELP!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

About the touchpad, install the ApplePS2Controller.kext to /System/Library/Extensions.

Rebuild the kernel cache, or boot with -f, all should be fine after that :)

 

Thanks for the guide.

The automated recovery will not work when the Windows partition is not set as the active partition. I do not recommend using that recovery option, the above is the best way to not wreck your OS X installation :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×