Jump to content
GhostRaider

[GUIDE] 1st Generation Intel HD Graphics QE/CI

2,079 posts in this topic

Recommended Posts

On 1/6/2020 at 5:28 PM, TingVan said:

UPDATED:

I download natit.kext and use 5 file from this post.

but i still cannot get to the OS desktop.

so i have to use ig-platform-id: 0x12345678 to get it.

curiously, the os can recognize Intel HD Graphics 128M

 

but no really effective. NO QE/CI.

 

WRONG DIRECTION: I delete natit.kext and edit the dsdt to inject info of Intel HD info.

the frame buffer still not work and will reboot automatically.

boot error:

[IGPU] virtual IOService *IntelAccelerator :: probe(IOService *, SInt32 *): Failed to map device ID:0x468086 to GPU SkU!

 

every time I should use 0x12345678 to get the MacOs desktop.

 

Update:

Today I move OS to Mojave. still no good progress. I found why every time I can get into desktop with 0x12345678, in clover I used there default setting fakeId HD 630 info DVMT. if I check off inject fake HD 630 info, even use 0x12345678, I cannot get to the OS desktop. could someone can give me some help. very appreciated.

 

 

 

 

 

Yesterday i insist on trying. used another disk to install Seirra to test. finally i made it. YEAH...

i used the 5 kext from Seirra 1st post.

The next step will go back to Mojave again to find out where my action is wrong.

 

 

Sierra Graphic 2.png

Sierra Graphic.png

 

test on High Seirra 10.13.6, works.

but does not work well on Mojave 10.14.6 QE/CI.  lots people works fine on 10.14.14. should I only use 10.14.4? little puzzled.

 

 

Screen Shot 2020-01-16 at 4.57.58 PM.png

Edited by TingVan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
On 7/6/2019 at 9:52 PM, MacPeet said:

1. Create USB flash drive (16GB) with dosdude's macOS Catalina Patcher 1.0b6 or higher
2. Then I have in usb/Applications/Utilities/macOS Post Install/Contents/Resources/videocardpatches/intelarrandalegraphics/  replaced the 5 IntelHD kexts with my 5 patched kexts
3. Then install Catalina from the USB flash drive (two-stage)
4. Then boot again from the USB flash drive and run the post-installer.
5. Then boot Catalina.
finished

 

Even in Mojave 10.14.6, S/L/E there is no AppleIntelHDGraphics*.kext such files originally. puzzled. Am i got the wrong OS sources installed? 

when i put these 5 kext into S/L/E, i cannot reach the OS desktop. I delete other 4 files only keep AppleIntelHDGraphicsFB.kext. 

and it works without QE/CI. when i use the 10.14.4accel files from you mentioned site, there report errors. 

"extract it, cd into the extracted directory using Terminal, and then run ./install.sh." 

after that my system crashed. i don't know why. i cannot get into OS again. when reboot, thousands crashed report. should i give up 10.14.6 and only go to 10.14.4?

Share this post


Link to post
Share on other sites

:whistle:It seems it eluded you that there is no native support for 1st gen Intel HD beyond High Sierra 10.13. Since it was dropped by Apple in Mojave (and beyond), there are no kexts for it so, indeed, you won't find any in /S/L/E !

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Hervé said:

:whistle:It seems it eluded you that there is no native support for 1st gen Intel HD beyond High Sierra 10.13. Since it was dropped by Apple in Mojave (and beyond), there are no kexts for it so, indeed, you won't find any in /S/L/E !

thanks. I am very frustrated. why so many others can use it in Mojave with QE/CI, use the way from macrumors. I tried three times. every time I place the two frameworks files. system crashed. when I reboot, there are thousands lines crashed messages showed up. I have to re-install OS again. tomorrow I will try a last time.

 

https://forums.macrumors.com/threads/macos-10-14-mojave-on-unsupported-macs-thread.2121473/page-497#post-27152791

Screen Shot 2020-01-17 at 19.07.56.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello.

 

I have this board.

http://global.aopen.com/products_detail.aspx?auno=3056

It has Arrandale i5 and HM55 chipset, but it's a desktop system.

 

1920 x 1080 from DVI port

WhateverGreen + lilu

Kext to Patch= dual link patch 1+3+4 (page 79)

Inject Intel=True

FakeID=0x00000000

Vanila10.13.6(17G11023)

 

Stuck just before getting Apple Logo.

I can boot only with FakeID=0x12345678.

Can I get QE/CI enable?

 

Please help me.

Sorry for my poor English.

config-aopen.plist

ACPI-origin.zip

Edited by vtec100000000rpm

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Quote

Well technically VGA output does work, but not in the way its suppose to. For example, for my Gateway laptop (should also happen to Acer laptops as well) if you patch the framebuffer with LVDS+VGA, and you restart your computer, connect the VGA monitor once the Apple boot screen appears and at one point, the VGA display will display the exact same thing as the internal LCD. However, the VGA monitor isn't detected at all and you can't change the resolution of it. In other words, the VGA output gets activated and transmits a picture, but never actually detects the actual VGA display.

 

Lenovo G560 Core i7 620m has Anyone been able to get the external display to work correctly? Even if the lid is closed but you really need a VGA output

 

And some apps and the chrome browser have artifacts, for example the map app splits into squares

 

High Sierra 10.13.6 System

Share this post


Link to post
Share on other sites

I need help with VGA output. My monitor says that the resolution is wrong and does not display anything. I think it is only outputting 1366x768 resolution.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm currently doing a retro hackintosh, may I ask that is there a custom kext or patch that I need to use for 10.6 - 10.8?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/6/2019 at 7:22 PM, MacPeet said:

1. Create USB flash drive (16GB) with dosdude's macOS Catalina Patcher 1.0b6 or higher
2. Then I have in usb/Applications/Utilities/macOS Post Install/Contents/Resources/videocardpatches/intelarrandalegraphics/  replaced the 5 IntelHD kexts with my 5 patched kexts
3. Then install Catalina from the USB flash drive (two-stage)
4. Then boot again from the USB flash drive and run the post-installer.
5. Then boot Catalina.
finished

Hey. I tried the same method, but, while installing, at about 4 minutes left, I get the message : "An error occurred while preparing the installation. Try running the application later".

Can you please help me? 

I have an i5-520m

Share this post


Link to post
Share on other sites

@shivaay1234

 

Do you already have patched graphics Kext's for your computer with i5-520m? (for example for Yosemite, Capitan, HS, Mojave)
If not, then I can not help, then read post #1 in this thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
21 hours ago, MacPeet said:

@shivaay1234

 

Do you already have patched graphics Kext's for your computer with i5-520m? (for example for Yosemite, Capitan, HS, Mojave)
If not, then I can not help, then read post #1 in this thread.

Yes, I do have them. Mojave runs perfectly for me with qe/ci.

 

And, I think that 4gb ram might be the issue, because, the installer runs, which means, no graphics issues. It's just that at 4 minutes left, it gives that error...

Edited by shivaay1234

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys, I've just recently started to give my Intel 1st Gen hacks some love again. I was wondering if it's possible to get sleep/wake and HDMI out to work on these machines?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hi guys. I have installed ElCapitan on my CF-31 Panasonic i3-350. I got bluetooth right out of the box, later with little playlist patching I got the Atheros 9285 wifi working as well and the conexant audio with vodoo. I even have touchscreen support although it needs recalibration. But no matter what patches I use I can't get QE/CI. If I don't use 0x12345678 fake id with patched kexts I reach a white screen during boot and I cannot continue even with the DSDT patch. Any suggestions? I tried Clover on the fly patches as well to no avail. I will try Sierra as I see some successful stories.

Edited by startergo

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/11/2019 at 11:56 PM, Badruzeus said:

 

Nope, but old @mnorthern DSDT patching method is still working for getting my Native (ACPI) Brightness on macOS Mojave 10.14.3 with the help of Rehabman's IntelBacklight.kext. The only issue is Fn+Keys for Brightness change didn't work, neither Slider on Display pref (I've applied ACPIDebug + Intrument_QXX to get my Fn+Keys through patched DSDT, no issue with 10.11.x).

 

Ah, nevermind.. BergDesign's Brightness.app is still good; it uses ACPI way.. doesn't spread the Screen with Black Fill color. My screenshot below is when using the app on 50% level, if you see it darker on your screen.. probably I was wrong. (Slider & Bezel are just cosmetics #LoL Brightness is accessible via Top MenuBar, and it looks like hidden bcoz Mojave DarkMode)

 

Screenshot 2019-02-12 at 00.47.32.png

IntelBacklight.kext_v1.0.12.zip

Hey, @Badruzeus, I recently got catalina up and running on my 1st gem laptop. Fixed all issues, except this brightness thing. Bergdesign's app is 32-bit, so can't use it with catalina. I have tried other apps, but they just make the screen black colour. Any other app which uses ACPI way? 64-bit?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On April 30, 2020 at 10:08 PM, startergo said:

Hi guys. I have installed ElCapitan on my CF-31 Panasonic i3-350. I got bluetooth right out of the box, later with little playlist patching I got the Atheros 9285 wifi working as well and the conexant audio with vodoo. I even have touchscreen support although it needs recalibration. But no matter what patches I use I can't get QE/CI. If I don't use 0x12345678 fake id with patched kexts I reach a white screen during boot and I cannot continue even with the DSDT patch. Any suggestions? I tried Clover on the fly patches as well to no avail. I will try Sierra as I see some successful stories.

Can someone help me with the white screen on second stage boot if I disable igfx spoofing? Attached are the EDID dumps and the intel_reg_dump as well as the LSPCI output and the patched  DSDT file.

Archive.zip

DSDT.dsl

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, shivaay1234 said:

Hey, @Badruzeus, I recently got catalina up and running on my 1st gem laptop. Fixed all issues, except this brightness thing. Bergdesign's app is 32-bit, so can't use it with catalina. I have tried other apps, but they just make the screen black colour. Any other app which uses ACPI way? 64-bit?

No idea, probably rolling back /S*/L*/PrivateFrameworks/CoreBrightness* from 10.12.4 + Rehabman's IntelBacklight.kext w/o Berg's Design Brightness app?

Share this post


Link to post
Share on other sites

it turns out the acceleration works.... Through VNC only (display is disconnected and only the white screen or backlight is visible).

 

Screen Shot 2020-05-02 at 2.35.03 PM.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Badruzeus said:

No idea, probably rolling back /S*/L*/PrivateFrameworks/CoreBrightness* from 10.12.4 + Rehabman's IntelBacklight.kext w/o Berg's Design Brightness app?

Thanks for the help, but doesn't seem to work. I'll probably just downgrade to Mojave for now...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/2/2020 at 8:10 AM, shivaay1234 said:

Hey, @Badruzeus, I recently got catalina up and running on my 1st gem laptop. Fixed all issues, except this brightness thing. Bergdesign's app is 32-bit, so can't use it with catalina. I have tried other apps, but they just make the screen black colour. Any other app which uses ACPI way? 64-bit?

Hello! Can you help me to get Catalina to work on my 1st. HD Graphics???

while installing, at about 4 minutes left, I get the message : "An error occurred while preparing the installation. Try running the application later".

Can you please help me? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, irako said:

Hello! Can you help me to get Catalina to work on my 1st. HD Graphics???

while installing, at about 4 minutes left, I get the message : "An error occurred while preparing the installation. Try running the application later".

Can you please help me? 

Yeah, I get the same thing, but, just restart your laptop, and then boot into the partition install macos from your hard drive, not the USB, and it will continue the installation.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/5/2020 at 7:49 AM, shivaay1234 said:

Yeah, I get the same thing, but, just restart your laptop, and then boot into the partition install macos from your hard drive, not the USB, and it will continue the installation.

I already did that, and it install and then reboot and install again and reboot and install again and continues that like forever... Have you another suggestion???... Or a kind of guide???

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, irako said:

I already did that, and it install and then reboot and install again and reboot and install again and continues that like forever... Have you another suggestion???... Or a kind of guide???

No. I don't have a guide. I tried that myself and it worked...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hi everyone, 

 

I've trying to enable full QE/CI on a Sony Vaio VPCEB17FL i3-330M processor with Sierra 10.12.6, but after 2 weeks I try every possible combination arround the web, this is not my first hackintosh and the result is always a gray screen. The only way I can be able to get the desktop is with VESA mode (clover -- inject igfx -- fakeid 0x12345678), I've read that most of sony's laptop have this issue but i don't want to give up jet.

 

I think the problem is setting the link width but I don't know how to set mine here is my Intel_Reg.txt, VPCEB17FL.ioregDSDT.aml and config.plist. Everything else works perfect almost oob.

 

Thanks in advance for any possible solution.

@GhostRaider

@giofrida

@mnorthern

@Hervé

Edited by crazycyber
add files

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hp Elitebook 2540p 

  • Intel Core i7-640LM 2.13GHz Dual-Core Processor (4MB Cache)
  • Windows 7 Professional 64-bit
  • 12.1-inch WXGA anti-glare (1280 x 800)
  • Intel GMA HD integrated graphics
  • 4GB 1333MHz DDR3 SDRAM (2GB x 2GB)
  • 250GB 5400rpm 1.8-inch SATA II
  • DVD+/-RW optical drive
  • Intel 6200AGN Wifi, gigabit Ethernet, modem and Bluetooth connectivity
  • 6-Cell 62WHr battery
  • Three-year warranty
  • Dimensions: 11.1 x 8.4 x 1.10 inches (with 6-cell battery)
  • Weight: 3.97 pounds with 6-cell battery
  • Help me  guys 
  • Graphic patch I don't understand 
  • El Capitan 11.6 latest from appstore
  • Latest clover 5116 

Capture.JPG

Capture0.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By GhostRaider
      This download is only for users who have a laptop with a 2010 Intel® Arrandale Processor with Intel® HD Graphics:
       
      1st Generation Intel® Core™ Processor with Intel HD Graphics (Arrandale only)
      Intel® Celeron® Processor with Intel® HD Graphics (Arrandale only)
      Intel® Pentium® Processor with Intel® HD Graphics (Arrandale only)
       
      Make sure the Device ID and Vendor ID match with the following:
       
      Device ID: 0042 or 0046
      Vendor ID: 8086
       
      In here you will find my QE/CI and CI only packages for your 1st Generation Intel HD Graphics IGPU for OS X Mountain Lion, OS X Mavericks, OS X Yosemite, OS X El Capitan, macOS Sierra, and macOS High Sierra.
       
      Choose your package:
       
      Download the Intel® HD Graphics QE/CI package if your laptop is using the LVDS connector. This package has the necessary kexts to enable Quartz Extreme with Core Image (QE/CI). This enables full hardware/graphics acceleration.
       
      or
       
      Download the Intel® HD Graphics CI package if your laptop is using the eDP connector. This package enables Core Image (CI) only. This enables partial acceleration.
       
      Note: CI only (CI) is only available on OS X Mavericks 10.9.5 and below. Future releases of macOS requires full graphics acceleration (QE/CI) for optimal performance and stability.
       
      For more information about 1st Generation Intel® HD Graphics, everything is explained in my guide:
       
      http://www.insanelymac.com/forum/topic/286092-guide-1st-generation-intel-hd-graphics-qeci/
    • By jack-69
      DISM is your friend!
       
      Part 1: (For all the computers that don't have UEFI)
       
      Prepare two USB keys, one with El Capitan & one with Windows 10.
      First put the Windows USB, during the installation (when it asked the Windows code) press shift + f10 and will open the command prompt:
      diskpart list disk (list of your hdd) select disk 0 (0 is number of your hdd) clean (ATTENTION clean all your hard disk selected) convert gpt create partition efi size=200 (creates EFI partition) format fs=fat32 label=EFI We made a EFI partition.
      In my Hdd I have 3 partitions ( 1 for Mac, 1 for Windows=Ntfs & 1 in exFat for sharing files between the two systems).
      create partition primary size=100000 (1 partition for Mac OS X 100GB) format fs=fat32 quick label=Mac (after we will format in HFS+ with disk utility) create partition msr size=128 (creates Microsoft Reserved) create partition primary size=100000 (1 partition for Windows 10 100GB) format fs=ntfs quick label=Windows (format in Ntfs) create partition primary (creates a partition with the remaining space) format fs=exfat quick label=Hdd (format in exFat) Now the fun part.
      We should insert the letters for the partitions. Check
      select disk 0 list volume (check the assigned letters, REMINDS the letter assigned to the USB "example d") list partition (check the number of partition EFI "example partition 1") select partition 1 assign letter=h list partition (check the number of partition Windows "example partition 3") select partition 3 assign letter=g exit Then we have the letter "D:\" for the USB, "H:\" for the EFI partition & "G:\" for the Windows partition.
      Now we need to copy the installation files from the USB to the Windows partition.
      cd\windows\system32\ dism /apply-image /imagefile:d:\sources\install.wim /index:1 /applydir:g:\ Break....
      Now we need the Windows EFI boot files.
      cd\ g: bcdboot (check the command line) bcdboot g:\windows /1 en-us /s h: /f UEFI (in my case "/1 It-it") Restart the computer with the Mac USB "Clover bootloader", then select Microsoft EFI and start the installation of Windows 10 in FULL GPT. 
      If you don't see the exFat partition in Windows don't worry.
      (Take a program like Partition Wizard, format the partition in NTFS  and assigns the letter D:\. Now open the command prompt administrator and write:
      diskpart select disk 0 list partition (check the partition before-exFat = after-NTFS "example partition 4") select partition 4 format fs=exfat quick label=Hdd Now you must have the partition exfat visible and writable)
       
       
      Part 2:
       
      Important!  
      Don't format or delete the EFI partition.   
      From the Mac USB we need delete AppleIntelHDGraphicsFB.kext. 
       
      Now we go in to the installation of El Capitan, with disk utility format the partition "Mac" in HFS+ mac journaled, then install Mac OS X.
      While starting El Capitan from your hard drive, we must block AppleIntelHDGraphicsFB.kext and AppleIntelHDGraphics.kext. (& add cpus=1 or patch with clover)
      When El Capitan is started:
      Patch AICPM with Clover Configurator Install Clover like this  (of course without installation El Capitan) "Legacy mode" Replace the config.plist in EFI partition and add SMBIOS with clover configurator - macbook pro 6.1 Put the DSDT Put HFSPlus.efi, NTFS.efi in drivers64 folder Insert and replace all kext PS:During the first system start we must go in the system preferences, keyboard, shortcuts and change the key combination of brightness (f2- f3+).
       
       
      Work:  
       
      Intel Core i5 460M
      Intel HD Graphics                                      (Clean graphics without artifacts)
      Wifi & Ethernet                                          (Atheros AR9285 & Realtek 8111)
      Stereo speakers & Microphone                    (IDT92HD81B1X5)
      Keyboard & multi-touch touchpad
      Memory Card Reader
      Camera
      All USB
      Battery
      Sleep & Wake
      Brightness Values
      App Store
       
      Don't work: 
       
      ATI Mobility Radeon HD 5470                      (Blocked by BIOS)
      FaceTime                                                   (With Rom,SN,MLB valid work)
      iMessage                                                   (With Rom,SN,MLB valid work)
      Maps            
       
       
      Thanks : GhostRider - pokenguyen - Mirone & Micky1979 - RehabMan
       
       
      HP El Cpitan.zip
    • By newbie2379
      Good day,

      I'm trying to install OSX El Capitan on my laptop all the time.
      I have a laptop with a Intel CORE i5 430M Arrandale CPU and first generation Intel HD Graphics.
      The problem is the graphics card.
      I have deleted the kext for the graphics card to install El Capitan.
      After installing it boots also without error messages, but then comes a graphic error. The graphics error was already before I had deleted the Kext before installing.
      The graphics error should not come, however, if I had deleted the kext?

      I can install OSX successfully, but when booting comes a graphic error.

      I have also searched the Internet for solutions. The solutions I had found only work after a successful boot.

      I have tried it with other graphics kext, but without success.

      I also have no other computer with OSX.

      Best regards
×