Jump to content
Kogen Mantis

Lenovo ThinkPad T420 with UEFI Only

4,544 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

@okcakep - well not sure about your VGA issue. i presume you are either using a patched AppleIntelSNBGraphicsFB.kext or letting clover do it via the kext patch feature like the one i put in my config.plist

 

if the vga port buffer was not enabled (configured) you would not get anything at all. i just re-tested with 10.8.5 and it VGA works to my HP 24 in monitor. 

 

not sure the link you have above will work -  as that seems to be for MBR disks.

The way I built a dual boot UEFI with Clover, is I created a new UEFI Windows 7 x64 install USB. then i could directly install to my GPT disk with OSX and configured it for UEFI boot. you can create a 3rd partition and format it exfat for now (1st is ESP, 2nd is OSX and 3rd is for Windows). when in the windows installer you can reformat the exfat partition as NTFS. when you are done you should have an ESP that looks something like this:

 

post-954945-0-27829600-1379622915_thumb.png

 

then Clover GUI should look like this - Windows is the first one.

 

post-954945-0-59565100-1379622927_thumb.png

 

P.S. i forgot what a pain it was figuring out how to make a UEFI Win7x64 USB. here is how i did it on my MAC. i think there are plenty of other recipes out there:

  1. Download/obtain a Win7x64.ISO - then mount (open) it.
  2. Disk Utility create GPT/USD USB with free space
  3. command line: remove ESP/EFI partition
         sudo gpt delete -i 1 /dev/diskX 
  4. command line: add 1 partition for content
         sudo gpt add -i 1 /dev/diskX 
  5. Disk Utility: format single partition as msdos (fat32)
  6. copy everything from ISO to USB partition
         rysync -avr /Volumes/ISO/ /Volumes/USB
  7. add boot/bootx64.efi to /efi folder on USB (this came from /Windows)
    see Win7-UEFI-boot.zip
Edited by tluck

Share this post


Link to post
Share on other sites

@okcakep - well not sure about your VGA issue. i presume you are either using a patched AppleIntelSNBGraphicsFB.kext or letting clover do it via the kext patch feature like the one i put in my config.plist

 

if the vga port buffer was not enabled (configured) you would not get anything at all. i just re-tested with 10.8.5 and it VGA works to my HP 24 in monitor. 

 

not sure the link you have above will work -  as that seems to be for MBR disks.

The way I built a dual boot UEFI with Clover, is I created a new UEFI Windows 7 x64 install USB. then i could directly install to my GPT disk with OSX and configured it for UEFI boot. you can create a 3rd partition and format it exfat for now (1st is ESP, 2nd is OSX and 3rd is for Windows). when in the windows installer you can reformat the exfat partition as NTFS. when you are done you should have an ESP that looks something like this:

 

attachicon.gifScreen Shot 2013-09-19 at 4.28.09 PM.png

 

then Clover GUI should look like this - Windows is the first one.

 

attachicon.gifscreenshot0.png

 

Ok bro..i will try ...:)

Thanks for your support

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the last pack

i have some blinking image when using safari (top sites page) or with page using flash

due to AppleIntelSNBGraphicsFB.kext ? don't know

any idea?

 

pfff 1024x768..

grr

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tetonne

 

hmm sounds kinda like the well known HD3000 artifacts? The SNBGraphicsFB has 4 ports when using the clover config.plist patch.

 

LCD

DisplayPort

DVI

VGA

 

i have not seen artifacts/shimmering since i began using a different EDID. I noticed you are using an EDID in your config.plist? 

what changed - other than 10.8.5 which does have new gfx drivers?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tetonne

 

hmm sounds kinda like the well known HD3000 artifacts? 

 

i have not seen artifacts/shimmering since i began using a different EDID. I noticed you are using an EDID in your config.plist? 

what changed - other than 10.8.5 which does have new gfx drivers?

@ all :back to new tluck config (DualLink to 0), in fact the issue described here is not worth with my config vs tluck. But i when back to tluck config because i'm not able to correct resolution and blinking image on my own. (Not so easy to learn). The aim of my config is to learn not to make a alternative.

 

 

@tluck can't find AppleIntelSNBGraphicsFB.kext in 10.8.5 (S/L/E). Do u?

I'm sure it was present in 10.8.4 lol

 

-----

 

For the moment : resolution is 1024x768 only grrr

 

try to solve with this with no success DisplayProductID DisplayVendorID are not the same now??

try genEDID_3c.zip too without success for the moment

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tetonne

 

- not sure what you mean about that kext missing in 10.8.5. These are Intel kexts that load - same as before in 10.8.4.

- so are which config.plist are you using - are you using one of the ones i posted? meaning if the one in 4236Y33 i posted does not work then lets get one that does for 1366x768 resolution. 

 

Before clover with Chimer/Chameleon, I would do a binary patch on the AppleIntelSNBGraphicsFB to replace the 4th port with VGA. I am just letting clover do the patching.  your native resolution is 1366x768 right? can you change your display res to that? you can certainly 

 

$ kextstat|grep Intel
   15    0 0xffffff7f81a3c000 0x2e000    0x2e000    com.apple.driver.AppleIntelCPUPowerManagement (214.0.0) 
   23    0 0xffffff7f81a37000 0x3000     0x3000     com.apple.driver.AppleIntelCPUPowerManagementClient (214.0.0) 
   38    0 0xffffff7f80ef6000 0x19000    0x19000    com.insanelymac.driver.AppleIntelE1000e (2.4.14) 
   72    0 0xffffff7f81949000 0x2e000    0x2e000    com.apple.driver.AppleIntelSNBGraphicsFB (8.1.6) 
   74    0 0xffffff7f819af000 0x62000    0x62000    com.apple.driver.AppleIntelHD3000Graphics (8.1.6) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
@tluck thanks for feed back and help.
before i had native resolution 1366x768 on 10.8.4
now i use your config except : dual link=1 cos 0 is needed for my T420, CustomEDID and inject EDID.
I'm not using the one i provide u.
kextstat|grep Intel
   16    0 0xffffff7f81a12000 0x2e000    0x2e000    com.apple.driver.AppleIntelCPUPowerManagement (214.0.0) <7 6 5 4 3 1>
   39    0 0xffffff7f819e3000 0x19000    0x19000    com.insanelymac.driver.AppleIntelE1000e (2.4.14) <37 10 5 4 3 1>
2 ligns here only some are missing???
I confirm that for unknown reason AppleIntelSNBGraphicsFB is missing in S/L/E???
 
after 10.8.5 combo reinstall, add kexts, repair :
kextstat|grep Intel
   16    0 0xffffff7f81a0d000 0x2e000    0x2e000    com.apple.driver.AppleIntelCPUPowerManagement (214.0.0) <7 6 5 4 3 1>
   43    0 0xffffff7f819de000 0x19000    0x19000    com.insanelymac.driver.AppleIntelE1000e (2.4.14) <37 10 5 4 3 1>
   68    0 0xffffff7f818f0000 0x2e000    0x2e000    com.apple.driver.AppleIntelSNBGraphicsFB (8.1.6) <67 10 9 7 6 5 4 3 1>
   70    0 0xffffff7f81956000 0x62000    0x62000    com.apple.driver.AppleIntelHD3000Graphics (8.1.6) <69 67 10 7 5 4 3 1>

com.apple.driver.AppleIntelCPUPowerManagementClient is still missing

 

I still don't understand why AppleIntelSNBGraphicsFB had disappeared before???? that was the first time i update via apple store vs combo method. I'll not do this next time lol.

 

Thanks to tluck
 
You will find my config totally based on tluck one but customized for 4236Y33.
Inside :

/4236Y33/ACPI/patched/

/4236Y33/ACPI/patched/dsdt.aml           based on tluck's one but dual ink set to 0

/4236Y33/ACPI/patched/ssdt.aml tluck's one

/4236Y33/config.plist based on tluck's one

/4236Y33/Configuration-GUI.webloc FYI

/4236Y33/DisplayVendorID-6af/DisplayProductID-313c    screen profile

 
 
This config is based on tluck'one and customized for 4236Y33 on 10.8.5.

4236Y33.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dear Expert,

 

Im installing broadcom 94312hmg with adding 4315 in info.plist. And....wifi detected..

But, i have problem. I cant using WPA2 ??

What the problem ?

 

Thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dear Expert,

 

Im installing broadcom 94312hmg with adding 4315 in info.plist. And....wifi detected..

But, i have problem. I cant using WPA2 ??

What the problem ?

 

Thank you

 

After searching, this card not support WPA2 encryp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you guys still get shutdown issues with UEFI Clover?

Thanks to some one else's observation we have apparently solved the issue, at least the infamous shutdown hang hasn't happened during past 20+ shutdown attempts. I've decided to try and share the solution by downloading your guys' (T420) patched DSDT and try to incorporate the fix. I was baffled when I got hold of your DSDT as it already contained the fix I was attempting to implement, with one minor hiccup... the length of SystemIO filed is set to One, whilst it should be at least 0x08, otherwise SLPE won't get preserved.

 

So I'm asking, is the shutdown still randomly broken on your machines?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you guys still get shutdown issues with UEFI Clover?

Thanks to some one else's observation we have apparently solved the issue, at least the infamous shutdown hang hasn't happened during past 20+ shutdown attempts. I've decided to try and share the solution by downloading your guys' (T420) patched DSDT and try to incorporate the fix. I was baffled when I got hold of your DSDT as it already contained the fix I was attempting to implement, with one minor hiccup... the length of SystemIO filed is set to One, whilst it should be at least 0x08, otherwise SLPE won't get preserved.

 

So I'm asking, is the shutdown still randomly broken on your machines?

Hi there, yes, it is still broken...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Actually, now I see why it's broken .. because people keep adding patches that they don't know the purpose of, particularly this one that is meant for socket LGA775 Asus desktop boards .. 

    Method (_PTS, 1, NotSerialized)
    {
        If (LEqual (Arg0, 0x05)) {}
        Else
        {

        }
    } 

 

Essentially receiving method argument that is equal 0x05 mens shutdown command was issued.. but it's is requested to do nothing  {} if shutdown was requested.
While the actual _PTS code had had the proper action for shutdown in place, you have cancelled it out by applying the shutdown patch from auto patchers.. (Clover/ MacIASL/napalm's DSDT Editor and patcher).. see, the proper action is there, but it gets suppressed but If/Else statements:
                If (LEqual (Arg0, 0x05))
                {
                    Store (Zero, SLPE)
                    Sleep (0x10)
                }
Your _PTS should be the following I reckon .. for shutdown to actually work.
    Method (_PTS, 1, NotSerialized)
    {
        Store (One, Local0)
        If (LEqual (Arg0, SPS))
        {
            Store (Zero, Local0)
        }

        If (LOr (LEqual (Arg0, Zero), LGreaterEqual (Arg0, 0x06)))
        {
            Store (Zero, Local0)
        }

        If (Local0)
        {
            Store (Arg0, SPS)
            \_SB.PCI0.LPC.EC.HKEY.MHKE (Zero)
            If (\_SB.PCI0.LPC.EC.KBLT)
            {
                UCMS (0x0D)
            }

            If (LEqual (Arg0, One))
            {
                Store (\_SB.PCI0.LPC.EC.HFNI, FNID)
                Store (Zero, \_SB.PCI0.LPC.EC.HFNI)
                Store (Zero, \_SB.PCI0.LPC.EC.HFSP)
            }

            If (LEqual (Arg0, 0x03))
            {
                VVPD (0x03)
                TRAP ()
                Store (\_SB.PCI0.LPC.EC.ADP1._PSR (), ACST)
            }

            If (LEqual (Arg0, 0x04))
            {
                \_SB.SLPB._PSW (Zero)
                TRAP ()
                \_SB.PCI0.LPC.TPM.CMOR ()
                AWON (0x04)
            }

            If (LEqual (Arg0, 0x05))
            {
                Store (Zero, SLPE)
                Sleep (0x10)
            }

            \_SB.PCI0.LPC.EC.BPTS (Arg0)
            If (LGreaterEqual (Arg0, 0x04))
            {
                Store (Zero, \_SB.PCI0.LPC.EC.HWLB)
            }
            Else
            {
                Store (One, \_SB.PCI0.LPC.EC.HWLB)
            }

            If (LNotEqual (Arg0, 0x05))
            {
                Store (One, \_SB.PCI0.LPC.EC.HCMU)
                Store (\_SB.PCI0.EXP4.PDS, \_SB.PCI0.EXP4.PDSF)
                Store (\_SB.PCI0.EXP5.PDS, \_SB.PCI0.EXP5.PDSF)
            }

            \_SB.PCI0.LPC.EC.HKEY.WGPS (Arg0)
        }
    }

Please try that and report back!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@TimeWalker75a

 

yes i still get occasional hangs on shutdown. the last 3 times (in recent memory) no problem - but it is random. i was traveling this week so i usually shutdown vs sleep - as random hang (fast blinking power) with sleep is a bigger problem that shutdown hang. i usually boot with chameleon on USB when traveling/working and i know i will want to sleep the system. my system starts in 15 seconds from cold boot since i am using a momentus XT so start up is not a huge problem.

 

hmm...

which dsdt.dsl are you looking at?  the dsdt.dsl i use is in the clover zip in post             #397            

where did you get the _PTS code that does nothing?

this is what i found in my dsdt.dsl

 

 

    Method (\_PTS, 1, NotSerialized)
    {
        If (LEqual (Arg0, 0x05)) {}
        Else
        {
            Store (0x01, Local0)
            If (LEqual (Arg0, \SPS))
            {
                Store (0x00, Local0)
            }
            If (LOr (LEqual (Arg0, 0x00), LGreaterEqual (Arg0, 0x06)))
            {
                Store (0x00, Local0)
            }
            If (Local0)
            {
                Store (Arg0, \SPS)
                \_SB.PCI0.LPC.EC.HKEY.MHKE (0x00)
                If (\_SB.PCI0.LPC.EC.KBLT)
                {
                    \UCMS (0x0D)
                }
                If (LEqual (Arg0, 0x01))
                {
                    Store (\_SB.PCI0.LPC.EC.HFNI, \FNID)
                    Store (0x00, \_SB.PCI0.LPC.EC.HFNI)
                    Store (0x00, \_SB.PCI0.LPC.EC.HFSP)
                }
                If (LEqual (Arg0, 0x03))
                {
                    \VVPD (0x03)
                    \TRAP ()
                    Store (\_SB.PCI0.LPC.EC.ADP1._PSR (), \ACST)
                }
                If (LEqual (Arg0, 0x04))
                {
                    \_SB.SLPB._PSW (0x00)
                    \TRAP ()
                    \_SB.PCI0.LPC.TPM.CMOR ()
                    \AWON (0x04)
                }
                If (LEqual (Arg0, 0x05))
                {
             Store (Zero, SLPE)
             Sleep (0x10)
                 }
                \_SB.PCI0.LPC.EC.BPTS (Arg0)
                If (LGreaterEqual (Arg0, 0x04))
                {
                    Store (0x00, \_SB.PCI0.LPC.EC.HWLB)
                }
                Else
                {
                    Store (0x01, \_SB.PCI0.LPC.EC.HWLB)
                }
                If (LNotEqual (Arg0, 0x05))
                {
                    Store (0x01, \_SB.PCI0.LPC.EC.HCMU)
                    Store (\_SB.PCI0.EXP4.PDS, \_SB.PCI0.EXP4.PDSF)
                    Store (\_SB.PCI0.EXP5.PDS, \_SB.PCI0.EXP5.PDSF)
                }
                \_SB.PCI0.LPC.EC.HKEY.WGPS (Arg0)
            }
        }
    }
Edited by tluck

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's the one...

All I've shown you was the structure of the method you currently have. as it is right now, your PTS code does nothing when shutdown command is received  -- If (LEqual (Arg0, 0x05)) {} followed by the Else statement. Which means nothing  has to be done if prepare to sleep case is shutdown, and the rest has to be done if sleep was requested.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@TimeWalker75a

 

Ah! i see. yes, months ago I used clover to auto patch the dsdt and then i manually added a bunch of other stuff. and never looked closely at that section. here is the original dsdt _PTS method vs broken.

orig

 

            If (LEqual (Arg0, 0x05))
            {
                \TRAP ()
                \_SB.PCI0.LPC.TPM.CMOR ()
                \AWON (0x05)
            }


vs cloverpatch
 
i see the no-op on top level if-then.
and then the autopatcher must have put in
 
        If (LEqual (Arg0, 0x05)) {}
        Else
        {
 
......
               If (LEqual (Arg0, 0x05))
                {
             Store (Zero, SLPE)
             Sleep (0x10)
                 }
....
}
 
 
but then again it never got to the inner logic
which actions should work? 

 

 

 

original DSDT

    Method (\_PTS, 1, NotSerialized)
    {
        Store (0x01, Local0)
        If (LEqual (Arg0, \SPS))
        {
            Store (0x00, Local0)
        }
        If (LOr (LEqual (Arg0, 0x00), LGreaterEqual (Arg0, 0x06)))
        {
            Store (0x00, Local0)
        }
        If (Local0)
        {
            Store (Arg0, \SPS)
            \_SB.PCI0.LPC.EC.HKEY.MHKE (0x00)
            If (\_SB.PCI0.LPC.EC.KBLT)
            {
                \UCMS (0x0D)
            }
            If (LEqual (Arg0, 0x01))
            {
                Store (\_SB.PCI0.LPC.EC.HFNI, \FNID)
                Store (0x00, \_SB.PCI0.LPC.EC.HFNI)
                Store (0x00, \_SB.PCI0.LPC.EC.HFSP)
            }
            If (LEqual (Arg0, 0x03))
            {
                \VVPD (0x03)
                \TRAP ()
                Store (\_SB.PCI0.LPC.EC.AC._PSR (), \ACST)
            }
            If (LEqual (Arg0, 0x04))
            {
                \_SB.SLPB._PSW (0x00)
                \TRAP ()
                \_SB.PCI0.LPC.TPM.CMOR ()
                \AWON (0x04)
            }
            If (LEqual (Arg0, 0x05))
            {
                \TRAP ()
                \_SB.PCI0.LPC.TPM.CMOR ()
                \AWON (0x05)
            }
            \_SB.PCI0.LPC.EC.BPTS (Arg0)
            If (LGreaterEqual (Arg0, 0x04))
            {
                Store (0x00, \_SB.PCI0.LPC.EC.HWLB)
            }
            Else
            {
                Store (0x01, \_SB.PCI0.LPC.EC.HWLB)
            }
            If (LNotEqual (Arg0, 0x05))
            {
                Store (0x01, \_SB.PCI0.LPC.EC.HCMU)
                Store (\_SB.PCI0.EXP4.PDS, \_SB.PCI0.EXP4.PDSF)
                Store (\_SB.PCI0.EXP5.PDS, \_SB.PCI0.EXP5.PDSF)
            }
            \_SB.PCI0.LPC.EC.HKEY.WGPS (Arg0)
        }
    }

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lenovo uses SMI protocol on their thinkpads since it's all about security and stuff (hence you see a lot of TPM (Trusted Platform Module) related operations. Just to do that  in _PTS ... I believe it should solve the issue:

            
            Scope (\)
            {
                OperationRegion (SLPR, SystemIO, 0x0430, 0x01)
                Field (SLPR, ByteAcc, NoLock, Preserve)
                {
                        ,   4, 
                    SLPE,   1
                }
            }
 
            If (LEqual (Arg0, 0x05))
            {
                \TRAP ()
                \_SB.PCI0.LPC.TPM.CMOR ()
                \AWON (0x05)
                Store (0x00, SLPE)
                Sleep (0x10)
            }

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well huge thank you to TimeWalker75a!!! It seems we have a fix to the Shutdown hang. Maybe it will fix the random sleep hang too?!

... the old DSDT had some extra bogus logic in the PTS method which essentially resulted in some no-ops.

 

Anyway I updated the Clover bundle in post: #397  

 

At the minimum, extract and replace REPLACE your DSDT.aml with this one! There is one for both LCD sizes.

 

 

Update 26-Sep-2013

  • Revised DSDT for Shutdown hang (big thanks to TimeWalker75a)
  • Updated Clover to b2133  (Thanks to Slice and Team of course)
  • Updated FakeSMC - (Kozlek's ver)
  • Updated VoodooPS2Controller (RehabMan's ver)
  • Added Patched AICPUPM kext for Chameleon compatibility.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad I was of a help. Actually could have looked at some more things, will do if I get bored one evening. I was actually pointed out to that fix by a person named endless. And to be absolutely fair, I was really dumbfounded when I recalled I have been using this fix on my old P35-DS3 based rig for well over 4 years .. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm... for me when the shutdown used to hang everything except power and keyboard illumination, well and fan (obviously) got turned off, including Wi-Fi indicator. Try leaving just the Store (0x00, SLPE) and Sleep (0x10) in the If (Arg0, 0x05) statement, perhaps something is interfering with shutdown process.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Well huge thank you to TimeWalker75a!!! 

Anyway I updated the Clover bundle in post: #397 

 

At the minimum, extract and replace REPLACE your DSDT.aml with this one! There is one for both LCD sizes.

 

Update 26-Sep-2013

  • Revised DSDT for Shutdown hang (big thanks to TimeWalker75a)
  • Updated Clover to b2133  (Thanks to Slice and Team of course)
  • Updated FakeSMC - (Kozlek's ver)
  • Updated VoodooPS2Controller (RehabMan's ver)
  • Added Patched AICPUPM kext for Chameleon compatibility.

 

Thanks TimeWalker75a and tluck

 

i ve tested with success   :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By JhonneR
      Good morning, everyone, I'm sorry if I was wrong in choosing the topic but I need help.
      I have found it extremely difficult to mount a Hackintosh in my acer.
      Setup;
      I5 2430m 2.4 6GB RAM
      Mobo P5we0 - Intel intel Graphics 3000
      At the moment I have not found out what my audio codecs are.
      but I'll leave the link on the motherboard.
      however, my real problem is several.
      I have already used the itakos image, I have already used several images that could be installed normally and that after installing the image I do not have internet via cable or wireless.
      And another, I already looked in other forums and I know that I will be called a donkey in the logical question but I have not been able to install the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] or clover to start from the Hard Disk, so I do not know what to do.At the moment I still do not know if there has already been someone who has already installed the High Sierra or just the Sierra in this notebook model and obtained permanent success.
      If anyone can help me, I'll be grateful.
      Installations without success, but with the system already installed in ACER;
      SIERRA
      HIGH SIERRA
      MOJAVE
      All with the same symptom. Starting only by the bootable USB stick and without internet connection via cable and wireless.
      Appreciate ! Acer 5750 Official Page
    • By Slice
      Since rev 4844 Vector Themes are supported and there are ready-to-use Clovy by Clovy, cesium by Slice and BGM_SVG by Blackosx.
      You may see it's structure to create own theme
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
       
       
      Now I want to add vector graphics support in Clover. See rev 4560 and later.
      It is not working yet but designers may begin to create Vector Themes.
      It supposed to consist of SVG elements and has design size. It will be rendered to any screen size scaled from design size.
       
      What application in macOS can create SVG graphics?
      Inkscape is not working in macOS 10.11+. Pity.
      LibreOffice Draw works with SVG but buggy.
      Boxy SVG cost 10$ but looks good enough. It creates the best in simplicity files and have more then enough features.
      Illustrator is good but expensive.
       
      How to improve SVG file?
      Clover has restricted support for SVG. It is your job to make compatible file and as small as possible to speedup rendering.
      Some helps:
      Help:Inkscape – From invalid to valid SVG Inkscape files
      From invalid to valid SVG Adobe Illustrator files
      From invalid to valid SVG files of other editors: BKchem, ChemDraw and CorelDRAW
      Help:Illustrator – Assistance with creating and saving SVG images in Adobe Illustrator that will pass W3C validation
      User:Quibik/Cleaning up SVG files manually
      Later I will write own instructions specific to Clover abilities.
       
      How to create SVG fonts?
      You can google to find ready-to-use SVG fonts.  I found some problems with too beaty fonts: slow rendering and overflow crash. Be careful.
      You can get ttf or otf fonts and convert them into svg by using online WEB services. Not a problem to google.
      But then I want to find a way to simplify the font to reduce a size and speedup rendering.
      You can create own font by FontForge It is opensource and available for Windows, Mac and GNU+Linux. It creates otf font which you can convert to svg font.
       
      Pictures from Badruzeus
      https://www.insanelymac.com/forum/applications/core/interface/file/attachment.php?id=301597
    • By ludufre
      Installing macOS Mojave on Lenovo ThinkPad L440

       
      There are two version of this laptop:
      - 20AS = Chipset QM87, without Express Card (mine).
      - 20AT = Chipset HM86, with Express Card.
      I strong believe is the same thing...
       

      Changelog:
       
      02/05/2019 18:47h GMT-0
      - Updated info about CPU replacement and 4G LTE modem.
       
      02/04/2019 15:24h GMT-0
      - Sometimes the VoodooHDA.kext doesn't work.
      - Added AppleHDADisabler.kext to fix that (attached bellow).
       
      01/24/2019 14:42h GMT-0
      - Added more adjustments to use of VoodooHDA.
      - Updated VoodooHDA links to 2.9.1 official (without installer).
      - Changed PCM volume from 90 to 180 in Info.plist (attached modified VoodooHDA.kext bellow)
      - Updated SSDT-L440.aml (Removed HDEF and HDAU, not needed).
      - Updated config.plist (Changed to user Audio layout to 1).
       
      01/22/2019 20:47h GMT-0
      - I gave up on the AppleALC.
      - Headset does not work.
      - Now with VoodooHDA is perfect and the sound even louder.
       
      01/22/2019 14:37h GMT-0
      - Add info about update 10.14.3. 
       
      01/22/2019 13:46h GMT-0
      - Add link to BIOS reassing guide.
       
      01/20/2019 11:49h GMT-0
      - First version.
       
      What works and what does not
       
      - Processor: Intel Core i5-4300M ->  Work. All SpeedStep stages.
      - Video Card: Intel HD4600 ->  Work. QE/CI and Metal.
      - Chipset: Intel QM87 ->  Work.
      - Mini DisplayPort ->  Work. But no audio, yet.
      - VGA ->  Not work. Normal.
      - Audio: ALC292 ->  Work.
      - WiFi/Bluetooth: Intel AC 7260 ->  Not work. Replaced with DW1560 (need whitelist removal).
      - Ethernet: Intel I217-LM ->  Work.
      - Card Reader: Realtek RTS5227 ->  Not work.
      - Keyboard and Touchpad ->  Work.
      - Webcam ->  Work.
      - Fingerprint Reader ->  Not work. Normal.
      - USB3.0 ->  Work.
      - Sleep ->  Work.
      - Airdrop, Handoff, Instant Hotspot and Continuity ->  Work after replaced wireless.
       
       
      Extras
       
      - FullHD 1920x1080 display upgrade: 
      Replaced with AU Optronics B140HAN01.1 30pin eDP (B140HAN01.2 and B140HAN01.3 also compatible)
      Apparently same screen as Dell Latitude E6440, E7440, Lenovo Ideapad U430 and E129.
       

      Todo
       
      - Make DP audio work.
      - Make Card Reader work.
      - Upgrade CPU to i7-4712MQ (Ordered. It's on the way) Done, but received i7-4700MQ (47w TDP and I have overheating issues)
      - Replace touchpad with T460 model (Ordered. It's on the way)
      - Sierra Gobi5000 4G LTE modem EM7355 (Ordered. It's on the way. I hope works. ) Done, but not work. Do not even recognize in LSPCI...
      - Upgrade to 16GB RAM Done
       
       
      What you need to install

      - Running install of macOS
      - One USB flash drive of 8GB or bigger
      - macOS Mojave install app
      - Clover EFI
      - Clover Configurator
      - Some KEXTs and SSDT patches


      How create create the install flash drive
       
      Prepare install flash drive

      Format the flash drive with GUID partition mapping and name it "Install".

      - Open Disk Utility.
      - Click in View, then "Show All Devices".
      - Select the destination flash drive, then Erase.
      - Name: Install, Format: Mac OS Extended (Journaled) and Scheme: GUID Partition Map
       
      Create install flash drive

      Open terminal and run this command:
      sudo /Applications/Install\ macOS\ .app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Install --nointeraction This will take about 30 minutes.
       


      Install bootloader

      Download the RehabMan's CloverEFI fork (used 4701) and install with this options on "Install macOS Mojave":
       
      - Install for UEFI booting only
      - Install Clover in the ESP
      - UEFI Drivers - ApfsDriverLoader-64
      - UEFI Drivers - AptioMemoryFix64


       
       
      Make things works

      Will be created a partition named EFI and mounted in Desktop.
      - Replace the /Volumes/EFI/CLOVER/config.plist with mine attached below
                    If you have modded BIOS with Advanced Menu and enabled 128MB DRAM-prealloc use 128MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip
                    If no, then use 32MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip
      - Put SSDT-L440.aml attached below in /Volumes/EFI/CLOVER/ACPI/patched/
       
      Generate your Serial, MLB and SmUUID
       
      - Open the replaced config.plist with Clover Configurator (used 5.3.2.0)
      - Go to SMBIOS, click few times in "Generate New" in Serial Number and SmUUID.
       
      Download those Kexts and put in /EFI/CLOVER/kexts/Other/
       
      - Download the FakeSMC.kext from here. I used the version 2018-0915.
      - Download the VoodooPS2Controller.kext from here. I used version 2018-1008.
      - Download the IntelMausiEthernet.kext from here. I used the version 2018-1031.
      - Download the Lilu.kext from here. I used the version 1.3.1.
      - Download the AppleALC.kext from here. I used the version 1.3.4.
      - Download the VoodooHDA from here. I used the version 2.9.1.
      - Download the WhateverGreen.kext from here. I used the version 1.2.6.
      - Download the AppleBacklightFixup.kext from here. I used the version 2018-1013.
      - Download the USBInjectAll.kext from here. I used the version 2018-1108.
      - Download the ACPIBatteryManager.kext from here. I used the version 2018-1005.
       
       
      Wifi and Bluetooth (DW1560 / BCM94352Z)
       
      Unfortunately, some notebook manufacturers are currently blocking the replacement of wireless cards. They want you to only use the models sold by them. And of course, none of them from Lenovo for this notebook model is compatible with MacOS.
       
      If you try to start with an unauthorized wifi card for them, you will receive a screen error:
      1802: Unauthorized network card is plugged in - Power off and remove the network card. Since this check is done directly in the BIOS, the only solution is to modify it.
      But since nothing is easy in this life, there is one small big problem:
      - The BIOS update procedure does not allow you to use modded files as it used to be.
      - You will need to physically reach your BIOS on the motherboard and make use of a USB BIOS reader/writer.
       
      So what you need to do:
      1. Disassembly your laptop;
      2. Dump your BIOS with an USB BIOS reader with SOIC8 clip (to not desolder from the motherboard);
      3. Patch it (In addition to removing the whitelist, add the advanced menu);
      4. Fix RSA signature;
      5. Reflash BIOS;
      6. Replace wireless card;
      7. Remount your laptop;
      8. Done.
       
      Soon, I'll provide step by step in this process. Probably until end of this week.
      In the meantime, if you need to, send me your dump that I do steps 3 and 4 for you.
      I also add the Advanced Menu so you can increase to 128MB the DRAM-prealloc.
       
      To fix a Modded BIOS to remove the 5 beeps on boot, you need this guide: https://www.insanelymac.com/forum/topic/337333-guide-fix-insyde-h2o-bios-signature-5-beeps-on-lenovo (traduzido: pt-BR)
       
       
      After replaced the wireless card. Download those Kexts and put in /EFI/CLOVER/kexts/Other/
       
      - Download the AirportBrcmFixup.kext from here. I used the version 1.1.9.
      - Download the BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext from here. I used the version 2018-0505.
      - Download the BT4LEContinuityFixup.kext from here. I used the version 1.1.2.
       
       
      Now you can start the instalation without problem (I guess).
       
       
      How install
       
      UEFI Setup Configuration and Installation

      UEFI configuration
       
      My BIOS is the latest: 1.93 (J4ET93WW) 

      - Shutdown and insert the flash drive.
      - Power on with F1 pressed to enter BIOS setup.
      - Change value: Config - Intel(R) AMT - Intel(R) AMT Control to DISABLED
      - Change value: Security - Security Chip to DISABLED
      - Change value: Security - Anti-Theft - Intel(R) AT Module Activation to DISABLED
      - Change value: Security - Anti-Theft - Computrace to DISABLED
      - Change value: Security - Secure Boot to DISABLED
      - Change value: Startup - UEFI/Legacy Boot to BOTH, Legacy First and CSM Support = Yes
      - Save & Exit Setup (F10)
       
      - Now, hold the F12
      - In the list, select your flash drive.
       
      The installer will start. 
      
      Format destination disk

      Format the disk with GUID partition mapping and name it "Macintosh".

      - Select Disk Utility in the list, then press Continue.
      - Click in View, then "Show All Devices".
      - Select the destination Disk, then Erase.
      - Name: HD, Format: APFS and Scheme: GUID Partition Map

      Close Disk Utility.
      
      Select "Install macOS", then Continue.
      Follow instructions in screen.

      After install

      After first part install the system will reboot. Maybe you have to press F12 again and select the flash drive.
      
      The second part of the installation will begin. This will take 16 minutes.
       

      Post installation

      Install bootloader
       
      When the second part of install finish, the system will reboot again.

      After performing the user initial setup and go to the desktop, you need to install Clover on internal disk.

      Open the Clover installer inside flash drive that you copied before.

      Use same options above but choose the system partition this time.

      Now you need to replace the config.plist inside your destination disk EFI parittion with config.plist inside flash card EFI partition.

      The flash drive EFI partition is unmounted. Mount with terminal "sudo diskutil mount /dev/rdiskXs1". To know what X is, use "diskutil list", most likely is 1.
       
      Last step
       
      Copy all Kexts from flash drive to /Library/Extensions, with those commands in Terminal:
      sudo cp -R /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/kexts/Other/* /Library/Extensions/ sudo chmod -R 755 /Library/Extensions sudo chown -R root:wheel /Library/Extensions sudo kextcache -i / Restart the system.
       
       
      It's done!
       
       
      Updates
       
      System update 10.14.3
       
      - Updated with success;
      - Everything works perfectly after reboot;
       

       
       

       
      And last but not least
       
      I would like to thank the following community members, by making these dream possible:
      @crushers, @snatch, @apianti, @blackosx, @blusseau, @dmazar, @slice2009, @autumnrain, @phpdev32, @EMlyDinEsH, @RehabMan, @Scellow, @mitch_de, @Shailua, @Andy Vandijck, @maxfierke, @ArturXXX, @LexHimself, @brumas, @Shiki and all others members involved directly or indirectly.
       
       
       
       
       
       
      32MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip
      128MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip
      SSDT-L440.aml
      VoodooHDA.kext.zip
      AppleHDADisabler.kext.zip
×