Jump to content
Kogen Mantis

Lenovo ThinkPad T420 with UEFI Only

4,316 posts in this topic

Recommended Posts

On 2/26/2018 at 4:48 AM, bleuiko said:

@Somez: Booting into safe mode is pretty easy so I would suggest trying that before the clean install; however, a clean install is often a good idea if I've learned anything from my Windows days. Here is the article that gave me the safe mode suggestion: http://brettterpstra.com/2017/10/20/have-you-tried-rebooting/

 

For what it is worth, my freeze problems have seem to disappear after trying safe mode. Fingers crossed!

Ok, I have tried booting in safe mode (at the bootscreen press spacebar and select safe mode and boot it that way) then reboot it to normal mode and it seems to be working well, it is been 4 days without random freezes so far.

After booting once in safe mode and after that rebooting seemed to do the trick.


I will report again if it is stable or if it freezes again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
24 minutes ago, HunterK said:

Ok, I have tried booting in safe mode (at the bootscreen press spacebar and select safe mode and boot it that way) then reboot it to normal mode and it seems to be working well, it is been 4 days without random freezes so far.

After booting once in safe mode and after that rebooting seemed to do the trick.


I will report again if it is stable or if it freezes again.

Seriously?? It did not work for me, but since then I've reinstalled from scratch so let me try it again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tluck,

 

Earlier you said that using the Sierra HD3000 kexts under High Sierra you've not seen any freezes on your machine with the stock LCD. Is that right or since then you've got freezes with that setup as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just tried command log show --predicate 'processImagePath contains "kernel" ' | egrep -i "pmrd|graphics|brsync" to see if I find anything suspicious from the recent days and found a few interesting items, like these:

 

2018-03-18 19:12:19.166296+0100 0x2d16     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)  timestamps = 0x48bbd
2018-03-18 19:12:19.166303+0100 0x2d16     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)  Semaphore register values:
2018-03-18 19:12:19.166308+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)  timestamps = 0x48bbd
2018-03-18 19:12:19.166313+0100 0x2d16     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     VRSYNC: (0x12044) = 0x48bbd
2018-03-18 19:12:19.166315+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)  Semaphore register values:
2018-03-18 19:12:19.166329+0100 0x2d16     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     BRSYNC: (0x22040) = 0x0
2018-03-18 19:12:19.166330+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     VRSYNC: (0x12044) = 0x48bbd
2018-03-18 19:12:19.166355+0100 0x2d16     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     RVSYNC: (0x 2040) = 0x0
2018-03-18 19:12:19.166355+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     BRSYNC: (0x22040) = 0x0
2018-03-18 19:12:19.166359+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     RVSYNC: (0x 2040) = 0x0
2018-03-18 19:12:19.166360+0100 0x2d16     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     BVSYNC: (0x22044) = 0x0
2018-03-18 19:12:19.166362+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     BVSYNC: (0x22044) = 0x0
2018-03-18 19:12:19.166363+0100 0x2d16     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     RBSYNC: (0x 2044) = 0x0
2018-03-18 19:12:19.166365+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     RBSYNC: (0x 2044) = 0x0
2018-03-18 19:12:19.166367+0100 0x2d16     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     VBSYNC: (0x12040) = 0x0
2018-03-18 19:12:19.166367+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)     VBSYNC: (0x12040) = 0x0
2018-03-18 19:12:24.170357+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics) stampWait: Overflowed checking for stamp 0x48be1 on MAIN ring: called from (null)
2018-03-18 19:12:24.170370+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)  timestamp = 0x48bbd
2018-03-18 19:12:24.170377+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)  ****  Debug info for *possible* hang in MAIN graphics engine  ****
2018-03-18 19:12:24.170390+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)  ring head    = 0x38402db4, wrap count = 450
2018-03-18 19:12:24.170398+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)  ring tail    = 0x00004930
2018-03-18 19:12:24.170409+0100 0x3bf7     Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics)  ring control = 0x0000f001   enabled, auto report disabled, not waiting, semaphore not waiting, length = 0x010 4KB pages
 

 

And now it seems I get these when the system hangs:

 

2018-03-21 20:05:15.601077+0100 0x47a      Default     0x0                  0      0    kernel: (IOGraphicsFamily) IOGraphics flags 0x43 (0x51)
2018-03-21 20:05:15.710392+0100 0x47a      Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleIntelHD3000Graphics) Using Dynamic VRAM method 0
2018-03-21 20:05:16.192850+0100 0x537      Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleGraphicsPowerManagement) [AGPM Controller] build gpuDict by GPU IGPU.
2018-03-21 20:05:16.192980+0100 0x537      Default     0x0                  0      0    kernel: (AppleGraphicsPowerManagement) AGPM::start - publish fMinPowerState = 0 fMaxPowerState = 15

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah. been trying all sorts of things short of replacing the LCD

I tried the Sierra 10.12.6 HD3000 kext set and that was no good. got BRSYNC and hang.

I tried increasing VRAM to 1GB - no diff

I tried reduced framebuffers to just 2 - LCD/DP  - no diff

So now i am trying the Sierra 10.12.5 HD3000 kext set. 23 hours and no problems. time will tell.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tluck Do you have the LG HD+ screen builtin your T420? I’m thinking of upgrading my AOU screen to HD+....

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, Somez said:

Seriously?? It did not work for me, but since then I've reinstalled from scratch so let me try it again.

Ok it just crashed, it did not work :(.

Maybe I will go back to sierra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, jboeren said:

@tluck Do you have the LG HD+ screen builtin your T420? I’m thinking of upgrading my AOU screen to HD+....

Yes. I replaced my cracked AUO 1600x900 screen with LG 1600x900 screen (a thing of beauty by comparison) Note: if you upgrade ie go from 1368 to 1600 you will need to replace the inverter/cable thing too.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, tluck said:

Yes. I replaced my cracked AUO 1600x900 screen with LG 1600x900 screen (a thing of beauty by comparison) Note: if you upgrade ie go from 1368 to 1600 you will need to replace the inverter/cable thing too.

Let’s say I replace the LCD :)

How much is that LG display? Where can I order from? Is it very difficult to replace or it’s screws and some patience?

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The T420 is a cool device for maintenance! Many laptops are much much worse!

Share this post


Link to post
Share on other sites

50 eur... I’ll think about it. Can you recommend any reliable sources it’s safe to buy from? I’m not certain about ebay...

I agree this machine is easy to fix. I’ve already replaced the heatsink so I have some experience.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dont’t forget the HD+ cable! Without it it wont work!

 

I looking for a reliable reseller too!

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, jboeren said:

Dont’t forget the HD+ cable! Without it it wont work!

 

I looking for a reliable reseller too!

My machine is 1600x900 by default so I should have the cable already I guess.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did a macOS Sierra Clean install. My T420 is now running smoooooooooth :wub: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, jboeren said:

I did a macOS Sierra Clean install. My T420 is now running smoooooooooth :wub: 

How did you do it?

My Sierra installer does not allow formatting or even repartitioning my main HD. I guess that's due to the APFS filesystem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I booted a linux live stick (live cd works the same) and used geparted to remove all partitions.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, jboeren said:

I booted a linux live stick (live cd works the same) and used geparted to remove all partitions.

 

Thanks for the tip. I don't have any other usb sticks around except the one used for macOS Installation so I'll stay on High Sierra for a while then.

Maybe tluck will figure out something with the Sierra HD3000 kexts...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Somez said:

Thanks for the tip. I don't have any other usb sticks around except the one used for macOS Installation so I'll stay on High Sierra for a while then.

Maybe tluck will figure out something with the Sierra HD3000 kexts...

My T420 had so many crashes while searching for a solution that a clean install was a important first step. I hope someone finds a solution so I can upgrade to High Sierra.

 

Now I'm back on Sierra I notice some differences compared to High Sierra. Power management / sleep works again! Battery now shows actual level. When I (dis)connect the power cable the laptop beeps. Could be I messed that all up while testing....

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/22/2018 at 9:21 PM, Somez said:

50 eur... I’ll think about it. Can you recommend any reliable sources it’s safe to buy from? I’m not certain about ebay...

+1

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, verleihnix said:

Update to 10.13.4 went fine.

Hopefully, it has less system freezes.

I don't want to draw a conclusion too early, but this update fixed all my problems. No more freezes or visual glitches. Even the fan spins a lot more around 2000 RPM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By MikixIT
      Ciao ragazzi! Grazie a questo forum con gente fantastica, sono riuscito a installare OS X e in seguito Win 10 su Clover SULLO STESSO HARD DISK
      Ho un problema, di solito utilizzo Kali Linux, la famosa versione di linux in usb in live
      Ora avrei la necessita di dedicargli 15gb di partizione del mio Hard Disk PER INSTALLARLA, e l'ho fatto effettivamente creando una partizione VUOTA tramite utility disco di Sierra.
      Il problema sorge quando io vado a riavviare il pc e quindi ritrovandomi nella schermata di clover, e vedo sempre il solito OSX e il recovery Osx e al posto di Windows 10, mi trovo la partizione di 15gb che avevo creato per windows(con l'icona di windows)
      Siccome ho paura di perdere i dati importanti che avevo su windows, non ho continuato installando Kali, ma mi sono fermato e ho eliminato la partizione sempre da utility di Sierra e come per magia, riavvio e Win10 è di nuovo lì dove dovrebbe stare
      Appena creo la partizione vuota, clover me la sostituisce
      Che devo fare raga?
      Io voglio OSX,Win10 (Che già ho) e Kali(Solo 15gb) sullo stesso hard disk
      Senza perdere dati di Win o Mac
      Gengik ho visto in precedenti discussioni tue, di andare in GUI da clover config . e togliere Windows da quelli nascosti e l'ho fatto, ma il risultato non cambia.
      Grazie per la lettura
    • By MaLd0n
      Now have a Olarila app, just download app and clover folder for your Chipset! https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=81&t=6771     First... If you need DSDT edits for SkyLake, KabyLake or CoffeeLake... -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) -Post Ioreg, extract with Ioreg Explorer http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222606 -Run it, post files generated in your desktop http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222609  Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   --Replace with my Clover folder  CLOVER.zip   --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation   --Install Clover in HDD/SSD and replace with my folder CLOVER.zip   --Reboot and activate video!   -Nvidia WebDriver Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/312525-nvidia-web-driver-updates-for-macos-sierra-update-07212017/ -Nvidia WebDriver High Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/324195-nvidia-web-driver-updates-for-macos-high-sierra-update-10162017/ -Cuda http://www.insanelymac.com/forum/topic/302795-cuda-90214-is-out-update-10162017/   --DSDT My DSDT with Skylake patches DSDT.MaLd0n GA H110M-S2.zip Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI --FakeSMC https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek --Audio https://github.com/vit9696/AppleALC --USB https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads --LAN http://www.insanelymac.com/forum/topic/287161-new-driver-for-realtek-rtl8111/   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!  
    • By MaLd0n
      Now have a Olarila app, just download app and clover folder for your Chipset! https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=81&t=6771   First... If you need DSDT edits for SkyLake, KabyLake or CoffeeLake... -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) -Run it, post files generated in your desktop RunMe.app  Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   --Replace with my Clover folder  CLOVER.zip   --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation   --Install Clover in HDD/SSD and replace with my folder CLOVER.zip   --Reboot and activate video!   -Nvidia WebDriver Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/312525-nvidia-web-driver-updates-for-macos-sierra-update-07212017/ -Nvidia WebDriver High Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/324195-nvidia-web-driver-updates-for-macos-high-sierra-update-10162017/ -Cuda http://www.insanelymac.com/forum/topic/302795-cuda-90214-is-out-update-10162017/   --DSDT My DSDT with patches for Skylake DSDT.MaLd0n ASUS Z170M PLUS.zip   Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -SLPB -DMAC -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -IMEI -PNLF -HDMI --FakeSMC
      http://www.hwsensors.com/releases   --Audio https://github.com/vit9696/AppleALC   --USB https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads   --LAN https://github.com/Mieze/IntelMausiEthernet   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!
    • By thomaspetersen
      Hi All
       
      I'm trying to start a Hackintosh High Sierra 10.13.5 installation:
      - MSI B350 PC Mate
      - Ryzen 5 - 2600
      - Radeon Pro 580 GPU
      - 4 x 8GB DDR4
      (Have a working clover bootloader for HS 10.13.3 - but for some reason, I can't use that setup with the 10.13.5) 
       
      Have tried different bootloader setup, with different outcomes...
      ATM. I get this error/hang - "Unknown CPU: family = 0x17, model = 0x8, Stepping = 0x2"
      Have search google, and can see that the threads ppl. are getting this, is when they look at "About this mac", I haven't yet installed the OSX.
       
      So can someone help...

      I'm running the newest Kexts: AppleALC, FakeSMC, Lilu, RealtekRTL8111, USBInjectAll and WhateverGreen.
      In Bootloader setup, i'm running: -v, -s, -f, -no_compat_check, busratio=34, PCIRootUID=1, npci=0x2000, dart=0 and nv_disable=1
      In SMBIOS i'm using the iMac18,2 and in RT i'm using BooterConfig: 0x28 and CsrActiveConfig: 0x67
      In installed drivers i'm using: AptioMemoryFix, EmuVariableUefi-64, OsxAptioFixDrv-64 (Have tried Fix2 as well)
       
      But i'm, keep getting the Unknown CPU hang/error, can someone help...
      Or do someone have a setup with the same CPU and GPU, that can show me his/her setup for Bootloader/Kexts...
    • By Teress
      I get a lot of questions about HOW TO BACKUP A HACKINTOSH. So I decided to create Complete Guide with 5 methods described in detail, how to easily make bootable clones of Hackintosh system disks, or backup your data. Full step by step tutorial is here:
       
       
×