Jump to content
K0gen

Lenovo ThinkPad T420 with UEFI Only

5,062 posts in this topic

Recommended Posts

well. FYI you can (re-) download the High Sierra Installer from your iMac after the install (which does deletes it to save space!) .... or you should be able do the same thing on your T420 on El Capitan... just run the AppStore there?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Thanks for the tip. Now downloading the High Sierra full installer through the App Store. Hopefully it will work for the upgrade process.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello All,

 

Is anyone else having trouble with their dvd bay hd caddy after switching to High Sierra? Under High Sierra mine now shows the disk in Disk Utility, but it shows as Uninitialized and I then if I try to format it cannot complete the format. I tried with same drive under he previous Sierra and all is good. Anyone have any suggestions? I know about the little switch, that is good, I am wondering if a particular file changed...

 

Thanks in advance

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, there is a bug in AHCIport kext in Sierra, there are ways to patch it (google). After patch second HDD works fine.

i found :

http://hackintosher.com/guides/updating-hackintosh-high-sierra-10-13/

- http://www.insanelymac.com/forum/files/file/815-appleahciportkext/

 

  Le credit revient ➤Sunki

@adaml75 : could have been great to share the solution here ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@adaml75 -- thanks for the tip...

 

I put the 2 patches listed by fusion71au from here (from SunKi):

http://www.insanelymac.com/forum/files/file/815-appleahciportkext.

on my system for initial testing on a 500GB drive that would always say its not initialized and it is now working the bay.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@adaml75 -- thanks for the tip...

 

I put the 2 patches listed by fusion71au from here (from SunKi):

http://www.insanelymac.com/forum/files/file/815-appleahciportkext.

on my system for initial testing on a 500GB drive that would always say its not initialized and it is now working the bay.

Hey luck!! Thanks for updating the files on Github, and my HDD in the bay works now. Also you should add how to hide the FileVault Preboot. I got my clover boot.log, and specifically looked for my SDD UUID. APFS makes it a little more difficult. The values will be different for everyone but I am sure they are in order. in Clover boot loader the boot options are in order with the values below so i think it is safe to guess. Just add the highlighted options to GUI->Hide with clover configurator. For example the numbers highlighted in purple, if that was put in the Hide section then all of the macOS boot options would disappear.

 

0:947  0:000  - [11]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x1F,0x2)\Sata(0x0,0x0,0x0)\HD(2,GPT,C579DF26-5998-4689-A33C-3F6C31EA32EF,0x64028,0xEE18260)\VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,5099D6D270886A46AFF5AE46BEE18F49) FileVault Preboot

0:947  0:000  - [12]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x1F,0x2)\Sata(0x0,0x0,0x0)\HD(2,GPT,C579DF26-5998-4689-A33C-3F6C31EA32EF,0x64028,0xEE18260)\VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,7A51D523D905E434866EF6CB5680EDADHigh Sierra I knew this was the partition for HS because in system profiler my HS partition UUID ended in DAD.

0:947  0:000  - [13]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x1F,0x2)\Sata(0x0,0x0,0x0)\HD(2,GPT,C579DF26-5998-4689-A33C-3F6C31EA32EF,0x64028,0xEE18260)\VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,E4DAED4C6A40334485F883440991BD6DThis is the Recovery Partition

0:947  0:000  - [14]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x1F,0x2)\Sata(0x0,0x0,0x0)\HD(2,GPT,C579DF26-5998-4689-A33C-3F6C31EA32EF,0x64028,0xEE18260)\VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,F6B2A461E22027458931C7D5C812D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@eman - To hide Preboot, I can add this to the config.plist files - this is all i have in my GUI section

<key>Hide</key>
  <array>
   <string>Preboot</string>
  </array>

Share this post


Link to post
Share on other sites

anyone tried 10.13.1 yet?

 

 

 

According to Apple, update also includes:

  • Fixes a bug where Bluetooth appeared as unavailable during Apple Pay transactions.
  • Improves the reliability of Microsoft Exchange message sync in Mail.
  • Fixes an issue where Spotlight does not accept keyboard input.
  • Improves the reliability of SMB printing.
  • Makes Touch ID preferences accessible while logged in as a mobile account on MacBook Pro with Touch Bar.
  • Adds support for unlocking a FileVault-encrypted APFS volume using a recovery keychain file. For details, enter man diskutil in Terminal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

First of all, big thanks to @tluck for great work.

 

I've recently switched from T520 with Intel card only, which have been working perfectly on High Sierra, to W520 with nvidia card onboard. It is working fine, although I have some issues:

  • No image on external display on Intel card using display port. I've read that this is supported only on nvidia card, which leads to another issue.
  • Nvidia card is not working on thinkpad's LCD, I've installed latest web driver 'WebDriver-378.10.10.10.15.121.pkg' http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/126157/en-us andswitched to MacBook Pro 10,1 profile with no luck.
  • Two USB 3.0 ports - after adding mXHCD.kext from @jenyunhuang, it works but it is terribly slow. Does someone else experienced this issue?

 

Would somebody be willing to share theirs W520 configuration (config.plist, DSDT, kexts, etc...) or maybe give some advice on the above issues? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

First of all, big thanks to @tluck for great work.

 

I've recently switched from T520 with Intel card only, which have been working perfectly on High Sierra, to W520 with nvidia card onboard. It is working fine, although I have some issues:

  • No image on external display on Intel card using display port. I've read that this is supported only on nvidia card, which leads to another issue.
  • Nvidia card is not working on thinkpad's LCD, I've installed latest web driver 'WebDriver-378.10.10.10.15.121.pkg' http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/126157/en-us andswitched to MacBook Pro 10,1 profile with no luck.
  • Two USB 3.0 ports - after adding mXHCD.kext from @jenyunhuang, it works but it is terribly slow. Does someone else experienced this issue?

 

Would somebody be willing to share theirs W520 configuration (config.plist, DSDT, kexts, etc...) or maybe give some advice on the above issues? 

 

yeah, if there is installation guide for w520, I will switch to w520 too, since it can take 32gb ram at max, and w520 much cheaper than t460

Share this post


Link to post
Share on other sites

First of all, big thanks to @tluck for great work.

 

I've recently switched from T520 with Intel card only, which have been working perfectly on High Sierra, to W520 with nvidia card onboard. It is working fine, although I have some issues:

  • No image on external display on Intel card using display port. I've read that this is supported only on nvidia card, which leads to another issue.
  • Nvidia card is not working on thinkpad's LCD, I've installed latest web driver 'WebDriver-378.10.10.10.15.121.pkg' http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/126157/en-us andswitched to MacBook Pro 10,1 profile with no luck.
  • Two USB 3.0 ports - after adding mXHCD.kext from @jenyunhuang, it works but it is terribly slow. Does someone else experienced this issue?

 

Would somebody be willing to share theirs W520 configuration (config.plist, DSDT, kexts, etc...) or maybe give some advice on the above issues? 

 i always run sierra 12.6 on w520 now...the nvidia card of w520 cant enable in high sierra..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not bad for an "old" Lenovo T420. More powerful than the actual Macbook Pro mid 2017, costing 2.105,59 €

mine got 

Single-Core Score: 2585

Multi-Core Score: 5690

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey tluck!

 

I'm still on Sierra but plan to upgrade to High Sierra and would like to know what does not work at this point with your latest package compared to Siera. I'm especially worried about the optibay HDD but I saw a comment that there is a solution already.

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By miliuco
      Install macOS 10.15 Catalina on Gigabyte P55-USB3 with Radeon RX 580 graphics card using a USB device created with the createinstallmedia command and Clover as bootloader. Instructions to install macOS 10.14 Mojave on this computer are almost identical, replacing Catalina app with Mojave, so this article is suitable for both versions of macOS. The Gigabyte P55-USB3 motherboard (and some others from the same brand with the P55 / H55 chipset) have made it easy to build a hackintosh and install macOS since 10 years ago. Although it is an old motherboard, the behavior with Mojave or Catalina is very good after changing the classic hard drive (HDD) for a solid state drive (SSD).

      Components of the hackintosh
      Gigabyte GA-P55-USB3 motherboard: P55 chipset, 1156 socket, ALC892 audio, Gigabit RTL8111D network, DDR3 RAM Intel Core i5-750 processor for socket 1156: 4 cores, 8MB cache, clock rate 2.66 GHz Fenvi FV-T919 wireless + Bluetooth card: PCI-Express, wifi is ac type, detected by macOS as Airport and Apple Bluetooth Radeon RX 580 8 GB graphics card: works OOB but with a few details to be considered, it has its own article.  
      Previous requirements
      Install macOS Catalina app in /Applications folder USB flash drive with at least 16GB prepared from Disk Utility with MBR partition scheme and formatted as Mac Os Plus (on older Gigabyte boards like mine, USB sticks partitioned with GUID scheme instead of MBR usually hang the system when booting) Recent version of Clover (I have used r5117) Recent versions of Lilu (at least 1.4.4) and WhateverGreen (at least 1.3.9) to fine-tune the behavior of the graphics card Recent version of RealtekRTL8111 (I have used 2.2.2) FaceSMC version 6.26-322 (newer versions disable automatic mounting of USB devices on my system).  
      Create install USB
      Run this command from Terminal (assuming the target device is called USB):
      Bash: sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app
      Clover must be installed on the USB memory, I choose the following options:
      Bootloader > Install boot0af on the MBR CloverEFi > CloverEFI 64-bit SATA BIOS Drivers, 64 bit > Recommended drivers > FSInject + SMCHelper + XhciDxe BIOS Drivers, 64 bit > File System drivers > ApfsDriverLoader Install RC scripts on selected volume Optional RC scripts > Disable sleep proxy client.  
      You have to copy 4 kexts to the EFI/CLOVER/kexts/Other folder of the USB device: FaceSMC 6.26-322, Lilu 1.4.4, WhateverGreen 1.3.9 and RealtekRTL8111 2.2.2. Regarding the config.plist file, the most significant is:
      Boot > kext-dev-mode = 1 in Boot arguments GUI > Theme embedded, EmbeddedThemeType Dark, Screen Resolution 1920x1080, Preboot in Hide Volume Graphics > blank, nothing is checked except if foxbox solution is used to have more than 2 connectors enabled RT Variables > 0x28 in BooterConfig and 0x67 in CsrActiveConfig SMBios > iMac14,2 Sytem Parameters> Yes in Inject Kexts and check Inject System ID.  
      Install macOS Catalina

      Boot from the USB device and choose Install macOS from Install macOS Catalina. The installation program runs until the PC restarts. Here choose Install macOS from HDD (the name of the volume you are installing macOS on). With RX 580 graphics card, the screen goes black in this second phase of the installation, it is a phase in which the user has nothing to do until the PC is restarted so you can let it work until the Clover menu again. You have to choose Boot macOS from HDDto boot the installed system from the hard disk, the screen is recovered and you can configure the account and the initial options. From this moment the screen works fine.

      In summary:
      Boot from USB > Clover menu > Install macOS from Install macOS Catalina > screen works fine Boot from USB > Clover menu > Install macOS from HDD > black screen Boot from USB > Clover menu > Boot macOS from HDD > screen works fine.  
      Install Clover and kexts on the hard drive

      Clover needs to be installed on the disk where we just installed macOS. Options are the same as when installing it on the USB memory. You also have to copy the 4 kexts (FaceSMC 6.26-322, Lilu 1.4.4, WhateverGreen 1.3.9 and RealtekRTL8111 2.2.2) into the EFI/CLOVER/kexts/Other folder on the EFI partition of the disk. And review the config.plist file remembering the comments for the USB.

      If everything goes well, the computer starts from the hard disk with a running copy of macOS Catalina.
       
       

    • By miliuco
      Radeon RX 580 8 GB graphics card on macOS High Sierra (as of 10.13.6), Mojave and Catalina on the P55-USB3 board: excellent performance with acceleration (Metal) OOB, no need for drivers (kexts), with 3 drawbacks, one has to do with the boot of the operating system (a solution is proposed), another with the number of rear connectors enabled (a solution is proposed) and another that only affects to one phase of the Mojave or Catalina installation (without clear solution for now).

      I have placed the XFX AMD Radeon RX-580 P8DFD6 8GB Triple X Edition GDDR5, 256BIT, DVI + HDMI + 3DP graphics card on a 10 year old motherboard (Gigabyte P55-USB3) in order to update the hackintosh to 10.14 Mojave and 10.15 Catalina because the card that I have used in past years, Nvidia Geforce GTX 750 1GB, has stopped working after 10.13.6 High Sierra since this was the last version for which Nvidia published the alternate web drivers that were necessary for the card to work well with graphic acceleration.

      The new RX 580 card needs considerably more space than the old one although it fits perfectly in an ATX case, and requires an additional power connector. It has 2 big fans that most of the time are stopped, at least in my case. In macOS it works perfectly, even with Metal acceleration, without additional drivers and without extra settings in Clover. But it has drawbacks that I comment below.

      Alterations during startup

      During the boot of the operating system, when the screen goes from the basic driver to the AMD driver, 2 artifacts appear randomly, they are very short in duration (from one to a few seconds):
      Very short flashing white screen that may or may not be accompanied by purple lines The fans runs for a few seconds (the noise is clearly audible). This behavior is solved with the installation of 2 kexts, Lilu and WhateverGreen. Lilu is an extension created by acidantheraand vit9696 among others whose function is to help to patch kexts, processes and libraries during macOS boot. It is accompanied by specific plugins for the task required, for example WhateverGreen that injects necessary patches for certain AMD, Intel and Nvidia graphics cards. It is mandatory to have both extensions together, one of them separately does not correct the problem.
      I have installed Lilu 1.4.4 and WhateverGreen 1.3.9 in the EFI/CLOVER/kexts/Other folder of the EFI partition and artifacts have disappeared. Remember that these 2 extensions are not necessary for the card to work properly, if you tolerate those very brief distortions of the screen or the noise of the fans running for a few seconds, you can live without Lilu and WhateverGreen.

      Note: authors recommend that when using Lilu and WhateverGreen with Radeon cards, NO graphic settings have to be added to Clover (Inject ATI, etc.).

      Note: these alterations, especially the brief white screen and less frequently purple lines and fan noise, are also seen in Windows and some real Macs with the same card.

      Alteration during macOS installation

      Boot from USB > Clover menu > Install macOS from Install macOS Catalina > screen works fine
      Boot from USB > Clover menu > Install macOS from MacintoshHD > black screen
      Booting from USB > Clover menu > Boot macOS from MacintoshHD > screen works fine.

      In the first and third stages, screen works fine. In the second stage the screen goes black although the installation continues. The user has nothing to do at this moment so you can leave the PC working until the Clover menu is shown again, the screen is recovered, the initial account options can be configured and you can enter into the newly installed system with correct resolution and acceleration.
      This behavior is not corrected even by placing Lilu and WhateverGreen into the USB device. At least in my case I have not found a solution for it. Yo can install macOS perfectly with that drawback of not seeing how it progresses during the second phase of the installation.

      Only 2 connectors of the 5 available work

      This card has 3 Display Port (DP) ports, 1 HDMI port and 1 DVI port. In my case, only 2 DP work, those that are further from the HDMI connector. It is enough if you use a single monitor or 2 monitors that can be connected by DP. But if you want to have 3 or more connected devices or some of them only have HDMI, it is necessary to enable the 5 connectors or at least 4 of them since the DVI is obsolete and does not allow resolutions as high as DP and HDMI.
      User foxbox has proposed a solution in a thread titled [Solved] Sapphire RX 580 Nitro + SE | black screen on HDMI and DVI. Must inject from Clover a modification to the Orinoco framebuffer (which is used in the RX 580 card) so that the 5 connectors lack a fixedly assigned address and, instead, receive it dynamically. This change is made from the KextsToPatch section of Clover. Read the post from foxbox.
      This has to be accompanied by 3 changes in the Graphics section of Clover: Orinoco in FB Name / Inject ATI / 5 in Video Ports. I have tested this solution in macOS Catalina and it effectively enables the 5 ports of the card but, since I only use 1 monitor, I have removed it and I am with Lilu and WhateverGreen.
       

    • By zazman
      Bonjour,
       
      Je rencontre un souci depuis la dernière maj supplémentaire catalina 10.15.4, même chose pour la 10.15.5 aujourd'hui : après le début de l'update, lorsque le pc redémarre, je ne vois pas le volume d'installation dans les volumes de l'écran de boot clover (v5118). j'ai juste Preboot dans les volumes cachés au démarrage, et j'ai essayé de les afficher, le préboot de l'install apparait bien mais le boot n'aboutit jamais par ce biais. du coup, je suis bloqué en 10.15.4. Auriez-vous une idée du problème ?
    • By y010204025
      Perhaps it was the first NEC (Lenovo) Lavie Z HZ550 to install hackintosh. I hope more people who like Lavie Z series can experience Hackintosh at HZ550. She is really great.
       
      I found HZ550 & HZ750 on the Chinese website, which is amazing. It weighs only 790g, 13.3 inches, and the standard 2k screen, which is too attractive to me. I am a Hackintosh enthusiast. I think HZ550 or HZ750 with MacOS is the best Unfortunately, the Lavie Z series is not listed in China, only exists in the Japanese and American markets, and in the Japanese market is the NEC brand, while the American market uses the Lenovo logo.
       
      Fortunately, I got an HZ550 from Taobao. Yes, not HZ750. In comparison, HZ750 has more touch screens and 360 ° flip. These are hard to attract me. More importantly, HZ750 is about 200g heavier than HZ550 That's why I chose HZ550. Well, because he is only 2,000 RMB.
       
      The specific introduction can refer to NEC Japan official website:http://nec-lavie.jp/products/hz13b/
       
      The HZ550 hardware list I obtained:
                                    
                       -/+:.          ningnan@ningnandeMacBook-Air
                      :++++.          OS: 64bit Mac OS X 10.15.5 19F96
                     /+++/.           Kernel: x86_64 Darwin 19.5.0
             .:-::- .+/:-``.::-       Uptime: 19m
          .:/++++++/::::/++++++/:`    Packages: 1
        .:///////////////////////:`   Shell: zsh 5.7.1
        ////////////////////////`     Resolution: 3840x2160
       -+++++++++++++++++++++++`      DE: Aqua
       /++++++++++++++++++++++/       WM: Quartz Compositor
       /sssssssssssssssssssssss.      WM Theme: Blue (Dark)
       :ssssssssssssssssssssssss-     Disk: 11G / 108G (12%)
        osssssssssssssssssssssssso/`  CPU: Intel Core i7-5500U @ 2.40GHz
        `syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy+`  GPU: Intel Iris Graphics 6100
         `ossssssssssssssssssssss/    RAM: 4376MiB / 8192MiB
           :ooooooooooooooooooo+.    
            `:+oo+/:-..-:/+o+/-     
       
       
      Advantages: small size, light weight, 2K screen, 8G memory, 512g SSD, keyboard feels good, and wireless network card can be replaced, which is unimaginable in today's thin and light books.
      Disadvantages: The sound is small, almost the same as the mosquitoes.
       
      Ok, bragging is over!
      In order to use the wireless network, I changed the wireless network card from inter 7265 to BCM94352ZAE. Some people called it DW1560. It is uncomfortable that in China, this card and his elder brother DW1830 were hyped to a high price of 480RMB. of. Fortunately, I bought it early, and this card is also very stable under win10, and there is no high delay and outage. The hard disk should be PM951 of Samsung, not PM981, which is lucky.   Before installing Hackintosh: You need to prepare a 16G U disk, SanDisk is not a rough choice for making MacOS installation disk, I used the latest MacOS Catalina 10.15.5, got config.plist from Rehabman, and put together an EFI, the latest version of clover and kext drivers. Thanks to Rehabman and the developers of the Black Apple community. I do n’t like that OC team very much.
      Make an installation disk: If you have a computer running MacOS, you can use the command line to make it, if you do n’t have a computer running MacOS, you can try VMware, I know that the insanelymac forum allows discussion, or use ether to write the image to U disk, use the EFI I provided to boot into the installation process.   BIOS setting: Press F12 at boot to enter the BIOS settings, Tab switches to "Security-Secure boot", set to "DISable", this is what we need, and switch to "Boot -Boot devices", set the U disk as the first boot item You can directly enter the clover guide interface, please follow it for google it.
      It is worth noting that the remaining space of your EFI partition needs to be greater than 200M, otherwise, the disk format will be wrong. In addition, the format partition format is APFS, do not choose to encrypt, your data is not valuable, at least you must have this awareness of Hackintosh, the file safe is also the same, do not enable, do not use to find your mac, otherwise, change the machine, OK .   Fortunately, no additional ssdt patch is required. All the patch functions are implemented through clover. The flat Apple is turned on. This is to solve the problem of the flower screen. You can find a solution yourself.
      Experience your black apple, this will bring a better experience than MacBook Pro. EFI_HZ550.zip
×