Jump to content
Kogen Mantis

Lenovo ThinkPad T420 with UEFI Only

4,544 posts in this topic

Recommended Posts

@tluck

 

Hi, testing new voodoops2controller you make great job, almost perfect for me but in voodoops2 there is no touchpad side scroll function.

 

Also can someone upload original sierra touchpad prefpanel?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

@gpspl - i believe the side scroll  (aka vertical scroll region) function is available if you configure it properly in the Info.plist. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tluck Hello!

 

I installed on MacOs Sierra Thinkpad t420 with intel graphic and 1366 * 768. After load the GUI screen resolution is equal to its size. Dock for predeleami screen. Config used to 1366x768, 2 times checked.

 

ScreenShot

 

Prior to that, it was your assembly for mountain lion and there were 2 folders acpi Screenshot
 

Help please understand

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tluck Hello!

 

I installed on MacOs Sierra Thinkpad t420 with intel graphic and 1366 * 768. After load the GUI screen resolution is equal to its size. Dock for predeleami screen. Config used to 1366x768, 2 times checked.

 

ScreenShot

 

Prior to that, it was your assembly for mountain lion and there were 2 folders acpi Screenshot

 

Help please understand

Open Terminal via Spotlight search, type

sudo killall Dock

then type your password

Share this post


Link to post
Share on other sites

Open Terminal via Spotlight search, type

sudo killall Dock

then type your password

 

Why would I kill the Dock? It works, just outside the screen, beyond, as seen in the screenshot is not hours. It seems that the screen should be 15 inches

 

The problem is that the image gets off the screen

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tluck,

First time setting up a system like this. I followed your guide the best I could, but I'm also working with a T420s. I seem to be up and running quite well. Sometimes the trackpoint won't work on a restart, but returns after another restart. My main issue is the audio doesn't work. I tried installing an old AppleHDA kext and it got my speaker and headphone working, but the volume seemed about half of what it should be, so I reverted to the kext in your installation package. Not really sure what to do.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kanabiol - not sure what is going on with part of the display not on the LCD? did you try other resolutions?

 

@Subscryber - the did you install the kexts (AppleHDA_20672.kext) with the included script? and left /S/L/E/AppleHDA.kext in place?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm trying to reinstall OS X but I can't get the resolution working right.

I have a 1920x1080 display but it seems that the files have been updated and 1080p no longer works with the 1366x768 plist with Duallink enabled.

Neither does the 1600x900 plist

 

Any ideas?

 

EDIT: FIXED

I used the 1366x768 plist

enabled Duallink (changed from 0 to 1)

and removed the <data>

	<dict>
		<key>DualLink</key>
		<integer>1</integer>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<false/>
			<key>Intel</key>
			<true/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>InjectEDID</key>
		<false/>
	</dict>

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kanabiol - ah yes - i see what is going on. sorry.

-- the EDID data is injected anyway - i will remove the EDID from the 1368 config.plist - i seem to recall this is a clover bug in some versions - meaning it will inject it even if Inject EDID = false.

 

ill redo the zip package shortly.

 

@gpspl - 

tell me more about AppleALC...

 

ASPM -- seems ok as is? shows true? - interesting on my t440 it shows false.

tluck@Toms-Mac ~
$ log show|grep ASPM
2016-11-23 11:02:39.370269-0500 0x530      Default     0x0                  0      kernel: (AppleLPC) AppleLPC::notifyPlatformASPM - registering with plugin with ASPM Support true
Edited by tluck

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

@kanabiol - ah yes - i see what is going on. sorry.

-- the EDID data is injected anyway - i will remove the EDID from the 1368 config.plist - i seem to recall this is a clover bug in some versions - meaning it will inject it even if Inject EDID = false.

 

ill redo the zip package shortly.

 

@gpspl - 

tell me more about AppleALC...

 

ASPM -- seems ok as is? shows true? - interesting on my t440 it shows false.

tluck@Toms-Mac ~
$ log show|grep ASPM
2016-11-23 11:02:39.370269-0500 0x530      Default     0x0                  0      kernel: (AppleLPC) AppleLPC::notifyPlatformASPM - registering with plugin with ASPM Support true

I have been working with the AppleALC creator to provide many patches for many codecs. If you want I can create a custom AppleALC ( unofficial support ) for this T420 and possibly the T460 too

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vusun123 - ok - sure.

 

i have 3 Lenovo ThinkPads now! - just got a T440s to replace my T420 - which i like way more than the T440. the audio on the T440 and T460 goes to sleep and its is garbled for 1/2 second until it wakes up... i use this pop thing to keep it awake but there must be a better way? it makes a really loud crunching on reboot.

 

 

T420 - Conexant 20672/20590

AppleHDA_20672.kext seems to work fine. 

Codec: Conexant CX20590
Vendor Id: 0x14f1506e
Subsystem Id: 0x17aa21ce

T440s - Realtek ALC292

 

so i created AppleHDA_ALC292.kext - which i was lucky to find shmilee's ALC3232 AppleHDA kext which works just fine. i compared the codec dumps and they are pretty much the same.

Codec: Realtek ALC3232
Vendor Id: 0x10ec0292
Subsystem Id: 0x17aa220c

T460 - Realtek ALC293

codec: Realtek ALC293
Vendor Id: 0x10ec0293
Subsystem Id: 0x17aa5053

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

@kanabiol - ah yes - i see what is going on. sorry.

-- the EDID data is injected anyway - i will remove the EDID from the 1368 config.plist - i seem to recall this is a clover bug in some versions - meaning it will inject it even if Inject EDID = false.

 

ill redo the zip package shortly.

 

@gpspl - 

tell me more about AppleALC...

 

ASPM -- seems ok as is? shows true? - interesting on my t440 it shows false.

tluck@Toms-Mac ~
$ log show|grep ASPM
2016-11-23 11:02:39.370269-0500 0x530      Default     0x0                  0      kernel: (AppleLPC) AppleLPC::notifyPlatformASPM - registering with plugin with ASPM Support true

Hello Friend,

 

I just upgraded to Sierra and everything seems fine except for the 1366 LCD ..... I can only see it through another connected monitor.

Lenovo T420, clover, Sierra.

The screen of the laptop is black and the brightness to the maximum. But the system is ok.

 

Can it be the config.plist ?? Or any idea ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Angelogtc - could be the EDID in config.plist - remove it. i just posted a new zip where i removed that mistake. 

 

I have replaced all EFI content and restarted. Still the same. Maybe I miss something.

 

I do not understand very well why but adding the ssdt has been fixed. Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vusun123 - ok - sure.

 

i have 3 Lenovo ThinkPads now! - just got a T440s to replace my T420 - which i like way more than the T440. the audio on the T440 and T460 goes to sleep and its is garbled for 1/2 second until it wakes up... i use this pop thing to keep it awake but there must be a better way? it makes a really loud crunching on reboot.

 

 

T420 - Conexant 20672/20590

AppleHDA_20672.kext seems to work fine. 

Codec: Conexant CX20590
Vendor Id: 0x14f1506e
Subsystem Id: 0x17aa21ce
T440s - Realtek ALC292

 

so i created AppleHDA_ALC292.kext - which i was lucky to find shmilee's ALC3232 AppleHDA kext which works just fine. i compared the codec dumps and they are pretty much the same.

Codec: Realtek ALC3232
Vendor Id: 0x10ec0292
Subsystem Id: 0x17aa220c
T460 - Realtek ALC293

codec: Realtek ALC293
Vendor Id: 0x10ec0293
Subsystem Id: 0x17aa5053

I did make an AppleALC patch for Lenovo T440 a few months ago, base on the actual laptop's codec dump itself, works perfectly using layout 28. Give it a try. Remove all dummy kext and all kext to patch, keep vanilla AppleHDA and install AppleALC, use layout 28

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have replaced all EFI content and restarted. Still the same. Maybe I miss something.

 

I do not understand very well why but adding the ssdt has been fixed. Thank you.

 

With me on the new .zip everything works perfectly but does not work Caps lock (El Capitan 10.11.6) :( :( :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, can the voodoo kext do tap-drag instead of left trackpad button click? Love this kext smooth and slow scroll (but I have to use smartscroll to make it fast)

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

@x4080 - yes - tap and drag is set by setting in prefs Accessibility/Mouse & TrackPad/TrackPad Options/ then check the box for enabling dragging.

you can change the speeds by editing the Plugin VoodooTrackPad.kext Info.plist.

i posted the code - my fork of user-sse2's fork of Rehabmans fork on http://github.com/tluck

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a T520 with Intel HD3000 and Nvidia NVS4200M graphics cards.

The integrated HD3000 works perfectly with the files posted here.

The discrete card also works after disabling "Inject Intel" and enabling "Inject Nvidia" in Clover and changing SMBios to 10,1 (MacBook Pro (Retina, Mid 2012).

 

However I can't change the screen brightness. I get that this problem is related to some backlight kexts.

Anyone know how to fix this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a T520 with Intel HD3000 and Nvidia NVS4200M graphics cards.

The integrated HD3000 works perfectly with the files posted here.

The discrete card also works after disabling "Inject Intel" and enabling "Inject Nvidia" in Clover and changing SMBios to 10,1 (MacBook Pro (Retina, Mid 2012).

 

However I can't change the screen brightness. I get that this problem is related to some backlight kexts.

Anyone know how to fix this?

Look at the W520 DSDT files I posted a while back, there should be some info that might interest you

Share this post


Link to post
Share on other sites

@x4080 - yes - tap and drag is set by setting in prefs Accessibility/Mouse & TrackPad/TrackPad Options/ then check the box for enabling dragging.

you can change the speeds by editing the Plugin VoodooTrackPad.kext Info.plist.

i posted the code - my fork of user-sse2's fork of Rehabmans fork on http://github.com/tluck

 Thanks tluck, good help

 

I wondered if there's something essential with the usrsse2 version, since when I compile his version, keyboard and touchpad is not working, but when I use your kext it just works (I'm using xps 13)

 

Edit : Hmm, I tried your source it still cannot run, but I think Im getting somewhere, your kext size is 296kb, but if i compile it in xcode, only 81 kb, is there something I'm missing?

 

What I did :

- download your git zip

- extract

- double click the xcode project

- Cmd-B, and in the Products - VoodooPS2Controller.kext, open in finder and put it in S/L/E using KextUtility

 

Solved :

- Target in xcode must change to All/All Kext

 

BTW tluck, do you know how to enable 4finger gestures ? Now it resulting the same gestures as 3finger gestures

Edited by x4080

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By RougeOne
      Budget Workstation MacOS 10.14.1 build: z370 AORUS Gaming 5 - i5-8600K - RX 580 - UHD 630
      flawless iGPU/dGPU integration, fast FCPX editing/rendering, great overall performance for ~$1200 / ~£1000
       
      Update: updated WhateverGreen and Lilu, then updated OS to 10.14.3 and everything is fine! Even iMessage, which previously I hadn't been able to make work, is now working - possibly the update flushed the NVRAM?
       
      I'm gonna come straight out and admit it - I used newb tools which are considered taboo on InsanelyMac, and so this isn't so much an installation guide as it is a green flag to anyone considering the same hardware. My first and previous Hackintosh project was just over ten years ago and this site was massively helpful, so this is my (very small) way of giving back.
       
      EFI DIRECTORY
      http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=97606131925137056003
       
      HARDWARE
      CPU: Intel i5-8600K 3.6GHz hexacore (contains UHD 630 iGPU)
      CPU Cooler: be quiet! Pure Rock Slim (no paste needed, and fan facing front)
      Mobo: GIGABYTE z370 AORUS Gaming 5 (WIFI)
      RAM: 1x 8GB CORSAIR Vengeance LPX C16 2666MHz (in first slot)
      GFX Card: Sapphire RX 580 NITRO+ SE
      SATA: used ports 0, 1, 3, 5 (HDD problems when connected to port 4)
      HDD: generic
      DVD Drive: generic
      PSU: EVGA 500W Semi Modular (but you should get 650W!)
      Case: CoolerMaster CM590 III
      Fans: 2x stock case fans (one sucky on front, one blowy on back), 3x be quiet! BL046 120mm fans (two blowy on top, one sucky on front). Airflow near-perfectly balanced.
       
      ADVICE
      With the Clover configuration, you want to pay close attention to all things relating to graphics. There are some specific settings for ACPI, Boot, Devices and Graphics which should be copied exactly in order to get the iGPU and dGPU to work in perfect harmony. For instance, make sure you use ig-platform-id 59120003 rather than 59120000 if you want FCPX to be usable. With the right settings, FCPX will not only run, but run flawlessly.
       
      I was not able to figure out how to make NVRAM/PRAM behave itself, and I got errors when I tried to issue relevant commands. As a result, I could not at first get iMessage to work properly. It worked once on my first installation attempt but not from subsequent attempts. This Clover configuration therefore has no consideration whatsoever toward iMessage reliability - however, iMessage ended up working somehow, anyway - I noticed it after I'd updated to 10.14.3 but this may just have been coincidence.
       
      Onboard WiFi does not work. There is no driver for it. I'm using wired ethernet to a bridge router as it was cheaper than getting a compatible PCI card.
       
      Audio is working well after I installed the z370 audio patch, then the ALC1220 codecs, then AppleALC.
       
      With kexts for generic 3rd party SATA and generic 3rd party eSATA, my HDDs and DVD drive work perfectly well.
       
      Sleep/Wake functions run perfectly. iCloud functions run perfectly. Shutdown leaves the mobo LEDs on, annoyingly.
       
      My USB 3 ports seem to suffer from low power output, and I don't know why.
       
      Overall, this system appears to run about as well under MacOS 10.14 Mojave as it does under Windows 7. I would solidly recommend this build to anyone looking to build a computer for workstation purposes, on a budget.
    • By JhonneR
      Good morning, everyone, I'm sorry if I was wrong in choosing the topic but I need help.
      I have found it extremely difficult to mount a Hackintosh in my acer.
      Setup;
      I5 2430m 2.4 6GB RAM
      Mobo P5we0 - Intel intel Graphics 3000
      At the moment I have not found out what my audio codecs are.
      but I'll leave the link on the motherboard.
      however, my real problem is several.
      I have already used the itakos image, I have already used several images that could be installed normally and that after installing the image I do not have internet via cable or wireless.
      And another, I already looked in other forums and I know that I will be called a donkey in the logical question but I have not been able to install the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] or clover to start from the Hard Disk, so I do not know what to do.At the moment I still do not know if there has already been someone who has already installed the High Sierra or just the Sierra in this notebook model and obtained permanent success.
      If anyone can help me, I'll be grateful.
      Installations without success, but with the system already installed in ACER;
      SIERRA
      HIGH SIERRA
      MOJAVE
      All with the same symptom. Starting only by the bootable USB stick and without internet connection via cable and wireless.
      Appreciate ! Acer 5750 Official Page
    • By Slice
      Since rev 4844 Vector Themes are supported and there are ready-to-use Clovy by Clovy, cesium by Slice and BGM_SVG by Blackosx.
      You may see it's structure to create own theme
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
       
       
      Now I want to add vector graphics support in Clover. See rev 4560 and later.
      It is not working yet but designers may begin to create Vector Themes.
      It supposed to consist of SVG elements and has design size. It will be rendered to any screen size scaled from design size.
       
      What application in macOS can create SVG graphics?
      Inkscape is not working in macOS 10.11+. Pity.
      LibreOffice Draw works with SVG but buggy.
      Boxy SVG cost 10$ but looks good enough. It creates the best in simplicity files and have more then enough features.
      Illustrator is good but expensive.
       
      How to improve SVG file?
      Clover has restricted support for SVG. It is your job to make compatible file and as small as possible to speedup rendering.
      Some helps:
      Help:Inkscape – From invalid to valid SVG Inkscape files
      From invalid to valid SVG Adobe Illustrator files
      From invalid to valid SVG files of other editors: BKchem, ChemDraw and CorelDRAW
      Help:Illustrator – Assistance with creating and saving SVG images in Adobe Illustrator that will pass W3C validation
      User:Quibik/Cleaning up SVG files manually
      Later I will write own instructions specific to Clover abilities.
       
      How to create SVG fonts?
      You can google to find ready-to-use SVG fonts.  I found some problems with too beaty fonts: slow rendering and overflow crash. Be careful.
      You can get ttf or otf fonts and convert them into svg by using online WEB services. Not a problem to google.
      But then I want to find a way to simplify the font to reduce a size and speedup rendering.
      You can create own font by FontForge It is opensource and available for Windows, Mac and GNU+Linux. It creates otf font which you can convert to svg font.
       
      Pictures from Badruzeus
      https://www.insanelymac.com/forum/applications/core/interface/file/attachment.php?id=301597
    • By ludufre
      Installing macOS Mojave on Lenovo ThinkPad L440

       
      There are two version of this laptop:
      - 20AS = Chipset QM87, without Express Card (mine).
      - 20AT = Chipset HM86, with Express Card.
      I strong believe is the same thing...
       

      Changelog:
       
      02/05/2019 18:47h GMT-0
      - Updated info about CPU replacement and 4G LTE modem.
       
      02/04/2019 15:24h GMT-0
      - Sometimes the VoodooHDA.kext doesn't work.
      - Added AppleHDADisabler.kext to fix that (attached bellow).
       
      01/24/2019 14:42h GMT-0
      - Added more adjustments to use of VoodooHDA.
      - Updated VoodooHDA links to 2.9.1 official (without installer).
      - Changed PCM volume from 90 to 180 in Info.plist (attached modified VoodooHDA.kext bellow)
      - Updated SSDT-L440.aml (Removed HDEF and HDAU, not needed).
      - Updated config.plist (Changed to user Audio layout to 1).
       
      01/22/2019 20:47h GMT-0
      - I gave up on the AppleALC.
      - Headset does not work.
      - Now with VoodooHDA is perfect and the sound even louder.
       
      01/22/2019 14:37h GMT-0
      - Add info about update 10.14.3. 
       
      01/22/2019 13:46h GMT-0
      - Add link to BIOS reassing guide.
       
      01/20/2019 11:49h GMT-0
      - First version.
       
      What works and what does not
       
      - Processor: Intel Core i5-4300M ->  Work. All SpeedStep stages.
      - Video Card: Intel HD4600 ->  Work. QE/CI and Metal.
      - Chipset: Intel QM87 ->  Work.
      - Mini DisplayPort ->  Work. But no audio, yet.
      - VGA ->  Not work. Normal.
      - Audio: ALC292 ->  Work.
      - WiFi/Bluetooth: Intel AC 7260 ->  Not work. Replaced with DW1560 (need whitelist removal).
      - Ethernet: Intel I217-LM ->  Work.
      - Card Reader: Realtek RTS5227 ->  Not work.
      - Keyboard and Touchpad ->  Work.
      - Webcam ->  Work.
      - Fingerprint Reader ->  Not work. Normal.
      - USB3.0 ->  Work.
      - Sleep ->  Work.
      - Airdrop, Handoff, Instant Hotspot and Continuity ->  Work after replaced wireless.
       
       
      Extras
       
      - FullHD 1920x1080 display upgrade: 
      Replaced with AU Optronics B140HAN01.1 30pin eDP (B140HAN01.2 and B140HAN01.3 also compatible)
      Apparently same screen as Dell Latitude E6440, E7440, Lenovo Ideapad U430 and E129.
       

      Todo
       
      - Make DP audio work.
      - Make Card Reader work.
      - Upgrade CPU to i7-4712MQ (Ordered. It's on the way) Done, but received i7-4700MQ (47w TDP and I have overheating issues)
      - Replace touchpad with T460 model (Ordered. It's on the way)
      - Sierra Gobi5000 4G LTE modem EM7355 (Ordered. It's on the way. I hope works. ) Done, but not work. Do not even recognize in LSPCI...
      - Upgrade to 16GB RAM Done
       
       
      What you need to install

      - Running install of macOS
      - One USB flash drive of 8GB or bigger
      - macOS Mojave install app
      - Clover EFI
      - Clover Configurator
      - Some KEXTs and SSDT patches


      How create create the install flash drive
       
      Prepare install flash drive

      Format the flash drive with GUID partition mapping and name it "Install".

      - Open Disk Utility.
      - Click in View, then "Show All Devices".
      - Select the destination flash drive, then Erase.
      - Name: Install, Format: Mac OS Extended (Journaled) and Scheme: GUID Partition Map
       
      Create install flash drive

      Open terminal and run this command:
      sudo /Applications/Install\ macOS\ .app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Install --nointeraction This will take about 30 minutes.
       


      Install bootloader

      Download the RehabMan's CloverEFI fork (used 4701) and install with this options on "Install macOS Mojave":
       
      - Install for UEFI booting only
      - Install Clover in the ESP
      - UEFI Drivers - ApfsDriverLoader-64
      - UEFI Drivers - AptioMemoryFix64


       
       
      Make things works

      Will be created a partition named EFI and mounted in Desktop.
      - Replace the /Volumes/EFI/CLOVER/config.plist with mine attached below
                    If you have modded BIOS with Advanced Menu and enabled 128MB DRAM-prealloc use 128MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip
                    If no, then use 32MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip
      - Put SSDT-L440.aml attached below in /Volumes/EFI/CLOVER/ACPI/patched/
       
      Generate your Serial, MLB and SmUUID
       
      - Open the replaced config.plist with Clover Configurator (used 5.3.2.0)
      - Go to SMBIOS, click few times in "Generate New" in Serial Number and SmUUID.
       
      Download those Kexts and put in /EFI/CLOVER/kexts/Other/
       
      - Download the FakeSMC.kext from here. I used the version 2018-0915.
      - Download the VoodooPS2Controller.kext from here. I used version 2018-1008.
      - Download the IntelMausiEthernet.kext from here. I used the version 2018-1031.
      - Download the Lilu.kext from here. I used the version 1.3.1.
      - Download the AppleALC.kext from here. I used the version 1.3.4.
      - Download the VoodooHDA from here. I used the version 2.9.1.
      - Download the WhateverGreen.kext from here. I used the version 1.2.6.
      - Download the AppleBacklightFixup.kext from here. I used the version 2018-1013.
      - Download the USBInjectAll.kext from here. I used the version 2018-1108.
      - Download the ACPIBatteryManager.kext from here. I used the version 2018-1005.
       
       
      Wifi and Bluetooth (DW1560 / BCM94352Z)
       
      Unfortunately, some notebook manufacturers are currently blocking the replacement of wireless cards. They want you to only use the models sold by them. And of course, none of them from Lenovo for this notebook model is compatible with MacOS.
       
      If you try to start with an unauthorized wifi card for them, you will receive a screen error:
      1802: Unauthorized network card is plugged in - Power off and remove the network card. Since this check is done directly in the BIOS, the only solution is to modify it.
      But since nothing is easy in this life, there is one small big problem:
      - The BIOS update procedure does not allow you to use modded files as it used to be.
      - You will need to physically reach your BIOS on the motherboard and make use of a USB BIOS reader/writer.
       
      So what you need to do:
      1. Disassembly your laptop;
      2. Dump your BIOS with an USB BIOS reader with SOIC8 clip (to not desolder from the motherboard);
      3. Patch it (In addition to removing the whitelist, add the advanced menu);
      4. Fix RSA signature;
      5. Reflash BIOS;
      6. Replace wireless card;
      7. Remount your laptop;
      8. Done.
       
      Soon, I'll provide step by step in this process. Probably until end of this week.
      In the meantime, if you need to, send me your dump that I do steps 3 and 4 for you.
      I also add the Advanced Menu so you can increase to 128MB the DRAM-prealloc.
       
      To fix a Modded BIOS to remove the 5 beeps on boot, you need this guide: https://www.insanelymac.com/forum/topic/337333-guide-fix-insyde-h2o-bios-signature-5-beeps-on-lenovo (traduzido: pt-BR)
       
       
      After replaced the wireless card. Download those Kexts and put in /EFI/CLOVER/kexts/Other/
       
      - Download the AirportBrcmFixup.kext from here. I used the version 1.1.9.
      - Download the BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext from here. I used the version 2018-0505.
      - Download the BT4LEContinuityFixup.kext from here. I used the version 1.1.2.
       
       
      Now you can start the instalation without problem (I guess).
       
       
      How install
       
      UEFI Setup Configuration and Installation

      UEFI configuration
       
      My BIOS is the latest: 1.93 (J4ET93WW) 

      - Shutdown and insert the flash drive.
      - Power on with F1 pressed to enter BIOS setup.
      - Change value: Config - Intel(R) AMT - Intel(R) AMT Control to DISABLED
      - Change value: Security - Security Chip to DISABLED
      - Change value: Security - Anti-Theft - Intel(R) AT Module Activation to DISABLED
      - Change value: Security - Anti-Theft - Computrace to DISABLED
      - Change value: Security - Secure Boot to DISABLED
      - Change value: Startup - UEFI/Legacy Boot to BOTH, Legacy First and CSM Support = Yes
      - Save & Exit Setup (F10)
       
      - Now, hold the F12
      - In the list, select your flash drive.
       
      The installer will start. 
      
      Format destination disk

      Format the disk with GUID partition mapping and name it "Macintosh".

      - Select Disk Utility in the list, then press Continue.
      - Click in View, then "Show All Devices".
      - Select the destination Disk, then Erase.
      - Name: HD, Format: APFS and Scheme: GUID Partition Map

      Close Disk Utility.
      
      Select "Install macOS", then Continue.
      Follow instructions in screen.

      After install

      After first part install the system will reboot. Maybe you have to press F12 again and select the flash drive.
      
      The second part of the installation will begin. This will take 16 minutes.
       

      Post installation

      Install bootloader
       
      When the second part of install finish, the system will reboot again.

      After performing the user initial setup and go to the desktop, you need to install Clover on internal disk.

      Open the Clover installer inside flash drive that you copied before.

      Use same options above but choose the system partition this time.

      Now you need to replace the config.plist inside your destination disk EFI parittion with config.plist inside flash card EFI partition.

      The flash drive EFI partition is unmounted. Mount with terminal "sudo diskutil mount /dev/rdiskXs1". To know what X is, use "diskutil list", most likely is 1.
       
      Last step
       
      Copy all Kexts from flash drive to /Library/Extensions, with those commands in Terminal:
      sudo cp -R /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/kexts/Other/* /Library/Extensions/ sudo chmod -R 755 /Library/Extensions sudo chown -R root:wheel /Library/Extensions sudo kextcache -i / Restart the system.
       
       
      It's done!
       
       
      Updates
       
      System update 10.14.3
       
      - Updated with success;
      - Everything works perfectly after reboot;
       

       
       

       
      And last but not least
       
      I would like to thank the following community members, by making these dream possible:
      @crushers, @snatch, @apianti, @blackosx, @blusseau, @dmazar, @slice2009, @autumnrain, @phpdev32, @EMlyDinEsH, @RehabMan, @Scellow, @mitch_de, @Shailua, @Andy Vandijck, @maxfierke, @ArturXXX, @LexHimself, @brumas, @Shiki and all others members involved directly or indirectly.
       
       
       
       
       
       
      32MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip
      128MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip
      SSDT-L440.aml
      VoodooHDA.kext.zip
      AppleHDADisabler.kext.zip
×