Jump to content
ErmaC

Clover General discussion

20,627 posts in this topic

Recommended Posts

git fetch just "downloads" the changes from the remote to your local repository. git pull downloads the changes and merges them into your current branch. "In its default mode, git pull is shorthand for git fetch followed by git merge FETCH_HEAD

 

$ git tag -l

5071

5078

5081

5084

5089

5091

5093

5094

5095

5096

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Hi guys,

 

Currently I have macOS Catalina on an NVMe drive, Windows 10 on another NVMe drive and macOS Mojave on an SSD in my desktop system. Occasionally I get some ghost entries in my bios boot menu, and they are just blank but pretty easy to remove but nonetheless annoying. So my question is can I have my macOS EFI and Windows EFI combined? Both versions of macOS on my system share the same EFI partition on my NVMe, drive what I would like to do is move that EFI to exist with my Windows EFI partition. I’m planning on reinstalling Windows 10 shortly and enlarging the EFI partition to accomodate the change but I would like to know if this will cause any issues going forward? Will I be able to update CLOVER once it is on a non macOS drive?

Or is it best practice to keep different systems EFI partitions seperate?

Share this post


Link to post
Share on other sites

okay i found revision issue.

i have been use clovergit script of vector.

his v1 script

 

if [[ ! -d "$HOME"/src/CloverBootloader ]]; then
  ask 'Do you want to checkout CloverBootloader?'
  mkdir -p "$HOME"/src
  cd "$HOME"/src
  git clone --depth 1 $cloverLink
fi

 

  git clone --depth 1 $cloverLink causes revision issue.

so i removed "--depth 1".

i can get correct rev.

 

i edited line and use default as xcode8 build

 

 

clovergit_v1.1.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Sherlocks said:

okay i found revision issue.

i have been use clovergit script of vector.

his v1 script

 

if [[ ! -d "$HOME"/src/CloverBootloader ]]; then
  ask 'Do you want to checkout CloverBootloader?'
  mkdir -p "$HOME"/src
  cd "$HOME"/src
  git clone --depth 1 $cloverLink
fi

 

  git clone --depth 1 $cloverLink causes revision issue.

so i removed "--depth 1".

i can get correct rev.

 

i edited line and use default as xcode8 build

 

 

clovergit_v1.1.zip

 

Thanks :) it's convenient as pre-script before using Buildme.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, SavageAUS said:

Hi guys,

 

Currently I have macOS Catalina on an NVMe drive, Windows 10 on another NVMe drive and macOS Mojave on an SSD in my desktop system. Occasionally I get some ghost entries in my bios boot menu, and they are just blank but pretty easy to remove but nonetheless annoying. So my question is can I have my macOS EFI and Windows EFI combined? Both versions of macOS on my system share the same EFI partition on my NVMe, drive what I would like to do is move that EFI to exist with my Windows EFI partition. I’m planning on reinstalling Windows 10 shortly and enlarging the EFI partition to accomodate the change but I would like to know if this will cause any issues going forward? Will I be able to update CLOVER once it is on a non macOS drive?

Or is it best practice to keep different systems EFI partitions seperate?

 

Quote

Will I be able to update CLOVER once it is on a non macOS drive?

Yes and No to this question, depend on your preference, Clover Installlation package is an Mac app and it will need a Mac formatted drive to install, because it will write some receipts file to Library and usr folders, so the next install/upgrade it will know which drivers you have installed and upgrading according. And Yes, there's work around this by installing Clover on a Mac formatted usb thumb drive and just copy the BOOTX64.efi, CLOVERX64.efi and other drivers over to your boot EFI partition to replace the old one.

 

Quote

is it best practice to keep different systems EFI partitions seperate?

Yes

 

Windows installation have tendency to over write the EFI folder, prepare to have a backup clover USB to restore. And once windows wrote its boot files to EFI folder and you moved its EFI folder to another drive, it will not boot. On the contrary, Clover EFI folder can be moved to any bootable drive you want, and it work fine, that's beauty about Clover Bootloader. I have chosen Clover as my ultimate bootloader for all my Oses due to its ability to chainload any other UEFI boot OSes, it even boot my freebsd OS :)

 

:thumbsup_anim: Clover! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, n.d.k said:

Want to stay on edge with lastest commit clover build? https://github.com/n-d-k/ndk_tools/releases

 

I used Travis Ci server as a work horse for testing all clover commits build, auto build and auto publish, and hey it's free, why not..

 

Great work :) Thanks a lot.

 

Just my opinion: pre-release seems to be sorted by commit number. So the latest one is after the previous one. It is possible to the latest pre-relase at the top list

 

Sorry for my bad english

Capture d’écran 2019-10-12 à 19.54.44.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks!

I just found that out myself too and have put a note on the README on that repo about the pre-leases not sorted, you're right seems it's sorted by commit timestamp of my repo instead, I guess I have to configure the server to send a new commit to my repo before publish it.

 

By the way, I am doing this for the purpose of testing Auto build with Travis Ci server. In hope, Slice can use the similar technique to automate his releases on clover repo. The prerelease order will display correctly if it's published on the same repo it compiled it from.

 

PS.

After quite a few tests, it seems the prerelease one are by designed displayed in reverse order which make the newest prerelease one always next to the last release.

Edited by n.d.k

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, n.d.k said:

 

Yes and No to this question, depend on your preference, Clover Installlation package is an Mac app and it will need a Mac formatted drive to install, because it will write some receipts file to Library and usr folders, so the next install/upgrade it will know which drivers you have installed and upgrading according. And Yes, there's work around this by installing Clover on a Mac formatted usb thumb drive and just copy the BOOTX64.efi, CLOVERX64.efi and other drivers over to your boot EFI partition to replace the old one.

 

Yes

 

Windows installation have tendency to over write the EFI folder, prepare to have a backup clover USB to restore. And once windows wrote its boot files to EFI folder and you moved its EFI folder to another drive, it will not boot. On the contrary, Clover EFI folder can be moved to any bootable drive you want, and it work fine, that's beauty about Clover Bootloader. I have chosen Clover as my ultimate bootloader for all my Oses due to its ability to chainload any other UEFI boot OSes, it even boot my freebsd OS :)

 

:thumbsup_anim: Clover! 

Thanks for that. To keep my PC wife friendly I need it to boot straight into windows 10, she doesn’t like the “stupid countdown” even though with clover Windows is set as default. So I’ll keep my EFI’s separate and just deal with the occasional ghost entry. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

I tried building Clover (Github) using `./ebuild.sh -fr -mc` or `./ebuild.sh -fr --x64-mcp`

..but I get only boot7 (missing boot6). Any workarround? Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, Badruzeus said:

Hello,

I tried building Clover (Github) using `./ebuild.sh -fr -mc` or `./ebuild.sh -fr --x64-mcp`

..but I get only boot7 (missing boot6). Any workarround? Thanks.

#SOLVED: Ah, nevermind.. It worked with building twice:

1st: ./ebuild.sh -fr

2nd: ./ebuild.sh -fr -mc

Thanks anyway :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi all,

May I ask 3 questions and hope you can help and explain.

 

1) Is downloading Clover Bootloader from sourceforge (Clover_v2.5k_r5070) outdated compare to CloverHackyColor or n-d-k Github (Clover_v2.5k_r5096)?

2) Before updating Clover Bootloader to Clover_v2.5k_r507 for Mojave 10.14.6, everything boot perfectly.  However, after updating to r5070 and reboot desktop, one I hit enter on Boot From Mac, I get black screen.  I try using Shell to get old clover backup but I don't know the command and even doing ls command doesn't work. Please help me fix.  Thank you in advance

3) When I installed bootloader to bootable USB Cataline, I notice there's no Driver64 folder in EFI for r5070, is that no longer needed or I got a corrupted download?

 

This is what I got when booting from UBS Cataline when using -v -x
 

Quote

 

ERROR allocating 0x32a2 pages at 0x0000000001031000 alloc type 2

Error loading kernel cache (0xe)

Boot failed: will sleep for 10 seconds before exiting...

 

 

Thank you.

Edited by loganMac

Share this post


Link to post
Share on other sites

I cant set DVT Pre-Allocated to 128M. When I set 128M I am getting this error;

 

876490982_IMG_0019copy.jpg.9875e56de76902f7d99b2875119ce868.jpg

 

I added boot arg slide=0 but this time I got this error;

 

717368514_IMG_0021copy.jpg.6caa0a2126eceb2e03dce48407c4f210.jpg

 

I am using AptioMemoryFix.efi. What can I do? Why can't I set 128M? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minutes ago, vector sigma said:

delete the "slide=xxx" boot argument and let the driver doing every things automatically?

 

The first picture is without 'slide=' arg. No slide arg just changed DVT Pre-Allocated to 128M and start to boot I am getting the error on the first picture. That's why I thought I must add slide arg. 

Edited by telepati

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, telepati said:

 

The first picture is without 'slide=' arg. No slide arg just changed DVT Pre-Allocated to 128M and start to boot I am getting the error on the first picture. That's why I thought I must add slide arg. 

370 megas aren't enough... so why not taking the default vram (if I've understood you well)? There's no magic to do if the best page is already too small. The only way is to not use AptioMemoryFix, but using one of the OsxAptioFix* that free memory..

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minutes ago, vector sigma said:

370 megas aren't enough... so why not taking the default vram (if I've understood you well)? There's no magic to do if the best page is already too small. The only way is to not use AptioMemoryFix, but using one of the OsxAptioFix* that free memory..

 

This is the setup on BIOS

 

445878330_IMG_0024copy.jpg.a97c96743ac5a22b3050ab613e705daa.jpg

 

I tried all AptioFix options in Clover Installer; None of them work with the setup above. If I set 64M to 256M AptioMemoryFix.efi working but others AptioFix doesn't work.

 

1604345243_IMG_0023copy.jpg.355c058fcc7192ea4966381ad4805760.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, telepati said:

If I set 64M to 256M AptioMemoryFix.efi working but others AptioFix doesn't work.

Well, you know what to do:

2 hours ago, vector sigma said:

so why not taking the default vram

The prelinkedkernel needs more room in a hack due to how boot.efi and the firmware handle the memory... and our aren't real macs. You can try to rebuild the cache, in case the new one will be smaller, or just use the simplest solution ever: legacy Clover.

Edited by vector sigma

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am totally confused now. Where is the official place to get stable releases of Clover? I don’t want to build, I just want a stable, tested version like you use to get at Sourcefirge.

 

It is no longer at Sourceforge? You have to go to github? And when there, do I just take the latest version listed?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry if this is totally unrelated and off topic but just wanted to check if any fellow Clover users had this issue with the latest Catalina 10.15.1 Beta release?

 

873515621_Screenshot2019-10-16at22_43_25.png.db4eb16f4bfd93fc8115cd2255c873b2.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, D-an-W said:

Sorry if this is totally unrelated and off topic but just wanted to check if any fellow Clover users had this issue with the latest Catalina 10.15.1 Beta release?

 

873515621_Screenshot2019-10-16at22_43_25.png.db4eb16f4bfd93fc8115cd2255c873b2.png

 

It's better to post to 10.15.1 Beta 1 Topic: several users had this issue. Not in my case on my Z390 rig (Clover r5096).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By e97
      HackPro X99 System
      Until Apple blesses us with the MacPro7,1 – this is for those that require tools to do their work.
      An appropriate bicycle for the mind.
       
       

       

       

       
      Specs:
       
      CPU: Intel Xeon E5-2678 v3 (12 core, 2.5 GHz / 3.3 GHz Boost)
      Motherboard: SZMZ X99-8D3
      RAM: 16GB DDR3-14900R 1866Mhz ECC RDIMM modules
      GPU: Radeon RX Vega 64 8GB
      Storage: Phison E12 m.2 NVMe PCI-E 3.0 x4 SSD
      Water blocks: BARROW CPU + GPU
      Radiator: 360mm x 25mm slim
      Pump: DDC
       
      Case dimensions: 431 mm x 342 mm x 177 mm
       
       
       
      XCPM OFF
       

       
      XCPM ON
       

       
      OpenCL
       

       
       
       
      iMacPro1,1
       

       
       

       
      OpenCL
       

       
       
      NVMe
       

       
       
      Win 10 x64 v1809
       
      AIDA64 - Cache & Memory
       

       
       
      Download:  https://github.com/xe97/X99-8D3-Clover
       
       
       
       
       
      Anyone else I forgot
       
       
    • By digivish
      Hi All - quick thing - I have a NUC 8i7BEH with 32GB RAM and 2 x 1TB SSD drives. Each drive has its own OS - Windows 10 and Catalina 10.15.
       
      Clover works well - Catalina Boots, so does Windows.
      Catalina - has sound over HDMI (to my monitor's speakers)
      Windows - no audio device found - It does show Realtek and Intel Display Drivers - but the speaker has a red"x" and in Devices, there is no entry for Microphone Array under Audio Input/Output. It does, however, show Intel display over the HDMI - but actually no sound.
       
      I have tried reinstalling Realtek drivers - now here's the thing...when it installs, it first uninstalls existing Realtek drivers - at this stage (and it's important) the sound starts working - as if uninstalling did the trick. As part of the installing, I have to reboot and upon reboot, it actually reinstalls the Realtek drivers. After that, I'm back to square 1. Unsure if it's the config.plist or boot args in clover. But something with Clover for sure.
       
      I have tested this by removing the Mac Drive with clover and just booting directly to Windows 10 bootloader and everything works as it should, I have sound over HDMI and the audio device shows. Just not when I boot with Clover.
       
      has anyone experienced this and have thoughts or pointers.
       
      Thanks a ton!
    • By MaLd0n
      ---TUTORIAL---

      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
       
      --Original Post--
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=97&t=11237
       
      --Bios/UEFI Settings--
       
      *Update bios/uefi to F7+*
      1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
       
      Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
       
      2- Go to BIOS tab
       
      CSM Support - Disabled
       
      3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
       
      Security Level - No Security
      Thunderbolt USB Support - Enabled
      GPIO3 Force Pwr - Enabled
       
      4- Go to Chipset tab
       
      Internal Graphics - Enable
       
      ---CLOVER FOLDER---
      https://olarila.com/files/Clover.Folder/EFI CLOVER Z390 DESIGNARE.zip
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
      ---OPENCORE FOLDER---
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=10578
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
       
      ---Extract one Full dump for DSDT edits, post files---
       
      RunMe.app
       
       
       
      ---HARDWARE---
       
      --MOBO

      GIGABYTE Z390 DESIGNARE
      -Link
      https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

      --PROCESSOR

      Intel Core i9-9900K
      -Link
      https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

      --COOLER

      CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
      -Link
      https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

      --MEMORY

      Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
      -Link
      https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

      --GPU

      MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
      -Link
      https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

      --SSD

      Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
      -Link
      https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

      --POWER SUPPLY

      EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
      -Link
      https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

      --WIRELESS

      TP-Link Archer T9E
      -Link
      https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

      --CASE

      Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
      -Link
      https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

      --DSDT Patches--
      -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---




















      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By kylon
      ACPI and Clover config for Acer Aspire v5-571PG
       
      Tested on Catalina 10.15.1 and Clover EFI 5098 (Should work on MacOS 10.9.x - 10.15.x)
       
      Not Working:
      - sd card reader
      - Atheros AR9462 (use a compatible USB wireless adapter, see below)
      - Touchscreen (MacOS 10.15 only)
       
       
      Notes:
      Disable Secure Boot and enable Legacy Boot. Legacy Mode is recommended.  
      **To reset your BIOS, power on the pc and hold the power button for about 30-40 seconds or you can short G2101 (RAM SLOT 1)**
       
       
      About the Atheros card:
      You can install ATH9KFixup (you will also need additional patches on 10.14+ to restore Atheros support) to enable this card, however,
      it will break sleep on MacOS 10.14+, it can freeze your OS at any time and it can freeze your network settings.
      Because of its instability it is highly recommended to buy a USB wireless adapter.
       
      You can find a list of working adapters, and the drivers, here.
       
       
      Additional things you will need:
      Latest Clover config (AcerAspireV5-571pg - CCE Bank) from here CloverEFI (download) or OpenCore (download - Untested) WhateverGreen (download) VoodooPS2 (download) VirtualSMC + SMCBatteryManager (download) AppleALC (download) Lilu (download) Mieze Realtek RTL8111 (download)  
      CloverEFI drivers you will need:
      ApfsDriverLoader EmuVariableUefi FSInject DataHubDxe VBoxHfs (if you have hfs partitions)  
      Remember to install BIOS drivers if you enable Legaby Boot.
       
       
       
      Feel free to ask for help.
      Please send me a PM if you have fixes or improvements, thanks.
    • By oldman20
      Hi all, i just want to know how can use mouse & keyboard USB with USB port when Cloverbootloader startup? I installed Ps2MouseDxe.efi and UsbMouseDxe.efi but not work, while touchpad and keyboard integrated laptop working!!
      thanks all!
      and 2nd question is: i installed success Catalina with APFS format, in Disk Utility show 2 partition is Catalina SSD and Catalina Data?? what is it?

      more and last, sorry cause it's short question: which most right, in 2 ways create USB installer Catalina,
      sorry my bad english!

      sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled && echo Catalina Boot Drive Created

      sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app --nointeraction

      thanks and regards    
×