Jump to content
ErmaC

Clover General discussion

20,448 posts in this topic

Recommended Posts

27 minutes ago, Slice said:

It is also hackintosh, see Lilu on screens.

Real Mac doesn't show this info if it has SMBIOS 3.0. To do this in Clover we have to remake a huge part of codes.

i think

if apple rom info shown on t2 chip or each model smbios version, we just divide part according to model.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
5 hours ago, Sherlocks said:

i think

if apple rom info shown on t2 chip or each model smbios version, we just divide part according to model.

We can't produce smbios3 until we will know all details what is allowed and what influences on system.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @vector sigma @Slice

 

Thanks a lot for last commit on Clover Template :)

 

It is possible to have: Clover v2.5 RELEASE (nb_commits-last-commits) both in Installer and Read Info (Version line).

Clover_Installer.png

Clover_Read_Info.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, vector sigma said:

Hi, what's the result of 'which libtool'?

 

hello

 

i set to buildme xcode8

 

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, artur_pt said:

 

hello

 

i set to xcode8

 

thanks

Anyway I've just chaged buildgettext.sh to use default PATH enviroment variable, so it should use default and expected command lines.

 

P.S. at github atm

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, vector sigma said:

Anyway I've just chaged buildgettext.sh to use default PATH enviroment variable, so it should use default and expected command lines.

 

P.S. at github atm

hello

 

sorry not solved

 

Captura de ecrã 2019-09-22, às 13.45.31.png

 

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @artur_pt @vector sigma

 

All works fine here: XCode11/ Builme (Github) on my Mojave rig

 

  • option 7: update Clover 
  • option 2: make pkg

gettext 0.20.1 installed correctly

Capture d’écran 2019-09-22 à 18.06.10.png

Edited by Matgen84

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello

 

not here

 

gettext 0.20.1 error compiling

 

Catalina last beta with Xcode 11

 

anyway if I use opt folder from Mojave, works good

 

thanks

 

Edited by artur_pt

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/21/2019 at 9:15 PM, vector sigma said:

' I got this:


------------------------------------------------------------------------
cat: vers.txt: No such file or directory
buildme, Clover v2.5k r (SHA: not a git repo)

Anyway we can ask Mr. @fusion71au if can test the chage in Linux....

 

Well on my system it worked even when not symlink, but it doesn't matter really. Your version:

On 9/21/2019 at 3:55 AM, vector sigma said:

 


cd "$(dirname $([ -L $0 ] && readlink $0 || echo $0))"

 

is probably better as it works on both of our system.

Remains to be tested in linux...

 

 

 

@vector sigma and @Pene,

 

Either

cd "$(dirname "$(readlink "$0")")"

or

cd "$(dirname $([ -L $0 ] && readlink $0 || echo $0))"

 

works in Linux Mint 19.1, running buildme script from link (in secondary location) to actual script in ~/src/CloverBootloader...

fusion71au@GA-P55A-UD3:~$ cd src
fusion71au@GA-P55A-UD3:~/src$ ./buildme

------------------------------------------------------------------------
buildme, Clover v2.5k r5089 (SHA: 0f1bca80)
TOOLCHAIN: GCC53 (override example: './buildme XCODE8')

 1) build Clover
 2) make pkg
 3) make iso
 4) build all
 5) test build (no autogen, no boot files)
 6) status
 7) update Clover
 8) update Clover (reset changes)
 9) show diff
10) open drivers directory
11) clean BaseTools
12) quit
Please enter your choice: 1
Loading previous configuration from /home/fusion71au/src/CloverBootloader/Conf/BuildEnv.sh
WORKSPACE: /home/fusion71au/src/CloverBootloader
EDK_TOOLS_PATH: /home/fusion71au/src/CloverBootloader/BaseTools
CONF_PATH: /home/fusion71au/src/CloverBootloader/Conf
[BUILD CLOVER]
TOOLCHAIN_DIR: /home/fusion71au/src/CloverBootloader/../opt/local
No clover toolchain found !
Install on your system or define the TOOLCHAIN_DIR variable.

Notice the buildme script in Linux is not fully automatic since I still need to run source edksetup.sh in order to set correct TOOLCHAIN_DIR in /usr...

 

Spoiler

fusion71au@GA-P55A-UD3:~/src$ cd CloverBootloader
fusion71au@GA-P55A-UD3:~/src/CloverBootloader$ source edksetup.sh
Loading previous configuration from /home/fusion71au/src/CloverBootloader/Conf/BuildEnv.sh
WORKSPACE: /home/fusion71au/src/CloverBootloader
EDK_TOOLS_PATH: /home/fusion71au/src/CloverBootloader/BaseTools
CONF_PATH: /home/fusion71au/src/CloverBootloader/Conf
fusion71au@GA-P55A-UD3:~/src/CloverBootloader$ ./ebuild.sh -fr -mc --no-usb -D NO_GRUB_DRIVERS_EMBEDDED -D USE_APPLE_HFSPLUS_DRIVER -t GCC53
TOOLCHAIN_DIR: /usr
NASM_PREFIX: /usr/bin/
NASM_VER: 2.13.02
Building from: /home/fusion71au/src/CloverBootloader

Running edk2 build for CloverX64 using the command:
build  -D DISABLE_USB_SUPPORT -D NO_GRUB_DRIVERS_EMBEDDED -D USE_APPLE_HFSPLUS_DRIVER --conf=/home/fusion71au/src/CloverBootloader/Conf -D USE_BIOS_BLOCKIO -D USE_LOW_EBDA -p Clover.dsc  -a X64 -b RELEASE -t GCC53 -n 5 

Build environment: Linux-4.15.0-64-generic-x86_64-with-LinuxMint-19.1-tessa
Build start time: 08:37:29, Sep.23 2019

WORKSPACE        = /home/fusion71au/src/CloverBootloader
EDK_TOOLS_PATH   = /home/fusion71au/src/CloverBootloader/BaseTools
CONF_PATH        = /home/fusion71au/src/CloverBootloader/Conf


Architecture(s)  = X64

Processing meta-data .Build target     = RELEASE
Toolchain        = GCC53

Active Platform          = /home/fusion71au/src/CloverBootloader/Clover.dsc
.... done!
Building ... /home/fusion71au/src/CloverBootloader/Library/MemLogLibDefault/MemLogLibDefault.inf [X64]
Building ... /home/fusion71au/src/CloverBootloader/MdePkg/Library/BaseReportStatusCodeLibNull/BaseReportStatusCodeLibNull.inf [X64]
Building ... /home/fusion71au/src/CloverBootloader/MdePkg/Library/UefiDriverEntryPoint/UefiDriverEntryPoint.inf [X64]
Building ... /home/fusion71au/src/CloverBootloader/MdePkg/Library/UefiLib/UefiLib.inf [X64]
Building ... /home/fusion71au/src/CloverBootloader/MdePkg/Library/BasePciLibCf8/BasePciLibCf8.inf [X64]

 

 

PS:  I can't reply in original thread since I am not a developer ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, ellaosx said:

what is the pros of having clover compiled in GCC53?

Size only.

Developers have new testing for eliminate internal errors but users didn't see them.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vector sigma

A suggestion to your buildme.

 

If i made a typo: ./buildme XCODE9

build: : warning: Tool chain [XCODE9] is not defined

build.py...
 : error 4000: Not available
	[XCODE9] not defined. No toolchain available for build!

- Failed -
Build end time: 16:20:41, Sep.23 2019
Build total time: 00:00:00

then the script goes back to main selection screen.

------------------------------------------------------------------------
buildme, Clover v2.5k r5089 (SHA: 0f1bca8)
TOOLCHAIN: XCODE9 (override example: './buildme XCODE8')

 1) build Clover
 2) make pkg
 3) make iso
 4) build all
 5) test build (no autogen, no boot files)
 6) status
 7) update Clover
 8) update Clover (reset changes)
 9) show diff
10) open drivers directory
11) clean BaseTools
12) quit
Please enter your choice:

but still, the typo (XCODE9) is still defined as the current flag.

 

I think it's better to exit the script and start over again, isnt it?

Edited by ellaosx

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, ellaosx said:

@vector sigma

A suggestion to your buildme.

 

If i made a typo: ./buildme XCODE9


build: : warning: Tool chain [XCODE9] is not defined

build.py...
 : error 4000: Not available
	[XCODE9] not defined. No toolchain available for build!

- Failed -
Build end time: 16:20:41, Sep.23 2019
Build total time: 00:00:00

then the script goes back to main selection screen.


------------------------------------------------------------------------
buildme, Clover v2.5k r5089 (SHA: 0f1bca8)
TOOLCHAIN: XCODE9 (override example: './buildme XCODE8')

 1) build Clover
 2) make pkg
 3) make iso
 4) build all
 5) test build (no autogen, no boot files)
 6) status
 7) update Clover
 8) update Clover (reset changes)
 9) show diff
10) open drivers directory
11) clean BaseTools
12) quit
Please enter your choice:

but still, the typo (XCODE9) is still defined as the current flag.

 

I think it's better to exit the script and start over again, isnt it?

 

Just my opinion: Why do you want to use XCODE9? Buildme works with MYTOOLCHAIN=XCODE8 to build Clover: take a look in the script.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, fusion71au said:

PS:  I can't reply in original thread since I am not a developer ;)

thank you, 

 

11 hours ago, fusion71au said:

Notice the buildme script in Linux is not fully automatic since I still need to run source edksetup.sh in order to set correct TOOLCHAIN_DIR in /usr...

The only possible explanation is that the WORKSPACE enviromet variable is already set:

 

if [[ -z "$WORKSPACE" ]]; then

  export EDK_TOOLS_PATH="${PWD}"/BaseTools

  set +u

  source ./edksetup.sh BaseTools

  set -u

  cd "$CLOVERROOT"

  WORKSPACE="${PWD}"

fi

2 hours ago, ellaosx said:

@vector sigma

A suggestion to your buildme.

 

If i made a typo: ./buildme XCODE9


build: : warning: Tool chain [XCODE9] is not defined

build.py...
 : error 4000: Not available
	[XCODE9] not defined. No toolchain available for build!

- Failed -
Build end time: 16:20:41, Sep.23 2019
Build total time: 00:00:00

then the script goes back to main selection screen.


------------------------------------------------------------------------
buildme, Clover v2.5k r5089 (SHA: 0f1bca8)
TOOLCHAIN: XCODE9 (override example: './buildme XCODE8')

 1) build Clover
 2) make pkg
 3) make iso
 4) build all
 5) test build (no autogen, no boot files)
 6) status
 7) update Clover
 8) update Clover (reset changes)
 9) show diff
10) open drivers directory
11) clean BaseTools
12) quit
Please enter your choice:

but still, the typo (XCODE9) is still defined as the current flag.

 

I think it's better to exit the script and start over again, isnt it?

I'm sorry but even if this is possible to do, I want to keep buildme as clean as possible, it is just a wrapper...

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, artur_pt said:

hello

 

not here

 

gettext 0.20.1 error compiling

 

Catalina last beta with Xcode 11

 

anyway if I use opt folder from Mojave, works good

 

thanks

 

Hi, I'm only in beta 6 and I'll try to update Catalina as soon I have time. I the meantime ensure libtool used is the one from Apple, i.e. not from brew or alike.

1 hour ago, arsradu said:

Could anyone, please, replace all ftp:// calls in buildgcc with https:// calls? I can't build Clover since I can't download GCC (port restricted).

I'll test it after dinner.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/22/2019 at 11:47 AM, Matgen84 said:

Hi @vector sigma @Slice

 

Thanks a lot for last commit on Clover Template :)

 

It is possible to have: Clover v2.5 RELEASE (nb_commits-last-commits) both in Installer and Read Info (Version line).

 

On 9/22/2019 at 12:42 PM, vector sigma said:

No because breaks Clover updater

 

@vector sigma

 

Just my stupid request: Clover v2.5_RELEASE_LastCommits.pkg or Clover v2.5_RELEASE_DateLastCommits.pkg useful for those who want to keep several Clover pkg). 

 

If it isn't possible: how to do it in a postbuild script fo example. Thanks :worried_anim:

 

 declare -r distributionFilename="${packagename// /}_${CLOVER_VERSION}_r${CLOVER_REVISION}_${CLOVER_SHA1}.pkg"

 

 

Capture d’écran 2019-09-23 à 13.18.16.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minutes ago, Matgen84 said:

how to do it in a postbuild script fo example. Thanks :worried_anim:

#!/bin/bash

# $1 = path to Clover
# $2 = toolchain (XCODE8, GCC53 etc.)

# This script is an expansion for buildme, and require the above arguments to be functional

if [[ ! -x "${1}"/ebuild.sh ]]; then
  echo "can't find Clover"
  exit 1
fi

cd "${1}"/CloverPackage
make pkg

mv -f sym/*.pkg sym/"Clover_v2.5k_r$(cat ${1}/vers.txt)_$(git -C ${1} rev-parse --short HEAD).pkg"

 

Edited by vector sigma

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/22/2019 at 1:49 PM, artur_pt said:

hello

 

with new Xcode 11 buildme

 

is giving me this error compiling gettext

 

gettext.make.log.txt.zip

 

thanks

That is because my patch for that from r5074/sf didn't get to github.

 

I committed that change now to github. Try again.

Edited by Pene

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By kushwavez
      Acer Aspire V15 V5-591G - Catalina 10.15
      Original link:
      https://osxlatitude.com/forums/topic/11355-acer-aspire-v-15-v5-591g-catalina-windows-10/
      (Note: mine is 55TU version, but the bootpack will work fine with another versions of 591G, for example: V5-591G-71K2, -764Z, -59PU, etc.)
      Specifications:
      - Motherboard: USOPP_SLS (Skylake-H PCH)
      - BIOS: Insyde Corp. v 1.15
      - CPU: Intel Core i5-6300HQ 2.3 GHz (Skylake)
      - GPU: NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB (Optimus) & Intel HD Graphics 530
      - RAM: SK hynix 4 GB DDR4 (Later I bought + KINGSTON 4 GB) 2133 MHz
      - WiFi + Bluetooth: Qualcomm Atheros QCNFA344A 5 GHz (Later -> Broadcom BRCM94352Z M.2 5 GHz WiFi + 4.0 Bluetooth)
      - Audio: Realtek HD Audio: ALC 255 
      - Ethernet: Realtek RTL8168/8111
      - Card Reader: Realtek USB 2.0 Card Reader (USB2.0-CRW)
      - Webcam: HD Webcam
      - HDD: TOSHIBA MQ01ACF032 320 GB HDD
      - SSD: SPCC M.2 230 GB SSD
      - Display: 1366x768 (15.6", Matte)
      - Battery: 6 cell 56Wh / 5040mAh
      - Connectors: 
      1x SD Card Reader 2x USB 3.0 (1x USB Charging), 1x USB 2.0 1x VGA 1x HDMI 1x 3.5mm microphone/audio combined jack connector 1x Ethernet (Rj-45) - Keyboard & Touchpad: Multi-Touch & Multi-gestures ELAN 501 Touchpad, Backlight Keyboard.
      Working:  
      - Wi-Fi (with BCM94352Z)
      - Bluetooth hand-off (With BCM94352Z)
      - Full Graphics enabled on HD 530: ig-platform-id: 0x191b0000 (HD 530 Mobile)
      - Display: if default colour profile is corrupted (blue is not actual blue but purplish) Use "Rec. ITU-R BT. 709-5" Color Profile (System Pref. -> Displays -> Color)
      - HDMI & VGA Outputs: AppleGraphicsDevicePolicy.kext Clover patch
      - Audio (ALC 255): (Internal Speakers, Internal Microphone, Headphone jack with AppleALC, ALCPlugFix -> layout-id=17)
      - Ethernet Realtek 8168/8111: RealtekRTL8111.kext
      - App Store, Messages, FaceTime, Siri, iCloud (native)
      - Integrated webcam (native)
      - 3.0 USB (native)
      - Touchpad and Keyboard (ELAN501): Fn keys are good, the weird thing is the Brightness key. On my keyboard it's Pause Break:Br-up, Fn+F12:Br-dwn-> To fix this try Karabiner (VoodoPS2Controller.kext), - for gestures try SmartTouchpad drivers
      - Battery info: Install ACPIBatteryManager.kext with Kext Utility or other installer.
      - Sleep Mode
      - SSD with TRIM enabled (to enable trim, open Terminal and write "sudo trimforce enable")
      Not working:
      - Original Wi-Fi (Qualcomm Atheros QCNFA344A):  unsupported, you need switch to BCM94352Z or just use a mini usb wifi dongle.
      - NVIDIA GeForce GTX 950M: Optimus not supported.
      - Card Reader: Unsupported -> Can't really fix because I don't have any SD Card at the moment, maybe can be fixed by adding Prod & Ven IDs to AppleStorageDevices.kext, I never used it anyway. name: "USB2.0-CRW" Prod ID: "0x0129" Ven ID: "0x0bda  (Realtek Semiconductor Corp.)"
      For Wi-Fi:
      - 1st method: You can choose an external USB wifi dongle (I used TP-Link Archer T1U (5GHz support), TP-Link has official macOS drivers, you just need to install it
      - 2nd and I think the best method: Replace your M.2 Qualcomm Card with a compatible BCM94352Z card (you will have hand-off Bluetooth too), just install the kexts (enabled with BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakePCIID.kext, FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext, they're all in my attached zip). You could buy this card from ebay, aliexpress, or amazon
       
      Issues:
      - None
      BIOS Settings:
      - BIOS version 1.15 (irrelevant)
      - Secure Boot: Disabled
      - Touchpad: Advanced
      - Boot mode: UEFI
      Getting ready for Installation:
      - Download the Catalina install zip (bootpack & postinstall): acer_aspire_V591G-55TU_cata.zip
      Installation:
      - Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager)
      - Copy my Clover folder to the USB's EFI folder
      - Boot with the Installer USB
      - If you stuck in boot, reboot and in the Clover bootloader select "config_debug.cfg" -> you'll have more informations about the freeze
       
      Please open the README.rtf in my install zip for more informations about the USB Installer & Post installation!
      For any system kext installation\modification you need to boot with config_debug.plist (or disable SIP manually)
      Also on Catalina the System folder is read-only, so you need to remount in rw. 
      If you have a single RAM and getting panic at boot, then you need to edit the "config.plist" with these (SMBIOS->after "Version 1.0"):
      ->Edit "Frequency" and "Size" to match your RAM values
      <key>Version</key> <string>1.0</string> <key>Memory</key> <dict> <key>Channels</key> <integer>1</integer> <key>SlotCount</key> <integer>1</integer> <key>Modules</key> <array> <dict> <key>Slot</key> <integer>0</integer> <key>Size</key> <integer>8192</integer> <key>Frequency</key> <integer>2133</integer> <key>Type</key> <string>DDR4</string> </dict> </array> </dict> </dict>  
      PowerManagement  fix:
      Set HWPEnable=YES in Clover (already set), CPUFloor to "700", Frequency to "2300" and "3200"(Normal and Turbo, if you have i7-6700HQ version then it should be "2600", "3500") and "FrequencyVectors" from "0x0d000000" to "0x07000000" in "S/L/E/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/X86PlatformPlugin.kext/Contents/Resources/Mac-A5C67F76ED83108C.plist", MSR _xcpm_idle Patch to KernelToPatch in Clover (If you have High Sierra, change "MatchOS" to 10.13):

      <key>KernelToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>MSR 0xE2 _xcpm_idle instant reboot(c) Pike R. Alpha</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> ILniAAAADzA= </data> <key>MatchOS</key> <string>10.14</string> <key>Replace</key> <data> ILniAAAAkJA= </data> </dict> </array> Reboot, and it's 800MHz in idle state, same on Windows.
       

      Elan SmartTouchpad
      I only use scrolling, one-, double- & tripletap
      If you want to try other gestures go to this link for more informations, options (v4.6.5) ->  DETAILS ABOUT THE SMART TOUCHPAD DRIVER FEATURES
      Fn Brightness keys not working with this, tried several things without success. With VoodoPS2Controller it's working, but you'll have no gestures (neither scrolling).
       
       
      Before updating to a new version of Catalina please update kexts (and clover if necessary) to newer versions to avoid kernel panics.
      Generate a serial number with Clover Configurator.app (open up your config.plist with CC then -> SMBIOS -> Serial Number -> Generate New)
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot:
      Dual-boot clean install (on one drive), UEFI Only:
       
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac),   Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart,  Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install.   Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       5.  You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      Dual-boot with Windows installed first (on one drive), UEFI Only:
      If you already have Windows and you don't want to lose all your data there is a hope:
      I created a video from this restore method: [Hackintosh] Dual-Boot High Sierra & Windows - when Windows already installed - no data waste - UEFI
      You need bootable Mac Installer and a full system restore image (link is in my video's description).
      (You may see errors if your EFI partition is not 200 MB)
       Boot into your Windows, resize your partition or create one for Mac.  Boot into your Mac installer and in Disk Utility format the partition you created.  Restore from image: select your full system restore image.  When it's finished restoring you just need to restart, then boot to the system with your usb.  When you successfully booted to Mac desktop, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), open EFI, you will see there is a Microsoft folder already (don't touch that!). Copy my CLOVER folder to the EFI folder then Restart.  Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       7.  You're done! You can select your old Windows and your new macOS!
      (Only tried with Windows 8/8.1/10. I don't know Windows 7,etc.)
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING MAC RESTORE:
      - Make sure you have partitions in GPT
      - Windows using 100 MB EFI and will annoy the Mac restore. Don't worry, just ignore the errors.
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      - Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)
       
      IF YOU USED RESTORE METHOD THEN CAN'T MOUNT YOUR EFI PARTITION (No EFI partition found):
      - It's because your EFI is not 200 MB or not an "Apple" original EFI,  but do not worry, try another EFI mounter, or mount from terminal (I used EFI mounter v3: Getting errors, but you can mount and use without problem)
      - You also could "mount" the EFI from Windows:
      1st method: open cmd in administrator mode and type:
      diskpart list vol (Now select the "System" volume,(FAT 32) For example I select 4) sel vol 4 list part (Select System type partition, for example 2) sel part 2 assign letter=b (This will "mount" your EFI partition) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI remove letter=b (This will "unmount" your EFI) 2nd method: open cmd in administrator mode and type:
      mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI) Thanks to all OSXLatitude members for helping me out! (Jake Lo, Hervé, Bronxteck, black.dragon74)!
      Notes:
      2019.10.09: Installed macOS Catalina 10.15 -> Updated Clover, kexts & config.plist -> no problem so far
      2019.08.18: Updated to 10.14.6 -> no problem when/after installing
      2019.06.01: Updated to 10.14.5 -> no problem when/after installing
      2019.04.25: Optimized touchpad scrolling -> updated install files
      2019.03.30: Fixed USB 3.0 ports, fixed Bluetooth crashes after sleep -> updated bootpack
      2019.03.28: Updated to 10.14.4. Unexpected crashes while updating to 10.14.4 -> fixed by updating Clover to the latest (v4910) version. Bluetooth crashes appeared -> fixed by downgraded Brcm*.kexts. Updated bootpack.
      2019.02.24: Bluetooth crashes after sleep -> fixed, updated bootpack. 
      2019.02.22: Updated to 10.14.3. Fixed HDMI Audio by installing "FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext" -> fixed freezing during boot. Fixed brightness levels by installing "AppleBacklightFixup.kext". Also updated bootpack & postinstall zip down in attachments.
      2019.01.21: Removed FakeSMC.kext, SMCHelper-64.efi, replaced by VirtualSMC.kext, VirtualSMC.efi because I got random freezes when booting system (kextd stall[0], (120s): 'AppleACPICPU' -> CPU is at 100%, fans are spinning fast), also updated bootpack in the attachments "acer_aspire_v591g-55tu_clover.zip" -> Freeze continued, brought back FakeSMC, deleted VirtualSMC (caused BT crashes).
      2019.01.18: HDMI Audio is fixed, I didn't do anything HDMI Audio is not fixed, sometimes it worked but most likely not. (no idea why)
      2018.12.09: Updated to 10.14.2 -> did without any complication
      2018.11.28: Fixed combo-jack garbage sound output by installing ALCPlugFix and CodecCommander.kext
      2018.11.01: Updated to 10.14.1 -> HDMI & VGA ports are gone again. -> Fixed by "AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext" rollback from 10.14.
      2018.09.28: Updated to Mojave 10.14 -> Fixed HDMI & VGA Outputs by adding "AppleGraphicsDevicePolicy.kext" patches to config.plist, HDMI audio not working
    • By MaLd0n
      ---TUTORIAL---

      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
       
      --Original Post--
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=97&t=11237
       
      --Bios/UEFI Settings--
       
      *Update bios/uefi to F7+*
      1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
       
      Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
       
      2- Go to BIOS tab
       
      CSM Support - Disabled
       
      3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
       
      Security Level - No Security
      Thunderbolt USB Support - Enabled
      GPIO3 Force Pwr - Enabled
       
      4- Go to Chipset tab
       
      Internal Graphics - Enable
       
      ---CLOVER FOLDER---
      https://olarila.com/files/Clover.Folder/EFI CLOVER Z390 DESIGNARE.zip
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
      ---OPENCORE FOLDER---
      https://olarila.com/forum/download/file.php?id=24376
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
       
      ---Extract one Full dump for DSDT edits, post files---
       
      RunMe.app
       
       
       
      ---HARDWARE---
       
      --MOBO

      GIGABYTE Z390 DESIGNARE
      -Link
      https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

      --PROCESSOR

      Intel Core i9-9900K
      -Link
      https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

      --COOLER

      CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
      -Link
      https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

      --MEMORY

      Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
      -Link
      https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

      --GPU

      MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
      -Link
      https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

      --SSD

      Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
      -Link
      https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

      --POWER SUPPLY

      EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
      -Link
      https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

      --WIRELESS

      TP-Link Archer T9E
      -Link
      https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

      --CASE

      Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
      -Link
      https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

      --DSDT Patches--
      -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---




















      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By e97
      HackPro X99 System
      Until Apple blesses us with the MacPro7,1 – this is for those that require tools to do their work.
      An appropriate bicycle for the mind.
       
       

       

       

       
      Specs:
       
      CPU: Intel Xeon E5-2678 v3 (12 core, 2.5 GHz / 3.3 GHz Boost)
      Motherboard: SZMZ X99-8D3
      RAM: 16GB DDR3-14900R 1866Mhz ECC RDIMM modules
      GPU: Radeon RX Vega 64 8GB
      Storage: Phison E12 m.2 NVMe PCI-E 3.0 x4 SSD
      Water blocks: BARROW CPU + GPU
      Radiator: 360mm x 25mm slim
      Pump: DDC
       
      Case dimensions: 431 mm x 342 mm x 177 mm
       
       
       
      XCPM OFF
       

       
      XCPM ON
       

       
      OpenCL
       

       
       
       
      iMacPro1,1
       

       
       

       
      OpenCL
       

       
       
      NVMe
       

       
       
      Win 10 x64 v1809
       
      AIDA64 - Cache & Memory
       

       
       
      EFI-Clover-X99.zip
       
       
       
       
       
       
      Anyone else I forgot
       
       
×