Jump to content
ErmaC

Clover General discussion

17,332 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement
Posted (edited)
14 minutes ago, chris1111 said:

Sans titre.png

Thanks for Info :) I try It. It's a pity that we have to use the USB installer and not the app directly

Edited by Matgen84

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
6 minutes ago, Matgen84 said:

Thanks for Info :) I try It. It's a pity that we have to use the USB install and not the app directly

I am  not used USB for that I install to another macOS SSD Direccly

 

 

Capture.png

 

Capture.png.87459a23f3aa97f577c0a47bcafa376d.png

Edited by chris1111

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, chris1111 said:

I am  not used USB for that I install to another macOS SSD Direccly

 

 

Capture.png

 

Capture.png.87459a23f3aa97f577c0a47bcafa376d.png

 

chris, if you have time, can you try this?

https://support.apple.com/kb/PH9431?locale=fr_FR&viewlocale=fr_FR

https://yourmacguy.wordpress.com/2009/10/13/leopard-to-snow-leopard-upgrade-netinstall/

i want to files structure of result.

i don't have many times for test. you already have snow leopard. hope 

thanks in advance

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Sherlocks said:

 

chris, if you have time, can you try this?

https://support.apple.com/kb/PH9431?locale=fr_FR&viewlocale=fr_FR

https://yourmacguy.wordpress.com/2009/10/13/leopard-to-snow-leopard-upgrade-netinstall/

i want to files structure of result.

i don't have many times for test. you already have snow leopard. hope 

thanks in advance

Sorry but I don't have Server.app even in Snow Leopard

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Sherlocks

I do not know why you try to do everything at the same time instead of focusing only on a ( High Sierra )

and be able to at least succeed one and after watching to make others working

Edited by chris1111

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
27 minutes ago, chris1111 said:

Sherlocks

I do not know why you try to do everything at the same time instead of focusing only on a ( High Sierra )

and be able to at least succeed one and after watching to make others working

 

I'm considered all by myself(createmedianinstall,startosinstall, 3rd install tools, etc). Netinstall that you mentioned also support various OS. yes. Ofc, we now don't need to consider old osx cases. If you can, i just wonder result and i want to commit it with enough test as one of all. I don't want to waste revision. Therefore if it is possible to gather more info, after arrange from info and test and commit.

Because of reason, i asked test to you.

Once, I will consider only High Sierra. 

Sorry for my bad english.

 

EDIT1

try this. folder name

NetInstall macOS High Sierra.nbi

test.zip

Edited by Sherlocks

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, Sherlocks said:

 

EDIT1

try this. folder name

NetInstall macOS High Sierra.nbi

test.zip

I try  Netinstall macOS High Sierra.nbi

no  new entry visible

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, Sherlocks said:

here is no problem

975458381_2018-04-275_25_36.png.b964c773a3937dcc6dd3cac45d2a3701.png

imageproxy.php?img=&key=c17464ef1b1b51c7

I try also in my laptop UEFI and no entry

what is the complete setup of image you have done ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
8 minutes ago, chris1111 said:

I try also in my laptop UEFI and no entry

what is the complete setup of image you have done ??

1419301813_2018-04-276_00_31.png.4a60852f93224d5028c63f865f253472.png

i don't touch anything of got folder after process. just copied files in root.

also you have to add new modded driver. it's not related entry. you need this file for skipping +++++++++ part.

i got kernel panic. this is hard process. i think it seems not good for hack. not sure this works means. or request developer to resolve kernel panic. because it only happen kernel panic in netinstall.

modded-OsxAptioFix2Drv-64.efi.zip

Edited by Sherlocks

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Sherlocks said:

1419301813_2018-04-276_00_31.png.4a60852f93224d5028c63f865f253472.png

i don't touch anything of got folder after process. just copied files in root.

also you have to add new modded driver. it's not related entry. you need this file for skipping +++++++++ part.

i got kernel panic. this is hard process. i think it seems not good for hack. not sure this works means. or request developer to resolve kernel panic. because it only happen kernel panic in netinstall.

modded-OsxAptioFix2Drv-64.efi.zip

ok thanks but i would not take the chance to have a panic kernel i have too much system and too much to lose

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, chris1111 said:

ok thanks but i would not take the chance to have a panic kernel i have too much system and too much to lose

Anyways i have a result with just obtained kernel panic for netinstall case of only high sierra. But i don't know it should be commit or not for future and development. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
1 hour ago, droples said:

Clover4448, OS X 10.13.5db2,FV2.

I already wrote about this before

cl4448.thumb.jpg.830c1442ab99386bc4ba1aa2cecb9094.jpg

 

Clover4439

 

  Reveal hidden contents

 

 


Clover4439.thumb.jpg.7357d52978f81b42f344ea826614fb62.jpg
 

 

 

Clover4448.

 

  Reveal hidden contents

 

 


Clover4448.thumb.jpg.0ea32fedeeb2d31ddd7ec7dbf5dc94c2.jpg
 

 

 

Disks.zip

 

i know. now there is a problem between fusion drive and filevault 2 parition. because the files structure of fusion drive(10.11) and filevault2 are same.

https://www.insanelymac.com/forum/topic/284656-clover-general-discussion/?do=findComment&comment=2533705

already i asked some info to you. and i'm waiting your response. but there was no your response. i want to know info again.

1. your partition consist of fusion drive?

2. your partition is name "Recovery HD". Is this the name you specified?

3. can you check this folder and file in your partition
\\com.apple.boot.R\\System\\Library\\PrelinkedKernels\\prelinkedkernel
\\com.apple.boot.P\\System\\Library\\PrelinkedKernels\\prelinkedkernel
\\com.apple.boot.S\\System\\Library\\PrelinkedKernels\\prelinkedkernel

 

i didn't have experience about FileVault 2

hope you support your detail info to clean source for maintenance.

thanks in advance

 

EDIT1.

your partition is not fusion drive.

 

EDIT2.

if it is not "2. your partition is name "Recovery HD". Is this the name you specified?"

here is test file

 

test.zip

Edited by Sherlocks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
51 minutes ago, Sherlocks said:

 

i know. now there is a problem between fusion drive and filevault 2 parition. because the files structure of fusion drive(10.11) and filevault2 are same.

https://www.insanelymac.com/forum/topic/284656-clover-general-discussion/?do=findComment&comment=2533705

already i asked some info to you. and i'm waiting your response. but there was no your response. i want to know info again.

1. your partition consist of fusion drive?

2. your partition is name "Recovery HD". Is this the name you specified?

3. can you check this folder and file in your partition
\\com.apple.boot.R\\System\\Library\\PrelinkedKernels\\prelinkedkernel
\\com.apple.boot.P\\System\\Library\\PrelinkedKernels\\prelinkedkernel
\\com.apple.boot.S\\System\\Library\\PrelinkedKernels\\prelinkedkernel

 

i didn't have experience about FileVault 2

hope you support your detail info to clean source for maintenance.

thanks in advance

 

EDIT1.

your partition is not fusion drive.

 

EDIT2.

if it is not "2. your partition is name "Recovery HD". Is this the name you specified?"

here is test file

 

test.zip

Thank you! So I like it better.

newClover4448.jpg.67a81b8bb0baeea95c686e30f66ca99b.jpg

 

 

 


new.thumb.jpg.998a2f2b865d98f1f6f66b09bf93e82e.jpg
 

 

PS Now other objects are displayed correctly.

hib.jpg.5c172ad49a3b21db369ae32d1c9ea4bb.jpg

Edited by droples

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sherlocks,

— Recovery HD is a standard name, not custom named.

— com.apple.boot.R at this partition is normally used for upgrades.

You'd better implement bless really just like Fritz suggested. Once it is ready, I perhaps may tweak AptioMemoryFix to allow proper boot.efi chaining (used for Recovery and Installer access).

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, vit9696 said:

Sherlocks,

— Recovery HD is a standard name, not custom named.

— com.apple.boot.R at this partition is normally used for upgrades.

You'd better implement bless really just like Fritz suggested. Once it is ready, I perhaps may tweak AptioMemoryFix to allow proper boot.efi chaining (used for Recovery and Installer access).

 

Thank you for info. Right. What Fritz mentioned is better.

Can you test netinstall method?

I tested it, but happen kernel panic. Because of end line like "apple report", i can't catch exact reason. Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, vit9696 said:

Not really in the foreseeable future.

 

However, you may use my kernel patch and -v debug=0x100 keepsyms=1 boot arguments to observe the panic log properly.

 

i don't know this kernel patch before, i will test. thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Clover4449.

In the FV2 system, all partitions are displayed correctly.It seems so to me...

 

 

Cl4449.thumb.jpg.4dfa16b07b9e103fe499496af1aa9edb.jpg
 

 

Edited by droples

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cant seem to boot existing Sierra install with Clover newer than 4220. Boot screen stalls on this screen.

qiBmO9S.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi everyone. 

 

Where the best place to put 3rd party/party kexts?

 

From within clover alone there's

 

1.EFI/CLOVER/kexts/Others

2.EFI/CLOVER/kexts/10.xx

 

When should I use SLE?

 

Thanks so much!

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, mrjayviper said:

Hi everyone. 

 

Where the best place to put 3rd party/party kexts?

 

From within clover alone there's

 

1.EFI/CLOVER/kexts/Others

2.EFI/CLOVER/kexts/10.xx

 

When should I use SLE?

 

Thanks so much!

It depends how many versions of OSX you want to use. If only one than 1st option. If you happy with your install and everything tested and works good you can transfer kexts to SLE. Some kexts needs to be installed to SLE only, like bluetooth kexts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By zebity
      Hi Hypervisors,
       
      I have been working to move my Late 2009 Xserve MacOS Server onto Ubuntu 18.04 LTS QEMU/KVM based virtual machine using OVMF and Clover.
       
      After much effort and testing based on the following information from: Kraxel's, Kholia, Gordon Turner and Clover site:
      https://www.kraxel.org/blog/2017/09/running-macos-as-guest-in-kvm/
      https://github.com/kholia/OSX-KVM
      https://gist.github.com/gordonturner/2a2e5ecde5e7860b52e2
      https://clover-wiki.zetam.org/Home
       
      I have now managed to get OVMF/Clover boot and install of MacOS Sierra.
       
      I started with Ubuntu 16.04 initially but this required download and compile of QEMU to get update of machines to: pc-q35-2.9 or better, so I moved to Ubuntu 18.04, which has pc-q35.2.11 available as standard.
       
      So I am now working with standard Ubuntu 18.04 LTS based systems with following packages: kvm/qemu/libvirt/bridge-utils/ovmf/virt-manager
       
      As I want to use PCIe Passthrough for a number of PCIe card currently installed in the server (SmallTree 10GbE & Areca ARC-1883 SAS RAID) I set up my machine with linux kernel boot configuration (/etc/default/grub) of: 
      GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="iommu=1 intel_iommu=on" (as my machine is intel VT-d based HW virtualisation)
       
      This resulted in creation of a number of iommu groups (see /sys/kernel/iommu_group directory for this and this posting for information: https://forum.level1techs.com/t/ubuntu-17-04-vfio-pcie-passthrough-kernel-update-4-14-rc1/119639 , noting that Ubuntu 18.04 LTS has kernel version: 4.15.0-22-generic so there is no need to do kernel update for iommu to work).
       
      Using bare minimal Clover config.plist:
       
       
      And following Clover UEFI drivers:
       
      I can boot MacOS, but it is very very slow... it sits on the apple boot logo for over a minutes before finally moving onto the progress bar.
      The other problem I have is that no PCI or Network devices appear in the "About This Mac" System Information Report and I cannot get any network connectivity from bridged E1000 network device.
       
      Here is my virtlib.xml dump for the virtual machine:
       

      Can any one advise of whether I need to update the CLOVER config.plist to add extra items in to allow network and PCI Passthrough to work.
       
      Thank you.
       
      Regards,
       
      Zebity
       
    • By frankiee
      Hi there, time for my first guide after asking so many things
       
      Updated for newer Clover versions and with additional instructions for more apps: gdisk and RU.
       
      So what may be overlooked sometimes in the whole boot loader discussion is the ability of UEFI to do more than just loading an OS. This is why I see ".efi" files as "apps" because in fact they just are, built on a special kind of API: UEFI. So, you can actually do stuff like editing, diagnosing, testing certain stuff at the lowest possible system level without booting to any OS.
       
      DISCLAIMER: Use this guide at your own risk! For educational purposes only! Should do not any harm, but remember you are dealing with rather low level stuff. But at least for me everything went flawless.
       
      Prerequisites:
      Working clover installation Clover Configurator or some app to edit the config.plist  
      1) Memtest
       
      This is how to install the UEFI version of Memtest with Clover:
      Download memtest, I used this link: Image for creating boot-able USB Drive Open the archive by double clicking on it. Mount the file memtest86-usb.img within by double clicking again. Now, you should see a folder named EFI in this volume, containing a folder BOOT. Open it. The files containing it are the actual app, in 32 and 64 bit versions. Think in almost all cases we want to use the 64 bit version. Now, mount your EFI partition, using Clover configurator. Create a folder named MemTest86 in the EFI folder on your main drive. Copy all files in the EFI/BOOT folder from the mounted image to your newly created folder. That ends the basic setup! Now, we add the correct Menu entry to the clover boot menu, so that we can actually start this app.
       
      Get into clover configurator, open your standard config.plist from your boot drive and go to the GUI section. Under "Custom Entries", add an entry like this:
       

       
      Please note while the path you enter is not case sensitive, you must make sure you use the backslash "\" for entering paths, and not a slash. So basically what we do is tell clover where it can find the app, give it a name, and tell clover it is a "Windows" app. Note: with older Clover versions we had to set this to "Linux", but for now "Windows" is the setting that works.
       
      If you prefer to do a manual config, add this entry to your config.plist, under GUI/Custom/Entries:
      <dict> <key>CustomLogo</key> <true/> <key>Disabled</key> <false/> <key>FullTitle</key> <string>MemTest86</string> <key>Hidden</key> <false/> <key>Ignore</key> <false/> <key>Image</key> <string>\EFI\CLOVER\themes\Icons\os_mint.png</string> <key>Path</key> <string>\EFI\MemTest86\BOOTX64.efi</string> <key>Type</key> <string>Windows</string> <key>VolumeType</key> <string>Internal</string> </dict> Now, save and reboot and you should see the newly created entry. Note that I also used a custom Icon - this is optional - in case you don't you will just see a generic windows icon instead:
       

       
      And this is how it looks like:
       

       

       
      PS: also noticeably faster and you get also more features with this version than with the older version, for example it does now write a log file. For more Information, see: http://www.passmark.com/forum/showthread.php?4315-Memtest86-Version-5-Beta-%28Pure-UEFI%29
       
       
      2) gdisk
       
      Another app you can use is the UEFI version of gdisk (aka GPT fdisk), which you can use to edit and change your partitions.
       
      Warning! Install and use this app at your own risk! If you do something wrong here you might nuke your drive(s), so only use that if you know what you are doing.
       
      This is how to do it (even easier):
      Download here: https://sourceforge.net/projects/gptfdisk/files/gptfdisk/1.0.1/gdisk-binaries/gdisk-efi-1.0.1.zip/download Mount your EFI partition Unzip the file and copy the resulting folder to your EFI Folder, so your path goes like this "/Volumes/EFI/EFI/gdisk-efi" Get into clover configurator, open your standard config.plist from your boot drive and go to the GUI section. Add an entry like this:  
      If you prefer to do a manual config, add this entry to your config.plist, under GUI/Custom/Entries:
      <dict> <key>CustomLogo</key> <false/> <key>Disabled</key> <false/> <key>FullTitle</key> <string>GDisk</string> <key>Hidden</key> <false/> <key>Ignore</key> <false/> <key>Image</key> <string></string> <key>Path</key> <string>\EFI\gdisk-efi\gdisk_x64.efi</string> <key>Type</key> <string>Windows</string> <key>VolumeType</key> <string>Internal</string> </dict> When everything went OK you should see this after selecting the respective entry in Clover:
       

       
       
      3) RU
       
      I recently found one more app that might be interesting to some, and thats "Read Universal" or in short "RU". This is a tool that enables you to debug your BIOS and read (and modify!) every imaginable data, including UEFI variables, ACPI Tables etc.
       
      Warning, again! I think blindly messing around with this app is even more dangerous, but on the other hand it gives you access to a lot of potentially interesting stuff.
      Download here: http://ruexe.blogspot.de/ The next steps are basically the same as above so make a folder in your EFI partition, copy the .EFI files and make another custom entry in your config.plist Here are some screens:
       

       

       

       
       
      So this is what you also can do with UEFI and clover. I am curious which other useful applications might exist!
       
      Anybody who knows, maybe post it here?
    • By TimNeumann
      MB: Asus X99 A-II
      RAM: G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-32GVK (3200MHz, 4x 16GB DIMMs, so Total 64GB) in quad-channel configuration.
      CPU: i7 6800k @4.0Ghz
      GPUs: GTX 1080 Ti and GTX 1060 3GB
      (each one a monitor, because I can't get DVI to run parallel with DP on the 1080Ti, and my second monitor only has DVI/VGA)
      OS: High Sierra 10.13.2 (17C88) / Clover revision: 4392
       
      Hello everybody,
      I occasionally have system crashes and suspect that it is related to RAM. However, this RAM is completely new, and a run with MemTest86+ from the USB stick showed no errors. However, if I use Memtest on MacOS, I get a bunch of error messages, but sometimes none (I restart the computer between tests).  
      As I just discovered, my RAM is not on the recommended vendor list of my motherboard, nor is it on the manufacturer side of the RAM. I have read several times that the RAM may not have been tested by the manufacturer on this platform. Not a single X99 motherboard is listed for this RAM.
      So I also suspect that my RAM is not compatible.
      But if that were the case, how could it sometimes work completely error-free?
       
      During RAM tests in summer 2017 (a slightly different setup, 4x8GB but still G.Skill Ripjaws V) I had no errors at Memtest under MacOS, if I remember correctly. At that time it ran under Sierra 10.12.6. AptioMemoryFix.efi could also cause problems.
      I am appreciative for any help!
       
      Here is an excerpt from a faulty test.
      It is noticeable that it is always the same address during the test, but a different one after each test.
      Memtest version 4.22 (64-bit) Copyright (C) 2004 Charles Cazabon Copyright (C) 2004-2008 Tony Scaminaci (Macintosh port) Licensed under the GNU General Public License version 2 only Mac OS X 10.13.2 (17C88) running in multiuser mode Memory Page Size: 4096 System has 12 Intel core(s) with SSE Requested memory: 57232MB (60012990464 bytes) Available memory: 57232MB (60012990464 bytes) Allocated memory: 57232MB (60012990464 bytes) at local address 0x00000001033e1000 Attempting memory lock... locked successfully Partitioning memory into 2 comparison buffers... Buffer A: 28616MB (30006495232 bytes) starts at local address 0x00000001033e1000 Buffer B: 28616MB (30006495232 bytes) starts at local address 0x00000007ffc4d800 Running 1 test sequence... (CTRL-C to quit) Test sequence 1 of 1: Running tests on full 57232MB region... Stuck Address : ok Linear PRN : testing 7 of 16 FAILURE! Data mismatch at local address 0x0000000e88133d30 Expected Data: 0xc4c340079ac9a645, Actual Data: 0xc4c3400788468846 Running comparison tests using 28616MB buffers... Random Value : ok Compare XOR : ok Compare SUB : ok Compare MUL : ok Compare DIV : ok Compare OR : ok Compare AND : ok Sequential Increment: ok Solid Bits : ok Block Sequential : testing 80 of 256 FAILURE! Data mismatch at local BUFA address 0x000000078b8c7530, BUFB address 0x0000000e88133d30 BUFA Data: 0x4f4f4f4f4f4f4f4f, BUFB Data: 0x4f4f4f4f88468846 Checkerboard : testing 3 of 64 FAILURE! Data mismatch at local BUFA address 0x000000078b8c7530, BUFB address 0x0000000e88133d30 BUFA Data: 0x5555555555555555, BUFB Data: 0x5555555588468846 Bit Spread : testing 1 of 128 FAILURE! Data mismatch at local BUFA address 0x000000078b8c7530, BUFB address 0x0000000e88133d30 BUFA Data: 0x0000000000000005, BUFB Data: 0x0000000088468846 Bit Flip : testing 74 of 512 FAILURE! Data mismatch at local BUFA address 0x000000078b8c7530, BUFB address 0x0000000e88133d30 BUFA Data: 0x0000000000000200, BUFB Data: 0x0000000088468846 Walking Ones : testing 40 of 128 Clover Files attached
      config.plist
      drivers64UEFI.zip
      kexts.zip
      ACPI.zip
    • By BurpSuite
      screenshot:
       

       
      description:
      github: https://github.com/burpsuite/clover_theme
×