Jump to content
About Just Joined group Read more... ×
ErmaC

Clover General discussion

24,271 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

lol good to know, I just spent half an hour trying to figure out how to rename a file in efi using windows 10 power shell LOL the answer is also no it did not boot

 

You would have easier time with command prompt or EFI shell, lol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Sherlocks,

 

Clover r4301 working as expected, like rc test, for High Sierra installation on Fusion Drive. ScanLoader finds 2 macOS install entries after first reboot, since the Apple installer creates a com.apple.boot.R folder in each "Boot OS X" partition...

 

 

 

 

attachicon.gifInstalling on FusionHD first phase.png

attachicon.gifBoot macOS Install from Boot OS X.png

0:661  0:004  === [ ScanLoader ] ========================================
0:661  0:000  - [03]: 'EFI'
0:661  0:000  - [05]: 'Boot OS X'
0:669  0:007		  AddLoaderEntry for Volume Name=Boot OS X
0:688  0:019  - [06]: 'EFI'
0:703  0:014  - [08]: 'Boot OS X'
0:716  0:012		  AddLoaderEntry for Volume Name=Boot OS X

 

 

GetOSVersion correctly finds 10.13 and Clover injects kexts from /Other and /10.13...

 

 

27:650  0:000  Loading boot.efi  status=Success
27:672  0:021  GetOSVersion: 10.13.1

- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: BD4D2798
27:760  0:000  ** Warning: Your MLB is not suitable for iMessage(must be 17 chars long) !
27:764  0:004  Use origin smbios table type 1 guid.
27:766  0:002  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\kexts\Other
27:766  0:000  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\kexts\10.13
27:766  0:000  SetStartupDiskVolume:
27:766  0:000    * Volume: 'Boot OS X'
27:766  0:000    * LoaderPath: '\com.apple.boot.R\boot.efi'

 

 

Block injected kexts menu also shows /Other and /10.13 folders etc...

 

 

 

 

Thanks Sherlocks :).

Thank you so much. Have a good day:)

 

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄

Share this post


Link to post
Share on other sites

So, apparently, there IS an AICPUPM problem in clover past r4180 r4073 somewhere. I really don't feel like tracing the problem, so I'll leave this for now.... Because I can't boot without AICPUPM panic. Can anyone who downloaded that previous driver give me screen shot if you hit space menu on entry and select the options verbose, keep symbols on panic, and don't reboot on panic? I want to see if it is AICPUPM related or not.

 

EDIT: I attached it again, if anyone could please try and post pic.

EDIT2: Looked what revision I last made a change at, the only one I know for sure I was last at I think was r4073, but I thought I had r4180 after that, should have checked before I replaced...

EDIT3: AAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... HULK SMASH.

OsxAptioFix2Drv-64.efi

Share this post


Link to post
Share on other sites

So, apparently, there IS an AICPUPM problem in clover past r4180 r4073 somewhere. I really don't feel like tracing the problem, so I'll leave this for now.... Because I can't boot without AICPUPM panic. Can anyone who downloaded that previous driver give me screen shot if you hit space menu on entry and select the options verbose, keep symbols on panic, and don't reboot on panic? I want to see if it is AICPUPM related or not.

 

EDIT: I attached it again, if anyone could please try and post pic.

EDIT2: Looked what revision I last made a change at, the only one I know for sure I was last at I think was r4073, but I thought I had r4180 after that, should have checked before I replaced...

EDIT3: AAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... HULK SMASH.

Was getting the same error that I showed you in chat but this time it never went into OS X and rebooted 35 times, same error.

 

88YRUDi.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

So, apparently, there IS an AICPUPM problem in clover past r4180 r4073 somewhere. I really don't feel like tracing the problem, so I'll leave this for now.... Because I can't boot without AICPUPM panic. Can anyone who downloaded that previous driver give me screen shot if you hit space menu on entry and select the options verbose, keep symbols on panic, and don't reboot on panic? I want to see if it is AICPUPM related or not.

 

EDIT: I attached it again, if anyone could please try and post pic.

EDIT2: Looked what revision I last made a change at, the only one I know for sure I was last at I think was r4073, but I thought I had r4180 after that, should have checked before I replaced...

EDIT3: AAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... HULK SMASH.

still

cd949912c03a0db629299ac20b0c75cf.jpg

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Even I put back emu driver but still reboot.

 

Only use official osxaptiofixdrv2 can boot normal with and without emu driver but have no native nvram support.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

still

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Even I put back emu driver but still reboot.

 

Only use official osxaptiofixdrv2 can boot normal with and without emu driver but have no native nvram support.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

 

I still see error about IMEI already found, please hit the space bar on your macOS boot entry and select the verbose, keep symbols on panic, and don't reboot on panic options. So that it will not reboot on a panic and instead prints out info.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I still see error about IMEI already found, please hit the space bar on your macOS boot entry and select the verbose, keep symbols on panic, and don't reboot on panic options. So that it will not reboot on a panic and instead prints out info.

Yes I know.

 

This picture is when I select don’t reboot on panic and shows, otherwise it was rebooted.

 

May I should drop more table?

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

May be the following messages deserve developers attention? False alarms are possible. (-;

[CloverEFI/BiosKeyboard/LegacyBiosThunk.c:126]: (warning) Possible null pointer dereference: IdtArray
[CloverEFI/BiosVideo/LegacyBiosThunk.c:126]: (warning) Possible null pointer dereference: IdtArray
[CloverEFI/OsxPciBusNoEnumerationDxe/PciDriverOverride.c:178]: (error) Resource leak: Node
[LegacyBios/BlockIoDxe/LegacyBiosThunk.c:126]: (warning) Possible null pointer dereference: IdtArray
[LegacyBios/LegacyBios.c:640]: (error) Uninitialized variable: MemoryAddressUnder1MB
[LegacyBios/LegacyBios.c:641]: (error) Uninitialized variable: MemoryAddressUnder1MB
[LegacyBios/LegacyBios.c:642]: (error) Uninitialized variable: MemorySize
[Library/GenericBdsLib/BdsBoot.c:3564]: (error) Resource leak: DevicePath
[Library/GenericBdsLib/BdsBoot.c:4452]: (error) Resource leak: NewDevicePath
[Library/GenericBdsLib/BdsBoot.c:792]: (error) Deallocating a deallocated pointer: DevPath
[Library/OsxBdsPlatformLib/BdsPlatform.c:660]: (error) Resource leak: DevicePath
[Library/OsxBdsPlatformLib/BdsPlatform.c:849]: (error) Resource leak: DevicePath
[Patches_for_EDK2/OvmfPkg/CsmOld/LegacyBiosDxe/Thunk.c:79]: (error) Null pointer dereference
[Patches_for_EDK2/OvmfPkg/Library/PlatformBdsLib/BdsPlatform.c:201]: (error) Resource leak: DevicePath
[Patches_for_EDK2/OvmfPkg/Library/PlatformBdsLib/BdsPlatform.c:421]: (error) Resource leak: DevicePath
[Patches_for_EDK2/ShellPkg/Application/Shell/ShellProtocol.c:3197]: (error) Dereferencing 'CurrentDirectoryPath' after it is deallocated / released
[Patches_for_EDK2/ShellPkg/Library/UefiShellDebug1CommandsLib/Edit/FileBuffer.c:1869]: (error) Resource leak: NewLine
[Patches_for_EDK2/ShellPkg/Library/UefiShellDebug1CommandsLib/Edit/FileBuffer.c:692]: (error) Resource leak: Line
[Patches_for_EDK2/ShellPkg/Library/UefiShellLib/UefiShellLib.c:2106]: (error) Resource leak: CurrentItemPackage
[Patches_for_EDK2/ShellPkg/Library/UefiShellLib/UefiShellLib.c:713]: (error) Resource leak: FileNameCopy
[rEFIt_UEFI/entry_scan/securehash.c:215]: (error) Resource leak: NewDatabase
[rEFIt_UEFI/libeg/lodepng.c:62]: (error) Resource leak: p
[rEFIt_UEFI/libeg/lodepng.h:223]: (error) Code 'namespacelodepng{' is invalid C code. Use --std or --language to configure the language.
[rEFIt_UEFI/Platform/ati.c:1252]: (error) Resource leak: pciName
[rEFIt_UEFI/Platform/device_inject.c:132]: (error) Resource leak: DevicePath
[rEFIt_UEFI/Platform/device_inject.c:153]: (error) Resource leak: DevicePath
[rEFIt_UEFI/Platform/FixBiosDsdt.c:662]: (error) Shifting signed 32-bit value by 31 bits is undefined behaviour
[rEFIt_UEFI/Platform/kext_inject.c:151]: (error) Invalid CopyMem() argument nr 3. The value is 0 but the valid values are '1:'.
[rEFIt_UEFI/Platform/kext_inject.c:151]: (warning) Possible null pointer dereference: executableBuffer
[rEFIt_UEFI/Platform/kext_inject.c:154]: (warning) Possible null pointer dereference: executableFatBuffer
[rEFIt_UEFI/Platform/kext_inject.c:157]: (error) Resource leak: infoAddr
[rEFIt_UEFI/Platform/LegacyBiosThunk.c:143]: (warning) Possible null pointer dereference: IdtArray
[rEFIt_UEFI/Platform/LegacyBoot.c:321]: (error) Mismatching allocation and deallocation: sectorBuffer
[rEFIt_UEFI/Platform/Settings.c:4726]: (error) Shifting signed 32-bit value by 31 bits is undefined behaviour
[rEFIt_UEFI/Platform/Settings.c:6606]: (error) Shifting signed 32-bit value by 31 bits is undefined behaviour
[rEFIt_UEFI/refit/menu.c:2879] -> [rEFIt_UEFI/refit/menu.c:2877]: (error) Modifying string literal "..." directly or indirectly is undefined behaviour.

Why there are many LegacyBiosThunks?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is debug version, almost surely to crash but will give information about why hopefully.

EFI Variable Store on Aptio V (Haswell-E and up)

https://r.tapatalk.com/shareLink?share_fid=30100&share_tid=317802&share_pid=2535040&url=http://www.insanelymac.com/forum/index.php?/topic/317802-EFI-Variable-Store-on-Aptio-V-%28Haswell-E-and-up%29/page__view__findpost__p__2535040&share_type=t

Here are new progress of native nvram by replace nvramsmi module.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Clover boot loader v4297 not working main Gigabyte H110M-S2PV & bios F21 VGA Intel Hd 520 and Geforce 210.

 

Bios F3 OK . Who can help me ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Clover boot loader v4297 not working main Gigabyte H110M-S2PV & bios F21 VGA Intel Hd 520 and Geforce 210.

 

Bios F3 OK . Who can help me ?

Install EmuVariableUefi.efi. It is not needed for F3 but obligatory for F20 else macOS crashes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is there anyone who has been able to update High Sierra with AptioFix2? Because I am seeing tons of reports of failing to allocate runtime region because its like 0x11000+ pages. Or like ~300MB. I myself had it, decided to reinstall, updated clover, now I am stuck with AICPUPM problem with installer I did not have before. It appears AptioFix2 at least is broken because of memory management prior to the kernelcache loading, there's not enough contiguous free space. The kernelcache appears to have gotten quite large in High Sierra regardless of what kexts are installed, this was mainly only happening with NVIDIA web drivers and many PCIe devices.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i use optiofix2 on high sierra but i had to allocate more memory with slide=128 to fix on this asus h170 board

Share this post


Link to post
Share on other sites

if boot-132 is still used then at apples opensource code it looks like /i386/boot2/boot.h has

 * Flags to the booter or kernel
 *
 */
#define kVerboseModeFlag     "-v"
#define kSafeModeFlag        "-x"
#define kOldSafeModeFlag     "-f"
#define kIgnoreBootFileFlag  "-F"
#define kSingleUserModeFlag  "-s"

if so maybe -f is still viable to some extent but looks to be similar to -x

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Slice, apianti, Download-Fritz, and everyone else who's still here :)

I've updated my system (after a long pause in the osx department), so now I put also High Sierra on it, and of course came here for a visit.

 

Is there anyone who has been able to update High Sierra with AptioFix2? Because I am seeing tons of reports of failing to allocate runtime region because its like 0x11000+ pages. Or like ~300MB. I myself had it, decided to reinstall, updated clover, now I am stuck with AICPUPM problem with installer I did not have before. It appears AptioFix2 at least is broken because of memory management prior to the kernelcache loading, there's not enough contiguous free space. The kernelcache appears to have gotten quite large in High Sierra regardless of what kexts are installed, this was mainly only happening with NVIDIA web drivers and many PCIe devices.

Yes, AptioFix2 works with High Sierra.

For my board I use a mixture of AptioFix2 with LowMemFix with KERNEL_TOP_ADDRESS=0x40000000.

I've seen 10.13 boot.efi allocate way up to 1GB on my system, and I have a clean memory map with the exception of 40 pages at 0x3289A000 that were causing occasional "couldn't allocate runtime area" and had to be freed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Install EmuVariableUefi.efi. It is not needed for F3 but obligatory for F20 else macOS crashes.

I ready install EmuVariableUefi.efi in Clover UEFI but boot verry slow 5 minute login to welcome green

 

VGA Intel HD 510 and ASUS Geforce 210 1GB boot verry slow 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pene, glad to see you!


Yeah. That is legacy boot loader that chameleon is based.... lol, this is ridiculous....

 

EDIT: No boot-132 is not used anymore. Because it's not legacy firmware, it's EFI firmware with boot.efi.

It was used for Mac without EFI. Not sure about OS. May be 10.1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Announcements

  • Similar Content

    • By BALDY_MAN
      Hi All.
      Im Happy to share my new EFI file that I put together  18/10/2020. which got me up and running 11.0  Beta(20A5395g) on my hack
      a thanks you to everyone who's work I have use to assemble this EFI File. and the help I have received from this site
      I have used openCore 0.6.3, sound work for me (HDMI) and onboard Ethernet. map the usb ports as you wish.
      the definition to iMac20,2
      hope it helps all who need it
      PS. Please leave a comment if the EFI File is helpful to you
      (No Kexts were Harmed in the making of this EFI)
                                                                                                                     regards
                                                                                                                                         Baldy_man
      GigabyteZ40Master.EFI.(20A539g) .zip
    • By le332313
      Can someone share the dell 5593/5493 EFI ? I try to fit the graphics driver, but it not working please help me thanks
       
    • By MaLd0n
      -OpenCore Vanilla TUTORIAL-
       
       
      -USB Port Mapping TUTORIAL-
       
        1 -Create a USB bootable
       
      Create your usb installer, use this tool and download Catalina or Big Sur from Apple servers
       
      Catalina
      installScript_allfullapp.zip
       
      Big Sur
      installScript_1016fullapp.zip
       
      Credits: crazybirdy
       
      Copy Catalina / Big Sur installer to Applications folder, open terminal and run
       
      Catalina
       
       
      Big Sur
       
       
      If you want check one step by step, check here
       
      -Opencore Vanilla Tutorial
      https://tinyurl.com/ycvcnp8h
       
      2- EFI folder USB installation
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/yxsw7d3t
       
      3- EFI folder SSD
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD 
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD
      https://tinyurl.com/yxsw7d3t
       
      4- Start Fine Tune
       
      Run this app and post full dump here for full ACPI solution
       
      RunMe.app
      https://tinyurl.com/y9562hz7
       
       
      If you like a SSDT way, here we go
      SSDT-OLARILA.aml.zip
       
      5- USB Solution
       
      Use these kexts, enable XHCI port limit patch
       
      USB INTEL SERIE 400.zip
       
      and follow this tutorial for remap USB ports
       
       
      --DSDT PATCHES--
       
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -FIX ACPI ERRORS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE ID -DMAC -REMOVE LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -FIX K.P in REBOOT -NVRAM -REAL TIME CLOCK -SLPB -DARWIN / WINDOWS -XHCI -PLUGIN TYPE -HDEF -ARTC -IPIC -TIMR -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -UAR1 -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -kUSBCompanionIndex -io-device-location -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -ACPI-WAKE-GPE -DTGP -HDMI / HDAU  
      --SCREENSHOTS--































      -If you want to buy me a beer - Donations with PayPal
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
       
      Big Thanks to XLR and your Badass Motherboard, Ultrafast CPU, Coolest Heatsink, Huge Graphics Card, Tonnes of RAM,
      Gigantic Hard Drive, Lightspeed Disk Burner, Professional Sound Card, Massive LCD Display.
       
       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!

      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By Nomade
      Hello All,
       
      It's been a while that I am trying to update my system to 10.15.16.
      The install seem to start, then at reboot time I only see the Normal boot and the Recovery option from the Clover boot menu.
      None of those 2 allow to complete the update.
       
      Is there any ways to force it to install and/or show the "Update" option on the Clover boot screen?
       
      PS: I'm using Z97-Gaming-3
    • By Damx
      The specs CPU: Intel® Core™ i3 Processor 8130U, 2.20 GHz (Kaby Lake Refresh) Chipset: Intel® 300 Series Graphics: Intel® UHD Graphics 620 Display: 21.5'' 1920x1200 RAM: DDR4 PC2400 4GB SSD1: M.2 PLEXTOR (with original Windows 10) SSD2: SATA SAMSUNG 850 EVO (for macOS) Sound: Realtek ALC269 WiFi / BT: Intel 3168 NGW Realtek Card-reader  
       
      Not working
      WiFi: Intel 3168 NGW Realtek Card-reader  
       
      Pre-Installation
       
      I will not go through the basics since it is explained in details here on this site. Briefly, the process is to:
      Get Clover Get Catalina macOS installer Create USB with 2 MBR partitions (FAT32 for Clover and HFS+J for the installer)  
       
      Required kexts
      AppleALC.kext Lilu.kext RealtekRTL8111.kext VirtualSMC.kext WhateverGreen.kext  
       
      Config.plist
      I used the one provided by RehabMan called config_HD615_620_630_640_650.plist. Download it from GitHub. It has almost everything you will need with only few edits for audio.
      Edits:
      [CPU] Make sure there is lilcpu=9 setting in boot arguments needed for Kaby Lake R CPU to be recognised correctly. [GPU] Make sure there is a patch GFX0 to IGPU under ACPI->DSDT [GPU] Under Devices->Properties->PciRoot(0)/Pci(0x02,0) make sure that the AAPL,ig-platform-id value is 00001B59, and the device-id value is 16590000 [AUDIO] Under Devices->Properties->PciRoot(0)/Pci(0x1f,3) set the layout-id to 40 and the device-id to 70A10000 [SMBIOS] Set Mac model ID is iMac19,2  

       

       
      Notes
      For some reason with latest version of Clover the install partition was not visible. If you run into the same issue you can downgrade Clover to r5103, which worked perfectly. WiFi / BT Intel 3168 NGW needs to be replaced if one needs WiFi. Someone mentioned that to get HDMI work properly you may need to change AAPL,ig-platform-id value to 00001659 for PciRoot(0)/Pci(0x02,0) - not my case but may be considered if you get this issue. Don't forget to generate your serial and other SMBUS values before signing in with iCloud services.  
       
×