Jump to content
ErmaC

Clover General discussion

22,503 posts in this topic

Recommended Posts

Maybe.. It was protected. I don't know exactly.

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?/topic/304530-Clover-Change-Explanations&do=findComment&comment=2533580

 

Follow terminal command and check nvram -p after reboot.

 

 

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄

still no native nvram support now

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

still no native nvram support now

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

You have to use emulvariable+rc script if you want to use nvram feature on your system. save brightness value/etc

 

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄

Share this post


Link to post
Share on other sites

You have to use rc script if you want to use nvram feature on your system. save brightness value/etc

 

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄

I just want to find some solutions to solve the native nvram support on our laptop.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.temp test to check read other folder.zip file

-i temporarily disabled systemversion check for fusion drive to check to read other folder if os is null

 

2.rc test

-completely done

 

please test on each files, then report. thanks in advance.

 

i tested it on 10.13.2 beta3 if os null

post-980913-0-68231900-1510654664_thumb.png

post-980913-0-88598100-1510654665_thumb.png

 

@fusion71au

please test rc test.file.

http://www.insanelymac.com/forum/topic/284656-clover-general-discussion/?p=2534374

 

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.temp test to check read other folder.zip file

-i temporarily disabled systemversion check for fusion drive to check to read other folder if os is null

 

2.rc test

-completely done

 

please test on each files, then report. thanks in advance.

 

For temp test version, GetOSVersion incorrectly finds 10.12 and Clover injects kexts from /Other and /10.12...

 

 

78:972  0:000  Loading boot.efi  status=Success
79:074  0:102  GetOSVersion: 10.12

- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: DE725918
79:362  0:000  ** Warning: Your MLB is not suitable for iMessage(must be 17 chars long) !
79:362  0:000  Use origin smbios table type 1 guid.
79:363  0:000  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other
79:363  0:000  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\RTL8192SUs.kext
79:398  0:034  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext
79:400  0:002    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Trackpad.kext
79:404  0:003    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Mouse.kext
79:405  0:001    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Keyboard.kext
79:407  0:001  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext
79:417  0:010    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\VoodooBatterySMC.kext
79:421  0:004    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\PC8739x.kext
79:424  0:002    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\IntelCPUMonitor.kext
79:427  0:003    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\GeforceSensor.kext
79:430  0:003  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\10.12
79:430  0:000  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\10.12\NullEthernet.kext

 

 

Block injected kexts menu only shows /Other folder...

post-846696-0-00789800-1510653863_thumb.png

 

 

 

For rc test version, GetOSVersion correctly finds 10.13 and Clover injects kexts from /Other and /10.13...

 

 

65:372  0:000  Loading boot.efi  status=Success
65:475  0:103  GetOSVersion: 10.13.1

- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: DE72E718
FSInjectionInstall ...
- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: DE72E718
65:762  0:000  ** Warning: Your MLB is not suitable for iMessage(must be 17 chars long) !
65:762  0:000  Use origin smbios table type 1 guid.
65:763  0:000  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other
65:763  0:000  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\RTL8192SUs.kext
65:797  0:034  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext
65:799  0:002    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Trackpad.kext
65:803  0:003    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Mouse.kext
65:805  0:001    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Keyboard.kext
65:806  0:001  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext
65:816  0:010    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\VoodooBatterySMC.kext
65:820  0:004    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\PC8739x.kext
65:823  0:002    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\IntelCPUMonitor.kext
65:826  0:003    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\GeforceSensor.kext
65:829  0:003  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\10.13
65:829  0:000  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\10.13\NullEthernet.kext

 

 

Block injected kexts menu shows /Other and /10.13 folders...

 

post-846696-0-36182900-1510654167_thumb.png

post-846696-0-10024700-1510654190_thumb.png

post-846696-0-59229200-1510654220_thumb.png

post-846696-0-86896900-1510654295_thumb.png

 

 

Thanks Sherlocks.

I think your rc version is ready to go  :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

For temp test version, GetOSVersion incorrectly finds 10.12 and Clover injects kexts from /Other and /10.12...

 

 

78:972  0:000  Loading boot.efi  status=Success
79:074  0:102  GetOSVersion: 10.12

- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: DE725918
79:362  0:000  ** Warning: Your MLB is not suitable for iMessage(must be 17 chars long) !
79:362  0:000  Use origin smbios table type 1 guid.
79:363  0:000  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other
79:363  0:000  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\RTL8192SUs.kext
79:398  0:034  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext
79:400  0:002    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Trackpad.kext
79:404  0:003    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Mouse.kext
79:405  0:001    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Keyboard.kext
79:407  0:001  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext
79:417  0:010    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\VoodooBatterySMC.kext
79:421  0:004    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\PC8739x.kext
79:424  0:002    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\IntelCPUMonitor.kext
79:427  0:003    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\GeforceSensor.kext
79:430  0:003  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\10.12
79:430  0:000  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\10.12\NullEthernet.kext

 

 

Block injected kexts menu only shows /Other folder...

 

 

 

For rc test version, GetOSVersion correctly finds 10.13 and Clover injects kexts from /Other and /10.13...

 

 

65:372  0:000  Loading boot.efi  status=Success
65:475  0:103  GetOSVersion: 10.13.1

- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: DE72E718
FSInjectionInstall ...
- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: DE72E718
65:762  0:000  ** Warning: Your MLB is not suitable for iMessage(must be 17 chars long) !
65:762  0:000  Use origin smbios table type 1 guid.
65:763  0:000  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other
65:763  0:000  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\RTL8192SUs.kext
65:797  0:034  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext
65:799  0:002    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Trackpad.kext
65:803  0:003    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Mouse.kext
65:805  0:001    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\VoodooPS2Controller.kext\Contents\PlugIns\VoodooPS2Keyboard.kext
65:806  0:001  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext
65:816  0:010    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\VoodooBatterySMC.kext
65:820  0:004    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\PC8739x.kext
65:823  0:002    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\IntelCPUMonitor.kext
65:826  0:003    |-- PlugIn kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\Other\FakeSMC.kext\Contents\PlugIns\GeforceSensor.kext
65:829  0:003  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\10.13
65:829  0:000  Extra kext: EFI\CLOVER\OEM\XPS M1530 \kexts\10.13\NullEthernet.kext

 

 

Block injected kexts menu shows /Other and /10.13 folders...

 

 

Thanks Sherlocks.

I think your rc version is ready to go  :).

committed.

test all again. fusion drive.

thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please try this AptioFix2, without EmuVariable.

910cd2bbb1699595b1afa2c0016a4db8.jpg

 

Stuck here and reboot instantly...

 

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

So, so, so, so, so many build errors.


Stuck here and reboot instantly...


从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

 

You have ACPI error loading table?? So ACPI sensors looks like it fails. What's up with that table? Looks like you didn't drop a table but reinjected it.

 

EDIT: Actually, it appears that namespace is declared in another table already and you are redeclaring it in that table...


Anyone else with EmuVariable problem please try that AptioFix? I think gujiangjiang may also have another issue.

 

EDIT: Anyone can try it. It (hopefully) should still work for working nvram.

EDIT2: I need reports people!

Share this post


Link to post
Share on other sites

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

So, so, so, so, so many build errors.

 

 

You have ACPI error loading table?? So ACPI sensors looks like it fails. What's up with that table? Looks like you didn't drop a table but reinjected it.

 

EDIT: Actually, it appears that namespace is declared in another table already and you are redeclaring it in that table...

 

Anyone else with EmuVariable problem please try that AptioFix? I think gujiangjiang may also have another issue.

My dsdt have no error with hotpatch ssdts.

 

I have try to delete acpisensors.kext but have no use.

 

I only drop dmar in my dropping table Id

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

My dsdt have no error with hotpatch ssdts.

 

I have try to delete acpisensors.kext but have no use.

 

I only drop dmar in my dropping table Id

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

 

Looks like you do have an error. Maybe it wasn't known cause you did not have correctly working system. You have add IMEI fix set? Maybe disable it.

 

EDIT: You may also need to set some nvram variables, that are set by nvram.plist in EFI shell before booting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

do you have fixheaders / fixheader20000000 patch maybe you need it.

I don’t need fix header or drop bgrt.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Looks like you do have an error. Maybe it wasn't known cause you did not have correctly working system. You have add IMEI fix set? Maybe disable it.

 

EDIT: You may also need to set some nvram variables, that are set by nvram.plist in EFI shell before booting.

Yes I have add SSDT-IMEI.aml to fix Imei because imei could cause many problem in video playback.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I don’t need fix header or drop bgrt.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

 

Yes I have add SSDT-IMEI.aml to fix Imei because imei could cause many problem in video playback.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

 

You are redefining it, it's already defined. You need to edit your original tables and remove or fix it, or make sure you don't have add IMEI dsdt fix enabled. Don't reinject that table without removing the previous definition.

 

EDIT: Also, reconcile your nvram since all the stuff from nvram.plist needs added back.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You are redefining it, it's already defined. You need to edit your original tables and remove or fix it, or make sure you don't have add IMEI dsdt fix enabled. Don't reinject that table without removing the previous definition.

 

EDIT: Also, reconcile your nvram since all the stuff from nvram.plist needs added back.

When I use official osxaptiov2 have no problem.

 

I will test more and give some feedback.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I use official osxaptiov2 have no problem.

 

I will test more and give some feedback.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

 

Yes, I am aware but the fixes have bugs, three of which I am aware, maybe more. I'm trying to fix them. I modified to prevent from moving runtime code areas, where SMM would be located, SMM uses physical mode so cannot be moved because the moving means that you have to adjust the physical addresses which can't be done, only virtual mode addresses can be changed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I test again with drop SSDT-IMEI but no use.

 

Try to remove IMEI Dsdt parched from heci but still can’t boot into OS X and always reboot.

 

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Now I test add fix headers and drop bgrt but still reboot.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I test again with drop SSDT-IMEI but no use.

 

Try to remove IMEI Dsdt parched from heci but still can’t boot into OS X and always reboot.

 

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

 

I don't know what you mean. Are you injecting that table? Are you using the dsdt fix mask from clover? Did you edit your original table where IMEI is? Did you restore the values from your nvram.plist into your actual nvram? It may be easier for you to run the installer again to get proper nvram. See if you can launch the installer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I replaced with official osxaptiofixdrv2 with no emu driver and can run into the OS X.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

I don't know what you mean. Are you injecting that table? Are you using the dsdt fix mask from clover? Did you edit your original table where IMEI is? Did you restore the values from your nvram.plist into your actual nvram? It may be easier for you to run the installer again to get proper nvram. See if you can launch the installer.

1. I don’t inject that table and I delete the dsdt patch (heci to Imei) and delete dsdt-imei.aml but still.

 

2. I didn’t need restore full nvram to native native because when I use official osxfix2 it works well.

 

3. Both system ,recoveryhd and installer can’t boot anymore.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I replaced with official osxaptiofixdrv2 with no emu driver and can run into the OS X.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

 

Dude, I get that. There's a huge difference if you have working runtime that was not before. Do you still get message about it failing to load table because IMEI was already defined?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dude, I get that. There's a huge difference if you have working runtime that was not before. Do you still get message about it failing to load table because IMEI was already defined?

Yes I have removed all the patch and ssdt related with Imei but with no use.

 

I want test this kext but can’t boot into OS X.

 

 

从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

committed.

test all again. fusion drive.

thanks in advance.

 

@Sherlocks,

 

Clover r4301 working as expected, like rc test, for High Sierra installation on Fusion Drive.  ScanLoader finds 2 macOS install entries after first reboot, since the Apple installer creates a com.apple.boot.R folder in each "Boot OS X" partition...

 

 

 

post-846696-0-64807400-1510698793_thumb.png

post-846696-0-22237900-1510698687_thumb.png

0:661  0:004  === [ ScanLoader ] ========================================
0:661  0:000  - [03]: 'EFI'
0:661  0:000  - [05]: 'Boot OS X'
0:669  0:007          AddLoaderEntry for Volume Name=Boot OS X
0:688  0:019  - [06]: 'EFI'
0:703  0:014  - [08]: 'Boot OS X'
0:716  0:012          AddLoaderEntry for Volume Name=Boot OS X

 

 

 

GetOSVersion correctly finds 10.13 and Clover injects kexts from /Other and /10.13...

 

 

 

27:650  0:000  Loading boot.efi  status=Success
27:672  0:021  GetOSVersion: 10.13.1

- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: BD4D2798
27:760  0:000  ** Warning: Your MLB is not suitable for iMessage(must be 17 chars long) !
27:764  0:004  Use origin smbios table type 1 guid.
27:766  0:002  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\kexts\Other
27:766  0:000  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\kexts\10.13
27:766  0:000  SetStartupDiskVolume:
27:766  0:000    * Volume: 'Boot OS X'
27:766  0:000    * LoaderPath: '\com.apple.boot.R\boot.efi'

 

 

 

Block injected kexts menu also shows /Other and /10.13 folders etc... 

 

 

 

post-846696-0-48733900-1510698746_thumb.png

post-846696-0-84964900-1510698773_thumb.png

post-846696-0-18834900-1510698820_thumb.png

 

 

 

Thanks Sherlocks :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nope, although I've never had a OsxAptioFix Issue .

 

Cause I made a mistake.... Did not remove something that still relocates runtime code areas, lol. I only have a virtual machine currently, trying to get physical install so I can test with real firmware. Give me a bit, I will give another test driver. Need it to work for everyone still though, so your test is helpful.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

  • Similar Content

    • By surfermax
      buon giorno 
      spero tu mi possa aiutare ,perche' non riesco piu' a far partire i miei 2 ssd 850 samsung sui quali highsierra funzionava perfettamente da 1 anno e non ce' maniera di farlo ripartire .unica cosa e' che riesco ad arrivare alla console dell'istaller e ho tentato varie volte di ripristinare da una time machine che ho salvato su un altro disco usb .
      il mio sistema e' un asus p5qd turbo ed e7500 dual core . grafica gtx1050 chr funzionava con accelerazione e webdriver nvidia .audio voodoo 282. e boot clover che e' sempre stato il 5103 che poi  ho aggiornato a 5120 proprio il giorno prima che succedesse il fattaccio .quel giorno ho aggiornato dal sito apple la comboupdate 10.13 .6 da 10.13.4 .e qui al riavvio boom niente diski in clover nn li visualizzava piu .ora sciacciando f3 visualizzo il preboot e lssd con highsierra aggiornato ma arrivato alla console andava in reset loop .
      a questo punto riesco a ripartire togliendo l'accelerazione .e installando i nuovi webdriver di nvidia aggiornati all 10.13.6 .
      al riavvio non parte piu' con accelerazione e sempre problema in clover dei diski ma riuscivo a partire con f3 e preboot .
      ora decido di installare da time machine e tornare alla versione 10.13.4 del giorno prima ..e al riavvio niente piu dischi ne preboot .sono fermo a questo punto ..riesco solo a far partire installer ma nn so i comandi da dare in terminal per aggiustare le cose . ho anche linux su un altro notebook. ti ringrazio anticipatamente per l'aiuto .
    • By pink101
      So, here's what i think clover do when it patch ati framebuffer, first it read a cached kext, then it search the original hex value of the connector, then it changed the value with the new one. Is it correct? now, here's what i find confusing... let's say that i want to patch AMD7000Controller.kext, in that kext, i want to patch "AJI" framebuffer with a new value, so clover try to find the hex value of "AJI" connector then replace it with the new one, simple right? but when i search the AMD7000Controller binary file for other framebuffer, some of them didn't exist in the binary, for example, i tried to patch "Ramen" framebuffer, from various source, it said that:
      Ramen (6) @ 0xeba70 LVDS, HDMI, DP, DP, DP, DP 020000000001000039050108000000002001050600000000 000800000402000000010200000000001000030500000000 000400000403000000010343000000001102010100000000 000400000001000000010431000000002103040300000000 000400000403000000010563000000001204020200000000 000400000001000000010651000000002205040300000000 So i open a hex editor and search for:
      020000000001000039050108000000002001050600000000000800000402000000010200000000001000030500000000000400000403000000010343000000001102010100000000000400000001000000010431000000002103040300000000000400000403000000010563000000001204020200000000000400000001000000010651000000002205040300000000 but, it turns out that hex editor couldnt find that hex value in AMD7000Controller,

       
      most of the framebuffer exist in the AMD7000Controller, but some doesnt, If this is the case, then, where does clover find the original framebuffer to be patched? am i missing something?
       
       
    • By tluck
      Lenovo T460 macOS with Clover Guide
      Latest Release on GitHub (July 2020) Updated to Clover r5120 Updated Lilu based kexts - Lilu, ALC, WEG Added AirportBrcmFixup.kext
        Various Tweaks over Last months The main branch in my github repo is a complete Clover ESP (/EFI) bundle and kext pack for the Lenovo T460. The current file bundle seems to work on Sierra, HighSierra, Mojave and Catalina. There is an OpenCore branch in the repo as an alternative to Clover. This guide was developed for a Clover implementation. But the thread has evolved to include discussion of both Clover and Opencore for these systems: T460 and T470 family of ThinkPads.
       
      Full Clover file set - config.plist etc. Includes all custom kexts Includes custom DSDT/SSDT scripts and patches Utility scripts The zip bundles are posted to GitHub: https://github.com/tluck/Lenovo-T460-Clover/releases
      Caveat: The T460 systems used here was configured with: i5-6300U, Intel HD Graphics 520, 1920x1080 touch screen. If you have a different system model, then extract the ACPI files and use the included scripts to create a set of files consistent with your system type and BIOS version. See below for details.
      Credits: RehabMan, Shmilee, vusun123, TimeWalker, Mieze from which, much of their work and help is/was was used to get the T460 to this point.
      Devices and aspects working:
      Ethernet -  Intel I219LM is enabled via IntelMausiEthernext.kext WiFi/BT - substitute the Intel WiFi/BT with a compatible Broadcom or Atheros chip Audio - ALC293 codec implemented via AppleALC.kext (the old AppleHDA_ALC293 and CodecCommander kexts are not needed) PS2 - ClickPad + TrackPoint + all 3 buttons - using a modified VoodooPS2Controller to support new layouts - and added some custom Fn key maps based on 440/450 dsdt USB - implemented via custom SSDT + USBInjectAll kext. All USB3/USB2 ports are intel-based and work -  3 external USB and internal Camera, BT, etc  Sleep/Wake - the sleepwatcher package and custom sleep/wake scripts are used to help with sleep/wake for BT and PS2 devices. Note: have not tried to implement the SD card reader - no driver found.
      ACPI Files
      New Installation - Steps and Details
      Part 1 - OS Installation
      Part 2- Post OS Installation and Setup
      Notes on Custom Kexts
       
    • By tlefko
      News
      In light of the recent WWDC, we will begin testing the functionality of our EFI on macOS 11 for this device with the latest developer preview Version Info
      Features and Overview
      Now Compatible with 10.15.6 Please leave feedback with issues or w/o Comitted to Updating up to OS 11 Multitouch Trackpad Support 4K @60 Hz Fixed Bluetooth and Wifi Stability Issues Preformance and Power Management Additional Patches for 4K Display updated for 15.6 rev 1 Sleep Wake is functional for some models ----if screen glitches on wake or reopen lid. If this is a bother just disable sleep. This is issue is resolved in Big Sur Bugs
      Some models may experience screen split in half. If so disable. USB devices eject (external) No Internal Mic What Works
      Everything minus sleep issue above, internal microphone. (audio is fine, headphones / usb mic fine, just not laptop mic) POST
      run sudo pmset -a hibernatemode 0
      Description
      This esentially an ultra-simplistic version that is stable without the use of a deploy or complicated file installations and copies. You can easily view all the DSDT patches along with configuration files for the bootloader as they are all documented clearly in the files. This does include a copy of Clover, which of course I do not contribute to and am only responsible for the provided files, patches, and kext placements This guide provides a working setup with little knowledge of the topic and without "optimization" (because often they can break things). But, it is fully functional and preforms properly and is stable.
      Unsupported Wifi
      Make sure you are using DW1560 or 1820a for wifi or else there is a risk of KP. If not using remove BRCM kexts from CLOVER>kexts>other Styling
      This guide is designed to be literally as thorough as possible to appeal all types of users. It does not cover complex topics like undervolting etc etc only to provide a completely functional system
      Notes
      Never tested USB C except for charging, USB, works great (not sure about DispOut) 4K model has sleep wake issues occasionally, 1080P is fully functional BIOS
      Disable Secure Boot Disable Vt-d Recommended: Clean Install (Preinstall steps)
      Format a USB (16GB) as Journaled and then proceed to download the latest Catalina Installer Patcher Application. Download the latest Catalina installer from within the Patcher App, and select to download a new copy and install to your USB device Download the clover configurator application and mount the EFI of the USB partition, then copy the contents of the Files linked above to A new EFI Folder (that you create) within the EFI partition. ** This is because the App Store installers will often not download a full installer, just an truncated version that downloads the installer files from the interent while installing. Thus, they're not bootable from a USB as they're not complete. That is why you should use this method to make sure the installer is usable for bootable media.
      Boot From USB
      Use f9, copy EFI folder to efi partition of your usb. after installation complete copy EFI to your ssd. Boot Entry Setup
      Reccomend using windows to find a tool to add a UEFI bios entry to boot EFI/Boot/bootx64 Credits
      @MaLd0n for DSDT Patches and support (HUGE SHOUTOUT) Original Kexts Authors Clover Headphones and Audio
      All audio from speakers should work perfectly along with Bluetooth and USB audio Finished!
      Congratulations, there really aren't any more steps that are required. Feel free to contact me with any questions.
      Donations
      Send me a coffee lefkotyler@gmail.com
      EFI Catalina.zip
       
      **for latest releases and faster replies please refer to GitHub https://github.com/tlefko/HP-ENVY-13-2020-Catalina
    • By geheim19
      I’m new here and hope a lot of answers to my questions to find.
       
×