Jump to content
About Just Joined group Read more... ×
ErmaC

Clover General discussion

24,632 posts in this topic

Recommended Posts

I have same behavior on lenovo 3000 n100.

I try one of first version of clover and have same problem.

Clover canot be used on this machine...

On what machine?

Screen Shot 2014-05-28 at 0.35.51.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

@xpamamadeaus

 

fwiw, i am using clover to boot a Lenovo T60.  it has C2D T5600. this is a very similar model/spec to the 3000, I believe.  Note: i run lion 10.7.4 as that is the highest level because of the 32-bit ATI X1300 gfx driver. but works works for snow leopard 10.6.8 too.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If there is a Core Solo or Core Duo processor named Yonah then Clover-32 must be used.

My hackbook #2 works with it. Clover32->OSX 10.6.8-32bit-> IntelX3100 full support with QE/CI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Corrected in rev.2681.

Make full DarwinDump with it.

Slice, you've done an extreme job! The error is solved!!! :)

Now my system works with; "a small performance improvement in single and multiple core! and Clover is working in single core x37 instead of x39".

Performances are better with Clover gen instead of SSDT!

 

Two more question please;

-my config file (http://pastebin.com/VFdmkSwp) is correct? No C2, 4 and C3(0x43) enabled?

-same question for TableId, i need it?

-you need DarwindDump now?

 

Thank you again, Slice number1!  :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@xpamamadeaus

 

fwiw, i am using clover to boot a Lenovo T60.  it has C2D T5600. this is a very similar model/spec to the 3000, I believe.  Note: i run lion 10.7.4 as that is the highest level because of the 32-bit ATI X1300 gfx driver. but works works for snow leopard 10.6.8 too.

i have one r60 and clover works without a problem.

But on 3000 n100 only chameleon works.

All clover fail.

 

X64 , X32 , biosblockio,sata.

I try all versions and all just restart just before it load GUI and i cannot capture debug.log..

@Slice its there chace for some debug version to try why it restart?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slice, you've done an extreme job! The error is solved!!! :)

Now my system works with; "a small performance improvement in single and multiple core! and Clover is working in single core x37 instead of x39".

Performances are better with Clover gen instead of SSDT!

 

Two more question please;

-my config file (http://pastebin.com/VFdmkSwp) is correct? No C2, 4 and C3(0x43) enabled?

-same question for TableId, i need it?

-you need DarwindDump now?

 

Thank you again, Slice number1!  :thumbsup_anim:

Great that you have a success now!
About c2-7 you wrote all correct. I just don't know if c-states depend on MacModel chosen.
About TableID you have those tables:
0:459  0:000  Get Acpi Tables List from RSDT:
0:459  0:000   Found table: FACP  A M I len=132
0:459  0:000   Found table: APIC  A M I len=200
0:459  0:000   Found table: FPDT  A M I len=68
0:459  0:000   Found table: MCFG  OEMMCFG. len=60
0:459  0:000   Found table: AAFT  OEMAAFT  len=186
0:459  0:000   Found table: HPET  A M I len=56
0:459  0:000   Found table: SSDT  CpuPm len=840576
0:459  0:000   Found table: BGRT  A M I len=56
0:459  0:000   Found table: EINJ  AMI EINJ len=304
0:459  0:000   Found table: ERST  AMI ERST len=528
0:459  0:000   Found table: HEST  AMI HEST len=168
0:459  0:000   Found table: BERT  AMI BERT len=48

So, you don't need to drop Cpu0Ist

 

i have one r60 and clover works without a problem.

But on 3000 n100 only chameleon works.

All clover fail.

 

X64 , X32 , biosblockio,sata.

I try all versions and all just restart just before it load GUI and i cannot capture debug.log..

@Slice its there chace for some debug version to try why it restart?

 

First, I found some mistakes in base files that may lead to KP on rare configurations. Test revision 2682 and set

Boot->Log=true (initially it was called DebugLog, but apianti reduced name ^_^ )

It will be very slow, up to ten minute of silence but then you can found /efi/clover/misc/debug.log where we can see some information why it is not working. I may suppose that this hardware requires some workaround. 

If you can boot with Chameleon, please, make a full DarwinDumper report.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is a link to a full Installation Guide and with a Zip containing an ESP for Clover - configuration files and kexts - for Lenovo T420.

 

Clover UEFI on T420 Guide

 

Feel free to link on 1st page!

 

 

Current Clover revision: 2671 for UEFI (ESP) - at time of post!
Motherboard: Lenovo T420
CPU: i5-2520M
RAM: 8 GB 

Vendor: MyVendor
Audio OnBoard: YES Type: Conexant 20590 (using custom AppleHDA.kext)
Graphics card1: Intel HD 3000 (only) (LCD at 1600x900 or 1366x768)
Audio On Graphics Card1: Yes (analog and HDMI)
Mac Model: MacBookPro8,1
config.plist --> config.plist PLS REMOVE YOUR SERIALS FROM config.plist !!!
Patched tables: My custom DSDT + SSDT (script) 
Theme: ThinkPad updated for Mavericks 

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://support.lenovo.com/en_US/detail.page?LegacyDocID=MIGR-63445

Lenovo 3000 n100

i even try to replace cpu from Intel Celeron M processor 430 to Intel Core 2 Duo processor T5600 but same behavior.

I found a user with Fujitsu and Merom CPU having the same restart just after 6 on the screen.

I think the problem in the CPU. Will propose to you some debug version soon.

My Dell with Merom CPU works. #3 in signature.

Chameleon works?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mr Slice,

 

Seem to have issues with Clover not booting OSX afar 2681. I note there are clean ups,. I also cannot get a boot.log after 2681 to send you. Its been fine for months prior to this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I found a user with Fujitsu and Merom CPU having the same restart just after 6 on the screen.

I think the problem in the CPU. Will propose to you some debug version soon.

My Dell with Merom CPU works. #3 in signature.

Chameleon works?

Hi.

Its not the cpu since clover works with this both of my cpus in lenovo R60.

Chameleon works in both laptopa with both CPU-s.

Tested CPUs are celeron 430 and t5600.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi.

Its not the cpu since clover works with this both of my cpus in lenovo R60.

Chameleon works in both laptopa with both CPU-s.

Tested CPUs are celeron 430 and t5600.

OK, try to test?

See file Clover/OsxEfiLdr/EfiLoader.c

//  PrintHeader ('A');
// while (TRUE) {
//   DestinationSize++;
// } 

If uncomment this lines you will see at boot 6A and then stop instead of reboot.

If you'll see reboot without 'A' then it means the problem early.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi.

Its not the cpu since clover works with this both of my cpus in lenovo R60.

Chameleon works in both laptopa with both CPU-s.

Tested CPUs are celeron 430 and t5600.

Test, please, this version

https://dl.dropboxusercontent.com/u/17286472/Duet/boot6-deb3.zip

What do you see on the screen before reboot?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello, yesterday i updated from 2671 to 2682 on my efi partition.

behind a long boot i´ve lost my Hardware UUID and got one with a lot of zero´s

 

i have to log into icloud and imessage again and got the "Kontakt Support" message

went back to 2671, got my old UUID back but still got the "Kontakt Support" message

 

i tried everything i found in the web without luck.

tried to boot into another partition on this maschine with an other mac model with real SN and UUID with the same result

i´ve got a GA-Z77-DS3H / F11 as many others.

 

the only way was to call the Apple Support.  they took away the block and erverything works fine again.

 

so, if i boot from different EFI into my iMac partition it will broke again because they only take the block away from Mac mini an there must be something same reportet to get the block

 

(first harddrive efi/macmini 6,2, second harddrive efi/iMac 14,2)

help would be great because i called apple for the third time and i think next time, the dev would check that it is a hack

 

thx in advance

DarwinDumper_2.8.8_AMI_X64_2671_Mav_macintel.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

2nd try. Can some one please point me in the right direction, as I am unable to boot osx 10.9.3 since revision 2681, prior to which it has been fine for months.

 

The MB is an Asus Z87 with a GTX 660 Graphics card.  The later revisions >2681, I see the Clover GUI, and after some initial loading it just stops loading, I am booting UEFI.

 

Slice did some cleaning up >2681according to sourceforge.

 

Here is my config.plist which as stated has worked for months until 2682 which fails. I appear incapable to see what the problem is, I am using Kozleks FakeSMC 6.8.1307. Any help/advice would be appreciated. Thanks.

 

http://d.pr/f/wI5s (Removed)

Share this post


Link to post
Share on other sites

2nd try. Can some one please point me in the right direction, as I am unable to boot osx 10.9.3 since revision 2681, prior to which it has been fine for months.

 

The MB is an Asus Z87 with a GTX 660 Graphics card.  The later revisions >2681, I see the Clover GUI, and after some initial loading it just stops loading, I am booting UEFI.

 

Slice did some cleaning up >2681according to sourceforge.

 

Here is my config.plist which as stated has worked for months until 2682 which fails. I appear incapable to see what the problem is, I am using Kozleks FakeSMC 6.8.1307. Any help/advice would be appreciated. Thanks.

 

http://d.pr/f/wI5s

Again. Don't load your config. Load your boot.log to show what is your problem.

CLOVERX64.efi-2685.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

I use Clover R2671 and it works perfectly.

 

With clover R2683 and R2685, boot sequence hangs on, the HDD stops, and it arrives on the desktop few seconds later. Not this problem with R2671.

 

Besides the CustomUUID and SmUUID set in the plist are not the value in system profiler : 0000000, etc,. so no access to iCloud in particular. R2671 i can't set my own UUID but iCloud works flawlessly.

 

This is the part when it hangs :

30/05/2014 11:49:03,000 kernel[0]: IT87xxSensors: started
30/05/2014 11:49:03,000 kernel[0]: GeForceSensors (pci1): VBIOS successfully read from PRAMIN
30/05/2014 11:49:07,000 kernel[0]: GeforceSensors: still waiting for accelerator to start...
30/05/2014 11:49:21,000 kernel[0]: GeforceSensors: still waiting for accelerator to start...
30/05/2014 11:49:35,000 kernel[0]: GeforceSensors: still waiting for accelerator to start...
30/05/2014 11:49:35,000 kernel[0]: GeForceSensors (pci1): chipset: G98 (NV98) bios: 62.98.71.00

Also with R2671 my EFI partition is mounted (plist=true) ; with later versions it does not mount.

 

Thanks !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Test, please, with my version of 2685.

 

 

Sorry - 2681 loads fine, 2685 does not. The boot.log for the latter appears to stop after the GUI, so i have attached full log for 2681 and all that was received for 2685 after waiting 15 minutes.

 

http://d.pr/f/hSSJ

I see something wrong in both logs

2:406  0:003  Reading completed -> Success
ÎXÙ¿+*®XY¸[sV]nxÍ·C≥;z¢xs|.	y÷â6yq#ÿ3…Í_Æ».JéåXã(ˆ	8ÊËŸP€:±T¸\V‹©\ÏT¶›_
áÚ£»É“¯’Z%£múœìK†ºåmiuhmÆ€º`æ1,ˇØÜ s0|¢í∑“)nn0’‹‚+<ÚB/Ìã\
ÂÊXfõænQY…D®fÆÏÍ“0Ωˆ+æ≠Í‘zA•Ã¬Òzå»áæ˜˘2:415  0:002   sleepimage offset could not be acquired
2:417  0:002   hibernated: no - sign

3:645  0:002   no valid sleep image offset was found
3:647  0:002  Reading completed -> Success
3:657  0:002   sleepimage offset could not be acquired
3:659  0:002   hibernated: no - sign

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   1 member

Announcements

  • Similar Content

    • By MaLd0n
      -OpenCore Vanilla TUTORIAL-
       
       
      -USB Port Mapping TUTORIAL-
       
        1 -Create a USB bootable
       
      Create your usb installer, use this tool and download Catalina or Big Sur from Apple servers
       
      Catalina
      installScript_allfullapp.zip
       
      Big Sur
      installScript_1016fullapp.zip
       
      Credits: crazybirdy
       
      Copy Catalina / Big Sur installer to Applications folder, open terminal and run
       
      Catalina
       
       
      Big Sur
       
       
      If you want check one step by step, check here
       
      -Opencore Vanilla Tutorial
      https://tinyurl.com/ycvcnp8h
       
      2- EFI folder USB installation
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/y6avuxsv
       
       
      3- EFI folder SSD
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD 
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD
      https://tinyurl.com/y6avuxsv
       
      4- Start Fine Tune
       
      Run this app and post full dump here for full ACPI solution
       
      RunMe.app
      https://tinyurl.com/y9562hz7
       
       
      If you like a SSDT way, here we go
      SSDT-OLARILA.aml.zip
       
      5- USB Solution
      USB INTEL SERIE 400.zip
       
      Use these kexts, enable XHCI port limit patch and follow this tutorial for remap USB ports
       
       
       
      --DSDT PATCHES--
       
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -FIX ACPI ERRORS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE ID -DMAC -REMOVE LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -FIX K.P in REBOOT -NVRAM -REAL TIME CLOCK -SLPB -DARWIN / WINDOWS -XHCI -PLUGIN TYPE -HDEF -ARTC -IPIC -TIMR -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -UAR1 -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -kUSBCompanionIndex -io-device-location -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -ACPI-WAKE-GPE -DTGP -HDMI / HDAU  
      --SCREENSHOTS--































      -If you want to buy me a beer - Donations with PayPal
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
       
      Big Thanks to XLR and your Badass Motherboard, Ultrafast CPU, Coolest Heatsink, Huge Graphics Card, Tonnes of RAM,
      Gigantic Hard Drive, Lightspeed Disk Burner, Professional Sound Card, Massive LCD Display.
       
       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!

      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By y010204025
      Update: On October 24, 2020, using clover to solve the macOS11 beta10 boot problem, you can now enjoy macOS11beta10, and the compatibility of subsequent versions is not guaranteed.
      HIDPI uses a modified version. You can directly execute the hidpi script to get a better experience. If you lose the repair, it is not within the scope of my support.
      Support upgrades without destroying the integrity of the original image.
      There seems to be a problem with the shortcut keys. If you can help solve it, thank you for your contribution.
       
      Perhaps it was the first NEC (Lenovo) Lavie Z HZ550 to install hackintosh. I hope more people who like Lavie Z series can experience Hackintosh at HZ550. She is really great.
       
      I found HZ550 & HZ750 on the Chinese website, which is amazing. It weighs only 790g, 13.3 inches, and the standard 2k screen, which is too attractive to me. I am a Hackintosh enthusiast. I think HZ550 or HZ750 with MacOS is the best Unfortunately, the Lavie Z series is not listed in China, only exists in the Japanese and American markets, and in the Japanese market is the NEC brand, while the American market uses the Lenovo logo.
       
      Fortunately, I got an HZ550 from Taobao. Yes, not HZ750. In comparison, HZ750 has more touch screens and 360 ° flip. These are hard to attract me. More importantly, HZ750 is about 200g heavier than HZ550 That's why I chose HZ550. Well, because he is only 2,000 RMB.
       
      The specific introduction can refer to NEC Japan official website:http://nec-lavie.jp/products/hz13b/
       
      The HZ550 hardware list I obtained:
                                    
                       -/+:.          ningnan@ningnandeMacBook-Air
                      :++++.          OS: 64bit Mac OS X 10.15.5 19F96
                     /+++/.           Kernel: x86_64 Darwin 19.5.0
             .:-::- .+/:-``.::-       Uptime: 19m
          .:/++++++/::::/++++++/:`    Packages: 1
        .:///////////////////////:`   Shell: zsh 5.7.1
        ////////////////////////`     Resolution: 3840x2160
       -+++++++++++++++++++++++`      DE: Aqua
       /++++++++++++++++++++++/       WM: Quartz Compositor
       /sssssssssssssssssssssss.      WM Theme: Blue (Dark)
       :ssssssssssssssssssssssss-     Disk: 11G / 108G (12%)
        osssssssssssssssssssssssso/`  CPU: Intel Core i7-5500U @ 2.40GHz
        `syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy+`  GPU: Intel Iris Graphics 6100
         `ossssssssssssssssssssss/    RAM: 4376MiB / 8192MiB
           :ooooooooooooooooooo+.    
            `:+oo+/:-..-:/+o+/-     
       
       
      Advantages: small size, light weight, 2K screen, 8G memory, 512g SSD, keyboard feels good, and wireless network card can be replaced, which is unimaginable in today's thin and light books.
      Disadvantages: The sound is small, almost the same as the mosquitoes.
       
      Ok, bragging is over!
      In order to use the wireless network, I changed the wireless network card from inter 7265 to BCM94352ZAE. Some people called it DW1560. It is uncomfortable that in China, this card and his elder brother DW1830 were hyped to a high price of 480RMB. of. Fortunately, I bought it early, and this card is also very stable under win10, and there is no high delay and outage. The hard disk should be PM951 of Samsung, not PM981, which is lucky.   Before installing Hackintosh: You need to prepare a 16G U disk, SanDisk is not a rough choice for making MacOS installation disk, I used the latest MacOS Catalina 10.15.5, got config.plist from Rehabman, and put together an EFI, the latest version of clover and kext drivers. Thanks to Rehabman and the developers of the Black Apple community. I do n’t like that OC team very much.
      Make an installation disk: If you have a computer running MacOS, you can use the command line to make it, if you do n’t have a computer running MacOS, you can try VMware, I know that the insanelymac forum allows discussion, or use ether to write the image to U disk, use the EFI I provided to boot into the installation process.   BIOS setting: Press F12 at boot to enter the BIOS settings, Tab switches to "Security-Secure boot", set to "DISable", this is what we need, and switch to "Boot -Boot devices", set the U disk as the first boot item You can directly enter the clover guide interface, please follow it for google it.
      It is worth noting that the remaining space of your EFI partition needs to be greater than 200M, otherwise, the disk format will be wrong. In addition, the format partition format is APFS, do not choose to encrypt, your data is not valuable, at least you must have this awareness of Hackintosh, the file safe is also the same, do not enable, do not use to find your mac, otherwise, change the machine, OK .   Fortunately, no additional ssdt patch is required. All the patch functions are implemented through clover. The flat Apple is turned on. This is to solve the problem of the flower screen. You can find a solution yourself.
      Experience your black apple, this will bring a better experience than MacBook Pro.  
       
    • By BALDY_MAN
      Hi All.
      Im Happy to share my new EFI file that I put together  18/10/2020. which got me up and running 11.0  Beta(20A5395g) on my hack
      a thanks you to everyone who's work I have use to assemble this EFI File. and the help I have received from this site
      I have used openCore 0.6.3, sound work for me (HDMI) and onboard Ethernet. map the usb ports as you wish.
      the definition to iMac20,2
      hope it helps all who need it
      PS. Please leave a comment if the EFI File is helpful to you
      (No Kexts were Harmed in the making of this EFI)
      THIS EFI. WAS MADE ON A Z490 GIGABYTE MASTER For the Z490 Gigabyte Master ONLY
                                                                                                                     regards
                                                                                                                                         Baldy_man
      GigabyteZ40Master.EFI.(20A539g) .zip
    • By le332313
      Can someone share the dell 5593/5493 EFI ? I try to fit the graphics driver, but it not working please help me thanks
       
    • By Nomade
      Hello All,
       
      It's been a while that I am trying to update my system to 10.15.16.
      The install seem to start, then at reboot time I only see the Normal boot and the Recovery option from the Clover boot menu.
      None of those 2 allow to complete the update.
       
      Is there any ways to force it to install and/or show the "Update" option on the Clover boot screen?
       
      PS: I'm using Z97-Gaming-3
×