Jump to content
  1. Balamut

    Balamut

  2. Slice

    Slice

  3. gujiangjiang

    gujiangjiang

  4. Funky frank

    Funky frank

  5. el_charlie

    el_charlie

  • Similar Content

    • By digivish
      Hi All - quick thing - I have a NUC 8i7BEH with 32GB RAM and 2 x 1TB SSD drives. Each drive has its own OS - Windows 10 and Catalina 10.15.
       
      Clover works well - Catalina Boots, so does Windows.
      Catalina - has sound over HDMI (to my monitor's speakers)
      Windows - no audio device found - It does show Realtek and Intel Display Drivers - but the speaker has a red"x" and in Devices, there is no entry for Microphone Array under Audio Input/Output. It does, however, show Intel display over the HDMI - but actually no sound.
       
      I have tried reinstalling Realtek drivers - now here's the thing...when it installs, it first uninstalls existing Realtek drivers - at this stage (and it's important) the sound starts working - as if uninstalling did the trick. As part of the installing, I have to reboot and upon reboot, it actually reinstalls the Realtek drivers. After that, I'm back to square 1. Unsure if it's the config.plist or boot args in clover. But something with Clover for sure.
       
      I have tested this by removing the Mac Drive with clover and just booting directly to Windows 10 bootloader and everything works as it should, I have sound over HDMI and the audio device shows. Just not when I boot with Clover.
       
      has anyone experienced this and have thoughts or pointers.
       
      Thanks a ton!
    • By MaLd0n
      ---TUTORIAL---

      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=8685
       
      --Original Post--
       
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=97&t=11237
       
      --Bios/UEFI Settings--
       
      *Update bios/uefi to F7+*
      1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
       
      Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
       
      2- Go to BIOS tab
       
      CSM Support - Disabled
       
      3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
       
      Security Level - No Security
      Thunderbolt USB Support - Enabled
      GPIO3 Force Pwr - Enabled
       
      4- Go to Chipset tab
       
      Internal Graphics - Enable
       
      ---CLOVER FOLDER---
      https://olarila.com/files/Clover.Folder/EFI CLOVER Z390 DESIGNARE.zip
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
      ---OPENCORE FOLDER---
      https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=10578
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
       
      ---Extract one Full dump for DSDT edits, post files---
       
      RunMe.app
       
       
       
      ---HARDWARE---
       
      --MOBO

      GIGABYTE Z390 DESIGNARE
      -Link
      https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

      --PROCESSOR

      Intel Core i9-9900K
      -Link
      https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

      --COOLER

      CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
      -Link
      https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

      --MEMORY

      Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
      -Link
      https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

      --GPU

      MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
      -Link
      https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

      --SSD

      Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
      -Link
      https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

      --POWER SUPPLY

      EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
      -Link
      https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

      --WIRELESS

      TP-Link Archer T9E
      -Link
      https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

      --CASE

      Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
      -Link
      https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

      --DSDT Patches--
      -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---




















      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By kylon
      ACPI and Clover config for Acer Aspire v5-571PG
       
      Tested on Catalina 10.15.1 and Clover EFI 5098 (Should work on MacOS 10.9.x - 10.15.x)
       
      Not Working:
      - sd card reader
      - Atheros AR9462 (use a compatible USB wireless adapter, see below)
      - Touchscreen (MacOS 10.15 only)
       
       
      Notes:
      Disable Secure Boot and enable Legacy Boot. Legacy Mode is recommended.  
      **To reset your BIOS, power on the pc and hold the power button for about 30-40 seconds or you can short G2101 (RAM SLOT 1)**
       
       
      About the Atheros card:
      You can install ATH9KFixup (you will also need additional patches on 10.14+ to restore Atheros support) to enable this card, however,
      it will break sleep on MacOS 10.14+, it can freeze your OS at any time and it can freeze your network settings.
      Because of its instability it is highly recommended to buy a USB wireless adapter.
       
      You can find a list of working adapters, and the drivers, here.
       
       
      Additional things you will need:
      Latest Clover config (AcerAspireV5-571pg - CCE Bank) from here CloverEFI (download) or OpenCore (download - Untested) WhateverGreen (download) VoodooPS2 (download) VirtualSMC + SMCBatteryManager (download) AppleALC (download) Lilu (download) Mieze Realtek RTL8111 (download)  
      CloverEFI drivers you will need:
      ApfsDriverLoader EmuVariableUefi FSInject DataHubDxe VBoxHfs (if you have hfs partitions)  
      Remember to install BIOS drivers if you enable Legaby Boot.
       
       
       
      Feel free to ask for help.
      Please send me a PM if you have fixes or improvements, thanks.
    • By oldman20
      Hi all, i just want to know how can use mouse & keyboard USB with USB port when Cloverbootloader startup? I installed Ps2MouseDxe.efi and UsbMouseDxe.efi but not work, while touchpad and keyboard integrated laptop working!!
      thanks all!
      and 2nd question is: i installed success Catalina with APFS format, in Disk Utility show 2 partition is Catalina SSD and Catalina Data?? what is it?

      more and last, sorry cause it's short question: which most right, in 2 ways create USB installer Catalina,
      sorry my bad english!

      sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled && echo Catalina Boot Drive Created

      sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app --nointeraction

      thanks and regards    
    • By kushwavez
      Acer Aspire V15 V5-591G - Catalina 10.15.1
      Original link:
      https://osxlatitude.com/forums/topic/11355-acer-aspire-v-15-v5-591g-catalina-windows-10/
      (Note: mine is 55TU version, but the bootpack will work fine with another versions of 591G, for example: V5-591G-71K2, -764Z, -59PU, etc.)
      Specifications:
      - Motherboard: USOPP_SLS (Skylake-H PCH)
      - BIOS: Insyde Corp. v 1.15
      - CPU: Intel Core i5-6300HQ 2.3 GHz (Skylake)
      - GPU: NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB (Optimus) & Intel HD Graphics 530
      - RAM: SK hynix 4 GB DDR4 (Later I bought + KINGSTON 4 GB) 2133 MHz
      - WiFi + Bluetooth: Qualcomm Atheros QCNFA344A 5 GHz (Later -> Broadcom BRCM94352Z M.2 5 GHz WiFi + 4.0 Bluetooth)
      - Audio: Realtek HD Audio: ALC 255 
      - Ethernet: Realtek RTL8168/8111
      - Card Reader: Realtek USB 2.0 Card Reader (USB2.0-CRW)
      - Webcam: HD Webcam
      - HDD: TOSHIBA MQ01ACF032 320 GB HDD
      - SSD: SPCC M.2 230 GB SSD
      - Display: 1366x768 (15.6", Matte)
      - Battery: 6 cell 56Wh / 5040mAh
      - Connectors: 
      1x SD Card Reader 2x USB 3.0 (1x USB Charging), 1x USB 2.0 1x VGA 1x HDMI 1x 3.5mm microphone/audio combined jack connector 1x Ethernet (Rj-45) - Keyboard & Touchpad: Multi-Touch & Multi-gestures ELAN 501 Touchpad, Backlight Keyboard.
      Working:  
      - Wi-Fi (with BCM94352Z)
      - Bluetooth hand-off (With BCM94352Z)
      - Full Graphics enabled on HD 530: ig-platform-id: 0x191b0000 (HD 530 Mobile)
      - Display: if default colour profile is corrupted (blue is not actual blue but purplish) Use "Rec. ITU-R BT. 709-5" Color Profile (System Pref. -> Displays -> Color)
      - HDMI & VGA Outputs: AppleGraphicsDevicePolicy.kext Clover patch
      - Audio (ALC 255): (Internal Speakers, Internal Microphone, Headphone jack with AppleALC, ALCPlugFix -> layout-id=17)
      - Ethernet Realtek 8168/8111: RealtekRTL8111.kext
      - App Store, Messages, FaceTime, Siri, iCloud (native)
      - Integrated webcam (native)
      - 3.0 USB (native)
      - Touchpad and Keyboard (ELAN501): Fn keys are good, the weird thing is the Brightness key. On my keyboard it's Pause Break:Br-up, Fn+F12:Br-dwn-> To fix this try Karabiner (VoodoPS2Controller.kext), - for gestures try SmartTouchpad drivers
      - Battery info: Install ACPIBatteryManager.kext with Kext Utility or other installer.
      - Sleep Mode
      - SSD with TRIM enabled (to enable trim, open Terminal and write "sudo trimforce enable")
      Not working:
      - Original Wi-Fi (Qualcomm Atheros QCNFA344A):  unsupported, you need switch to BCM94352Z or just use a mini usb wifi dongle.
      - NVIDIA GeForce GTX 950M: Optimus not supported.
      - Card Reader: Unsupported -> Can't really fix because I don't have any SD Card at the moment, maybe can be fixed by adding Prod & Ven IDs to AppleStorageDevices.kext, I never used it anyway. name: "USB2.0-CRW" Prod ID: "0x0129" Ven ID: "0x0bda  (Realtek Semiconductor Corp.)"
      For Wi-Fi:
      - 1st method: You can choose an external USB wifi dongle (I used TP-Link Archer T1U (5GHz support), TP-Link has official macOS drivers, you just need to install it
      - 2nd and I think the best method: Replace your M.2 Qualcomm Card with a compatible BCM94352Z card (you will have hand-off Bluetooth too), just install the kexts (enabled with BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakePCIID.kext, FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext, they're all in my attached zip). You could buy this card from ebay, aliexpress, or amazon
       
      Issues:
      - None
      BIOS Settings:
      - BIOS version 1.15 (irrelevant)
      - Secure Boot: Disabled
      - Touchpad: Advanced
      - Boot mode: UEFI
      Getting ready for Installation:
      - Download the Catalina install zip (bootpack & postinstall): acer_aspire_V591G-55TU_cata.zip
      Installation:
      - Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager)
      - Copy my Clover folder to the USB's EFI folder
      - Boot with the Installer USB
      - If you stuck in boot, reboot and in the Clover bootloader select "config_debug.cfg" -> you'll have more informations about the freeze
       
      Please open the README.rtf in my install zip for more informations about the USB Installer & Post installation!
      On Catalina the System folder is read-only, so you need to remount in rw to modify System/Library. 
      If you have a single RAM and getting panic at boot, then you need to edit the "config.plist" with these (SMBIOS->after "Version 1.0"):
      ->Edit "Frequency" and "Size" to match your RAM values
      <key>Version</key> <string>1.0</string> <key>Memory</key> <dict> <key>Channels</key> <integer>1</integer> <key>SlotCount</key> <integer>1</integer> <key>Modules</key> <array> <dict> <key>Slot</key> <integer>0</integer> <key>Size</key> <integer>8192</integer> <key>Frequency</key> <integer>2133</integer> <key>Type</key> <string>DDR4</string> </dict> </array> </dict> </dict>  
      PowerManagement  fix:
      Set HWPEnable=YES in Clover (already set), CPUFloor to "700", Frequency to "2300" and "3200"(Normal and Turbo, if you have i7-6700HQ version then it should be "2600", "3500") and "FrequencyVectors" from "0x0d000000" to "0x07000000" in "S/L/E/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/X86PlatformPlugin.kext/Contents/Resources/Mac-A5C67F76ED83108C.plist", MSR _xcpm_idle Patch to KernelToPatch in Clover (If you have High Sierra, change "MatchOS" to 10.13):

      <key>KernelToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>MSR 0xE2 _xcpm_idle instant reboot(c) Pike R. Alpha</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> ILniAAAADzA= </data> <key>MatchOS</key> <string>10.14</string> <key>Replace</key> <data> ILniAAAAkJA= </data> </dict> </array> Reboot, and it's 800MHz in idle state, same on Windows.
       

      Elan SmartTouchpad
      I only use scrolling, one-, double- & tripletap
      If you want to try other gestures go to this link for more informations, options (v4.6.5) ->  DETAILS ABOUT THE SMART TOUCHPAD DRIVER FEATURES
      Fn Brightness keys not working with this, tried several things without success. With VoodoPS2Controller it's working, but you'll have no gestures (neither scrolling).
       
       
      Before updating to a new version of Catalina please update kexts (and clover if necessary) to newer versions to avoid kernel panics.
      Generate a serial number with Clover Configurator.app (open up your config.plist with CC then -> SMBIOS -> Serial Number -> Generate New)
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot:
      Dual-boot clean install (on one drive), UEFI Only:
       
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac),   Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart,  Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install.   Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       5.  You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      Dual-boot with Windows installed first (on one drive), UEFI Only:
      If you already have Windows and you don't want to lose all your data there is a hope:
      I created a video from this restore method: [Hackintosh] Dual-Boot High Sierra & Windows - when Windows already installed - no data waste - UEFI
      You need bootable Mac Installer and a full system restore image (link is in my video's description).
      (You may see errors if your EFI partition is not 200 MB)
       Boot into your Windows, resize your partition or create one for Mac.  Boot into your Mac installer and in Disk Utility format the partition you created.  Restore from image: select your full system restore image.  When it's finished restoring you just need to restart, then boot to the system with your usb.  When you successfully booted to Mac desktop, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), open EFI, you will see there is a Microsoft folder already (don't touch that!). Copy my CLOVER folder to the EFI folder then Restart.  Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       7.  You're done! You can select your old Windows and your new macOS!
      (Only tried with Windows 8/8.1/10. I don't know Windows 7,etc.)
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING MAC RESTORE:
      - Make sure you have partitions in GPT
      - Windows using 100 MB EFI and will annoy the Mac restore. Don't worry, just ignore the errors.
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      - Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)
       
      IF YOU USED RESTORE METHOD THEN CAN'T MOUNT YOUR EFI PARTITION (No EFI partition found):
      - It's because your EFI is not 200 MB or not an "Apple" original EFI,  but do not worry, try another EFI mounter, or mount from terminal (I used EFI mounter v3: Getting errors, but you can mount and use without problem)
      - You also could "mount" the EFI from Windows:
      1st method: open cmd in administrator mode and type:
      diskpart list vol (Now select the "System" volume,(FAT 32) For example I select 4) sel vol 4 list part (Select System type partition, for example 2) sel part 2 assign letter=b (This will "mount" your EFI partition) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI remove letter=b (This will "unmount" your EFI) 2nd method: open cmd in administrator mode and type:
      mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI) Thanks to all OSXLatitude members for helping me out! (Jake Lo, Hervé, Bronxteck, black.dragon74)!
      Notes:
      2019.11.03: Enabled SIP caused a lots of issues so now it's disabled -> updated bootpack
      2019.11.02: Updated to 10.15.1 -> no problem when/after installing
      2019.10.09: Installed macOS Catalina 10.15 -> Updated Clover, kexts & config.plist -> no problem so far
      2019.08.18: Updated to 10.14.6 -> no problem when/after installing
      2019.06.01: Updated to 10.14.5 -> no problem when/after installing
      2019.04.25: Optimized touchpad scrolling -> updated install files
      2019.03.30: Fixed USB 3.0 ports, fixed Bluetooth crashes after sleep -> updated bootpack
      2019.03.28: Updated to 10.14.4. Unexpected crashes while updating to 10.14.4 -> fixed by updating Clover to the latest (v4910) version. Bluetooth crashes appeared -> fixed by downgraded Brcm*.kexts. Updated bootpack.
      2019.02.24: Bluetooth crashes after sleep -> fixed, updated bootpack. 
      2019.02.22: Updated to 10.14.3. Fixed HDMI Audio by installing "FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext" -> fixed freezing during boot. Fixed brightness levels by installing "AppleBacklightFixup.kext". Also updated bootpack & postinstall zip down in attachments.
      2019.01.21: Removed FakeSMC.kext, SMCHelper-64.efi, replaced by VirtualSMC.kext, VirtualSMC.efi because I got random freezes when booting system (kextd stall[0], (120s): 'AppleACPICPU' -> CPU is at 100%, fans are spinning fast), also updated bootpack in the attachments "acer_aspire_v591g-55tu_clover.zip" -> Freeze continued, brought back FakeSMC, deleted VirtualSMC (caused BT crashes).
      2019.01.18: HDMI Audio is fixed, I didn't do anything HDMI Audio is not fixed, sometimes it worked but most likely not. (no idea why)
      2018.12.09: Updated to 10.14.2 -> did without any complication
      2018.11.28: Fixed combo-jack garbage sound output by installing ALCPlugFix and CodecCommander.kext
      2018.11.01: Updated to 10.14.1 -> HDMI & VGA ports are gone again. -> Fixed by "AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext" rollback from 10.14.
      2018.09.28: Updated to Mojave 10.14 -> Fixed HDMI & VGA Outputs by adding "AppleGraphicsDevicePolicy.kext" patches to config.plist, HDMI audio not working
×