Jump to content
cvad

Bootdisk Utility

206 posts in this topic

Recommended Posts

1 hour ago, justmex said:

how does it fit into this process please? can u explain to a windows person please LOL

To discuss various boot loaders and their work, it is better to go to the relevant topics of the forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By cvad
      Small tool to download, compile and build the latest Clover X64 package.
       
       
       

      The script inside is editable.

       
      Enjoy...
       
      Many thanks to the comrade SunKi for help with creating the script.
       
       
       
       
       
      Best thanks - click "Rate File".
       
    • By blxkspell
      Hey!
      As I have 3 Monitors connected, my RX 570 gets arround 50°C while ideling/ web browsing etc. The problem is, that this temp is apparently just the threshold, when the fans start to spin. So the fans start spinning for a minute then they stop for a while again... This is very annoying for me as the rest of my hackintosh is nearly quiet (SSD, 120mm low RPM cpu fan, nearly silent PSU,...), especially when Im using the pc to revise for school. Does somebody know wether its possible to "change" the threshold till the fans start spinning? Like it would probably not be a problem for the gpu at all, if the temp rises to 55°C but therefore be soundless....
       
       
    • By kylon
      Cloud Clover Editor allows you to manage Clover EFI and Ozmosis configs everywhere!
       
       
      WEB
      Open Cloud Clover Editor
       
      APP (MacOS - Discontinued)
      Clover flying editor ( Micky1979 )
       
       
       
       
      Sources: https://bitbucket.org/kylon/cloud-clover-editor-cce/overview


      To run CCE at home you will need:
       
      An HTTP server (Apache, Nginx, ...) PHP 5.3.3+ (latest PHP version is always recommended for better performances/security) Sqlite3 PHP extension  
       
      Some Features:
       
      Edit text in tables:
      Editable fields are marked with a text cursor.
      Double click, or tap and hold, to open the inline editor.
      You can now press Enter or click outside to save your changes.
       
       
      Tri-state checkboxes:
      There are 3 possible states for a checkbox: Checked, indeterminate and unchecked.
       
      Checked: Value is true;
      Indeterminate: Value is false;
      Unchecked: Value is not set (ie, removed from plist)
       
      Working with multiple configs:
      The right sidebar is your multitasking menu.
      Use the add button to create a new config and add it to the list.
      You can safely switch between all your configs, no changes will be lost.
      You can mix Clover EFI and Ozmosis configs.


      Config Upgrade feature:
      In the case you are using old configuration options, CCE gives you the ability to automatically upgrade your config.
       
       
      Copy to:
      You can copy patches between your configs (you will love this when you need to copy kernel and kext patches ;D ).
      You will find a yellow copy icon if that field does support the copyTo feature.
       
       
      Ozmosis Mode:
      A new setting, Cloud Clover Editor Mode, is now added in Cloud Clover Editor -> CCE Settings.
      This will let you switch from Clover EFI to Ozmosis mode.
      Changes to your current file will be lost.
       
       
      CCE Bank 2.0:
      Thanks to @cecekpawon for the idea.
       
      CCE Bank is a database where you can save/load Clover EFI and Ozmosis configs.
      You can protect your config from unwanted modifications or make a publicly editable config.
       
      To save a config in CCE Bank you only need to check the "Save to CCE Bank" option.
       
      Tick the box generate a new CID, if you don t have one.
       
      A CID (CCE ID) acts like a container and it is your authentication key.
      You can group multiple configs under the same CID or generate as many CIDs as you like.
       
      Edit Modes:
      Public: Anyone can make modifications, only the owner can change its settings. Private: Only the owner can make modifications and change its settings. MyBank: Only the owner can see this config, make modifications or change its settings.  
      MyBank is your private area.
      Change the 'view mode' to switch between the public bank and your personal bank.
       
      To manage your currently loaded config, go to Cloud Clover Editor -> Open config -> click the settings button.
       
       
      Notes:
      Locked/Private configs are marked with a padlock MyBank configs are only visibile in your private area Only the owner of a locked config can save the modifications in CCE Bank, hower you are free to do whatever you want in CCE and download the modified config If you loose your CID you can just reply or pm me No account is required!  
       
      Main Features:
      Left sidebar does support touch swipe on touch devices.
      No changes will be lost on page reload.
       
       
      Credits
      mackie100 - took some ideas from his app Clover EFI dev team Eric Slivka - new serial number Virtual1 - new serial number cecekpawon - PHP 5.3.3 patch, , help with the ACPI Loader Mode flag and more Micky1979 - Clover flying editor crusher. - Help with the ACPI Loader Mode flag Download-Fritz - Help with the ACPI Loader Mode flag Pavo - Ozmosis fields and values stehor - Ozmosis fields and values Sherlocks - General help and support gujiangjiang - General help and support Please let me know if i forgot you!
    • By d2a
      So I'm finally joining the grown-ups and trying to set up a new(ish) hack. In the past I've used legacy Clover with my old Gigabyte board and thought I knew what I was doing. But I've been trying to get a UEFI Clover-based install to work and it's going nowhere.
       
      My new system (listed as SysB in sig) is a Gigabyte Z97X-UD3H-BK rev1.1 with firmware F6, an i7 4790K CPU and 4x4GB Corsair 1866MHz. I have the firmware settings set as per various guides and thought this should be a pretty painless transition...
       
      I have successfully run the installer for El Cap several times, but can't get the machine to boot reliably - it seems to change behaviour each boot. Sometimes boot hangs at the Gigabyte logo after choosing boot volume via F12, sometimes it boots to clover but displays no bootable drives, sometimes displays ElCap SSD in Clover but wont boot from it with kernel cache error, and occasionally it will boot all the way.
       
      What I'd like to know is:
       
      Should I update the mobo firmware to the latest version? This board has two more recent Bios software downloads, but they wont allow me to drop back to the version currently installed. I'm nervous to update unless this is likely to be the culprit. Is this just a UEFI issue? If the simple answer is just go legacy mode, maybe I should just avoid the issue... FInally, does anyone else have a working clover install on this board they could share with me? I think I've got it set up as it should be but the strange inconsistent boot behaviour makes me wonder... Thanks
    • By rtke333
      Acer Aspire V15 V5-591G - Mojave 10.14.4
       
      (Note: mine is 55TU version, but the bootpack will work fine with another versions of 591G, for example: V5-591G-71K2, -764Z, -59PU, etc.)
      Specifications:
      - Motherboard: USOPP_SLS (Skylake-H PCH)
      - BIOS:Insyde Corp. v 1.15
      - CPU:Intel Core i5-6300HQ 2.3 GHz (Skylake)
      - GPU: NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB (Optimus) & Intel HD Graphics 530
      - RAM:SK hynix 4 GB DDR4 (Later I bought + KINGSTON 4 GB) 2133 MHz
      - WiFi + Bluetooth:Qualcomm Atheros QCNFA344A 5 GHz (Later -> Broadcom BRCM94352Z M.2 5 GHz WiFi + 4.0 Bluetooth)
      - Audio:Realtek HD Audio: ALC 255 
      - Ethernet: Realtek RTL8168/8111
      - Card Reader:Realtek USB 2.0 Card Reader (USB2.0-CRW)
      - Webcam:HD Webcam
      - HDD:TOSHIBA MQ01ACF032 320 GB HDD
      - SSD:SPCC M.2 230 GB SSD
      - Display:1366x768 (15.6", Matte)
      - Battery: 6 cell 56Wh / 5040mAh
      - Connectors: 
      1x SD Card Reader 2x USB 3.0 (1x USB Charging), 1x USB 2.0 1x VGA 1x HDMI 1x 3.5mm microphone/audio combined jack connector 1x Ethernet (Rj-45) - Keyboard & Touchpad:Multi-Touch & Multi-gestures ELAN 501 Touchpad, Backlight Keyboard.
      Working:  
      - Wi-Fi (with BCM94352Z)
      - Bluetooth hand-off (With BCM94352Z)
      -Full Graphics enabled on HD 530: ig-platform-id: 0x191b0000 (HD 530 Mobile)
      - Display: if default colour profile is corrupted (blue is not actual blue but purplish) Use "Rec. ITU-R BT. 709-5" Color Profile (System Pref. -> Displays -> Color)
      -HDMI & VGA Outputs: AppleGraphicsDevicePolicy.kext Clover patch
      - Audio (ALC 255):(Internal Speakers, Internal Microphone, Headphone jack with AppleALC, ALCPlugFix -> layout-id=17)
      - Ethernet Realtek 8168/8111: RealtekRTL8111.kext
      - App Store, Messages, FaceTime, Siri, iCloud(native)
      - Integrated webcam(native)
      - 3.0 USB (native)
      - Touchpad and Keyboard(ELAN501): Fn keys are good, the weird thing is the Brightness key. On my keyboard it's Pause Break:Br-up, Fn+F12:Br-dwn-> To fix this try Karabiner (VoodoPS2Controller.kext), - for gestures try SmartTouchpad drivers
      - Battery info:Install ACPIBatteryManager.kext with Kext Utility or other installer.
      - Sleep Mode
      - SSD with TRIM enabled (to enable trim, open Terminal and write "sudo trimforce enable")
      Not working:
      - Original Wi-Fi (Qualcomm Atheros QCNFA344A):  unsupported, you need switch to BCM94352Z or just use a mini usb wifi dongle.
      - NVIDIA GeForce GTX 950M: Optimus not supported.
      - Card Reader: Unsupported -> Can't really fix because I don't have any SD Card at the moment, maybe can be fixed by adding Prod & Ven IDs to AppleStorageDevices.kext, I never used it anyway. name: "USB2.0-CRW" Prod ID: "0x0129" Ven ID: "0x0bda  (Realtek Semiconductor Corp.)"
      For Wi-Fi:
      - 1st method:You can choose an external USB wifi dongle (I used TP-Link Archer T1U (5GHz support), TP-Link has official macOS drivers, you just need to install it
      -2nd and I think the best method:Replace your M.2 Qualcomm Card with a compatible BCM94352Zcard (you will have hand-off Bluetooth too), just install the kexts (enabled with BrcmFirmwareData.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakePCIID.kext, FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext, they're all in my attached zip). You could buy this card from ebay, aliexpress, or amazon
       
      Issues:
      - None
      BIOS Settings:
      - BIOS version 1.15 (irrelevant)
      - Secure Boot: Disabled
      - Touchpad: Advanced
      - Boot mode:UEFI
      Getting ready for Installation:
      - Download the install zip (bootpack & postinstall): Click here -> acer_aspire_v591g_installfiles.zip
      Installation:
      - Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager)
      - Copy my Clover folder to the USB's EFI folder
      - Boot with the Installer USB
      - If you stuck in boot, reboot and in the Clover bootloader select "config_debug.cfg" -> you'll have more informations about the freeze
       
      Please open the README.rtf in my install zip for more informations about the USB Installer & Post installation!
      If you have a single RAM and getting panic at boot, then you need to edit the "config.plist" with these (SMBIOS->after "Version 1.0"):
      ->Edit "Frequency" and "Size" to match your RAM values
      <key>Version</key> <string>1.0</string> <key>Memory</key> <dict> <key>Channels</key> <integer>1</integer> <key>SlotCount</key> <integer>1</integer> <key>Modules</key> <array> <dict> <key>Slot</key> <integer>0</integer> <key>Size</key> <integer>8192</integer> <key>Frequency</key> <integer>2133</integer> <key>Type</key> <string>DDR4</string> </dict> </array> </dict> </dict>  
      PowerManagement  fix:
      Set HWPEnable=YES in Clover (already set), CPUFloor to "700", Frequency to "2300" and "3200"(Normal and Turbo, if you have i7-6700HQ version then it should be "2600", "3500") and "FrequencyVectors" from "0x0d000000" to "0x07000000" in "S/L/E/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/X86PlatformPlugin.kext/Contents/Resources/Mac-A5C67F76ED83108C.plist", MSR _xcpm_idle Patch to KernelToPatch in Clover (If you have High Sierra, change "MatchOS" to 10.13):

      <key>KernelToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>MSR 0xE2 _xcpm_idle instant reboot(c) Pike R. Alpha</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> ILniAAAADzA= </data> <key>MatchOS</key> <string>10.14</string> <key>Replace</key> <data> ILniAAAAkJA= </data> </dict> </array> Reboot, and it's 800MHz in idle state, same on Windows.
       

       
      Elan SmartTouchpad
      I only use scrolling, one-, double- & tripletap
      If you want to try other gestures go to this link for more informations, options (v4.7 beta 5) ->  DETAILS ABOUT THE SMART TOUCHPAD DRIVER FEATURES
      Fn Brightness keys not working with this, tried several things without success. With VoodoPS2Controller it's working, but you'll have no gestures (neither scrolling).
       
       
      Before updating to a new version of Mojave please update kexts (and clover if necessary) to newer versions to avoid kernel panics.
      Generate a serial number with Clover Configurator.app (open up your config.plist with CC then -> SMBIOS -> Serial Number -> Generate New)
       
      Mojave & Windows 10 Dual-Boot:
      Dual-boot clean install (on one drive), UEFI Only:
       
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac),   Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart,  Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install.   Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       5.  You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      Dual-boot with Windows installed first (on one drive), UEFI Only:
      If you already have Windows and you don't want to lose all your data there is a hope:
      I created a video from this restore method: [Hackintosh] Dual-Boot High Sierra & Windows - when Windows already installed - no data waste - UEFI
      You need bootable Mac Installer and a full system restore image (link is in my video's description).
      (You may see errors if your EFI partition is not 200 MB)
       Boot into your Windows, resize your partition or create one for Mac.  Boot into your Mac installer and in Disk Utility format the partition you created.  Restore from image: select your full system restore image.  When it's finished restoring you just need to restart, then boot to the system with your usb.  When you successfully booted to Mac desktop, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), open EFI, you will see there is a Microsoft folder already (don't touch that!). Copy my CLOVER folder to the EFI folder then Restart.  Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       7.  You're done! You can select your old Windows and your new macOS!
      (Only tried with Windows 8/8.1/10. I don't know Windows 7,etc.)
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING MAC RESTORE:
      - Make sure you have partitions in GPT
      - Windows using 100 MB EFI and will annoy the Mac restore. Don't worry, just ignore the errors.
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      - Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)
       
      IF YOU USED RESTORE METHOD THEN CAN'T MOUNT YOUR EFI PARTITION (No EFI partition found):
      - It's because your EFI is not 200 MB or not an "Apple" original EFI,  but do not worry, try another EFI mounter, or mount from terminal (I used EFI mounter v3: Getting errors, but you can mount and use without problem)
      - You also could "mount" the EFI from Windows:
      1st method: open cmd in administrator mode and type:
      diskpart
      list vol (Now select the "System" volume,(FAT 32) For example I select 4)
      sel vol 4
      list part(Select System type partition, for example 2)
      sel part 2
      assign letter=b(This will "mount" your EFI partition)
      Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI
      remove letter=b (This will "unmount" your EFI)
      2nd method: open cmd in administrator mode and type:
      mountvol b: /s (This will mount your EFI)
      Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI
      mountvol b: /d (This will unmount your EFI)
      Thanks to all OSXLatitude members for helping me out! (Jake Lo, Hervé, Bronxteck, black.dragon74)!
      Notes:
      2019.04.25: Optimized touchpad scrolling -> updated install files
      2019.03.30: Fixed USB 3.0 ports, fixed Bluetooth crashes after sleep -> updated bootpack
      2019.03.28: Updated to 10.14.4. Unexpected crashes while updating to 10.14.4 -> fixed by updating Clover to the latest (v4910) version. Bluetooth crashes appeared -> fixed by downgraded Brcm*.kexts. Updated bootpack.
      2019.02.24: Bluetooth crashes after sleep -> fixed, updated bootpack. 
      2019.02.22: Updated to 10.14.3. Fixed HDMI Audio by installing "FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext" -> fixed freezing during boot. Fixed brightness levels by installing "AppleBacklightFixup.kext". Also updated bootpack & postinstall zip down in attachments.
      2019.01.21: Removed FakeSMC.kext, SMCHelper-64.efi, replaced by VirtualSMC.kext, VirtualSMC.efi because I got random freezes when booting system (kextd stall[0], (120s): 'AppleACPICPU' -> CPU is at 100%, fans are spinning fast), also updated bootpack in the attachments "acer_aspire_v591g-55tu_clover.zip"-> Freeze continued, brought back FakeSMC, deleted VirtualSMC (caused BT crashes).
      2019.01.18: HDMI Audio is fixed, I didn't do anything HDMI Audio is not fixed, sometimes it worked but most likely not. (no idea why)
      2018.12.09: Updated to 10.14.2 -> did without any complication
      2018.11.28: Fixed combo-jack garbage sound output by installing ALCPlugFix and CodecCommander.kext
      2018.11.01: Updated to 10.14.1 -> HDMI & VGA ports are gone again. -> Fixed by "AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext" rollback from 10.14.
      2018.09.28: Updated to Mojave 10.14 -> Fixed HDMI & VGA Outputs by adding "AppleGraphicsDevicePolicy.kext" patches to config.plist, HDMI audio not working
×