Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
CamDAX

ATI 5770 Framebuffer

10 posts in this topic

Recommended Posts

Hello everyone

 

I am posting this for help the myself and anyone else having Framebuffer problems with there ATI 5770 graphics card. As of right now my display resolution is great and dual monitors work as u can see bellow. The only problems I have are DVD Player crashes, desktop backgrounds don't load automatically, and I cant play any of my valve games. I tried booting with frame buffers: Pithecia, Bulrushes, Cattail, Hydrilla, Duckweed, Fanwort, Elodea, Kudzu, Gibba(Makes it boot into safemode), Lotus, Iomoea, Mangabey, Muskgrass, Juncus with no change. Bellow is what System Profiler says about my graphics.

 

ATI Radeon HD 5000:

 

Chipset Model: ATI Radeon HD 5000

Type: GPU

Bus: PCIe

PCIe Lane Width: x16

VRAM (Total): 1024 MB

Vendor: ATI (0x1002)

Device ID: 0x68b8

Revision ID: 0x0000

Displays:

 

E2060:

Resolution: 1600 x 900 @ 60 Hz

Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)

Display Serial Number: 106LTPG05664

Main Display: Yes

Mirror: Off

Online: Yes

Rotation: Supported

DELL IN1910N:

Resolution: 1366 x 768 @ 60 Hz

Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)

Display Serial Number: G510N97I45UI

Mirror: Off

Online: Yes

Rotation: Supported

Display Connector:

Status: No Display Connected

 

Here is what "ATIFramebuffer.kext" looks like

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>CFBundleDevelopmentRegion</key>
<string>English</string>
<key>CFBundleExecutable</key>
<string>ATIFramebuffer</string>
<key>CFBundleGetInfoString</key>
<string>ATIFramebuffer 1.6.36.10 (9792)</string>
<key>CFBundleIdentifier</key>
<string>com.apple.kext.ATIFramebuffer</string>
<key>CFBundleInfoDictionaryVersion</key>
<string>6.0</string>
<key>CFBundleName</key>
<string>ATI Framebuffer</string>
<key>CFBundlePackageType</key>
<string>KEXT</string>
<key>CFBundleShortVersionString</key>
<string>1.6.36</string>
<key>CFBundleSignature</key>
<string>????</string>
<key>CFBundleVersion</key>
<string>6.3.6</string>
<key>IOKitPersonalities</key>
<dict>
 <key>Framebuffer_Personality</key>
 <dict>
  <key>CFBundleIdentifier</key>
  <string>com.apple.kext.ATIFramebuffer</string>
  <key>IOClass</key>
  <string>ATIFramebuffer</string>
  <key>IOMatchCategory</key>
  <string>IOFramebuffer</string>
  <key>IONameMatch</key>
  <string>display</string>
  <key>IOProbeScore</key>
  <integer>65000</integer>
  <key>IOProviderClass</key>
  <string>AtiFbStub</string>
 </dict>
</dict>
<key>OSBundleLibraries</key>
<dict>
 <key>com.apple.iokit.IOACPIFamily</key>
 <string>1.2</string>
 <key>com.apple.iokit.IOGraphicsFamily</key>
 <string>1.3</string>
 <key>com.apple.iokit.IOPCIFamily</key>
 <string>1.2</string>
 <key>com.apple.kext.ATISupport</key>
 <string>1.1.36</string>
 <key>com.apple.kpi.bsd</key>
 <string>8.0.0</string>
 <key>com.apple.kpi.iokit</key>
 <string>8.0.0</string>
 <key>com.apple.kpi.libkern</key>
 <string>8.0.0</string>
 <key>com.apple.kpi.mach</key>
 <string>8.0.0</string>
 <key>com.apple.kpi.unsupported</key>
 <string>8.0.0</string>
</dict>
<key>OSBundleRequired</key>
<string>Safe Boot</string>
</dict>
</plist>

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Well I got DVD Player to stop crashing and I can play my valve games again. Dual monitors are not working though. :( Any ideas?

 

Boot.plist

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>AtiPorts</key>
<string>2</string>
<key>EthernetBuiltIn</key>
<string>Yes</string>
<key>GenerateCStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GeneratePStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string>npci=0x2000</string>
<key>Legacy Logo</key>
<string>Yes</string>
<key>Timeout</key>
<string>3</string>
</dict>
</plist>

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm using Vervet and just my DVI monitor works. My card has (from right to left) HDMI, VGA, & DVI. My second monitor is on the VGA port, unfortunately I do not have another DVI monitor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried that ATI5000 kext and it booted safe-mode. I also tried "Hoolock" and that just wouldn't boot. I have the Asus not the MSI one with 1-VGA port, 1-DVI port, & 1-HDMI port. Is it posible to figure out what is enabling the dual monitors when I have "GraphicsEnabler=No" and reverse engineer that?

 

SCORE!! Vervet was the wrong Frame Buffer. Eulemur was the correct Frame Buffer for the Asus ATI5770 graphics card. I now have fully-working dual monitors, DVD Player doesn't crash, & Source games (eg. TF2, Garrys Mod, Portal) work!! Thanks for the help everyone! Tomorrow I am gonna try and see if the HDMI port works on my 40" flatscreen, then I will have 3 monitors.

 

 

ATI Radeon HD 5700 Series:

 

Chipset Model: ATI Radeon HD 5700 Series

Type: GPU

Bus: PCIe

PCIe Lane Width: x16

VRAM (Total): 1024 MB

Vendor: ATI (0x1002)

Device ID: 0x68b8

Revision ID: 0x0000

Displays:

 

E2060:

Resolution: 1600 x 900 @ 60 Hz

Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)

Display Serial Number: 106LTPG05664

Main Display: Yes

Mirror: Off

Online: Yes

Rotation: Supported

DELL IN1910N:

Resolution: 1366 x 768 @ 60 Hz

Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)

Display Serial Number: G510N97I45UI

Mirror: Off

Online: Yes

Rotation: Supported

Display Connector:

Status: No Display Connected

 

While Playing Garrys mod I tried to run a youtube video and I got a Kernel Panic.

 

After I rebooted I opened Console to fine the error message.

 

Console says:

9/15/12 11:26:28 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [390] on already claimed lock [392]: /MTX/fad5c6ab [GameOverlayRender_PaintCmdStream_390_mutex]
9/15/12 11:26:31 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [392] on already claimed lock [392]: /BSem/40f726f [GameOverlay_InGameRenderingCompleted_390.BinSemLock]
9/15/12 11:26:31 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [390] on already claimed lock [392]: /MTX/fad5c6ab [GameOverlayRender_PaintCmdStream_390_mutex]
9/15/12 11:27:14 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [390] on already claimed lock [392]: /MTX/fad5c6ab [GameOverlayRender_PaintCmdStream_390_mutex]
9/15/12 11:27:18 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [390] on already claimed lock [392]: /MTX/fad5c6ab [GameOverlayRender_PaintCmdStream_390_mutex]
9/15/12 11:27:28 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [390] on already claimed lock [392]: /MTX/fad5c6ab [GameOverlayRender_PaintCmdStream_390_mutex]
9/15/12 11:27:31 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [390] on already claimed lock [392]: /MTX/fad5c6ab [GameOverlayRender_PaintCmdStream_390_mutex]
9/15/12 11:27:32 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [390] on already claimed lock [392]: /MTX/fad5c6ab [GameOverlayRender_PaintCmdStream_390_mutex]
9/15/12 11:27:47 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [390] on already claimed lock [392]: /MTX/fad5c6ab [GameOverlayRender_PaintCmdStream_390_mutex]
9/15/12 11:27:48 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [392] on already claimed lock [392]: /BSem/40f726f [GameOverlay_InGameRenderingCompleted_390.BinSemLock]
9/15/12 11:27:58 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [392] on already claimed lock [392]: /BSem/40f726f [GameOverlay_InGameRenderingCompleted_390.BinSemLock]
9/15/12 11:28:19 PM com.valvesoftware.steam.ipctool[275] Error: ClaimLock by [390] on already claimed lock [392]: /MTX/fad5c6ab [GameOverlayRender_PaintCmdStream_390_mutex]

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have HD 5770 with Vervet Framenbufer and work good, all ports working, Graphics inject in DSDT and flags in boot plist: GraphicsEnabler=No PCIRootUID=0 Ati Config=Vervet Ati Ports=3 Use Ati Rom=Yes

Graphics Mode=1920x1200x32

 

and in Extra my rom= 1002_68B8.rom

 

 

Last login: Sat Sep 15 17:58:35 on ttys000

localhost:~ iFIRE$ ioreg | grep ATY

| | | | +-o ATY,Vervet@0 <class AtiFbStub, id 0x10000031c, registered, matched, active, busy 0 (733 ms), retain 8>

| | | | | +-o ATY_Vervet <class AMDFramebuffer, id 0x100000320, registered, matched, active, busy 0 (733 ms), retain 18>

| | | | +-o ATY,Vervet@1 <class AtiFbStub, id 0x10000031d, registered, matched, active, busy 0 (10 ms), retain 8>

| | | | | +-o ATY_Vervet <class AMDFramebuffer, id 0x100000326, registered, matched, active, busy 0 (10 ms), retain 15>

| | | | +-o ATY,Vervet@2 <class AtiFbStub, id 0x10000031e, registered, matched, active, busy 0 (2 ms), retain 8>

| | | | | +-o ATY_Vervet <class AMDFramebuffer, id 0x100000335, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 14>

| | | | +-o ATY,Vervet@3 <class AtiFbStub, id 0x10000031f, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 8>

| | | | | +-o ATY_Vervet <class AMDFramebuffer, id 0x10000033b, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 14>

localhost:~ iFIRE$

 

localhost:~ iFIRE$ sudo kextstat | grep AMD

Password:

55 2 0xffffff7f8153f000 0x1ea000 0x1ea000 com.apple.kext.AMDSupport (8.0.0) <54 10 9 7 5 4 3 1>

56 0 0xffffff7f81744000 0x49000 0x49000 com.apple.kext.AMD5000Controller (8.0.0) <55 54 10 9 5 4 3 1>

59 0 0xffffff7f81d77000 0x3cd000 0x3cd000 com.apple.AMDRadeonAccelerator (1.0.0) <58 57 54 10 7 5 4 3 1>

60 0 0xffffff7f81729000 0x13000 0x13000 com.apple.kext.AMDFramebuffer (8.0.0) <55 54 10 9 7 5 4 3 1>

localhost:~ iFIRE$

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not all 5770 use same frame buffer, depends on cards port layout, most single slot 3 port with vga, dvi and hdmi (Hoolock) while other layout usually Eulemur or Vervet, but with all the variations to the 5770, you may need to manually edit the frame buffer, bcc9 has thread with more info on how to do this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×