Jump to content
About Just Joined group Read more... ×
fantomas

Radeon HD 6770 FULL QE/CI ML/Mavericks/Yosemite/ElCapitan/Sierra

116 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

@verleihnix

 

can you put your dsdt and ioreg, pls? :)

 

 

pfff, finally I did it :weight_lift:

 

 

Capture d’écran 2013-03-22 Ã  11.42.38.png Capture d’écran 2013-03-22 Ã  11.42.54.png

 

HD 6770 with HD 5770 ID :P In this example, I think changing HD 6770 to HD 5770 is only cosmetic :)

 

Capture d’écran 2013-03-22 Ã  13.33.56.png Capture d’écran 2013-03-22 Ã  13.34.08.png

 

 

I don't think so

 

GraphicsEnabler injects the info of your graphics card but for this one, it isn't enough

 

the DSDT method doesn't works, this is the only way to get this card work (as hd6770) under ML

 

at the same time, it's not so hard to put your ID into the Info.plist, it takes 2 minutes -_-

 

 

I was wrong. :(

 

big thanks to RD ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Congrats,

 

please post your dsdt inserts. What's the difference between those two?

 

What is about AppleGraphicsPowerManagement, does it make sense?

 

cheers

verleihnix

Share this post


Link to post
Share on other sites

i added Radeon 6770 ID IN to 6000 controller,and in amdaccelerator but not working!

 

add it to 5000 controller too

 

or as Rampage Dev suggested it, try to inject it in your dsdt

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey , i need help , i need 1 driver that works on clover bootloader , my computers refuses to work with chimera or chameleon after the graphics card upgrade

 

its a xfx 6770 1gb ..

 

what did I do ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi fantomas1,

i've a problem with this Graphics Card,Mountain Lion Know this Card As ati 5000 series,but this is the 6000 series.

 

No, this is a 5000 series card just rebranded... Thats what this topic is all about...

Share this post


Link to post
Share on other sites

The-Hackintosh, are you running Mountain Lion on an AMD CPU? This kind of corruption is typical of ATI card (nVidia is even worse) + AMD CPU setups.

 

If that's the case, i'm afraid there's not much you can do, since it's a bug in the kernel, and this bug isn't squashed yet, so the options you have by now are 1) disable/remove the AMDRadeonAccelerator.kext, which will solve the glitches but you'll have absolutely no QE/CI or 2) swicth to a card that's proven to work with AMD CPUs under the current Mountain Lion kernel for AMD, such as the Sapphire HD5450 silent, the Powercolor HD6570 and most of the HD4xxx series (ask Bitcore, gils83 or mac_carol, they can instruct you better about getting 4xxx series to work). Check out this topic for more info: http://www.insanelymac.com/forum/topic/287016-working-ati-cards-with-amd-and-mountain-lionlion-64-bit/#entry1901642

 

All the best!

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi The-Hackintosh

did you try to inject your card (ID) via dsdt?

 


i see that my graphics card working with ati 5000 controller,but with ati 6000 don't work only with ati 5000 controller.


no, if you want to see your card working with a patched kext under 10.8, see the first post

or if you want use the original kext (without patching), you need to inject your card via dsdt

Device (GFX0)
{
Name (_ADR, Zero)
Name (_SUN, One)
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x12)
{
"AAPL,slot-name",
Buffer (0x07)
{
"Slot-1"
},

"@0,name",
Buffer (0x0D)
{
"ATY,Hoolock"
},

"@1,name",
Buffer (0x0D)
{
"ATY,Hoolock"
},

"@2,name",
Buffer (0x0D)
{
"ATY,Hoolock"
},

"@3,name",
Buffer (0x0D)
{
"ATY,Hoolock"
},

"@4,name",
Buffer (0x0D)
{
"ATY,Hoolock"
},

"device-id",
Buffer (0x04)
{
0xB8, 0x68, 0x00, 0x00
},

"model",
Buffer (0x13)
{
"AMD Radeon HD 6770"
},

"hda-gfx",
Buffer (0x0A)
{
"onboard-1"
}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}
}

Device (HDAU)
{
Name (_ADR, One)
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x04)
{
"name",
Buffer (0x0B)
{
"HDMI Audio"
},

"hda-gfx",
Buffer (0x0A)
{
"onboard-1"
}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}
}
}

Share this post


Link to post
Share on other sites

theconnactic,yes i running Mountain lion(Niresh's 10.8.2 build 12C54) on Amd Cpu,my Graphics card is Ati Radeon 6770 not 4xxx series.

so i can't resolve it?

 

You can try, but you're own your own: there's no known solution yet, since it's a bug in the and_kernel patch set.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

for me all work Perfecly,

 

Saphire Radeon HD 6770 1Gb on Iatkos LM2.

 

HDMI Work perfect too. but the hdmi audio doesn't, Any way to get it work ?

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

I successfully got my ATI HD 6770 to work but on the system files, my graphic card shows ATI HD 5000 instead. Any helps would be appreciated. Thank you

 

OSX lion 10.8.2

Graphic Enabler Yes

 

I had to make these small additions to the plist.

<key>AtiConfig</key>

<string>Pithecia</string>

<key>AtiPorts</key>

<string>3</string>

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi

 

it's only cosmetic

 

just install the last chameleon

 

you don't need aticonfig

 

besides, Pithecia is not appropriate for this card, use Vervet or Hoolock

 

but even without it, your card should work

Share this post


Link to post
Share on other sites

THX a lot fantomas1 for the hint adding the ID 0x68BA1002 :thumbsup_anim: :thumbsup_anim:

 

I have success with this method on Sapphire HD 6670 Ultimate Passiv 1 GB GDDR5

 

The strange thing is my card does not have the  ID 0x68BA1002

 

In fact it has 0x67581002

 

Nevertheless it works. :hysterical: finaly :-)

 

About the MAC shows Chipsatz-Modell AMD Radeon HD 6xxx

 

DVD Player, Plex and XBMC are now working without crashes

 

I use ML 10.8.4 and Chimera 2.0.1

 

No DSDT patch

 

No need for

<key>AtiConfig</key>
<string></string>
<key>AtiPorts</key>
<string></string>
 

Today I did play with some new kext konfigs. After that I wasted lot of time because I tried to use my old patched kext files from 10.8.2 in 10.8.4 that doesn't work.
If you are on 10.8.4 then ad ID's in kext files which belong to 10.8.4

Also I would recommend to rebuild systemchaches and repair permissions with Kext Wizard for example before reboot.

 

 

happy mac hacking :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is probably the wrong place to say this, but I don't think this works in Mavericks anymore.

 

As you all may know, there's no more AMDGraphicsAccelerator in Mavericks; Instead, there's AMDX3000. I tried inserting the Device ID in ATI5000Controller, ATI6000Controller, and the fore mentioned kext, and I only get correct resolution in safe boot.

 

I tried just ATI6000Controller and AMDX3000, which borked the display temporarily. Any ideas?

 

GraphicsEnabler=No seems to show more HDD activity, but even with "yes", it ends at the same place...

 

Update: Got it!

 

GraphicsEnabler=No AtiConfig=Hoolock

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've been messing with my setup trying to get it to successfully recognize my 6770 as "ATI Radeon HD 6770 1024 MB" and not as a "5000", and finally I've accomplished it. 

It's only of cosmetic importance since I've injected my card from my DSDT like fantomas1 described in the previous post, patched the correct addresses with clover, but hey, I want it as perfect it can be..

Every kext I tried recognized my card as a 5000 so I thought to myself, could it be that I can patch it on the fly with clover?

Turns out that we can.. This is the list with all the ati related patches I use in my config.plist: (btw, I'm using vanilla kexts  :D   :yes: )

			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Ati Resolution and Acceleration Patch</string>
				<key>Find</key>
				<string>0x68A11002</string>
				<key>InfoPlistPatch</key>
				<true/>
				<key>Name</key>
				<string>AMD5000Controller</string>
				<key>Replace</key>
				<string>0x68BA1002</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Ati Resolution and Acceleration Patch</string>
				<key>Find</key>
				<string>0x67041002</string>
				<key>InfoPlistPatch</key>
				<true/>
				<key>Name</key>
				<string>AMD6000Controller</string>
				<key>Replace</key>
				<string>0x68BA1002</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Ati Resolution and Acceleration Patch</string>
				<key>Find</key>
				<string>0x68A11002</string>
				<key>InfoPlistPatch</key>
				<true/>
				<key>Name</key>
				<string>AMDRadeonX3000</string>
				<key>Replace</key>
				<string>0x68BA1002</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>ATI Radeon HD 5000 to 6770</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				QVRJIFJhZGVvbiBIRCA1MDAw
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AMD5000Controller</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				QVRJIFJhZGVvbiBIRCA2Nzcw
				</data>
			</dict>

The last one is the one responsible for the 100% correct name in the "About This Mac" window. Cheers!   :thumbsup_anim:

Edit reason: Screenshot upload and secondly, to clarify that when you try to copy paste the find-replace values,it's better to do it with a text or plist editor.Clover Configurator fails, at least in my tries, to correctly save or preserve the values.

post-550204-0-39471300-1396747120_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi angelot

 

I' m glad that you have been able to deal with it   ;)

 

just a thing, as I said on the main page (see update 03.31.2014), we never needed ATI6000Controller.kext or AMD6000Controller.kext to enable QE_CI on this card

 

so ... you can remove it from your config.plist

<dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Ati Resolution and Acceleration Patch</string>
                <key>Find</key>
                <string>0x67041002</string>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <true/>
                <key>Name</key>
                <string>AMD6000Controller</string>
                <key>Replace</key>
                <string>0x68BA1002</string>
            </dict>

edit: another thing

<dict>
                <key>Comment</key>
                <string>ATI Radeon HD 5000 to 6770</string>
                <key>Find</key>
                <data>
                QVRJIFJhZGVvbiBIRCA1MDAw
                </data>
                <key>Name</key>
                <string>AMD5000Controller</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                QVRJIFJhZGVvbiBIRCA2Nzcw
                </data>
            </dict>

why this?   :surprised:

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi angelot

 

I' m glad that you have been able to deal with it   ;)

 

just a thing, as I said on the main page (see update 03.31.2014), we never needed ATI6000Controller.kext or AMD6000Controller.kext to enable QE_CI on this card

 

so ... you can remove it from your config.plist

<dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Ati Resolution and Acceleration Patch</string>
                <key>Find</key>
                <string>0x67041002</string>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <true/>
                <key>Name</key>
                <string>AMD6000Controller</string>
                <key>Replace</key>
                <string>0x68BA1002</string>
            </dict>

edit: another thing

<dict>
                <key>Comment</key>
                <string>ATI Radeon HD 5000 to 6770</string>
                <key>Find</key>
                <data>
                QVRJIFJhZGVvbiBIRCA1MDAw
                </data>
                <key>Name</key>
                <string>AMD5000Controller</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                QVRJIFJhZGVvbiBIRCA2Nzcw
                </data>
            </dict>

why this?   :surprised:

For the 1st patch: I didn't realise it wasn't needed.. I'll test it and if it's redundant,I'll delete it!Thank you for the correction.  :D 

 

For the 2nd patch: It's the reason i posted here.It's only a cosmetic fix for the "About this Mac" window.It makes sure that the graphics card gets recognized as a 6770 and not as a 5000. B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

  • Similar Content

    • By MaLd0n
      First...
      If you need DSDT edits... -Extract tables with F4 key in Clover boot screen! -Run it and send me files! RunMe.app   Installation --Create a bootable copy of El Capitan /  Sierra / High Sierra / Mojave https://github.com/chris1111/Create-Install-Media/releases   --Install Clover in USB stick https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader/releases   --Replace with my Clover folder https://www.olarila.com/topic/5676-clover-folder-for-all-chipsets/   --Install EL Capitan / Sierra / High Sierra and boot into system!     Post Installation   --Install Clover and replace with my folder   https://www.olarila.com/topic/5676-clover-folder-for-all-chipsets/     --Reboot and activate video!   Bingo! Now you need a fine tune! DSDT Time!   My DSDT GA P35-DS3   DSDT.MaLd0n.zip     Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -SLPB -DARWIN -LPC -HDEF -RTC -EHCI -UHCI -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -EC -PNLF --Native Power Management
       
      Use Clover, check Generate P and C States
       
      --Brightness
      Install .app, select the required permission and reboot. Work in F1 / F2 keys!
      NativeDisplayBrightness.app.zip


      https://github.com/Bensge/NativeDisplayBrightness/releases
      *in some cases .app don't work, check patches in config.plist inside Clover folder Post Install
       
      --AUDIO
       
      Device HDEF + AppleAlc + Lilu
       
      --install Lan driver by Mieze
        -Atheros   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/313-atherose2200ethernet/   -Intel   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/396-intelmausiethernet/   -Realtek   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/88-realtekrtl8111-binary/   --Links   -FakeSMC   https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek   -Audio   https://github.com/vit9696/AppleALC http://www.insanelymac.com/forum/topic/293863-applehda-patch-requests/   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!  
    • By k.panic
      Ciao ragazzi,
       
      ho provato ad eseguire l'installer di Yosemite su un
      Asrock H110 BTC+
      Intel G3900 (con FakeCPUID 0x0306A0 e flag -xcpm)
      GeForce 710
       
      ma dopo aver raggiunto lo step di "bluetooth transport" mi dà il simbolo del divieto d'accesso.. Cosa sbaglio?
    • By Fantome1S
      Finaly Success to boot on Sierra 10.12.6 (16G29) with Touchscreen working theres still things to fix but everything is almost working. During the Corvid StayAtHome Period I was able and have time to make this laptop boot on MacOS after a lot of attemps before going back to job. It was the hardest laptop hackintosh install attemp i've done so far and Sierra OS is the only that works. I tried El Capitan and Mojave and its never boot so I not even tested Catalina. I searched on the web and theres no install guide for this specific laptop or no Success install post on this laptop its look like a not very well supported laptop by hackintosh. Maybe some of you can help me correct the things that still not work. Audio work but with voodo (low sound and low quality) I want to make it work with AppleALC to get better quality sound. Thanks in advance
       
      Things that work:
       
      -Touchscreen
      -Trackpad (not the gesture for now) - Backlight Keyboard
      -EthernetPort and Wireless (with a wifi dongle. I will change to a broadcom wifi mini-pci chip)
      -Brightness Controls with FN key
      -Audio Voodoo ''low sound'' (will tried to change to AppleALC or AppleHDA fix method) 
      -USB 3.0
       
      Things that not work or need to be fixed:
       
      -Weird double long booting screen-first loading bar on the right. after real loading bar is visible ?
      -Audio (Voodoo) work but with low volume sound- still not success to make work AppleALC.kext method
      -SENSORS -CPU-HDD Temperatures, BATTERY LEVEL, ETC…
      - Sleep (Disabled): USB ports not works after wake from sleep
      -Trackpad Gestures
       
      Hardware:
       
      CPU: Intel Core i7-3687U, 2100 MHz
      GPU: Intel HD Graphics 4000
      RAM: 12 GB (4GB soldered + 8 GB Samsung DDR3 1600)
      Motherboard/Laptop model: Intel Panther Point QM77, Intel Ivy Bridge - (HP Revolve 810 G1)
      Audio Codec: IDT 92HD91BXX @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
      Ethernet Card: Intel(R) 82579LM Gigabit Network Connection
      Wifi/BT Card: Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6235
      HP hs2350 HSPA+ MobileBroadband Network Adapter
    • By MaLd0n
      -Donations with PayPal
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
       
      -Donations with Bitcoin
      33HeGCuCSh4tUBqdYkQqKpSDa1E7WeAJQ3
       
      -Donations with PicPay 
      @danielnmaldonado
        Nehalem, SandyBridge, IvyBridge, Haswell, Broadwell   https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/   Skylake, Kabylake and Coffeelake is here https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/   Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install
       
      https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
          First...   ***Update bios to last available version!***   If you need a full patched DSDT...  -Extract tables with F4 key in Clover boot screen! -Run it and send me files! RunMe.app   Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra / High Sierra / Mojave   https://github.com/chris1111/Create-Install-Media/releases   --Install Clover in USB stick   https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader/releases   --Replace with my Clover folder https://www.olarila.com/topic/5676-clover-folder-for-all-chipsets/   --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation --Install Clover and replace with my folder   https://www.olarila.com/topic/5676-clover-folder-for-all-chipsets/   --Reboot and activate video!   Bingo!   Now you need a fine tune! DSDT time!   --DSDT   Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -XXXX to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI
       
      --Power Management
      - 1 Generation Intel Processors, use Generate P and C States in config.plist
      - 2 and 3 Generations Intel Processors, Generate SSDT with Piker script and drop CpuPm and Cpu0Ist SSDTs
      ssdtPRGen.command.zip
      Credits-https://github.com/Piker-Alpha/ssdtPRGen.sh
      - 4 Generation+ Intel Processors, use PluginType=1 in DSDT, SSDT or Clover config.plist
       
      for check Power, Frequency, Temperature and Utilization, use it
       
      Install Intel Power Gadget.pkg.zip
       
      --Brightness
      Install .app, select the required permission and reboot. Work in F1 / F2 keys!
      NativeDisplayBrightness.app.zip


      https://github.com/Bensge/NativeDisplayBrightness/releases
      *in some cases .app don't work, check patches in config.plist inside Clover folder Post Install
       
      --Clover
       
      https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/
       
      --AUDIO
       
      Use DSDT + AppleAlc
       
      --install Lan driver by Mieze
        -Atheros   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/313-atherose2200ethernet/   -Intel   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/396-intelmausiethernet/   -Realtek   http://www.insanelymac.com/forum/files/file/88-realtekrtl8111-binary/   --Links   -FakeSMC   https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek   -Audio   https://github.com/vit9696/AppleALC http://www.insanelymac.com/forum/topic/314406-voodoohda-289/   -USB   https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads   It's time to Rock   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Apple, Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!  
×